(2602) S.O.S. Infarktus

Tibor bá’ online

 

Ha férfi vagy, és nem veted meg az alkoholt (esetleg a dohányipari termékeket sem), van némi súlyfelesleged is, különben imádod a nőket és a jó kajákat, nem egy műhelyben futkosol napi 8 órát kék overallban, hanem egy irodában serénykedsz, és elég sokat ülsz a komputer előtt, akkor, hogy mikor ér utol a halál az nem jósolható meg, de nagy valószínűséggel prognosztizálható, hogy mi fog veled végezni. Helyes, örülök, hogy kitaláltad.

Az infarktussal az a baj, hogy sunyin jön és hirtelen öl. Ha eliszod a májad, akkor előbb felpuffad, majd 20-30 éven át szép lassan haldoklasz. Ha kinyírod a veséd (és most nem adok tippeket, hogyan) diétával esetleg helyrehozható, ha meg nem, akkor időnként rákötnek egy művesére. Ez utóbbi ugyan nem egy nagy élvezet, de életben maradsz. Ha nikotin túladagolásból kifolyólag elkezdik amputálgatni a végtagjaidat, meggondolhatod magad és némi leszokási szindróma elszenvedése árán a többi végtagod helyén maradhat. Nem mondom, hogy a köszvény, porckorongsérv vagy éppen a csontritkulás különös élvezet, de belehalni egyszerűen lehetetlen. Nem sorolom tovább, mert még megsértődik az, akit kihagyok, de egy biztos: az infarktus egy szemét dolog.

Sőt, ennél is szemetebb. Délelőtt 10-kor rád kötik az EKG-t és közlik veled, hogy a szíved OK. Fél órával később szorító mellkasi fájdalomtól nem tudsz szóhoz jutni és halálfélelemmel tűzdelt sejtésed valóra válik, átestél életed első szívinfarktusán. Ugyanis az infarktus éppen úgy nem mondható meg előre, mint az, hogy a tetőről a fejedre esik egy cserép. Tudni illik a szívednek semmi baja mind addig, amíg valamelyik koszorú eredben egy vérrög úgy nem dönt, hogy több vért nem enged át. És akkor a makkegészséges szívből, – ha túl éli – egy izomroncs kötegekben bővelkedő, közel működésképtelen szerv válik, egyik pillanatról a másikra.

Különben a cinikusabb (férfi) statisztikusok szerint a magyar férfi lakosság két csoportra osztható: akiknek már volt infarktusuk, és akiknek majd még csak lesz. Éppen ezért egy kissé nagyobb lelkesedéssel kéretik a cikk tovább olvasása! Érdemes, ugyanis az életed függhet tőle.

Első lépésként ismerkedjünk meg a szívizominfarktussal. Az imént azt állítottam, hogy az infarktus úgy törhet rád, mint derült légből a villámcsapás. Nos, ez így nem teljesen igaz. Valamelyik koszorúér valóban hirtelen dugul el, de előbb szép csendben szűkülget. Ez a szűkülgetés azt jelenti, hogy maga a szív izmai egyre kevesebb oxigén dús vért kaptak. Oxigén nélkül semelyik izom nem tud működni, kevéske oxigénnel pedig alig-alig. A szívizom ezen alig-alig működését úgy hívják, hogy dilatált kongesztív kardiomiopátia.

Na most vissza az elejéhez. A koszorúered tehát szép lassan szűkölget. Keresztmetszete a lerakodó plak miatt már csak 50 százalékos, de még nem érzel semmit, „az építkezés alatt a kiszolgálás zavartalanul folyik”. Ha most jön egy rög, akkor beszélgethetünk a fent említett „sunyi” infarktusról. Ha azonban nem jön a vérrög, akkor a koszorúér átmérője tovább szűkül. Egyszer valahová el kell menned, és bosszúsan állapítod meg, hogy ahová mész ott nincs lift. Dühösen felmész a második emeletre, de más az első után megismerkedsz az ez idáig csak hírből ismert légszomjjal. Hoppá! A dilatált kongesztív kardiomiopátiának ez az első jele. Most már tényleg el kell menned orvoshoz, mert beköszöntött a szívelégtelenség! És ha kíváncsi vagy elmondom mik a kilátásaid.

A szervezeted egy ideje már védekezik. Elsőnek adrenalint választ ki, ami fokozza a szív munkáját. Ez egy nagyon hasznos mechanizmus, de csak hirtelen bekövetkező szükséglet esetén. Jelenleg egy krónikus adrenalin fogyasztás folyik, ami tovább rontja a szív helyzetét. Második védekezési front a NaCl (közönséges konyhasó) visszatartása, ami növeli a keringő vér mennyiséglét, és első lépésben javítja a szív teljesítményét, de aztán a nagy mennyiségű NaCl lekötéséhez szükséges víz kilép a véráramlatból és elkezd összegyülemleni az alsó lábszárban. Este, amikor leveszed a zoknidat egy felpuffadt boka néz veled szembe, vagy ha a szűkület főleg a bal szív-félben van, nagyfokú nehézlégzés megtapasztalásával gyarapodhatnak élményeid. Az már csak természetes, ha egy csőrendszer beszűkül, akkor fokozni kell a nyomást, hogy a kellő mennyiségű folyadék (esetünkben a vér) eljusson oda, ahova kell. Nos, ezt hívják hipertóniának, azaz magas vérnyomásnak.

Amerikai tapasztalatok szerint a tünetek megjelenését követő öt éven belül a betegek 70 százalékát temetik. Jó, de mit lehet tenni. Nem sokat, de nem akarok kuruzsolni, majd az orvos megmondja. Minden esetre ez tipikusan az a betegség, amit megelőzni kell.

1) Alkohol kihúzva.

2) Nikotin kihúzva.

3) Zsíros étrend, túlzott zabálás kihúzva.

4) Napi 1-2 óra fizikai munka – kötelező.

5) Idegeskedés megszüntetendő.

Most jön a jó hír (persze, hogy van)! A „béta blokkoló” elven működő gyógyszert 1964-ben fedezték fel, amit magas vérnyomás ellen lehet szedni. A béta-blokkoló „pihenteti” a szívet, kisebb teljesítményre sarkalja, ami a vérnyomás csökkenését eredményezi. Viszont, -úgy gondolták- hogy szívelégtelenség esetén semmi szín alatt nem szedhető.  Logikus, nem? Egy eleve gyenge (elégtelen) szívet isten elleni bűn tovább gyengíteni.

Na most jön a meglepetés. Teltek múltak az évek, aztán tök véletlenül kiderült, hogy szívelégtelenség esetén alkalmazott béta blokkoló egy-két hétig valóban a gyenge szívet tovább gyengíti, de csodák-csodája, utána megfordul a kocka. A pontos mechanizmus még nem egészen ismert, de a statisztika igen. A „halálra ítélt” dilatált kongesztív kardiomiopátiában szenvedők halálozási rátája 70 százalékkal csökken, ha béta blokkolóval (is) kezelik.

A bétablokkolókon kívül természetesen egyéb gyógyszerek is léteznek, mint például az ACE-gátlók, kalcium-csatorna blokkolók, stb. De ezek szerepe és tárgyalása egy rövid cikk keretein belül túl messzire vezetne. A lényeg, hogy a férfiaknak oda kell figyelniük elsősorban a vérnyomásukra.

Mit tudsz tenni? Megméreted a vérnyomásodat legalább évente egyszer, és évente egyszer készítenek részedre egy terheléses ÉKG vizsgálatot. Ugyanis terhelésre ad a részben eldugult koszorúér jelt az állapotról még akkor is, ha tökéletesen egészségesnek tűnsz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

71 gondolat erről: „(2602) S.O.S. Infarktus

  1. Huh Tibor Bá’!
    Megijesztettél, az a helyzet, hogy magamra ismertem a tünetekben!
    Ez nem vicc!
    47 éves pasi.
    Dohányzás -nincs (sose volt)
    Alkohol -Módjával (hetente 4-5 sör, 2dl pálinka)
    Mozgás -Alig, minimális
    Súly 114kg./170cm. magasság. (Szeretek jókat enni Pl. a Mc Donalds-ban is)
    Ha föl kell mennem pl. a harmadikra, akkor fújtatok mint egy gőzmozdony, és kapkodom a levegőt!
    Vérnyomásom évek óta kb.140+ (megmérni nem igen tudják, mert már a méréstől
    ideges leszek, és attól csak még feljebb megy)
    Ha valamin felidegesítem magamat, akkor szívtájéki szorító, tompa fájdalom jelentkezik, és néha a bal karom is lezsibbad! De amint megnyugszom ez elmúlik.
    Mi a véleményed? Ideje lenne végrendelkeznem? Új cipőt már ne vegyek? 🙂

  2. 1 – Unicornis:
    Jó úton vagy a korai halál felé, és ez nem vicc. 🙁 Sürgősen keress fel egy kardiológust magán rendelésben. És most nem viccelek.
    Ha nem félsz a haláltól, sőt neked mindegy, esetleg még megváltás is. Akkor se szard le, mert lehet rosszabb is, mint a halál. Kapsz egy sztrókot és lebénulsz. Tíz évig is szenvedhetsz egy tolószékben és annyira magatehetetlen lehetsz, hogy még öngyilkos se tudsz lenni.

  3. ertem. egy kerdes hogy lehet a plakkot eltavolitani? nem iszok. nem dohanyzok. fizikai munka van. stressz is neha. viszont kover vagyok. legszomj nincs. igaz rendes fizikai kondicio sem.

  4. 3 – samu:
    Aki a plakkot eltávolítja az Nobel-díjat kap és multi milliárdos lesz dollárban. Aki azt állítja, hogy neki tuti jó gyógyszere van, ami 89,99 $ egy dobozzal, az csaló.

    Pusztán a túlsúly még nem biztos belépő, de a szívet az is megerőlteti. Lehet belőle bal kamra hipertrófia azaz izomvastagodás, ami a szív elgyengülését jelenti. Viszont a kövérség elengedhetetlenné teszi az évenkénti ellenőrzést. Feltételezem, hogy Kolozsvárot van jó magyar kardiológus.

  5. Tibor bátyám!

    Ez a cikk nagyon oké! Baromi jól összeszedted. Számomra -mint abszolút laikusnak a témában- teljesen logikusan átadtad mi is az a szívinfarktus.
    Nekem sem árt odafigyelni, mert a 95 kg 178 cm-rre nagyon rossz mutató, igaz kemény fizikai munkát végzek, de pl. nincs kondicióm , nem tudok sokat futni. Légszomj, meg az az igazság kövér is vagyok kicsit, olyan hájas-izmos, biztonsági őr alkat?. Szóval ez tényleg egy potenciális veszélyforrás!

    Szóval köszönöm az írást!

  6. Tibor bá’!
    Most jövök a háziorvostól, mert két hét múlva lejár a jogosítványom, és úgy is mennem kellett hozzá.
    Neki is elmondtam a tüneteimet. Mivel lelkiismeretes háziorvos, komolyan vette a dolgot. Elküldött egy csomó vizsgálatra, labor(vér, vizelet) EKG, stb.. Egy füst alatt a jogsi meghosszabbítással.
    Megmérte a vérnyomásomat is: 155/nememlékszemmenyi (nagyon magas)
    Úgyhogy most naponta 3xkell otthon mérnem magamnak, a kis csukló vérnyomásmérővel, és a vérnyomásnapolóba beírni. Aztán 7.-én mehetek vissza a leletekkel.
    Kérdeztem tőle, hogy terheléses EKG nem lesz? Azt mondta, hogy valószínűleg az sem marad el….
    Szóval kezdődik a kálvária.

  7. Őszintén szólva, ha tuti halálos lenne az infarktus és az agyvérzés, akkor letojnám nagy ívben. Még mindig jobb úgy meghalni, hogy hirtelen hörrr … és kész, mint hosszantartó agonizálással

  8. 6 – Unicornis:
    A labor és az ÉKG harmatgyenge. Mondjuk a labor felfedezhet egy rejtett máj vagy vese gyengülést, esetleg egzotikusabb dolgot, de most a szívről van szó. Itt elsődlegesen a terheléses ÉKG perdöntő. Aztán jöhet egy ultrahang, lehetőleg 3-dimenziós és színes. Ekkor már minden kiderül, ha van kiderülni való. A szisztolé 155 még nem a világ vége, mert gyógyszerrel könnyen levihető 120-ra. Szóval, nem kell berezelni! De oda kell figyelni. Megéri!

    7 – Asidotus:
    Ha ügyelsz a vérnyomásodra, gyakorlatilag nincs esélyed az agyvérzésre. Ez nem igaz az infarktusra, de ha az nem visz el azonnal, akkor utána az élet nem kellemetlen.

  9. 5 éve 50 évesen ebben a cipőben jártam. Gyógyszer mentesen orvosi segítség nélkül van megoldás= táplálékváltás.
    Mozgás nélkül normalizálódott testsúly (-35kg) betegségmentesen.
    Miután (!!) lefogytam mozgok, de csak a magam örömére.
    Gyulladásmentes szervezetben nincs plakk. Az a gyulladt érhártya sérüléseit hivatott „betapasztani”…
    reggel: sült szalonna tojással
    ebéd: pörkölt fokhagymás uborkasalátával
    vacsi: kacsamáj zsírjában, lila hagymával

    vásárlás a hentesnél és a zöldségesnél. Étkezés után jöhet egy jó fröccs.

    Ez egy folytatható alternatívája a krónikus betegségeknek. Az orvosi kezelés a „betegentartásra” szorítkozik, életfogytig gyógyszerezve…

  10. 9 – olvasó:
    Az életmód váltás valóban segíthet a hipertóniával szemben, de nem biztos, és csak kisebb fokú vérnyomás emelkedés esetén. Amiben abszolút igazad van: Nem a koleszterin a bűnös. Ahogy azt az orvosok 99 százaléka „tudja”, hanem az érbelhártya (endotel) gyulladása. Megoldás: E-vitamin, Q-10, D3-vitami. De akkor megint megérkeztünk a pirulákhoz.

  11. Szerintem először a túlsúly kellene ledobni, amúgy is fölöslegesen terheli a szervezetet mindenféle egyéb szempontból is. A ledobáshoz meg úgyis változtatni kell a táplálkozási és testmozgási szokásokon, úgyhogy jön minden sorban…
    Amúgy bocsánat a gonosz kérdésért, de hogy a túróba nem változtatnak időben az emberek? 20 kg fölösleg nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, és a kondícióromlás se hipp-hopp jön. Én amikor éreztem, hogy rosszabb a fizikai állapotom és a derekam is vacakol, elkezdtem sportolni (nyolcadik éve már), és – egyelőre – jobb állapotban vagyok, mint fiatalkoromban

  12. Erősen ajánlott ételek a máj támogatásához

    Gondolom nem vetted észre 😀 , a szív a téma, nem a máj.

  13. Pénzügyi vonalon „erősebbek”! 🙂
    Nem értek hozzá, csak megakadt rajta a szemem, gondoltam „bedobom”.

  14. 8. Miért is kellene levinni a systoles értéket 155-röl 120-ra?

  15. 15 – Mo csing:
    Mert az egy szép kerek szám. Osztható kettővel, hárommal, néggyel, öttel, hattal, nyolccal, tízzel, tizenkettővel, stb. Mit akarsz még?
    Hallottál róla, imádom a hülye kérdéseket, meg a kérdezőket.

  16. 11 hargi,
    gonosz kérdésre a válasz: egyszerűen nem szeretünk mozogni 🙂 én ‘sajnos’ még mindig nem. számomra heti 3-4 sportolás sokkal kényelmetlenebb lenne, mint a túlsúlyom cipelése.
    (most biztos le leszek oltva többek által)

  17. Tibor bá’.
    Annak idején még az volt a orvosi protokoll, hogy ahány éves vagy annyi a helyes (vagyis jó) felső érték. Aztán jöttek a gyógyszergyártók és levitték 120-ra, hogy a profit ne sérüljön.

  18. 18:
    Igen, emlékszem rá, de…… Nekem 70 éves koromig 120/80 volt akármikor mértem, reggel, délben vagy esete. Nyilvánvaló, hogy ez a „normális” vérnyomás. Aztán nálam is felment. Az kétségtelen, hogy idősebb korban a vérnyomás emelkedik, de nem azért, mert az a normális, hanem azért, mert „kopik” a szervezet az időmúlásával. Nem is lenne semmi baj, ha nem lennének következményei. Vannak! Sztrók veszély: Ahhoz, hogy egy ér felrepedjen nyilvánvalóan nyomás kell. Szív. A nagyobb nyomáshoz nagyobb szívizom teljesítmény kell. Pont akkor, amikor a szív is öregszik. A szív természetesen teljesíti a megnövekedett teljesítményt, de ez „testépítéssel” jár. A szív nem lesz erősebb, csak az izom vastagodik [hipertrófia] ami azt jelenti, hogy a szív egyre gyengébbé válik, egyre elégtelenebb. Vese: a vese normál vérnyomáson működik jól. A vérnyomás emelkedést nem tűri. Egy darabig OK, de aztán ő is elégtelenné válik (jön a dialízis). Tehát kijelenthetjük, hogy a magas vérnyomás a élet végének a közelgését jelenti. Hát persze, hogy idős korban magas. A gyógyszergyáraknak igaz profitot hoz a vérnyomáscsökkentők eladása, de az átlagéletkor 10 évvel megnőtt. A profithoz való hozzájárulással krétával kiírtuk az ajtóra (mint a mesében) „halál gyere vissza 10 évvel később”. A régi orvosi protokoll mindössze megállapította a tényeket mert mást nem tudott tenni. Tehetetlenül nézte, hogy a páciens lépked a halál felé. Ráadásul mind a mai napig fogalmuk sincs, mi a kiváltó ok.

  19. 9. olvasó

    Kifejtenéd kicsit bővebben az étrendet? Akár privátban.
    Ez az alacsony szénhidrát tartalmú diéta, gyümölcsök nélkül?

  20. 20: Olvasó:
    mindenkinek javaslom Kurt Tepperwein – Savtalanítás, a fiatalság forrása c. könyv beszerzését, elolvasását, és állításainak JÓZAN, LOGIKUS gondolkodással történő megvizsgálását. Én a magam részéről nem találtam még ennél jobb „modellt” az ember működésére.
    Pici kereséssel a netről letölthető, de ha valaki nem találja, elküldöm.
    De a legfontosabb, és NEM akarok okoskodni, de:
    „Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad.”
    Hippokratész…

  21. Hamis E-mail cím megadása esetén a hozzászólásnak esélye sincs a megjelenésre.

  22. Kórházi kórbonc ismerős, akivel néha leülünk beszélgetni.
    Az ő elmondása alapján tudom közölni, az alkeszek hibátlan (plakk nélküli) érfallal
    szenderednek a másvilágra.
    Ez érvényes máj kivételével szív koszorú és egyéb testi erekre is.
    Ilyen típusú pácienseknél érfal szakadása nem ritka, sok esetben az exit oka,
    de az erek belső fala teljesn tiszta.

  23. 20. mindenf

    ez „egy szükségleti táplálkozás”. ahol, a szénhidrát bevitel minimális (szükséges rossz) napi 50g alatt, és alacsony glikémiás indexxel.
    a szervezet metabilizmusa zsírsavakra és ketontestekre alapul, beáll az étkezési ketózis.
    sportolás nélkül, éhségérzet nélkül egy optimális testsúly alakul ki.
    Gyümölcs belefér ha nem ugrod túl a CH limitet…

    A helyes étrend kizár sok mindent és nem kell hozzá semmi kiegészítőt enni…

    https://paleomedicina.com/hu/paleo-ketogen-etrend-gyogyito-taplalkozas

    ha nem megy át a moderáción kérem hogy küldje át a linket az érintettnek. Másrészt javaslok egy cikket az iparilag előállított izocukornak becézett fruktóz-ról.

    Érdekes mert a Kallingrediens céget teletömték Uniós és hazai támogatással, majd a gázszerelő és a „Főni” átvette az eredeti tulajdonostól….

    Nincs sok károsabb élelmiszeradalék mint ez a mérgező(betegítő) édesítő szer, ami a kolbásztól a sörig, zsömlétől a baconig minden csomagolt élelmiszerben betegíti azt aki áruházban veszi az élelmiszert…

  24. 27 – olvasó:
    A belinkelt honlap egyetlen egy paleo-keton receptet se árul el, csak azt, hogy mennyibe kerül egy vizit. Szendi Gábor ennél tisztességesebb.

  25. 28. Tibor bá

    Recept? Az főzöl amit akarsz, mindent tudsz: CH napi limit 50g alatt… Zsír fehérje arány Zsír>fehérje> CH tart a 0-hoz

    Egyébként van a kereskedelemben ilyen könyv ami csak és kizárólag ilyen recepteket tartalmaz, az oldal pedig nem vállalja fel a távgyógyítást, akinek baja van az menjen orvoshoz, ők Orvosok, magánpraxisban, ellenőrizhető eredményességgel. (Szendi Gábor pedig: „programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, pszichológus”…
    Szendi egyre erősebben fordul a Ketogén étrend ajánlása és előnyei felé. dr. Tóth Csabáék viszont tudományos metodikával, orvosi környezetben praktizálnak, és nemzetközi publikácókkal érvelnek.
    Egyébként nagyon pozitív az amit Szendi a tájékoztatásban és a ismeretterjesztésben nyújt! Másrészt a tisztességnek nincsenek fokozatai. (szvsz)

    Adok egy receptet. apróra vágott szalonnán süss ki, majd üss rá tojást… tálaláskor karikába vágott zöld erős paprika + só… garantált paleo ketogén CH mentesen.
    Nem kell nagy dolgokra gondolni.

    Sertésmáj sertésvelővel: hozzávaló zsír, sertés máj, vöröshagyma, sertésvelő, só bors paprika…

    vagy pörkölt sertés (vaddisznó, birka, csirke etc) zsír/szalonna vöröshagyma pirospaprika, bors…

  26. 29 – olvasó:
    Ez kb az, amit magamtól is csinálok némi kenyérrel, barna rizzsel, burgonyával. Ez utóbbiak össztömege kissé meghaladja a napi 50 grammot. A rengeteg zsiradékot meg kell szokni. Valaki ajánlotta a savanyú káposztát. Abba sajnos van CH, és persze egy rakás mesterséges édesítő. Ecetet mégse ihatok a pörkölt evése közben. – Jó, mondjuk ez működik, de azt azért ne állítsa senki, hogy a paleo ember nem evett gyümölcsöket és gyökereket.

  27. 30. tibor bá

    „Jó, mondjuk ez működik, de azt azért ne állítsa senki, hogy a paleo ember nem evett gyümölcsöket és gyökereket.”

    evolúciósan (2-3 millió évről beszélünk!) ezért adaptálódott a fogazatunk ahhoz hogy a túléléshez gyökereken gumókon is el legyünk, de a tápcsatorna az emésztőrendszer az maradt carnivora…

    miért kellene köretet enni meg kenyeret ahhoz ami anélkül is jó???

    itt van pl, a pacal… nem kell hozzá semmi más csak nagy kanál….
    A pörkölthöz javaslom pl. az uborkasalátát mint köretet, vagy a kovászos uborkát. De jó hozzá a savanyított cseresznyepaprika, csalamádé vagy hasonlók.

    az emberré válás során nem volt a gyümölcsöknek említésre méltó szerepe.
    Másrészt ismersz vadon termő gyümölcsöket amik nagy cukortartalmúak, magas glikémiás index-el és tömegesen teremnek az év minden szakában?

    A kenyér a krumpli a rizs az ételhelyettesítő ballaszt… semmi értelme. (nem azt írom hogy nem finom.)

    Mindenki úgy terheli a szervezetét ahogy akarja, de a következményeit is viselje ő, ne pedig a költségvetés terítse ki ennek a társadalmi költségét pl. rám…

    Egy felmérés szerint (2004) ha az USA ban 20% csökkent volna az izocukor (~fruktóz) fogyasztás akkor napi (!) 92 millió dollárt lehetett volna az egészségügyi kiadásokon megtakarítaniuk.

    Most avattuk Európa talán legnagyobb izocukor gyárát Tiszapüspökiben. A gázszerelőnk a nevére vette.. mi meg majd fizetjük a közgyógyellátás számláit.

    …egyébként ez szerintem népirtás.

  28. 31- olvasó:
    „a tápcsatorna az emésztőrendszer az maradt carnivora…” Na ez nem igaz. Az Ember vékony bele hosszú, egyáltalán nem ragadozóra jellemzően rövid.
    Az emberi nyálra szükség van a szénhidrátok lebontására. Szénhidrát fogyasztás nélkül ez aligha alakult volna így. És minek vannak béta sejtek, miért termelünk inzulint? Persze, lehet, hogy tévedek, de nem valószínű.

  29. Nem hallottam még róla, de most utánanéztem kicsit ennek a ketogén étrendnek. Mindenképpen adok neki egy esélyt. Köszönöm, hogy szóba került.

    Ha jól értelmezem, a kenyér kiváltható puffasztott rizs/tönkölybúzával és köretként lehet enni pl 10dkg főtt krumplit is, amíg ezek benne vannak az 50g-os CH keretben.

    Kis érdekesség a zöldség-gyümölcsökről:

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3428689/What-fruit-vegetables-look-like-Researchers-banana-watermelon-changed-dramatically-ancestors-ate-them.html

  30. 32. Tibor bá’

    Az inzulin szerepe olyan mint a tűzoltóság. Ha bajság van, akkor leveri a vészesen magas vércukor szintet.
    Viszont csak azért fogyasszunk magas glikémiás indexű (többnyire magasan feldolgozott) élelmeket, hogy hatalmas inzulin löketekkel leverjük a magas vércukor szintet, ez pont olyan, mintha szándékosan gyújtogatnánk a házakat, hogy a tűzoltóságnak folyamatosan legyen dolga, mert nem elegendő a véletlenül keletkezett tüzek oltása. 🙂 Cukorbetegek inzulinos kezelése pontosan erre épül. Abnormálisan nagy vércukor löket, és számítsuk hozzá a szükséges mennyiségű, abnormálisan nagy inzulin löketet. Gyújtsunk nagy tüzeket és szervezzünk hozzá nagy tűzoltóságot. 🙂

  31. 32. Tibor bá

    ” Na ez nem igaz. ”

    Tényleg? Jár utána. Meg fogsz lepődni

  32. 34. bogozy
    jó a hasonlatod!

    Az inzulin vészhelyzeti hormon. Az evolúció arra a ritka esetre „alkalmazza” ha betolt egy lépes mézet az emberős, akkor se essen kómába.

    A vércukorszint egészséges embernél, helyes táplálkozással alulról van szabályozza, amihez nem kell inzulin. A máj szénhidrátok hiányában is biztosítja azoknak a sejteknek a glükózt (vércukrot) amikben nincs mitokondrium.
    A mitokondriumokkal rendelkező sejtjeink a zsírsavakból és/vagy a ketontestekből nyerik az energiát. (Tévedés azt hinni hogy az agy szövetei obligát glükóz fogyasztók!)
    A zsírsavak és ketontestek a lipolízis során a zsírokból származnak. A szervezet a fehérjealkotó aminosavak közel feléből képes glükózt előállítani ami a stabil vércukor szintet biztosítja. (nem a vázizomzatból fog energiát pótolni.)
    A rákos sejtek csak glükózzal/fruktózzal mennek, ezeket fermentálják, nem tudják oxidálni. Kisebb hatékonyság, nagyobb cukorigény… ha nem etetjük őket, az egyfajta prevenció és/vagy gyógymód.

    A fruktózra nagyságrenddel „jobban” reagálnak a rákos sejtek. A fruktóz viszont csak külső forrásból származhat… azaz, ha kizárjuk, akkor a kiéheztetjük a mindannyiunk szervezetében napjában ezrével „születő” rákos sejteket. Segítve az immunrendszert.

    Az ipari cukor előállítással egy időben jelent meg a cukorbetegség, és pörgött fel a rákos betegségek elterjedése is, amit az izo-cukor (ipari fruktóz) tovább pörget.

    Mindenki maga dönthet.

  33. 34 – bogozy:
    Szükséged van arra, hogy ilyen hülyeségeket beírj? Ha valamit csak olyan körülbelül tudsz, akkor minek szellőzteted?

  34. 36 – olvasó:
    „Az inzulin vészhelyzeti hormon. Az evolúció arra a ritka esetre “alkalmazza” ha betolt egy lépes mézet az emberős, akkor se essen kómába.”

    Ezt azt jelzi, hogy fogalmad sincs az evolúcióról. De nyugi, kevesen értik. 😀

  35. 39. Tibor’bá

    …miután egyértelmű hogy a vércukorszint felülről való szabályozása (inzulin) életmentő, így azok az egyedik túlélési esélyei nőnek akik nem pusztulnak bele a hiányában fellépő hiperglikémiába… (ez lehetővé teszi a populicóban való elterjedését a megfelelő alléleknek…)

    persze sokaknak van „fogalma” az evolúcióról, csak az nem mindegy hogy egybeesnek-e ezek a tényekkel?

    A „minősítgetésem” (személyeskedés) nem cáfolja az általam írtakat.

    Ugyanez vonatkozik a 34. es hsz.-re amiről írod, hogy „hülyeség” de ez nem ellenérv. Nem cáfolat. Szerintem.

    Továbbra is fenntartom, hogy az inzulin szükséges rossz ami az emberré válás során a ritka esetek túlélését jelentette amikor is az ember-ős véletlenül találkozott valami magas glikémiás indexű gyümölccsel, ami így nem ölte meg, hanem zsírként tudta raktározni a szövetekben. Ami a túlélését tovább segítette. Az inzulinnak köszönhetően.

  36. 40 – olvasó:
    Van egy rossz szokásom, ha olyat olvasok, ami egyértelműen ütközik a valósággal, akkor cáfolatok felkutatása helyett csak annyit írok, hogy hülyeség, zagyvaság. Ez a helyzet az inzulinnal kapcsolatban is. Inzulin termel a sertés is. Hány százmillió évvel ezelőtt volt a sertéssel közös ősünk? A sertésnek is azért van hasnyálmirigye, mert időnként talál egy mézzel teli lépet? Ugyan már! Az inkák étkezésének közel 100 százaléka kukorica volt. Az egyiptomiak érkezésének közel 100 százaléka búza volt. Ezer éveken keresztül. Az, hogy most kitalálták a keton diétát szép és hasznos dolog, főleg ha rákban szenvedsz. De az emberősöknek sose volt keton étrendje az eszkimók kivételével.
    Hol a hiba? Az emberi szervezet sejtjeinek tápanyaga elsősorban a glükóz. De a glükóz hasznosításhoz kell egy katalizátor, amit úgy hívnak, hogy inzulin. Inzulin nélkül a glükóz a vérben marad. Ha felhalmozódik 10 mmol/L értékre, akkor a vese átengedi a vizeletbe. Ez a helyzet az 1. típusú diabétesz esetén. A 2. típusú diabétesz esetén van inzulin, de a sejtek rezisztensek rá, ezért a megszokottnál sokkal több inzulinra van szükség. Ha a páciens nem fogja vissza a szénhidrát bevitelt, akkor az inzulin termelő béta sejtek egy idő után kimerülnek, és akkor 1. típussá válik a beteg, jobban mondva 1. és 2. típussá. Mert nem termel inzulint, de a sejtek rezisztensek maradnak az inzulinra. Egészséges ember esetén a vércukor színt emelkedésével párhuzamosan fokozódik az inzulin kiválasztódás. Tök mindegy hány tábla lépesmézet nyel le egyszerre a vércukor soha nem lépi át a 7,2 mmol/L értéket. Még annyit, ha valaki éhezik és a vércukor szint elér egy kritikus alsó értéket, a máj bocsát ki glükózt, mert a túl alacsony vércukorszínt is ájulással, majd halállal jár.
    OK, ezt nem kell tudni így, ahogy leírtam, de azt verd ki a fejedből, hogy a paleo-keton diéta a normális.

  37. 41. az ember evolúciója több mint 3 millió év…
    a növénytermesztés mennyi idős?

    az hogy valami ütközik az ismereteiddel, azt elfogadom. Az hogy mi ütközik a valósággal? Hát azt ki tudná eldönteni elfogulatlanul?

    Maradnék a tényeknél. Be szokott válni.

    Szarvasmarhainzulin? Mit gondolsz róla? legel, növényevő. Igaz a cellulózt nem is tudja emészti segítség nélkül…

    ” De az emberősöknek sose volt keton étrendje az eszkimók kivételével.”

    persze ez sem igaz, ha csak a tajgalakó népességet nézzük, és az észak-amerikai indián őslakosokat az is több mint kettő…
    Másrészt teljesen világos hogy az emberi agy méretét nem a szénhidrát alapú táplálkozás tette naggyá…
    Azt „tetszik”, hogy moderálsz egy vitafórumot ahol egyszerű jelzőkkel minősítgetsz másokat.
    Ehhez fog nivellálni az átlagos színvonal.

    „Még annyit, ha valaki éhezik és a vércukor szint elér egy kritikus alsó értéket, a máj bocsát ki glükózt, mert a túl alacsony vércukorszínt is ájulással, majd halállal jár.”
    Ez a bizonyíték hogy nincs szükség a szervezetünknek külső szénhidrátforrásra. Azaz nem esszenciális tápanyag. Nem okoz hiánybetegséget a kiiktatása. Nincs ismert betegség amit szénhidrátmegvonás okozna.

    Búcsúzóul: Klinikai körülmények között ketózisban lévő önkéntesekenk inzulinnal levitték a vércukrát 0-ra!
    Észre sem vették, mert az agy nem obligát glükóz fogyasztó.
    Ketontesteken vígan elvan az agy is, akkor is amikor az időskori demencia mint „3-as típusú diabétesz, nem teszi lehetővé az idegsejteknek a glükóz felvételét. és azok kiéheznek sorvadnak, alul működnek.

    Azaz a kognitív képességeket könnyedén tartja fenn bárki, aki ketózisban van. (Alzheimer szintén zenész…)

    Van elérhető szakirodalom annak aki erre fogékony.
    De ettől persze egyen mindenki azt amit akar, és fogadja el annak a következményeit is.
    Szerintem elég jártas vagyok a ketózisban, inkább segíteni akartam ezzel itt mint „tanulni” róla…

    maradok „olvasó”, nem akarom senki privát mikrokozmoszát befolyásolni.

  38. 42 – olvasó:
    Valamikor a múltban az „olvasó” nick kiérdemelte, hogy ne engedjem át ellenőrzés nélkül. Ezt vissza szoktam állítani, ha az adott nick nem él vele vissza. Ez most nem következett be.

  39. 43. Tibor’bá…

    „Valamikor a múltban az “olvasó” nick kiérdemelte, hogy ne engedjem át ellenőrzés nélkül.”

    Ez jellemzőn az ultima rációd…

    A lényeg az, hogy az infarktus (is!) megelőzhető-, kivédhető bármiféle gyógyszeres, orvosi beavatkozás nélkül, semmi más nem kell hozzá, „csak” az élettanilag adekvát szükségleti táplálkozás. És ez a jó hír, hogy ez megelőz minden „civilizációs tünetegyüttest” ami a jelenleg a népesség döntő hányadát eléri…
    Ennyi volt a szándékom, slussz passz, akit érint maga eldöntheti hogy él-e vele?

    Pluszban a vigyázó szemetek a fruktózra vessétek! (iparilag előállított izocukor! )

  40. 44 olvasó

    Figyelem a szavaidat. Keresek benne hasznosat.

    „Ez jellemzőn az ultima rációd…”
    Ez nem volt hasznos.
    Esélyes, hogy Tibor bá’ a valót mondta, mert volt ilyen.
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=4460 (1)
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=13655 (3)
    Ugyanakkor nem tudom ezt a mondatodat használni semmire, sőt zavar.
    „ultima rációd” latin és magyar keveredése. Nem inkább ratio?

    Nem boncolgatom tovább a szavaidat. Csak jelzésnek szántam, és figyelek tovább.

  41. 45 – n/a:
    Az ultima ráció Madách: Ember Tragédiájának a Falancter jeleneten hangzik el. Az olvasó nyilván ezt plagizálta. 😀

  42. 45. ha jobban tetszik akkor „Ultima ratio”

    mégis inkább maradnék az eredeti témánál „infarktus” még ha ki is vagyok téve személyeskedésnek és nyelvtani kötözködésnek (pedig nyelvtanilag nem helytelen az ultima ráció-sem)

    ha mégis maradunk a témánál akkor kijavíthatunk apróbb tévedéseket, „pl. a vércukor soha nem lépi át a 7,2 mmol/L értéket. by Tibor’bá” de bizony, nem is kicsit lépheti túl…

    Érdemes volna inkább szót ejteni az inzulin és lipázok viszonyáról, a zsírok és a cukrok emésztésről, a vércukorszint szabályozásáról, és a szervezetszintű gyulladások mibenlétről…

    Inkább ezek tartoznak ide mint a péniszméregetés, hogy kinek mekkora az egoja és mekkorára értékeli saját ismeretit Istenről vagy éppen az evolúcióról… vagy milyn bravúrosan tud letiltani bárkit. Bizonyos, hogy vannak mindenhol hiányosságok…

    Ha valaki megelőzni akarja a strokot vagy az infarktust, vagy az IBS-t vagy az érszűkületet, ezekhez az alapokon keresztül vezet az út. Az élethossz nem lényegtelen, de csak az egészségben eltöltött évek értékesek…

  43. 46 Tibor bá’

    Nem plagizált, mert akkor pontosan kellett volna idéznie.
    Ott így van:
    „Ez álgyu; rajta rejtélyes fölírás:
    Ultima ratio regum. – Hogyan
    Használtatott, ki tudja? ”
    (Királyok végső érve)
    A gondom Ővele, a felületessége, pontatlansága. Egészségügyi dolgokban ez súlyos.
    🙁

  44. 47 olvasó

    Nem akarlak bántani! Ez részemről inkább önvédelem.
    Jó dolgokról írsz, de a sok pontatlanság miatt azonnal bizalmatlan leszek, így az nem hasznosul.

  45. 47 – olvasó:
    Szándékosan értesz félre?
    „ha mégis maradunk a témánál akkor kijavíthatunk apróbb tévedéseket, “pl. a vércukor soha nem lépi át a 7,2 mmol/L értéket. by Tibor’bá” de bizony, nem is kicsit lépheti túl…”
    Természetesen egészséges ember esetében kell érteni, hiszen előtte 10 mmol/L értéket említek cukor átengedésnél. Természetesen túl lehet lépni a 7,2 értéket, de az már nem normális. Persze ez a 7,2 se szentírás, van akiknél 7,3 vagy 7,4 vagy 7,1.- Nehogy már ebbe is beleköss.

  46. 50. sajnálom, felmegy egészséges embernél is, csak elég cukor kell hozzá…
    nem sok, 75g glükóz terhelési vizsgálatnál, egy nagy tábla csoki egyenérték…

    Így ha egészséges ember pl megcsinálja a terheléses vércukorszint vizsgálatot akkor ott a vércukorszint törvényszerűen megy 8 fölé. ellenőrizhető: „Terheléses vércukor vizsgálat jellemző görbéi.” google kereső
    Érdekességképpen, mert a ketózishoz csatlakozik, ha ketózisban vagy akkor egy ilyen terheléses vizsgálat még magasabb értéket fog mutatni, aminek élettani okai vannak.

    Az, hogy ez az étrend (szénhidrátmentes, ketogén) mennyire elterjed volt, elég ha az Eurázsia nomád állattenyésztő népeket vagy a Himalájában élőket nézed. (jakvaj, jak tej, teában… meg hús, kecske birka…)
    Szerinted milyen szénhidrátot fogyasztottak illetve termeltek?
    …növénytermesztés nincs, se gabona, se krumpli se rizs se kukorica… egy ilyen lovas nép (mongol) létrehozta a világtörténelem legnagyobb kiterjedésű birodalmát müzliszeletek és pizza nélkül.
    Mi vándorló magyarok is bőrbe tömve vittük az élelmiszert, lábon. Sokkal több lóval vonultak a hadak mint lovassal. mögöttük jöttek a nyájak, a csordák.. Aztán ezeket ettük. A maradék a nyereg alatt puhult..

    Az rossz szokásom hogy a tényeket és az állításaimat az irodolom igazolja vissza.
    pl. :

    Vércukorszint változások DM-ban. Terheléses vércukor vizsgálat jellemző görbéi. Egészséges egyénekben (normál) az éhhomi vércukorszint 3,5-5,5 mM/l, ez az étkezés utáni 30-60 perc között 7-9mM/l-re emelkedik. Az étkezést követő 2 óra múlva 8 mM/l érték alá süllyed vissza.

    https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0095_fogaszat_magyar/ch01s33.html

    tényleg jobban szeretném azt, hogy az eredeti téma mellett maradnánk, hogy az érintettek megértsék, a lipáz-inzulin antagonisták, valamint a szénhidrát és a zsíremésztés mikéntjét, és hogy a test melyik sejtjeinek van szüksége valóban glükózra, és hogy a szervezet szintű gyulladások generálják az infarktust is, amit a táplálkozás indukál…
    talán az is kiderülhet hogy miként nyer energiát egy egészséges és miként egy rákos sejt.

    ..persze lehet engem becsmérelni, de lepereg.

  47. 50. Tibor’bá

    ha meg majd a 7,2mM/l t mint határértéket az éhominak fogod gondolni mint felső határérték, akkor is elszomorítalak: ha az éhomi cukra valakinek 5-6 mM/l fölött van, akkor bizony ott besokalltak a szövetek a cukortól, ez bizony a inzulinrezisztencia..
    Ez a határérték itthon is előbb utóbb át lesz írva.

  48. 53. Tibor’bá

    az 51 es hszem pontosításokat tartalmazott néhány adatbeli tévedés kapcsán. Ha bárki meg akarja ismerni hogy mi a biokémiája és miért előnyös a szívkapacitásra és az aerob teljesítményünkre az étkezési ketózis (NK) akkor itt van két jól összeszedett oldal egy autentikus forrásból, igaz angolul, de kiindulási alapnak talán nincs jobb ami elérhető:

    https://peterattiamd.com/ketosis-advantaged-or-misunderstood-state-part-i/
    https://peterattiamd.com/ketosis-advantaged-or-misunderstood-state-part-ii/

    ezek konkrétumok, nem számmisztika mint ami a 444.es cikket jellemzi..

    ha akarsz erről vitatkozni, érdemes megismerni, megérteni. Mondhatnám ez a kiindulási „kályha”.

    elvakultsággal akkor volnék vádolható ha nem volnék fogékony az ellenérvekre, de ilyenekkel itt nem találkoztam. A tagadás, nem érvelés.

  49. 53. Tibor’bá

    közben azért gondolom észrevetted az önellentmondást

    „Nem okos dolog ilyen elvakultan hirdetni a szénhidrát mentes diétát, mert ez a téma még messze nem forrt ki: https://444.hu/2018/09/01/az-alacsony-szenhidrattartalmu-dieta-hosszu-tavon-veszelyes-is-lehet

    Szénhidrátmentes vs. alacsony-szenhidrattartalmu-dieta

    ég és föld, a metabolizmus eltérő energiautakon fut. az idézett tanulmány nem érinti a ketózist…

    A különbség annyi hogy a lipolízis (ipolysis) folyamatos vagy sem?
    Mindaddig amíg az alap összefüggések sem világosak nem tudsz adekvát ellenérveket felhozni…
    a jelzős szerkezetek nem erősítik az érveket: „elvakultan hirdetni”.
    maradnék a tényeknél, a vitában csak ezek játszhatnak, ha elmaradnak akkor az már nem vita… ott feladom.
    Bár eredetileg csak segíteni, tájékoztatni szerettem volna.

    Van kiút, gyógyszerek, orvosok nélkül is, megoldás a bevásárlólistában van!
    5 éves gyakorlatom van, + amit tanultam, olvastam. Rábeszélni senkit nem akarok, de akit érdekel annak tudok segíteni.

    neked mi volt a célod a poszttal?

  50. 55 – olvasó:
    A poszt célja felhívni a figyelmet a lopakodó halálra, a hipertóniára. Ne élj a vakvilágba, évente legalább egyszer vizsgáltasd ki magad. De erre neme kell rákérdezni, mert egyértelműen megírtam.
    Most abba kapaszkodsz bele, hogy a szénhidrát mentes és az alacsony szénhidrát nem ugyanaz. Miközben 1) nincs definiálva mi, mennyi. 2) a szénhidrát mentes is megenged napi 50 g-ot. – Nem lehet lesöpörni az asztalról összesen 447.000 ember bevonásával készült tanulmányt.

    A segítő szándékodat természetesen értékeljük, és köszönjük. Amit belinkeltél azt maximum én értem meg, vagyis nekem küldted. Még csak az elsőt olvastam el, ami a teljes mechanizmus kifejtésén kívül nekem nem mondott újat. Ha holnap diagnosztizálás szerint rákom lenne, holnap után nulla szénhidrátot ennék. De ez közel olyan kellemetlen, mint a halál. 12 éve tudom, de minimum 15 éve van 2-es típusú diabéteszem. Még mindig nincs szükségem inzulinra. Hg a1c értékem 5,8, Reggeli vércukor értékem 4,9 és 5,5 között van. A diabetológus a két éves felülvizsgálatkor azt mondja, hogy lazíthatok. Nem lazítok. Nincs és nem lesz szövődményem. Nekem ez így nagyon jó.

    Hogy glükózon kívül keton testekkel is táplálkozhatnak a sejtek, az nem titok. Azt nem mindenki tudja, hogy zsírsavakból a máj glükózt csinál. De az nyilvánvaló még laikusok számára is, hogy az állati zsír (beleértve az embert is) nem más mint energia tárolás az ínséges időkre. Tehát az emberi hájat a szervezet le tudja bontani és fel tudja használni energiának. Nyilván, ha csak zsiradékot eszik, életben marad. Nem kötelező a szénhidrát, legfeljebb kényelmes. Viszont a te elvakultságod nem tudja megmagyarázni, miért vagyunk képesek megemészteni a szénhidrátokat? Miért alkalmas erre a nyálunk? Miért kötelező ez az elképesztően kellemetlen zsír:fehérje arány? A természetben ilyet nem lehet találni. Még a háztáji sertésben se, pedig az ugye mesterségesen hizlalt. Akkor pedig, hogy alakulhatott ki? Időnként szünetel az evolúció? Szendi szerint a paleo étkezés visszalépteti a diabéteszt. Akkor pedig nincs szükség keton diétára. Mit érek el vele?

  51. 56.

    ” Viszont a te elvakultságod”

    Hm? ez megint egy poénos jelző? Átugrom. Következetesen folytatok egy életmódot s kovetek egy rendszert. Akatva akaratlan évmilliókon keresztül idomult az emberős hozzá. A növénytermesztés és a vele járó életforma cca. 10 000 éves… miközben máig a nomád tajga tudnra lakó népek így tesznek. (ismeretlen is náluk a civilizációs betegségek mindegyike)
    Sőt annyira élettani alapállapot, hogy az anyatejen tartott újszülöttek is ketózisban vannak… pusztán elvakultságból?

    „nem tudja megmagyarázni, miért vagyunk képesek megemészteni a szénhidrátokat? Miért alkalmas erre a nyálunk?”

    Erre bárki magától rájön, hogy ennek evolúciós előnye van.
    az amiláz hasítja az összetett cukrokat, amik gyorsabban felszívódnak, ami azonnal nem használnak el belőle a szövetek, az az inzulinnak hála beépül zsírként (tartalék) az ínséges időkre. Nagy újdonság?
    A sok fruktóz azt okozhatja hogy a rövid vékonybelünkben nem tud felszívódni és a vastagbélben mindenféle „csúnya” tüneteket okoz hála a vastagbél baktériumkultúrájának…

    „Most abba kapaszkodsz bele, hogy a szénhidrát mentes és az alacsony szénhidrát nem ugyanaz. Miközben 1) nincs definiálva mi, mennyi. 2) a szénhidrát mentes is megenged napi 50 g-ot. – Nem lehet lesöpörni az asztalról összesen 447.000 ember bevonásával készült tanulmányt.”

    dehogynem, a definíció egyértelmű ketózisban vagy vagy sem… ha nem vagy abban akkor tökmindegy mennyi a szénhidrát amit alacsonynak vélsz…

    Hogyan vonatkozhatna ez a 447 000 minta a ketózisban levőkre ha őket nem külön értékelték?

    Miért kötelező ez az elképesztően kellemetlen zsír:fehérje arány? A természetben ilyet nem lehet találni.

    Na ne már… Ezt a kellemetlenséget ami ketózissal jár hatalmas területeken naponta gyakorlolják… Gondolom meglep hogy a serpák is részebn ennek köszönhetik a magasságtűrő képességüket, hiszen javul a szív teljesítőképessége és a metabilzmushoz kb 20% kevesbb oxigén kell mint amikor szénhidrátot emésztesz.

    van USA tóraszervező cég a szabadtüdős mászóknak akik a felkészítésben a klienst eleve átállítják ketózisra… (előrébb járnak mint a mi Klein Szilárdunk)

    „Még a háztáji sertésben se, pedig az ugye mesterségesen hizlalt.”
    Ettél már angol szalonnát?

    „Akkor pedig, hogy alakulhatott ki? Időnként szünetel az evolúció?”
    Biztos nem, lásd anyatejes csecsemők ketózisa. Magas zsír fehérje bevitel nélkül az agy sem nőtt volna meg. Ezt az antropológusok már régóta tudják.

    „Szendi szerint a paleo étkezés visszalépteti a diabéteszt. Akkor pedig nincs szükség keton diétára. Mit érek el vele? ”

    pl. a kognitív képességek megmaradnak mindhalálig. Ugyanis az idegsejtek is erősen hajlamosak az inzulinrezisztenciára. A ketontestek viszont ketózisban kéznél vannak.

    Ugye nem felejtetted el hogy az általam adott linken kifejezetten ott van, a a helyesen alkalmazott szükségleti táplálkozás követi a paleo elveket (pl növényi zsírok, olajok, tejtermékek és egyebek kerülése….)

    Ez ráadásul nem kényszer csak egy lehetőség, nem kell védekezned, hogy nem alkalmazod. Azoknak egy esély akik 40-50 évesek és az infarktus stroke, IBS, Chrone betegség és más nyavalyatörések előszobájában vannak, és nem feltétlen dagadtak mint a disznó.
    Mellesleg ez a fajta táplálkozás akkor is eredményes ha a mellette nincs sportmozgás…

    Ez az étkezési ketózis alapállapot amihez az evolúció során adaptálódott az emberi szervezet. Nem divathóbort…
    A saját gyakorlatom szerint bizton állítom, hogy erőfeszítés nélkül fenntartható és változatos.

  52. 57 – olvasó:
    https://tenyek-tevhitek.hu/miert_nem_egeszseges_a_ketozis.htm
    Kevéske részlet: A ketózis egy nagyszerű eszköz lehet a jobb egészség eléréséhez, de nem egy gyorsítósáv.

    Ha valaki nem táplálkozik egészségesen, az csak egy a sok ketogén hiba közül, amit elkövethet és ami miatt nem fogy vagy amitől kiesik a ketózisból.

    A tíz leggyakoribb hiba, ha valaki:

    1. Nem követi nyomon a fehérje bevitelt (ne haladja meg az összkalória bevitel maximum 15 százalékát)

    2. Nem követi nyomon a szénhidrát bevitelt (a diéta elején ne haladja meg az összkalória bevitel 5 százalékát)

    3. Nem eszik elég zsírt (a kalória bevitel 80-85% legyen)

    4. Nem eszik elég jó minőségű zsírt (mivel ebből kell enni a legtöbbet, nagyon fontos!)

    5. Nem eszik elég kalóriát (a legtöbb anyagcsere vagy pajzsmirigy probléma ebből ered)

    6. Nem eszik fermentált ételeket (napi 2-3 adagot)

    7. Nem eszik elég mikrotápanyagot (sok low-carb nyers és párolt zöldséget, belsőségeket)

    8. Nem teszteli a vérszinteket (eleinte vizelet, majd vérből való teszteléssel, naponta kétszer)

    9. Nem eszik elég rostot (zsírral dúsított zöldségturmixokat, krémleveseket, püréket, párolt zöldséget)

    10. Nem követi nyomon a glükóz szintet is a ketonokkal együtt (ha valaki még mindig inzulin rezisztens, akkor a szervezet még mindig glükózt próbál használni üzemanyagként. A cél a vércukor alacsony, és, a ketontestek magasan tartása.

    Ez tehát nem 50 gramm CH, hanem 5%. A zsír pedig 80-85% nem 2:1 a zsír javára, hanem minimum 4:1-hez. Ez nem embernek való. Nem hatódtam meg a „következményektől”. 85 éves vagyok és úgy tűnik, hogy az elmém nem tompult. Mikor fog? 😀

  53. 58. Teljesen egyetértek, és ugyanezt írja és kommunikálja a Tóth Csaba féle team vagy éppen Peter Attia…
    na meg én (az „elvakult”)

    a késsel jobb esetben a húsvéti kalácsot vágjuk, másrészt ezzel ölték meg a legtöbb embert az elmúlt évezredekben.

    Mindent lehet rosszul is alkalmazni.

    Ezért mondom: bevásárlólista és felkészültség.

    és idézem, ami megerősíti a cikkből is hogy ketózisban lenni érdemes:

    Amikor ez már megvan, akkor lássunk csak neki a ketogén életmódnak, ezeket a szabályokat és a sorrendet betartva:

    1. A motiváció és a pontos célok egyértelmű tisztázása

    2. A tudás megszerzése, a téma kutatása, az elmélet megértése

    3. Előkészületek a sikeres kivitelezéshez

    4. Kivitelezés, folyamatos finomhangolás, tökéletesítés

    5. Az eredmények megfelelő tesztelése

    6. Javítgatás a ketontest szintek és a kézzel fogható eredmények tükrében

    És érdekes módon Szendi nagy ellenlábasa Tóth Csaba is pontosan azt követeli meg, hogy legyen jól követve a protokoll, és az a ketogén táplálkozás jó ami betartja a paleo korlátokat is… (paleo-ketogén)

    Nem mondtál újat. 5 éve foglalkozom ezzel és gyakorlom. Nem elméleti és ezt a netről szelektált cikkekkel nehezen hiszem, hogy ki tudod kezdeni, bár látom, hogy igyekszel.

    Inkább kérdezz, és ne azzal fárasszuk egymást, hogy a fogást keresed rajtam mint hogy a megértését annak, amit írok…

    most vacsoráztam egy penge szuvidált pecsenyekacsa májat, kacsa hájból kisütött hideg kacsazsírban, salotta hagymával, és maglisztből készül papírvékony kenyérszeleteken, (e helyett zellerszár is jó, de éppen nem volt itthon) Garamvári Rose val…

    lehet fújjolni, ilyen a paleo-ketogén és a privát hedonizmusom.
    A vércukrom 4,8, a keton teszt csík élénk lila…

  54. 58. Tibor’bá

    „Ez tehát nem 50 gramm CH, hanem 5%. A zsír pedig 80-85% nem 2:1 a zsír javára, hanem minimum 4:1-hez. Ez nem embernek való.”
    (kalória egyenértéknben máris más, 1 g zsír 9 ig CH vagy fehérje meg 4…)

    Amikor adaptálódtál és ketózisba lépél (adaptálódtál) akkor még csalónapok is lehetnek, nem szakad meg a ketózis akkor sem ha az 50 g-ot átlépted. másrészt azt nem veszed figyelembe hogy az is számít hogy az az 50 g CH milyen glikémiás indexel rendelkezik..

    Ilyen pl. a ciklikus-ketogén étrend bizonyos sportágakban…

    „Nem hatódtam meg a “következményektől”. 85 éves vagyok és

    De az tény, hogy diabéteszed van, ami azt jelzi, hogy túltolod a szénhidrátot. Persze a „legolcsóbb” kalóriaforrás, ha nem számítjuk a járulékos költségeit.

    „…úgy tűnik, hogy az elmém nem tompult. Mikor fog?”

    Soha! Nem fogod észrevenni…

    P.s.: kimaradt az „elvakult” meg más személyeskedő jelződ. Véletlen vagy puszta szórakozottság?

  55. rákerestem az idézett szerzőre:

    IS KETOSIS DANGEROUS? NO, BECAUSE KETOSIS IS NOT KETOACIDOSIS.
    by Anthony Gustin

    azaz kissé félrevezető a cím amit linkeltél, (Miért nem egészséges a ketózis?) mert a szerző sem tartja veszélyesnek azt, csak felhívja a figyelmet arra, hogy pusztán a ketontestek megjelenése még nem egyenlő az egészséggel…

    Olvasod is azt amit linkelsz? 🙂

  56. Nocsak!

    Tibor’ bá! ez az orvos akitfelhoztál opponenskét a saját betegeinek is ajánlja a ketogén étrendet:

    „I’ve recommended the ketogenic diet to many of my patients trying to fix weight and metabolic issues they haven’t been able to correct for years. One of them mentioned this change to their primary care physician, who was reviewing the statins and several other medications they have this patient on, who reacted with disbelief. Ketosis! How could I recommend such a life threatening intervention?! They were told not to see such a quack like myself any more before they really hurt themselves. ” by Anthony Gustin

    (http://www.dranthonygustin.com/ketosis-dangerous-no-ketosis-not-ketoacidosis/)

    miért gyötröd magad ezzel? Mem akarsz vele foglalkozni, a legjobb egészségnek örvendesz finomat, eszel iszol, túlélsz bennünket és napról napra frissebb vagy szellemileg…

    de vannak lehetnek akiket éppen egy lehetőségtől tántorítasz vissza a vehemens védekezéseddel (támadásoddal) , ami nem körültekintő. Elbizonytalanodnak.

    Akit Szenditől hoztál szerző az is orvosként ajánlja a betegeinek.

  57. 69…72 😀 olvasó:
    Nekem úgy tűnik, hogy nem értesz meg, de ez nem zavar.
    Vehemens? Minta kifogásoltad volna a jelzőimet 😀
    Csupán azt akartam, hogy az idetévedt olvasóban keletkezzenek gondolatok. Erre a te lelkes igenlésed nem igazán alkalmas.
    Én is most vacsoráztam. 3 tojásból és 50 g vajból készült pástétomot 20 gramm kukorica és rizslisztből készült kenyérrel. Egy darab hideg fasírtot kenyér nélkül. Egy nagy őszibarackot, és ittam rá 3 dl paradicsomlét. Apám 96 éves korában halt meg. Fogalma se volt mi az a szénhidrát. Azt evett, amihez kedve volt. Én se fogok 85 százalékban zsírt enni. Amíg a Hg a1c értékem 5,8-on marad meg leszek elégedve. Ja, és az agyam idegsejtjeivel is meg vagyok elégedve. Hogy nem fogom észrevenni? Majd a kritikus olvasóim a pofámba fogják vágni (különben egyesek alig várják). Ezért nem aggódom. 😀

  58. 5,8? Az már inzulinrezisztenciát jelez, ott már nem kellene se kukorica se rizsliszt mert az full szénhidrát, a paradicsomlé (különösen ha dobozos) a őszibarack meg pláne nem…

    Még populáris paleo körökben sem egy jó vacsora (sőt…) kivéve a tojás+vaj (bár utóbbi sem fér bele egy rendes paleoba, ha csak nem jak vaj.)

    a helyes táplálkozáskor nem kell ez a grammos méricskélés hiába tűnik kívülállónak „tudományosabbnak”…

  59. 64.
    Mi a gond a paradicsomlével (különösen, ha dobozos)? Sok benne a szénhidrát?

  60. 53. Tiborbá!
    Nos nézzük az ellenérveidet:

    „51 – olvasó írod nekem:

    Nem okos dolog ilyen elvakultan hirdetni a szénhidrát mentes diétát, mert ez a téma még messze nem forrt ki: https://444.hu/2018/09/01/az-alacsony-szenhidrattartalmu-dieta-hosszu-tavon-veszelyes-is-lehet” írtad és terjesztetted kedves Tibor’bá és lettem „elvakult” …

    Nézzük akkor az általad preferált Szendit ezzel szemben:

    Szendi Gábor:
    Csökkentett szénhidrát-rövidebb élet?
    Ahogy azt Móricka elképzeli.

    https://tenyek-tevhitek.hu/csokkentett_szenhidrat-rovidebb_elet_ahogy_azt_moricka_elkepzeli.htm

    konklúziója:
    „A média figyelmét felkelteni szándékozó elemzés durva adatmanipuláció, ami szégyenére válik azoknak is, akik elkövették, azoknak is, akik ezt leközölték, és azoknak is, akik kritikátlanul terjesztik az emberek megtévesztésére.”

    így amikor felkészületlenül érvelnek azok akik nem veszik a fáradságot a megértésre, mindig találnak előrágott bullshitteket amiket a felületes olvasó egyenértékű ellenvéleménynek hihet.

    A tartós egészség elképzelhetetlen magas szénhidráttartalmú, nyugatias étrenden.

  61. 65.

    Dobozos pasztőrözött paradicsomon:
    összetevők: 0,4% paradicsom…

    Az is lehetne rajta, nyomokban paradicsomot is tartalmaz.
    Mások eleve egészségtelennek tartják magát a növényt is, függetlenül a használt növényvédelmi eljárásoktól.

    A csomagolt, magasan feldolgozott, kész, félkész ételek betegítőek. Minél színesebb a csomagolása annál szorosabb az összefüggés. 🙂

    megoldás: hentes pult, háztáji, piaci zöldségek, etc…
    mese nincs ha tudni akarod mit eszel, főzzél magadra.

  62. A lényeg a 444 cikkben és az általuk is belinkelt a Guardian cikkében:
    „The authors said they could not prove cause and effect, because of the nature of the studies.”
    Azaz az alkalmazott módszer nem alkalmas semminek a bizonyítására. Csak figyelemfelhívás, hogy egyes fajtái veszélyesek lehetnek.
    De az adatgyűjtés is bevallás alapon volt nem mérték fel a valós fogyasztási viszonyokat.
    Az egész egy „nesze semmi, fogd meg jól” kategória.

  63. 67.
    Az tényleg nem sok. Furcsa, mert akkor mi lehet a többi összetevő? A paradicsom azért nem drága dolog… Én eddig csak sokkal jobbakkal találkoztam (95% vagy több) és szinte egyikben sincs adalék (vagy nem írják rá) csak citromsav.

  64. 69 – mix:
    Ugyan, világos, hogy az „olvasó” vagdalózik a számokkal. Nem tájékoztatni akar, hanem győzni. Pl. „leleplezi, hogy inzulin rezisztens vagyok, amikor magam is „bevallottam”. „Felfedezi” hogy a Hg a1c érték 5,8 az már nem egészséges, amikor magam megírtam, hogy az egészséges határ 5,5. Ráadásul nem említi meg, hogy mindenkinél más és más érték egyes állapot. Nem vagyunk egyformák. Korábban azt írta, hogy 7-9 mm/L értéket adnak x idő után. Egy órával később visszaesik 8 mm/L alá. Hogy a fenébe tud 7 mm/L-ről egy órával később visszaesni 8mm/L alá? Amikor sose volt 8 mm/L felett? De semmi baj. Egyen csak nulla szénhidrátot és 85% zsír, 15 százalék hús mellett.

  65. A nagyapám 94 évet élt meg. Jó zsírosan táplálkozott sonka, kolbász, szalonna stb.
    Pipázott, amiből időnként letüdőzött, aztán amikor kihűlt a pipa, a benne lévő maradékot bevette a szájába és órákig szopogatta és köpködte. A szájában két kis gödröcske alakult ki ezáltal. Amikor azt kérdeztük papa nem árt ez? A válasz ugyan már és mosolygott!
    Jócskán ivott borocskát, többnyire fröccsnek és időnként be is rúgott.
    Orvoshoz sosem ment. Nem láttam betegnek.

    Az apósom szintén közel a kilencvenhez. Ő pontosan betartotta és betartja, amit az orvos mond neki. Folyton méri, amit mérni kell és aztán szedi a gyógyszert. Mellette rengeteg étkezési kiegészítőket, mert azok használnak.

    Több szép kort megért ismerősöm volt és van, azt tapasztalom, hogy egyben mind hasonlóak, mégpedig, hogy meg vannak győződve arról, hogy úgy jó, ahogy ők csinálják, egy szóval van hitük. Mind emellett a többségük nyugodt, vérmérsékletű.
    Jézus azt tanította, hogy nem az árt ami a szájon át a szervezetbe kerül, hanem ami onnan kijön.
    Lehet vizsgálgatni az embereket, statisztikákat csinálni, teóriákat gyártani, vitatkozni.
    Egyben biztos vagyok, az ember legjobb gyógyítója saját maga lehet, de ehhez meg kell tanulnia szervezete üzeneteit megérteni és aszerint élnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük