(2674) Fehéren-feketén

Tibor bá’ online

 

Azok, akik végre elismerik, hogy klímaváltozás alatt nyög az emberiség, azt rebesgetik, hogy ezt meg azt kellene tenni x éven belül, hogy elkerüljük a katasztrófát. Ez esetben a katasztrófa az emberiség kihalása, és bármit teszünk, akár holnap reggel, ez a „katasztrófa” már nem kerülhető el. Ezt, hogy már minden lefutott, már 8 éve megírtam, sőt azt is, hogy aki most születik nem fog természetes halált szenvedni. Természetesen a magamét többektől megkaptam. Az alant látható bizonyíték még nincs két hónapja, hogy fen van az Arctic News honlapon. Íme:

Mi látható? Alul, az X tengelyen van az idő, ahol a maik nap a O és ez visszamegy 400.000 évet. Látható három kitűzés: lila, kék, és vörös. Ezek a kitűzések tökéletes szinkronban vannak, és mit jeleznek? A lila a légkörben lévő metánt, a kék a légkörben lévő széndioxidot. A vörös pedig a Föld felszín hőmérsékletét. Amikor sok a légkörben lévő CH4 és CO2, akkor a hőmérséklet magas. Amikor ezek az üvegházhatású gázok koncentrációja alacsony,akkor a hőmérséklet is alacsonyabb. Egyértelmű, hogy az elmúlt 400.000 évben a metán 400 és 700 ppb, a széndioxid 200 és 280 ppm között változott. Ehhez a hőmérséklet -8 és +2 °C között alkalmazkodott. Megjegyzendő, hogy 0°C az 1950-1980 közötti érték (ezt nevezik bázis vonalnak).

Az „Itt vagyunk ma” ponton mi látható? Az, hogy a széndioxid koncentráció 400 ppm (2013. május 9. Azóta már 410-en van), a metán koncentráció 1900 ppb (2018. szeptember). Vagyis jóval magasabbak, mint az elmúlt 400.000 évben bármikor. És ehhez a értékekhez +10 °C hőfok tartózik. Az a tény, hogy pillanatnyilag még csak az 1,5 °C-nál tartunk, mindössze azt jelenti, hogy a hőmérséklet még nem érte utol a 400 ppm CO2-hőz tartozó értéket. Még nincs egyensúlyi állapotban. Hogy ehhez még hány év kell, azt nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy az emberiség úgy él, mint eddig, amiből kifolyólag a hőmérséklet emelkedés nem fog megállni a +10 °C-nál. Volt már ilyen, a déli sarkon pálma erdők voltak, és az óceánok szintje 60 méterrel volt magasabb a mainál.

Most már csak egyetlen egy kérdés maradt megválaszolatlanul. Milyen gyorsan zajlik le a melegedés? Egyáltalán lesz-e gyorsulás? Magyarul, mennyi időnk van még hátra? Aki abban bízik, hogy ez csak rémhírterjesztés, az hamarosan fel fog ébredni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

77 gondolat erről: „(2674) Fehéren-feketén

  1. Tibor bá!
    Az ábrán nem látszik az ok-okozati összefüggés. Ahogy a tudósok tudni vélik, hogy a ÜHG-k növekedésével nő a hőmérséklet, azt is tudni vélik, hogy a hőmérséklet növekedésével ugyancsak nő az ÜHG-k koncentrációja: a melegebb óceán kevesebb CO2-t képes elnyelni, ill. többet bocsát ki, és a metán is könnyebben kiszabadul ebben az esetben. Ha mindkét feltételezés igaz lenne, akkor könnyen belátható, hogy egymást erősítve megfutás következik be. (Erre is alapoznak a mostani megfutást jóslók is). Csakhogy ez Tibor bá grafikonján egyetlen egyszer sem következett be!
    Könnyen belátható, hogy ha a telítődés miatt (ami egyes tudósok szerint már bekövetkezett) az ÜHG-ok szintjének növekedése nem jár már hőmérséklet-emelkedéssel, akkor a fenti grafikon pont azt mutatja, hogy: növekszik a hőmérséklet (más természetes okok: óceáni áramlatok változása, stb.) , ennek következtében pedig növekszik az ún. ÜHG-ok koncentrációja, majd amikor a felmelegedést tápláló hatás megszűnik, visszacsökken a gázok koncentrációja is.

  2. Igen, annyi változás van, hogy az emberi tevékenységnek köszönhetően, e 2 gáz szintje, meredeken emelkedett, de a neki megfelelő hőmérséklet emelkedés még nem következett be. Ezért igyekeznek mindenképpen eltúlozni a mostani hőmérséklet növekedést, hogy igazolják ezt az elméletet, hogy rendkívülivé tegyék a mostani emelkedést, de a valóság az, hogy az emelkedés pontosan beilleszkedik az eddig látott természetes ciklusba.
    Az ember tönkreteszi a természetet, de nem a CO2-al! Természetesen nem helyes az erőforrások esztelen használata, pazarlása. Egyetértek minden olyan intézkedéssel, ami a Földet kíméli, de egyetlenegy dologra koncentrálva (CO2 – és ebből még milliárdos üzletet is létrehozva), kevesebb figyelem és megoldás jut a sokkal károsabb tényezőkre!

  3. Nekem csak egy dolog nem tiszta.
    Látszik, hogy ciklikusan felfut, majd esik a globális hőmérséklet, és ezzel szinkronban a gázok koncentrációja is nő/csökken. Itt jön a bibi, hogy a ciklikusságban pont a felfutás után jön egy csökkenés, de a kérdés hogy miért??Miért csap át a melegedés hűlésbe?
    A fősodor álláspontjának logikája szerint többször elszállt volna a klíma, ezzel szemben az adatok pontosan az ellenkezőjét mutatják. Mi kényszeríti a klímát arra, hogy a historikus plafonban lévő ÜH gázok ellenére csökkent a hőmérséklet?
    Tippelek, de szerintem valamilyen külső hatás miatt lehetett így, pl megnövekedett vulkanikus tevékenység?, ciklikus, de nagyon nagy időintervallumban mozgó csillagászati esemény? Én is tapogatózok, de nekem valami nem kerek.
    Ettől persze az anomáliák a sérülékeny globális gazdaságot hazavághatják,
    és ebből fakadóan lehetnek éhségháborúk…

  4. 4 – András:
    Írd be: „Milankovic-elmélet”

  5. Azért ne feledjük, ez csak az utóbbi 400.000 év.
    Az elmlúlt 2 milliárd évben is voltak azért ingadozások-
    köztük 5 tömeges kihalással járó- amelyikből 3- at globális felmelegedés okozott.
    1- et egy valószínűleg közeli szupernóva röntgen- gamma, UV- és egyéb sugaras sterilizációja (Ordovicián Kihalás) egyet meg egy meteor.
    3 : 2 a globális felmelegedés javára- mindenféle kozmikus, nagyon alacsony valószínűségű szir- szar mellett.

    Hamarosan 4: 2 lesz az állás lokális (földi) vs kozmikus viszonylatban.
    És ebből egy az ember, maga.

  6. 3:
    Én nem vagyok kétségbeesve, annál az egyszerű oknál fogva, hogy tudom, hogy nem fogok a klíma miatt meghalni, főleg nem 2-3 év múlva.
    Ezt a videót mindig belinkeled, de soha nem vetted a fáradtságot, hogy az általam felvázoltakra, az ebben elhangzó cáfolatokat kiszedd, és magyarul, hogy mindenki értse, le is írd.
    Ebben a videóban biztosan benne van, hogy:
    1. miért nem okozott megfutó hőmérséklet emelkedést eddig a 2 két egymást erősítő folyamat?
    2. mitől kezdett emelkedni a CO2 meg a metán egyszerre a múltban?
    3. mitől kezdett csökkenni hirtelen ugyanezen gázok szintje?
    4. az ábrán nem látszik a felbontása miatt, de előbb a hőmérséklet emelkedik, és csak azután a gáz-szint. Nem fordítva kellene legyen?

    Videóra válaszolhatok én is videóval: itt van egy rövid és közérthető Miskolczi interjú:
    https://www.youtube.com/watch?v=C1pbBoUVJz8
    A videóban elhangzik, hogy a CO2 nem növeli tovább a hőmérsékletet, mert a légkör optikai vastagsága állandó. Ezt senki más nem számolta ki, nem állapította meg, hogy nem ennyi, hanem annyi, vagy változó, tehát senki sem cáfolta még Miskolczit. Az nem cáfolás, hogy kijelentik, hogy nem igaz…

  7. 7 – MSzilárd:
    Miskolczyt megcáfolták, de a tudományos világ nem veszi komolyan. Viszont nevetséges azt állítani, hogy néhány tízezer tudóssal szemben az egyetlen Miskolczynak van igaza, mert magyar.
    A belinkelt videó megmagyarázza miért kezd a melegedés és követi a CO2. Én pedig ingyen nem vagyok hajlandó lefordítani egy 17 perces videót. Sőt, semmit. A magyar tömegek (tisztelet a kivételnek) a kapitalizmus 29. évében még mindig úgy gondolják, hogy létezik ingyen vacsora. Ezt bizonyítja az is, hogy a támogatások túlnyomó többsége idegenbe szakadt magyaroktól származik, pedig ők kevesebben vannak.

  8. MSzilárd

    Ügyesen érvelsz, Én pedig szeretném, ha igazad lenne, mert nem várom a végét.
    A véleményed viszont változik, ahogy a klíma.
    Itt
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=17880
    még azt mondtad, hogy
    „Ezek alapján ki lehet jelenteni, hogy az 1998-as évektől a melegedés nem gyorsul, hanem lassult (GISTEMP), jelentősen lelassult(HADCRUT) illetve csökkenés állt be (RSS és UAH)és a mért/kiszámolt értékek beleesnek abba a tartományba, amelyeket a korábbi, emberi tényező nélküli klímaváltozások alkalmával már sokszor megtapasztaltunk a múltban.”
    de már ebben a posztban a melegedést elismered, csak a megfutást tagadod.

    Mikor?

    A Köpönyeg szerint jön a tél:https://koponyeg.hu/elorejelzes/Mak%C3%B3
    az OMSZ szerint a hő emelkedik, egy hét és itt a tavasz/nyár: https://www.met.hu/img/dewb/dewb20181114_0000+Szeged.png

  9. 8:
    Ki cáfolta meg? Ki publikált olyan számításokat, amelyek ellentmondanak neki? Senki.
    Cáfoló peer reviewed tudományos cikket senki sem közölt! Blogbejegyzések nem számítanak cáfolatnak.

    Itt le van írva röviden az elmélete is, és az is, hogy miért nem érkeznek rá cáfolatok:
    http://energiaakademia.lapunk.hu/tarhely/energiaakademia/dokumentumok/201406/miskolczi_greenhouse.pdf

    1. Miskolczi kiszámolta, hogy a légkör abszorpciós optikai mélysége = 1,86
    2. Ezt több, független méréssel, tehát empirikus adatokkal igazolta.
    3. 7 különböző, 60 évnél hosszabb adatsorral igazolta, hogy habár a CO2 szint jelentősen növekedett ebben a periódusban, az optikai mélység állandó maradt.

    Ezért, annak aki szeretné megcáfolni Miskolczit, a következőket kellene tegye:

    1. mutasson be olyan mérési adatsorokat, és számításokat, amellyel más érték jön ki.
    2. mutasson be olyan adatsorokat, amelyek szerint hosszú távon ez az érték változik
    3. cáfolja meg egyenleteinek helyességét.

    Azok a légkörfizikában magasan kvalifikált tudósok (NASA, JPL, OSU, CSU, NCAR, stb. ), akik képesek felfogni Miskolczit, hallgatnak…
    A többiek blogbejegyzésekben próbálják támadni és „cáfolni”…
    Ennyit a cáfolatról.

    – Senki sem állította, hogy Miskolczinak azért lenne igaza, mert magyar. Ezt honnan veszed?
    – OK, tehát csak az olvashatja az felvetésem cáfolatait, aki fizet ezért… Hát erről inkább nem mondok semmit, ez önmagáért beszél…
    Viszlát Tibor bá!

    9:
    Sohasem tagadtam a melegedést, mindig is csak a mértékét.

  10. A meccset már lejátszották, csak az eredmény nincs még kihirdetve tipikus esete. A metán miatt lesz klíma megfutás, ez igen valószínű. Csak azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor fog bekövetkezni…!

  11. M.Szilárd: Ok, hagyjuk a korrupt tudósok okoskodásait! Csak nézzünk szét magunk körül. Maj’d minden reggel tudok csemegézni egy kis „ködérlelte” málnát. Most, novemberben. Meg tavaly is tudtam. Láttam vadludakat karácsonykor délről északra repülni. Ez milyen mértéket nem üt meg?

  12. 10 – MSzilárd:
    Enged meg, hogy idézzelek:
    „– OK, tehát csak az olvashatja az felvetésem cáfolatait, aki fizet ezért… Hát erről inkább nem mondok semmit, ez önmagáért beszél… Viszlát Tibor bá! ” Halászol abban a zavarosban, amit te keltesz. A felvetésed cáfolatát mindenki hallgathatja aki rákattint a belinkelésre. Ez nyilvános. Arról nem tehetek, ha az érdeklődő nem tud angolul. Nem ez az első, se a második angol nyelvű belinkelés. Eddig még senki se utalt arra, hogy a belinkelő fordítsa le a belinkelést. Én magam, és csak én, ha angol mondatot írok be, azt nyomban le is fordítom. Nade 17 perces videót!!!

    Te magad is tudod nagyon jól, csak hülye lennél beismerni a cáfolatod cáfolatát. A Föld kb 100.000 éves ciklusban a keringéséből adódóan melegedni kezd. Ezt a melegedést 400-1000 év késéssel a CO2 növekedés követi. Tehát nem a CO2 növekedés indítja be a melegedést, a melegedés indítja be a CO2 növekedést, ami aztán fokozza a melegedést. Köszönet az emberiségnek, most a CO2 növekedés nem állt le 280 ppm-nél, mert mindent elégettünk, ami elégethető volt. Most 410 ppm-nél tartunk. Ehhez a CO2 mennyiséghez pedig + 10 °C tartozik, amiből 1,5 °C már megvalósult. A többi pedig útban van. És ezt semmiféle számisztikai bűvészkedéssel nem lehet semmissé nyilvánítani.

  13. A megfutás ténye nem kérdés, viszont még ezen grafikon alapján is látszik, hogy co2-hoz tartozó lokális minimum és maximum értéket „viszonylag” nagy késlekedéssel követi a hőmérséklet. Ez alatt akár 1-2 ezer évet is értek. Ettől nagyon veszélyes a dolog, mert amit a mi életünkben (50 év) látunk az még semmi.

  14. 1. M. Szilárd
    Amit én eddig olvastam a témáról, abból az a kép alakult ki bennem, hogy bármi is indítja be a hőmérséklet emelkedését, az egy darabig fokozódik, míg valami negatív visszacsatolás vissza nem állítja a megszaladásokat, amelyeknek oka a földkéregben felhalmozódott biomassza lebomlása.
    Ilyen negatív visszacsatolás a föld biológiai aktivitásának növekedése a hőmérséklet emelkedésével, amely kivonja a fölös CO2-t a légkörből, másrészt a vulkanikus kőzetek gyorsabb bomlása, amely szintén összefügg a magasabb hőmérséklettel, és a biológiai aktivitással, mert a növényzet gyökérzete sokkal gyorsabban bomlasztja őket, mint egy biológiailag inaktív környezet. Ez a folyamat pedig felgyorsítja a mészkőképződést, mert sok szabad kalciumot szabadít fel a kőzetekből.
    Az ember viszont ma már annyira átalakította a természetet, hogy az elvesztette azt a természetes reakcióképességét, amivel korábban ellensúlyozta a felmelegedéseket, esélye sincs a természetnek, hogy a felmelegedés hatására beerdősüljenek azok a területek, amelyek korábban képesek voltak gigantikus mennyiségű biomassza előállítására.
    Arról már nem is szólva, hogy ezek a visszaszabályzások olyan hosszú idő alatt zajlottak le, ami emberi léptékkel beláthatatlan.
    Szóval azt még nem próbálta ki a föld, hogy milyen egyensúlyi állapot áll be, ha a korábbi negatív visszacsatolások ember által korlátozottak lesznek.

  15. Nemcsak meleggel lesz a baj.2018 november 5.-én 3 darab szúnyogot találtam este a szobám falán.Rám vártak.Már nem tudnak fertőzni.Ennek utánaolvasva a neten, találtam rá a Dirofilaria Repens betegségre, amit szúnyogok terjesztenek, és állatban, emberben 15-30 cm hosszú fonalféreg fejlődik ki.Emberben nem szaporodik, főleg a szemet támadja meg és a lágy részeket.Eddig csak a meleg trópusokon észlelték, ma már Közép-európában is feltűnt, az éghajlatváltozás miatt.

  16. November 4.-én a kisfiamat 3 helyen csípte meg egy szúnyog. A csípések csúnyán bedagadtak. Engem is sikeresen megtalált, pedig este vadászatot tartottunk a beszabadult kései bestiák ellen. Négy jóltáplált egyed foltot hagyott a falon.
    A kertemben ma friss brokkolit szedtem, az utolsó szem padlizsánt egy hete ettük meg. Van még pirulgató paradicsomom, holnap reggelihez ideális így november közepén.
    A kert végébe a cseresznyefa virágot hozott néhány ágán, és nőnek már a kis terméskezdemények. A szőlőn robbanás elötti állapotban várakoznak a rügyek, ahogy az almafán is. A nedvkeringést kissé megdolgozza majd az első fagy, mert szegény növény azt hiszi jön a tavasz, mert elmarad a tél.
    Ezek hétköznapi apróságok, melyeket még elég hosszan tudnék sorolni. ( Az új bogarak a kertben, melyek 30-40 éve biztosan nem erre laktak, kártevők, amiket a nagyszüleim nem ismernek mind egyértelmű jelei a változásnak.)
    Aki gyerekkora óta együtt él a természettel, garafikonok, és tudományos magyarázatok nélkül is pontosan tudja, hogy valami megváltozott, és a jelenlegi folyamatok nem normálisak.
    Ahogy a kiszámíthatóság eltűnik a rendszerből, úgy válik lehetetlenné a nagyüzemi élelmiszertermelés is. Hat minden mindenre, hiszen elég összetett világban élünk, melyben sok az egymásra épülő rendszer, ahogy egy kertben is. Ha felborul az egyensúly azt kicsiben is nehéz, és időigényes helyrehozni. Bolygónyi méretben meg lehetetlen, pláne, hogy sokan nem akarnak helyrehozni semmit, ami nem áll érdekükben rövidtávon. Hogy hosszútávon nagy bajban leszünk mindannyian, az egészen biztos.

  17. 18 – Anna:
    Köszönjük a beszámolót. M.Szilárdot ez nem érdekli, ő a számok embere. 😀

  18. 12:
    az, hogy málnád terem novemberben azt jelzi, hogy a melegedés valós, de semmit nem árul el a melegedés okáról.

    13:
    nem azt kértem, hogy az egészet fordítsd le, csak annyit, hogy azt a részt fogalmazd meg egy két mondatban, amivel cáfolni tudsz. Most részben meg is tetted, ennyit leírtál:
    „Tehát nem a CO2 növekedés indítja be a melegedést, a melegedés indítja be a CO2 növekedést, ami aztán fokozza a melegedést.” És itt megálltál, pedig most jött volna a válasz az 1. pontra (7 hsz.) – nem tudtuk meg, hogy ha ezek fokozzák egymást, miért nem történt megfutás. A 2.-ra megvan a válasz a fenti mondatban „a melegedés indítja be a CO2 növekedést”. A 3.-ra szintén nincs válasz, miért csökken egyszer-csak a CO2 szint, ha a melegedés fokozódik?, ami további CO2 növekedést indít be, ami tovább fokozza a melegedést…
    A 4.-re megvan válaszod: ” a melegedést 400-1000 év késéssel a CO2 novekedés követi”
    Nem derül ki az sem a válaszodból, hogy miért állt le a múltban 280 ppm-nél a CO2 (legalábbis a grafikonon ábrázolt időszakban, mert előtte voltak a mainál 10-szeres CO2 szintek is).
    Na de a lényeg, legalábbis ez derült ki a válaszodból: a melegedést nem a CO2 indítja be, hanem egy külső tényező (Milankovich), illetve a melegedést nem a CO2 állítja le, hanem megint egy külső tényező. Mit csinál akkor a CO2? Há, közben fokozza a melegedést, de nem ő a főszereplő, mert jön valami, ami miatt megáll úgy a CO2 szint növekedése, mint a hőmérséklet növekedése. A többi pedig („Ehhez a CO2 mennyiséghez pedig + 10 °C tartozik”) mese, ami empirikusan nincs igazolva. Ami empirikusan igazolva van, az Miskolczi elmélete, amit senki sem volt képes eddig megcáfolni.

    15:
    most mondta Tibor bá (13. hsz.), hogy a grafikonon nem a hőmérséklet követi a CO2 szintet, hanem fordítva… Akkor, hogy is van? S persze a megfutás ténye nem is kérdés, miért is lenne az?…

    16: végre egy értelmes hsz., ami választ ad, vagy próbál választ adni arra, hogy miért szűnt meg a CO2 szint növekedése.
    DE (Tibor bá szerint is) először a hőmérséklet változik, ezt követi a CO2 szint. Tehát továbbra sincs válaszunk arra, hogy miért csökkent egyszer-csak a hőmérséklet. Nyilvánvalóan egy külső hatásra. Aztán a CO2 szint csökkent, mert a csökkenő hőmérséklet sem generált több CO2-ot, illetve a Hubab által felvázolt okok is közrejátszódtak.

    Akárhogy csavarjuk, azt derült ki ezekből a válaszokból, hogy NEM a CO2, hanem valamilyen külső tényező indítja is el, és állítja is meg a hőmérséklet növekedést. És akkor ott van Miskolczi is, aki szerint a CO2 se nem oszt se nem szoroz. Én a vitát befejezettnek tekintem…

    17:

    Igen, vannak ilyen kellemetlen mellékhatásai az éghajlatváltozásnak, na de semmi sem tart örökké, megfutás nem lesz, hanem állandó ciklikus változás, jön majd lehűlés is, amikor majd más problémák kerülnek előtérbe. Az emberi civilizáció, pedig vagy kibírja, vagy nem ezeket a változásokat. Az idő haladtával egyre inkább nem, mert amíg nem térünk vissza a természetet tisztelő életmódhoz, egyre inkább hadilábon fog állni az egész „civilizáció”.

  19. 18:
    „Aki gyerekkora óta együtt él a természettel, garafikonok, és tudományos magyarázatok nélkül is pontosan tudja, hogy valami megváltozott, és a jelenlegi folyamatok nem normálisak.”

    Így van, nem is tagadtam soha ezeket a változásokat. Itt a vita nem erről szól, hiába próbálja Tibor bá a 19. hsz.-ban rám kenni, hogy ez nem érdekel.
    Igenis érdekel! Ahogy a fenti hsz.-ban is írtam, vannak változások és lehet, hogy ezek a változások valóban bedöntik a civilizációt.
    Az én meglátásom szerint a klímát természetes folyamatok vezérlik, de az emberiség nemcsak ott hibázik, hogy tönkreteszi a természetet, hanem ott is, hogy önkényesen és tévesen kinevez egy bűnbakot ( a CO2) , ráadásul több milliárdos üzletet is épít köréje (CO2 kvóták) és emiatt kevésbé foglalkozik a valódi tényezőkkel, problémákkal.

  20. 21 M.Szilárd

    „…és emiatt kevésbé foglalkozik a valódi tényezőkkel, problémákkal.
    Rendben, „szabad a gazda”. Mitől melegszik a föld, mi a valódi tényező?

  21. 22 – n/a:
    Néhány éve még csaltak a számokkal. Nem volt melegedés. Most már van, de Miskolczi szerint nem a CO2-től, amit M.Szilárd is állít. Néhány éve lett melegedés, de az pár év múlva visszafog fordulni. Most már nem fordul vissza, de a melegedés jelentéktelen és mindössze lineáris.

  22. 22:
    nem tudom, de esélyt se adnak senkinek, hogy ezt kutassa, aki nem a CO2 -al foglalkozik, azt nem is nevezik tudósnak, ilyen egy elcseszett világ van a tudomány terén is.

    23:
    ezek mind a te pillanatnyi értelmezéseid. Én az elejétől fogva ugyanazt állítom:
    – van melegedés
    – nem akkora, mint amit állítanak,
    – nem a CO2 okozza, hanem természetes tényezők, amit még kutatni sem engednek…

  23. A lényeg ,Tibor bá (lerövidítve a 20, hsz.-t):
    a te grafikonodból + az azután megjelent hsz.-ból is az derül ki, hogy
    -nem a CO2 változása indítja a melegedést
    – nem a CO2 változása állítja meg a melegedést
    Ehhez nincs semmi hozzáfűznivalód?
    + cáfold érdemben Miskolczit vagy mutass be egy tudóst, aki érdemben cáfolta Miskolczit.
    Ki merem jelenteni, hogy adtunk ma közösen egy hatalmas pofont a CO2 elméletnek.
    Mivel érdemi válaszod erre nem lesz, elbúcsúzom. Ezúttal végleg.
    Esetleg még visszatérek ,majd jövő szeptemberben, amikor kiértékeljük,hogy McPhersonnak mennyire lett igaza. Jelenleg a jégkiterjedés a 8. legkisebb, úgyhogy bele kell húzzon, ha el akar tűnni jövőre.

  24. Élményeket kell gyűjteni a hátralévő időnkben!
    Lehetőleg olyan munkát végezni ami időnként flowt is tud okozni!
    A gyerekvállalást (szerencsére engem nem fenyeget) felejtsük el!
    Foglalkozzunk magunkkal és jelen kapcsolatainkkal, amíg még nyugodtan tehetjük.
    Hallgassunk zenét, játsszunk társasjátékot minél többet.
    Pénzt ne ‘fektessünk be’ ilyen-olyan alapokba, nagy eséllyel ellopják/ elinflálják.
    Bármi egyéb hosszabb tervet szintén ne kezdjünk el.
    Mi már nem leszünk ‘nyugdíjasok’!

  25. Ha M.Szilárdnak igaza van és tényleg nem a CO2 okozza a melegedést, akkor még nagyobb szarban vagyunk mint gondoltuk. Ugyanis a CO2 szintre még csak-csak tudunk hatni lefelé, de egy külső hatásra kizárt. Összegezve: akkor is kihalunk, ha M.Szilárd téved és akkor is, ha igaza van. Fogadjuk meg pilotkex tanácsát…

  26. 20 M. Szilárd
    Megpróbáltam kibontani az általam feltételezett mechanizmust, de úgy látom, még ez sem volt teljesen világos, mert módot adott az általad leírt folyamatra is, pedig én nem erre gondoltam.
    Szerintem az ember előtti világban valóban az első lépés a külső okból történt hőmérsékletnövekedés volt, ami aztán kiváltotta a CO2 szint növekedését, amely pozitív visszacsatolással addig folyt, amíg ezt meg nem állította a föld válaszreakciója.
    De ez nem jelenti azt, hogy a CO2 szintnövekedése, legyen az bármilyen okból, ne indítaná be ugyanúgy a hőmérséklet növekedését.
    Egyszerűen a feltételezésed szerint a korábbi melegedések végső mértékének semmi köze a közben megnövekedett CO2 szinthez, azt csupán a csillagászati ok mértéke szabta meg, szerintem meg a csillagászati okból történt melegedés sokkal korlátozottabb lett volna, ha nincs a felszabaduló CO2 által hozzátett pozitív visszacsatolás.
    Te tagadod ezt a pozitív visszacsatolást, mert ha elismered, azzal azt is elismered, hogy pusztán a CO2 növelésével is kiváltható a melegedési ciklus minden egyéb ok nélkül is.

  27. 10: Miskolczi elméletének cáfolatairól:
    http://www.realclimate.org/docs/Rebuttal_Miskolczi_20100927.pdf

    https://www.researchgate.net/publication/268182965_Rebuttal_of_Miskolczi's_alternative_greenhouse_theory

    Ne szórakozzunk már a a hülyeséggel.

    A dióhéj dióhéja:
    Miskolczi szerint az emisszió és az abszorpció teljesen állandó. Nem közelítőleg, teljesen. Ez pedig csak termikus és lokálisan termikus egyensúlyban lévő rendszerekre igaz, a légkör nem ilyen, csak közelítőleg ilyen. Ezért, amik neki egzaktul kijönnek, nem állnak túl messze a valóságostól, de nem teljesen egyeznek. És a hiba, meg az ördög a részletekben van.

    Egyszerű kérdést teszek föl, hogy tényleg érthető legyen, amit fent idéztem tőle: ha az emisszió és az abszorpció mindig, minden esetben egyenlő, hogyan tudnál melegedni egy kályha mellett?

    Más: eközben, míg Miskolczi azt hozza ki, hogy a légköri vízpára csökken, hogy ellensúlyozza a CO2-t, addig a valóságban nő a vízpára mennyisége, mitől is csökkenne, hisz nő a hőmérséklet, így a párolgás is.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Water_vapor#/media/File:BAMS_climate_assess_boulder_water_vapor_2002_-_2.png

  28. Hetesi Zsolt (30.) Köszönjük a belinkelést, aminek lényege:
    Miskolczi (2010) theorizes that atmospheric CO2 increases cannot lead to an enhanced greenhouse effect and therefore cannot be a cause of global warming. We show his theory to be incorrect both in its application of radiation theory and from direct atmospheric observations.
    Fordítás: „Miskolczi 2010-ben közzétett elmélete szerint a széndioxid koncentráció növekedése az atmoszférában nem vezet fokozott üvegháthatás növekedéshez, ezért nem okozhat globális felmelegedést. Mi levezetjük, hogy ez az elmélet hamis mind a sugárzás elmélet alkalmazása, mint pedig közvetlen atmoszferikus megfigyelések szerint.”
    Kedves M.Szilárd! Lehet tehát tovább álmodozni, de ne tessék másokat arra csábítani, hogy csatlakozzanak az álmodozáshoz. A csúsztatás nem tisztességes dolog.

  29. 30, 31:
    Kedves Zsolt és Tibor bá!
    Íme mit ír Zágoni Miklós a belinkelt cáfolatokról (a kettő valójában ugyanaz):

    60. oldal
    http://klimaszkeptikusok.hu/wp-content/uploads/2017/04/Miskolczi_Ferenc_kutatasi_eredmenyeinek_kritikai_vizsgalata.pdf

    röviden:
    „Az Introduction két állítása is félreértés. Miskolczi nem állítja sem azt, hogy a konstans optikai mélység az emisszió és az abszorpció egyenlőségéből következnék, sem azt, hogy a növekvő CO2-koncentrációt más üvegház-gázok csökkenésének kell ellensúlyoznia.
    ….
    Rob van Dorland és Piers M. Forster felvetése sem a sugárzáselmélet alkalmazásában, sem a légköri megfigyelésekben nem mutat ki Miskolczinál semmiféle inkorrektséget. Hozzászólásuk legfeljebb vitakérdésnek tekinthető, de semmiképp nem cáfolatnak.

    Ami a végén belinkelt, wikipédiás vízpárával kapcsolatos linket illeti: ez, egyetlen-egy megfigyelési pontban mért eredményről szól, Miskolczi adatai azonban a NASA mérései és globális jellegűek. Igaz, hogy egyesek (pont Miskolczit cáfolandó) megkérdőjelezik ezen mérések pontosságát, de ugye ilyenkor, s ebben lehet támadni a NASA-t, globális hőmérséklet kérdésben pedig nem…

    Az előző hozzászólásomban elbúcsúztam végleg e blogtól. Mivel Hetesi Zsolt érdemi válaszára még kívántam reagálni, egy hsz. erejéig visszatértem.
    De a továbbiakban nem leszek jelen, a klíma témában Guy Mcpherson szektájának magyarországi tagozatává degradálódott blogon…

  30. A klímaváltozás visszafogása érdekében a nemzetközi tervekben megfogalmazott legmérsékeltebb hőmérsékletemelkedés is visszafordíthatatlan károkat okoz a jégsapkában szakértők szerint.
    A 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon, vagy legalábbis „jóval” 2 Celsius-fok alatt kell tartani.
    A tudósok számára évtizedek óta ismert tény, hogy Grönland és az Antarktisz jégtakarója zsugorodik, de úgy vélték, viszonylag érintetlenül túlélne 1,5-2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. A Nature Climate Change című szaklapban bemutatott új elemzés szerint azonban még a legvisszafogottabb felmelegedés is visszafordíthatatlan károkat okoz a sarkvidéki jégben, ami katasztrofális mértékű tengerszint-emelkedéshez vezet.

    Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak
    https://hvg.hu/tudomany/20181115_klimavaltozas_globalis_felmelegedes_jegolvadas_gronland_antarktisz

  31. 33 – Python:
    Már nagyon régen, minimum 30 éve nem tehetünk semmit. Aki mást mond az egyéni érdekből szemfényt veszt.

  32. 34: Szerintem is csak „tűzoltási” megoldások vannak. De a politika, és a konzumidióta többégi táradalom (nem csak idehaza, az egész világon…) nem, hogy nem tesz még tűzoltási lépéseket sem, magát a problémát sem fogják fel, nem hogy annak a súlyát! 🙁

  33. 35 – Python:
    Aki ma 50 körüli, az sajnálhatja, hogy az emberiség béna, mert éveket lehetett volna nyerni. Persze, ma már késő.

  34. „Persze, ma már késő.”

    Tibor ba ilyet nem szabad irni. Soha nem késö. Ugyan ugy ahogy te ma a fät elültenéd, ugy tul késö sem lehet.
    Amig egy ember is él a földön addig nem tul késö.
    Ez egy depressziora hajlamosito hozzaallas.

  35. M.Szilárd: Ha számít a szerény kérésem, mindig a viták visznek előre, és ha az ember hisz benne akkor is meg kell fogalmazni az ellenvéleményt, ha mindenki a másik oldalon áll. Ezeket az elköszönések feleslegesek és értelmetlenek, ne add fel azért mert a véleményed kisebbségbe szorult.

  36. Curix: Így van. Soha nem késő. Ez a 8 milliárd ember azért ha egyszerre megmozdulna óriásit léphetünk bármerre. Képzeljétek el mi lenne, ha Magyarországon csak egyetlen nap mindenki azzal foglalkozna, hogy szemetet takarítson. Gyakorlatilag eltűnne minden szemét /1 hektár jutna egy főre, simán össze lehet annyit takarítani/. Aztán a második napon mindenki fát ültetne. Gyakorlatilag az egész ország egy erdővé válna. És ez csak két nap volt, mi lenne ha 200-at szánnánk világmegváltásra? Ha megvan a közakarat, akkor óriási erő ez az embertömeg, és akár pillanatok alatt is hatalmas változások születhetnek.

  37. 40: Csakhogy sosem lesz ilyen közakarat, a legtöbb ember szimplán hülye és túl kapzsi ehhez. Pontosan ezen tulajdonságai miatt szelektálódik ki most az emberiség.

  38. A kihalás biológiai okokból is bekövetkezhet:

    „A tanulmány vezető szerzője, az olasz Giovanni Strona, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának munkatársa hangsúlyozta, hogy mivel minden faj összekapcsolódik az élet hálójában, „még a legtoleránsabb fajok is eltűnhetnek, ha a kevésbé toleránsak, amelyektől függenek, kihalnak”. Bradshaw szerint

    ha nem számolunk a dominóeffektussal, akkor hamis képet, túl optimista perspektívát kapunk a klímaváltozás jövőbeli hatásairól.

    A kutatók szerint a globális felmelegedés esetén a hővel szembeni intolerancia és a társkihalás kombinációja azt eredményezi, hogy 5-6 fokos globális hőmérséklet-emelkedés következtében az élet legnagyobb része eltűnhet a bolygóról.”

  39. 39 – Ir:
    M.Szilárd nem először köszönt el. Az ember féktelen mérgében ír ilyeneket. Nem kell komolyan venni, hanem nem kell „meghallani”.

    Ez álmodozás. A bőrére kimenő választásra nem megy el 3 millió ember. Hogy akarsz ezekkel szemetet szedetni, fát ültetni?

  40. A faültetés jó ötlet. A földel egyenlővé tett összes város helyére.

  41. Lehet álmodozni, de először az ember létszámmal kén’ valamit tenni.

  42. Az ilyesmi leírások mellè ezt a videót mindig mellèkelni kel
    Lene https://youtu.be/hmiZ8xJXkRY hogy a vágyálmokban èlőket kirázza szendergèsükből . Mègpedig a fizikai törvènyszerűsège annak oxigènes nitrogènes ès ügh gázokkal rendelkező ègitesteken a klímaváltozás mindkèt irányban hirtelen folyamatú egy bizonyos az ühg szint elèrt érték ès azáltal kiváltott kritikalitás miatt .

  43. Bocs, hogy kicsit offolok, de nem tudtam hová tegyem.

    Zsírkonzervet, vagy sok zsírt tartalmazót keresek. Régebben valahol olvastam róla, hogy a franciáknál van ilyen, ami tiszta zsír, illetve olyan(vagy olyanok) is, amelyben egy csomó zsírban valamilyen sült hús van.

    Ezek tömeg kalória aránya nagyon jó, kilogrammonként 8000-9000 kilokalóriát is tartalmaznak és még ízletesek is, valamint sok évig semmi bajuk nem lesz.

    Hátha van itt valaki Franciaországból és tanácsot ad, hogy mit keressek. Nemsokára megyek és vennék egy jelentősebb készletet.

    (Bevallom hozzászólásom ‘hátsó szándéka’, hogy Tibor bá-t megihleti a téma és lesz egy friss tárolós poszt, mivel van rá esély, hogy komolyabb terméskiesés, áremelkedés, hiány lesz(esetleg gazdasági válság) így aktuális a kérdés).

  44. 47 – Gyartmathy:
    5 kg-os műanyag vödörben lehet kapni tiszta zsírt. Légmentesen le van zárva, nem avasodik. Miért nem ezt veszed?

  45. Ami ma tortenik a klimával sem merteket sem utemet tekintve nem illeszheto be egyetlenegy általunk ismert klimatikus ciklusba.Továbbá sokak szerint peldatlan a foldtortenetben az egesz folyamatot es annak reszleteit tekintve pláne ami a kiválto okot illeti. Legalabbis a szakemberek tobbsege-idovel ugyan de belátta ezt. Vagyis az ido a szkeptikusok ellen dolgozik.

  46. Zsírban hús! Hm! Finom. Régen így, meg füstöléssel, sózással tartósítottak.
    Tárolós poszt lehet, bár már volt egy pár, de sohasem rossz ismételni. Meg hátha azóta valakinek van valamilyen új(számunkra) tapasztalata pl. a liofilizálással kapcsolatban.

    Én vettem nemrég egy csomó befőttesüveget szezon végi leárazáson a tecsóban.

    Bár egyre inkább úgy látom, hogy a kajatárolás nem más mint haladék. Persze aki időt az mást is nyerhet.

    Továbbra is a kaja lábontartását tartom a legjobb módszernek.

  47. Re:50
    Erről mindig a beduinok jutnak eszembe, akik a birkát/kecskét lábon tartva „tárolják”, mert a sivatagban minden azonnal megromlik… 🙂
    Koncepció amúgy teljesen jó, tartalékok végesek, muszáj az élelmiszert újratermelni.

  48. 51 – András:
    Van egy kis probléma a lábon tartott élelmiszerrel. Etetni, itatni kell őket.

  49. 52.Tibor bátyám
    Ilyen szempontból is a legjobb választás a kecske. Főleg ha ezer hektár erdők vannak körülötted. A sűrű aljnövényzetű erdő nehezen szárad ki és komoly élelmiszermennyiség található ott a kecskék számára. Nálunk most is van pára este és reggel, köszönhetően az erdőknek.

    Sok a telepített akácos az igaz, főleg a falu fele 2-3 km. Mondjuk ez kimondottan jó a kecskéknek, állandóan hajt, mert invazív növény.Ilyen szempontból komoly megújuló táplálékforrás. De mint a Mecsek nyúlványainak egyike, sok a természetes erdő is errefelé. Szántó is van az erdősávok között. Víz is akad. Van 2 ásott és 3 fúrt kút.

    51.András
    Nem olyan hülyék a beduinok!:-)

    Fejed őket és a húsukat megeszed. A sajtkészítésből keletkező savó, mint melléktermék pedig kiváló fehérje a disznóknak, baromfiaknak és embereknek.
    Az arányok belövése nem egyszerű, elméletileg tudjuk, gyakorlatban kicsit, á! inkább sokkal nehezebb.

    Hús kevés lesz, kaszálni meg sokat kell télire.
    Esténként meg időfizikát tanulunk a tábortűz mellett:-), hogy ne csak a test, hanem a szellem is fejlődjék. Kivéve azok akik a tábor körül egy bizonyos sugarú körben őrséget állnak aznap éjjel.

    Szép elképzelés tudom, de szinte ez az egyetlen értelmes alternatíva számomra. Én ebben hiszek, ezért teszek. A többi nem az én dolgom.

  50. Védelem? Az ezer hektár erdőben nem csak a kecske érzi jól magát, s ha nem tévedek és jól emlékszem az erdő széléről nagyon jó a rálátás a házadra. 😉
    NO OFFENSE – JUST A REMINDER 😉

  51. Oké emberek!
    A kecskék megdöglenek,velük mi is, de előtte még végignézhetjük, hogy a házainkat m vállról indíthatókkal szétlövik.

    Az emlékeztetők jók és nem ismertek, ha azt hiszitek bármikor is megsértődök.
    Tudom, hogy jó szándék vezérli a kritikát.

    A kecske valóban nem csodaállat, sőt a közhiedelemmel ellentétben még csak nem is annyira igénytelen. Azonban a legjobban képes alkalmazkodni és szinte mindent megeszik.

    Ha jönnek emberek a lemészárlásunkra, akkor azok valószínűleg rossz szándékú helybeliek lesznek. Legalábbis első körökben bizonyára. Nekünk rájuk kell elsősorban felkészülni. Ők jönnek azokon az utakon és erdőszakaszokon át amiket mi is ismerünk, nagyjából egy irányból, a falu felől. Nem képzetek katonailag, sőt valószínűleg a hülye erőszakos fajtája lesz, pár vadászpuskával amit addig rekviráltak. Nem fognak egy outflank hadműveletbe. Nem lesznek szervezettek, nem lesznek nagy létszámban.

    Az idegen kommandók kifosztják a falut, és valószínűleg a közúton közelítik meg a helyet dzsipeken. A falu 5 km hosszú mint egy kifli, mivel a vége után vagyunk egy kicsit azon is túl, így talán le tudunk tiplizni a 2. (az erdő belsejében lévő, élelmiszerrel ellátott)búvóhelyünkre mire odaérnek. Persze csak, ha az előretolt talkie-walkie-s őrszemeket nem iktatják ki.

    Egy képzett, drónos felderítésű szervezett bandával semmi esélyünk.
    Nem tudom mennyi ilyen lesz és ebből pont mennyi akar minket megtámadni, akikről azt se tudják, hogy egyáltalán a világon vannak-e.
    Ezenkívül ismerjük az itteni rendőröket igen jól(nem egy kecskézik is közölük), talán összeállnak, hogy családjaikat védjék, ugyanis kisgyermekesek és talán nem a barátaik lemészárolásával akarják kezdeni. Talán azt is tudják, hogy ennivalóra hosszútávon szükségük van és akkor hamar rájönnek, hol lehet ezt a környéken megvalósítani többé-kevésbé fenntarthatóan.

    Persze az is lehet, hogy ha a helyzet kicsit is romlik, de még nem annyira, hogy az emberek tömegesen hagyják el házaikat(hiszen hova is mennének?). Mi meg még nem gyűlünk össze, mert mindenki egy beszari és a végletekig ki fog várni. Akkor 3 cigó elkap mikor éppen a répát kapálom( a stukker odébb) és megkínoz jó alaposan, mivel a távolság miatt senki nem hallja meg. Üvölthetek naphosszat, nincs ki segítene. Aztán hívják a rokonokat és szétbasznak mindent.

    Mire a barátok, rokonok, falubeliek észbe kapnak és rájönnek, hogy egy helyre kell gyülekezni (és persze eszükbe jut a sok rizsa amit nyomtam, meg az éhségtől a zaba lehetősége) addigra az utolsó benzinjükkel eljönnek megnézni már csak a tetemeinket. És persze megnézhetik, hogyan halnak a gyerekeik éhen ezek után.

    Mindez miért? Mert képtelenek cselekedni. Olyanok mint a tücskök a hangyás mesében. Csak ez esetben már nem lesznek hangyák akik befogadják őket. A férfiak nem férfiak többé.

    Sok verzió van, sok minden megtörténhet. Én ennyit tudok tenni, pontosabban ennyit diktál a felelősségérzetem.
    Nagyon is reális tudok lenni, és az is vagyok.

    Ezenfelül pedig pilotkex(talán így írja nevét) szavait gyakorlom magam is.
    Élvezem az életet bármeddig tartson is.
    A gyerekem friss levegőn, valóban jó minőségű élelmiszert eszik. Állatok veszik körbe és fürdik a szeretetünkben.
    A felismerések egy jó részét megtettem, a tapasztalat beépült. Én-ahogy mondtam- egy pozitív képet melengetek. Persze tudom, hogy valóságnak nevezett történet egy együttes teremtés. Az én részem tiszta. És ez fontosabb mint gondolnátok.

    Egyébként szívesen veszek minden építő kritikát!

  52. Balázs, ez a legjobb hozzászólás volt, amit valaha olvastam. Tartalmilag is. A kecskéiddel nekem semmi bajom, amúgy. 🙂

  53. 56 – Balázs:
    A dolog úgy fog elkezdődni, talán már2019-ben, hogy kevés lesz az élelmiszer. A kormány valószínűleg bevezeti a jegyrendszert. Ez el fog döcögni 1-2 esetleg 3 évig. Az első probléma az lesz, hogy a szomszédoknak nem lesz elég kajájuk és átjönnek hozzánk, nekünk meg nincs hadseregünk. Ha ez nem következik be, akkor a jegyrendszer egy idő után nem oldja meg az élelmiszer hiányt. Ekkor a legokosabb, ha dekkolsz. Téged elárulnak a négylábú spájzok. Jobb az esélye annak, akinek semmije sincs, csak egy kivilágítatlan háza, ahová nem érdemes betörni. Ezt fegyverrel lehet egy darabig védeni az egyéni betörni akarókkal szemben. Meg tudod hosszabbítani az életedet, ha a betörni akaróknak adsz némi élelmet és rengeteg metil alkoholból készített pálinkát, ami kiirtja őket. 😀

    Különben, aki nem tudná. A kecsének van olyan enzimje, aminek segítségével meg tudja emészteni a cellulóz. Magyarul, ha nagy az éhínség a kecske jól tud lakni a hokedlivel is, vagy a Bibliával (feltéve, hogy nem doc-on van). 😀

  54. 58.Tibor bá

    Magam is ugy vélem ,hogy mivel nagyon nem esik az eső és igy nem lesz amit majd letudnak aratni és vizeink is nagyon megfognak csappani mint ahogy Europában máshol is gondok lesznek az élelmiszer és viz tekintetében….. mert megint extra meleg nyár lehet a kilmaváltozás következtében hogy 2019 -ben elképzelhetö a jegyrendszer….nem hiába folyik a hadsereg ˇmegerösitése mert szükség lesz a bevetésére….

  55. Tibor bátyám!

    Jó kis scenáriót írtál le és én hiszek neked. Te már láttál közelről hasonlót.

    Nem árulnak el a kecskék. Ahhoz nagyon kiesünk. Nem látni, nem hallani minket. Itt már tudják, hogy vagyok és hogy hol.
    A faluban sokan tartanak állatot, de valószínűleg velem kezdenék.
    Ismétlem, nekem a falu a veszély.

    Ha azonban erő van ezen az oldalon is, akkor a könnyebb ellenállás irányába mozdulnak el.
    Úgy általánosságba mondom, nem kizárólag neked.
    Dekolni lehet és érdemes is, de mi lesz utána?
    Bezárva élsz egy lakásban? Megvárod mire mindenki meghal körülötted miközben eszegeted a konzervjeid? Utána előjösz és? És mit csinálsz? Hova mész?
    Folyamatos fenyegetetségben( mert azért csak marad egy-két ősember féle) létezni egy rakás hulla között. Vagy gyalog nekivágni vidék felé? Ez olyan mint a the road cimű film, ami egy borzadály, de nagyon is realisztikus.
    És abban az esetben mennyire örülnék egy müködő tanyának? Akkor ez már csak egy álom lesz.
    Vagy megmaradok embernek vagy elpusztulok. Esetünkben minden azon múlik mennyire tudunk szervezettek lenni? És mennyire leszünk elegen.
    A dombtető száz családot ellát.
    Meg kell védeni, különben nincs esély hosszútávon.

    Jövőnk!
    Köszi!
    Számítunk majd a tanácsodra egynémely dologban.

    Mindenkinek mondom, hogy ne zsírt vegyen csak, hanem szervezkedjen, keresse a valódi kapcsolatot másokkal! Nem félni kell, meg rettegni hanem cselekedni! Még van rá annyi időnk amennyi ehhez kell.

  56. Balázs,
    az apokaliptikus vízíók a tudattalan birodalmának egyik emlékezeti rendszerében rejtőznek – ezek a horrorképek valószínűleg a születési élményekre vezethető vissza.
    A születési traumát pont ilyen víziókkal és fantáziákkal lehet újból és újból – bár továbbra is feldolgozatlanul megélni…
    A tudattalan belső történései határoznak meg az egyén életében mindent.

    Világvége irodalom, világvége jövendölések, a világvége csak egy jól fizető üzlet.

  57. 60 – Balázs:
    Balázs, ma már a reális túlélésnek nem lehet az a célja, hogy vissza a XX. század elejére és tanyasi kellemben szép lassan megöregszünk. Ennek bebaszott a klíma, ami elsöprő gyorsasággal telepszik ránk. Ma már csak az lehet a reális cél, hogy minél tovább éljek, hogy megláthassam a homo sapiens végnapjait. Végleges túlélésre nulla az esély. A melegedésre, a vízhiányra egy pontig fel lehet készülni, ki lehet védeni, de aztán vége.

  58. 61 – János:
    Ezzel a nézettel nagyon nem értek egyet. 🙁

  59. 60 Balázs

    Érdemes odafigyelni a gazdára.

    „A kormány valószínűleg bevezeti a jegyrendszert. Ez el fog döcögni 1-2 esetleg 3 évig. Az első probléma az lesz, hogy a szomszédoknak nem lesz elég kajájuk és átjönnek hozzánk, nekünk meg nincs hadseregünk.”
    A kormányunk – szerintem – jól látja a gondokat, A hadsereg felkészítése megkezdődött:
    https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/50-evre-novelnek-a-behivhatosagi-korhatart-a-hadkoteles-ferfiaknal
    Talán ennél gyorsabb ügyintézés kellene!?

    „Meg tudod hosszabbítani az életedet, ha a betörni akaróknak adsz némi élelmet és rengeteg metil alkoholból készített pálinkát, ami kiirtja őket.”
    Erről én nem akartam írni, mert már majdnem terrorista kiképzésnek számíthat.
    Régen humánus kivégzésnek tartották ha az elitéltnek sült húst és bort adtak élelemként.
    Ez a kombináció öl. A részletekről ketogén diéta … alatt beszéltünk.

    „Ma már csak az lehet a reális cél, hogy minél tovább éljek, hogy megláthassam a homo sapiens végnapjait.”
    Mint a moziban. 🙂 ismered? Filmszínház. Most már VV.

  60. 61.János

    Valószínűleg igazad van.
    De szerintem ez egy az emberiség tudattalan ősképei közül. Ez határozza meg az emberiség sorsát. Az apokalipszis saját magára mért büntetés az emberiség részéről. Látszik, hogy meg akarják élni a halálukat. Elég sokáig voltam benne, hogy valamelyest felhozzam magamban.
    A rettegés a lényege az egésznek.
    Ettől függetlenül fizikai valósággá lesz. A gondolatok testet öltenek.
    A kontrollálatlanok is.

    De! Tartsuk tiszteletben Tibor bá’ aláhúzott nagyon-ját.

    Tibor bátyám!
    Mégis akkor mi a túrónak toljam ki a szenvedést felkészüléssel?
    Ahogy kötelességem lemenni a közértbe szalámiért, hogy a gyerekem vacsorázni tudjon. Úgy itt is el kell mennem a lehetőségeim határáig.

  61. 59.
    Hadsereg megerősítése? Pár napja láttam felvételről a Napló friss riportját. Nincs a magyar hadseregben 1000 ember, aki harcászati feladatokra képes. A követelményeket levitték nulla közelire, azaz, ha nem vagy béna és vak, máris felvesznek, mégsem megy szinte senki.

    Egyébként meg a hadseregtől mást ne várj, csak azt, hogy majd a milliárdosokat védi. A rendőrségnek ugyan van néhány tízezer embere, de ezek jó része várhatóan nem veszi fel a szolgálatot nagyobb gebasz esetén, mert inkább a családját védi, másrészt a kisebb településekre úgysem jut belőlük.

  62. 66.

    Tisztába vagyok a magyar hadseregecske állapotával max belsö rendvédelmi szerepre lehet használni ideig óráig…..tudom ,hogy nem Oroszország megtámadását fontolgatja a mini Napoleon és nem ezért történt hogy 50 évre vitték fel a behivhatosági életkort de akkor is érdekes fejlemény….a rendörség már most sem ura a helyzeten a kistelepüléseken….

  63. 66- 67:

    Azért a Hídgyüli tévé mszp- s „szakértő ezredesei” meg a hidgyüli tévé stábja is lehetne felkészültebb egy ilyen riportnál.

    Afganisztánban az amerikai különleges erők is szolgáltak magyar műveleti parancsnok irányítása alatt.
    A különleges műveleti dandár kb 1.200 tagja járta már meg Afganisztánt.

    A harci helikopterekből épp most kaptuk vissza a 4 db Mi- 24- t felújítva, digitális, éjjellátó képességekkel, új elektronikával. Jövőre érkezik még a 20 Airbus H145 M meg még 8 Mi- 24, elvileg.

    Pont a harcihelikopteres képességet nem kellett volna leszólni egy „szakmai” riportban. Dehát a hídgyüli tévé szakértője annyit jelent, hogy egyszerű sorkatona volt valamikor a dicsőséges magyar néphadseregben.
    Ami valóban katasztrofális az a harckocsi és a tüzérségi képesség. Ott viszont nem szóltak a szakértők, kik is ajándékozták ócskavas szinten, ingyen, Iraknak a T-72- eseket meg a Gvozgyika önjáró lövegeket.

    Mellesleg a Néphadseregnek voltak azért komoly képességei, amit kihajítottak a szemétbe:
    pl a 8 db SCUD- ballisztikus föld- föld rakéta, mobil indítójárművekkel.

    Annyira azért nem kell leszólni a mostanit sem- mégis Magyarország volt, aki megállította a „szegény menekülteknek” nevezett inváziós proxy hadsereget,

  64. 68: 1200 fő nem oszt nem szoroz. Amúgy vannak KMZ -s ismerőseim Szolnokon, többszörös afganisztáni „veteránok”, ha szabad így fogalmaznom.

    Mi- 24- t felújítva, digitális, éjjellátó képességekkel, új elektronika…, ezt pontosítanám. Lett bele rakva civil GPS (Garmin GTN 750) + civil VOR navigáció (Sandel SN3500), de semmi rendszerintegráció. Ja meg új rádiók kerültek telepítésre. NVG képessé tették a belső világítást, és lesz NVG a sisakokra; ettől éjszaki útvonal repülésre ugyan alkalmas lesz, de csak jó időben. Rossz időben ugyan úgy a földön marad, és mint fegyverrendszer éjszaka és rossz időben nem használható, mert ahhoz kellett volna egy FLIR toronyt is integrálni a gépre. Az önvédelmi képességek maradtak a ’70 -es évek szintjén, csak átrakták az ASzO -at (infracsapda szórókat) új, jobb helyre a 80-as évekbeli szovjet sztenderd szerint.
    ATGM fegyverzet marad a régi 9K114 Sturm (kb. 20-25 éve elavult, de nagyon…), de azt már az inkurencia készletekből rég eladtuk bagóért, ugyan úgy mint a géppuska és gépágyúhoz való lőszereket, vagy a Sz-8 -as rakétákat a B-8 -as rakétablokkokhoz. Az utóbbiak pótolhatóak, de ATGM fegyverzet csak a muszkáktól lenne beszerezhető, de ugye az embargók miatt az nem fog menni. Ja, és az eddig felújított 4 gépből már egyet le is állítottunk (max. berepültük és kész is…) a bennfentes verebek csiripelése szerint, mert az már is alkatrészbázis lesz a másik három gépnek…! Ez is olyan magyar rögvalóság…!

    Félreérté ne essék, örülök a Mihuk feltámasztásának, de ennyi pénzért mint amennyiért a szentpétervári üzem dolgozott , vannak jobb ajánlatok is a piacon. És ez nem modernizáció volt, hanem „csak” egy mélyebb szintű ipari nagyjavítás.

    Na most ezzel az üzemeltetési kultúrával és hozzáállással az orosz igénytelen technika is csak így üzemeltethető. A H145M ennél sokkal érzékenyebb technika, ugyan ezzel a mentalitással kb. 1,5-2 év alatt röpképtelenné tesszük majd azokat a heliket. A Gripen nem jó példa, mert lízingeljük, és a svédek nagyon keményen fognak bennünket, plusz itt vannak a SAAB szakemberei is. Ha nem így lenne a géppark 50-70% földhöz lenne kötve, viszont az Airbus helikoptereket nem lízingelni fogjuk, hanem megvesszük azokat. Sok jóra azért nem számítanák, pedig egy igen jó könnyű helikopter!

  65. 70. múlt vasárnap a házunk felett 5 db alakzatban repült el felettünk Mórahalom irányából. Volt közöttük kakuktojás?
    Csak 4db lehetett Mi-24? A fiam szerint az ukránok feléből többet javítottak volna rajtuk. Mi lehetett ennek az akadálya?

  66. 70 – olvasó:
    Tulajdonképpen mit akarsz velünk közölni?

  67. 56.Balázs
    …”Akkor 3 cigó elkap mikor éppen a répát kapálom( a stukker odébb) és megkínoz jó alaposan, mivel a távolság miatt senki nem hallja meg.”
    Ne haragudj, Balázs, a barátod vagyok, de mégis lehordalak:
    Ha ezen helyzetben, amit felvázoltál, akár EGYETLEN EGY cigány még életben van a környékeden, megérdemled !
    Én ezt igy látom, bocsi.

  68. 73- bálint:
    Nem akartam szólni, de most utánad….mi az, hogy a stukker odébb? Bazd meg balázs! Megérdemled a sorsod, ha nem a derekadra kötött stukker-táskában hordod.

  69. 64.

    „Régen…. Hamis E-mail cím megadása miatt ki vagy tiltva.

  70. Bálint & Tibor bá’ ?

    Van övem és táska hozzá. De ha egyedül vagy és aludni is kell akkor ….

    De értem!

  71. 76.Balázs
    ….”De értem!”
    Dehogy érted!
    Ha a fevázolt vészhelyzetben, a legnagyobb gebazsban még mindig vannak élő cigányok a környékeden, te nem fogsz élni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük