(2624) Mikor?

Tibor bá’ online

 

Guy   McPherson    6    éve    kezdett     szorgoskodni     a     gyors  felfutással   kapcsolatban.   2016-ban  jelentette  be, hogy 2026 (vagyis akkor tíz évvel később) nekünk annyi.

Ekkor jelent meg az Artic News-ban az Abrupt Warming – How Much And How Fast? A válasz +10,2 °C és 2026 volt. A 10,2 több tételből jött össze, és kaptunk hozzá a grafikont is.

Ezt a többség elfogadta, bár nekem voltak csendes kifogásaim. Miért exponenciális a görbe? A gyorsulást el lehet fogadni, de az exponenciális jelleg engem idegesít, akkor, amikor a változó tíz különböző tételből áll. Lépjünk túl rajta.

Az viszont meglepő volt, hogy McPherson 2018 augusztusában előállt azzal, hogy 2018 szeptemberében, azaz alig egy hónappal később nem lesz jég az északi sarkvidéken. Miközben teljesen egyértelmű volt, hogy van még 5 millió négyzetkilométer jég, várva az olvadást, aminek a csúcsideje június. Komolytalan, de….. McPherson nem hülye, mi lehetett a szándéka? Egyszer majd talán elárulja.

Érdekesebb Paul Beckwith

Aki maga nem mások adataival játszik, hanem maga is kutat. Ő azt állítja, hogy BOE (blue ocean event) vagyis, amikor szeptember közepére nem lesz jég az északi sarkvidéken, az 2020-ben következhet be. Két évvel később már augusztus, szeptember, és októberben nem lesz jég. További két év már 5 hónapban nem lesz jég. Még két év és már 9 hónapban nem lesz jég, végül 2030-ra nulla jég egész évben. Ha az első jégtelen hónap két évet késik (2022) akkor a teljes jégtelenség 2032-re várható.

Igen ám, de ez nincs összhangban a 10°C átlaghőmérséklettel, ami 2026-ra „várható”. Végeredményben ők se tudják mikor lesz a látványos megfutás. Mi meg nem tehetünk mást, mint türelmesen várjuk, mit hoz a 2019 szeptembere.

Valami azért van. Az északi sarkon az elolvadt jég nem nagyon akar visszafagyni. Kábé 10 napja elkezdődhetett volna a visszafagyás, de az idén ez valahogy nincs így. Ha megnézitek az alábbi grafikont, akkor azt láthatjátok,hogy a 2018-at jelző vörös vonal nem fordul felfelé, ahogy a korábbi években ez tapasztalható volt. Ezt érdemes lesz figyelni a télen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

23 gondolat erről: „(2624) Mikor?

  1. Igen, a MAXIMUM figyelemmel kísérése a kulcs.

    https://sites.google.com/site/pettitclimategraphs/sea-ice-volume#asivamlir

    Adott mennyiségű óceánokban „tárolt (hő)energia” mellett nagyságrendileg megállapítható, hogy mennyi jég (pluszmínusz éves ingadozás) „tud elolvadni” és ezen energia fényében jósolható meg, hogy egy fagyási szezonban mennyi jég keletkezhet nagyságrendileg.

    Az üvegházhatás jellegéből adódóan a sarkvidéki télen érezhető erőteljesebben, a linken is megfigyelhető, hogy az olvadás mértéke jóval kevésbé meredek görbe mentén mozog, mint a maximum csökkenése.

    Az első BOE a JELENLEGI trendvonalak meghosszabbításával a 2020-as évek közepére tehető…

    …de a pudding próbája az evés… 2012 nem egyszeri és megismételhetetlen év, a jég kiterjedése mellett a vastagsága is csökkent…

    …ami – szerintem – számunkra igazán fontos, hogy valóban elmozdul-e az északi-sarki hidegközpont Alaszka-Grönland irányába, vagy valami merőben más dolog fog-e történni.

  2. Az a helyzet, hogy egy exp függvény nagyon könnyen ráilleszthető egy olyan grafikonra ahol van egy kis kiugrás és esetleg egy másik csúcs kialakulása is látható.

    Aki látott már tőzsdei technikai elemzéseket az tudja miről beszélek.

    Az egyéb folyamatok persze alátámaszthatják ezt a exponenciális (vagy lineáris, vagy összegződő exponenciális) jelleget, de ilyenkor az ellenhatások sokszor el vannak hanyagolva. Egy stabil egyensúlypont (mint amilyen a klíma is), komoly erőkkel igyekszik vissza a stabil pontjához. Ez csak akkor fog megváltozni ha átbillen és megindul az új egyensúlyi állapot felé.

    Ebből a grafikonból még az is simán kijöhet (technikai elemzéssel), hogy a +2° a felső támasz, amit többször fog támadni az „árfolyam”, és valószínűleg 2025-ig át is fogja törni és aztán kicsivel felette stabilizálódik és a +2° a későbbiekben alsó támasz lesz azaz az ingadozás nem fog alá menni.
    Rövid távon érdemes spekulatív shortokat beállítani a most következő csúcstámadásra, mert az valószínű lefordul a támaszról.
    Hosszabb távon felhalmozni érdemes.

    A visszafagyás megkezdése valóban komoly érdeklődésre tarthat számot, mert azzal a fagyási, olvadási napok száma tolódik el az olvadási napok irányába.
    Ahogy egyre kevesebb nap alatt kell fagynia a jégnek, úgy lehet az a további jégvesztés oka is egyben.

  3. 2 egamfle

    „Az a helyzet, hogy egy exp függvény nagyon könnyen ráilleszthető egy olyan grafikonra ahol van egy kis kiugrás és esetleg egy másik csúcs kialakulása is látható.”
    Ez a mondat ködösítés. Arra jó, hogy a görbe gyártókkal szembe a bizalmat csökkentse.
    A matek RENDÍTHETETLEN!

    Én egy görbét úgy illesztenék a pontokra, hogy regresszíót használnák.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Line%C3%A1ris_regresszi%C3%B3
    A számítási mód okán ez az egyenes legjobban megközelíti a pontokat.
    Az egyenes pedig eltorzítanám egy görbét adó fügvénnyel.
    Ha feltételezzük, hogy a folyamat természetes, akkor a természetes alapú logaritmussal.
    Ebben NINCS szubjektivitás!

  4. Egykor a tudomány érveire támaszkodva törekedtek meggyőzni a társadalmat, most a tudomány tekintélyét igyekeznek lerombolni. Az így elbizonytalanított polgár beleegyezése szinte bármihez megszerezhető. Amit eddig tettünk az csupán késlelteti, de nem akadályozza meg az összeomlást.

    Az emberiség a megfőtt béka csapdájában
    http://greenfo.hu/hirek/2018/09/23/az-emberiseg-a-megfott-beka-csapdajaban

  5. 3.

    A görbe gyártás nem matek ,hanem jóslás.

    A matek csak addig van amíg van adat amiből számolnak, jövőbeli adat nincs, tehát matek sincs.
    Extrapolálgatunk, folyamatok hatásait elemezgetjük és saccolgatunk hogy mi lehet.

    Ha nem így lenne akkor nem egy szép exponenciális görbénk lenne, hanem egy nagyon is csúnya görbe görbe.

    Ettől még lehet bízni a „görbe gyártókban”, de az már csak hitvita lenne.
    Konkrét folyamatokon, jelenségeken és azok hatásain lehet vitatkozni, de ilyen görbéken szerintem nem.

  6. 2:

    Ez most

    -mérnöki
    -közgazdász
    vagy
    -jogász

    jogászkodás akart lenni?

  7. Mikor? Ha kidurran az Amerikai palaolaj, palagáz lufi, akkor biztosan vége megszokott világunknak.
    „Szeptember elején megjelent egy adatokkal megtámogatott véleménycikk a New York Times-ban”
    2012-2017 között negyedévente 9 milliárd dollárral költöttek többet, mint amennyi a bevételük volt.
    2018 első negyed évében a 20 legnagyobb vállalat 2 milliárd dollár bukóban volt.
    Ha megszűnik a tőkebeáramlás, abban a percben a lufi felrobban.
    Nem véletlenül kaptak „zöld” utat a szénerőművek.

  8. 6:

    Tulkép tök8.

    Melyik részével nem értesz egyet? 🙂

  9. 3: „Ha feltételezzük, hogy a folyamat természetes, akkor a természetes alapú logaritmussal.”

    LOL. fogalmad sincs, hogy az ln(x)-et miért hívják természetes alapúnak, ugye?

  10. A világ végéről vagy legalábbis a mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről. A globális felmelegedéssel kapcsolatos diskurzus egyre kevésbé szól arról, hogy a folyamat miképp állítható meg, hanem inkább a változó éghajlathoz történő alkalmazkodás lehetőségeit firtatja. Kibontakozott egy ma még szélsőségesnek tűnő irányzat is, aminek képviselői – akik között ott vannak jó nevű akadémiai intézmények elismert munkatársai is – az éghajlatváltozás drasztikus gazdasági, politikai és társadalmi következményeire való felkészülést sürgetik.
    https://g7.hu/elet/20180930/mar-tudosok-szerint-is-keszulni-kell-a-megszokott-vilagunk-vegere/

  11. 10 – Python:
    Az embernek megáll az esze:
    „az ENSZ jelentése szerint a fejlődő országokban 2050-ig akár évi 500 milliárd dollárt is felemészthetnek” ezek tényleg azt hiszik, hogy még 32 évig pilinckázhatnak?

  12. 11: Gondolom nehéz kitörni a megszokott keretek és dogmák köréből?!
    Szerintem is 10-15 éven belül klíma ügyileg bagyon beindulnak a negatív visszacsatolások okozta dolgok, de nehéz épp ésszel belegondolni, szóval akik terveznek, próbálnak nem annyira sötéten hozzáállni a jövőhöz. És ők viszonylag képben vannak, miközben a konzumidióta vagy hétköznapi nevükön 8bites tömegek meg…!

  13. A klímaváltozás hatása már Svédország legészakibb részén is látható. Ez a permafroszt birodalma, ahol a talaj egész évben fagyott állapotban marad. A környék azonban az átlagos mértéknél kétszer gyorsabban melegszik, és a talaj is elkezdett felengedni. Ha ez így folytatódik, ez a különleges táj örökké elveszhet, de ha az évezredek óta fagyott területek felolvadnak, annak ennél sokkal komolyabb következményei is lehetnek.

    „Az olvadás miatt még több szénvegyület kerül a légkörbe, ami tovább erősíti az üvegházhatást.” – mondja egy földrajtudós, Britta Sanell.

    Kanada és Szibéria permafroszttal borított területein több üveghatású gáz van a talajban, mint amennyi összesen a Föld légkörében.
    https://youtu.be/lSoEg__gR8I

  14. Akkor elvileg svédország felett extra erős uv-nek kellene lennie nem?

    És mi a helyzet azzal ha majd fogy az olaj és kevesebb cucc jut a légkörbe? Akkor ez is felerősítő tényező lesz ?

    Tegyük fel ha mégis megoldanák megújulókkal az energia helyettesítést (ami nemigen lesz lehetséges persze) és az elégetett kőolaj elkezd fogyni ami ugye csökkenti a
    visszatükröződést akkor ez mégtovább melegíti a légkört. Vajon ezt ki tudja számolni valaki hogy mennyire?

    Mondogatják az újabb NAGY válságot, az egyik manusz aki nagy pénzeket kezel USA-ban azzal magyarázza hogy az alapkamatok most is alacsonyak mint az 1930 as években, meg hasonlók..

    Bár ilyen következtetések valamilyen szinten elég hülyeségnek tűnnek hogy pl. az alapkamatszintre alapoz. Akkor még teljesen más világ volt globalizáció nélkül. Mindenesetre bejöhet a nagy világválság jóslat a co kieséssel és visszatükröződés megszűnésével , de nekem elég hihetetlennek tűnik még most.

  15. Idézet egy másik fórumból: „A légkörben megnövekedett magasabb széndioxid-szintre meglepő módon reagálnak a növények: vastagabb leveleket növesztenek. Ezzel az ember által okozott károkat tovább súlyosbítják, hiszen a változás miatt csökken a növények hatékonysága, és rosszabbul tudják megkötni a szén-dioxidot. Ezt pedig a most használt klímaváltozási modellek, amelyek alapján az előrejelzések készülnek, még nem veszik számításba.A Washingtoni Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint, amit a Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban publikáltak, kizárólag a levelek vastagodása miatt plusz 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben.Ez majdnem akkora mennyiség, mint amennyi szén-dioxidot az ember előállít a fosszilis üzemanyagok elégetésével – ez körülbelül 8,8 milliárd tonnát nyom.
    .
    .
    EZ A KORÁBBI BECSLÉSEKHEZ KÉPEST A GLOBÁLIS ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET PLUSZ 0,3-1,4 CELSIUS-FOKOS NÖVEKEDÉSÉT OKOZHATJA.„
    .
    .
    A növények rugalmasak, és reagálnak a különböző környezeti feltételekre. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra” – mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták – fáknál és fűterményeknél, például a búzánál, a rizsnél és a burgonyánál.Akár a harmadával is megnőhet a levél vastagsága, ami megváltoztatja a levél felszínének és tömegének arányát, és kihat a növény aktivitására – a fotoszintézisre, a gázcserére, a párologtató hűtésre és a cukorraktározásra. Ez pedig áttételesen az időjárásra is kihat, hiszen a párologtatás és a felhőképződés is összefügg.(Science Daily, MTI)”

    Az eredeti cikk: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181001101709.htm

  16. Anomáliák:
    A jövő héten az időjárás változása miatt, valószínűleg meleg időjárási időszak lesz tapasztalható. Jóval magasabb átlaghőmérséklettel, mint az az év ezen időszakában megszokott. Ezenkívül a rendkívül meleg hőmérséklet várhatóan messzire felhalad északra, Észak-Skandinávián át egészen föl, a Svalbardon át, Grönlandon keresztül az Északi-Sarkvidékig.
    http://www.severe-weather.eu/mcd/major-change-in-patter-expected-to-bring-a-late-heat-wave-into-much-of-europe-next-week/

  17. Minden eddiginél fenyegetőbb jelentést tett közzé az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC). A testület szerint éveink vannak hátra ahhoz, hogy a történelemben példa nélkülinek számító módon alakítsuk át a világgazdaságot, különben a klímaváltozásnak súlyos, azonnali következményeivel kell majd számolnunk. A kutatást a Föld negyven országából érkező 91 tudós állította össze, akik több mint 6000 tudományos munka eredményeit dolgozták fel.
    Az IPCC hétfői jelentése szerint ha minden a jelenlegi irányba halad tovább, már 2040-re súlyos élelmiszerhiányra és gyakoribbá váló pusztító erdőtüzekre kell fel felkészülnünk. A természettudósokból és klímakutatókból álló testület jelentése az első, ami a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megkötése óta készült, és mint szakértők most fogalmaztak, sokkoló megállapításokat tartalmaz, olyanokat, melyekkel a témával foglalkozó szakértők pár éve se gondoltak volna.

    Éveink vannak már csak hátra, hogy megmentsük magunknak ezt a bolygót
    https://444.hu/2018/10/08/eveink-vannak-mar-csak-hatra-hogy-megmentsuk-magunknak-ezt-a-bolygot

  18. 17:
    Ezekben a jelentésekbe be van építve az optimizmus. Most aztán feltárják az igazságot, lecsalva 30-40 évet.

  19. 18: Az IPCC mindig konszenzusos. Kb. 5 éve még 2100 -ra tették a +2 °C átlaghőmérséklet emelkedést. Ez most 2050 környéke lett, de most a 2040 -re +1,5 °C melegedés van nagyon kihangsúlyozva. De az szerintem már a ’30 -as évekre meglesz. Önmagukhoz képest nagy előrelépés az új jelentés, de konzervatív dokumentum még mindig.

  20. A fő lényegi dolog az egész kivonaton túl, az utolsó kettő felyezet, hogy mi is maradt ki az IPCC jelentésből politikai nyomásra és milyen szakmai megjegyzések jöttek rá a negjelenése után már nem IPCC tag klimatológusoktól.

    Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által kiadott új jelentés még sokáig a legforróbb témák között szerepel majd. A Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága tételes kivonatot készített a 33 oldalas dokumentumból. Mivel a benne foglalt állítások valamennyiünket érintenek, elolvasását nem csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
    https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Klimavedelem/2018_10_11/jelentes_a_klimafrontrol_a_vegjatek_elkezdodott/fb

  21. 22: Tegnap olvastam. Csak mivel itt a fórumon sokan nem beszélnek semmit angolul, vagy nem annyira jó az angoluk (nekem sem…) mint kéne, így maradtam magyar forrásnál. Egyetértünk abban, hogy egy nagypolitikai egyeszkedés eredménye az IPCC jelentése, hisz a tavasszal kiszivárgott előzetes változat 2040 -re tette a +2 °C melegedést, ez a véglegesben 2050 környéke lett, 2040 -re maradt a +1,5 °C átlaghőmérséklet emelkedés. Miközben igan nagy valószínűségel ez a +1,5 °C már a ’30 -as években be fog következni!
    Hisz most járunk forrástól függően kb. +1,08-1,12 °C melegedés környékén. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük