(2603) Trump elbukása: Egy neurológus megmagyarázza, mi történik, amikor egy narcisztikus személy elkezdi elveszíteni hatalmát

Tibor bá’ online

 

Donald Trump nyakán szorul a hurok. Ez teszi aktuálissá, hogy egy kutató neurológus megmagyarázza, mi történik akkor, amikor egy narcisztikus személyt (esetünkben Trump) az a veszély fenyeget, hogy hatalmát és befolyását elveszítheti? Erre a választ a pszichológusok úgy nevezik, hogy „narcisztikus sérülés”.

A helyzet az, hogy két év próbálkozás után úgy tűnik Trump ellen beindítják az impeachment eljárást, ami úgy lehetne lefordítani, hogy a „hivataltól való megfosztást.

A következő nagy kérdés, hogy erre Trump, aki kifejezetten narcisztikus, hogyan fog reagálni? Trump megrögzött hazudozó. A legjobb szakemberek pszichológiai diagnózisa: „narcisztikus személyiségi rendellenesség”. Az igaz, hogy egy pontos diagnózishoz szükség van egy teljes mentális vizsgálatra a klinikai igazság megteremtéséhez, azonban azt elnök viselkedése rengeteg bizonyítékként szolgál, ami bőven helyettesíti a szabványos klinikai vizsgálatot. Ez a megállapítás nemigen vitatható, és a leglelkesebb támogató is be fogja ismerni, hogy Trump úgy gondolja, hogy a kerék feltalálását követve ő a legnagyobb áldása az országának. Különleges narcisztikus típus, aki szégyen nélkül hasonlítja össze saját könyvét a Bibliával túlnyomórészt konzervatív hallgatóság előtt. Trump egyszerűen nem ismer határt.

A kérdés tehát az, mi történik akkor, amikor egy narcisztikus személyt az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti hatalmát? A válasz, amit a pszichológusok „narcisztikus sérülés”-nek neveznek. Ezt a kifejezést nem kisebb egyéniség hozta létre, mint Sigmund Freud, még 1920-ban. Ez akkor következik be, amikor egy narcisztikus személy úgy érzi, hogy nem méltányolják, lenézik, vagy valós énje lelepleződik. Ez gyakran előfordul, amikor kegyvesztetté válik. Ez az oka annak, hogy pillanatnyilag igen fontos a jelenség megismerése.

A szakma szerint: „Bár ezt kifelé nem mutatja, az őket ért kritika üldözi ezen személyeket, és megalázottnak, lealacsonyítottnak, üresnek, értéktelennek érzik magukat.

Mi erre a legvalószínűbb reakció? Kirobbanás szerűen másokat hibáztat. Amikor egy narcisztikus személy önbecsülésében komoly kár keletkezik, a teljes személyisége esik szét, és helyet ad a „narcisztikus tombolás”-nak. Amikor ez bekövetkezik, jön a kirobbanás, terrorizálás, fenyegetés, és a kiszámíthatatlan viselkedés új szinteket ér el. Nem fogadja el a kritikát, másokat hibáztat, akik kiérdemelték a büntetést. Visszavágáson törik a fejüket, aminek különféle formája lehet: verbális, de akár fizikai abuzus is. A tombolás testet ölthet szélsőséges agresszivitásban is. Donald Trump esetében a minél közelebb kerül a hatalom elvesztéséhez, viselkedése annál kaotikusabbá válik. Amikor ez bekövetkezik, kétségbeesetten meg fogja próbálni az elvesztett irányítás visszavételét, követőihez fordul, amiből polgárháború is bekövetkezhet.

___________________________________________________________________________

Érdekes cikk, de nem annyira, hogy lefordítsam, hacsak nem jutna eszembe. Például hogy Donald Trump behelyettesíthető lenne Orbán Viktor-ral. Minden más maradhat a helyén.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2603) Trump elbukása: Egy neurológus megmagyarázza, mi történik, amikor egy narcisztikus személy elkezdi elveszíteni hatalmát

  1. A helyzet sokkal egyszerűbb. Egy ici-pici háborúcska és mivel az Elnök a hadsereg Főparancsnoka nem lehet leváltani. Jogkörei azonnal kiszélesednek. Még elnök választást is elhalasztják.

  2. Trump csak egy kórjelző, a „nárcisztikus sérülés” már globális probléma. Clinton óta (eskü alatt hazudott sem történt semmi) az amerikaiak szeme se rebben, sőt, egy Economist felmérés alapján 93 %-uk Trumpot újra megválasztaná.

  3. Egyelőre Orbánt nem fenyegeti a hatalmának az elvesztése.

    Bár érdemes figyelni a változásokat.
    A „Senkit nem hagyunk az út szélén” elv már a múlté.
    Simán esnek ki a hatalomból emberek, néha nem is lehet tudni, hogy miért.

    A koncért való marakodásnak, az érdekcsoportok harcának vannak egyértelmű jelei.

    Rebesgetik a fideszes médiabirodalom központosítását. Mivel több kézben van, ez okozhat újabb elégedetlenséget.

    Az EU választás előtt Orbánnak szint kell vallania, marad a Néppártban, ahol növekszik vele szemben az elégedetlenség vagy új frakciót alapít a növekvő számú elvtársaival.

    Ami még érdekes, az az amerikai vizsgálat a Microsoft ellen a kormányzati korrupcióval kapcsolatban.
    Nem egyedi magyar jelenség mert még pár balkáni ország is benne van, de kíváncsian várom, hogy megismétlődik-e a kitiltási botrány.

    Elég egyértelmű a helyzet, a szálak magasra vezetnek, ráadásul maga a Microsoft kezdte el a felszámolását.

    Trump egy elszabadult hajóágyú, konfrontatív típus.
    Akik a PC beszéd ellen voltak, azok voltaképpen örülhetnek, mert sok korábbi tabut felrúgott.

    Az azért még említsük meg, hogy főként az orosz kapcsolatok, az orosz választási beavatkozások miatt szorul a nyakán a hurok.
    Persze e nyomozás melléktermékeként sok saját szennyes is terítékre kerül.

    Mindezek ellenére érdekes módon vannak eredményei.
    Ez a legutóbbi az USA-Mexikó megállapodás, ami még lehet kellemetlen az EU-nak és Chinának is.

  4. Erre a témára nem kaptatok rá, pedig aktuális. Orbán Viktornak új, európai ambíciója valószínűleg kudarcba fog fulladni, ami kiválthatja azt, amiről itt szó van.

  5. Elfogult „szakértőknek” nem kell hinni, bármilyen papírjuk van róla. De persze tudom Orbán is skizofrén, akit évente zárt osztályon kezelnek Grazban stb. Ha ettől érzitek jól magatokat, higyjétek el… Trump egy nagyhangú bohóc, kétségtelenül más, mint az eddigi elnökök, de egyébként legtöbb politikus nárcisztikus személyiség, ez nem éppen kivételes a politikában. Ahogy pl. a színészek között sem. Az elnök tényleges hatalma azonban erősen korlátozott valójában, aki eddig elhitte, hogy az USA elnökének nagy a hatalma, az nézze meg, mit tudott Trump megvalósítani eddig, és mit nem az ígéreteiből. Holmi vidéki bírók semmisítették meg a rendeleteit stb… Az ellenfelei kezdettől fogva azzal vádolták, hogy Putyin bábja, meg hazaáruló stb. folyik a vizsgálat ellene több mint 1 éve, komoly eredmény nélkül (bár a mainstream demokrata párti média ezt nem így tálalja persze…)
    Az impeachmenthez meg az kellene, hogy a Dem-ek megszerezzék a többséget a törvényhozás mindkét házában, erre szerintem kevés az esély. Ha megszerzik, persze el fogják indítani az eljárást, bár kétséges hogy sikeres lesz, de lehet, hogy keresztülverik majd valahogy. Akkor Pence lesz az elnök, aki szintén republikánus, Trumpnál sokkal konzervatívabb, bár nem „populista”.

  6. 5 – fonak
    Én magam agnosztikus vagyok, de amit te hirdetsz az sima nihilizmus. Ha egy szakértőnek nem kell hinni, akkor nincs értelme, hogy elmenj egy orvoshoz, aki szakértő, de nem kell neki hinni. Marad a megdöglés egy olyan betegségben, amit a szakértő nem ismer. Esetünkben nincs értelme arról beszélni, hogy „elfogult”. A pasi azt tette ismertté, hogy miként reagál egy narcisztikus személy, ha elveszíti hatalmát. Aztán, hogy Trump elveszti-e az másodlagos. A szakértő erre nem tért ki, mert nem politikai szakértő, „csak” pszichológus. Azt már én mondtam, hogy Orbán pofára eshet Európa ügyben. Azt nem állítottam, hogy skizofrén lenne.

  7. Re:4
    A távdiagnoszták nálam ott írták le magukat végleg, mikor Putyinról állították hogy idegrendszeri betegsége van, mert az egyik karját nem lóbálja sétálás alatt. Közben kiderült hogy KGB kiképzés nevelte bele, valahogy így vagyok Trump „szakvéleményével” is…

  8. 7 – András:
    Most írom másodszor, de úgy látom hiába. Itt szó sincs távdiagnosztikáról. Itt egy szakértő közli, mi történik akkor, ha egy narcisztikus személy pofára esik.

  9. 5.
    Ilyen állásra vállalkozni, kell kegyen egy szintű nárcisztikus hajlam.
    Persze hogy nárcisztikus.
    A Clinton, a Clintonné is az.
    A Fletó, vagy Antall nem volt az? Dehogynem.
    Egy kivétel a Horn, mert az a konyakot mindennél többre tartotta.
    Az összes pozicióba került politikus zseninek, és az csak természetes hogy
    Napóleonhoz mérhető hadvezérnek hiszi önmagát.
    Mindegyik hírnévre vágyik, hogy szeressék, csodálják mint egy szinészt.
    Maradandót akar alkotni magának, minimum egy utcatáblát.
    Orbán annyival előbbre tart, hogy az ezresre
    egy elég karakteres Mátyás királyt nyomtattak.
    Azzal a régipénz gyűjtők 100 év múlva is megcsodálják a rút fejét.
    Európában ő sose lesz komoly versenyző.
    Trump annyira egyszeri gondolkozású,
    hogy amit jó okból egyik elődje se akart meglépni, ész nélkül megtette.
    Azt képzeli, azzal megvette a második elnökségére a jegyet.
    Az lesz az egyetlen fennmaradó ténykedése,
    hogy belerúgott egyet a nyomorgó Palesztínába.
    Kialakul a jövője, de a hála nem az a kategória…
    A mór megtette a dolgát, azzal elballaghat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük