(2684) Amerikai kormányjelentés a klímaváltozási jelenségről

 

A korábban bejelentett jelentést közzétették pénteken, a nagy amerikai családi ünnep előtt, amikor senki se a híreket nézi, nyilván szándékosan. A kiértékelést délután betöltöm, természetesen magyarul.

Akit érdekel az eredeti, IV. (természetesen angol nyelvű) jelentés: https://nca2018.globalchange.gov/

Mindez ideig Amerikában az elnök nem ismerték el, hogy létezne globális klímaváltozás. Néhány napja írtam, hogy a hatalmas kaliforniai erdőtűzzel kapcsolatban se tettek rá megjegyzést. Ideje volt már, hogy a 350 millió amerikait értesítsenek róla. Ezt eredetileg december közepére várták, de most hozták ki, természetesen nem ok nélkül. Azt minden esetre kihangsúlyozzák, hogy a jelentés elkészítéséhez nem kaptak „külső” utasítást.

A jelentés alapos, és meglehetősen lehangolóan számol be a jelenségről, de kihangsúlyozza, hogy 2100-ra. Nyilvánvaló a szándék. Hozzá akarja szoktatni a lakosságot az eseményekhez. Pánik tehát kizárt. Hogy mi lesz és mikor, azt az isten tudja.

A jelentést különben 13 szövetségi ügynökség dolgozta ki, és kábé 300 vezető tudós, akiknek csak a fele van állami alkalmazásban.

A jelentés szembe megy Donald Trump elnök ismételt véleményével, ami szerint a klímaváltozás egy rászedés(hoax). Még két nappal korábban is az elnök azt a kérdést tette fel, mi történt a globális felmelegedéssel, ilyen hideg Thanksgiving (hálaadás ünnepe) több mint 100 éve nem volt.

Nézzük az állításokat:

A klímaváltozás nem cáfolható az akár egy hétig tartó szélsőséges időjárással.

Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása nullára csökkenne, a Föld akkor is 1,2 °F melegedést szenvedne el. [ez persze nem igaz, ez a tények szándékos kicsinyítése]Az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős visszavágása nélkül a globális felmelegedés az évszázad végére elérheti az 5 °C-t az ipari forradalom előtti értékhez képest.

A klímaváltozás évente több százmilliárd dollárba kerülhet az országnak. Az USA délkeleti része 2100-re elveszíthet 500 millió munkaórát.

A magas hőmérséklet, szárazság, és áradások miatt a mezőgazdaság legalább 25 százalékkal kevesebb kukoricát, és szója babot lesz képes termelni.

A halászat is szenvedni fog az óceánok savasodása és az algák által okozott oxigén hiány miatt.

A magasabb hőmérséklet csak közép nyugaton évente 2000 idő előtti halált fog okozni 2090-re. [természetesen< ez az adat is komoly redukciónak lett alávetve]

Növekedni fog a szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek. A nyugat nílusi lázban Megbetegedettek várható száma 2050-re megduplázódhat.

Az asztmás és allergiás betegségek rosszabbodni fognak a klímaváltozás miatt.

Senki se lehet kivétel. Az emberek több étel, víz által elkapható betegséget fognak kapni nyáron. Ez különösen érvényes idősekre,  gyerekekre, szegényekre és színes bőrűekre.

Az erdőtüzek szezonja már is tovább tart és rombolóbb, mint korábban. 2050-re a mainál hatszor nagyobb területre lehet számítani.

A tengerpartokon a megemelkedő vízszint, áradás és viharok miatt 1 billió $ (ezer milliárd) értékű infrastruktúra kerül veszélybe.

Áramellátásnál számolni kell több áramkimaradásra, ebből következő termelési vesztességre, ami az évszázad végére elérheti a több százmilliárd dollárt. [ügyesen be van építve, hogy lesz 2100-ban termelés, élet a Földön]

A 100 °F (37,8 °C) feletti napok száma megsokszorozódik, ami olyan helyeken, mint Phoenix vagy Las Vegas akár két hónap is lehet.

Az óceánok vízszintje 1900 óta már 20 centit emelkedett. Ennek a fele 1993 óta történt.

Az évszázad felére, tehát 32 év múlva, a nyár végére az északi sarkon minden jég el fog tűnni. [ez egyszerű ránézésre is hatalmas csúsztatás] ami felmelegíti a permafroszt egy részét, ami további üvegházhatású gáz felszabaduláshoz vezet. Ami „valószínűleg” jelentősen erősíteni fogja az emberiségnek köszönhető melegedést.

Mit lehet tenni? A jelentés célja a döntéshozók informálása és nem tesz javaslatot a probléma megoldására. [naná, elhárítják a felelősséget] Azt viszont állítják, hogy ha nyersolaj származékok égetését csökkentenék, azzal sok ezer ember életét mentenék meg, és sok milliárd dollár költséget spórolnának meg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

24 gondolat erről: „(2684) Amerikai kormányjelentés a klímaváltozási jelenségről

  1. Mindennapi posztunkat add meg nekünk maaaa!
    🙂

  2. Olyan kb. nesze semmi fogd meg jól.

    Beszélünk róla – mert már nagyon kilóg a lóláb – de nem mondunk semmit. Pontosabban a problémát eltoljuk. Iggeen már van egy kis baj a klímaváltozás miatt, de ne pánikoljatok, mert 2050 meg 2100.

    Ez nem tájékoztatás az amerikai kormányzat részéről, hanem altatás. De mást nem is várhatunk, mert a pánik és a pánik nyomán kitörő kitudja mekkora káosz mindenáron elkerülendő, ameddig csak lehet.

  3. 4.

    Sose fogják bevallani hogy talán van még néhány éve a tarsadalmunknak mielött elkezdödne a klima buli…..

  4. 3:
    Egyértelmű, hogy altatás. El tudom képzelni a 300 tudós mennyit veszekedett a „valószínűleg” jelzőn az amplifying miatt. Eredetiben:
    „As the permafrost thaws, more carbon dioxide and methane would be released, amplifying human-induced warming, „possibly significantly.” betegyék, ne tegyék be. Na jó tegyük be. Még, hogy mi okoztuk. Kikérjük magunknak. 😀

  5. 5.
    Hát igen, szavakon rágódnak, hogy mit és hogyan mondjanak, hogyan etessék, altassák a százmilliós tömegeket, közben építgetik a kis bunkereiket a világ néhány sarkában, ahol hatalmas készleteket halmoznak fel, aquapóniás telepeket és hasonlókat építgetnek ki. Aztán ha forróvá válik a talaj (nemcsak szószerint)és kitör a káosz, akkor szépen eltűnnek.

    Közben a franciaországi eseményeket figyelve érdekes, hogy másfél eurós üzemanyagár már mit indított el és ki is tartanak most már több, mint egy hete.
    Annak ellenére, hogy egy hete lezárják az utakat, a francia közvélemény 2/3-a még mindig támogatja őket. Ma már felszedték Párizsban az utcakövet és azzal dobálták be a kirakatokat, meg a rendőröket és meg akarták támadni a kormányzati épületeket és a képviselőket.

    Mi lesz, ha felmegy az élelmiszer a 2-3-4 szeresére, miközben kirugnak néhány millió dolgozót, mert az embereknek minden pénzt kajára meg áramra kell költeni, így az egyéb cikkek és szolgáltatások nagy részét már nem tudják megvenni, tehát gyártani, szállítani sem kell azokat?

    Egy kis hangulatjelentés:
    https://www.youtube.com/watch?v=JZXXcmMK6DI

  6. Trampliék reagáltak:

    Fehér Ház: pontatlan a vészjósló kormányzati klímajelentés

  7. 6.

    Szerintem itt már többröl van szó mint 1-2 euros benzináremelésről….

  8. 6: Ez a párizsi példa kitűnően megmutatja, miért lenne szükség egy világszintű zöld diktatúrára azonnal, és miért veszett fejsze nyele minden olyan Föld-mentési kísérlet, (még a legharmatosabb is), amely demokratikus / liberális módon kerül bevezetésre.

  9. 9.
    A probléma csak annyi, hogy a népet nem lehet észérvekkel sem jobb belátásra bírni.
    Ugyanolyan lázadás lenne(mint amilyen más okok miatt egyébként lesz) ha zöld diktatúrát vezetnél be.

    Leszarják a földet, csak mint élettér fontos számukra.
    Ahogy dajtás mondta, amíg nincs rend odabent, nincs rend odakint sem.
    Ennek így, ebben a formában vége kell, hogy legyen.

    És vége is lesz. A jövőt meg már biztosan nem ezek az eszmék fogják írni.

  10. 9.
    Persze, ahogy mondod. De a Földön évezredek óta egymással marakodó, kegyetlen háborúkat vívó nemzetek feszülnek egymásnak és ez nemhogy javult volna, hanem egyre csak fokozódott. Kapzsi érdekcsoportok, hatalomvágyó és azt megszerző becstelen, hazug hatalmasok.
    A világot a kapzsiság és az önző hatalomvágy hajtja, ezt ember nem képes megváltoztatni.

    A párizsi események nekem azt mutatják, hogy itt még egy kicsit nehezül a helyzet és anarchia alakulhat ki. Sok tízmilliós országok kormányai pillanatok alatt megbukhatnak vagy kiiktatja őket a felbőszült tömeg és ki tudja mi jön utána.
    Nézd csak meg Venezuelát. 1 millió százalékos infláció csak idén, erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok tízezrei. Egy-két kiló élelmiszerért simán kinyírnak az utcán, ha meglátják, hogy nálad van. Pedig még van valamiféle rendfenntartás és a fosztogatókat, gyilkosságokat elkövetőket ezrével végezték ki rövid úton az utóbbi 1-2 évben, ha elkapták őket. Mégis a helyzet egyre elviselhetetlenebb.

  11. 5: Tibor bá’
    „Egyértelmű, hogy altatás. El tudom képzelni a 300 tudós mennyit veszekedett a “valószínűleg” jelzőn az amplifying miatt.
    Eredetiben:“As the permafrost thaws, more carbon dioxide and methane would be released, amplifying human-induced warming, “possibly significantly.”
    betegyék, ne tegyék be. Na jó tegyük be. Még, hogy mi okoztuk. Kikérjük magunknak.”

    Itt szerintem a „possibly” a „significantly” jelzője, azaz nem az „amplifying” vagy a „human-induced warming” bizonytalanítása, hanem az „amplifying” mértékét mondja „valószínűleg jelentős”-nek.
    Így azért ez pláne merikai riportként jelentős mérföldkőnek is tekinthető.
    Valószínű inkább azon vitáztak, hogy csak a legvisszafogottabb számításokat tegyék be mert egyébként pánik lenne és közvetlen szembemennének Trump-pal.

  12. Az amerikai elnöktől hétfőn kérdezték meg, mit gondol arról a pénteken megjelent kormányzati jelentésről, ami szerint a klímaváltozás évi több száz milliárdos károkat fog okozni az amerikai gazdaságnak, ha nem tesznek valamit károsanyag-kibocsátás ellen.
    Trump azt mondta látta, egy részét olvasta is, és rendben van, de azt a részét nem hiszi el, hogy gazdasági katasztrófához vezetne. Egyébként úgy látja, hogy az Egyesült Államok tiszta, „de minden más hely a Földön mocskos”.
    https://444.hu/2018/11/26/trump-a-sajat-kormanya-klimajelentesenek-sem-hisz

  13. 18 -Apofis:
    Csak ha közvetlenül belélegzed. 😀

  14. 18: Nem! De ez jól szemlélteti, hogy a légköri metán koncentráció növekedése sokkal nagyobb méretű probléma,mint ahogyan azt az eddigi klímamodellek kezelték.

    A tudományos közösség egy része kb. 10-15 éve mondja már a metán nagyobb szerepét a felmelegedés kapcsán, csak hát a tudományos ortodoxia bizony nem csak itthon nagy problematika! 🙁

  15. 22: Hiába, a medence jelleg már csak ilyen, mindig kb. 0,1 -0,5 C° -al nagyobb a melegedés üteme, mint az átlagos érték. De ennél nagyobb is lehet még a pozitív eltérés sajnos.

  16. 22 – Ir01:
    A hazai hírportálok egvmástól átveszik ezeket a híreket, így mindenki tud róla. Sokkal érdekesebb az, hogy a magyar meteorológia éveken át hallgatott mint a sír a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Most egyszerre ők is nekilendültek, hogy láthatóan a téma meg lett engedve. Nem igaza, hogy most döbbentek rá a 8 legmelegebb év 2000 után volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük