(2683) Időutazás

Tibor bá’ online

 

Talán csak a kihúzott Lottó ötössel kapcsolatban fantáziálnak annyit az emberek, mint az időutazással. A sci-fiknek mindennapos témája és persze a „Mi volt előbb isten vagy Ősrobbanás” is foglalkozott vele. A nagypapa-paradoxont nem a szerző találta ki, évtizedek óta jól ismert. Ennek lényege (ha valaki nem ismerné), hogy visszamegyek a múltba, megölöm (természetesen csak elméletben) a kamaszkorú nagyapámat, akinek így nem lesz gyermeke és ugye akkor én, hogy az ördögben születhetek meg. A másik a vicc-paradoxon, ami így szól. Egy társaságban hallok egy piszok jó viccet. Visszamegyek a múltba, és egy jóval korábbi társaságban elmesélem ezt a viccet, majd visszajövök a jelenbe. Elmegyek egy társaságba, ahol meghallom ezt a viccet. Kérdés, ki találta ki a viccet? Ezek a paradoxon önmagukban is cáfolják, hogy időutazás lehetséges lenne (természe­tesen csakis a sci-fiken kívül) olyan értelemben, hogy „egyazon térben visszamenni a múltba”.

Mivel Einstein általános relativitás elmélete nem csak megengedi az időgép meg­épí­tését, de egyenesen dúskálni hagy minket a különböző lehetőségek között, joggal kérdőjelezhetjük meg az elmélet érvényességét. Ez azonban, mint tudjuk, nemigen szokásos, ellenkezőleg, tűzön-vízen át kitartanak mellette.

Addig is, míg egy ifjú matematikai zseni ledönti Einstein a piedesztálról (és persze ha az einsteini emlőkön felnőttek ezt hagyják), nézzünk néhány elképzelést!

Gödel világa
Gödel (elméleti) világának gyors pörgése kiegyenlíti a gravitáció összehúzó hatását. Egy ilyen helyen a fény egyenes vonalú terjedés helyett hurokban közlekedik. Átvágva a hurkokon az időutazó megelőzheti a fényt, és ha elég hosszú utat választ, még kiindulás előtt visszaérhet a kiindulási pontra.

Forgó henger
Lényege egy nagy sűrűségű, gyorsan fogó henger. A forgás a téridőt oly módon rombolja szét, hogy az utazó áthurkolva a hengert egy zárt, időszerű visszagörbülés által a múltban találja magát. A múlt mélysége a hurkolások számától függ.

Fekete lyuk
A legegyszerűbb fekete lyuknak a középpontja végtelen sűrűségű szingularitás. Ez a fekete lyuk forog, aminek következtében gyűrűvé szélesedik. Ha a megfelelő módon áthaladunk a gyűrűn, időben visszamegyünk. A dolog szépséghibája, hogy a fekete lyukból nem lehet kiszabadulni.

Kozmikus húrok
Két darab, párhuzamos kozmikus húr egymás mellett elhaladva adja a lehetőséget. Az utazónak át kell jutni a húrokon akkor, amikor elég közel vannak egymáshoz, mert ekkor saját utazásának kezdetére ér vissza.

Téridő hab
Előrejelzések szerint a lehető legkisebb méretnél (körülbelül 10-35 méter) a téridő sima folytonossága topológiai szabálytalansággá bomlik le. Ebben a mikró-világban az idő előre és visszafelé haladása olyan, mint háborgó tengeren a hullámlovagolás.

Féreglyuk
Vagyis egy alagút a téridőben időgéppé változtatható úgy, hogy az egyik végét gyorsan megforgatva visszahajtjuk megközelítve a másik végét. A féreglyukon keresztül haladva és átlépve a két vég közti normális teret, vissza lehet jutni a múltba. A módszer hátránya, hogy a féreglyuk nyitva tartásához antianyagra van szükség.

Tér görbítés
A tér görbítése a féreglyuk visszaforgatáshoz hasonló eredményt kínál. A görbült térben található résen át a fénynél gyorsabb utazás lehetséges. Csakhogy a térgörbítésre a rés felhasználására visszahat.
A felsorolt hét lehetőség bármelyikének a megvalósítása természetesen lehetetlen (legalább is a jelenlegi technikai szinten). Csakhogy a lényeg nem ez, hanem az, hogy a speciális relativitás szerint az időutazás lehetséges. Volt már olyan fizikus, aki ki merte jelenteni, hogy pontosan ezért a speciális relativitás, mint elmélet, nem teljes, kiegészítésre szorul.
A gordiuszi csomót a néhai Stephen Hawking vágta át. Szerinte (és ezt nem viccből mondta) a Világmindenségnek van egy beépített idő-rendőre, aki azonnal közbelép, amikor valakinek sikerül előállítani egy időgépet. Azonban a fizikai törvényekből semmi nem utal arra, hogy lenne egy ilyen idő-rendőrség. Hawking elképzelése nem lépi át a vágyak tartományát. Már csak azért se, mert egyre több fizikus véli úgy szerte a világban, hogy időgép még elméletileg se építhető. Véleményem szerint Einstein napjai meg vannak számlálva.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(2683) Időutazás

  1. Én kérek elnézést! Az időutazás meg van már oldva, tökéletesen működik. Afganisztánból elindul a 24 éves fiatalember, mire három hét múlva Svédországba érkezik, 15 évesre fiatalodik vissza. Sőt ezt a szép kort, képes akár 3-4 évig is megtartania. (Az idő megállítása) 🙂

  2. 1 – Bogozy:
    Kihagytad, hogy a 15 éves fiú faszáért a 60-70 éves (pedofil) svéd nők (16-nak érezve magukat) egymásra ráígérve, szégyenlősen verekszenek.

  3. Még egy nézőpont, olasz fizikustól. Idő márpedig nincs:

    https://qubit.hu/2018/11/25/carlo-rovelli-ido-marpedig-nincs

    „Rovelli elegáns választ ad az időre vonatkozó kérdésekre, amikor a három részre tagolt könyv utolsó fejezetében a kvantumhurok-elmélettel próbálja meg elénk festeni az idő nélküli világot és azt, hogy miért is lehetséges a fizika keretein belül elképzelni azt, hogy az az idő, amit ugyan relatív módon érzékelünk, kezdve az általunk elfoglalt pozíciótól egészen a ZH-írással töltött idő megdöbbentő hosszúságáig, valójában csak egy tévedés eredménye. „

  4. 2: Ha a valójában 24 éves (magát 15-nek mondó) is jó nekik, akkor azok nem is igazi pedofilok.

  5. Kellemes téma, csupa félrecsúszott elmeletekkel… ?
    Hogy lehet-e időutazás? Válasz egyértelműen igen, és nem is kell hozzá egzotikus technika.
    Elég ha elmegyünk a Naphoz, időzünk ott mondjuk 1 hetet, majd hazatérve egyeztetjük az atomóráinkat. Több másodperc lesz az eltérés, ami már nettó időutazás, akárhogy is nem akarjuk annak értelmezni.
    Re:3
    Aki szerint nincs idő(csak az van), annak javaslom azt az egyszerű gondolatkísérletet, hogy nem létezteti magát 1pikosecundumig.
    A nem létező Gipsz Jakabból újra lesz Gipsz Jakab?

  6. Átolvastam A Murguly féle relativitás elmélet kritikát Csak 200 oldal .Hozzá nem értőként elég ütősnek tűnt.
    Eléggé porba rántja Einsteint…
    Az egész idő dilatációs ,tértorzulós elmeszüleményei csak az emberiség misztika iránti vágyát elégítik ki.
    Várnám egy fizikus cáfolatát,de a szerző szerint erre képtelenek.
    Az MTA is hallgatásba burkolózott és nem válaszol az emailjeire.Menekülnek a vitától,pedig nagyon kilóg a lóláb.

  7. Re:6
    Nem olvastam végig az anyagot, nem nyilatkoznék még róla, de kiemelném azt az elfogadott „tényt”, hogy a vákuumbeli fény sebesség egyfajta állandó. Ez már kapásból nem igaz, mert pl a kék fény nem azonos terjedési sebességű, mint a vörös… ?

  8. 6:
    Nem akarom magam fényezni, de én se értek egyet Einsteinnel.

  9. 7.
    „Ez már kapásból nem igaz, mert pl a kék fény nem azonos terjedési sebességű, mint a vörös…”

    Marhaság. Azonos a terjedési sebessége vákuumban a különféle hullámhosszú elektromágneses sugárzásoknak.

    Egyedül a lóhalál gyorsabb náluk. 🙂

  10. Re:10
    Sajnos nem…
    Benne van még a négyjegyű függvénytáblázat is.
    Nézz utána.

  11. Csak egyszer mondanád ki végre : Bocs, tévedtem. De nem! Írsz f@szságokat szinte minden témában, polihisztornak gondolva magadat. Ha valaki rávilágít a tévedésedre akkor addig válaszolgatsz hülyeségeket amíg a másik „okos enged” alapon fel nem adja. Ha azt gondolod, hogy a válaszok elmaradása a győzelmedet jelenti…tévedsz. Egyszerűen csak elengednek, mint reménytelen esetet.

  12. 12 – 13:
    Dajtással (sátjad) nem érdemes foglalkozni. Csak azért engedem át, hogy ne mondhassa kizárólag az én véleményem mehet át.

  13. Re:12
    Tegnap este előtúrtam a régi kávéfoltos függvénytáblázatomat, amiben csak a levegőre vonatkoztatott értékek vannak, rossz forrásmegjelölésre emlékeztem…

    Nem egyszer mondtam már hogy tévedtem, sőt, azt is írtam már, hogy merek tevedni, mert csak az nem téved, aki nem csinál semmit… Hányszor tévedtem, és hányszor fogok még, ezt csak Allah tudhatja… ?
    Hogy kifársztásnak tűnik néha, és mindig igazam van? Mindkettőre nem a válasz.
    Jó társaság, és a vita miatt járok ide, ami edz,tanít, és jobb esetben inspirál. Irritáló egyeseknek a személyem? Lehet, nem igénylem, hogy mindenki szeressen. ?

  14. 15.dajtás
    …”Irritáló egyeseknek a személyem? Lehet, nem igénylem, hogy mindenki szeressen. „…
    Én nagyon szerettem hozzászólásaidat, egy üditő, tarkitó szinfolt vagy a bloggon, és ez adja a blog vonzerejét: a vélemények, meglátások szokszinúsége.
    MARADJ!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük