(2607) Félistenek

VIP. 351

 

A népek vezetői félistennek képzelik magukat. Vannak ők, és vagyunk mi 8 milliárdan. Ez még nem lenne baj, de mondjuk Jelcin úgy érezte, hogy hozzá Clinton közelebb áll, mint saját népe. És ez persze fordítva is igaz volt, és ma is igaz.

A Little rocki Clinton könyvtár nyilvánosságra hozta Clinton elnök feljegyzéseit, memoárjait, beszélgetéseinek leírását, stb. Összesen 600 oldalt. Ebben lapozgatva érdekes dolgokat tudhatunk meg.

Clinton kérdezi Jelcintől 1993-ban: „A regionális vezetőkkel hogy állsz? Tudunk tenni valamit segélyezéssel, hogy segítsünk az újraválasztásodnál?”

Jelcin: „Ez a fajta regionális segítség nagyon jól jönne.”

Jelcin az 1996-os elnökválasztás előtt némi financiális segítséget kér: „Bill! Az 1996-os elnökválasztás kampányához sürgősen szükségem lenne 2,5 milliárd dollárra.” — Ezen kívül kéri Clintont, hogy befolyásolja az IMF döntést, adjanak kölcsön, hogy nyugdíjakat és  az állami alkalmazottakat kifizessék, mert azok befolyásolhatják a választási eredményeket.

Jelcin a NATO-val kapcsolatban: „Ez egy újfajta bekerítés. A hidegháború egyetlen túlélője kiterjeszkedik az orosz határig. Számtalan oroszban ez félelmet szül. Mit akartok ezzel elérni, ha Oroszország a partneretek? Ezt kérdezik, de én is ezt kérdezem. Ezt miért csináljátok?”

Jelcin kifejtette, hogy Oroszországnak nincsenek másokkal szemben követelései, amihez hozzátette, hogy nem elfogadható az amerikai hadgyakorlat Krím szomszédságában. „Ez olyan, minta Kubában képeznénk ki embereket. Ehhez mit szólnál?”

Az orosz elnök javasolt egy szóbeli megállapodást, ezek szerint a korábbi orosz köztársaságok nem csatlakoznak a NATO-hoz. Erre Clinton azt válaszolta:

___________________________________________________________________________

VIP előfizetőknek elküldöm a cikk teljes fordítását.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(2607) Félistenek

  1. Egyik oldal másik oldal, csak ugyanannak a háttérhatalomnak a más nézete. A vezetőknek is van vezetője, egy csapat, csak nem látszik.

  2. 1: igen ez igaz. meg csak annyit szeretnek hozzatenni, hogy az emlitett csapatnak pedig en vagyok a vezetoje.

  3. Ilyenkor arra gondolok, hogy milyen szerencsés együttállás kellett ahhoz, hogy a szovjetek egyáltalán kivonuljanak innen. Mert ha akkor egy Putyin gondolkodású orosz elnök lett volna akkor pl soha nem lettünk volna Nato tagok és az oroszoknak eszünkbe e jutott volna feladni kelet-közép-európát.

  4. https://www.rt.com/usa/437299-clinton-yeltsin-documents-calls/

    „”I ask you one thing,” Yeltsin says, addressing Clinton. „Just give Europe to Russia. The US is not in Europe. Europe should be in the business of Europeans.””

    „The U.S. is
    not in Europe. Europe should be the business of Europeans.
    Russia is half European and half Asian.

    The President:
    So you want Asia too?
    President Yeltsin: Sure, sure. Bill.”

    https://clinton.presidentiallibraries.us/items/show/57569

    „However, the request is slightly less sinister than it sounds when put into context: The two leaders were discussing missile defense, and Yeltsin was arguing that Russia – not the US – would be a more suitable guarantor of Europe’s security.

    „We have the power in Russia to protect all of Europe, including those with missiles,” Yeltsin told Clinton.”

    Ház ez még így is meredek számomra.
    Pár évvel a szovjet csapatok kivonulása és a rendszerváltás után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük