(2666) Tehetség

Tibor bá’ online

 

Márai Sándornak valószínűleg az összes művét elolvastam, mert jó megfigyelő volt, és (számomra) érdekes szemszögből nézte a világot. Ha eszembe jut, vagy rá terelődik a szó, egyből a névnapi partija jut az eszembe, valószínűleg nem véletlenül. Kapásból kábé a következő történt. 1944. március 18-án Márai lakásán Sándor napot ültek. Éjfél felé megszólalt a telefon, Márai szombathelyi barátja telefonált, közölte a társasággal, hogy a német alakulatok éppen most lépik át a határt, Magyarországot megszállják. A társaság izgatottan tárgyalta a várható következményeket. Egyetlen egy férfi volt, aki a hír hallatára felvidult, amin a többiek felháborodtak, amire a válasz igen emlékezetes volt: Könnyű nektek, mert ti tehetségesek vagytok.

Ennyi – könnyű nektek, mert ti tehetségesek vagytok. Nyilván az illető a sok neves ember között tehetségtelennek érezte magát, valószínűleg az is volt. A tehetségtelen ember számára nem marad semmi más – ha érvényesülni akar – mint a hatalom feltétel nélküli teljes kiszolgálása. Ezt a hatalom is tudja, ezért nevez ki különböző intézmények élére tehetségtelen, hozzá nem értő, de abszolút megbízható embereket. Ezen tehát nem kell csodálkozni.

Másfelől, viszont tudnunk kell, ha a hatalom alkalmatlan, tehetségtelen egyedeket nevez ki kulcsfontosságú pozíciókra, akkor útban vagyunk az önkényuralmi rendszer kialakítása felé.

Magyarországon most éppen ez folyik, lépésről lépésre, mondhatnánk a szalámi taktika szabályai szerint. Orbán már csak a látszatra ad, úgy értem nyugat felé. Természetesen csak addig, amíg a Nyugat tejel. Abban a pillanatban, amikor már nem jön több pénz, jobban teszem én is, ha nyugdíjba vonulok.

Ez az a dolog, ami eszébe se jut azoknak, akik már ott tartanak, hogy szar-szar, de nincs jobb. Orbánon kívül nincs más, akire szavazni lehetne. Ez persze nem igaz, bárkire, csak ne rá.

Nem tartozik szorosan a témához, de van relációja. Amerikai felmérések szerint a tetoválás divat kiéléséhez főleg a tanulatlan, műveletlen, tehetségtelen emberek csatlakoznak. Ha van tetkód, igyekezz megszabadulni tőle. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(2666) Tehetség

  1. Tibor bá’
    A kontraszelekciót már az előző rezsim is mesterien alkalmazta a pártitkárok vetésforgójánál, ov és klientúrája csak hozott anyagból dolgozott amikor tökélyre fejlesztette.
    Hja, a tetkótól könnyebb megszabadulni, mint ezektől…

  2. A munkahelyeken is jellemző volt, hogy olyanokat neveztek ki vezetőnek, akik alkalmatlanok voltak, sokszor akkor is, ha kéznél lettek volna kiváló emberek is.
    Ez ott volt a legfeltűnőbb, ahol korrumpálható posztokon volt az aki eldöntötte, hogy kit nevezzenek ki az alatta lévő szervezetek élére.
    Egyértelmű volt, hogy nem akarta vállalni annak a kockázatát, hogy egy jó szakember átlátva a tevékenysége káros hatásait a cégre, kikezdhesse alulról. Oda olyan rövidlátó és szolgalelkű beosztott kellett, aki tisztában van azzal, hogy kivételezett helyzete, jó fizetése egyedül a főnök kritikátlan kiszolgálásának köszönhető.
    Vérlázító volt sokszor azt látni, hogy hogyan ültettek tehetségtelen tökfejeket náluk nagyságrendekkel értelmesebb szakemberek nyakába.

  3. 2.hubab

    Valószínűleg idősebb lehetsz. Csak abból gondolom, hogy személyes szemszögből írod le a rendszerváltás előtti szocialista berendezkedésű Magyarország általános gyakorlatát ebben a kérdésben.

    Én akkor gyerek voltam, de rengetegett olvastam arról az éráról.
    Anyáméknál a Ferroglobus-nál is eljátszották ezt, de szinte mindenhol. A faszikám tönkretett két traktorgyárat, mire gondolták, hogy talán a vasiparban jobb lesz. Nem lett, azt is csődbe vitte majdnem.

    A legrosszabb mikor a hithű káder még el is hiszi, hogy van esze ha már kinevezték igazgatónak.

    Az okosabbja félreállt, mondván kineveztek ugyan, de ti csak csináljátok ahogy eddig.

  4. „Orbánon kívül nincs más, akire szavazni lehetne. Ez persze nem igaz, bárkire, csak ne rá.”

    Azért a gyengébbek kedvéért, (mint például én) végigvihetnél egy gondolatkisérletet, hogy mi lenne ha ez a bárki lenne például:

    – Gyurcsány
    – Vona
    – Demeter Márta
    – Az MSZP mostani vezetője (lusta vagyok utána nézni, hogy éppen kicsoda)
    – Fekete-Győr
    – Bajnai

    Azt persze már nem várom el, hogy elmagyarázd, hogy bármelyik, vagy egy általad szabadon választott személy hogyan tömörítené maga mögé a sokszínű magyar ellenzéket a hellerágnesistáktól a Magyar Gárda szebb jövőket váró tagjain keresztül a Kádár-nosztalgiázókig… Peláne meg hogy hogyan fognak ezek utána kormányozni…

    De azt még szívesen látnám, hogy ez a „bárki” által gründolt új kormány milyen garanciákat tudna adni a brüsszeli menekült vízióval való hatékony szembenállásnak?
    Mi lehetne a hatása ha Soros összeráncolná a szemöldökét és/vagy kitöltene pár zsíros csekket?

  5. Re:4
    Csak egy apró szépséghibája van Tibor bá’ gondolatmenetének, miszerint
    a „valaki más” ennél sokkal, de sokkal rosszabb.
    Mondom ezt úgy, hogy a Fidesz miatt buktam pár éve egy bő fél millió EUR-os üzletet,
    szóval nem kimondottan a szívem csücske a társaság…

  6. „Másfelől, viszont tudnunk kell, ha a hatalom alkalmatlan, tehetségtelen egyedeket nevez ki kulcsfontosságú pozíciókra”

    Talán emlékszel még a George Bush megválasztását követő jópofaságokra.
    Ezek egyike:
    Bill Clinton úgy biztosította hatalmát, hogy a magáénál alacsonayabb intelligenciájú embereket tett a fontos pozíciókba.
    Ezt George Bush sajnos nem tudta megtenni…

  7. Tibor bá’

    „Másfelől, viszont tudnunk kell, ha a hatalom alkalmatlan, tehetségtelen egyedeket nevez ki kulcsfontosságú pozíciókra, akkor útban vagyunk az önkényuralmi rendszer kialakítása felé.”
    A világ kerek és gurul. 🙂 Ezt így kell csinálni. 🙂
    Irodalmi stílusban, könyvajánló: https://hu.wikipedia.org/wiki/Parkinson_t%C3%B6rv%C3%A9nye

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük