(2670) Se látni, se büntetni

Tibor bá’ online

 

Felmérések szerint a magyar társadalom a hajléktalanokat se látni, se büntetni nem akarja. Persze, ehhez nem kell felmérést végezni (méreg drágán), mert teljesen logikus. Normális ember nem akar rongyokba burkolódó embereket (roncsokat) látni az aluljárókban. És miért akarná büntetni a nyomorultakat (Les miserables)? De nézzük, milyen gondolatok jutnak erről az eszünkbe!

Senki se születik egy aluljáróban. Senki se nő fel fedél nélkül, ha erről lenne szó, a Gyámhatóság intézkedne. A szülői házból nem kötelező az elköltözés, legrosszabb esetben hozzá kell járulni a költségekhez. Szóval, hogy lesz valaki hajléktalan? Nyilvánvalóan valami rossz döntés alapján. Persze, rossz döntés vagy nem, az államnak közbe kellene lépni, de nem hajléktalan szállókkal. Mondjuk, közösségi házakkal. Mit értek ez alatt? Kábé olyan szerkezettel, mint egy kórház. Középen egy folyosó, amiről jobbra és balra hálószobák nyílnak. A folyosó közepén a bejárat, egyik végében egy nagy közös konyha, a másik végében egy nagy közös fürdőszoba vécével, zuhannyal, stb. Minden szobának egyetlen bérlője van, a konyha és a fürdőszoba közös használatával. A bérlés önköltségi lakbérért lehetséges. Aki nyomorék, vagy tehetetlen, annak költségét az állam átvállalja.

Ezt természetesen nem én találtam ki, ez a világ néhány pontján működik. Egy világvárosban nem lehet megengedett rongyos emberek csoportjának jelenléte, különböző, de jól látható helyeken. Ezt azonban nem törvényekkel kell megoldani (bár Orbán erre kurvára rászokott) hanem némi anyagi ráfordítással. A törvényi alkalmazást más témában kellene előtérbe helyezni. Például, a bíróság ne hozhasson olyan döntést, hogy válás után a (volt) férjnek ki kelljen költözni az utcára. Különben se egészséges, hogy a válóperes ügyek hatalmas hányadát fiatal bírónők vezetik. Talán egészségesebb lenne, ha 60 feletti férfi lenne ilyen esetekben a kirendelt bíró, de ez egy másik történet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2670) Se látni, se büntetni

  1. Egy kérdés a fidesz hívő hozzászólókhoz, mely a poszt témájához kapcsolódik:
    erről mi a vélemény?
    https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/11/09/van_amin_mar_a_kutyapartnak_sincs_kedve_viccelodni/
    És mi lesz később, ha majd más társadalmi rétegek válnak ellenséggé?
    A feltüzelt nép majd kövezni fog? Mert olcsóbb mint a golyó? Vajon ez a megoldás nem egy a társadalom partvonalára szorult réteg végső fizikai megsemmisítését célozza? Mi az ilyen események történelmi definíciója? Na vajon…?

  2. Az embereket ált. nem érdekli más emberek sorsa. Legalábbis jelen állás szerint.
    Nyilván nem kívánjuk látni a hajléktalanokat, mert ettől rossz érzéseink lesznek, azokat meg nem szeressük.

    Én hivatalosan hajléktalanként vagyok nyilvántartva. Pontosabban nem, csak nincs hivatalos bejelentett lakcímem kb. 8 éve.
    Mikor vezetek, előfordul, h igazoltatásnál megkérdezik a rendőrök mi ez. Mondom épp két lakhely között vagyok. Kijelentkeztem az elözőbből, az újba meg még nem jelentkeztem be. Ami egyébként nem lehetséges, de elfogadják.
    Orvosnál fizetek, receptet más tb kártyájára kérek.
    Ha nem kell agyműtétet végrehajtani rajtam, megéri nem fizetni.

    Az állam(apeh) próbált belenyomni a szarba mikor abbahagytam a vállalkozást 2010-ben.
    Leszarom őket. Ennyire vagyok csak geddonista. Én tudom, h a rendszernek annyi és azt is hogy hamarosan. Akkor ezek nem fognak létezni. Szóval főpróbán vagyok.? addig meg a pénz beszél, a kutya meg ugat helyzet van.

    Az állam is leszarja a hajléktalanokat, felőlük meg is dögölhetne mind.

    Párom szociális végzettségű, 3 évet dolgozott hajléktalanszállón.
    Saját tapasztalatom velük ua. Rengetteggel beszélgettem velük, hívtam meg őket kajálni stb.

    A recept a következő:
    Hozz egy rossz döntést aztán add fel!
    Ált. válás, utána ital+rossz társaság mely a maradék reményt is szétzúzza. A padlóról meg már nem lehet felállni.

    Volt olyan akinek válása után még lakása is volt. Magányában befogadott egy hasonló szegény családott, akik egyszerűen lakásmaffiai módszerekkel kirakták őt, majd eltulajdonolta a kérót papíron is.
    Ő meg egy papucsban mezítláb leült velem szembe a 7es buszon.

    Külön kaszt, mint az érinthetetlenek Indiában.
    A társadalom hozzáállása a kérdéshez híven tükrözi önmaga fejlettségét.

    Ugyanis egy társadalom morális fejlettségének értékmérője mindig egyenesen arányos a leggyengébb tagjaihoz való hozzáállással.

    Persze a valóság nagyon komplex, nehéz eligazodni. Most ahogy írok egy rakás cigány ordítva káromkodik mellettem a vonaton.
    Nem tűnnek hátrányosnak, nekik még -ellentétben a hajlékonyakkal- van erejűk harcolni a többségi társadalommal.

    Ha van rendes családod nem tudsz lesüllyedni, csak ha igazán hülye vagy.
    Sokszor engem is anyukámék vagy a testvéreim húztak ki a szarból anyagilag.

    Ezt a fajta összetartást kell kitolni, mármint a határait. Különben hiába építünk atombunkert, csak a szenvedést fokozzuk.

  3. Én is tudok egy példát.

    Egy ismerösöm vásárolt egy tanyát, hogy ott hódolhasson a hobbijának. Nem olyan tanyára kell gondolni, mint az alföldi tanyavilág, csak egy kicsit kintebb a faluból, egy nagy faluból, és egy város is van 4 km-re a falutól. A lényeg, hogy nem a világ végén.
    Volt ott egy ház is, rendbe hozta, és az találta ki, hogy keres mondjuk hajléktalanokat, és felajánlja nekik, hogy ingyen ott lakhatnak ( egy rendbehozott házban! ), bármivel foglalkozhatnak, állatokat is lehet például tartani, stb. Mindezt teljesen ingyen, csupán azért, hogy a telek lakott legyen, és az ö cuccai ne tünjenek el egy éjszaka – egy lakatlan házat gyorsan kipécéznek mindenhol.

    Találjátok ki, hogy a megszólított hajléktalanok közül mennyien fogadták el az ajánlatát? Senki!

    Ha sokkal több türelme, ideje, és pénze lett volna keresgélni, biztosan talált volna valakit a nagy számok törvénye alapján, de azt hiszem ennyi is elég, hogy lássuk: a probléma sokkal összetettebb, mint azt néhányan az íróasztal mellöl gondolják.

  4. 2. +1 Nagyon egyetértek minden szavaddal.

    1.
    Egy hozzászólás a cikk mellett: ” Remélem előbb-utóbb a „lap” munkatársai is az utcán, hajléktalanként végzik…”
    Hozzátenném, van rá jó esélyük.. ha Orbán és rendszere bukik, akkor azért, ha nem bukik, akkor meg azért..

    A poszthoz: Remek, telitalálat.
    „Szóval, hogy lesz valaki hajléktalan? Nyilvánvalóan valami rossz döntés alapján.”

    Valamelyik nap láttam Dévényi Istvánnak egy videóját, ami egy idős emberről szól, aki az autójában lakik egy éve. Elképesztő, milyen sorsok vannak.
    Nem linkelem be, mert már elég videót linkeltem az utóbbi hozzászólásaimban.

    Elgondolkodtam, hogy milyen rossz döntéseket hozott ez az ember, hogy ide jutott és én mit tehetek már most, hogy ne kerüljek ilyen helyzetbe.

  5. 3.sleeper

    Ezt mi is próbáltuk.
    Sőt megspékeltük azzal, hogy a kis présház amiben lakik az övé lehet, hivatalosan papíron. Cserébe segít, dolgozik nekünk. Amikor ledolgozta( nyilván nem akartuk kihasználni, kb. 3-500eft egy kis ház errefele, felépíteni sem lehet annyiból, szóval nem egy lehetetlen küldetés) lenne munkája, fejhetne kecskét, vagy segítene oszlopokat leásni, mit tudom én akármi.
    Ugyanaz a tapasztalat.

    A társadalom peremén a társadalom morzsáiból élnek.
    Legalább nem kell csinálni semmit.

  6. Mikor anyám meghalt az albérlöi a melléképületben azon dolgoztak hogyan szerezhetnék meg az ingatlant – ennek ellenére engedtem ingyen a viz villany kifizetése mellett élhetnek.
    Hát nem fizették és a felszólitásra hazudoztak mindent hogy a befizetésröl a csekket nekem adták…megvertem öket kinyitottam a épület ajtaját kidobáltam mindent az utcára a fa alá oszt jónapot. (Ma ilyent nem lehet ha bérlöként lakik…)
    Nekik állt feljebb.
    Mikor kiadtam a rendbe tett lakást úgy mentek el stikába a bérlök, hogy tetemes rezsiköltséget hagytak hátra.

    Vannak emberek akiken nem lehet segiteni se mert eleve a tudata nem emberi hanem ösztönlény csupán – sok kutyának több esze van mint ezeknek az embernek látszónak.
    NEM nem lenézni akarom öket de igy van ha kutyásként él az ember…de mondhatnék lovat is.

  7. Tibor bá most is vannak olyan intézmények amit javasolsz Anyaotthon Krízisotthon néven.Meglehetősen szigorú szabályok vannak.Totális kontroll alatt élnek a bennlakók

  8. 7 – attila:
    Én nem „otthont” javasoltam hanem albérlőházat. Ez olyasmi, mint egy iv. osztályú szálloda.

  9. Tibor bá’, ha valaki fizetni tud a szállásért, ma is talál olyat, aminek a havi költsége a vicc kategóriába tartozik a számunkra. Nem komfortos helyek, de fedél van a fejed felett, és van tisztálkodási lehetőség.
    A számítógép mellől nem fogod megoldani a hajléktalankérdést.

  10. 9 – Sleeper:
    Te viszont a számítógép mellől ragyogóan tudsz destruálni, amíg hagyom. Mi lenne, ha ezt a mondatomat is elolvastad volna? „Ezt természetesen nem én találtam ki, ez a világ néhány pontján működik.”

  11. 10. Tibor bá’
    Ilyesmi nálunk is működik. Amit konkrétan ismerek az egy Újpalotán álló három, vagy négy emeletes panelház, amit a környék csak albérlők házának nevez. Középen van egy folyosó, amiből nyílnak a kis szobák egy minimál mosdóval. Szintenként van közös wc, zuhanyzó, konyha. Olyanoknak adják ki, akik ki akarnak törni a hajléktalanságból és ezért tenni is akarnak.
    A gond az, hogy ilyen házból kevés van.

  12. 11 – gabiii:
    Hát ez az, stadion helyett ilyeneket kellene építeni.

  13. 10. Tibor bá’, elnézést, tényleg nem figyeltem erre a mondatra.

    De aziránt kétségeim vannak, hogy valahol működik is ez a dolog így. Hogy mit prezentálnak, az egy más kérdés. Én is tartottam már olyan bemutatókat, ahol a közönség el volt ájulva a meghatottságtól, de csak én tudtam hogy ha bizonyos kérdéseket érintettünk volna, akkor szép kis bukás lett volna.
    Nem lehet általánosítani persze, de az esetek többségében nem pénz a probléma, hanem a hozzáállás, mentális felkészültség, és az akarat. Már eleve olyan emberek kerülnek a legtöbbször ilyen helyzetbe, akik ilyen vagy olyan okok miatt nem tudták kezelni a felmerülő gondokat.

  14. 13 – sleeper:
    Az ilyen házak működésébe volt szerencsém belelátni. Működik, ha bizonyos mértékben felügyelik. Lumpen emberek természetesen vannak, amin nem lehet segíteni, de ha a rongyokba burkolt egyedeket el akarod takarítani a közterületekről, akkor nincs más megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük