(2579) Hozzászóló

Tibor bá’ online

A „hozzászóló” niknév alatt bejegyzett  hozzászólás olyan hosszú, és (feltehetően) annyi választ fog kapni, hogy okosabb volt önálló posztot képezni belőle, ami nem jelenti azt, hogy szóról szóra egyetértek vele.

 

Igyekeztem  választás idején türtőztetnem magam idáig; de ezt az égbekiáltó elfogultságnak nevezett ostobaságot már nehéz megállni.

Először egy  apróbb észrevételt szeretnék tenni:

„……, de egyiket se tartotta be. Ezzel szemben Orbán az utolsó betűig betartja az Alkotmányt –amit ő írt át ízlésének megfelelően – valamint a törvényeket, amiket eleve úgy hoz meg, ahogy érdeke megkívánja, vagy megváltoztatja ennek megfelelően.”

Sajnos nem teljesen, mert rengeteg törvényüket ők személyes maguk , vagy az általuk  felügyelt szervezetek nem tartják be, pl. 2016-öo földprivatizációban az erdőt kivették az értékesítési körből, mégis vertek dobra erdőt!

Egy „nagy ember”  valami olyasmit mondott, hogy nem az a lényeg, kire mennyien szavaznak, hanem hogy ki számolja meg a szavazatokat. (Lehet ezen örök érvényű kijelentésen a fanoknak vitatkozniuk).

Churchill is tett olyan megjegyzést: Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam.

A bevándorlással kapcsolatban: a bulgároknál, a románoknál nem volt akkoriban kerítés és van jelentős muzulmán kisebbségük, mégsem mentek oda a migránsok. Mint ma sem, sőt amelyik oda keveredett, gyorsan tovább áll. A szlovéneknél, horvátoknál sem állnak sorba a menekültek, pedig ott van Bosznia, meg egy barátságosan átjárható tengerpart akár mellúszásban, akár egy úszógumival.

Mo csing: Van Magyarországon is sok no go zóna, ahova a rendőrök is csak egy csapat  kommandóssal mernek kimenni….. nem a friss, hanem a „régi  migrácsaink”  miatt.

A gazdaságról: Nem sikerült a nemzetközi kedvező környezetet, kamatkörnyezetet pénzáramot kihasználni, —–a gazdasági növekedés sokkal kisebb, mint amilyen arányú külső forrás áramlik a magyar GDP-be, kb.  több mint 6-8%, míg a GDP növekedés kb 4%, magyarul az önálló  magyar gazdaság évek óta folyamatosan zsugorodó!

—–a termelékenység romlik, a kereskedelmi szaldó drasztikusan romlik, —–az államadósság folyamatosan növekszik—– ……. https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/hungary

—–a gazdasági  amortizációs érték alatt áll a beruházási szint!

—–Ahol dolgozó százezrek adójövedelme idegen államot gazdagít.

—–Ahol a GDP-ből 26,4% az ipar részesedése , míg a szolgáltatásé 65% benne a bújtatott kiszervezésekkel, állami megrendelésekkel.

Milyen országépítő vezető az: Ahol a nemzeti gazdaság leépül, ahol elfogy és menekül a lakosság, ahol a fehér bőr helyett a setét bőr az egyre gyakoribb, az állami látható és látványberuházás  az állami korrupció szinonimája?

Ahol az erkölcstelenség az úr, ahol a románok felé is már irigykedő tisztelettel figyelhetünk fel?

Ahol a törvények személyes ambíciókat , hatalomépítést szolgálnak, de sokszor még azokat sem sikerül betartaniuk.

Miért is nevezzük demokratikusnak  azt a rendszert, ahol nem a többség, hanem a kisebbség uralkodik?

lehettem volna valaki más: „Gyurcsány hibája az, hogy HAZUDOTT a gazdaságot illetően”

mert mintha most nem ugyanaz folyna? Azzal a különbséggel, hogy most már törvény született arról, hogy a költségvetési részletező tételeket a parlament, és bizottságok sem ismerhetik meg (főleg az ellenzékiek) most már nem csak meghamisítják, hanem el is dugják.

És a Vajna és haverjai?

„És ő volt az aki leginkább tudta, hogy ez hazugság, mert ő hamisította a számokat a magyaroknak is meg Brüsszelnek is…” olyannyira, hogy a brüsszeli kritikákra egy részét belátva módosították is.

Az államnak az állampolgárai személyes, vagyoni , nemzeti vagyon-érték védelme az egyik feladata. Hol van az államvagyon védelem, hol a devizahitelesek védelme, hol van az egészségvédelem, hol a  közbiztonság?

És most se a belgákhoz, se a Fülöp szigetiekhez, se a nigériaiakhoz, stb. ne hasonlítgassunk, mert nem relatíve, nem akarok megdögleni, hanem abszolúte…..

Az emberiség nem azért lépett a fajfejlődés útjára, mert azt mondta a jelenleginél éppen nem tudok jobbat, ezért elégedett vagyok vele, hanem  azért, mert azt mondta, hogy  nem tökéletes a mostani, próbáljunk ki valami újat, valami mást…… ezalatt a meglévő pártokat értem; de mivel törvényerővel sorvasztják el a pártformációkat , valami új realitása egyre kisebb lett mára!

Hajrá sötét fideszes középkor!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

53 gondolat erről: „(2579) Hozzászóló

  1. Végre egy reális valóság tartamú hozzá szólás.
    Sajnos szerintem sokkal de, sokkal nagyobb a baj. Néhány gondolat, pedig órákig tudnám sorolni.
    Morális, erkölcsi válság, romlás példanélküli. A társadalmat összetartó szervező erők, minták teljesen eltűntek.
    Beteg ellátás, minősíthetetlen. Sajnos már fizetés mellett sem megoldható. Kisebbik lányomnak láb műtétre lett volna szűksége. Az állami ellátó rendszerben kb. 2év múlva lett időpont. Ezt a műtétet ebben a korban lehet megcsinálni. Cégem gyerek kórházakat támogat évente többször de csak így is telefonszámot tudtam intézni ehhez a specialistához, aki azért specialista mert a többi orvos elhagyta mo-t. Egyszerűen nincs aki megtudná csinálni. Nem a pénz volt az akadály. Pedig néhány SZTK már a befizetett adómból megvettem……..
    1-2 éve rosszul éreztem magam, szédültem mivel az általam fizetett üzemorvos volt elérhető közelségben beugrottam, gyors átvizsgálás…..minden OK. de nézessem meg a szemem alaposabban mert romlik ez okozta. Ahol rendelt volt szemészet mondom küldjön már fel essünk túl rajta. Tájékoztatott, hogy nem úgy megy 3 hónap az előjegyzés…….OK értem, köszönöm.
    Már az orvosi ellátás hiányosságai mérhető/számszerűsíthető veszteséget okoz.
    Több kollégámnak idősek a szülei többször ellátásra, vizsgálatra szorulnak. Ezek munkaidőben történnek minden előjegyzés ellenére egy 2 perces kontroll fél, 3/4 napot vesz igénybe. Ekkor nem tudnak dolgozni, vagy szabadság vagy betegállomány. A kórházban nem hogy megköszönnék a betegszállítás nélkülözését, öreg szülők gondozását még számon kérik rajtuk ha megmerik kérdezni minek az előjegyzés, ha úgy sem tartják be.

    Oktatás, egyszóval szeretném jellemezni, siralom völgy. Néhány éven belül nem lesz szakember aki a még működő technikai berendezéseket működtetni karban tartani tudná. Egyszerű villanyszerelő, lakatos, karbantartóra gondolok. Ahol dolgozom néhány százezer négyzetméter raktár található. Az üzemeltetést végző a barátom, nem fiatal ember. Itt a hűtött, fagyasztott tárolástól minden található. Úgy tud működni a dolog, hogy 40 éves kapcsolatait felhasználva, éjszaka, hétvégén próbálják fenntartani a rendszert . A régi volt kollégáival oldja meg akik máshol dolgoznak, de segítenek rajta. Egyszerűen nem találnak dolgozót, nem pénzkérdés, nincs. Akik ki jönnek a szakiskolákból se kedvük, se tudásuk.

    Államigazgatási szervezet. A közép, alsó szintű vezetők felismerve a helyzet tarthatatlanságát ill. főnökeik korumpálhatóságát látva elkezdtek saját zsebre dolgozni. A tapasztalataimat nem írhatom le.

    Naponta többször elcsodálkozok, hogy még nincsenek nagyobb ellátási nehézségek.

    Sajnos 8-9 százezer fő elhagyta az országot, nincs olyan terület ahol ne lenne hiány.
    Az születések és halálozások száma kb. 25 ezer fővel csökkenti a létszámot. A munkaerő piacra lépők és nyugdíjba vonulók, 25-30 ezer fő mínusz. A minőségről ne beszéljünk. Kivándorlás minimum 80-90 ezer fő/év. Ha ez így marad 2-3 és és vége.
    Erről a munkaerő piacról 300-350 ezer fő eltűnik a narancsos fiúk versengeni fognak ki szálljon fel előbb a vásárolt honvédségi „csapatszállító” gépekre.

    A viszonylagos egzisztenciális biztonság ellenére gyerekeimnek minden nap elmondom úgy rendezzék életüket, tanulmányaikat, hogy innen menekülni kell.

    ui. Milyen ország az ahonnan egy megyei gimnázium (rangos hely az országos listán) kiemelt osztályú végzős diákjaiból 28fő, 26 külföldön folytatja tanulmányait…..és nem szándékozik itt élni………….

  2. Tokeletes korrajz , es persze lehetne folytatni. Marcsak az a kerdes( ?)mikor es meddig lesz meg itt egy orszagnak nezvezheto valami….szerintem

  3. 1 – Sz.J.
    Megkongattad a vészharangot. Jogos. Attila (PV)-nek szerencséje van. Ő és gyerekei már eleve kint vannak, és mondhatják életük végéig, hogy Gyurcsány 8 év alatt úgy elkúrta, hogy 80 év alatt se lehet helyrehozni.

    Különben az írás azon részével, amely a kerítést kritizálja, nem értek egyet. A kerítés felállítása Orbán egyetlen hasznos dolga, amit a maik napig produkált. Valószínűleg taktikából, és különben szarik rá, hogy ki és mennyi jön be, főleg, ha fizet. De a kerítés hasznos. Először is tudatja a hordával, hogy nem kívánatosak. Láthatóvá teszi, hogy nem jöhetnek, ha jönnek, akkor az itt lakók akarata ellenére. Sokkal egyszerűbb úgy védeni a határt, hogy nem lehet simán átlépni, mint a térképen meghúzott vonalat. Sokkal könnyebb őket lelőni, amikor mászik, mintha futnak, mint a nyúl. Ezt ők is tudják, tehát másfelé mennek.

  4. 1 Szj
    Értékes a hozzászólásod.

    „Morális, erkölcsi válság, romlás példanélküli. A társadalmat összetartó szervező erők, minták teljesen eltűntek.”

    Ez így van a fiataloknak fos az értékrendjük , elkelne egy háború hogy helyreálljon szokták mondani.

    Az egészségügy valóban szar, pedig pár milliárdal is lehetne csodákat tenni. Vagy kisebb helyi gyártású termékeket kellene alkalmazni .Pl sebkötöző, gumikesztyű, rozsdamentes cuccok fillérekből legyárthatóak lennének ,csak hát aranyáron szerzik be ezeket…na mindegy most ne menjünk bele….

    Azt hogy a középiskolások 9x%-a gondolja hogy kimegy külföldre az egy dolog, de mire odajutnak a nagy része meggondolja magát , mert 18 évesen még olyan éretlenek manapság csak a szájuk jár.Igen aki kimegy nagy része mosogatni megy meg ilyenek….

    Viszont amiben nem érek egyet az az amikor (és nem rád gondolok) azt mondjuk hogy milyen szer nekünk magyaroknak, de azt ne felejtsük el hogy a 7 mrd emberből még így is kb. 6,7 Milliárd alattunk van életszínvonalban! PL indiában sokan egy cipőt nem tudnak maguknak venni, stb….
    Ma magyarországon ha valaki keres 150-200 nettót akkor a hó végén 10 pár cipőt is meg tud venni! Tudunk inni szénsavas vizet ,kólát amikor csak akarunk, ez régen nem volt. Ha valaki megelégszik egy 5 milliós kockaházzal falun az elérhető összeg, autót is lehet venni 500 ezerért. Ingyen megnézhetünk bármilyen filmet stb… Elfelejtettük megbecsülni és örülni annak amink VAN.

    Jaa hogy nagyok az igények , mert pesten kell 30 milliós lakás vagy vidéken újépítésű, jaa nem jó a használtautó hanem új/újszerű kell .Na itt a bej ezekről már nem tehetek.
    Pl egyik ismerősömék ahol dolgozom most jöttek haza olaszból , és utána mennek rögtön a balatonra másodnanyaralásba.Jaa csókolom hol volt régen ilyen??? De egy másik ismerősön is szintén , ők is 20-30 között vannak. Mondom neki hogy én szeretek felmenni pestre a belvárosba- erre mondja hogy ő már ott anyiszor volt és olyan unalmas….Na persze ezek az emberek a multis munka mellett nem ismerik a mellékállást , kertimunkát…..
    CSak az értékrendre akartam rávilágítani hogy már mindenkinek a híres angol,német életszínvonal kellene , de a valóságban ott sem úgy van az ahogy képzeljük (erről már Tiborbá is írt azthiszem angliáról hogy mennyi segélykérő van, de még írhatna is egy cikket erről 😀 hogy nem is olyan haway van mint mi gondoljuk.

  5. folytatva:

    Az egészségügy valóban ketyegő bomba,minap hallottam hogy a háziorvosok (nem emlékszem pontosan) nagy %-a (50-60%) 60 év körüli és ha azok nyugdíjba mennek akkor mégnagyobb gáz lesz………..

    **
    Jelenleg kevés a szakmunkás,mert rohadt nagy ingatlanboom van , és persze senki nem akar dolgozni:D. (Mellesleg ezt kellene kihasználni mert most egy átképzéssel jobban lehetne keresni pl ácsként mint pl. mérnökként, na de meddig ? lehet csak addig amíg az ingatlanboom tart….) Viszont vállalkozóként nem biztos hogy kifizetnek időben így érthető hogy senki nem akar kőműves vállalkozó lenni.Meg a másik hogy segédmunkást sem talál nagyon…..de ha valaki jobban átlátja ezt akkor írja meg…

    „A munkaerő piacra lépők és nyugdíjba vonulók, 25-30 ezer fő mínusz. A minőségről ne beszéljünk. Kivándorlás minimum 80-90 ezer fő/év. Ha ez így marad 2-3 és és vége.”

    Nem tudom hogy vége lesz e 2-3 év múlva, mert az építkezések is lelassulnak akkor így felszabadul pár szakmunkás.És mégegyszer, én drukkolok hogy erre haladjunk és egy kőműves ,ács, villanyszerlő keressen többet mint egy rohadt „irodai főnök” aki semmit sem csinál sok esetben.
    Hogy vége lesz 2-3 éven belül azt nem tudom , sokmindent lehetne írni demost nincs időm, illetve ezt is ki lehetne tárgyalni egy külön posztban Tiborbá mert rengeteget lehetne írni erről: szakmunkásképzés régen és most (miért nem megy senki annak..?) , munkaerőpiaci helyzet, 2-3 év múlva, egészségügy,dokik nyugdíjbamenetele 😀

  6. És mégegy: ez már csak rosszabb lesz világszinten.
    A mama az ourfiniteworld pont com oldalon a legutólsó cikkében 10 pontban összeszedi hogy miért is fog omlani a civilizációnk.
    Pl. a 20$-os olajon felépített gazdaságot a pl. 100$-os olajáron rohadt nehéz lesz fenntartani,karbantartani és még egyéb falánkságok mint energy consumption/capita vagy a world energy consumption diagram (még mindig 85% a fosszilis világszinten!!) ehhez jön az atom és a fikányi megújuló….
    Tiborbá ha kifogyná a témából és a meleg nyári napokon esetleg unatkoznál a mami oldaláról csemegézhetnél mert megszívlelendő dolgokat ír 😀

  7. 5. andrew
    Hogy vége lesz 2-3 éven belül azt nem tudom
    A hét közepén voltam egy javító, karbantartó üzemben ahol tgk-ra szerelt beton pumpákat, mixereket, kukás autókat javítanak. kb. 20-25 fő szerelő személyzettel.
    Az udvaron 50 db eszköz várakozott javításra. Beszélgetve az ottani műszaki vezetővel a következő a tapasztalat. Az átlag életkor a szerviz területen 55 év, a nyolc órás munkaidőből produktívan 6 órát tudnak teljesíteni fizikai állapotuk és a munka igénybevétele miatt. amúgy ezt megtudom erősíteni saját tapasztalatból. A fizetések így is horrorisztikusan magasak.
    A tulajdonosok már most az öt éven belüli menekülésről ötletelnek.
    Ezeket az eszközöket ki fogja életben tartani, hogy dolgozzanak velük.
    Scania márkaszerviz mo-n ha vittél egy szerelőt és 6 hónapig állományba maradt nettó 300 ezer Ft volt a sikerdíj. Mai díjat nem merem leírni…..
    Csepel betonkeverő üzem a tulaj a saját haszongépjárművei javítására épített egy 3 beállásos javító csarnokot, 1 fő kóvályog benne 72 évesen……
    Olasz fagyasztott árut raktározó raktár dél mo. 80%-ban bolgárok dolgoznak, mert nem találnak magyar munkaerőt, Ápolatlanul, mosdatlanul, a fagyasztott részen kivül matracokon fekszenek, Katasztrófa. Azóta nem szívesen veszek ilyen termékeket.
    Kislányom osztálytársnőjének apukája olasz van ill. volt több varrodájuk nálunk. Csak egy maradt már varrónő sincs, Ukrajnába települt. Pedig tisztességes fizetést adott, többek között elege lett a mentalitásból is.
    Sajnos ezek a tények ismeretében nehezen tudom elképzelni a biztonságos kiszámítható jövőt,
    Még egy, műegyetemen autó gépész szakon végzett barátom egy útépítő cégtől kapott egy állásajánlatot. Úthengerre kerestek kezelőt, napi netto 20 ezer Ft……..akár heti fizetéssel ahány napot akar annyit dolgozik…….kiröhögte őket.

  8. Majd eljön az idő amikor egy aluljáróban lévő wc-s néni is simán megkapja majd a 250 nettót és egy mezei tanár megkeresi majd a 300-400 nettót lazán. De hiába az állitólagos munkaerőhiány ez az idő még mindig nem jött el. Sokszor az az érzésem hogy ebben az országban soha sem lesznek rendben a bérek még akkor sem ha már alig van ember. Egy csomó cég tudna többet fizetni de már csak elvből nem mennek egy bizonyos szint fölé. A munkaerőhiányról meg annyit hogy 3 barátom is évek óta keres és semmit nem talál, sehonnan sem jeleznek vissza és senkinek sem kellenek csak mert közel 50 évesek és nem hiányszakmájuk van. Úgyh munkaerőhiány ide vagy oda ebben az országban ugyanúgy nem lehet elhelyezkedni. Sőt a munkanélküliség az egekben van. Csak ugye a sok fideszes beveszi a mesét hogy közel a teljes foglalkoztatottság. És ha esetleg mégis találsz vmit akkor a 8 órás műszak 9.5 valójában és örülhetsz ha minimál bérre bejelentenek. És akkor csodálkoznak hogy nem találnak embert.

  9. 7.SzJ
    …”Úthengerre kerestek kezelőt, napi netto 20 ezer Ft……..akár heti fizetéssel ahány napot akar annyit dolgozik…….kiröhögte őket.”
    Hiányszakmákról beszélsz, ezen téren a helyzet mindenhol ugyanaz:
    nálunk is keresnek például szakképzett darukezelőket kikőtőkbe, magasépitkezésekhez , a ti pénzetekben több, mint 1,700,000-es nettó fizetésért.
    Nincs elég jelentkező.
    Attól még az átlagos munkanélküliség eléggé magas, sajnos.

  10. 8.Thunder
    …” A munkaerőhiányról meg annyit hogy 3 barátom is évek óta keres és semmit nem talál, sehonnan sem jeleznek vissza és senkinek sem kellenek csak mert közel 50 évesek és nem hiányszakmájuk van…”
    Pontosan, szóról-szóra, ahogy irod.
    Mióta valaki rohadék nemzetáruló alakok kisibolták majd az egész ipart Kinába, azóta a Nyugat haldoklik.
    Az a Nyugat, ahol valamikor pezsgett az élénk ipari élet.
    Manapság a legközelebbi munkahely Kinában van.

  11. Elnézést kérek Mindenkitől, de ezt a sírás-rívást nehéz szó nélkül hagynom. Azt sem tudom, hogy mire reagáljak.

    Először is legtöbbször olyan dolgokat hoztok összefüggésbe az Orbán kormánnyal, amik általános rendszerszintű problémák a fejlődő, fejlett világban. Demográfia, államadósság, munkaerőhiány, az általános morális és erkölcsi romlás.
    Hozzáteszem, ez utóbbi az én véleményem szerint megállt az utóbbi években és talán még javulóban is van otthon.

    Államadósság: az utóbbi pár évben a devizakitettség 50-ről 20%-ra csökkent, ezáltal csökkentve a sérülékenységet. Kamatfelárral sikerült elérni, hogy egyre tetemes része magyar kézben legyen az államadósságnak. Ezeket a kamatfelárakat itthon jellemzően itthon fogják elkölteni. A 78% százalék nem számít kiemelkedően rossznak. Az adósságszámláló pedig becsapós, ugyanis a kamathatásnak köszönhetően állandóan pörög, míg az adósságcsökkenések jellemzően egy összegben történnek. Így aki megnyitja az oldalt, csak azt fogja látni, hogy folyamatosan nő az összeg, miközben évek óta 70-80 százalék között ingadozik, ami hozzáteszem még egy kezelhető és szerény mérték sok fejlett országhoz képest.

    Egészségügy: azt gondoljátok, hogy sokat fizettek? Hogy problémátok van, mert várni kell olyan dolgokra, amik nem életbevágóak? Pl a szemészet esete. Ha nem mész el orvoshoz ki sem derült volna, mert annyira azért nem volt nagy a probléma. 3 hónapot kell rá várni, na bumm.
    Ha meg komoly a gond, akkor megtalálom a módját, hogy egy combosabb összeggel megcsinálják valahol. Ha máshol nem, akkor külföldön. Elhiheted, hogy megoldanám, amíg létezik bárhol egy olyan orvos, aki tud segíteni!!
    Az amcsik (nem tudom pontosan) 30-40 százalékának nincs betegbiztosítása. Le kell, hogy írjam, hogy ez mit jelent?
    Személyes tapasztalat, hogy Hollandiában pár éve biztosítási csomagok voltak. Alap közepes, nagy. Aki mondjuk megvett egy közepes csomagot 200 euróért, mert csak arra tellett (!), az imádkozhatott, hogy jó betegségbe szaladjon bele. Hol is van a pár ezer forintos TB-nk ehhez? A befizetett összeghez képest elképesztően jó az egészségügyi szolgáltatások színvonala!!
    Mivel erre rögtön a keresetekkel fogtok jönni, ezért már előre válaszolok.
    Konkrét példa a saját esetem. Szlovák cégnél vagyok sofőr, akit kölcsönadtak a németeknek kamionostól. Keresek 1800 Eurót átlag 20 napi melóval. Minimálbéres bejelentés. Gondoltam mivel úgyis a német céggel vagyok napi kapcsolatban és elismerik a munkám, ezért megkérdeztem, hogy mennyi lenne az annyi, ha náluk csinálnám ugyanezt a melót. 1650 teljesen bejelentve. Tegye a szívére a kezét mindenki és mondja, hogy a minimálbéres bejelentés nem ér meg neki +50 ezret.
    A német raktárosnak „panaszkodtam”, hogy milyen nehéz most, mert tavaly építkeztünk és megcsúsztunk 5 millával. Megkérdezte, hogy mennyiben volt a ház? Mondom 35 milla. Ő ennyiért vett két éve telket egy német kisvárosban! 1600 eurót keres, mert neki targoncára is van jogsija ( ez plusz 200). Szeretne építkezni, de az esélye nulla. Azt mondta, hogy most mindenkinek rossz Németországban, mert alacsonyak a fizetések és minden drága. Mintha egy magyarral beszéltem volna úgy ömlött belőle a panasz:D
    De, hogy tovább fűzzem a dolgot. 520 nettóért találtam otthon sofőrmelót. Még 30-at nem kell kifizetnem bébiszitternek, hogy az óvodából elhozza a gyereket és a kazánosnak, hogy fűtsön. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy 21-23 napot kell majd dolgoznom, de összmunkaórában ugyanannyira fog kijönni, mint most. Biztos én látom rosszul, de én bíza’ hazafelé veszem az irányt. Mindennap otthon alhatok ugyanazért a pénzért, láthatom a családom és olyan helyen élhetek, ahol mindenkivel egy nyelvet beszélek és minden jó és rossz dolgával együtt a hazámnak nevezhetek.

    Na még erre reagálok:
    ” A munkaerőhiányról meg annyit hogy 3 barátom is évek óta keres és semmit nem talál, sehonnan sem jeleznek vissza és senkinek sem kellenek csak mert közel 50 évesek és nem hiányszakmájuk van.”

    Az első gondolatom az volt, hogy aki ma nem tud elhelyezkedni az töketlen, de elnézést kérek és igyekszek ennél szofisztikáltabb lenni. Kereslet kínálat. Ha van fiatalabb, jobban a csapatba illeszkedő ember, hovatovább szimpatikusabb ember az adott munkára, akkor azt fogják felvenni. Ez mindig így volt és így is lesz. Ezen lehet elégedetlenkedni, vagy tenni ellene.
    Édesanyám 55 évesen nővérnek tanult és megtanult németül, hogy Ausztriában dolgozhasson.
    Ha nem tud elhelyezkedni a szakmájában, akkor csináljon mást!
    Én közgazdászként sofőr vagyok, de lehet, hogy 2 év múlva ács leszek, vagy éppen azt mondom, hogy visszamegyek irodába dolgozni, mert akkor éppen az lesz az élethelyzetünknek megfelelő. Leülni és siránkozni a legkönnyebb.

    UI: Nem szavaztam idén sem, de azt látom, hogy alapvetően inkább jó, mint rossz irányba mennek a dolgok OV vezetése alatt. Meg kell látni a jót is abban, amit csinál!!
    Magatokkal tennétek jót ezzel…

  12. „A viszonylagos egzisztenciális biztonság ellenére gyerekeimnek minden nap elmondom úgy rendezzék életüket, tanulmányaikat, hogy innen menekülni kell.”

    Én pedig arra, hogy a megoldásokat keressék és ne a kifogásokat. Nem én fogom megmondani, hogyan éljék az életüket. Döntsenek saját belátásuk szerint és vállalják a következményeit.

  13. 11-12. +1 és köszönöm, hogy leírtad!
    A kulcsszó: rendszerhiba és nem magyar, hanem globális. Ennyi. Azért erősen javallott Bogár László tanár úr egynémely okfejtését meghallgatni, hogy eme globális dolgot meg is értse a nagyérdemű; már ha megérti.

  14. 11. Kamionos
    „Kereslet kínálat. Ha van fiatalabb, jobban a csapatba illeszkedő ember, hovatovább szimpatikusabb ember az adott munkára, akkor azt fogják felvenni. Ez mindig így volt és így is lesz. Ezen lehet elégedetlenkedni, vagy tenni ellene.”

    Nekem is az első gondolatom az volt, hogy aki ilyet le ír az vagy soha nem dolgozott még a magyar munkaerőpiacon vagy egy burokban élt és amikor nehéz helyzetben volt, akkor vki mindig jött kisegítette.
    Az első dolog, hogy ez nem volt mindig így, ez egy folyamat volt a rendszerváltás óta és ami az utolsó 10 évben csúcsosodott ki. Az tény, hogy régen is szar volt ebben az országban elhelyezkedni, de nem azért mert „ha van fiatalabb, jobban a csapatba illeszkedő ember, hovatovább szimpatikusabb ember az adott munkára, akkor azt fogják felvenni”. Ez – és előre elnézést kérek érte – egy bugyuta marketinges szöveg, ami ha igaz lenne akkor csak 35 év alatti szimpatikus, tüneményes emberkék dolgoznának szerte az országban. Az igazság az, hogy nagyjából 800 ezer nem hivatalos munkanélküli van ebben az országban a legóvatosabb becslések szerint, ha minden annyira egyszerű lenne, ahogy elmondod, akkor kérdem én, ezek az emberek miért nem találnak munkát? Minden munkanélküli antipatikus és antiszociális?

    „Én közgazdászként sofőr vagyok, de lehet, hogy 2 év múlva ács leszek, vagy éppen azt mondom, hogy visszamegyek irodába dolgozni.”

    Tudod mi a valóság? Hogy nem leszel ács, de más se leszel és vissza se fogsz tudni menni irodába nagy valószínűséggel mert nem lesz hova, el is mondom miért.
    Jelenleg mondjuk egy családfenntartó alsó-középosztálybeli legyen férfi, elveszíti az állását, akkor optimista voltam, ha mondjuk van 500e ft megtakarítása otthon a nehéz időkre. Nincsen apuci vagy anyuci aki majd ad a nehéz időkre, ennyi van és kész. Az illető mérlegel, mi a franc legyen. Nyilván ezerrel keres a saját területén, de rá kell jönnie, hogy bizony ehhez hónapok akár évek kellenek (19 hónap az átlagos álláskeresési idő). Aztán szóba jön az átképzés lehetősége, kéne vmi szakmát választani, igenám, de egy okj-s szakma 250-500e között van+vizsgadíj és ha el is végzed akkor kb nulla tudásod van az adott területen. Ráadásul egy átlagos képzési nagyjából 1 év minimum. És akkor megkérdezhetem, hogy addig ki tartja el a családomat, amíg én iskolába járok? Mindezt úgy, hogy az utolsó megtakarításom egy bizonytalan dologra áldozom. Mert bizony ezek bizonytalan dolgok. Tudod mikor leszel te ács? Az ipari suli elvégzése után 10 évvel és ezt pontosan tudja az aki mondjuk ács vagy akár kőműves, addig lópikula vagy ráadásul egy 50 éves lópikula, akinek majd a 20-30 éves senkiháziak ugatnak és neked el kell viselned majd, de persze csak ha felvesz vki 50 évesen. A lényeg, hogy még biztonsági őrnek sem mehetsz el mert annak a tanfolyami díja is elvinné az utolsó megtakarításod nagy részét. Én mindezt átéltem 2014ben diplomával és 2 nyelvvizsgával a zsebemben 45 évesen, kb a kutyának nem kellettem. A végén már jelentkeztem portásnak, eladónak, árufeltöltönek, szállodai londinernek és még sorolhanám neked a különféle „szaros” melókat, de 90%ban be sem hívtak interjúra, ha meg igen, akkor mehetsz 10-12 órában 120 nettóért bejelentés nélkül dolgozni és mindig elhangott a szokásos szöveg: maga 45 éves, ugye tudja, hogy már késélen táncol.
    Ennyit arról, hogy „ha nem tud elhelyezkedni a szakmájában, akkor csináljon mást!”. Tényleg? És mit? Leülni és valótlanságokat begépelni és etetni a népet, hogy itt a kánaán, na azt a legkönnyebb. Ráadásul az idő baromira megy, ha a saját, eredeti területeden az állás keresés miatt kihagytál 2-3 évet legtöbbször már vissza sem tudsz kerülni. Szintén személyes tapasztalat.
    És akkor nem beszéltem a lelki oldaláról a dolgoknak. Miért feltételezed azt olyan könnyen, hogy aki mondjuk addig értelmiségi beosztásban dolgozott majd szívesen elmegy akár sofőrnek? Lehet, hogy te halál lazán váltasz, de más meg rákot kap attól, hogy senkinek nem kell évekig. Vagy szerinted ezt köszönjük meg Orbán Viktornak, hogy sofőrnek azért még el lehet menni meg segédmunkásnak? Meg ki lehet menni a dinnyefőldekre meg kubikosnak? Ne vicceljünk már kérem. Ezekkel a „Leülni és siránkozni a legkönnyebb szövegekkel azt a 800 ezer embert – de legyen csak a fele – sérted meg, aki szeretne dolgozni csak kurvára nem lehet ebben az országban.

  15. Bérek és realitás!
    Ébresztő!A gazdi elmondta ,megmondta mennyi lehet a bér a Visztulán keletre.
    Ha nem hiszed oké belátom elég idegesítő .De ha beszélgetnél szlovákokkal ,lengyelekkel,románokkal,csehekkel ,bolgárokkal és mind ahány nemzet a keleti régióból van hamar rájönnél. A rendszer ugyan az, ugyan az a szlogen, ugyan az a propaganda ,ugyan az a meló és ugyan az a szituáció szintén csak éppen teljesen más nyelven.Nyugaton is hasonló csak ahoz beszélni kell megérteni a sorok közt olvasni.Ja ez egy nagy összeesküvés elmélet szerinted a részemről.
    A helyzet komikuma ,hogy nem.De nem is érdekell már egy idő óta én teszem a dolgom kiröhögöm az állás interjún a másik kiscserkészt.Megkérdem ugye heti bérről beszélünk mire totál kiakad.Ha ön viccel én is, ha már így barátkozunk és ezzel a lendülettel vissza is mászok a nyugati munkahelyemre.Ő meg azt gondolja onnan megy majd nyugdíjba és a cég nem cseréli le!Hülye
    50 vagy 65 éves itt pl. senkit nem érdekell melós kell sok és azonnal.A héten a fönökség mondta a lengyel srácnak hogy hát ennyit tudnak adni. Ő meg :figyelj nem én keresek munkát hanem a munka engem a szomszéd 500 jurával többet ad.Na és les..rom mit kinek miért fizetsz ,vagy megyek oda.Megy oda most meg a sopánkodás hogy honnan lesz melós.
    Ötlet hozunk másik lengyelt Lengyel országból.Gratula észlény !nyertél két egész hónapot .Kb. ennyi időt fog időbe venni a másiknak, a tájékozódás,-majd lelép-.A cég döglődik, de mindenkire jut már 4 hülye aki fönöknek nevezi magát.A dolgok ilyen egyszerűek.
    Itt is otthon is.Meg fognak dögleni.Az egész fizika és matek kérdése, két hónap vagy két év.
    Rinya az egész meg hiszti.Abban a korban járok mikor már sem hazudnom sem elhinnem nem kell a dolgokat.Na meg ha egy évig sem kapok hasonló melót akkor meg más sem.Kb ennyi a vélemény.
    Ne légy a rendszer aktív rabszolgája légy a sajátodé és már is élhető lesz a világ.

  16. Talán??? Egy történet s a hozzá fűzendő gondolatok. 1988 ban vonultam be egy igazi még komcsi laktanyába hatarörnek. A politikai foglakozáson unalmamban rajzoltam egy nagy Árpádsávos magyar címert a fuzetemre. Ezt észre vette a pol tiszt és kaptam egy fegyelmit,Meg még anno bevonulás előtt voltam egy 23. ai tüntetésen ahol igazoltattak és felirták a nevem. A két ügy miatt politikailag megbizhatatlan lettem és áthelyeztek egy munkás századba.
    Szerintem az a helyzett ennél a mostaninál sokkal reménytelenebb volt föképpen a megszálló szovjet csapatok miatt.
    Ha akkor azt mondtam volna hogy 1 év mulva okt 23. a nemzeti ünnep lesz, kivonulnak az orosz csapatok, a Ceausescu házaspár fal mellett végzi. Mennyire néztek volna örültnek?
    Valahogy most ugyan ugy érzem magam mint akkor ha a jelenlegi helyzetröl beszélek valakivel. Orbán örök!!! Nincs más!!! Nincs ellenzék aki leválthatná!!! Megvéd a semmitöl minket!!! A Gyurcsan is lopot meg a többi is, Most akkor smuck andort vagy a szélt akarod?
    Orbánt és rendszeret a gazdasági váltság fogja leváltani. Ami már most elkezdödött.
    Ha a világ elkezd radikálisan változni, a kormányok is sorra bukni fognak és elsöként a gyenge hazugságra épülő kis diktaturák.
    Orbán mögött nincs más csak a magyar emberek egy részének a butasága. A nyugat megveti és nem támogatja, a kelet szinten nem szereti. Öt nem fogják megmenteni és az USA ban vagy Oroszországba szállitani és élete végéig megvédeni. Szoval neki csak egy ut van élete végéig hatalmon maradni. Nos ez menni fog? Vagy nem?

  17. Azért van magán repülőjük bécsben és ezért lesz az M1 kifelé 3 sávos.Argentina kb.,de azzal a kisgéppel ,hogy jut el odáig ezt nem tudhatom.Szerinted hova tüntetik a pénzeket?
    Amúgy meg a gazdaság ténylegesen a romokban.Lenini forradalom elmélet két pillére már lassan de biztosan felállt a harmadik meg folyamatban.Mindenki döntse el maga.
    Az összeomlás rendszerszinten fog történni.A tömegnek meg mondhatnak akkor bármit.
    Teljesen egyet értek!

  18. Andrew. Havi 150-200 ezerből a létminimum kijön. Mi a létminimum? Az, hogy minden rezsi kifizetése után nem döglesz éhen. Viszont félretenni nem tudsz. Ha elromlik valami, nem tudod pótolni. Nézz utána a tüzelő árának. Vagy hogy egy új mosógép, hűtő mennyibe fáj. Új építésű ház nem harminc millió hanem a duplája. Tötlesztővel még több. Telek is kell az építéshez. Csak a közművek engedélyeztetése másfél millió. De hagyjuk.

  19. Thunder és Kamionos:
    Kettőtök véleménye között ég és föld. Miért? Teszem fel magamnak a kérdést. Amit tudok, hogy a kedvenc éttermünkben (a tulajjal beszélő viszonyban vagyunk) Havonta váltják egymást a pincérnők. Nem kirúgják őket, hanem elmennek. Hónapokig ki van írva, hogy szakácsot felvesznek.
    A házam tetőszerkezetét egyedül én csináltam. Mit kell az ács „művészeten” fél millióért egy éven át tanulni? Nem diploma kell és két nyelvvizsga. Meg kell tanulni az alapokat (matek, geometria, kémia, fizika) még az iskolában, aztán kész. Egy percig nem voltam kőműves inas. Ragyogóan rakom a téglákat. Mit kell megtanulni? A függőónt, a vízszintmérőt meg a malter kikeverést. Ezt kell egy éven át tanulni? Egyedül ahhoz kell rutin, hogy kőműves kalapáccsal kettévágj egy téglát, egy kis téglát, amit ma már nem alkalmaznak, csak díszítésnek. Szóval nem értem, hogy amikor munkanélküliség van, akkor miért nem tud valaki elhelyezkedni. A BKV fél milliót fizet egy járművezetőnek és hajlandó be is tanítani a jelentkezőt és fizetést ad a betanítás alatt is. Persze a pártállami papír tologatás egy fűtött irodába, na az már nincs, ahol ezért még nyelvpótlékot is fizettek.

  20. Apám a horányi nyaraló csatornáztatásáért HÁROMSZÀZEZER forintot fizetett,utcai alpcsatorna plusz bekötés, terveztetés, engedélyeztetés . Ez csak a csatorna. Havi 150-200 ból próbáld meg ugyanezt. Fingotok sincs az árakról.

  21. A Fideszetek meg megvett titeket 12000.forintnyi éves rezsitámogatással. Fél köbméter fára sem élég. Talán egy darab farmernadrág kijön belőle.

  22. Van fogalmam az árakhoz,és másnak is.A házam a két kezem munkája,mert ha mindent csináltatok mint az urak .Akkor még az ükunokám is fizethetné.
    A villanyt a mérőig tetettem le a gázt be se köttettem,mert a szolgáltató ragaszkodott a gerinc kiszámlázásához cirka 3 milláról indítottak 12 éve.Ez az akkori árakon egy 25-30 év fűtés költsége volt fával.Csak a csonk felhozatala.Vízre is volt valami vicce a szolgáltatónak csatornával egyetembe.A beton akna a kút fúrás és az összes cécó a 10%-a volt az egész macerának.Az üzemeltetésem is 10% ez által.(villany+szippantás+ septifos)
    A tisztelt állami szervek bekaphatják a cégbirodalmakkal egyetemesen.
    Ha meg fizetgetni akarsz a kényelmedért annak ára van.A luxust meg kell fizetni.
    A fejed nem azért van a nyakadon ,hogy ne használd !
    -9 éves kor környékén terület, kerület majd térfogat számítást az én időmben tanították.Az elsajátítás természetesen egyén függő volt.A tanult tudás alkalmazását sem tiltotta meg senki.Ha valaki ezt nem óhajtja hát erre mit mondjak?Sírj tovább, fizess és ne is gondolkodjál.Ne művelődj ,maradj sötét majd apu anyu megvéd for ewer.
    -Felnőttnek képzelt emberek másoktól várják a dolgaik megoldását,elárulok egy titkot a feneked kitörlése max.3-5 éves korig dukál.
    -A hiba természetesen a mátrixban keresendő nem magunkban. Akkor is a piros ruhás nő a hibás ugye?
    Te semmiről nem tehetsz !Meg ,hogy is tudnál ellene tenni, a nagyfiúk a hibásak.
    -Tudod ilyenkor az anyukám anno megkérdezte: első alkalom ,hogy így járok?Valaki mondta ,hogy velük kell játszanom esetlegesen kényszerített rá?Szépen rávezetett,hogy először is magamban keressem a dolgok kulcsát,gondolkodástól még soha nem lett senki szegényebb…….
    Jaj és persze megvett a fidesz ,ember hülye vagy ezen sajnos már nem lehet segíteni.Rezsi csökkentés meg porhintés volt senki semmit nem kapott.1m3 fa (erdészeti1x1x1,7) az 50E/ft ha meg súlyra veszed erre mit mondjak ismét az almát meg szintén darabra ugye nem kilóra ?Gratulálok.

  23. Nad. Az idő pénz. Kétkezi házépítés nem lehetetlen, de
    addig nem kapsz fizetést. Valami nem oké. Én napi tíz órát dolgozom. Havi 260.000 forintért. A megrendelőink havi másfél- kétmilliót. Négy gyerekkel, otthon ülő asszonnyal. A hülyék a túloldalon vannak.

  24. A házépítéshez kell pár dolog. Sóder, cement, vízszigetelő anyag, tégla, homok, és még sorolhatnám. Kiszállítási költség, behajtási engedély. Épitőiparban dolgozom.

  25. 4 műszakban nyomtam,főiskolára jártam mellette akkor ismét, közben váltam.Hidd el meg lehet csinálni amellett is.ja hogy volt mikor 4 órákat aludtam vagy semmit -igen.Valamit valamiért.Hogy a svájci hitelt is visszapengettem igen.Ja hogy ezért el kellet mennem 2600km-re az otthonomtól hogy 40 évesen földön aludtam kenyeret ettem szárazkenyérrel. Ja lemondással járt, rengeteggel.Ja gondolod ,hogy más nem 10-12-16 órákat dolgozott.De megvan.Sirtam -nem ,nem tetszett -nem de az eredményt mindenki irigyelte és persze neked könnyű volt szlogent hallottam folyamatosan.Most ezen emberek tömege csak sír,sír és sír.Fel kell nőni egy férfi meg ne picsogjon azt hagyja a vén nyanyákra álljon a sarkára.Vagy menjen a kék osztriga bárba.
    Amikor megszületsz senki nem mondja hogy könnyű lesz.Azt igen ,hogy nehéz.
    A férfiak nem picsognak hanem teremtenek példát mutatnak a kisfiúknak ,hogy egyszer ők is férfiak legyenek.Aki meg kisfiú marad annak ott a homokozó anyuci szoknyája mellett.Nem gyermekeid számától leszel felnőtt hanem a gondolkodás módottól a viselkedésedtől ,tevékenységedtől.
    Kifordult elfordult minták alapján csodálkozunk ,hogy van már olyan aki még a szemének sem hisz.Mikor lenéz,hogy fiú.
    Fel kell nőni használni a fejünk nem a sör legurítására van a nyakon másról nem beszélve

  26. Részemről befejeztem. 2600 km- ről nem lehet építkezni. Csak az ott megkeresett pénz hazautalásával. Ami nem 150-200 ezer forint. Nem vitázok elegem van a féligazságokból.

  27. „Ez – és előre elnézést kérek érte – egy bugyuta marketinges szöveg, ami ha igaz lenne akkor csak 35 év alatti szimpatikus, tüneményes emberkék dolgoznának szerte az országban. Az igazság az, hogy nagyjából 800 ezer nem hivatalos munkanélküli van ebben az országban a legóvatosabb becslések szerint, ha minden annyira egyszerű lenne, ahogy elmondod, akkor kérdem én, ezek az emberek miért nem találnak munkát? Minden munkanélküli antipatikus és antiszociális?”

    Tulajdonképpen én sem marketingszövegnek szántam, hanem, hogy megérkezett a kőkemény kapitalizmus az utolsó 10-15 évben.
    Miért? Nehéz általánosítani, de néhány lehetséges ok:
    -rugalmatlanság. Megtanult valamit, abban dolgozott és képtelen váltani bármi másra. Megoldás: átképzés, átmenetileg rosszabbul fizető és/vagy „szaros” meló elvállalása
    -rossz környéken él, ahol kevés a munkalehetőség. Megoldás: mobilitás
    -nem akar. Elmegy mondjuk két napra segédmunkásnak, amiből 4 napig tud inni. Ezt ismétli. Neki ez elég. Megoldás: az nincs:)
    -vannak azok, akikkel csak úgy történnek a dolgok. Ha van munkája dolgozik, ha nincs, akkor várja, hogy valami történjen, vagy valaki megoldja helyette és addig vegetál. Kölcsönkér, a szülőkön élősködik, ha még élnek. Ha ez évekig tart, az sem riasztja el. Aztán szid mindent és mindenkit. Szembejött velük a kapitalizmus és még mindig csak pislognak. Várják, hogy legyen segély, emeljék a közmunkásbért, vagy arra, hogy Jézus leszáll az égből és onnantól nem kell ételt magukhoz venniük.

    „Tudod mi a valóság? Hogy nem leszel ács, de más se leszel és vissza se fogsz tudni menni irodába nagy valószínűséggel mert nem lesz hova, el is mondom miért.”

    Nem leszek, de lehetnék. OKJ estin, napközben ács mellett segédmunka és figyelni a mestert. Ha éppen hiányszakma akár még a munkanélküli ki is fizeti a tanfolyamot. Mire elvégzed a sulit már kisebb melókat be tudsz vállalni még mindig a segédmunka mellett. 2-3 év és felépíted a dolgot. Ha valakinek meg van a cél és mindig abba az irányba néz, akkor meg fognak találni azok az emberek, megoldások, amik hozzásegítenek.

    Anno nulla kilométerrel senki nem vett fel kamionost. Megoldottam. Felajánlottam, hogy elmegyek egy másik sofőrrel négykézben ingyen két hétre.Utána üljön be mellém és döntse el, hogy felvesz-e. Mivel így többet pörgött az autója kapott rajta. Én pedig 6000 km után már gond nélkül bekerültem. Persze sokan lehülyéztek, de nekem lett munkám, nekik meg nem. Remélem érted, hogy mit akarok kihozni belőle.

    A kamionos meló után a másik álmom, hogy bróker akartam lenni. Kell ennél élesebb váltás? 3 hónap múlva már minden nap egy váci utcai étteremben ebédeltem bróker kollégáimmal.
    2014-ben én is kerültem ilyen nehéz helyzetbe. 4 csigolyám összetört és hónapokig lábadoztam. Feleségem GYES-en és 5 hónapos várandós volt. Mire felépültem két heti pénzünk maradt. Nem csüggedtünk, hanem azt mondtuk, hogy ezt is meg fogjuk oldani, mint mindent. És igen, fogtam magam és elmentem hóblizni a melegaszfaltot 40 fokban a közúthoz. Erre a munkára a kamionos fülkéből nézve korábban azt mondtam, hogy ez az egy meló, amit soha nem fogok csinálni:D
    Hogy könnyű lett volna fejben váltani azt nem mondom. Diplomásként más miliő, egyszerűbb emberek és ott van a „én ettől többet érek, jobbak a képességeim” érzés. De szükség volt rá és kész. Ha valaki ráér húzódozni bármilyen munkától, akkor nincs igazán nehéz helyzetben!!

    „maga 45 éves, ugye tudja, hogy már késélen táncol.”
    Na ezek a veszélyes mondatok. Sokszor húztak volna már vissza ehhez hasonló mondatokkal. Ha minden alkalommal felülnék az ilyen mondatoknak, akkor én is a 800 ezer nem hivatalos munkanélküli között lennék.
    Értékes és jó munkaerő vagyok kortól függetlenül. Lehet kérem fizetni érte vagy megyek másik céghez és más fog pénzt csinálni a képességeimből, a munkához való hozzáállásomból.

  28. A háznak van alapja. Gépi alapásás 40.000ft/folyóméter. Előtte földmunka „tükör” elkészítés. Fennmaradt föld elszállítása. Alaplemez előkészítés murvafeltöltés, lefolyó,víz beállás, lemezbeton, majd annak párazáró szigetelése…. Beton pumpa beállás, beton ára, kőműves óradíja, vízhasználat. Àramellátás. Három fázis háromszor 25 amper. 380 V. Konténerek a sittnek, nyolcköbös. Darabja ötvenezer. Csak a kezdés tízmilliós nagyságrendű.

  29. „Részemről befejeztem. 2600 km- ről nem lehet építkezni. Csak az ott megkeresett pénz hazautalásával. Ami nem 150-200 ezer forint. Nem vitázok elegem van a féligazságokból.”

    Pont ez a lényeg…vagy elmész és dolgozol több pénzért és akkor megfizetsz valakit, vagy a 10 óra után nekiállsz és még 6 órát falazol, glettelsz, festesz minden nap. Mindkettő működik csak el kell dönteni, hogy melyiket vállalod be.

  30. 25. +1
    Nod, kicsit erős voltál, de a szívemből szóltál.

  31. Kamionos napi tíz óra épitőipari munka után falazz még otthon hat órát. Nem éred meg még a tető elkészültét sem. TÉNYLEG ENNYIRE NEM TIDJÀTOK hogy az épitőiparban nem csak léhütők dolgoznak?

  32. „A háznak van alapja. Gépi alapásás 40.000ft/folyóméter. Előtte földmunka “tükör” elkészítés. Fennmaradt föld elszállítása. Alaplemez előkészítés murvafeltöltés, lefolyó,víz beállás, lemezbeton, majd annak párazáró szigetelése…. Beton pumpa beállás, beton ára, kőműves óradíja, vízhasználat. Àramellátás. Három fázis háromszor 25 amper. 380 V. Konténerek a sittnek, nyolcköbös. Darabja ötvenezer. Csak a kezdés tízmilliós nagyságrendű.”

    Nincs nálam a költségfüzetem, de amiket elsoroltál az megállt kb. 2 millában tavaly.
    40.000/folyóméter?? Itthon akartál építkezni, vagy valahol külföldön?
    Gépi földmunka 20 ezer/óra. Mivel van rá jogsim, csak gépem nincs, így elmondtam neki, hogy 5 órája van a tükörre és a 54 folyóméter alapkiásására. A 3. gépes be is vállalta és meg tudta csinálni 100ért.
    A föld egy részét vissza lehet tölteni. Egy Ifányi maradt, azt elvitték 20.000-ért.
    Milyen sitt van az elején, amihez konténer kell? Olyan telket kell venni, ahol nem kell bontani, mert az kb. 1-1,5 milla.
    380 V nélkül is lehet építkezni. Egyedül azt hiszem az esztrich géphez kellett volna, de megoldották némi plusz pénzért generátorral. Murvafeltöltés talicskával.
    Szóval nem tudom, hogy milyen tízmilliós nagyságrendről beszélünk. 10 millánál már szerkezetkész volt a ház. Alap, falak, tető.

  33. Kamionos a kétkezi házépítés az, hogy te rakod a falat, te ásod az alapot, te vakolsz. 2600km az elég nagy távolság. Onnan kurva nehéz kétkezi munkát végezni a saját házadon. ÉRTED? Az nem kétkezi munka hogy hazautalom a kint megkeresett pénzt és felépíttetem a házam. FOGALOMZAVAR VAN. Olvasd el figyelmesen a posztot, és a hozzászólásokat, illetve a válaszokat.

  34. „Kamionos napi tíz óra épitőipari munka után falazz még otthon hat órát. Nem éred meg még a tető elkészültét sem. TÉNYLEG ENNYIRE NEM TIDJÀTOK hogy az épitőiparban nem csak léhütők dolgoznak?”

    Nem egy olyan példa van előttem, aki az építőiparban dolgozott napközben és este a sajátját csinálta. Mindig csodáltam őket. Aztán mikor az ember odakerült, akkor ment és csinálta. Persze, hogy kikészülsz. Már az építkezés felénél hozzám sem lehetett szólni. 3 hónapig tartott, mire regenerálódtam.

  35. „Kamionos a kétkezi házépítés az, hogy te rakod a falat, te ásod az alapot, te vakolsz. 2600km az elég nagy távolság. Onnan kurva nehéz kétkezi munkát végezni a saját házadon. ÉRTED? Az nem kétkezi munka hogy hazautalom a kint megkeresett pénzt és felépíttetem a házam. FOGALOMZAVAR VAN. Olvasd el figyelmesen a posztot, és a hozzászólásokat, illetve a válaszokat.”

    Elolvastam és igen, kicsit összemosódtak a történések az eredeti posztban, ezért is írtam le részletesen, hogy mire gondolok. Amit én írtam az helytálló és tartom. Vagy kint melózol és fizetsz valakinek, vagy otthon vagy kevesebb pénzért és pótolod saját munkával.
    De tovább megyek…ha nem bírod fizikailag a kettőt, akkor keress olyan munkát, ahol nem készülsz ki napközben és este tudod csinálni a sajátodat.
    Sajnos a saját ház igen kevés embernek megy könnyedén, áldozatok nélkül.

  36. 16.

    Az úgynevezett szoft diktatúrák, mint a miénk, Oroszo., Kína elég működőképeseknek tűnnek. Mivel egyedül döntenek, így a döntési folyamatok is elég gyoraks:)
    Nincs ellenzékre mutogatás, ha valami balul sül el. Muszály érte vállalni a felelősséget. Így kénytelenek jól csinálni és odafigyelni arra, hogy a nép se éljen rosszabbul, mint 4 éve. Különben forradalom lenne. És mivel erővel már nem divat megtartani a hatalmat, így ha valamit „elkúrnak”, akkor fel lesznek lógatva, nem úgy, mint Gyurcsány. Az ő szerencséje az, hogy nem volt 2/3-a. Nem tudom, hogy ezt mennyire fogja fel:D
    Szóval Viktornak nagyon toppon kell lenni, ha meg akarja tartani a hatalmát és ahogy látom azért igyekszik is. Az ellopott milliárdokkal pedig úgy néz ki senki nem foglalkozik, amíg van előrelépés.
    Kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor jön az elkerülhetetlen válság? Láthatólag készülnek rá, de azt hiszem alábecsülik az előttünk álló gazdasági hatásokat.

    Amikor 2010-ben megnyerték a választást azt mondta Viktor, hogy „Forradalom történt”. Mondom anyámnak, hogy az majd csak lesz. A 2/3 és egy gazdasági visszaesés kombinációja szerintem borítékolja. Szerencséjük van eddig, hogy az elmúlt 8 évben végig konjunktúra volt.
    Mindannyiunk érdekében kívánom, hogy ne legyen igazam, és OV megoldja, mert lesznek akik határozottan ki fognak állni a Fidesz mellett is és akkor lehet itt még komoly vérfürdő.
    Talán úgy tűnhet, hogy egymásnak ellentmondó hozzászólásaim vannak a Fidesszel kapcsolatban, de nem. Egy éremnek két oldala van és nem árt, ha az ember mindkettőt szem előtt tartja. Én csupán nem vagyok elfogult egyik irányba sem.

  37. Kamionos!
    A te emberi karaktered messze kisebbségben van (de ezt te is tudod). Ha ragaszkodsz a önmagad (teljesen jogos) fényezésére, akkor kapsz néhány elismerést és rengeteg ellenséget (ezt is tudod). Az én oldalamról nézve ez csak egy rövid ideg hasznos. Erre figyelned kéne.

  38. Tibor bá’, már amikor írtam akkor megfogalmazódott ez bennem, hogy talán önfényezésnek tűnhet. De úgy gondoltam, hogy a saját példa hitelesebb, mint a légből kapott.

    Eredetileg csak annyit akartam írni, hogy amiben most élünk az olyan általános jólét, amihez fogható nem igen volt az átlagpolgár számára korábban. (nem, nem a te érdemed Viktor:) )
    Ha van egy kis fűtött szobád, ahol meghúzhatod magad a családoddal, van mit enni, inni, és nincs komoly egészségi problémátok, akkor már elképesztően szerencsések vagytok. Minden más csak bónusz, ajándék.
    Aki ezt el tudja fogadni, annak boldogabb lesz az élete, amíg ez tart. Amikor pedig elmúlik, akkor kisebb lesz a pofára esés. Mert el fog múlni. (nem a te hibád Viktor:) )

  39. Dan, igyekeztelek rávezetni, hogy meg lehet csinálni a saját házat komoly áldozatokkal. Ha te a meló után nem falazol, hanem a családoddal töltöd azt az időt, az lehet ugyanolyan, vagy akár jobb döntés is. Vagy, ha nem mész ki miatta külföldre melózni, azzal sincs semmi gond…ha ezt a helyzetet Te és a párod el tudjátok fogadni és nem lesz belőle vádaskodás se a másik felé, se saját magad felé.

    Minden jót!

  40. Igen kamionos, meg lehet oldani komoly áldozatokkal. Vagy kintről utalod rá a pénzt és az apád hazaárulónak nevez illetve a gyerekeid apa nélkül nőnek fel, vagy banki hitelt veszel fel és azt még az ükunokád is nyögi, de legalább ott voltál a fiad mindegyik születésnapján és láttad az örömöt az arcán. Hintát szerkesztettél neki a kertben stb. De banki hitelt sem kapsz a fent említett 150-200 ezer forintnyi havi fizetésedre. Akkor mégis ki építkezik ma? Minimum félmillás fizetés plusz önerő.

  41. Amúgy meg ötven négyzetméternyi alapnak alapásással visszatöltéssel murvázással vasalàssal, zsalukövezéssel, lemezbetonozàssal víz, és csatorna kiépítéssel kétmillió az ára. Normál családi ház 150 m2 alapterületű. És emellett kétszintes. A födém még drágább lehet ha monolit. Mennyezet fűtés csövezéssel, hővisszanyerős szellőztetés kiépítéssel, mert ma már ha nem tudnád kötelező az A plusz minősítés. 20 cm külső szigetelés, 15 cm tetőszigetelés, háromrétegű ablakok. De tényleg hagyjuk. Nem vitázok.

  42. 19-re Tibor bá, pont bkv járművezetőnek készülök. a bruttó 400ezer a reklám.
    A valós pénz nettó 200-250 sávban lesz. Ami persze még mindig korrekt.

  43. „A valós pénz nettó 200-250 sávban lesz. Ami persze még mindig korrekt.”

    Mihez kepest Pilotkex?
    Ha kifizetsz egy 150 ezres alberletet, ami ugye az alsokategoriäban van ma Budapesten, akkor mär csak az éhedögléshez sok. Minden mäsra kevés.

    Dan, kamionos

    ti mind a ketten ugyan arrol az éremröl beszéltek csak mäs-mäs oldalärol. Mindegyötök hozzaszoläsa megällja a helyét.

  44. 46 Curix

    „Mindegyötök hozzaszoläsa megällja a helyét.”
    Ez biztos?

    2018-ban 145 ezer a közfoglalkoztatottak száma és csökken.
    http://kozfoglalkoztatas.kormany.hu/2018-aprilis-havi-tajekoztato-a-kozfoglalkoztatas-alakulasarol

    Ezeknek az embereknek a kétoldalú munkaszerződésén rajta van az egyetértő aláírásuk.
    Ezek az emberek dolgoznak, tehát (meg)élnek 50 eFT-os jövedelemből.
    Aki ennél magasabb keresetre panaszkodik, az szembe megy 145000 ember írásos tanúvallomásával és példamutató cselekedetével.

    A munkanélküliség pedig folyamatosan csökken.

    …esetleg rosszul látom? 🙂

  45. 47:

    N/a

    tulajdonkeppen nem tudom mire szeretnel kilyukadni.

  46. Curix
    Csaladot sosem akartam. Igy kisebb alberlet is eleg 100-on belul, mint amiben most vagyok.
    Mellette megmarad a netes poker kiegeszitesnek, amibol elek regota.

    Parban eloknek meg ott van meg egy fizetes.
    Vegzettseget nem kernek es nagyon stabil helyet adhat. Igy nezve korrekt.

  47. Na pont ez a lényeg. Mindenki próbál egyedi bevételhez jutni a nagy viszhanggal beharangozott létminimumon kívül. Akkor ki hazudik? Lekinkább mindenki. Adózatlan pénzek mennek jobbra balra és azért közbe szól a neveltetés. Mészáros csak addig tolvaj míg többet engednek neki lopni, mint a mezei állampolgárnak. Minden Magyar probléma ebből indul ki, és ebből gyökerezik. Másnak mennyi van, nekem miért nincs annyi.
    Mert.

  48. Apám ultizik. Jól, sőt…. Szerinted az nem törvénybe ütköző cselekmény? De. Egy hónapnyi nyaralási pénzt megötszöröz. Egyetlen este alatt. Nem csal csak ismeri a matekot. Szar érzés a vesztesnek. Mindenki elismeri.

  49. Pilotkex

    félre ne érts nem tisztem megitélni, hogy amit csinálsz az jo vagy sem, ez egyes egyedül csak rád tartozik.
    De azt tudom, hogy Budapesten ha albérletben kell laknod, akkor a 200 nettobol csak létezni lehet de élni nem. Budapest egy aránytalanul drága város lett. A lakásárak kb. Berlin árszintjén vannak. Csak a fizetés van a béka segge alatt.
    Tudod mi a legcsufosabb? Ugyan annyi albérletet fizetsz ott Budapesten mint én itt Bajorország egyik legdrágább vidékén. Na ez a szégyen.

    És a minimálbér itt netto 360 ezer forint, amit tényleg csak az alja keres, mert a legtöbb bér netto 450-550 ezer ft között van.
    Magyar árszinvonal a szolgáltatás kivételével elérte vagy meghaladta a német szintet. A fizetések pedig a harmada az itteninek. Nem kell ezen sokat matekozni, ha ez az arány nem javul akkor folyamatosan elhagyják a fiatalok az országot…… Az utolso majd lekapcsolja a villanyt…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük