(2618) A jég után

Tibor bá’ online

 

Mi várható miután az összes jég elolvadt az Atlanti-óceán északi részén? Paul Beckwith szerint, amíg az Atlanti-óceánon jég van a beeső napsugárzás nagy része visszaverődik az űrbe és a „Hideg-központ” az Északi Sark közelében marad. Azonban a jég csökkenésével a Hideg-központ átcsúszik Grönland közepére. Ennek megfelelően várhatóan a futóáramlat forgásközpontja 17°-ot délre tolódik, távolodva az Északi Sarktól Grönland felé, aminek jelentős időjárás változás lesz az eredménye, kihatva a növényekre és az állatokra, valamint az emberi civilizációra, mert nem leszünk képesek megfelelő mennyiségű élelmiszert termelni.

Futóáramlás

A globális felmelegedéssel az atmoszférába jutó többlet energia erősebb szeleket eredményez. Mivel a sarkok gyorsabban melegszenek, mint a Föld többi része, a futóáramlat formája egyre változik, ami szélsőséges időjárásokat eredményez.

Tekintve, hogy a sarki jég évről évre egyre vékonyabb, az északi tenger jégmentségéhez egyre közelebb kerülünk, ami egy billenő pont, mert azt jelenti, hogy hatalmas mennyiségű napsugarat már nem verik vissza a jégtáblák, hanem abszorbeálja a víz.

Ott van még a latens hő billenő pontja is. Ilyen értelemben Grönlandtól északra a jég elolvadása fontos. A 2018 augusztusi mérések szerint ezen a helyen a jég legnagyobb részének vastagsága 1 méter alatt volt, jó lehet nemrég még itt volt legvastagabb a több éves jég. Ennek a jégnek az eltűnése azt jelzi, hogy közel vagyunk a latens hő billenő pontjához, vagyis ahhoz hogy az ide érkező hő már nem használódik fel a jég olvadásához.

A valamikori legvastagabb jég eltűnt. A jég olvadásához annyi energia kell, mint azonos tömegű víz 80 fokos melegítéséhez. Jég nélkül ennek a hőnek máshová kell menni. Hová? A tengerfenékre, ahol hatalmas mennyiségű metánhidrát van, ami hő hatására felszabadulhat. Mivel a metán üvegházhatású gáz, a felmelegedés a sarki jég elolvadása után jelentősen felgyorsulhat.

Mindent összevetve ez azt jelenti, hogy néhány éven belül akár 10 fok melegedés is bekövetkezhet.

Ezzel párhuzamosan a futóáramlat változás jelentős időjárás változás von maga után.

10 gondolat erről: „(2618) A jég után

  1. Tibor bá’

    Tudsz mutatni más forrást is Paul Beckwith-ről?
    A Facebookot nem olvasom. Ez, és ehhez hasonló helyek nálam feketelistán vannak.

    Úgy gondolom, hogy McPherson nem őrült meg.
    Már ez az ősz, és tél is „izgalmas” lesz.

  2. Sajnos nincs mit hozzáfűzni! 🙁
    Egyre közelebb vagyunk az abrupt fázishoz klímaváltozásilag.

  3. .1 – n/a:
    Én se kultiválom a facebook-ot, de egyre több alkalommal van rá szükség. Lépj be, de ne adj ki magadból semmit. Nekem CSAK a fényképem van benn.

    Rövid áttekintés
    Well known educator on abrupt climate system changes, oceans and environment. Physicist and Engineer.

    Climatology/meteorology research & part-time professor, University of Ottawa
    teaching, Chess (application)
    Munkahely: Citizens Climate Lobby
    Itt dolgozott part-time professor pozícióban: uOttawa
    Itt dolgozott part-time professor pozícióban: Université d’Ottawa
    Itt dolgozott Self-employed pozícióban: Environmental Consulting
    Itt dolgozott Self-employed pozícióban: Climate change research + Stay at home dad
    Itt dolgozott Product Line Manager (PLM) pozícióban: JDSU
    Itt dolgozott Software quality assurance pozícióban: ATI-AMD Technologies
    Itt dolgozott Member of Technical Staff pozícióban: Lumonics Inc
    Itt dolgozott Member of Technical Staff (MTS) pozícióban: Rockwell International
    Tanulmányok: Abrupt Climate Change (University of Ottawa)
    Tanulmányok: Fiber Optics (University of Ottawa)
    Tanulmányok: Laser Physics (McMaster University)
    Tanulmányok: Climate Science (uOttawa)
    Tanulmányok: Optics (McMaster University)
    Ide járt: Queen Elizabeth Park School
    Lakhely: Ottawa
    Születési hely: Oakville, Ontario

  4. McPherson-hoz hasonlóan szoktam kezelni (ugyanazon a kispolcon van, de őt gyakrabban nézegetem, mert ő legalább követi az eseményeket)… emlékszem a 2016 ajvékolásokra, hogy a jetstream keresztezte az egyenlítőt…

    … az is eléggé mókás gondolat volt, mikor azt propagálta, hogy permetezzenek kéndioxidot a felső atmoszférába…

    …azért két lépés távolságból igenis érdemes követni amikről beszél.

    Ennek ellenére a sarki flux elmozdulása nem is annyira meredek gondolat. Van egy korábbi posztja amiben a sarki monszun kialakulásáról értekezik… érdekes lenne megnézni az időjárási trendek és az északi-sarki jégtakaró / permafrost kiterjedés változásának összefüggéseit.

    Nem mernék rá mérget venni, de szerintem Szibériában már vagy 10-15 éve megfigyelték és dokumentálták is a permafrost kiolvadását (ha a youtube videoknak hinni lehet)… Alaszkában meg mintha csak 2-3 éve kezdődött volna ennek szembetűnő megjelenése…

    egy picit elmerengve a térkép fölött

    https://seaice.uni-bremen.de/sea-ice-concentration/

    ez azt sejteti, hogy az északi félteke „hidegközpontja” már most is elmozdulóban van…

  5. Tibor bá! Az ipari forradalom előtt milyen vastag lehetet a jég ami mostanra 1 méter alá ment. Köszönöm

  6. A felmelegedő Északi-sarkvidéken élő növények magasabbra nőnek – ez derült ki az elmúlt három évtized méréseit elemző nemzetközi kutatásból. Az Alaszkából, Kanadából, Izlandról, Skandináviából és Oroszországból gyűjtött adatok arra utalnak, hogy a változásért a melegedő éghajlat a felelős. Az elmúlt évtizedekben a régióban mérték a legnagyobb arányú hőmérséklet emelkedést.
    Még sok a bizonytalanság, de a tundra magasabb növényvilága felerősítheti a klímaváltozást az Északi-sarkon és az egész bolygón – hangsúlyozta Anne Bjorkman, a tanulmány másik társszerzője, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Központ tudósa.
    Myers-Smith elmondta: a kutatás mellett az is céljuk volt, hogy nyilvánossá tegyék az adatbázist, amelyből dolgoztak, és így a jövő kutatói számára is elérhető legyen olyan kérdések megválaszolásához, amelyek jelenleg fel sem merülnek.
    http://greenfo.hu/hirek/2018/09/28/egyre-magasabbak-az-eszaki-sarkvidek-novenyei

  7. 7 – 8:
    Félek, hogy elírásról, rossz fordításról van szó. Nem nagyon logikus, hogy a növények magasabbra nőnek. Ha ez igaz, akkor eddig is érzékelni kellett volna, hogy egy azon növényfaj délebbre magasabba nő. Ilyenről nem tudok. De nézzétek mit találtam: „The warming climate is changing the globe: mountain species climb higher, ” Ez viszont logikus. A hegyekben egy-egy faj magasabban is megél.

  8. 9: Lehet, benne van a pakliban.

    A kelet-antarktiszi térségben nyaranta előbukkanó mohatelepek is megsínylik a klímaváltozás és az ózonréteg vékonyodásának hatásait – állítják kutatók a Nature Climate Change című folyóiratban publikált tanulmányukban, amely szerint a Déli-sarkvidék keleti felének növényzete gyorsan változik az egyre szárazabbá váló éghajlat hatására.
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/a-kelet-antarktiszi-mohatelepek-is-megsinylik-az-eghajlatvaltozast

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük