(2492) Befagyhat-e a Pokol?

Tibor bá’ online

 

Így Húsvét táján a vallással kapcsolatban mindenféle aspektust fel kell  karolni, beleértve a humort   is.   Nos   az   alábbiakban   olvashatjátok   a   Maynooth   egyetem (Kildare grófság, Írország) kémiai záróvizsga egyik, kitűnő érdemjegyet kapott válaszát.

Kérdés: Befagyhat-e a Pokol?

Alkérdés: Vajon a pokol exotherm (leadja a hőt), vagy endotherm-e (fölveszi a hőt)?

Válasz:Először is meg kell állapítani, hogy a pokol tömege változik-e az idő folyamán.Ehhez a pokolba vándorló, valamint a poklot elhagyó lelkek számának ismerete kell. Úgy vélem, bizonyosra vehető, hogy aki a pokolba kerül, onnan már soha ki nem jut. Ahhoz, hogy megállapítsuk, hányan jutnak a pokolba, ahhoz a különböző vallásokat kell alapul venni.  A legtöbb mai vallás szerint mindenki a pokolba jut, aki nem az adott vallás követője. Minthogy több ilyen vallás létezik, abból indulhatunk ki, hogy mindenki a pokolra jut. A világ népességének növekedése arra enged következtetni, hogy a pokolra jutók száma exponenciálisan növekszik. Ezek után a pokol térfogatát kell megvizsgálnunk. A Boyle-törvény értelmében a pokol térfogata a pokolra jutó lelkek számával arányosan kell növekedjen, hogy a hőmérséklet és a nyomás állandó maradjon. Ekkor két lehetőség van:

  1. Ha a pokol lassabban tágul, mint amilyen iramban érkeznek a lelkek, akkor a hőmérséklet és a nyomás addig emelkedik, míg a pokol szét nem robban.
  2. Ha a pokol gyorsabban tágul, mint amilyen ütemben a lelkek érkeznek, akkor a hőmérséklet és a nyomás csökken, míg a pokol be nem fagy..

Melyik a helyes megoldás?

Figyelembe véve évfolyamtársam, Sandra jövendölését, miszerint ‘hamarabb befagy a pokol, mintsem hogy lefeküdjek veled’, valamint azt a tényt, hogy tegnap mégiscsak lefeküdtünk, csak a második eshetőség jöhet számításba. Ennélfogva meggyőződésem, hogy a pokol endotherm és ráadásul már be is fagyott.

Következik még, hogy ha a pokol befagyott, akkor több lelket nem fogadhat be, hiszen nincs már tüze. Ebből az is következik, hogy már csak a mennyekbe juthatunk, ami egyrészt Isten létezését bizonyítja, másrészt arra is magyarázatot ad, miért kiáltotta tegnap este Sandra annyiszor ‘Istenem!

Láb jegyzet:

  1. Angolszász szokás szerint, közösülés alatt a nők folyamatosan sóhajtoznak: Oh my God – oh my God – oh my god.
  2. Angolszász szóhasználat „majd, ha befagy a pokol” olyasmi, mint a magyar: „majd ha cigány gyerekek potyognak az égből” vagy „majd ha fagy”.       

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(2492) Befagyhat-e a Pokol?

  1. egy német kislány egyszer azt találta nekem mondani. oh.. Mein Kind…(A gyerekem)…be is tojtam rendesen.

  2. Az utolsó előtti bekezdés önmagában a tétel bizonyítása, ahhoz a felvezetés csak rizsa.

    Az írás szellemességét nem vitatom, de ha már tudomány, akkor kukacoskodok kicsit. A Boyle(-Mariotte)-törvény fix mennyiségű gázzal számol, itt inkább az egyesített gáztörvényt kéne említeni. Kérdés, hogy a Pokolra jutó lelkek ideális gázként viselkednek-e, vagy kölcsönhatásba lépnek-e egymással. Ha arányaiban jobban nő a térfogat, mint a részecskék száma, abból nem következik egyértelműen, hogy csökken a hőmérséklet, mert esetleg csak a nyomás csökken. A Pokol nem zárt rendszer, mert érkeznek oda részecskék, így esetleg hőcsere is lezaljódhat a környezetével, ami újabb ismeretlen a képletben. Nem minden vallásban van Pokol, és ha feltételezzük, hogy létezik igaz hit, akkor létezhetnek olyan lelkek, amelyek nem a Pokolra kerülnek, bár így is nyilván igaz az exponenciális növekedés a lakók számában.

  3. 03 – Jani:
    Ne hagyd ki a számításból, hogy Írország hagyományosan katolikus, ráadásul hívők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük