(2363) Na, melyik a jobb?

VIP. 307

A orosz S-400 és az amerikai Patriot rakéta elhárító rakéta rendszerek összehasonlítása

___________________________________________________________________________

A teljes fordítást a VIP előfizetőknek E-mailben elküldöm. VIP előfizető lehet az, aki a honlap fenntartási költségeihez legalább 6000 forinttal hozzájárul. Kapcsolat felvétel evatibor#t-online.hu

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

3 gondolat erről: „(2363) Na, melyik a jobb?

  1. Minden kötözködés nélkül, kiegészítésként írom az alábbiakat, a teljesség igénye nélkül, mint laikus:

    Az Sz-400 Triumf, mind a MIM–104 Patriot elsődlegesen légvédelmi (SAM) rakétarendszernek lett kifejlesztve, és rendszerbe állítva; viszont mindkettő rendelkezik részleges ABM képességekkel.

    Az orosz Sz-400 -at már eleve ABM képességekkel tervezték, hisz az Sz-300 -as SAM rendszer erősen továbbfejlesztett változata, elsőre még Sz-300 PMU-3 volt az elnevezése. Az amerikai Patriot rendszer pedig utólagosan kapott ilyen képességeket, de nem így tervezték eredendően, hogy ABM tevékenységre is használni fogják. Ebben a tekintetben az orosz Sz-400 -as rendszer mindenképp előnyöket élvez, hisz már az Sz-300 P/ V/PMU-1/PMU-2 is rendelkezett, rendelkezik részleges ABM képességekkel.

    A fő ABM rendszerei a két nagyhatalomnak, amelyeket ténylegesen ABM rendszernek terveztek és állítottak, állítanak rendszerbe a következőek:
    (Itt viszont hatalmas az USA előnye, főleg az ABM szerződés egyoldalú felmondása óta.)

    Oroszország:
    – A-135 ABM, és az A-235 ABM rendszerek, ezek elsődlegesen Moszkvát védik, és nukleáris töltetekkel rendelkeztek, rendelkeznek.
    – Sz-500 Prométheusz (55R6M Triumfator-M) ABM rendszer, amely kb. 2020-tól váltja az A-135 -ös ABM rendszert, és majd szervesen kiegészíti az akkora már többségében az Sz-400 Triumf rendszerre alapozott Honi Légvédelmet. (Ez kb. az orosz THAAD.)

    USA:
    – RIM-156 SM-2 ER Block IV
    – RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) haditengerészeti és szárazföldi (Aegis Ashore) telepítésű változatai. Lásd a romániai v. lengyelországi NATO (USA) ABM állomásokat.
    – THAAD (Theater High Altitude Area Defense) rendszer.
    – GMD ( Ground-Based Midcourse Defense) rendszer a Ground-Based Interceptor ellenrakétákkal, Alaszkában Fort Greely -ben és Kaliforniában a Vandemberg AFB -n telepítve.

  2. Most ötven éve voltam fiatal kis húszéves radaros – Jutason. Egy nyamvadt kis drótkerítés választotta el a laktanyánkat egy szovjet harckocsizó ezredétől. Volt szerencsénk végignézni egy totális riadójukat, ahol percek alatt a kapuban felsorakoztak, az utolsók között szaladt ki a parancsnok mezitláb, egyszál gatyában, s a sor élén álló kocsijában öltözött fel, sztentori hangu üvöltözés közepette. Az egész időben, pontosan sikerült, azt még olyan fiatalon is tudtuk, hogy egy magyar bandának a szergejek müsora több órát vett volna igénybe. Namármost ki tudja, hogy az amiknál hogy alakul (esetleg) az emberi tényező ….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük