(2600) 2026-ra kihal-e az emberiség? – Az utolsó stratégia az emberiség megmentésére

Tibor bá’ online

Breaking News:

Guy McPherson augusztus 22-én felvételre ment a Mountainview stúdióba (Wisconsin), amit így konferáltak be: He is best known for promoting the idea of near term extinction (NTE), a term he coined about the possibility of human extinction as soon as 2030. Vagyis: McPhersont leginkább úgy ismerik, mint az általa kitalált (NTE) hamarosan bekövetkező emberi kihalás bekövetkezésének lehetősége akár már 2030-ra. is.

Úgy tűnik, hogy számukra a 2026-os határidő kezd illuzórikusnak tűnni, ezért szép lassan átcsúsznak a 2030-ra.

Majdnem tökéletes egyetértés van a klimatológusok között, vagyis a több mint tízezer klimatológus és különböző, klímakutatással foglalkozó tudományos szervezet munkatársai 97 százaléka elfogadja, hogy az emberiség okozta a széndioxid, metán és nitrogén-oxidok drámai növekedését, az ipari forradalom kezdete óta, és ez az, ami a klíma katasztrófát okozza, ami folyamatosan mutatkozik. Erre példákat találhatunk: Itt, valamint, itt és végül, itt is.

Viszont nincs egyetértés abban, hogy mikor, milyen időkeretben következne be az a klíma katasztrófa, ami az emberiség kihalásához vezet. Az egyetértés ezen hiánya főleg annak köszönhető, hogy a Globális Elit a médián keresztül irányítja a társadalom vélekedését az időkeretről, mivel folyamatosan az „évszázad végéről” értekeznek, aminek célja a profit maximalizálás folytatása „a szokásos ügymenet” (business as usual) segítségével a lehető legtovább. Miért van ez így?

Amikor a klímakatasztrófa bizonyossága (beleértve azt, hogy az emberiség égeti el a fosszilis üzemanyagokat) megcáfolhatatlanná válik, ami azt jelentené, hogy a fosszilis üzemanyagipar folyamatos erőfeszítése megakadályozni a klíma katasztrófa elleni tevékenység beindítását végre lehetetlenné válik, taktikát változtatnak, és beismerés mellett az „évszázad végére” teszik a bekövetkezést. Ez azt jelenti, hogy az elkerüléshez szükséges tevékenységet nyugodtan elhalaszthatjuk (tehát a profit maximalizálás folytatható a végtelenségig).

A taktikához hozzátartozik annak a hangoztatása, hogy a kutatás még nem teljes körű, ezért további kutatásokra van szükség. Valamint olyan „kutatások” finanszírozása, amelyek „bizonyítékot” találnak a tényleges kutatások eredményeinek a hibásságára, azaz tisztességes kutatók hitelvesztését eredményezik. Végül megkörnyékezik a hatóságokat, hogy szabályokat vonjanak vissza, illetve lazítsák azokat fel. És persze lobbiznak, ami belefér. Ráadásul a Globális Elit kezében vannak a kutatási alapok. Ennek segítségével az Elit irányítani tudja a kutatáson belüli dialógust. Ebből adódik, hogy a fent említett egyetértés ellenére a tudósok nagy része nem meri a teljes igazságot jelezni, a közelgő klíma katasztrófa kiértékelését roppant konzervatív módon állítják be.

Ezt jelzi James Hansen professzor a ‘Scientific reticence and sea level rise’  Című munkájában (Tudományos hallgatagság és a tengerszint emelkedése). A tudósok munkájuk eredményét konzervativen tálalják. Példának okáért: a régi feljegyzésekre támaszkodva 1860-tól számított globális melegedés egy ötöde hiányzik, amit itt tárnak fel: Összehangolt klimatikus reakció becslése a Föld energia mérlegéből és klíma modellekből. Aztán meg néhány esetben a kormányok szájkosarat raknak a tudósokra, lásd: Folytatódik a tudósok elhallgattatása az államilag támogatott kutatásoknál. A valóság teljes feltárása ellen küzdő erőket ismerteti Guy McPherson ebben a cikkében.

Mindezek ellenére van egy bátor csoportba tartozó kiváló tudós, akik tevékenységre sürgető, klímakutatási eredményt hoznak nyilvánosságra, ami szerint 2026-ra (de nem lehetetlen, hogy már 2021-ben) több millió földi lény ki fog halni arra az időre előrevetített 10 Celsius fok hőmérséklet emelkedés hatására, az iparosodás előtti értékhez képest. Lásd: Ki hal-e az emberiség 2026-ra?

Mielőtt részleteznénk ezzel az esszé lényegét, érdemes néhány szót ejteni az ‘Arctic News’ honlapról, ahol ezek a posztok megjelennek a klímával kapcsolatban, és amelyeket olyan prominens tudósok írnak mint Peter Wadhams szerzője a A Farewell to Ice: A Report from the Arctic (Bucsú a jégtől: Jelentés az örök jég birodalmából) című műnek. Vagy az Ausztrál Nemzeti Egyetemről Dr Andrew Glikson. Nem utolsó sorban Professor Guy McPherson, aki a témával kapcsolatban folyamatos utazás mellett a világ összes országában tart előadásokat, illetve a facebook-on – https://twitter.com/Guy_McPherson?cn=ZmxleGlibGVfcmVjc18y&refsrc=email – majd minden nap megosztja a legújabb videó felvételét. Végül ne feledkezzünk meg Sam Carana-ról, akinek nevében több tucat tudós publikál. Az álnév segítségével iparkodnak elkerülni a kutatásaikkal kapcsolatos kellemetlen beavatkozásokat, mert elkötelezték magukat, hogy nyilvánosságra hozzák az igazságot azok részére, aki tudni akarják.

Vége az első, bevezető résznek. A folytatást a VIP előfizetőknek küldöm el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

119 gondolat erről: „(2600) 2026-ra kihal-e az emberiség? – Az utolsó stratégia az emberiség megmentésére

  1. A sorozat fogja érinteni az atomerőműveket is?
    https://index.hu/techtud/2018/08/25/ugy_felmelegedett_a_duna_hogy_kis_hijan_le_kellett_allitani_a_paksi_atomeromuvet/
    „A jogszabályok szerint leállásra akkor lenne szükség, ha a Duna vize az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladná a 30 fokot. Mivel a folyó alaphőmérséklete is magasabb a megszokottnál, nem nehéz megközelíteni ezt a határt. Az erőmű válasza szerint valóban közel is jártak: 29,8 fok volt a legmagasabb, amit mértek.”
    Még egy érv, amit félresöpörnek.

  2. 1:
    Nem kizárólag a klíma okozta kihalás körül vizsgálódok. Van még atomháború is, jég alól előkerülő világjárványok is. Szóval a halál eléggé sokszínű. 😀

  3. Az is lehet,hogy a népet nem akarják sokkolni
    inkább kerekítettek.Mindenesetre félelmetes a paksi helyzet. Ez előre mutat mi vár ránk.Lehet öregszem de engem idei augusztus megviselt pedig hol voltunk a 40 celsiushoz?

  4. 1: Egy látogató
    Az eredeti forrás:

    „Augusztusban azonban olyan meleg volt, hogy nagyon közel kerültünk ehhez is. A Dunának már az alaphőmérséklete sem volt messze a határtól. Azt viszont nem lehet megmondani, hogy Paksnál pontosan mennyire közelítette meg a hőmérséklet a határértéket, mivel a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp augusztus elején hibásodott meg. Egy zátony kialakulása miatt a készülék rossz adatokat küldött, ezért a hatóságnál kézi mérésre álltak át. Ebből viszont – szemben az automatikus óránkénti méréssel – naponta csak egyet csináltak, méghozzá reggel hétkor, amikor a leghidegebb a Duna.”

    https://g7.24.hu/allam/20180825/hajszalon-mult-hogy-nem-kellett-leallitani-a-paksi-atomeromuvet/

    Azért érdekes a trükközés.
    Mik mehetnek még a háttérben Paks II. kapcsán, amiről nem tudunk…
    Duplázzuk meg a teljesítményt, hátha jobb lesz…

    Érdemes megnézni a cikkben az ábrát, ami összehasonlítja a Paksi reggeli és a paksi utáni mérőpont maximum értékeit.

    Duna élővilága egy cseppet átalakul.

  5. Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában, de az Edinburghi Egyetem felmérése szerint e mennyiség több mint egyharmada soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek legfőbb oka, hogy a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek. A kutatók szerint ugyanakkor a szigorú kormányzati előírások is kedveznek az egyre nagyobb méretű élelmiszerpazarlásnak – olvasható a portálon.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/gyumolcs-zoldseg-kereskedelem-bevasarlas-piac-bolt.668607.html
    Van még tartalék…….

  6. 6:

    A zöldség-gyümölcs termelésből származó másod harmadosztályú áru is felhasználásra kerül, lesz belőle aszalvány, pálinka, állati takarmány (cefremoslékból is), ivólé, és tsai.

    Az emberi létfenntartáshoz a zöldség-gyümölcs nem létfontosságú, ami ehhez kell az a gabona (valamint az ebből készülő hús). Annak minden szem magja felhasználásra kerül vagy közvetlenül emberi fogyasztásra vagy állati takarmányként.

    Magyarul nincs tartalék, évről évre él az emberiség.

  7. 6. egamfle
    Főleg amikor a szemes terményekkel tüzeltek lásd pl. kukorica. Az élelmiszer logisztikán átmenő élelmek min. 30% kidobásra kerül, aminek főként üzleti oka van. Majd ha ez konvergál a nullához akkor lehet erről beszélni.

  8. 6. SzJ

    „Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában”
    Átváltom : 50 Milliárd Kg. Hamarosan 10 Milliárd ember lesz a földön. Ez a „kidobott egyharmad” 17 Milliárd Kg. Hozzávetőlegesen, fejenként, és évente 1,7 Kg zöldségféle. Ha csak ennyi tartalékom lenne itt a tanyán, fosnék rendesen a jövőtől.
    „Van még tartalék…….” Szerintem nincs. Ezt az elpazarolt mennyiséget oda is kellene szállítani, ahol a szükség van. Nem fog menni. Ennél grandiózusabb terv kell! Szerintem van….de nem fogjuk élvezni!

  9. 8:

    Annak mindig gazdasági oka van, amikor nem veszik át a terményt a gazdától azon az áron amit megfelelő hasznot is biztosít.

    Amikor ebből hír van akkor van ilyen, de a termelő a gabonáját általában az utolsó pótkocsiig vagy zsákig eladja.
    Az élelmiszeripari pazarlás párhuzamos a melléktermék felhasználás maximalizálással. Pl ami még paraszti udvaron sem volt általános az a cefremoslék felhasználás az akkor a ganédombra ment, most meg a tápok egyik alapanyaga. Magába semmi sem eszi, se tyúk se disznó.

    Ezért van az, hogy az a pazarlás ami a élelmiszergyártással jár az nem kiküszöbölhető, mivel a járulékos előnyök (méretgazdaságosság, melléktermék felhasználások) többszörösen pótolják ezt a veszteséget.

    Maga a médiában megjelenő élelmiszer kidobás igazán a kereskedelemben kezdődik a lejáró szavatossági időkkel, de pl Magyarországon számos újracsomagoló üzemet lepleztek már le ahol a lejárt termékeket csomagolták újra.

    Bármennyire látványos ez, a boltban megforduló árumennyiség csekély aránya kerül a szemétbe, a legtöbb helyen még le is akciózzák a lejáró készletet mielőtt lejár, ami meg tényleg lejárt az pl állatélelmezésre megy (menhelyek).

    Gazdagabb területeken biztos van pazarlás, de ebből a szegényebb helyek nem fognak profitálni soha. Mire európában lenyesik a pazarlást addigra afrika, délázsia, délamerika éhen hal.

  10. 11 – Camelia:
    A wet bulb hőmérséklet témát nemrég tárgyaltam, ami után gyakorlatilag le voltam hülyézve. – Különben a könyv szellemével (200-300 év) nagyon nem értek egyet, se a + 7…15°C-al. Ezek nagyon-nagyon optimista számok.

  11. Sötét jövőnek néz elébe az emberiség, ha a jelenlegi trend tovább folytatódik.
    Nemrég emlitettem valami hasonló poszt alatt, hogy szakembereink 30-50, de legfennebb 70 éven belülre becsülték az európai folyók kiszáradását.
    Elnézve a Duna idei helyzetét, még túl óvatosan is számoltak.
    Tegnap, tegnapelött egy felmérés került bemutatásra a tévében az idei dögmeleg augusztus mián:
    A stáb kiment az utcára megkérdezni ki meddig birja a kinntlevést a napon.
    Mit gondoltok, mennyi volt az átlagidő?
    15-20 perc!!!!
    És nem csak roskatag öregek, de meglett, sőt fiatalabb korosztály is ennyit birt ki max.
    Tovább: a ma esti hirek ben bejelentik miszerint komoly problémák lesznek a zöldség-gyümölcsfelhozatal terén a vizárak miatt.A tévében beszélő gazda előadta, hogy például a paradicsom költségei kilónként 1dollár húsz centbe jön NEKI, A TERMELŐNEK, minekután ezt az árat a felvásárlók nem tudják megfizetni-mert a további járulékos költségek, valamint valamelyes profit miatt a bolti ár az egekben lesz, és nem lesz rá vevő, – ugyhogy az egész ágazat, a gazda szerint jövöre már be sem indul. Hasonló a helyzet a marhatenyésztőknél,.Hogy mi lesz jövöre a mezőgazdasággal, nem csak nálunk, de valszeg nálatok is, azt csak az Isten tudja, de ő is csak miután konzultált Szent Péterrel.
    Szép új jövő?

  12. 13: balint
    „a ma esti hirek ben bejelentik miszerint komoly problémák lesznek a zöldség-gyümölcsfelhozatal terén a vizárak miatt.”

    Nem csak a vízár a gond a zöldségnél (főleg ha nem is lesz víz), konkrétan a fehérrépa vetőmaggal is gond van nálunk (véletlen?).
    200-Ft -ért vettem tőle szálját (kb 5-8 dk-ás) a héten, ős(régi) termelőmtől – kérdeztem most ez komoly? Elmondta, hogy csak
    holland vetőmagot kap, vagy száz kilót vetett, kise kelt 10 hektáron (azóta is vizsgálják, de neki ott nem termett semmi az idén, csak költsége volt)

    http://www.boon.hu/keves-a-termes-ezert-draga-a-zoldseg/3942032

    Nem kell itt évtizedeket – pláne többszáz évet – várni már, vak is látja hogy gyorsulnak a (persze nemlétező…) folyamatok, elhagytuk az inflexiós pontot. 🙁

    A kérdés csak az, mi lesz az első dominó, melyik a második… stb Öröm az ürömben, hogy már tudjuk: zöldség nélkül is lehet élni addig 🙂 – de milyen áron??

  13. Üvölteni tudnék!!! Remélem, tényleg eltűnik az emberiség erről a bolygóról, és soha nem fog visszatérni.

    https://edition.cnn.com/interactive/2018/08/world/great-barrier-reef/

    In 2016 and 2017, marine heat waves caused by climate change resulted in mass bleaching, which killed about half of the corals on the Great Barrier Reef, along with many others around the world.

    „Somewhere between a quarter and a third of all marine species everywhere has some part of their life cycle in coral reefs,” he says. „So, you take out coral reefs and a third to a quarter of all marine species gets wiped out. Now that is ecological chaos, it is ecological collapse.”

  14. 15 – Camelia:
    Nyugodj meg! Ez egy promóció. Townsville turistákból él. Van ennél sokkal rosszabb dolog is.

  15. Nem értem ,miért lenne ez egy promóció, évek óta téma, hogyan teszi Ausztrália tönkre a Nagy Korallzátonyt, nem elég a tengerek savasodása, (már 2016-ban elpusztult a 30 %-a a hőség miatt), de még pluszban az olajkitermelést is szorgalmazzák pont ott, undorító!!! https://www.google.com/search?q=australia+coral+reef&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab
    Ezenfelül felmész a netre, és mindenütt a pusztulást és a fokozódó pusztítást látod, megállíthatatlan ütemben sokasodnak a hírek mindenhonnan. Pl. https://www.nytimes.com/2018/07/31/science/king-penguin-decline-antarctica.html Számomra ez elviselhetetlen, főleg a tehetetlenség érzése, hogy nem tudom megállítani, bárhogy szeretném.

  16. Camelia, nyugodj meg. Az ember eltűnése után a föld néhány ezer év alatt regenerálódik…

  17. „Camelia, nyugodj meg. Az ember eltűnése után a föld néhány ezer év alatt regenerálódik…”

    LouBega
    Ez csak a környezetszennyezésre igaz, de ott is csak részben. Sok millio évnyi evoluciot készülünk lenullazni, az pedig nem all vissza par ezer év alatt.

  18. 20: nem csak ott nincs víz. Pl. most olvastam, Lipcsében is 5 hónapja van már aszály. Olyan alacsony a talajvíz szintje, amit a hivatalok már természeti katasztrófának neveznek.
    Pár nappal ezelőtt írták, hogy Berlin (!!!) déli részénél is óriási területen ég az erdő.
    Nálunk Dunaharasztiban a vízügy napok óta gépekkel igyekszik növelni a Ráckevei-Duna-ág oxigéntartalmát, hogy ne fulladjanak meg a halak. Alig van víz itt most, az is baromi meleg, és amennyi víz van, az is azért van csak, mert szivattyúzzák bele a vizet. 🙁

  19. 20.n/a
    A Kinereti tó a fokozott párolgás, valamint a szintfenntartó patakok alacsony vizhozama miatt soha nem látott kiszáradásnak van kitéve.
    A lakossági vizszükséglet a sótlanitó-telepekből jön, de a probléma, hogy EZ a viz egészségtelen desztillált viz, keverni kell természetes vizzel, amiből egyre kevesebb van, vagy már az üzemben feltölteni a szükséges ásvánnyokkal, ami viszont bizony megdrágitja az amúgy sem olcsó vizet.
    Szóval mondjuk, ivásra még van, de szabad viz a mezőgazdaság , állattartás céljaira már nemigen.
    Hogy mi lesz nálunk, nálatok néhány esztendőn belül, azt csak az isten tudja

  20. 22 – Camelia:
    Valahogy el kell kezdődni a kihalásnak. 😀

  21. Vegyük figyelembe, hogy ha továbbra is igy súlyosbódik a vizhiány, a föld elvesziti termőképességét, ergo akár 1-2 éven belül komoly élelmiszerellátasi problémák lesznek világszinten.
    Valami nem normális dolog történik manapság a világban, időjárás tekintetében.
    Egyik végén házakat sodor el a viz, embetek fulladnak áradásokba, a másik végén égnek az erdők az iszonyatos szárazságok miatt. Istenem, mi lesz itt még?
    Ma még megoldható, hogy ide-oda szállitanak élelmiszert,de ez sem fog soká tartani, és ha beáll egy általános és állandó szárazság, amely egyre több országot fog érinteni, nem lesz szállitani való fölösleg.
    Hogy akkor mi lesz ezen a se viz, se élelem, sivatagodásnak indult, milliónyi migránssal megspékelt világban, arra gondolni sem merek.
    Oké, NEKEM van fegyverem, majd veszek hozzá néhány tizezer töltényt, mig még kapható.
    De EZ lesz majd a világ menete, ez kell legyen a megoldás, te jó ég?

  22. 25 balint

    „…hogy ha továbbra is igy súlyosbódik a vizhiány…”
    Lehetséges, hogy nem fog, esetleg javul? 🙂

    „Valami nem normális dolog történik manapság a világban, időjárás tekintetében.”
    Igen. Hőség, aszály, árvíz, és eközben a sarki jég jól megvan. ??
    http://web.nersc.no/WebData/arctic-roos.org/observation/ssmi1_ice_area.png

    „Oké, NEKEM van fegyverem…”
    Mindenkinek van.
    Ha beüt a gebasz, a legmujábból is elsőosztályú gladiátor lesz.
    (Hogyan írják a muját?)

    Persze lehet szerencsénk is, és nem kell lassan megfőnünk, hanem egy gyors atomháborúban bevégezzük.
    Jó kis összecsapás készül Szíria környékén.
    https://privatbankar.hu/makro/putyin-nuklearis-fegyvereket-telepithet-sziriaba-de-miert-halmoz-fol-annyi-aranyat-321028
    https://www.rt.com/usa/436808-reactivated-2nd-fleet-atlantic/

  23. Sz.J. és Dan:
    A blog minimum háromszor foglalkozott a Római Klub jelentésével: (1402), (1737) és (2278) posztsorszám alatt. Érdemes elolvasni őket.

  24. 25. balint
    „Vegyük figyelembe, hogy ha továbbra is igy súlyosbódik a vizhiány, a föld elvesziti termőképességét, ergo akár 1-2 éven belül komoly élelmiszerellátasi problémák lesznek világszinten.”

    Aki ért hozzá annak azt kellene elmondania hogy a világ átlagtermése csökkent e gabonából, mert most sok országot súlytott az aszály. Van e pl. 20-30%-os terméskiesés?

    Eddig a globális kereskedelem megoldotta hogy ha pl. Egyiptomban kiesett a búza akkor hozatott be. De ha a délázsiai , kínai nagy területeken lesz kiesés akkor nemigen tudnak majd venni máshonnan. Kérdés hogy van e ott kiesés? Mert az hogy épp 1000 hektárt elvitt épp a hőség az nem jelent semmit. Jó lenne egy átfogó kép erről.

    Sajnos nem sok dokumentumfilm készül mostanában a helyzetről.

    Amerre csak megyek bővítés,csarnoképítés de meddig? Ha beszarik az ipar mi lesz pl. Kínában a sok fiatallal akik nem jókedvükből mennek el faluról városba a gyárakba.

    Olyan magas a városiasodás szintje mint még soha, ha beüt egy válság akkor ölni fogják az emberek egymást mert nem lesz munka.

    Én az ipari termelés zsugorodásában, összeomlásában is gebaszlehetőséget látok.
    Azt nem tudom hogy az élelemtermelés éveken belül összeomlik e (van itt gazda aki meg tudná erősíten a terméscsökkenést idén?) , de dolgozik az olajár (EROEI), a növekvő népesség, a nyugdíjrendszer összeomlása és még sorolhatnánk.

  25. 31 – Andrew:
    Ezekhez szép lassan mind hozzászokunk. Irgalmatlan pazarló életformát művelünk. Majd leszokunk róla. Nyugi! A klíma fog megölni, mert ahhoz nem lehet hozzászokni.

  26. 26n/a
    31.Andrew
    Globális méretű problémák vannak, de persze, hogy azok, akik hibásak, akik előidézték vagy hozzájárultak a bajok kialakulásához-azaz a világot vezető elit- mindent megtesznek az eltussolás érdekében.
    Mintha minden baj egyszerre szakadna a világ nyakába: klima, migránsok, háborús feszültségek, demográfiai válság, gazdasági krizis.
    Bárhova nézünk-a hirek alapján- nincs a világnak egy nyugodt sarka, nincs nap valami katasztrófa nélkül, tiszta őrület.
    Kérdéseidre én nem tudok választ adni, annyi kitekintésem van a dolgokra, mint neked.
    Ha már Kinát hoztad szóba, a fiam révén, aki immár negyedszer jön haza kinai munkája során – drónokkal kisérleteznek hajmeresztő dolgokat és néha mesélget egy -egy morzsát az ottani helyzetről, tudok egyes dolgokat, éspedig Kina már régóta nemhogy exportálna, de rizsbehozatalra szorul, mivel anno évtizedekkel ezelött , az erőltetett iparositás mián megbolygatta az évezredes hagyományos kinai társadalmat .Most, hogy a környező országokban is csökkent a hozam-ezért ment fel nálunk is a rizs ára- csak a jó ég tudja mi lesz Kinával.De ugyanakkor mi lesz velünk?
    Mi itthon mit fogunk enni, ha a klima továbbra is bolondokházát csinál a világból?
    Honnan lesz ivóviz, ha továbbra is száraz, csapadékszegény lesz az időjárás, erre gondolt valaki?
    Mi lesz velünk, ha már most, idei nyáron átlagember alig félórát bir a napon tartozkódni, és a nyarak egyre melegednek?
    Quo Vadis, világ?

  27. 33 – bálint:
    Quo Vadis Orbis?
    Tudod te is a választ.
    Gyehenna megfelel?

  28. 34,Tibor bá
    …” Gyehenna megfelel?”
    Háát, ha már a mennyország már annyira tele van, istenem…

  29. „Én az ipari termelés zsugorodásában, összeomlásában is gebaszlehetőséget látok.”

    Andrew
    én is pontosan igy látom. Tibor bának hosszutávon igaza van (20-40 év) a klimával de rövidtávon a gazdaság megroggyanása fog végezni velünk. Jol látod…. csak erröl kevesebb szo esik, mint a globális felmelegedésröl. (nem itt a blogon, hanem általában közszájon)
    Már a falusi életet sem képesek fenntartani a hagyományos termelési modok, akkor mi lesz a városokkal?
    A klima az egyén szintjén még jocskán az élhetö tartományon belül lesz, mikor a gazdaság már megrogyik….
    Felesleges a termogeddonrol beszélni, mert mire oda jutna a höfok már nem lesz élö ember…..

  30. 36 – Curix:
    A gazdaság megrogyása „mindössze” azt jelenti, hogy a tömegeknek eljött az abszolút nyomor. Mondjuk olyan, ami volt 90-100 éve, amikor a 10 éves apám egy vödörrel a kezében a vasúti sínek mellett lepotyogott szén darabkákra figyelt és gyűjtötte őket össze, hogy ne fagyjanak meg. Vagy, amikor a 20 éves nagyapám zománcgyárban dolgozott napi 12 órás műszakokban és egyetlen szórakozása az volt, hogy vasárnap mise után ivott egy pohár sört a többiekkel a sörkertben. Vagy amikor a másik nagyapám júniusban hajnal 4-től este 9-ig kaszált az aratáson és délben nyári körtét ebédelt, mert más nem volt. A gazdaság megrogyása csak azokkal fog végezni, akik nem tudják elképzelni az emberi létet csak okostelefonnal a kezükben Big Mecet rágcsálva délelőtt 11-kor. Akik siránkozás nélkül ledolgozzák a napi 14-16 órát azokkal fog végezni a klíma néhány évvel később, amikor már nem lesz képes a napi 16 órára a hőség miatt.

  31. Tibor ba

    100 éve 1,5 milliard ember élt a földön és sokkal kevesebb energiat (per kopf) hasznaltak az élethez mint mi. Amiröl te irsz az akkor természetes volt. Azok voltak a lehetöségek.
    Ma egy ätlag német csaladnak min 2 autoja van, de inkäbb mindenkinek egy. Es most ez a természetes. Senki nem kérdöjelezi meg, hogy ez jar e neki. Persze hogy jar megdolgozik érte.
    Tibor ba ma mär nem tudsz elmenni vödörbe szenet gyüjteni. Képzeld el, mikor egy Budapest méretü väros megindul „gyüjtögetni”.
    Szerintem te ebbe nem gondolsz bele ugy igazän mint jelent az, amikor a gazdasag amit mi most ismerünk összeomlik. Erre egyszerüen nincs pelda a törtenelemben, mikor ilyen magasrol kene lezuhanni. Az eletszinvonal soha nem volt ilyen magasan. Ma mobiltelefonrol szabälyozzuk a fütést, gombnyomasra mennek le a rolok az ablakon, nem is sorolom…..mert brutal nagy a szakadek az életmod es az eljövendö között… Nem kivänom senkinek, hogy megéljük, de meg fogjuk.
    Es könyörögni fogunk hagy a klima nyirjon ki minket…… mert zombikkä fogunk välni.

  32. 37 Tibor bá’

    Curix reménytelen, hiba mondod neki, nem tanul, nem ért.

    „…amikor már nem lesz képes a napi 16 órára a hőség miatt. ”
    Akkor viszont már megékeztünk.
    Ahogy 33 balint írta:
    „Mi lesz velünk, ha már most, idei nyáron átlagember alig félórát bir a napon tartozkódni, és a nyarak egyre melegednek?”

  33. Ha a Föld lakosságának összetételét lekicsinyítjük egy falura a következő képet kapjuk:

    Egy 100 fős faluban élne
    59 ázsiai, 10 európai, 13 amerikai és 18 afrikai
    52 nő, 48 férfi
    74 színes-, 26 fehér bőrű
    72 más vallású, 28 keresztény
    6 ember tulajdonában lenne a falu vagyonának 65 %-a
    80-an laknának emberhez méltatlan körülmények között
    15-en nem tudnának olvasni
    50-en alultápláltak lennének
    1 ember a halál küszöbén állna
    2 nő lenne várandós
    2 embernek lenne egyetemi végzettsége
    9 embernek lenne számítógépe

    Ezt a Curix féléknek írom le, egy érdekes modellezés.
    E szerint az emberiség 80%-a nyomorog, 50%-a alultáplált.

    Egyáltalán nem az a világ amiben egyesek élnek, és teljesen természetesnek veszik, hogy az a minimum.

  34. 36-39 : A gazdaságban nagyon sok tartalék van összeomlás esetére ha nem társulNA a klímással, ugyanis szinte kacagva túlélné az emberiség HA :
    – nem eszünk húst hússal
    – nem eszünk télen banánt meg narancsot csak amit hűtő és logisztika nélkül elraktunk, pl magokat
    – nem autózunk/utazunk több 10 kilómétert naponta
    – nem fűtjük fel a házat télen 23 fokra
    – nem légkondizzuk/fűtjük a több millió négyzetméternyi irodaházat a nagyvárosokban csak azért mert 8 órát benn ülnek gép előtt a biorobotok
    – stb stb.

    Viszont a klíma általi összeomlás már rázósabb még egymagában is de borítékolható hogy rántja magával a gazdaságot. A klíma mindennek odabasz főleg az élelmiszer termelésnek és az emberi szervezet fizikai határainak ahogy Tiborbá írta. Az élelmiszer termelésben még lehet némi tartalék ha visszafogjuk az állattartást meg jobban logisztikázzuk azt a most 30% kidobott de fogyasztható élelmet. De ez is csak kis időt nyer az ütős geddonig.

    Pár költői kérdés:

    Ki lesz életképesebb egy káoszban : Jürgen a szabálykövető irodista vagy Abdul aki világ életében a fizikai túlélésért küzdött és elvette ami kell neki?

    Ki fogja irányítani svédországot akár demokratikus vagy erőszakos úton? A „leoltott” benyugtatózott elhallgattatott svédek vagy az újonnan beköltözők akik már most 30%-on állnak népességszámban és sokszoros szaporodási rátájuk van a svédekhez képest?

    Szerintem nem fog kihalni az emberiség, bár jelentősen leromlanak az életkörülmények és csökken a népességszám (pl a tizedére). De hosszú távon ez még jó is lehet, hogy most kapunk egy nagy pofont a bolygótól : legalább kirajzás előtt megtanuljuk hogy meg kell becsülni az erőforrásokat és hosszú távon kell gondolkodni.

    40: Ha választani kell az alultápláltság és az elhízás között melyiket választanád? Melyikkel lehet tovább élni és kevésbé betegeskedni? 🙂

  35. „E szerint az emberiség 80%-a nyomorog, 50%-a alultáplált”

    En meg az Egamfle féléknek irom, hogy felfogjak a globalis gazdasäg miatt pont a jelenleg nyomorgok fognak elsöként éhenhalni.
    Lazar Janos bar egy büdös paraszt, de sajnos a kapitalizmus keretei közt igaza van. Mindenki annyét ér amije van. Ezeknek a nyomorgoknak semmijük nincs mehetnek a levesbe, senkinek nem fognak hiänyozni.
    Azt hiszed hogy Afrika népességrobbanasa csak ugy spontan történik éppen most???
    Ugye semmi köze a globälis gazdasägnak hozzä??? Szerinted nyilvän nincs.
    A 186 millios nigérianak semmi köze a nyugati gazdasäghoz ugye?

    Ti azt hiszitek hogy csak a Jürgenek fognak pofära esni akkor tévedtek. Ha a globalis gazdasäg bicsaklik meg a legszegényebbek mennek elsönek a levesbe.

    „40: Ha választani kell az alultápláltság és az elhízás között melyiket választanád? Melyikkel lehet tovább élni és kevésbé betegeskedni? ?”

    Freetoaster

    ez most valami becsapos kérdés? Mert értelme nem sok van.
    A feltételezéseidnek bar van értelme, de inkäbb ohajok sohajok, mintsem realisan nezendö felvetesek…..nem autozunk persze…. hagyjuk.

  36. 42 Curix : Nem becsapós kérdés. Szerintem egy most alultáplált 55 kilós afrikai Ismael fél kézzel fogja lenyomni geddonban a 110 kg-os Jürgent. Miután elrendezte a feleségét meg a lányukat …

    A legszegényebbek elvannak azzal amit találnak vagy akár döghússal is, válságban nem nekik fog hiányzoni a légkondi, a lift meg az autózás. köszönik de meglesznek nélküle.

    Ne a gazdasági válságtól tartsatok abból már sok volt és pár évre rá javul a helyzet mindig a visszacsatolások miatt: csökkenő pazarlás + csökkenő fogyasztás majd ezek miatt a csökkenő költségek. Nagyon sok a tartalék amivel kivédhető egy komoly gazdasági omlás még így a gyorsan növekvő népességnél is.

    Az erőforrás alapú válságok viszont (olaj, klíma) nem védhetők ki és a visszacsatolások pozitívak benne amik még inkább ráerősítenek.

  37. ” Szerintem egy most alultáplált 55 kilós afrikai Ismael fél kézzel fogja lenyomni geddonban a 110 kg-os Jürgent. Miután elrendezte a feleségét meg a lányukat …”

    Freetoaster
    Neked ezt a kepet Orban nagyon beégette az agyadba, mi?
    Teljesen el vagy täjolva. Nem érted mi a globalis gazdasag és nem akarod felfogni milyen hatasa van a közel 8 milliard emberre.

  38. Egyébként azok beszélnek még meglévö „tartalékokrol” akik nem képesek rendszerszintü gondolkodasra.
    Jozan paraszti ésszel valoban rengeteg a tartalék, de a viläg gazdasagi berendezkédét ma kapitalizmusnak hivjak és nem jozan paraszti észnek.
    Igy amikor valaki arrol értekezik hogy kevesebbet autozunk meg kevesebb banänt eszünk az nem tudja miröl beszél.

    Ha közelebbröl megnézitek, akkor räjöttök, hogy a rendszerben nem hogy tartalék nincsen, de mär most durvän eröforras hiänyos.
    30 féle vajat, és 120 féle joghurtot vehetsz a boltokban. Ha megnyitod az Amazon webshopot räjössz, hogy nincs olyan dolog, ami ne lenne mär legyärtva. A leghülyébb legidiotabb termékekböl is hatalmas a valaszték.
    A kapitalizmusunkban minden piaci szegmens a végletekig van feszitve. Nincsenek mär lyukak. A rendszer energiafelhasznalasa brutalis es csak nöhet. Nincs ilyen baromsag hogy kevesebbet autozunk.
    Maga a kapitalizmus miatt kell autoznunk. Nincs kapitalizmus autozas nélkül azt fogjuk mar fel.
    A rendszer mar hosszu ideje egyböl a szeméttelepre is termel. De ez NEM FELESLEG!!!!!
    Ezt értsük mar meg. Ez a rendszer müködéséhez elengedhetetlenül szükséges.

    Freetoaster
    Mond meg nekem mit csinäl az a gazdasäg Borneo-n, aki kiirtotta természetes erdeit, hogy pälmaolajat termelhessen a vilägnak? Eléldegél majd szegényen? Lof…t. Nagyrészük éhendöglik, ha ettöl a hatalmas bevételtöl elesik. Es ez csak egy példa a szamtalanbol. Ma a viläg orszagai millio es millio szälon kapcsolodnak egymashoz.

  39. 40 egamfle és 40 freeetoaster értik, de minimum sejtik Darwin igazságát. Éhezni jó!
    Aki túlsúlyos, elhízott (bmi index), akinek terített asztala van, az elcseszte.

    Dr. Lázár János. Így írják a nevét. A névhosszabításért megdolgozott, adjuk meg neki!
    Okos ember, és igazat mond: „Mindenki annyit ér, amennyije van.”
    De… Mindenkinek annyi van, amennyit megeszik.
    Hiába a vastag a pénztárca, hiába sok a nulla a bankszámlán, ha nem tud több csirkét megenni, több sört meg inni, többet szeretkezni… mint bárki más.
    A vagyon csak illúzió.

  40. Igen a történelemben még nem volt példa ilyenre. Pl a második világháborúban összeomláskor az emberek nagy része még mezőgazdaságból élt, ha háború volt is az élelem, állat mindig megtermett.

    Ellenben ma a nyugati világban rengetegen dolgoznak egy gyárban ami csak pl. lehet hogy egy galvanizált csavart gyárt egy autóba. A kapcsolódási pontokat kell látni , mert ha nem kell majd az a csavar az autóba, sőt továbbmenve az autó sem kell (annyi) akkor ezek a gyárak sem kellenek. Hogy mi váltja ki a gazdaság megrogyását még nem tudni , az is lehet hogy minden évben egy kicsit lejjeb megyünk
    de beüthet:

    – olajkitermelés csúcsa-növekvő kereslet, csökkenő kitermelés-nem kell annyi autó

    -klíma miatti drsztikus élelmiszerdrágulás-nem lesz pénz annyi fogyasztási cikkre ezáltal becsukhat a sok termelőgyár, mert jó ha kajára marad majd pénz (pl egy 300-400%-os élelemdrágulásnál már egy német sem biztos hogy lecseréli a 6 éves wolswagenjét-nem kell annyi autó….

    -spekuláció és banki csődök hasonló mit 2008-ban, elvileg minden valutának vége lesz egyszer , egy dollár csődje is okozhat egy globális stoppot a termelésben.

    -robotizáció és nyugdíjrendszer összeomlása: nem kell annyi melós , aki nem kell az nem fog fogyasztani.Nyugdíjrendszer dől európában- ha nem leasz vagy kevés nyugdíj lesz akkor az az európai nyugdíjas nem fog hűtőt, autót meg egyéb cuccokt venni így azt nem kell legyárteni.És a nyugdíjasok aránya nem tudom mennyi de szerintem 25%biztos van. Az a 25% fogyasztása ki fog esni.

    Klíma ellen egy ideig persze lehet védekezni, pl hegeszteni kell egy 4m2-es tetőt ami 4 keréken gurul , és ha kapálni kell a paprikát akkor az ember ezt mindig gurítja maga felett, na de ez csak egy darabig jó 😀

    Gabonával is lehet spórolni , pl lenne 30 dekás kenyér , mert az 1kg-osból sokszor megy a kukába a vége, tehát még van némi tartalék.

  41. Curix:

    Szájbarágok külön neked:

    Az emberiség 80%-a nem autózik.
    Az emberiség 80%-a nyomorúságos körülmények között él.
    Az emberiség 50%-a alultáplált.
    Az alultáplálás azt jelenti hogy tartósan kevesebbet eszik mint amire a korából és egészségi állapotából adódóan szüksége lenne és ennek már a testén is kimutatható jelei vannak.

    Te folyamatosan arról a 10%-ról beszélsz aki autózik, rendes lakása van, tele a hűtője.
    Ez nem általános, nem jár senkinek.
    Szerencsés ember vagy hogy ez neked megadatott, és mi is szerencsések vagyunk itt mindannyian akik ezt olvassuk.

    Bejut, mielőtt elkezded a következő mantrádat?

  42. Egamfle

    Még egyszer nekiugrok, hätha megérted.
    Ma mindenki a globalis gazdasägon csüng.
    A Jürgen is, akinek BMW X7-es van és 200 m2-es luxushäza, meg a Kikucsava Hunghajhi bácsi is aki a tävolkeleten havi 20 dollärbol él 10 nm2-es badog kunyhoban.
    Te most azt probalod itt nekem bemagyaräzni nagyon helytelenül, hogy Jürgen visszarepül az öskorba, de Kikucsava bäcsi toväbbra is 20 dollärt fog keresni.
    Hät ez a logikäd ami tökeletesen falsch.
    A globalis gazdasäg révén ha a rendszerben zavar van, akkkor mindenki jövedelme csökken. Nem kell hozzä diploma, hogy kitaläld ki fog elöbb éhenhalni: Jürgen van Kikucsava……

    Amiröl te beszélsz, azok kis elszigetelt önelläto tarsadalmak (inkäbb csoportosuläsok) , amikböl ma egyre kevesebb van.

    Es hidd el pontosan tudom milyen szerencsés vagyok hogy a viläg nyugati felén élhetek.

  43. Curix:

    Az a helyzet, ha Jürgen nem tudja megvenni a napi chipsét akkor hamar össze fogja ám verni a környéket a haverjaival, míg Kikucsava bácsi meg akkor is megtalálja a kis édesgyökerét a földben, meg egyébként is jellemzően éhezik.

    El se tudod képzelni hogy milyen hirig lesz ha csak az okostelót kiveszed Jürgen és tsai kezéből. Kb mint az internetadó tüntetés.

    Jürgen hamar megcsinálja magának az őskort, mert hozzád hasonlóan azt hiszi hogy neki jár hogy legyen pénze, kaja a boltban, benzin a kocsijába és tsai.
    Ha ezek nem lesznek akkor esély se lesz egy kicsit lejebb konszolidálni a helyzetet, mert majd Jürgen tesz róla hogy jól szétveri azokat akik elvették tőle a jóságot. Majd beindul a pogromozás a zsidók és a migránsok ellen, akik közül az utóbbiak nem fogják magukat hagyni és kész a polgárháború.

    Mindezeket te el sem tudod képzelni, mert szerinted is mindig lesz bót, sunsine meg happynes.

  44. „Majd beindul a pogromozás a zsidók és a migránsok ellen, akik közül az utóbbiak nem fogják magukat hagyni és kész a polgárháború.”

    Na végre megértetted. Csak mire a folyamat idaig ér addigra Kikucsava bäcsi rég halott…. Mert nem lesz édesgyökér 2-3-4 milliard embernek….
    Az utolso édesgyökereket ugyanis Jürgen vette meg mert ö volt az utolso fizetöképes réteg.
    Sajna a kapitalizmus igy müködik.

    Hogy a jelenlegi gazdasäg majdani romjain spontan ujra tudnak e indulni önszervezö tarsadalmak, az szämomra most nem vilägos. Ha igen akkor nekik kell majd megküzdeni a klimäval.

  45. 51:

    Curix, csak azt lehet megvenni ami eladó.

    Ha valaki csak annyit termel amennyi neki és családjának kell, akkor attól próbálj meg vásárolni akármennyiért.

    A kapitalizmusban ugyanis mindig a felesleg kerül a piacra, ha nincs akkor az az árucikk nem lesz a piacon. Ha nincs kaja a piacon akkor nem tudsz kaját venni.

    Az a 2-3-4 milliárd ember se hülye ám, bármennyire lenézed őket.
    Aki meg a közeledben lesz szegény az simán elvágja a torkod a hűtődért mielőtt éhen halna.

  46. 52.egamfle

    Hiába magyarázod neki ugyse érti….a nyugati ember rég halott lesz mire Alinak elfogy a kajája mert elveszi tőle..a nyugati ember a pénze nélkúl életképtelen.Egy összeomlásnál Jürgen még egyet se pislog mire álvágott torokkal megy a levesbe….

  47. 51 – Curix:
    Jól védekezel, de több dolgot rosszul tudsz. Ennek oka valószínűleg az, hogy a német környezeted erősen befolyásol. A II. világháború vége felér egy összeomlással. Nézzük mi volt akkor. Az apámnak rengeteg pénze volt, és rengeteg magyar részvénye, de szerencsére volt neki kúrens textil árúja is. Mi történt?
    1) A részvények nem értek szart se, mert a mögötte álló gyárak gyakorlatilag megsemmisültek.
    2) A készpénzért a kezdetben a beidegzett szokás miatt még lehetett valamit venni, de nagyon hamar a kp. senkinek se kellett. Beindult a csere kereskedelem.
    3) Apám a textil árukért vidéken élelmiszert kapott, mert nem csak enni kell, de öltözködni is, mert meztelen mégse járhatsz. Az emberek összehúzták magukat a „lét minimumra”. Pl. Cukor helyett melaszt ettek, mert az még volt. A napraforgó mag kipréselése után olajat kaptak és az összepréselt magokat, amiben jócskán volt maghéj is. Ezt korábban a sertések kapták meg, most az emberek ették. Az elfogyott búza helyett megőrölték a kukoricát és az emberek ették „málé” formában. Az érték arányok megváltoztak. Az árverésen 1000 Pengőért vett festményt leemelték a falról, mert kaptak érte 1 kiló kenyeret. Egy fiola (30 pirula) Ultraszeptil-ért (egy korai Szulfonamid) egy fél sertést adtak, ugyanígy 2 kg sóért is. Stb.

    Ez a Jürgen az összeomláshoz vezető drasztikus áremelkedéskor a vagyonával felül tud emelkedni a szegényeken, de hamarosan az €, $, stb. értéktelenné válik, mert senki se fog adni érte semmit. Az emberek gyógyszereket, élelmiszert, ruhákat, lábbeliket, használati tárgyakat, és kézi szerszámokat fognak keresni. Akinek van földje iparkodni fog kézi erővel termelni. Hirtelen a fizikai erő fel fog értékelődni, mert átváltható élelmiszerre, az pedig minden másra. Közben pedig a fegyvereknek is lesz komoly szerepe. Az éhező afrikai millióktól nem kell félni. A tengerparton, a határoknál géppuskák fogják őket fogadni. Az elhízott, elkényeztetett, kényelmes német időben megtanulja nagyapja, dédapja hogyan használta a fegyvereket. Ha nem, akkor Európa elveszett, de nem ez a szcenárió. Amikor nagyon nagy a baj, az emberek általában észhez térnek. Egy dolog biztos, akár így, akár úgy, Merkel lógni fog. 😀

  48. 55 – n/a:
    Persze. Az USA nem adja fel Szíriát. Tovább próbálkozik. Irán és az oroszok nem engednek. Tipikus összecsapás előtti pillanat. Trumpnak erősen inog a széke, jól jönne neki egy kis figyelem elterelés. Háború alatt nem lehet impicselni.

  49. Tibor bá
    teljesen egyetértek.
    Azt viszont nem szeretem amikor az ilyenek mint Egamfle meg apofis feleslegesen lehuzzák a nyugatot és a bozotlakokkal példáloznak, mert ök bezzeg…. Ettöl a falra mászok.
    Én már láttam rá példát mikor a német semmi perc alatt megszervezte magát szükséghelyzetben. Lehet hogy rusnyák és dagadtak de ahogy te is irod vész esetén észhez térnek, és a szoftver ott fut nekik a háttérben. Én nem irom le öket, de egyébként ez igaz a magyarra is bizonyos fokig.

  50. 57:

    Egészen más ha egy népcsoportnak egyébként összetartva egy helyszínen kell megszerveznie magát, és az is egészen más ha vannak beékelődve belső ellenségek akik folyamatosan gerilláznak mindent.

    Két ilyen csoport van: a migránsok (újak és a legújabbak) és a liberális jogvédők.

    Jól működik egy rozsdás gép is, aztán lekopik a rozsda hamar ha zsírozzák olajozzák a fogaskerekeket. Viszont ha zsír és olaj helyett homokot szórsz bele akkor nem biztos hogy sokáig muzsikál.

  51. 55.n/a
    Mindezeken felül, vagy mindezek mögött valami lapul, ugyanis a hirek szerint úgy Oroszo. mint Kina mostanában nagy aranyvásárlásba fogott.
    Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy csapást akarnak mérni a dollárra és oly helyzetet teremteni, melyben az olajért nem fogadnak majd el dollárt.
    Ugyanakkor az irániak bejelentik, hogy a legkissebb amerikai fenyegetés esetén elzárják a Hormuz-szorost, illetve megtámadják bármelyik ország tankerhajóit -értsd főleg és elsősorban Szaud-Arábiát, kit Irán kiemelten gyűlöl -és ime az egyik gazdasági vészhelyzet, ami nagyon betehet a Nyugatnak, mig Kina nyugodtan alszik, az ő olaja biztositva van.
    Ha megroggyan a dollár poziciója, ennek beláthatatlan következményei lesznek a világra, és igy akarják az oroszok és a kinaiak egyrészt a folyamatot meginditani, majd a kezdeti időket átvészelni , mig az új világvaluta kialakul, mindezt egyre gyarapodó aranytartalékaik segitségével.
    Hogy a Nyugattal mi lesz egy energiahiányos világban, azt csak a Jóisten, Szent – Péterrel konzultálva mondhatja meg.

  52. 56 Tibor bá’

    „Persze. ”
    Az jó, mert akkor van még időm lenyírni a füvet a házam előtt.
    Előtte még elmegyek a kútra benzinért. Amíg lehet. Gyorsan emelkedik az olaj ára.
    http://www.olajar.hu
    „Irán és az oroszok nem engednek. ”
    Igen, olvasom Én is.
    https://privatbankar.hu/makro/menthetetlen-az-atomalku-mar-iran-is-kiszallna-321124
    Ez nem kispályás játék lesz.

    59 balint
    „Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy csapást akarnak mérni a dollárra…”
    Igen. Putyin már kiadta a parancsot. (Hirtelen most nem találom az ide vonatkozó linket. 🙁 )

  53. „Apofis :
    ….a nyugati ember rég halott lesz mire Alinak elfogy a kajája mert elveszi tőle..a nyugati ember a pénze nélkúl életképtelen.Egy összeomlásnál Jürgen még egyet se pislog mire álvágott torokkal megy a levesbe….”

    Hmm…, az lehet, hogy az életképtelen kategória tétlenül nézi, hogy a torzszülöttek lemészárolják, de azok annyit is érnek, nem kár értük. Az épeszű emberek nem fognak habozni, ha harcra kerül a sor.

    „Tibor bá’ :
    Az éhező afrikai millióktól nem kell félni. A tengerparton, a határoknál géppuskák fogják őket fogadni. Az elhízott, elkényeztetett, kényelmes német időben megtanulja nagyapja, dédapja hogyan használta a fegyvereket. Ha nem, akkor Európa elveszett, de nem ez a szcenárió. Amikor nagyon nagy a baj, az emberek általában észhez térnek.”

    Teljesen egyet értek, lásd: fent.

    „Tibor bá’ :
    Egy dolog biztos, akár így, akár úgy, Merkel lógni fog. ?”

    Igen, méghozzá elrettentő kiállítási tárgyként az árulók panteonjában, melyet majd kötelező jelleggel meg kell látogatnia a felnövekvő nemzedék tagjainak iskolai kirándulás keretében, hogy megértsék mi vár a hazájuk és fajtájuk árulóira.
    (Bár itt azért pontosítanék, mert ismerve a pedigréjét az említett lény se nem német, se nem fehér ember. A sátánistáknál egyébként a származási keretek másodlagosak.)

  54. 61.
    Teljesen egyet lehet érteni, kivéve egyet. Nem fogják mutogatni szottyadt trstét, mert nem lesz múzeum és nem lesz kinek.

    Simán megúszhatja, vagy fellógatják ha nem érzi mikor kell dobbantani.

  55. Ez a feltételezett sátánista motiváció egy fantazmagória, minden emberi ráción túl van.
    Szerintem azok a politikusok, akik a mai liberális vonalat képviselik, nem a rombolást, pusztulást akarják, hanem abban hisznek, hogy az általuk megálmodott világ lesz az emberiség jövője, közös, nagy társadalma, és a jelenlegi kaotikus jelenségek csak az odavezető rögös út velejárói. És persze nem mellesleg a világ urainak korlátlan hatalmi tere és piaca.
    Ők szerintem a félig töltött poharat félig telinek, ami majd lassan megtelik, mi meg félig üresnek látjuk, ami lassan kiürül.
    Ők hisznek benne, hogy a nyugati lét szép lassan beolvasztja a beérkezőket a piacgazdaság szereplőivé, és a szélsőségek lassan elolvadnak majd a kialakuló elégedett többség nyomására, csak ki kell tartani…
    És azért azt is látni kell, hogy az Orbán-féle bezárkózás sem jelent hosszútávú megoldást Európának, a nyugati életmodell önmagában hordozza a népesség összeomlását, hiába igyekszik a kormány mindenféle családpolitikával feltornászni a népességet, a gyerekszám 1,2-ről 1,4-re emelése nevetséges a célhoz képest, ez is csak agónia.
    Ha ezt Európa nem tudja kezelni, akkor hamarosan összeomlik a gazdasága, szociális rendszere és az öregek birodalmává válik néhány lézengő fiatallal.
    És én egyik irányban sem látok ígéretes megoldást, főleg a klíma helyzetet is figyelembe véve…

  56. Bizony jol latod Hubab.

    Annyival kiegésziteném, hogy ez a nyugat a tudomany és technologia fejlödésében lat mindenre megoldast. Ugyan is a nyugatot mozgato erök sem hülyék, a gondokat latjak, de nem ismer utat visszafelé.
    Majd lesz technologia, ami kivonja a müanyagot az oceanokbol, majd lesz technologia, amivel kivonjuk a CO2-t, majd lesz technologia amivel ujra termövé tesszük a f0ldeket…..stb.
    Többé kevesbé ez a kép él a nyugati ember fejében is.
    A probléma egyreszt ott van, hogy az atlag ember egyre messzebb kerül a tudomänyoktol.
    A politika mäsrészt nem engedi a tudomäny elöretörését. A tudosok 98%-a ma is hangosan mondja hogy kurva nagy a baj. De vagy belesimulnak a napi politikäba, vagy a politika maga nem akarja meghallani.
    A nyugatot mozgato erök a környezet elpusztitasat nem problemanak veszik hanem a rendszer müködésének velejaroja, amit orvosolni kell.
    Magyarra forditva, amikor Pisti bacsi beleszarik az ivovizbe, akkor a nyugat odaküld 100 Brit tudost, hogy megvizsgalja a körülmenyt es javaslatot tegyen a H2O es a szar különvälasztasanak technologiajara.
    Pedig a megoldas ennel trivialisabb. Nyakon kéne baszni Pista bacsit es legközelebb nem szarik bele…..
    Persze ez most csak képletes, de itt latszik mennyire nem értettük meg a sajat müködésünket sajat érdekünket…semmit se ebböl.
    Nem lesz idönk az emberiséget minden izmustol megszabaditani és pusztan a tudomänynak ätadni magunkat.

    Jövöre mär nem lesz fizika és kémia oktatas Magyarorszagon (ha jol olvastam)
    Mindent bepakolnak a természettudomany tantärgyba.
    Nem elég hülye még a magyar………….

  57. 63., 64. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy a csökkenő reprodukciós ráta a gazdasági jóléttel fordítottan arányos – eltérő arányossággal – kulturális helyzettől függetlenül. Minél nagyobb a jólét és minél kényelmesebb, gondtalanabb az élet, a nők annál kevésbé hajlandóak a gyerekvállalásra. Ergo minden további kedvezmény amit ezért fognak bevezetni, csak maszatolás.

  58. Solouse

    ez csak lätszolagos. A nök epp az ellenkezöjet adjak meg mikor kerdezik öket miert szülnek egyre kesöbb es egyre kevesebbet.

    A dolog csak akkor orvosolhato ha beszüntetik a fogamzasgatlast es az abortuszt. Szexelni ugyani mindenki szeret. Megint sokat rugozunk olyanon amit a termeszet mär evmilliokkal ezelött megoldott.

  59. 65 solouse
    Ez így van, ezért nyilvánvaló, hogy ezen a bevándorlás sem segít, az a migráns, amely elfogadja az európai értékrendet, az ebből a szempontból is beáll a sorba, nem fogja növelni a szaporodási rátát.
    Ebből logikusan az következik, hogy a bevándorlásnak soha nem lesz vége, és így a népesség valóban lecserélődik, egy idő után a többség bevándorló gyökerű lesz, mert a mindenkori hatalom erre mindig rá lesz kényszerülve.
    Vagyis a világ két részre oszlik, az optimista terv szerint a jóléti nyugat, amely nem képes reprodukálni népességét, és a nyomorgó fejlődő világ, amelynek az lesz a szerepe, hogy biztosítsa a nyersanyagokat, és a krémjéből és szerencsésebb töredékéből a munkaerő utánpótlást.
    A pesszimista szerint meg a nyugati lét is beomlik, és általános lesz a nyomor a világon…

  60. Curix
    Akkor a nők állítása nem feleltethető meg a valóságnak.

    hubab
    Ez logikailag helyes. Az, hogy mi fog történni egy másik kérdés.

  61. 67.hubab
    …” az a migráns, amely elfogadja az európai értékrendet, …”
    hubab kedves, nincs az a migráns-hacsak nem kelet-európai – aki elfogadná az” európai” értékrendet, magyarán a nyugati civilizációt, mentalitást és életformát, mivel ez számára idegen.
    Idegen, szokatlan és GYŰLÖLT. Ezt próbáld úgy értelmezni, hogy valakik téged arra köteleznének, hogy szűk cipőbe járkálj, nos igy értelmezi a nem Európába, a nem fehér társadalomba való egyén a ti integrációs elvárásaitokat részéről.
    Csak figyeld meg, hogy a bevándorlókkal nemcsak Európénak, de Kanadának, New-Zeelandnak,A usztráliának is örökös problémáik voltak és vannak, mert mint kiderült-csak a pc uralta világban nem szabad sem észrevenni, még kevésbé beszélni róla – hogy a Nem Európai és NEM fehér migránsok nem valók a fehér civilizációba, a velük való eggyüttélés kizárt, mert lehetetlen, de merd ezt kimondani a mai idióták által vezérelt világban.
    Tovább idézlek, engedelmeddel:
    …”A pesszimista szerint meg a nyugati lét is beomlik, és általános lesz a nyomor a világon…”
    Omoljon,legyen egy kis nyomor, mert tulságosan is elragadott bennünket a ló és túl nagy a flancolás.
    Értem ezalatt a mai életformát, ami véleményem szerint TÚL KÖNNYŰ, ad absurdum egészségtelenül könnyű lett, és ez szerintem nem jó.
    nem jó azon szempontból, hogy ugyan miért kell nekem a szupermárketekben braziliai mélyfagyasztott marhanyelvet kapni éjjel-nappal, télen-nyáron ?Nem -e kár a belefektetett energia kapacitásért egy ÁLLANDÓ mélyhűtést, azaz rendkivül energiaigényes akármi forgalmazásáért? Nem lehet meglenni nélkóle?
    Vagy ugyan miért kell télen is távoli, meleg országokból, azaz messze földrűl behozott paradicsomot kapni?
    Annakidején drága néhai édesanyám-és persze mindenki – befözött paradicsomot, stb. más idényakármit, és volt télire mihez nyúlni a spájzokban, és nem esett le a munka miatt a karikagyűrűje senki azon réges régi háziasszonyoknak.
    Ugyanakko, a mai túlzott bőség mián, nem hiszem , hogy volna mai fiatal asszony, aki egyáltalán értené, mit jelent az ,hogy befőzés?
    Szóval itt tartunk, és ha netán megrázkódik kissé ez a mai vattában született-nevelkedett társadalom, nem lesz semmi baj, sőt.
    Bocs, hogy hosszúra sikeredtem, de már régóta ki akartam pakkolni.

  62. „Bocs, hogy hosszúra sikeredtem, de már régóta ki akartam pakkolni.”

    Balint

    Elmondhattad volna sokkal rövidebben is.
    Ennek semmi köze a marhanyelvhez. A problemat ugy hivjak hogy kapitalizmus.
    Annyiszor leirtam mar de valahogy nem ugorja meg az ingerküszöböt. Vagy csak szimplan senki nem tud jobbat helyette.

  63. 69 balint
    Ez azért nem teljesen így van, ha voltál Nyugat-Európai országokban, azért lehet ott látni bőven arra is példát, hogy szinesbőrűek is dolgoznak, karriert építenek, sikereket érnek el. Valószínűleg ők a kisebbség a beérkezettek közül, de hogy milyen arányban, arról fogalmam sincs. Ők azok, akiket elcsábított a nyugati jólét, mert rájöttek, hogy az számukra is hozzáférhető, de annak feltételei vannak.
    És gondolom rettegve nézik a mai folyamatokat, mert ez számukra sem sok jót ígér…

  64. OMG!

    Van akik sohasem tanul a múltból.
    Akik most megint azzal jönnek, hogy orosz, kínaiak most bedöntik a dollárt, meg Putyin kiadta a parancsot ( hasonlítsuk már össze Kína és az oroszok gazdasági erejét, nem az oroszok fogják fújni itt a passzát szelet) stb., azokat most arra kérném, hogy számolják már össze, hogy ezek a szlogenek már hányszor hangzottak el itt a fórumon látható eredmény nélkül.

    És nézzenek már utána az adatoknak.
    Aranytermelés, készletek, olajtermelés, készletek, nemzetközi valuta tartalékok aránya, nagysága, a dollár aránya, gazdasági erő.

    Az egésznek akkor lehet értelme és realitása, ha az EU kőkeményen beleáll a dollár trónfosztásába Kína, Oroszok mellé.

    Erre vannak jelek, belengetett Swift helyesítő rendszer, de egyelőre ezek nagyon óvatos kísérleti léggömbök.

    Félreértések elkerülése végett, nekem semmi bajom nincs a dollár trónfosztásával, de ehhez Kína+Oroszország még mindig kevés.

    Kínával kapcsolatban meg emlékeztetnék arra, hogy mennyire erős a nyugati technológia függőségük.
    Lásd ZTE esete a mobil processzorokkal és az Androiddal.
    Személyesen a Kínai elnök közbejárására oldotta fel Trump a 7 éves embargót a ZTE ellen, mert ugye mégis csak 70000 ember munkahelye.
    Az Oroszok külföldi technológia függőségük is szépem kiütközött az Ukrán válság kapcsán.
    X-edszerre határozták el, hogy most már tényleg ráfeküdnek a hazai chipgyártásra, mert már mégis csak biztonsági kockázat, hogy nyugati, kínai chippek kellenek a haditechnikájukba…

  65. 63: hubab:
    A társadalmi elöregedés ellen, a munkaerőhiány ellen három út van:
    1.) Bevándorlás (EU, USA)
    2.) Robotizáció (Japán)
    3.) Hazai lakosság szaporodási kedvének növelése (Orbán és mások)

    Mindháromnak vannak előnyei és hátrányai és mérhető hatékonysága.

    Én úgy látom a 2-es út lehet a befutó.
    Sőt, emiatt lesznek még komoly problémák.
    Mert a munkaerő drágulása egyértelműen a robotizálás felé tolja a rendszert.

    Egyetértve 65-ben solouse-zal arra hívnám fel a figyelmet, akik a nagy szaporodási ráta különbségtől rettegnek.

    Nézzék meg pl. Észak-Afrika, de a világban általában a szaporodási ráta alakulását mondjuk az utóbbi 100 évben.
    Aztán gondolkozzanak el a látottakon.

  66. 70.curix
    …”Ennek semmi köze a marhanyelvhez. A problemat ugy hivjak hogy kapitalizmus.”
    Curix, a kapitalizmust is meg lehet, sőt meg kell zabolázni, ha károsan befolyásolja és/vagy szakadék felé sodorja a világot, de ehhez a politikusok kellenének, hisz ez volna elsődleges feladatuk.

  67. 71,hubab
    …” ha voltál Nyugat-Európai országokban, azért lehet ott látni bőven arra is példát, hogy szinesbőrűek is dolgoznak, karriert építenek, sikereket érnek el. …”
    Hubab barátom, tévuton jársz.
    A cigányaitok közül is NÉHÁNYAN dolgoznak!!!!Karriert épitenek, sikereket érnek el.
    Sokra mentek velük, a többségi cigányság iszonyatos károkozásait tekintve?
    Idézem kedves találó közmondásotokat: egy fecske nem csinál nyarat, igaz-e?

  68. 75 balint

    Jól beszéltél. a többiek pedig ellentmondanak, mert csak.

    Prózában, dalban:
    De furcsa ez a világ
    „Ha igen, azt mondják nem. Azért hogy az ellentmondás meglegyen.”

  69. 73 Pzuj
    A bevándorlás működik, ha jól csinálják. Meg kell nézni az ausztrálokat, igen keményen válogatnak és korlátoznak, miközben lakosságuk már rendkívül kevert, tele kínaiakkal, malájokkal, indonézekkel, akikkel nincs semmi baj.
    A robotizáció is működne egy darabig, de szerintem csak átmeneti és korlátozott megoldás, mert prognosztizálja a lakosság tartós és folyamatos elfogyását. Igaz, ezt a mai világban pozitívnak tűnik, csak kérdés, hogy megállítható-e a kritikus ponton?
    A családpolitikai megoldás meg nem látszik, ez csak szépségtapasz a negatív trenden, ebben a hedonista világban már keveseket lehet rávenni, hogy sok gyereket vállaljanak, ebben a jobb anyagiak sem segítenek, lásd Németország.
    Szóval valami nagy világfordulatnak kell bekövetkezni ahhoz, hogy ne legyen szükség bevándorlókra, ha nem akarjuk, hogy Európa kiürüljön, míg más világrészek szétrobbannak a túlnépesedéstől.

  70. 77:hubab:
    Igen, Ausztrália jó példa.
    Azért a hely sziget jellegéből fakadó megközelítési nehézségeket, mint helyzeti előnyt azért ne feledjük.

    Ezt Európában Spanyolország, Olaszország, Görögország nehezen tudja utánozni.

    Ausztráliában már vannak problémák az erősödő kínai befolyásolással.
    A legutóbbi lépéseik éppen ez ellen irányulnak.

    Támogatják a Dél-Afrikai fehér farmer bevándorlást is, bár erre már állítólag az oroszok is ráharaptak.

    75, bálint:

    …” ha voltál Nyugat-Európai országokban, azért lehet ott látni bőven arra is példát, hogy szinesbőrűek is dolgoznak, karriert építenek, sikereket érnek el. …”
    Hubab barátom, tévuton jársz.
    A cigányaitok közül is NÉHÁNYAN dolgoznak!!!!Karriert épitenek, sikereket érnek el.
    Sokra mentek velük, a többségi cigányság iszonyatos károkozásait tekintve?

    Igen, a kérdés az arányokon van.
    Amit ki-ki saját szubjektív szemüvegén lát.

    Amíg munkaerőhiány van, addig a cigányság egyre nagyobb része is dologra fogható.

    Környezetemben legalább is ezt látom.

    A cigányság problémája nem etnikai, hanem alapvetően szegénységi, szociális kérdés.

    Jó példa a Kádár korszak, ahol nekik is volt munkalehetőség. Ha egy generáció munkában tölti le az életét és látja, hogy előbbre tud jutni, nem kívánkozik vissza a putriba.
    De ez a rendszerváltás miatt nem tudott kiteljesedni.

    Meg kell adni nekik a lehetőséget, az elején igen is plusz támogatás formájában, hogy legyen erejük a hierarchiában feljebb lépniük.
    Célzottan, nem csak a gyerekvállalást támogatva, hanem pl. a gyerekeik iskoláztatásához, annak az eredményeihez kötött támogatások formájában.
    És nem ösztönözni pl. 16 évtől az iskola elhagyást.

    Csak megjegyezném, hogy nem cigány magyarok is cigánynak tulajdonított viselkedést mutatnak hasonló anyagi, szociális helyzetben.

    Amíg a többségi társadalom felemás intézkedéseket hoz, a felzárkóztatásukra szánt pénz módszeresen ellopják (szocikat és a fideszt beleértve), amíg ebben a lopásban a saját fajtájuk jár az élen (Farkas Flórián), ami duplán bűn, addig ne várjuk csodákat a félzárkóztatásuktól.

    Ez ugyanez áll migráns integráció kérdésben is.
    Mert pl. a háború után a tömeges Németországi török bevándorlás és az integráció nem sikerült olyan rosszul.

  71. Többeknek, akik az ész nélküli „gyerekvállalást” erőltetik:
    2016-ban 741 millióan voltunk csak Európában. Ez több, mint amennyien 1750-ben az egész Földön voltunk, pedig akkor sem volt üres a világ.

    Azt kellene észrevenni, hogy nem szabad belemenni ebbe a versenybe, mert csak a Földet tesszük tönkre vele. Milyen versenyre gondolok? Hát arra, hogy ki tudja „túlszaporodni” a másikat.

    Nyugodtan elhiheti mindenki, hogy egy magyar (német, svéd, spanyol, stb,) nő soha nem fog annyit (6-8) vagy többet szülni, mint egy kongói, nigeri vagy pakisztáni nő.
    Ha minden magyar anya hármat szülne, azzal előrébb lennénk? Nem, a nigeri nő akkor is dupla annyit szülne és az exponenciális hatás miatt pillanatok alatt túlszaporodnának minket.

    Cserébe Európa (aminek egyes részei, de főleg a nagyvárosok, ahol munkahely is van) még zsúfoltabbá, élhetetlenebbé válna. És ne jöjjön senki a „ki fogja eltartani az időseket?” sopánkodással, ugyanis a piramisjátéknak előbb-utóbb véget kell vetni. Minél később, annál fájdalmasabb lesz.

    Mi lenne azzal a baj, ha (tudom, hogy nem lesz így, de feltételezzük) Európa lakossága hosszabb távon a mai felében stabilizálódna, Magyarországé meg 5-6 millióban?
    Ez nem elég, ez már nemzethalál?

  72. 77.hubab:
    A robotizáláshoz még.

    Kína:
    Ugye a kínai munkaerő drágul, a hagyományos ázsiai felemelkedési modell kezdeti lépcsői (textilipar, összeszerelés) kezdenek átvándorolni más országokba ( Vietnám, Indonézia, Bangladesh, Etiopia !!!!).
    Bizony-bizony már itt is van munkaerőhiány és ezen a munkabér szinten is megéri a robotizáció.

    És a technológia másra is alkalmazható!

    https://444.hu/2018/07/30/az-ai-alapu-megfigyeloallam-komoly-kihivoja-lehet-annak-a-vilagrendnek-amit-350-eve-ismerunk

    https://444.hu/2018/08/29/kina-szerint-egy-sikeres-orszagnak-nem-demokraciara-hanem-tobb-adatra-van-szuksege

    „Sokan – például Yuval Harari izraeli történész a Homo Deus című könyvében – amellett érvelnek, hogy a Nyugat nem pusztán a több szabadságjognak köszönhette a szocialista érdekszféra fölötti győzelmet, hanem azzal is, hogy az ezzel járó szabadságnak köszönhetően, a decentralizáltabb rendszerekben könnyebben, jobban, pontosabban áramolhattak az információk, ami technológiai és gazdasági fölényhez vezetett. Most viszont, az intelligens algoritmusok korában a dataista forradalomnak hála az egész emberiségre leselkedhet valamiféle, minden eddiginél több adattal kalkuláló, a demokratikus társadalmaknál hatékonyabb, digitális totalitárius rendszer veszélye. Nicholas Wright brit neurológus és AI-kutató nemrég arról írt, hogy a XX. század tekintélyuralmi rendszereivel szemben az új, digitális autoritarizmus azért lehet sikeres, mert egyszerre valósulhat meg benne az állampolgárok hatékony kontrollja és a gazdasági növekedés fenntartása.

    Lehet pocskondiázni a demokráciát nyugaton, dicsőíteni a keleti modellt (orosz, kínai), de én speciel nagyon nem szeretnék egy ilyen orwelli országban élni.
    Mert ugye más az elmélet és a gyakorlat, és már most is a rendszer igen kezdetleges formájában is lehet hallani a hatóság általi visszaélésekről.

  73. 59.bálint:
    „Ugyanakkor az irániak bejelentik, hogy a legkissebb amerikai fenyegetés esetén elzárják a Hormuz-szorost, illetve megtámadják bármelyik ország tankerhajóit -értsd főleg és elsősorban Szaud-Arábiát, kit Irán kiemelten gyűlöl -és ime az egyik gazdasági vészhelyzet, ami nagyon betehet a Nyugatnak, mig Kina nyugodtan alszik, az ő olaja biztositva van.”

    Hogy is van ez?
    Irán elzárja a Hormuzi szorost mások elől, de az ő exportja meg simán megy Kína felé?
    Az ellen, meg azok nem tesznek semmit, akiknek ez gazdasági kiesést jelenthet?
    Mert az Iráni olajexport korlátozása ezen az úton eléggé kézenfekvő válaszlépésnek tűnik.

    Kína olajimport:

    „China’s Top Providers of Imported Crude Oil

    Below are the top 15 countries that supplied 89.2% of the crude oil imported into China during 2017:

    Russia: US$23.7 billion (14.6% of China’s total crude oil imports)
    Saudi Arabia: $20.5 billion (12.6%)
    Angola: $19.8 billion (12.2%)
    Iraq: $13.8 billion (8.5%)
    Oman: $12.2 billion (7.5%)
    Iran: $11.9 billion (7.3%)
    Brazil: $8.8 billion (5.4%)
    Kuwait: $7.1 billion (4.4%)
    Venezuela: $6.6 billion (4%)
    United Arab Emirates: $4.1 billion (2.5%)
    United Kingdom: $3.6 billion (2.2%)
    Congo: $3.44 billion (2.1%)
    Colombia: $3.37 billion (2.1%)
    United States: $3.2 billion (2%)
    Malaysia: $2.6 billion (1.6%)

    http://www.worldstopexports.com/top-15-crude-oil-suppliers-to-china/

    1.) Tehát a kínai olajimport még mindig jelentős az öböl-országokból.
    2.) Ergo Kínának se érdeke a Hormuzi szoros lezárása.
    3.) Irán valószínűleg tökön szúrná magát a Hormuzi szoros elzárásával, mert garantáltan az ő hajóikat se engednék ki a Perzsa-öbölből.

  74. Bálint

    „Curix, a kapitalizmust is meg lehet, sőt meg kell zabolázni, ha károsan befolyásolja és/vagy szakadék felé sodorja a világot, de ehhez a politikusok kellenének, hisz ez volna elsődleges feladatuk.”

    Ezt írod.
    De nem értek egyet. A kapitalizmus egy beteg ideologia olyan mint a rák az élö testben és mint ilyet nem kezelgetni kell, hanem kivágni.
    Amig ezen a Földön kapitalizmus uralkodik, addig SEMMI, de tényleg SEMMI esély sincsen javulásra.

  75. 83 – Curix:
    Ha mindenképpen orvosi hasonlattal kell élni, akkor azt mondanám, hogy a baj az autoimmun támadás. Teljesen mindegy, mi váltaná fel a kapitalizmust, az Ember megtalálná benne a lehetőséget, hogy a társadalommal szemben ő járjon jól. Ez mindig így volt, de amíg hitt istenben (Túlvilág, stb.) addig a tőle való félelem egyensúlyt teremtett. Ma már csak a törvényeknek és a bíróságoknak lenne visszatartó ereje, de mind a kettő megvásárolható kilóra. Nincs megoldás!

  76. Tibor bá

    jelenleg én sem látok megoldást.
    A kapitalizmussal egyebként nem az a baj, hogy hogy bizonyos egyéneknek kedvez, hanem az hogy végtelen és exponenciális növekedésre ítél MINDENT.
    Ezzel totálisan természetellenes.
    Ha jéghideg tudománnyal közelitjük meg a dolgot, akkor van megoldás.
    Egy tudományon illetve tudason alapulo társadalmat tudok elképzelni, ami müködhet.
    Ahol a hit helyét átveszi a tudás. Ettöl azonban fényévekre vagyunk.
    Fel kéne teljesen térképezni az ember müködésének mikéntjét, és ehhez tudasalapon kiépiteni a társadalmat, ahol mindenkinek van helye….
    Ez most utopisztikus…..

  77. 85 – Curix:
    Azt hiszem nem értettél meg. Hiába tudás alapú a társadalom, lesz aki megtalálja a módját, hogy a többi fölé emelkedjen, és kihasználja a társadalmat. Az Ember kinőtte a természetet éppen a tudásával. Nincs megoldás, tényleg nincs.

  78. De megertettem. Akkor is kiegésziteném a gondolatodat.

    Megoldas mindig van Tibor ba, csak nezöpontot kell valtoztatni.
    Azert nincs megoldas mert jelen feltetétel rendszer közt keressük.
    Ha felterkepeztük az emberi viselkedés hajtoeröit, akkor arra rä lehet épiteni egy müködökéües tärsadalmat. Ma a kapitalizmus erre NULLA lehetöséget kinal.
    A pénz ma mindent felülir. Ezt még a legszerényebb képességü emberek is észreveszik a mai vilägban.
    A kapitalizmus egy hatalmas fejlödést tett lehetövé, de elavult. Ugyan ugy mint az elözö korok ideologiai.
    Olyan vilägot kell teremteni, ahol nem lesz érdek leigazni masokat. Ez most utopia, én is tudom, de legaläbb gondolat szintjen miert ne lehetne ezzel foglalkozni?
    Ha megnézel egy izland tipusu tärsadalmat rä fogsz jönni, hogy a dolog egyaltalän nem reménytelen. Egyaltalan nem.
    Az alap probléma onnan indul ma hogy tulszaporodtuk a földet…..patkanykisérletek megmutattak mi történik ilyenkor. De én most ebbe nem megyek bele.
    Van megoldas de a tarsadalom brutal masképp nézne ki mint most.
    Ez azonban utopia most.

  79. 87 – Curix:
    Áltatod magad. Az emberi természet örök, megváltoztathatatlan. Ez a kulcs mondat. Csinálhatsz te egy csodás új társadalmi elrendezést, ami egy darabig működik is. Egy darabig. Aztán rájönnek, megtalálják a kijátszás módját. Már rég tudjuk: Az emberek közösségének optimális mérete 50-150 fő. A közösségek (társadalmak) fennmaradási esélye akkor a maximális, amikor 50-150 emberből áll a csoport, mert egymásra utaltsága ekkor maximális. Senki nem lóg ki a sorból, mert meghal. Viszont a mai fejlettséget 150 ember nem tudja fenntartani. Ennyi.

  80. Curix: 87.-ben érinted, amit én is pedzegettem régebben.
    Mindjárt az elején be kell valljam, bármi szégyen is ez manapság, materialista vagyok. Ráadásul nem csak hétfőn meg csütörtökön. Próbálkoztam más elképzelésekkel, de azokat annyira sem találtam megalapozottnak, hogy agnosztikusnak mondjam magam. Ez nem egy makacs elhatározás, csak még mindig az anyagelvű világkép adja számomra a legelfogadhatóbb magyarázatokat a világ jelenségeire. Szélsőségesen ósdi és primitív gondolkodásomra jellemző, hogy még az evolúció elméletét sem utasítom el, hanem megpróbálom megérteni, meglátni működése apróbb részleteit.

    Az alap az, hogy azok a gének, melyek az erőforrásokat leghatékonyabban felhasználó szervezeteket építik fel és működtetik, előnybe és többségbe kerülnek. Logikus, hogy a leghatékonyabbak, nem a kicsit szarabbak vagy a tök szarok. Így kerültek előtérbe a nagyobb intelligenciájú szervezetek. Mert bevált. Nagyon. Szelektálódtak az örökölt, genetikailag kódolt viselkedésformák valamint a tanultak is és logikusan a nagyobb hatékonyságot kódolók előtérbe, többségbe tudtak kerülni. Úgy tűnhet, mintha az egyedek vagy populációk tanulnának az evolúcióból, pedig ez szelekció.

    Ebben az erőforrás felhasználási versenyben az egyedek vagy akár csoportok szelektálódnak ugyan arra is hogy saját erőforrásaikkal a távlati hatékonyság érdekében néha takarékoskodni érdemes, de a hozzáférhető erőforrások nem maradnak felhasználatlanul, nem maradnak üres ökológiai fülkék. Az erőforrások valamilyen globális megfogyatkozásával pedig attól tartok nem kerültek szembe az evolúció alanyai, hogy szelekciós nyomás legyen takarékosság, fel nem használás irányába.

    Tibor bá sokszor leírta, hogy az ember önző. Naná! De nem gonoszságból, hanem, mert teljes múltunkban erre szelektálódtunk. Aztán az előnyösen bevált tudatunkkal egy kicsit arra is, hogy az önzőséget előnyös néha visszafogni. De csak egy mértékig. Ez a kompromisszum egyedenként is változó értékű. Az ember tudatával a tanult viselkedés formáknak, mémeknek, mémkomplexeknek olyan hihetetlen sok kombinációja jelenik meg, amik között sok nem is evolúciósan előnyös. De a tulajdonságaink többségére valószínüleg igaz, hogy azért maradt meg, azért van, mert ez volt előnyös. Abban a múltban amíg volt hova bővülni (akár mások rovására), volt hova menni az erőforrások után. Ha ebben változás lenne, kérdés, elég gyorsan tudja-e követni a változást az evolúció. Ez szerintem aggályos.

    Tibor bá mondta: ” Az emberi természet örök, megváltoztathatatlan.” Ezt annyiban „pontosítanám”, hogy szerintem meg folyamatosan változik. Jelenleg éppen ilyen. A változást a sebessége miatt látjuk állóképnek. Effektív valóban nem számíthatunk gyors válltozásra.
    Rövidesen folyt . köv. a lényeg.(Ha valakit érdekel.)

  81. 89 – Csont:
    Természetesen igazad van, de praktikus okokból kifolyólag úgy kell tekintenünk, mintha változatlan lenne, mert életünk folyamán az is.

  82. Curix mondod: „A kapitalizmus egy hatalmas fejlödést tett lehetövé, de elavult.”
    Nekem meg az az érzésem, a társadalmi mozgások működések is a géneknek és mémeknek megfelelni igyekvő egyedek viselkedésének komplexe, eredője. Vagy kisebb egységben egy család, vagy cég működése is legtöbb esetben. A kivételek talán a sokféle mém okozta logikai bukfenc. Az ellenségem ellensége sem lehet mindig a barátom. De ezek a kivételek szerintem bőven kevesebben vannak.
    Szóval Curixnek is szeritem nem a kapitalizmussal van gondja, hanem az evolúcióval. És szerintem jogosan! Én is elégedetlen vagyok vele, mert egy vak, érzéketlen mechanizmus és tövényszerűségei szerint működve megyünk tönkre, rohanunk vesztünkbe! De mire megyünk vele, ha haragszunk rá? Mintha a gravitációra haragudnánk. Akkor is pofára esünk. Ami törvény annak úgy kell lennie.

    De már az ember önérzetét is böki, előbb azok a kis szaros gének, majd a még kézzel sem fogható mémek rángassák, hát még hogy a vesztünkbe! Pedig szerintem ez van.
    És döntően most is működik. Most, amikor az ismert anyagi világban először jelenik meg olyasmi, mint az emberi öntudat intelligencia és először ismeri fel ennek a világnak az evolúcióját és számunkra életveszélyes törvényeit. A veszély felismerésével most először lenne lehetőség elkerülni, kibújni az eszetlen törvényszerűség alól. Mert én az evolúció törvényszerűségéhez hasonló erősségűnek tartom, hogy emberi elme intelligenciájával fel tudja ismerni a veszélyt. Ilyen lehetőség nem volt még mióta világ a világ!

    Nekem ezt idézte fel Curix mondata: „Van megoldas de a tarsadalom brutal masképp nézne ki mint most.”

    De a lehetőség nagyságának felismerése számomra csak csak arra jó, hogy fájdalmasabb legyen az elvesztése.

  83. 91 Csont
    ” A veszély felismerésével most először lenne lehetőség elkerülni, kibújni az eszetlen törvényszerűség alól. Mert én az evolúció törvényszerűségéhez hasonló erősségűnek tartom, hogy emberi elme intelligenciájával fel tudja ismerni a veszélyt.”
    Tulajdonképpen igazad lenne, ha az emberi faj egy egységes viselkedésminta alapján működne közös cél érdekében.
    Ehelyett eszeveszett verseny folyik az anyagiakért, társadalomban elfoglalt pozíciókért, és ez a harc szabja meg, hogy ki hogyan él, boldogul, vagy éppen nyomorog.
    Ki az, aki altruista módon aláveti magát ilyen körülmények között a közös érdekeknek, miközben azt tapasztalja, hogy azok boldogulnak, jutnak előbbre, akik ezerrel pörgetik a mókuskereket, ami bedarálja a földet?
    Hogy ezt a mechanizmust kikapcsold, ahhoz meg kellene szüntetni az emberekben az érvényesülési, előrejutási vágyat, tehát el kellene fogadni azt a sorsot, amit az élet kiosztott rájuk.
    A világ távolabbi sorsa jelentéktelenebb a többnyire tudatlan többség számára, mint a saját egyéni – nyilván igazságtalannak érzett hátrányos társadalmi pozíciója a többiekhez képest.
    Az emberek többsége nem fog lemondani a boldogulás esélyéről, hátránya ledolgozásáról egy nem kézzelfogható veszély hatására. Ha megkínálnák egy ilyen alternatívával, azt mondaná, vegyen először vissza az, aki nálam sokkal gazdagabb.
    Erre reménytelennek tűnik bármilyen forgatókönyv…

  84. 92. hubab: teljesen egyetértek. Ne is alázz azzal, hogy naiv optimistának gondolsz. Én csak a felismerés jelentőségét hangsúlyozom. Hogy csakis a baj és okának felismerésével van egyáltalán lehetőség a javításra. Ha a lehetőség elméleti is, de megvan. Ez teljesen más, mint ha lehetőség sem lenne. Ez a lehetőség is el fog múlni ha az emberi elme elmúlik. Annak már nincs is értelme, hogy a felelősséget is szóbahozzam…

  85. 92.hubab
    …”Ehelyett eszeveszett verseny folyik az anyagiakért, társadalomban elfoglalt pozíciókért, és ez a harc szabja meg, hogy ki hogyan él, boldogul, vagy éppen nyomorog…”
    Nincs új a nap alatt, az emberi természet már csak ilyen évezredek óta.
    Az ember, mint társas lény, egymagában képtelen létezni, de ugyanakkor a közösségen belül-azon közösségen belül, mely nélkül nem létezhetne – ádáz, kiméletlen harcot viv a közösség tagjai ellen a fentebb általad körülirt elönyökért.
    Macska kergeti a farkát, ördögi kör? Az ám, a javából!
    Az emberi természet eme ösztönszerű alapkódja ellen próbált a kommunizmus tenni valamit, keserves harcok árán, nulla eredménnyel, hosszú évtizedek múltán csúnyán megbukva, mindezt azért, hogy bebizonyosodjon : az ember alaptermészeteét megváltoztatni lehetetlen, ezt mellesleg Maslow társadalmi igénylétrája is fényesen igazolja.
    Fenntebb a kedves fórumtárs ragyogóan kifejti, hogy mig nem voltunk ennyien a földön, mig volt mit felzabálni erőforrások, területek , energia terén, az emberi pazarlás és károkozás még ugymond ” elment” valahogy.
    A bajok most, napjainkban kezdik kiadni magukat, mikor már az emberiség lassan már az üst alját kapargatja bizony, és nemsokára már kapargatni sem lesz mit.
    Summa sumarum-megyünk a levesbe.

  86. Két dudás egy csárdában nem fér meg. Az intelligencia az evolucio ellensége.
    Az ember felfedezte és üldözi az evoluciot.
    Evolucios okokbol.
    😀

  87. 95: De az evolúció nyerésre látszik állani.

  88. 94 balint
    Pontosan ez járt az én eszemben is, a kommunista eszme pont azt célozta meg, hogy az emberek ne az egyéni anyagi boldogulást tartsák szem előtt, hanem az emberiség boldogulását, mint nagy közös célt.
    Hiába állították hivatalosan pellengérre a magántulajdon képviselőit, a rendszer képviselői ugyanúgy megtalálták a kiskapukat a gazdagodáshoz és könnyedén átvették az irányítást az idealista kommunistáktól, akik nem ismerték fel, hogy a pénz és gazdagság mindenképp maga alá gyűri a társadalmat, bármilyen álcát is vesz fel.
    És ezen nem segített semmiféle tisztogatás, vérfürdő, a felülre került réteg rögtön elkezdte anyagiakra váltani helyzetét, bármilyen kockázattal is járt ez…

  89. Az emberi öntudat visszaható képességét alulbecsülitek, nem egyenerő az evolucióval, lévén , hogy az vak.A mémek , a viselkedésminták stb. megváltoztathatóak.

    A változás egésze nem eszközölhető ki az emberiség egészénél, már csak azért sem mert egyes egyedei nem egyszerre érik el a tudat azon szintjét mely legalább bizonyos felismerésekhez elegendőek. Ezen felismerések lennének az első kapuk a változtatáshoz. Azonban a népesség jelentős része alvó üzemmódban van.

    Az un. értelmes, gondolkodó rétegnek kéne kisebb csoportusulásokkal ( önmagával, önmagában) kezdenie. Az önérdek körét ki kell bővítenie a csoport határáig, később ez bővülne tovább. Az önérdek köre ma max. a család, de ez is szűkül és ezt rengeteg adat is alátámasztja( pl. a válások számának növekedése, családi erőszak stb.).

    Ez nem egy globálisan végrehajtható folyamat, hiszen -pont az evoluciós folyamatok miatt- ellenségnek kell tekinteni a csoporton kivülállók jelentős részét. A mai humánus elképzelések nem mások mint szépelgések valódi áttekintő ismeret nélkül. Az önfeladás nem megy, mert csak széttépnek a farkasok. A tudatlanabb embertársaink. Tehát egy -a valósághoz leginkább megközelítő- viselkedést kell kialakítani, ami nem nélkülözheti az agresszivítást sem, ha ki akar virágozni. Az agresszivítás mértéke, irányultsága, valamint a célja a perdöntő.

    A gondolkodó rétegnek is, és az alacsonyabb szintű embereknek is, tehát mindannyiunknak vannak korlátai. Ezért nem vagyunk képesek még mi sem -akik azért a törjük a fejünket a témán- egy irányba elindulni. Sok , jogos félelem köti derékba a szép új világba vetett reményeinket. Utopisztikusnak gondoljuk, pedig valóra válható lenne, vagy inkább úgy kéne fogalmaznom lett volna.

    Ez egy folyamat ahogy Csont is mondta, jelenleg itt állunk. Ez nem olyan lassú folyamat-szerintem- mint gondoljátok. Hiszen az öntudat változása, a gondolkodás evolúciója nem olyan folyamat mint amikor egy állat testszerkezete vagy pl. táplálkozási szokásmintája változik a körülmények miatt vagy hatására.

    A különbség pont az öntudat, minél fejlettebb annál belátóbb.
    Persze már az is érdekes kérdés, hogy hogyan fejlődik az öntudat, de tud. Méghozzá saját magából ami egy paradoxon, mégis így van.
    Van ezírányú tudásanyag bőven, fejlettebb öntudattal rendelkező lények általi tanítások. De itt leginlább megint megakad a lemez.

  90. 96 Csont
    Bizony, a félresikerült vadhajtásokat mindig lenyesegeti, még ha ez járulékos veszteségekkel is jár.
    Lehet, hogy magunkkal visszük a mai élővilág nem jelentéktelen hányadát, de az élet a maradékból könnyedén újraépítkezik.
    Pár ezer év, és a földet újra buja erdőség borítja, amelyben tobzódik az élet…

  91. Az evolúció szelektál. Az életképesebb dominál. Az önző egyed életképesebb, mint az altruista. Tehát az önzés elterjed és fennmarad. Ezzel egy időben az emberi elme egyre több dolgot talál ki. Most ott tartunk, hogy már el tudjuk pusztítani az egész Földet, ki tudjuk irtani önmagunkat is. Valószínűnek tartom, hogy ki is fogjuk irtani, (mert félresikerültünk) és akkor folytatódik az evolúció munkálkodása. Ha a következő intelligens lény mondjuk egy termesz, vagy darázsfajta lesz, ahol az érvényesülésnek nem az önzés az alapja, akkor nem fogja magát kioltani. Tudásával meghódíthatja a legközelebbi élhető bolygót is, ha ez lesz a célja. De lehet, hogy csak boldogan akar élni. De ez nem mi leszünk. 😀

  92. 98.Balázs
    Hozzászólásodban felhoztál néhány gondolatébresztő dolgot:
    …”. Azonban a népesség jelentős része alvó üzemmódban van”
    Szerintem az elhülyités, a szándékos, már az óviban kezdődő félrenevelés jobban találna.
    Valaki lélekmérnökök nagyon jó munkát végeztek az elmúlt évtizedek alatt.
    Tovább:
    ..”Az un. értelmes, gondolkodó rétegnek kéne kisebb csoportusulásokkal ( önmagával, önmagában) kezdenie. ”
    Hol, kedves Balázs?Hova vonulhatna félre ez a csoportulás, ahol háborithatatlanul elvolnának.
    Ez hasonlatos ahhoz, mintha anno a Titanic egyre ferdébb fedélzetén egy csoport a mentőcsónakok körüli tolongás helyett egy félreeső zugban próbálna valami mentőalkalmasságot összeeszkabálni.
    Azt meg sem emlitve, hogy a Titanicról, ha sikerült mentücsónakba kerülni, legalább VOLT HOVA menekülni.
    A globálisan tönkrecseszett Földről viszont hova?
    Továbbá azt irod:…” Az önérdek köre ma max. a család, de ez is szűkül és ezt rengeteg adat is alátámasztja…” Igy igaz manapság.
    Már nagyon régóta, főleg a második vh. óta valakik tudatosan meggyengitették az emberi társadalom, az EGÉSZSÉGES társadalom „Isten, Haza, Család” alappilléreit, generációk nöttek fel ugy, hogy ezen pillérek, az emberi társadalmat évezredek óta kisérő sziklaszilárd alapok nemcsak hogy a nevelésben kidomboritva nem lettek többé, de igyekeztek fokozatosan és állandóan elhalványitani őket.
    Csakis ez lehet szerintem oka annak, hogy egy teljes kontinens népei, a civilázió és kultúra valaha volt létrehozói és letéteményesei manapság eszement birkaként, hamis és ostoba , rosszul értelmezett humánus-liberális-demokrata jelszavak alatt masiroznak a ÖNMAGUK teljes megsemmisülése felé, ugy környezeti, mint demográfiai értelemben.
    Kár Európáért. Nagyon kár.

  93. 100. Tibor’bá

    Az önzés idejétmúlt hozzáállás, hiába mondogatjátok, hogy evolúciós folyamatok eredménye, mert valóban az. Na és?
    Azért vagyunk gondolkodó lények, hogy tovább lépjünk.
    Nehogy már örökké egy jobban gondolkodó farkaskutya színvonalán tengődjünk, de a hús szaga elvegye az eszünket.

    Ne vagyok hülye, elveszi. A mai tv-t néző réteg állat lesz és egymás torkának fog esni. Magam részéről csak imádkozni tudok, hogy én ne legyek az.

    Bálint

    Hova vonuljon el? Hát nem is az a lényeg. Mert hát zárt a rendszer és nem állnak űrhajók a garázsban. A sajnálatra méltó dolog valójában az, hogy ez a réteg is impotens, valójában nem is tudja hogy álljon hozzá.

    Ha a klímaváltozás tényét is figyelembe veszük, akkor a mai Mo. területén is számtalan hely van ahol érdemesebb próbálkozni, mint ölbe tett kézzel siránkozni vagy szétverni az asszony fejét, hogy miért nem érti és miért nem akar vidékre költözni, hogy úgy éljen mint eleink.

    Egy ilyen csoportosulásnak okosan a rendszerben kéne ténykedni mint egy jó állampolgár, de rendszeren kívüli mini infrastruktúrát létrehozni. Támogatni egymást és az értékes időt nem elbaszni arra, hogy folyamatosan meggyőzzék saját magukat milyen nagy a baj. Így időközben alakulnának is az emberi kapcsolatok a csoporton belül ami az összetartás miatt fontos. Nem idegenként lépnének be a bajba.
    Itt nagyon sokan min. 5 éve tudják mi várható, de basznak vele érdemben foglalkozni, azon kívül, hogy felkészülésük 500 db babkonzerv vásárlásáig terjed.

    Ez számomra azt jelenti, hogy a mai generációk -az általad is említett elbutítás miatt is- nem mer felelősséget vállalni.
    Itt nincs garancia semmire, ez nem kasszasiker, ez az élet.

    Pedig a váltást pont a csoport mint egység tenné lehetővé. Csendbe rendbe , tudván tudva folytatni a mindennapokat. Kis anyagiak, kis idő ráfordításával nagyon sok elérhető lenne ha egy irányba terelnék a szándékot.

    Te és Tibor bá más korosztály, az a generáció még tökösebb volt.

  94. 100 Tibor bá’
    ‘Valószínűnek tartom, hogy ki is fogjuk irtani, (mert félresikerültünk) és akkor folytatódik az evolúció munkálkodása.’

    Nem minden ember ilyen és az önzők fogják önmagukat kipusztítani, így saját magukat fogják szelektálni. Az önzés jutalma, eredménye a halál, a szeretetből fakad csak élet.

  95. Csak gondolkodjatok el azon mennyire más lenne a bolygó, ha a földön az embereknek kisugárzott reklám helyett fél és egy perces környezettudatra nevelö kisfilmek mennének.
    Csak ezt az egy dolgot képzeljétek el….. reklámok helyett kisfilmek. Reklámplakátok helyett környezet…. csak ennyi……

    Csak ennyitöl teljesen más bolygon élnénk….és akkor még hol a többi lehetöség…..

    A szocializmus nagy hibája az volt hogy folyton hazugságra épült. Teljesen mindegy milyen szándék volt mögötte, mindenki tudta, hogy hazugság az egész. Ilyen rendszerre semmit se lehet épülni.
    Képzeljetek el egy olyan diktaturat helyette ami a tudason alapszik. A tudast preferelják nem a butaságot mint most. Ahol a tv csak a tudast szolgálja mert tudataban vagyunk annak minden más ut zsakutca….. mert a történelem megmutatta.

  96. 104 Curix
    „Képzeljetek el egy olyan diktaturat helyette ami a tudason alapszik.”
    Ekkor a nagy tudású törtetők nyúlnának le minden erőforrást, nem az agresszív törtetők, mint manapság.
    És mellesleg milyen tudás kelljen a diktatúra vezetéséhez? Ezt nem csak kötözködésből kérdezem, hanem azért is, mert valaha a teológia és a tudományos szocializmus is komoly tudásnak számított és művelői vezették oda a világot, ahol most tart.

  97. Gabi

    a tudason alapulo diktatura olyan mint a repülö elefánt.
    Gabi ez itt a valoságtol kissé elrugaszkodott gondolatkisérlet akar lenni. Persze hogy ezer oldalrol neki lehet menni, nem is az a cél hogy a tutit irjuk le. Ez inkább játék.
    Egyébként a tudas alapu diktatura egy ellentmondo kifejezés. Ugyanis ahol tudas van oda nem kell diktatura. Persze tényleg érdemes lenne fixálni mit értünk tudásnak.
    Valojában egyszerü: matematika, fizika, biologia, földrajz, kémia….DE pszichológia, társadalomismeretek stb…. tárgyak bizonyítható ismereteinek birtoklása, köztük lévö összefüggések felismerése.
    Ma már a pszichologia is rendelkezik bizonyitott ismeretekkel, de ezt a tudást nem használjuk, pedig hatalmas. Ezt szépen össze lehetne gyüjteni mi az a tudas, ami az élethez elsödlegesen szükséges.

    Ami tény:
    http://mandiner.hu/cikk/20180824_gagyor_peter_egyre_okosabb_es_bekesebb_az_emberiseg

    Ami azt jelzi, hogy a látszat ellenére mégis fejlödünk.

  98. 106 – Curix:
    Nagy hanta. Az emberiség nem okosabb, hanem butább és legalább olyan kegyetlen, mint volt. Duma a baloldali liberalizmus mellett.

  99. 107 Tibor bá’

    „Az emberiség nem okosabb, hanem butább…”
    Ezzel eltérek a poszt eredeti témájától, de igazad van (most 🙂 ) .
    Egy példával alátámasztanám.

    Jean-Claude Juncker épp most szívatja meg Európát. Engem is, de Én legalább tudok róla. 🙁
    Óraátállítás.
    Korábban volt a normális időszámítás.
    Normális idő Közép európában a közép európi idő. Ez GMT+1.
    Ezután kitalálták az óraátállítást, vagyis 50%-ban abnormális időszámítást.

    Most Jean-Claude Juncker azt mondja, hogy „első lépésként a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra…”
    http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/oraatallitas-juncker-europai-unio-nyari-idoszamitas-bejelentes/4wwfr6d
    Vagyis legyen 100%-ban abnormális.
    Mindezt egy megbízhatatlan számítógépes kérdőív adatok alapján, leginkább az „okos” németek véleményére támaszkodva teszi.
    És ennek most (majdnem) mindenki örül.
    Megnevezés nélkül, de a magyar pártok is ezt támogatják.

    Agymosott népség!!

    Egy józan hang: https://alfahir.hu/2018/09/02/oraatallitas_magyar_alvas_szovetseg
    „Az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni, vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.””

    Na ennyit az emberiség fejlődéséről.

  100. 108 n/a
    Azért ez nem ilyen egyszerű.
    Az, hogy melyik időszámítás mennyire előnyös, vagy hátrányos nagyon egyénfüggő.
    Szerencsére nekem már mindegy, nyugdíjas vagyok, nekem már nem szól a vekker. De amíg dolgoztam, nagy ajándékként éltem meg a nyári időszámítást, lévén igazi nappali ember és szenvedélyes kertész és természetjáró kaptam délutánonként egy óra plusz nappalt ajándékba.
    Ugyanakkor az kevésbé zavart, hogy a munkahelyemen eltöltött idő alatt sütött-e a nap, zuhogott-e az eső, 14 h-kor vége volt a munkának, és enyém volt a hosszú délután, amíg a nap le nem ment, és amit hasznosan tudtam kitölteni.
    Az őszi visszaállítás kész tragédia volt, rámzuhant a sötét délután ami a lakásba kényszerít.
    Viszont az átállásoktól én is szenvedtem, és hidd el, Juncker nélkül is az volt a véleményem, hogy jobb lenne a nyári időszámítás egész évben.
    A szervezetet szerintem a változás viseli meg elsősorban, nem a konkrét időbeosztás, ahhoz alkalmazkodik a szervezet, lásd az állandó éjszakai életet élő foglalkozásúak.
    Arról nem is szólva, hogy az időzóna határok sem mindenhol követik pontosan a nap járását, egy óra csúszás sok helyen benne van a nap járásához képest.

  101. Az atlag dolgozo embernek a nyari idöszamitas jobb.
    Ki a banat akar ejjel 3-kor felkelni, mikor elkezdene pirkadni nyari idö hiänyäban.
    Akkor most én is agymosott vagyok n/a?

  102. 109 hubab

    „Azért ez nem ilyen egyszerű.”
    Mit szeretnél? Elbonyolítani? Rajtad áll, nem állok utadba.

    A „nyári” időszámítást szeretnéd? Megkapod.
    Ez már eldöntött, tény, a „vezető” eldöntötte, mert azért „vezető”.

    Magam részéről ezt a témát lezártam.

  103. A dolog rendkívül egyszedrű. Egy adott földrajzi helyen akkor kell déli 12 órát jelezni, amikor a Nap a zeniten van, magyarul, amikor a legmagasabb. A mi időzónánknak ki kell jelölni a földrajzi hosszúságának a közepét, mondjuk ez Budapesthez van a legközelebb, majd azt kell megnézni, hogy mikor van a Nap a legmagasabban ezen a helyen és amikor ez bekövetkezik, mihez van közelebb 11-hez, 12-höz vagy 13-hoz. Ha 12-hőz akkor minden OK. Ha 11-hez vagy 13-hoz, akkor az lesz majd a dél, vagyis 12h.

  104. 112 Tibor bá’

    Nem pontosan értem, hogy mi a célod a bejegyzéseddel.
    Én az emberi hülyeség egy formájáról írtam.
    https://index.hu/techtud/2018/09/04/tudomanyosan_hulyeseg_az_eu_nyari_idoszamitasi_terve/
    Az írásomra hibás, terelő választ kaptam. (Talán azért hogy az ellentmondás meglegyen.)

    Máshol írtam Paksról. Ellenem beszéltek, mondták nincs baj, normális.
    Hazudtak a köznépnek: https://g7.hu/allam/20180825/hajszalon-mult-hogy-nem-kellett-leallitani-a-paksi-atomeromuvet/
    De van aki figyel: https://atlatszo.hu/2018/08/27/30-fok-feletti-vizhomersekleteket-mertunk-a-dunaban-paksnal-a-hivatalos-homero-elromlott/

  105. 114 n/a :
    Rendkívül szakszerű a víz hőmérsékletet mérni a sekély 20 centis vízben, ugye? Amikor bementek a 40-50cm „mélységig” akkor már kezdtem örülni de ott is max a vízfelszín alatt 10 centivel mértek. 😀 Ránézésre ez a hőmérő amit belemerítettek nemhogy nem hitelesített de valami 200Ft-os szar. Ez így vicc kategória nekem bocsi.
    Ettől függetlenül simán lehet, hogy felment 30 fok fölé a duna hőmérsékelte paks alatt, de ezt nem így kellett volna prezentálni…

  106. 114 – n/a:
    Ha megfigyelted volna, akkor észreveszed, hogy én nem válaszoltam. Leírtam a saját véleményemet.

  107. 116 Tibor bá’

    Rendben. Bizonytalan voltam, de akkor ezt tisztáztuk.

  108. 114 n/a
    Azért ekkora öngólokat nem kéne rúgni. Tibor bá’ véleménye éppen téged erősít, ha nem vetted volna észre, hisz ez az eredeti idősávok kialakításának alapja.
    Ami meg a Paks ügyét illeti, éppen az általad belinkelt cikkben is szerepel az az állítás, ami egyezik az általad kifogásolt beírásommal.
    Olvasd már végig, a magad által is belinkelt cikket, és megtalálod benne:

    „Az teljesen normális dolog, hogy nyáron az atomerőmű (és úgy általában a hőerőművek) hatásfoka csökken, a fizika törvényszerűségei miatt van így. A fő gondot a hűtővíz melegedése okozza, emiatt ugyanis a kondenzátorok kevesebb gőzt képesek lekötni, így egy függvény mentén automatikusan csökken az erőmű teljesítménye.
    Ez a magyarázata annak, hogy Paks télen több áramot képes termelni. Akkor a blokkok 510 és 520 megawatt közötti villamos teljesítményt is leadnak, szemben a nyári 480-490 megawattal.”

  109. 118 hubab

    Csak nyugodtan „nyomj le”. 🙂
    Tibor bá’ véleménye semleges. Egy időszámítási metódust írt le.
    A véleményem nem az amit kiolvastál a hozzászólásaimból.
    A nyári időszámítás megtartása JÓ gondolat.
    Megszívjuk? Korán kelünk, későn fekszünk.
    Ez rövid távon jó, mert aki sokat alszik, az keveset él.
    Hosszú távon rossz, de nincs hosszú táv, így csak a jó marad.

    Paks melege károsítja a Duna élővilágát.
    Ez is rossz hosszútávon, de olyan nincs, így az erőmű folymatos üzemelése is JÓ döntés volt.

    Sok ilyen jó döntés van manapság
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezert_13_forint_a_lealma_felvasarlasi_ara.668267.html
    „Csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát – mondta az M1-en Jakab István, a Magosz elnöke.”
    Ez talán tévedés.
    A kereskedő nem buta, számolni tud. Ha nem ad annyit a termelőnek, amennyi kell a költségekre és a következő évi vetésre (bármilyen művelésre), akkor a termelő tönkremegy és nem lesz következő évben jó üzlet.

    A 13 Ft. kevés a jövő évi újrakezdéshez. Csak a szanáláshoz elegendő.
    A kereskedő így azt mondta, hogy nem lesz következő év.

    Kútfúrás engedély nélkül 80 méterig. JÓ gondolat lenne.
    Áder elkaszálta, de minek? Már nem kell vigyázni annyira, mert olyan gyorsan nem koszolódik el az a víz.

    Ne hívjátok a mentőket. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük