(2589) Mécses készítés vészhelyzetben

 

Mécses készítés

Elhúzódó vészhelyzetben elektromos áram természetesen nem lesz, de a felkészülés részét képező gyertyákból is kifogyhatsz. Na akkor mi van? Akkor valahogy készíteni kell mécseseket! Lássuk, hogyan!

1) Ha van otthon egy lyukas 2 filléres, vedd elő. Nekem van, mert én gyűjtöm a régi érméket. Ha nincs, akkor fogj egy 5 forintost és fúrj a közepébe egy 3 mm átmérőjű lyukat. Ha nincs lehetőséged, hogy lyukat fúrj, akkor  egy (lehetőleg alumínium) fém darabba szöggel üss ki egy lyukat. Itt most marad a 2 filléres:

2) vegyél elő egy parafa dugót.

3) A dugóból vágjál le 3 darab kb. 3-4 mm vastag szeletet.

4) A dugó szeleteket egy éles késsel oldalt, a szelet középén metszed be kb. a szelet közepéig. (az ábrán csak az egy harmadáig van)

5) Kábé 120 fokos szögekben a három dugó szeletet told rá a kilyukasztott érmére.

6) Fűzz át a lyukon egy vastagabb kenderzsinórt, vagy ha nincs akkor 4-5 szál vékonyabbat összefogva. Ha egyáltalán nincs spárga, akkor sokrétű cérnát.

7) Fogj egy befőttes üveget, önts bele kb. fél deci étolajat, majd töltsd fel vízzel. Ennek nincs különösebb jelentősége, de így nem kell olyan sok olaj, mert az üveg miatt a láng nem mehet nagyon le. Ezért állandóan fel kell tölteni olajjal. Tehát tök mindegy, hogy alul víz van. Tedd a kis tutajt az olaj tetejére.

És várja 1-2 percet, hogy a kanóc felszívja az olajt (a fenti ábrán jól látható, hogy a kanóc félig szívta fel az olajt). Majd gyújtsd meg a kanócot. Kaptál egy igen jó hatásfokú mécsest. Ez természetesen megcsinálható gázolajjal is (Benzinnel nem!!!), sőt bármilyen állati zsiradékkal is. Az állati zsír természetesen meg kell olvasztani, és aztán ráönteni a vízre. A mécses lángja a zsiradékot folyékonyan tartja maga alatt.

Az ötletet saját emlékeimből vettem elő. Budapest ostroma alatt (1944) a több mint 3 hét alatt ilyenekkel világítottunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(2589) Mécses készítés vészhelyzetben

  1. Nem tudom pontosan megmondani miért, de ez a kedvenc posztom. Talán mert mentes mindenféle agyalástól aminek már úgysem vennénk hasznát, csak csavargatja a” lekivilágunkat”..Ezen nincs mit beszélni, vitázni, csak további ötletek feldobására ad inspirációt, ami fasza dolog. (több éve láttam, elmentettem, megtanultam, kipróbáltuk. Több mással együtt, , pl a krumplitermesztés soha nem hallott, de elképesztően eredményes módjával is, amit tőled tanultam, és simán működik édesburgonyával is. (trakorkerék) Üdv ! 🙂

  2. 1 -Dorka:
    Azóta többen elmentek, és rengetegen jöttek. Ezért a poszt ismétlése, mert ugye ez hasznos. Megtoldom még egy ötlettel:
    Az egyre nagyobb hőhullámok miatt, egyre több háztartás szerelteti fel a légkondicionálót, amiknek elég tetemes az áram felvétele. Várható, hogy lesznek áram kimaradások, vagy korlátozások. A teendő, hogy egy 2-3-4 likteres palackot feltöltünk vízzel, aztán betesszük a mélyhűtő részbe, és ott is hagyjuk. A kb. 3 liter víz megfagy és ha a jégszekrény néhány órára ki lesz kapcsolva, addig nem melegszik (jelentősen) fel, amíg ez a 3 kg jég nem olvad el, amihez elég sok hőre van szükség (240 kalória).

  3. A hütö köré 10 20 cm höszigeteles megtöbszörözi ezt es potom ara van

  4. 3 – Imre:
    Ez igaz, de hogy néz ki egy hűtő a konyhában 20 cm külső szigeteléssel (ha van rá hely)? Amikor elmegy az áram, rá lehet teríteni néhány pokrócot ideiglenes jelleggel.

  5. 2. Tibor bá’, ez a palackos dolog jó ötlet! Nem vicces ha a drága hús, élelmiszer kiolvad. Amikor egy bekrepált a hűtő és kb 8 kiló fagyasztott meggy, szilva, eper olvadt ki, csináltam belőle egy rakat vegyes dzsemet, ez volt a kármentés. A húsokat meg kellett főzni sütni azonnal. Durva volt, de legalább sürgős ürügyet adott egy nagy havermeghívásos zabálós kártyapartira 🙂
    Eddig is fagyasztottam palackokban vizet, de mostanság arra használom, hogy a légkondi bekapcsolása helyett azzal bújunk ágyba. (mint nagyanyáink apáink régen télen a forróvizes palackkal, vagy felfűtött téglával.)
    40 fokban a jeges palack egy párnahuzatban tarkó alatt, láb alatt , hason, vagy ahol épp jólesik épp addig jól hűt, míg el nem alszik az ember. Aztán mire felmelegszik, lehűl a levegő. Be sem kapcsoltuk a légkondit a nyáron, csak kétszer, vendégek miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük