(2503) Rouhani felhívta Putyint telefonon (Xinhua jelenti)

VIP. 335

Egyre többen látják úgy, hogy Putyin elnök túl puha, indokolatlanul bánik kesztyűs kézzel Washingtonnal.

__________________________________________________________________________

A teljes fordítást a VIP előfizetőknek E-mailben elküldöm.

__________________________________________________________________________

Rouhani Phones Putin Warning Global Chaos if Western Strikes on Syria go Unanswered

By Xinhua  TEHRAN, April 16 (Xinhua) — Iranian President Hassan Rouhani said the U.S.-led attacks on Syria violated international law and if they go unanswered by international bodies, more of such chaos in the world will be conceivable, Tasnim news agency reported on Monday.

The U.S.-led strikes on Syria proves that Washington has direct ties with terrorists, Rouhani said, stressing „The Americans showed such a reaction when they felt the terrorists were dislodged from an important region like Eastern Ghouta,” Rouhani said in a phone call with Russian President Vladimir Putin.

Putin said further Western missile strikes on Syria would lead to chaos in international relations, Tehran Times reported.

„Vladimir Putin, in particular, stressed that if such actions in violation of the UN Charter continue, then it will inevitably lead to chaos in international relations.”

Earlier Saturday morning, the United States, in cooperation with Britain and France, attacked Syrian military facilities allegedly related to Syria’s chemical weapons capabilities.

The move was to retaliate for the alleged use of chemical weapons by Syrian troops early the month in an attack on the rebel-held town of Douma near the Syrian capital Damascus. The Syrian government has strongly denied the allegations.

Iranian political and military officials on Saturday strongly condemned the U.S.-led strike on Syria’s military facilities.

This article was originally published by „Xinhua” –

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(2503) Rouhani felhívta Putyint telefonon (Xinhua jelenti)

  1. Kesztyűs kézzel Washingtonnal? Ez úgy hangzik, mintha minimum egyenlő ellenfelekről lenne szó ebben a kérdésben. Ha valóban így lenne, akkor nem csinálnák azt az amcsik Szíriában azt, amihez épp kedvük van. Az oroszok max széttrolkodni tudják az USA célokat, mint Szíriában, de az irányítás nem náluk van.

  2. lr,

    Én is hasonlóan gondolom. Merthogy Putyin teljes mellszélességgel kiáll és támogatja Aszadot, erre az amcsik bejelentik, hogy Aszadhoz tartozó célpontokat fognak támadni és az oroszok mit lépnek erre? Tűrik.

    Beígérték Putyinék, hogy ha az amerikaiak támadnak, akkor megtámadják a rakétákat indító hadihajóikat is, aztán mégsem tették. Az oroszok rántották el a kormányt, alulmaradtak, az Aszad által ellenőrzött területek légvédelmét sem tudják/merik/akarják megtenni.

  3. lr,
    Attól tartok, nem ugyanarra a filmre váltottunk jegyet.
    Az USA közel 7 éve őrjöng, üvölt, fenyeget, követelőzik, bombáz, kiképez, pénzel: Asszadnak mennie kell. Ez a háború ezért indult, semmi másért. Asszad azonban nem ment sehová. Az évek során lassan, nagyon lassan az iráni beavatkozás dacára kivéreztették a szír kormányhadsereget, és az orosz beavatkozás valóban az utolsó órákban érkezett meg. De azóta a kocka fordult: a kannibálok csaknem eltűntek, mérsékeltebb példányaik mostanában gyülekeznek az utolsó nagy iszlamista dögkútban Idlíbben, az USA két kulcsfontosságú helyi szövetségese egymással áll szemben, közben Asszad megnyerte a háborút. Nem az oroszok trollkodják szét az USA céljait, hanem épp fordítva: ilyen-olyan indokokkal próbálja a nyugati „koalíció” és Izrael (ez utóbbi már igen régóta) alátámasztani egyre-másra történő beavatkozásait Szíriában, melyek semmiféle lényegi eredményt nem érnek el. Okoznak is némi kárt, de végeredményben az USA kutya ugat, a szír karaván meg halad. Még hogy az USA azt csinál Szíriában, amihez kedve van! Röhej.
    Már írtam korábban, hogy ez szerintem egyeztetett támadás volt, ott meg is indokoltam, miért gondolom így. Trump helyesen fogalmazott, hogy ennél jobb eredményt nem érhettek el: ő arcot mentett, „odacsapott keményen”, a Raytheon is örülhet, pótolni kell a készleteket (bár ideje valami ütősebbel előrukkolniuk – a legújabb orosz csodákhoz képest a Tomahawk már lassan olybá tűnik, mint 1991-ben a Scud rakéták ezekhez képest), az oroszoknak még lőni sem kellett, egyetlen szír sem halt bele a támadásba, amely 32 (vagy 105) robotrepülőgéppel sikeresen letörölt a föld színéről egy tucatnyi épületet, és a szír légvédelem kiválóan vizsgázott. Hát ki járt itt rosszul??!

  4. Bikkin: Nézőpont és timeframe kérdése. Én azt gondolom, hogy az, hogy USA most nem irányít a térségben az nem kényszerűség, hanem szándék kérdése a részéről. Fordítva inkább kényszeresnek látom a helyzetet.

  5. Az Egyesült Államok világhatalmi pozíciója a Hidegháború vége utáni időszakhoz képest is látványosan megrogyott, ez nem kérdés. Nem csak mi, egyszeri földi halandók, de még Zbigniew Brzezinski is ugyanezt állította a halála előtt nem sokkal megírt utolsó nagy könyvében, a „Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága” címen.
    Amit néhányan Amerika „irányításának” látnak, az valójában egyre többször a kevésbé jól leplezett kakikavargatás kategóriája – elég ránézni az amerikai kormányzaton belüli, valamint a hatalmi ágak közötti napi szintű cirkuszokra és egymással ellentétes nyilatkozatokra. Ez azért távolról sem a Hidegháború győzteseként ünnepelt szuperhatalmi aranykort mutatja.
    Az USA hatalmi súlya a mai napig a legjelentősebb nagyhatalommá teszi, de ez olvadóban van a többi hatalmi centrumhoz képest, katonai téren az oroszok hátránya sokat csökkent, gazdasági és katonai téren pedig Kína az, aki igen öles léptekkel közeledik az USA szintjéhez.
    A Közel-Keleten tapasztalható USA befolyás csökkenés nem az amerikaiak szándéka szerinti, sőt!
    Az alapjaiban elrontott neokon stratégia, az eszement háborús ámokfutás, a globális média által is napi szintű rutinná tett nyugati kettős beszéd és kettős mérce mind-mind csak rátett arra a lapátra, amin már eleve elég sok kérdőjeles dolog volt, például a soha vissza nem fizethető amerikai államadósság.
    Ez a történet egyik oldala.

    Putyin és a kesztyűs kéz politikája:
    Van benne valami, szerintem is puhán reagált Moszkva az USA katonai csapására – nem azért mondom, mert drukkolok egy világháborúnak, de most kivételesen egyet kell értenem Paul Craig Roberts-el, aki szerint semmi értelme további engedményeket tenni és a háttérben együttműködni Washingtonnal, mert ez csak felbátorítja a neokonokat és minél később csap az asztalra Moszkva, annál nagyobbat kell majd ütnie.
    Az oroszok előre jelezték, hogy visszalőnek, ha orosz katonák élete veszélybe kerül vagy orosz katonák sérülnek meg. Miután az USA irányította csapások célpontjai jó messzire voltak minden környékbeli orosztól, így ez az eset nem következett be, ergo az ígéret alapján nem volt miért visszalőni.
    A szír légvédelem jól vizsgázott, az oroszok 71 CM leszedését mondják, az izraeli hírforrások „számos” cirkálórakéta lelövéséről beszélnek konkrét adatok nélkül, a szíriai ellenzéki SOHR 65 CM leszedéséről tud, addig Trump szerint egyet sem tudtak lelőni.
    Ha igaz lenne a barzehi célpontra beérkező 76 db CM amerikai legendája, akkor a három épület így kapott volna találatot – ezt ugye senki sem gondolja komolyan? 😀
    (jani22, htka)
    https://1.bp.blogspot.com/-FybtMd68Cfk/WtMWwMNB7TI/AAAAAAAAaSc/vfGo7Gm4vcwi-vXCcb4eBhXsBTC9EmLaQCLcBGAs/s1600/siria%2Bataque%2BEEUU%2Bbrit%25C3%25A1nico%2Bfranc%25C3%25A9s%2B2018-4-14%2Bzonas%2Bblancos%2B1b.jpg

    Továbbá derülnek ki újabb részletek a hadműveletről, most például nyilvánossá vált, hogy az egyik brit atomtengeralattjárót elkapta két orosz vadásztengó és úgy manővereztek végig a víz alatt, hogy a brit hajó végül egy darab CM-et sem tudott indítani Szíria ellen.
    (Varga Dima, htka)
    http://i.dailymail.co.uk/i/newpix/2018/04/16/01/4B3202B300000578-5617799-image-a-12_1523837781934.jpg
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-5617799/Royal-Navy-submarine-hunted-Russia-cat-mouse-pursuit.html
    http://uk.businessinsider.com/uk-submarine-russia-tracked-before-syria-strikes-2018-4
    Ez azért kissé árnyalja a valójában ki és mit irányít kérdését egy éles hadművelet során.

    Összességében nagyon úgy fest a dolog, hogy ez a hadművelet egy amerikai show-műsor volt hazai fogyasztásra/Trump támogatásra (P. C. Craig szerint is), de én sem látom értelmét a további túlzónak tűnő orosz engedékenységnek – ez nem azt jelenti, hogy ki kell robbantani egy atomháborút, de Moszkva előbb-utóbb a sarkára kell, hogy álljon. Minél hamarabb, valószínűleg annál kisebb lesz a „vérveszteség”.

    Kivéve, ha létezik egy titkos Putyin-Trump paktum és összeesküvés, amiben Trump dolga az USA szisztematikus tönkretétele. Akkor simán érthető, ha Putyin húzza az időt Trumpnak.

  6. Ir! Te sem hiszed el azt amit le”Ir”tál az első hozzászólásodban. Két nagyhatalom van egyenlőre amelyik szavatolja a világbékét. Az egyik Oroszország a másik Kína. Az USA egy elmebeteg elnököt vett a nyakába, akinek ami a szívén az a száján és azt hiszi nincs felette kontroll. Ha egy Kennedyt főbe tudtak lövetni, akkor egy ilyen majmot akár ledarálva el is áshatnak egy pillanat alatt. Ezt próbálják egyre nehezebben diplomatikusan előadni az alattvalói. Hidd el ezek bármi komolyat is lépnek a közel keleten ki lesznek füstölve egy szempillantás alatt.

  7. 01. Ir
    Dan-nak (06.) teljesen igaza van.
    Az USA 2013. óta nyíltan deklarálva el akarja távolítani Aszadot a hatalomból, de ez cirka 6. éve nem megy nekik.
    Volt itt már egy tucat veres vonal meg hamis zászlós vegyibalhé és korábban Szaddam Husszeint ennek a tizedéért szó szerint likvidálták.
    Ezek szerint vagy nem is igaziból akarják eltávolítani Aszadot vagy mégsem azt csinálnak ott, amit csak akarnak – max. amit csak bírnak?
    Azért az „akarni” és a „bírni” között van egy hajszálnyi különbség – mint a szarka és a farka ugye.

  8. 05. Montezuma

    Az is lehet, hogy Putyin „helyzetbe” szeretné hozni Trumpot, hiszen Trump nyíltan deklarálta a választási kampány során, hogy rendezni szeretné a viszonyt Oroszországgal. Most harapófogóban van, és nem teheti azt teljesen amit szeretne, de ha bukna, az Putyinnak sem lenne jó. A látszólag kaotikus viselkedés mögött ilyesmi is lehet.
    Putyin pedig bizonyította rátermettségét meg azt, hogy nem érzelmei vezérlik azzal, ahogy a z orosz gép törökök általi lelövését kezelte, majd a zürös helyzetet kihasználva eltávolította Törökországot az USA-tól. Persze Törökország mindig is a saját érdekeit fogja követni, de a lényeg, hogy egy erös, és stratégiai Nato partner most gyakorlatilag nem tekinthetö biztos alapnak a Nato és az USA számára, minimálisan a „megbízhatatlan”, „bizonytalan” jelzökkel illethetö.
    És mindezt Erdogannal az élén, akit – ebben biztos vagyok, – Putyin privátban zsigerböl utál. 🙂

  9. Én még mindig azt mondom, hogy amit Amerika akar, azt megcsinálja. Igazából leszarja Aszadot meg a szíreket, de ha már egyszer az elmúlt évtizedekben ő volt a világbéke őre, akkor még a régi reflexek szerint megnyilvánul néha, még ha valódi tettek nem is követik, mert nem ér már annyit nekik az egész. Még egyszer mondom, USA ha szándéka van bármit tehet, míg az oroszok csak az ilyen ” a csúcsfegyverünk a gépkarabély” típusú ellenféllel szemben erősködnek. Amiket meg az orosz fegyverek hatékonyságáról mondtok el kell osztani minimum öttel. Én még emlékszem a hírre amikor azt taglaltátok itt, hogy hány amcsi tengerész szart be félelmében és szerelt le valami ruszki repcsis csúcsfegyveres rémisztgetés után, ami nem volt több egy sima ruszki álhírnél, és amikor belinkeltem ide a hivatalos cáfolatot, még akkor is inkább a ruszki verziónak hittetek. No comment. Azt is látja aki nem vak, hogy ha nem lett volna az elmúlt 60 évben az erős Amerika, akkor a világunk nagyon nem így nézne ki, és legalább tízszer ennyi háborús konfliktus dúlna, például szinte biztos, hogy mi most nem egy EU tagország lennénk, hanem valami ruszki tagállam.

  10. 09 – Ir:
    Te annyira meg vagy fertőzve a szajha médiából ömlő propagandával, hogy nem érdemes veled ebben a témában vitatkozni.

  11. Ezt mindig megkapom, bár nem tudom miért, mert rendre az igazolódik be amit én várok. Kellek én ide ellensúlynak, mint egy falat kenyér, ti is tudjátok 🙂

  12. 11 – Ir:
    Valaki már összegyűjtötte. A z USA az elmúlt 120 évben 130 fegyveres konfliktus indított el, amikor valahol asz érdekei sérültek. Ezt ők annak idején azzal védték meg,hogy ők a világ csendőrei. Marhaság. Ma már történelem, Szadam Husszeinnek nem voltak tömegpusztító fegyverei, de az iraki háborúban másfél millió iraki életét vesztette. Másfél millió. Most pedig állítólagos Asszad vegyi támadása miatt meghalt 70 ember. Ezért indítottak egy rakétatámadást. Ja és a világ csendőrei benn vannak Szíriába totálisan törvénytelenül. ENSZ nem hatalmazta fel őket. Asszad (aki ma is népszerű abban a tömegben, akiket gázzal támad) nem hívta őket. De ez csak 1-2 dolog az ezerből. Nézz utána, milyen hírforrásokból meríted ismereteidet? Ha CNN, NYT, WP stb. Akkor felejtsd el.

  13. 11.
    Az us haderő egész véletlen mindíg ott göngyölíti a terroristákat,
    ahol Iraq-Szíria olajkútjai vannak. A török is ott liheg a nyomába.
    Irán/Katar gázvezetéket kellene valahol szíriában mielőbb lefektetni.
    Ha ottmaradnak, az is kérdőjeles lesz.
    Szíria- Libanon – Ciprus előtti tengeri gáz platformok ha béke van, régen termelnek.
    Lehet vetíteni hülyeségeket, de felesleges.
    Nincs másról itten szó, csak rutinos olaj és gáz lopásról.

  14. Ir:
    Fő a töretlen optimizmus! Ha Neked így jobb, felőlem…

    Más:
    Mielőtt mindenki könnyekig és könyékig meghatódna:
    https://888.hu/article-haboru-ami-a-csalas-es-a-propaganda-legjobb-taptalaja

    Amerika most nagylelkű, mégsem szankcionál egyenlőre – mert „nincs kedve” hozzá 😀
    http://kitekinto.hu/2018/04/18/europan-kivul/az-usa-megsem-szankcionalja-oroszorszagot/?ref=hirstart

    Trump találkozója a Haszid mozgalom rabbijaival – egyeztetett erő- és érdekvonalak:
    https://www.timesofisrael.com/trump-meets-with-chabad-rabbis-in-oval-office/

    A „tehetetlen” szír légvédelem és a „szétbombázott” repülőtér:

    És egy kis emlékeztető – reality show from US:

    „Már az amerikai konzervatív sajtó is megkérdőjelezi a hadsereg több százmilliárd dolláros költségvetését, amelynek nagy része elfolyik privát cégek vezetőinek horribilis fizetéseire és használhatatlan fegyverrendszerekre. Az USA vezető katonai akadémiájának nyári jelentése szerint a Washington által felépített, második világháború utáni nemzetközi rend nemcsak, hogy repedezik, hanem egyenes összeomlófélben van.”
    https://privatbankar.hu/makro/katonak-mindenhol-megis-beomlik-a-megingathatatlannak-hitt-vilagrend-313005

    Az oroszok és rakétáik nélkül per pillanat nincs amerikai űrkutatás és misszió (hacsak a szupertitkos UFO-ellenes amerikai űrflottát nem számítjuk):
    https://www.wsj.com/articles/pentagon-faces-delays-in-shift-away-from-russian-rocket-engines-1504526402

    „Az amerikai hadsereg 173d Airborne Brigade által készített jelentés szerint az Egyesült Államok Európában állomásozó hadereje messze nincs felkészülve arra, hogy Oroszországgal háborúzzon.
    A jelentés szerint hiányoznak az alapvető képességei arra, hogy sikerrel és gyorsan véghez tudja vinni küldetését.
    A GPS-t és a szatellitkapcsolatot olcsón és könnyedén, viszonylag messziről is tudják zavarni az oroszok.
    Ezeknek a problémáknak egy részére elég olcsón lehet megoldást találni. Szatellit helyett például rádiót kell használni. De az amerikai katonák olyan régóta nem használtak rádiót, hogy konkrétan a lett hadsereget kellett megkérni, hogy tanítsák meg nekik újra. Egy hétig oktatott rádiókommunikációt egy lett katona a 173. Légibrigádnak.”
    https://24.hu/kulfold/2017/09/11/az-amerikai-hadsereg-szerint-sulyosan-el-vannak-maradva-oroszorszagtol/

    „Az amerikai hadsereg Európába telepített gyorsreagálású erői alulfelszereltek, kevesen vannak és nem megfelelően vannak megszervezve, hogy kezdjenek valamit érdemben egy esetleges orosz katonai agresszióval, állítja egy belső tanulmány, amiről a Politico írt részletes cikket. ”
    https://444.hu/2017/09/03/satnya-allapotban-van-az-orosz-fenyegetes-miatt-is-europaban-allomasozo-amerikai-sereg

    „James Mattis amerikai védelmi miniszter elképesztően siralmasnak tartja országa fegyveres erőinek harckészültségét – legalábbis ennek a véleményének adott hangot ő maga hétfőn Washingtonban a képviselőház katonai ügyek bizottsága előtt tartott meghallgatásán.”
    http://www.atv.hu/kulfold/20170613-siralmas-a-hadsereg-sokkos-allapotba-kerult-az-amerikai-vedelmi-miniszter

    USA légideszant hadgyakorlat Európában:

    Némi kiegészítés még hozzá, amerikai és nyugati maistream sajtóban is elérhető korábbi cikkekből:
    Nagyjából 800 db harci gép van az USA-ban földhöz szögezve, mert nincs elég pilóta. Az amerikai stratégiai bombázók hadrafoghatósága és bevethetősége 50% alatti. A haditengerészet hadihajóinak emberállománnyal való feltöltöttsége alig éri el a 75%-ot, a katonák nem csak túlterheltek, de sok esetben a létszámhiány miatt kissé alulképzettek is – lásd elmúlt évek sorozatos amerikai hadihajók baleseteit.

    Szumma-szummárum: lehet álmodozni a hatalmas USA-ról és össze lehet keverni a gyermekkori hollywood-i csodákat a realitással, de a valóság messziről sem rózsaszín azzal az Amerikával kapcsolatban, aki „bárhol és bármikor azt tesz bárkivel, amit csak akar”.
    Jajjaj…

    És a végére a kedvencem:
    Trump, 9/11 és WTC!

    https://www.youtube.com/watch?v=gNodh9OlTrQ

    Jó szórakozást és jó reggelt!

  15. 14.

    Vietnami háború veresége óta, amerikai fiatalokat nem lehet sorozott katonaként külföldön bevetni, mert inkább megszöknek. Az állami, hivatásos hadseregbe inkább a társadalom alsóbb rétegeiből tudnak verbuválni.
    Viszont óriási üzlet, a magán biztonsági cégek által alkalmazott, jól fizetett, jobban kiképzett magán zsoldosok bérlése. Ezek az USA által biztosított törvények felettiség birtokában, szabadon gyilkolásznak USA érdekek mentén.
    A hivatásos USA hadsereg személyi állománya és a haditechnika állapota valóban lezüllőben van. Sokszor kannibalizmussal javítják az elromlott technikát, illetve a hadiipar vezetőinek óriási befolyása miatt, a megbízhatatlan , a nagyon drágán üzemeltethető technikát is megvásárolja az USA hadsereg, csillagászati árakon.

  16. 16.
    8000 (!!!) ismertté vált esetről írt az amerikai sajtó olyan amerikai katonák esetében, akik Kanadába dezertáltak az elmúlt években!
    Az amerikai haderő vadászgépeinek egy jelentős része zabálta az üzemórát az elmúlt 27 év lokális háborúiban, ahol Washington aktívan használta a technikát – márpedig volt ilyen egy pár. Egyébként nem véletlenül álltak át egy időben a drónokkal végzett csapásmérésre nagyüzemben.
    A mai amerikai haderő egyre inkább csak árnyéka annak az 1991-es haderőnek, ami a Sivatagi Vihar idején bevetésre került.
    Az USA még mindig első számú katonai hatalom, de az előnye/fölénye mostanra jóval kisebb az oroszokkal és Kínával szemben, mint 27 éve. A meglévő előny/fölény már egy jó ideje elégtelen ahhoz, hogy akár egy konvencionális fegyverekkel vívott háború esetén is garantálja az USA győzelmét a riválisaival szemben – ez a trend pedig az orosz és a kínai haderő fejlesztések fényében még tovább folytatódik, regionális szinten (oroszok szempontjából Kelet-Európa, Kína szempontjából Dél-Kelet Ázsia) már egy jó ideje nincs semmiféle amerikai fölény, sőt!
    Bizonyos fegyvernemek esetében ez a trend megfordult, tehát nem amerikai fölény, hanem minőségi és mennyiségi lemaradás van.

  17. 17 – Bikkin:
    Én természetesen elolvastam. Nem lepett meg. Az, akinek szántad, nem fogja elolvasni, nem passzol bele az elképzelésébe. Hogy miért? Mert csak szajha médián él.

  18. 17.
    Köszönöm ezt a linket!
    Ahogy visszaemlékszem, jut eszembe
    volt régebben egy ilyen hasonló vagy még jobb magyar portál
    Pósvári Sándor egyszemélyes lapja.
    Az Euroastra
    aktuális volt, rendszeresen frissült,
    (Nem GG fordítóval) több nyelven tükrözve.
    Pósvári egy NET selfmade-man volt egy hardweres-programozó-újságíró zseni.
    Mindez egy személyben.
    Mindenképp kiemelkedett a magyar netes mezőnyből.
    A politika nem volt nála hangsúlyos,
    de abba a 2000 körüli maffiás időkben is próbált korrekt emberként viselkedni.
    Nem lehet tudni mi lett vele. Fitten elhívták valami távoli tudományos konferenciára
    és a visszaúton egészséggel nem megfelelő anyagot fogyasztott.
    A hiba az volt, hogy az Euroastra egy meghatározó, magas nézettségű, tudományos igényű portál volt.
    Sajátjának érezte, a felvásárló szándékú kéréseket elhajtotta.
    Ma is olvasható az oldal, a futottak még kategória.
    nem lehet tudni milyen irányú prop szemét lett.

  19. 19 – Xander:
    Ha erre lenne igény, én naponta 10 ilyen posztot tudnék feltenni, de mit és a többség az angol cikkekkel?

  20. Montezuma, nem akartam, de amikor a te oldaladról süt az elfogultság, akkor nem bírom ki, és a szajhamédián nevelkedett kis agyammal hadd pontosítsam kicsit a valóságot:

    A linkelt tartalmaidnál, amikor az amerikaiak saját szar technikájukat és felkészültségüket ecsetelik a döntéshozók felé, az semmi más, mint színjáték, ami ahhoz kell, hogy több pénzt kapjanak. Mindig sírtak, és sírni is fognak, és mindig, ahogy a hidegháborúban és Irakban is, felfújják az ellenséget, felnagyítják, mert abban van a pénz, erre nyílnak az otthoni pénzcsapok. Az oroszoknál pont fordítva van, ők felnagyítják saját kiválóságukat, olyanok mint a varangy aki felfújja magát, pedig a valóság sokkal kisebb. Nem vitatom, hogy amcsik kicsit elkényelmesedtek, de attól még a háborúhoz ugyanaz a három dolog kell mint a mondásban, az meg nem a ruszkiknak van dögivel.

    Rakéták lelövése. Fogadjuk el a szír-orosz számokat (amiket nem hiszek, mert a szír rakéták zömét valamilyen csoda folytán a támadás után lőtték ki, de persze én elfogult vagyok, és ezek biztosan föld-idő-levegő rakéták ) igaznak és nézzük már meg egy pillanatra milyen körülmények között tudtak ilyen hatékonyak lenni. Az amcsik leegyeztették az ellenféllel a támadás pontos idejét, és a pontos helyszíneket, magyarul a légvédelem tudta mikor, hol lesz a támadás. Ha én tudom hogy pont tizenkettőkor, melyik ablakon dugja be a fejét a fegyveres rabló a lakásomba, akkor én is legyőzöm 1 db virágcseréppel. Ez nem egy valós harci helyzet volt, ez a hatékonyság soha a büdös életben nem lesz újra megismételhető, és semmilyen következtetés levonására nem alkalmas (mondjuk a ruszkiknak jó lesz a melldöngetéshez, az amcsi katonai vezetőknek meg jó példa az elégtelen eszközökre, a még több pénz kisajtolásához a szenátustól, win-win szitu, lehet előre meg is beszélték 🙂 )

  21. 21. Ir
    Nyugodtan megállhattad volna, hogy csendben maradsz, de legyen: ezt a sztorit elejétől a végéig oda-vissza ismerjük – ezerszer lerágott csont. Tudjuk, hogy itt mindig csak a több pénz kell a Pentagonnak, amúgy meg minden rendben – álmaidban esetleg.
    Lássuk:
    – aránytalanul magas közvetlen és közvetett költségek (hadiipari beszállítók, menedzsment, katonai középvezetők, vezérkar, fekete projektek és magánhadseregek)
    – többszörös áron elszámolt katonai fejlesztések, amelyek vagy még mindig nyitottak, vagy eleve kudarc (néhány konkrétum: F-22-es vadászgépeken a mai napig nincs integrálva a sisakcélzó, az F-35 első legyártott 100 db-ja csak sportrepülőnek jó, a milliárdos Zumwalt cirkáló a fegyverzete alapján max. partvédelmi csónaknak használható, és a többi és a többi és a többi)
    – A Pentagon költségvetését nem vizsgálhatja az amerikai állami számvevőszék „nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva, miközben gigantikus a hiány, magyarul az elsikkasztott pénz (százmilliárdokról is beszélnek Amerikában, csak hogy képben legyél)
    Az USA haderő technikájának hadrafoghatósága olyan mélyponton van, amire nem volt példa a teljes hidegháború alatt, ezt több független forrás is megerősíti. Ez a tendencia egyébként az egész NATO szervezetén belül megfigyelhető, a német haderő a béka segge alatt szinte minden területen, a norvégoknál a legutóbbi hadgyakorlat során 8, azaz 8 db F-16-ost lehetett a levegőbe emelni a papíron közel 60 db-ból!
    A spanyol, az olasz és a kelet-európai NATO tagállamokról meg ne is beszéljünk – a papírforma nagyon szépen fest, a valóság jóval kevésbé.
    https://888.hu/article-tragikus-a-nemet-hadsereg-allapota
    https://888.hu/article-a-geppuskanak-alcazott-seprunyel-esete-avagy-igy-zullott-le-a-nemet-hadsereg
    http://www.hidfo.ru/2018/02/mar-a-nemet-pancelosokra-sem-szamithat-a-nato/
    https://888.hu/article-sulyos-gondok-vannak-az-usa-csendes-oceani-flottajanal
    Tudnék hozni még vagy két tucat cikket/elemezést nyugati híroldalakról is, de minek, Te is ismered a netes keresőporgramokat és biza jó sok infó jön ezekről a kellemetlen tényekről.
    Persze lehet itt mesedélutánokat tartani az amerikai szuper haderőről, csakhogy a valóság egészen más: gigantikus pénzeket nyúltak le a katonai költségvetésből és ahhoz képest, hogy az USA katonai költségvetése annyi, mint az őt követő 8-10 állam együttes költségvetése, valahogy a hadrendben tartott haditechnika mennyisége, minősége és a bevetések katonai hatékonysága köszönő viszonyban sincsen az arra elköltött pénzekkel.
    Ez nem gyanús egy kicsit sem, mi?
    No mindegy, higgyél Amerikában és várd a világot felmentő seregeit, de közben nem ártana, ha némi konkrétummal is tudnál szolgálni az üres szócséplésen kívül, hogy az általad terjesztett hitet ne csak a kötelező se füle se farka dogmák alapján kelljen elfogadnunk.
    Az USA és a haderejük kritikátlan ajnározása az elfogultság, nem pedig az, amikor valaki jelzi: a tények mást mutatnak, mint az agitprop.
    Várjuk az ellen tényeket – lehetőleg forrásokkal is alátámasztva, ha lehet – innentől Tiéd a pálya!

  22. Belinkeled ide a magyar média legalját a 888-at, mint forrást. Meg se nyitom már bocs. Ok, hogy kiemeled az USA fegyveres erőinek hiányosságait, a beszerzések anomáliáit, akkor emeld ki talán azt is, hogy megy ez Oroszországban? Hogy megy az, amikor a csapásmérés sikereiket bemutató hivatalos orosz videóról kiderül, hogy egy szaros videojátékból kivágott jelenet? Ez neked a hiteles, meg elfogulatlan forrás, amivel szemben az USA-t le kellene értékelnem, ha van eszem? Az orosz hadiipar meg tudjuk hogy kibaszott hatékonytalan, állami és oligarchikus rendszerbe szerveződött fos, nulla innovációs képességgel. Egy olyan országot emelsz piedesztára, aki egy normális autót nem képes gyártani, aki sehol semmiben nem bizonyította még azt amit állítotok róla, és aki csak a netre özönlő hamis propaganda gyártásában világelső.

  23. 23 Ir
    Már elnézést, de a linkek között pl. találsz 444!-et is – ha már a 888 derogál, – lásd előző hozzászólások.
    De felőlem jöhet a Fox News is:
    http://www.foxnews.com/us/2017/09/07/us-navy-says-most-7th-fleet-warships-lacked-proper-certification.html
    Miután zéró konkrétum jön Tőled a mese-mese mátkán kívül, érdekelne, hogy milyen alapon minősítesz hírforrásokat?
    Talán nem tetszik, amiről írnak?
    Ettől még nem hiteltelen a forrás, max. számodra kevésbé szimpatikus.

    Hagyjuk most Oroszországot, egyenlőre itt az USA-ról és a jelenlegi állapotokról van szó, ami köszönő viszonyban sincs azzal, amiről itt rendszeresen haluzol. Nem kell a terelés és a máshová mutogatás. Ha Te itt „ellenpólus” akarsz lenni, akkor javaslom, légy felkészültebb és naprakészebb a témában, egyébként csak lepkefing a vadvirágos réten a hittérítésed, már bocs. Autógyártásban mellesleg az USA is igen gyenge a benzinzabáló szörnyeivel. Ha jó autót akarsz látni, akkor nézz a németekre vagy a japánokra, de ne Amerikára.

    De adok Neked néhány szakmaibb oldalt is:
    http://www.aerotech.hu/newsdetail.php?w=nophone&tdate=2017-09-07&ttitle=A_Global_Hawk_seg%C3%ADts%C3%A9g%C3%A9vel_orvosoln%C3%A1k_az_F-22-esek_%C3%A9s_az_F-35-%C3%B6s%C3%B6k_k%C3%B6zti_kommunik%C3%A1ci%C3%B3s_neh%C3%A9zs%C3%A9get
    Az F-22A és az F-35 digitális rendszerei nem tudnak egymással közvetlenül kommunikálni – mindez 2018-ban a híres hálózatközpontú hadviselés korszakában. Ez egy vicc lenne, ha nem lenne igaz.

    „A kutatóintézet szerint ebben a környezetben a Nyugat védelmi technológiai fölénye, amely korábban megkérdőjelezhetetlen volt, most már korántsem magától értetődő. Bizonyos területeken, főleg a légi hadviselésben például Kína csaknem elérte a nyugati színvonalat, egyes orosz rakétafegyverek hatósugara pedig meghaladja az összehasonlítható kategóriájú amerikai fegyverrendszerekét – áll az IISS kedden ismertetett éves jelentésében.”
    http://kitekinto.hu/2017/02/14/europan-kivul/legi-hadviselesben-kina-a-nyugat-szinvonalan/?ref=hirstart

    Javaslom nézz utána – feltéve, ha mersz – például az elmúlt 1 évben az amerikai haditengerészetnél és légierőben szolgáló hajók illetve repülőgépek baleseti statisztikáinak, hasra fogsz esni, de nem az ámulattól. Utána nézd meg ugyanezt mondjuk Kína vagy Oroszország viszonylatában – oszt miről is beszélünk?

    A hamis propagandában az általad sztárolt „szuperhatalom” a világelső, hozzájuk képest az oroszok elsőáldozó ministránsok.
    A leghalványabb lövésed sincs sem az amerikai, sem az orosz, sem a kínai hadiiparról, a futó fejlesztésekről, a haditechnikáról és a geostratégia alapjairól, csak nyomod az ostoba kétbites amerikai agitációt. (Nem is értem, hogy miért nem ott élsz? Nem kaptál vízumot?)

    „Az Egyesült Államok egy korlátlan politikai vesztegetéssel működő oligarchia” – Jimmy Carter volt amerikai elnök.
    https://theintercept.com/2015/07/30/jimmy-carter-u-s-oligarchy-unlimited-political-bribery/
    Esetleg Te még ezt is jobban tudod, mint maga Carter exelnök, mi? 😀

    Miután arra sem veszed a fáradtságot, hogy legalább egyszer elolvasd a linkelt cikkeket/oldalakat, így befejezem a források megadását és részemről a továbbiakban tárgytalan bármiféle vita vagy eszmecsere – nem tudok és nem is akarok kezdeni semmit olyanokkal, akiknek a vakhiten kívül nincs semmi a kezükben.

    De nézheted a jó oldalát is a dolognak, nem kell a továbbiakban azon erőlködnöd, hogy megvédd az álláspontodat én pedig nem húzom az agyadat tovább mindenféle hiteles és hiteltelen médiafelületek linkelésével.

  24. Mielőtt még szegény Ir kolléga a kardjába dől és elqrja a hétvégéjét (- ha rám hallgat nem veszi túlzottan a szívére, kemény dolog néha ellenpólusnak lenni), néhány gondolat a geostratégia témakörében:

    https://magyaridok.hu/kulfold/ujra-birodalomepitessel-kiserletezik-london-3005122/

    Amit a cikk feszeget, annak nem kevés alapja van, viszont felhívom a figyelmet egy sokkal árnyaltabb összefüggésre is.

    Amikor Kína elindította az AIIB-t, az Obama-kormány felszólította a szövetségeseit, hogy ne csatlakozzanak a kínai kezdeményezéshez – nosza, Londonnak sem kellett több, elsőként rohant Pekingbe, hogy azonnal beszálljon az új bizniszbe.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2993006/Cracks-special-relationship-Obama-administration-hits-UK-closer-ties-China-50bn-Asian-bank-rare-public-slapdown.html
    https://www.theguardian.com/us-news/2015/mar/13/white-house-pointedly-asks-uk-to-use-its-voice-as-part-of-chinese-led-bank

    Az egykori Brit Világbirodalomnak a kegyelemdöfést nem a náci Németország, még csak nem is a kommunista Szovjetunió, hanem a liberális demokráciában szenvedő Amerikai Egyesült Államok adta meg – Nagy-Britannia zsugorodásért és második padba ültetéséért az USA tette a legtöbbet, mégpedig sikerrel.

    Az USA gyengülésével párhuzamosan Kína beindítani készül a XXI. század „globális new deal”-jét, amit sokan Selyemút-projekt néven ismernek. Az USA pánikszerű reakciókba kezdett, az EU vezetésében ülő amerikai megbízottak minden követ megmozgatnak, hogy ellehetetlenítsék a projekt sikerét Európában.

    Nagy-Britannia Berxit-je sem teljesen a véletlen műve, nagyon úgy fest, hogy London észbe kapott: a masszív oroszellenes retorika rásegít arra, hogy a Moszkva-Berlin tengely ne jöjjön létre, ami GB kiszorítását jelentené Európából, ergo az angolszász világdominancia komoly, akár végzetes törést szenvedne. Az oroszellenes brit politika a háttérben nagyon kedvez Kínának is, aki Oroszországot, mint katonai pajzsot tol maga előtt elsősorban az USA-val és a NATO-val szemben, így a kínai alkupozíciók sokkal jobbá válnak az USA-val szemben a globális erőtérben, ráadásul ez az USA/NATO erőket egy nagy régióban lekötve tartja. (Ez Pekingnek sokkal jobb opció, mintha az USA fő katonai ereje a Dél-Kínai tengeren összpontosulna.) Ezzel ráadásul két legyet is ütnek egy csapásra, hiszen nemcsak az USA erőinek egy részét kötik le az oroszokkal, hanem Oroszország fő erőit is lekötik az USA/NATO/EU szembenállás eseményei, így kevesebb orosz katonai erőforrás jut a kínai határ térségébe is.

    Ez az a pont, ahol felsejlik két régi birodalom színfalak mögötti összekacsintása: Londonra és Pekingre gondolok. Minél inkább fokozzák az orosz-amerikai szembenállást, annál inkább ők ketten kerülnek egyre jobb pozícióba a globális játéktérben, miközben a végletekig megosztják és kiszolgáltatott helyzetben tartják az EU-t is, akivel mellesleg Londonnak is hátra van még néhány menete a Brexit kapcsán.

    Az Egyesült Államok külpolitikai és gazdasági irányítása is sok esetben az izraeli érdekek alá van rendelve, legalábbis a látszat erősen erre mutat. Nem szabad elfelejteni, hogy Izrael állam megalakulásának története nem az Egyesült Államokon, hanem konkrétan Nagy-Britannián múlt az 1917-es Balfour-deklarációtól kezdődően, így talán nem nélkülöz minden alapot azt feltételezni, hogy Izrael és Nagy-Britannia között a mai napig fennáll egyfajta különleges kapcsolat, ami akár fontosabb lehet, mint a nyilvánosan oly sokat hangoztatott brit-amerikai kapcsolatok.

    Mindezen közvetett események ismeretében nem teljesen elvethető az a gondolat, hogy – elsősorban – az Amerikai Egyesült Államoknak és Oroszországnak valójában szoros szövetségre kellene lépnie, mivel a kínai és a brit stratégia (feltéve, ha igazak a megsejtések) alapjaiban veszélyeztethetik az USA és Oroszország nemcsak jelenlegi pozícióját, de akár a két államalakult hosszabb távon történő fennállását is.
    Az Amerikai Egyesült Államok világhatalmi státusza Oroszország aktív támogatása nélkül nagyon nehezen képzelhető el hosszabb távon, ha közben az EU darabjaira reped és közben aktív brit és kínai együttműködés bontakozik ki globális szinten.
    Végeredményben az USA Oroszország elleni jelenlegi nyomulása teljes elmebaj és zéró stratégiai hasznot jelent hosszabb távon, kivéve, ha Washington és Moszkva között létezik egy olyan titkos paktum, ami alapján a jelenlegi „színház” a potenciális jövőbeli ellenfelek (Nagy-Britannia és Kína) altatását szolgálja.
    Ez egyfajta magyarázatul szolgálhat az USA viselkedésére és Putyin „kesztyűs kezére” is.

    Kérném a fentiekben vázoltakat egy játékos lehetőségként felfogni, a valósággal történő esetleges későbbi megfelelés csak a véletlen műve.

  25. 23. lr

    a technológia fölényhez példa:
    már volt említve, de érdemes kihangsúlyozni: a Nyugatnak ( USA-t is beleértve) hosszú évek óta nincs emberes űrutazásra alkalmas eszköze. A Nemzetközi Űrállomás legénysége orosz Szojuz űrhajók nélkül nem tudna sem fel, sem pedig visszatérni a Földre. A SpaceX még mindig tesztelés alatt áll, csak ellátmányt vitt eddig, amíg a Szojuzok óramű pontossággal látják el a feladatukat, mondhatni unalmasan. Erre, így az űrsiklók sem voltak képesek.
    A Nasa marketingben még ma is csillagos ötös, de már nincs sok minden amit felmutathatnak.

    25. Montezuma

    miért van deja vu-m 70 éves eseményekre assziciálva, de akár 100 évesekre is … ?

  26. 25. Montezuma
    „Nem szabad elfelejteni, hogy Izrael állam megalakulásának története nem az Egyesült Államokon, hanem konkrétan Nagy-Britannián múlt az 1917-es Balfour-deklarációtól kezdődően,

    Ez az a pont, ahol felsejlik két régi birodalom színfalak mögötti összekacsintása: Londonra és Pekingre gondolok. ”

    Vajon mennyire ismétli magát a történelem?
    Vajon mennyire valószinünek látszik egy régi forgatókönyv lejátszása Nagy Británia részéről egy új deklarációval ahol az Oroszországi Szibériát, Kinának igérnék?
    Mennyire maradna hü Kina, Oroszországhoz?

  27. 25. Montezuma
    „Az Amerikai Egyesült Államok világhatalmi státusza Oroszország aktív támogatása nélkül nagyon nehezen képzelhető el hosszabb távon,”
    „Ez egyfajta magyarázatul szolgálhat az USA viselkedésére és Putyin „kesztyűs kezére” is.”

    Két amerikai cirkáló rakétát, amelyek nem robbantak fel az amerikai támadás során április 14-én, a szíriai katonák jó állapotban találtak, és április 18-án repülővel Moszkvába szállították.

  28. 26.-27.

    Az USA általánosan nézve mindenben technológiai fölényben volt nemcsak az oroszokkal, de mindenkivel szemben. Az általános technológiai fölény ma is érvényes, de már jóval árnyaltabban.

    Az USA az „agyelszívással” rengeteg képzett és innovatív elmét tudott a soraiba állítani, de az igazi előnyük nem csak ez volt, hanem a gyártástechnológia színvonala.
    Hiába volt rengeteg – később az USA hadiiparában is dolgozó – kiváló orosz/szovjet mérnök, kutató és fejlesztő szakember, ha a szovjet ipar nem tudta hozni azt a színvonalat, amire szükségük lett volna. Sok területen ma is ugyanez a probléma – nem a szürkeállomány, hanem az ipar képességei a gyenge láncszem.

    Vannak olyan területek, amiben viszont az oroszok nemcsak jók, hanem a legjobbak: titán alapanyag gyártástól elkezdve a hiperszonikus rakétatechnikán át egészen a lézertechnológiáig, nem csak fegyverszinten. Tavaly pl. egy orosz műhold akksiját kis energiájú lézerrel töltötték fel nagyobb távolságból, ilyet még senki sem produkált az űr vagy lézertechnológiában. Ez sokkal kifinomultabb rendszert jelent, mint egy szimpla lézerfegyver, amiből jelen pillanatban épp szintén Oroszországban van már hadrendbe állított, nem csak kísérleti eszköz.

    Az USA esetében még egy konkrétumot mondanék: 1991-ben az USAF-nak 134 vadász- és vadászbombázó ezrede állt szolgálatban, 2016-ban 54 század. Az arányok önmagukért beszélnek, hiába a csúcsminőség és a csillagászati katonai költségvetés, ha a pénzt elherdálják, a haderő olvad és korosodik, a személyi állomány 1991-hez képest bődületesen felhígult.

    Az 1991-es szovjet/orosz és kínai színvonal viszont mostanra ezzel ellentétes módon javult és fejlődött szinte minden területen, az USA és Oroszország/Kína esetében a korábbi amerikai előny komoly része elolvadt mostanra. Ennek a folyamatnak a legfőbb oka maga az USA.

    Az oroszokat az amerikai cirkálórakétákból max. az irányítási rendszer fogja érdekelni, magában a rakétatechnológiában az USA sok újat nem tud mutatni nekik, sőt, az új atomhajtású cirkálórakéta esetében inkább fordított a dolog.

    Deja vu pedig azért lehet, mert a történelem sok esetben ismétli önmagát, már ami az alap motívumokat illeti.

  29. 27. L.S.
    „Mennyire maradna hü Kina, Oroszországhoz?”

    Nem tudjuk.
    Az izraeli történelem és a brit szál belekeverése pont azért fontos részlet szerintem, mivel az amerikai külpolitika irányításában igen erős izraeli befolyás van. Ha Izrael és Nagy-Britannia a színfalak mögött sokkal szorosabban összejátszik, mint ahogy mi innen „kívülről” gondoljuk, akkor ez azt jelenti, hogy a jelen idő szerinti amerikai külpolitika izraeli és brit érdekeket szolgál ki valójában, ami Amerikának biztos, hogy hosszabb távon nem lesz jó.
    Ugyanígy igaz lehet az is, hogy – a felvázolt modell alapján – Kína sem azt mutatja, ami a valóság, vagyis ahogyan Nagy-Britannia is készülhet hátba döfni legvégül a korábbi, de azóta a fejére nőtt gyarmatát (USA), ugyanígy Kína is egy adott pillanatban elárulhatja Oroszországot.
    A nagypolitikában nincsenek barátok, csak érdekek!
    Azt se felejtsük el, hogy kínai szempontból létezik a Középső Birodalom és az összes többi náció, azaz a szemükben az oroszok ugyanolyan „nyugati barbárok”, mint bármelyik másik európai állam avagy az USA.
    Ha a felállított szkenárió szerint a brit-kínai háttérjátszma sikeres lesz, akkor Kína bizony szembefordulhat az oroszokkal.
    Ha nem lesz sikeres és az USA tovább folytatja a jelenlegi politikáját, akkor bizony még megerősödő, vagy akár nyíltan deklarált orosz-kínai katonai szövetség is létrejöhet – ha megnézzük csak az elmúlt 30 év geopolitikai változásait akkor látható, hogy a folyamatok dinamikája drámai átrendeződéseket is hozhat.
    Azt gondolom, hogy végső soron most az Egyesült Államokon múlik, hogy a Pax American korszak lezárása és egy új korszakba való átmenet milyen következményeket hoz majd magával.
    Ha az USA észnél van, akkor van esély arra, hogy számára is és mások számára is kedvezően alakulhat a meghirdetett Új Világrend utáni „Mégújabb Világrend” létrejötte – egyenlőre a világnak nagyon nem érdeke egy második szovjet-típusú válság, csak most USA főszerepben. Egyenlőre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük