(2339) „Gondoskodó” állam

Tibor bá’ online

 

2019-től csak olyan gépkocsit lehet forgalomba hozni, amelynek hátsó ülései is fel vannak szerelve  biztonsági övvel. Az ülés vagy ülések használatát érzékeli a fedélzeti számítógép, ha nincs bekötve riaszt, ahogy ez már a vezető ülésnél létezik. Első megközelítésre az ember csak helyeselni tudja az intézkedést, főleg, amikor a hírekben hallja, hogy lesodródott az útról, nekiment egy fának, kirepült, meghalt, mert nem volt bekötve. De mi közünk hozzá? A ki hülye, az hülye. Ez ellen nem lehet tenni semmit.

De mi van azokkal, akik vezetés közben az okos telefonjukkal bajlódnak. Ez a telefon akkor lenne igazán okos, ha ez nem lenne lehetséges, de az. Vezetés közben számtalanszor tapasztalom, hogy valaki bénázik, amikor benézek a kocsiba, látom, hogy a vezető telefonál. Ez természetesen tilos, de mindenki csinálja. Miért tiltják be, ha nem szereznek neki érvényt, pedig kellene. Ugyanis, amíg a be nem kötött pasi önmaga döglik bele a hanyagságába, addig a telefonáló miatt mások (is) meghalnak.

Ahol lakom, a falu közepétől 1300 méter hosszú út vezet a házunkhoz. Ez az út még a boldog szekérforgalom idején alakult ki, és bizony keskeny. Közben kétszer annyi pesti telepedett ide (napjainkig) mint amennyi a falu lakossága volt, és persze minden kitelepedett családnak a felépített házon kívül van legalább egy gépkocsija, hanem kettő vagy három. Ez az oka annak, hogy ezen az 1300 méteren, amikor végigmegyek, minimum öt szembejövő gépkocsival találkozom. Nem lenne semmi probléma, ha csak az út lenne keskeny, de a legtöbb régi háznál nincs garázs, tehát a gépkocsi kint parkol a kerítés előtt, félig rálógva az útra.

Ennek következménye, hogy az 1300 métert lehetetlenség 40-es tempóban végigvezetni, mert még az is közrejátszik, hogy egyesek (főleg nők) elképesztő bénaságról adnak tanúbizonyosságot. Az önkormányzat tehát kitett parkolni tilos táblákat. Mi történt? Semmi. Pedig gyönyörű pénzeket szedhetnének be. Inkább emelik a házadót, de a saját tiltásuknak nem szereznek érvényt. Ha bemegyek Pestre, és tiltott helyen parkolok, akkor kapok egy kerékbilincset. Ha engedélyezetten, akkor óránként fizetek 350 forintot.

Ez csak néhány, közlekedéshez kapcsolódó téma, de van más is. Ha házat akarok építeni előírják a hőszigetelést. Mért nem dönthetem én el, hogy nekem mi éri meg. Miért kell engem pátyolgatni? Ha az a bajuk, hogy túl sok energiát fogyasztok, tehát túl sokat szennyezek, akkor mikért nem kezdik baszogatni azokat, akik a városban 100 km-re 20 liter benzint zabáló SUV-okkal járnak? Náluk figyelembe veszik, hogy nekik a háromszoros benzinfogyasztás megéri, mert felelőtlenül vezetnek, de nem akarnak megdögleni. Dögöljön meg a másik, aki csak 6,5 litert fogyasztó kocsival jár. Én mikért nem használhatok gáz helyett fát a cserépkályhában, ami nekem nosztalgikusan kellemes. És ha már itt tartunk.

Miért erőltetik rám a kéményvizsgálatot. Ne idegesítsék magukat. Nálam a szénmonoxid nem fog visszaáramlani, de ha mégis, örüljön az állam, 30 év után abbahagyhatják a nyugdíjam folyósítását. 😀

___________________________________________________________________________

NIEMÖLLER, MARTIN (1892–1984, német protestáns lelkész):
Németországban először a kommunistákért jöttek, s én nem emeltem szót, mert nem voltam kommunista. Aztán jöttek a zsidókért. s én nem szóltam, mert nem vagyok zsidó. Aztán a szakszervezetiekért jöttek, és én nem lévén szakszervezeti tag, hallgattam. Aztán jöttek a katolikusokért, és nem szólaltam föl, mert protestáns vagyok. Aztán eljöttek értem, és ekkorra már nem maradt, aki szóljon.
Tibor bá’: Magyarországon az Orbán rezsim alatt először a hajléktalanokat kergették a halálba…….

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

94 gondolat erről: „(2339) „Gondoskodó” állam

  1. Tényleg nem engedik a fával fűtést a cserépkályhában? Gondolom ez nem szatirikus poszt, ezért megkérdezem.
    Vagy a gáz helyett fán volt-e a hangsúly (vagyis akkor az átszerelés lenne a tilos).
    Az állam egyáltalán nem gondoskodó.
    A nyugdíjról is leszoktatná az embereket egyéni szociális probléma indokkal.
    Sándor György mondta a Lyukasórában a végzős diákjainak, hogy ha majd gondotok akadna, oldjátok meg magatok.

  2. Albert Jay Nock : Our Enemy, The State… kiadás éve: 1938. 😉
    Igaz, hogy jóval érettségi után került a körmeim közé – de hát, jobb későn, mint soha…

  3. EU – s szabályozás írja elő, hogy 2020 ig az újépítésű!! családi házak energiaszükségletét 70 %-kal kell csökkenteni. Aki ezt nem kívánja betartani az nem fog lakhatási engedélyt kapni. A házak energiaszükségletét szigeteléssel vagy /és kisfogyasztású gépészeti rendszerek kiépítésével lehet megoldani. A szigetelés jelenleg olcsóbb… Lehet fával tüzelni, viszont a fa ára egyszer csak annyira meg fog drágúlni, hogy az éves fűtésre rá fog menni a gatyája annak aki azzal fűt. A dízel üzemanyagba is beépül szép lassan a környezetvédelmi adó, ami szép summát hoz az államnak majd. Viszont ezt a többlet pénzt nálunk megint csak szépen elsikkasztják, nem forgatják vissza állami támogatásként.

  4. Tibor ba
    ezt a sok együgyü Monika show-n szocializälodott emberkupacot meg kell vedeni önmagätol. Legtöbbjük mär arra sem kepes……..

    Dan
    igaza van Tibor banak, ha ezt elöirja az EU, akkor azt is elöirhatnä, hogy 1500 cm3 felett semmilyen auto nem közlekedhet värosban. Vagy 1300 kg felett. Ahogy tetszik.

  5. A tűzifa ára emelkedik és fog is. Ez annak a függyvénye lesz hogy a gáz ára hogyan alakul majd a jövőben, mert a havi fizetéshet képest olcsóbb nem lesz .Ekl tudom képzelni hogy pár év múlva 1 mázsa akác ára 5-8 ezer ft lesz…

    Lehet kapni turbóakácot ami hagyományos akáchoz képest kb. 10 év alatt 20-30 centi átmérőre megnő.Kb. dupla a növekedési ideje.Fél hektárig nem kell erdőtelepítési engedély , de fél hektár alatt is kell engedély,meg nem is biztos hogy engednek akácot ültetni mert invazív faj. De fél hektár alatt is át kell minősíttetni a területet erdőnek.

    Ennyire gondoskodó a magyar állam.

    Mindenesetre érdemes lenne ültetni mert a fa ára szerintem is rohamosan fog emelkedni , elég ha drágul az egyéb tüzelő ára és sokan ráállnak másra, és már majd romániából sem fognak ide jutni a kamionok mert elfogy helyben.

    DE ha ilyen meleg októberek és meleg ősz, enyhe telek lesznek akkor talán jóval kevesebb tüzelő kell:D

  6. Érdekes, hogy a vezetés közbeni mobilozás elkerüli a figyelmeteket. Ez azt jelentené, hogy ti is mobiloztok? Nana!

  7. Nem tudom mi a bajod Tibor bá’ a hőveszteség csökkentését előirányzó rendeletekkel(szigeteld le a házadat), mert ez elemi érdeke össz társadalmilag az országnak… Legegyszerűbb CO2 csökkentés(ez a vesszőparipád) az, ha el sem fogyasztjuk az ominózus tüzelőt, ergo egy 30-40 éve épült háznak min 3-4× CO2 lábnyoma van, mint egy mai modern, és szigetelt háznak. Továbbá ha takarékos a ház, nem kell annyi fát hasogatni, jobb a lakás hőkomfortja(nyáron is), és nem függünk annyira az orosz gáztól sem.
    Itt van ez a cikk:
    https://index.hu/gazdasag/2016/10/28/energiahatekony_haz/
    Nézd meg a tüzelő mennyiségét a kocsibeálló alatt, ez az egész éves tüzelő igénye a tulajnak… Nem vicc, láttam élőben, én raktam fel a napelemet a ház tetejére.

  8. En mar szoltam rä németre itt mikor megalltunk pirosnal mobilozasért. Mert ugye az hogy magät megöli az engem kevésbé érdekel de az én életemmel ne jatszon.

    A mobilozässal az a baj, hogy függöség. Igy hiäba van tiltva. Akkor megengedhetnék a drogok fogyasztását is.

  9. 7 – András:
    A Földön minden élőlény (bizonyos mértékben) a másik lény rovására létezik. Ezt tudomásul kell venni. A társadalmon belül kialakulnak írott és íratlan szabályok, hogy ezt kordában tartsuk. Ha evvel kapcsolatban nem érted, amit írok, az a te bajod, nem az enyém. De hajlandó vagyok a szádba rágni. Ha neked elfogadott jogod, hogy 100 km-re 20 litert fogyassz, akkor nekem még inkább jogom van annyi fát eltüzelni, amennyit akarok. Te azért fogyasztasz 15 literrel többet, mint én, mert azt akarod elérni, hogy agresszív vezetés stílusod árát más fizesse meg helyetted. Én pedig a hangulatos téli estékért fűtök fával. Nem tartom elfogadhatónak, hogy az állam téged támogat, engem meg tilt.

  10. „Akkor megengedhetnék a drogok fogyasztását is.”

    Egyik sincs megengedve megis csinäljäk. Erre mondom hogy fügööseget hiäba tiltasz. Droggal is alkohollal is vezetnek. Meg mobillal is.

    Meg amig 1:5000-hez hogy elkapnak addig nem sok ertelme van a tiltasnak.
    Meg a köztudottan szabälytarto nemeteknel sem. Ezek is csak emberek.

  11. Tibor bá’
    A kéményellenőrzés már csak társasházakban kötelező, családi házaknál nem. Nyugodtan elhajthatod őket, vagy ha nem akarnak elmenni, akkor feltételezhetsz jogtalan behatolási kísérletet és hagyhatod játszani a kutyákat. 🙂
    Ettől függetlenül azért évente egyszer-kétszer nézz bele magad a kéményedbe!

  12. Re: Tibor bá’
    Személy szerint nem járok nagy fogyasztású autóval, tök átlagos 5-6 litert fogyasztó családi egyterűt használok, de városban bringával járok, mert olcsóbb, nem kell parkolót és üzemanyagot fizetnem. Mai üzemanyagom 1 kifli és 2dl almalé volt a munkába menet… 😉
    Értem a logikádat, de ez még nem jogosít fel téged arra, hogy elpocsékold a házadban a tüzelőt. Ugyan úgy ki van tiltva pl London belvárosából az összes nagy autó, kvázi analóg módon, mint az házszigetelés. Ebbe az irányba megy az összes nagyváros, pár év múlva már csak villanyos autóval tudsz majd közlekedni a belvárosokban…

    Szerintem az arányok vannak kicsit eltévesztve, mert sokkal kevesebb nagy fogyasztású autó van, mint tragikomikusan energiapazarló épület. Kb analóg módon olyan, mintha bőrgombával kezelnénk egy szívbeteget(mindkettőben szenved, csak nem mindegy mire fókuszálunk).
    Arról nem is beszélve, hogy ha neki szabad, nekem miért ne szabadna elv hova vezet.
    Direkt egy kifacsart példát mondok. Mi van ha nekem az a hobbim, hogy reggelente felkeléskor kivizelek az ablakon, mert csak(nincs ilyen hobbim… 🙂 ). Akkor ezek után a szomszédom, sőt az egész ország kivizelhet az ablakon? Térjünk vissza az ágytál utcára való kiborogatásához?

    Tetszik nem tetszik összeurópai, és magyar szinten óriási pocsékolás megy el az épületek fűtésére/hűtésére, ebből fakadóan óriási a fölösleges CO2 emisszió többlet.
    Ha rajtam múlna még szigorúbb lennék, mert a magyar előírás így is túl lassú, és megengedő. Plusz bevezetnék egy null, vagy minimális kamatú hitelkonstrukciót, amit csak épületkorszerűsítésére lehet fölvenni(talán van is valami hasonló most is).
    Jártam az országot több évig, és láttam hogy milyen siralmasan ócska műszaki állapotban voltak az épületek. Ez nem fog megváltozni, mert felelősen gondolkodó honfitársaink maguktól rájönnek, hogy jobb lesz nekik… 🙂
    Homo Kádárikus igényli, sőt követeli, hogy megmondják neki mit kell csinálnia, és ezt nagyon jól tudják a kedves törvényhozók is…

  13. 11-gabiii:

    A kéményemet én építettem. 12 méter magas. A mindenkori húzat begyújtáskor egyértelműen érzékelhető. Nincs mit ellenőrizni. Eddig kétszer volt nálam kéményseprő. Egyiket se engedtem be.

  14. @12 András:
    „…tök átlagos 5-6 litert fogyasztó családi egyterűt használok…”
    LOL, oximoron a köbön :)))
    „családi egyterű” vs. „tök átlagos” vs. „5-6 litert fogyasztó”
    Világosítsd meg az elmémet, kérlek!
    – ha csak 5-6 litert fogyaszt (városban?), akkor törpe méretű családnak való Kei-Car?
    – normális csaladi egyterű, de akkor lejtőn hátszéllel jön össze az 5-6 liter?
    – normális csaladi egyterű és valós körülmények között fogyaszt 5-6 litert, de akkor tutra nem „tök átlagos”
    – jaaa, megvan, az 5-6 liter 50-60 km-re értendő és nem 100 km-re?

    Tehát milyen kocsiról beszélünk?

    ontopic:
    Egyébként én a kezét törném el annak, amelyik a telefont b_sztatja vezetés közben. De már a telefonos idők előtt is az volt a meglátásom, hogy az indekszelés emulasztására az adott ujj eltörésével lehet a legjobban a delikves figyelmét felhívni. Természetesen a gyógyulás ideje alatt a vezetéstől való eltiltás, hiszen igazoltan nem tudná az irányjelzot használni…

  15. Re:14
    Bő 2 éves Citröen Berlingo 1.6 literes diesel, 5 személyes, szappantartó aerodinamikával.
    Városban átlag 6 liter, autópályán 110-120-as tempóval 5 liter!,
    de ha nagypapásan vezetek, és max 90-el megyek, akkor inkább 4 literhez van közel, mint 5-höz.
    Persze ha asszony vezet, és binárisan adja a gázt, akkor jóval többet fogyaszt…
    Nagyon sokat számít a vezetési stílus, ugyan azzal az autóval több liter fogyasztás differencia is kihozható, ha nem elmebeteg módjára vezet az ember…
    Eleve értelmetlen sokszor gyorsan hajtani, mert megspórolsz vele mondjuk 10 percer(pl Bp.-Szeged), de több ezer forinttal többe kerül az oda vissza út.
    Megéri? Egyértelműen nem.

  16. @14 Vasgyuszi:
    „…az indekszelés elmulasztására…”

    kiterjesztve a büntetést az utóbbi időkben elharapózó gyakorlatot követőkre, amely szerint az indexelés nem az irányváltoztatási szándék előzetes jelzésére való, hanem az irányváltoztatás tényének közlésére
    ( indexel, de azzal egyidőben már változtatja is a helyzetét – akkor már minek? )

  17. @16 belekotty: ja-ja, természetesen. Sőt egy búrán durrantást az is megérne, amikor a kétsávos úton lámpánál a belsőben állva nem indekszel, hogy az elindulás után rögtön balra kanyarodva blokkolni fogja a belső sávot egy jóideig. Ha jelezné ezen szándékát, akkor a külsőbe solnának azok, akik egyenesen mennének. Így a kereszteződés tényleges áteresztőképessége közelebb lenne az elméleti maximumhoz. Itt most olyan kereszteződésről beszélek, ahonnan jobbra kis ívben kevesebben kanyarodnak, és/vagy azok gyorsabban átjutnak, mint a szembesáv által blokkolt balra nagyívesek. Az emberek nagyrészének az is éppen elegendő kihívás, hogy vezetéstechnikailag az úton tartsák az autójukat, nemhogy közlekedjenek. Számomra a közlekedésnek csak egy része a gépészet, a másik része az az össznépi társasjáték, hogy figyelünk egymásra, minden lehetséges információt megdva a másiknak a szándékaimról, hogy az helyes következtetésre jusson azokat illetően.
    A másik kedvencem, amikor az út szélén, párhuzamos parkolási pozícióból állva várja a gyökér, hogy besorolhasson a forgalomba, kitekert kormánnyal, de elinduási/kikanyarodási szándékát nem jelezve. A tufa fejét az üvegbe passzírozva figyeli, hogy kiengedi-e valaki… az ilyentől olyan szívesen megkérdeznék, hogy mégis mire számít, he nem indekszel? Az oké, hogy én látom a kormányzott kerekek állásából, hogy k.b. mit szándékozik tenni (és ezért minden eshetőségre felkészülve haladok el mellette), de nem várhatja el komolyan, hogy valaki kiengedi.

  18. 17 – vasgyuszi:
    Van ennél rosszabb is. Amikor kanyargós úton megáll a BKV busz ott, ahol nincs öböl. A következő gépkocsi nem kerüli ki, leáll mögötte és megvárja a le-felszállást. Mire én érkezem negyediknek, már nem tudom a sort lehagyni, mert a közeli kanyar nem belátható, és ha valaki tempósan jön, akkor biztos ütközés a vége.
    És mi van azzal, aki ragaszkodik a belsősávhoz, de 20-al lassabban vezet, mint a forgalom?
    Vagy, aki szabályosan kikanyarodik eléd, de 500 méter kell neki ahhoz, hogy felgyorsuljon 70-re? Ezzel az erővel megvárhatta volna, hogy elmenjek.
    És aki időben indexel, majd jobbra lefordul előtted, de majdnem leáll, és vánszorog mint egy tehén?
    Hogy a nagy többség nem tud vezetni az onnan derül ki, hogy ha az egyik sáv le van zárva, a két sáv hirtelen egy sávvá változik, akkor több száz méteres dugó alakult ki, mert mindenkik vánszorog.

  19. @15 András:
    Szeva Car-társ!
    2006 és 2010 között volt egy Berlingo II-em még a 90 lovas HDi motorral, kézi váltóval. Gondolom a tiéd már a III-as széria és a változó geometriás turbóval ellátott 110 loavs változat?
    Az enyém is jól ment alapvetően, de megpakolva, autópályán azért már gyengécske volt.
    100% városi közlekedéssel (még csak egy nyomorult zöldhullám sem volt benne) 8 liter alá ritkán tudtam menni, autópályán meg a pingpongasztalnyi homlokfelület miatt nem ment nagyon ezalá. Azt elismerem, hogy lehett volna takarékosabban is üzemeltetni 🙂 Viszont ez nem családi egyterű, hanem HDK (Hochdachkombi, ahogy a művelt német mondja 😉 A legkisebb egyterű mondjuk az Opel Zafira (a nyomi változata az Opel Meriva, de az minden csak nem családi). Közmegegyezése alapon a családi egyterű az a Renault Espace, VW Sharan, Ford Galaxy, Seat Alhambra, Peugeot 806/807, Citroen Evasion/C8, Fiat Ulysse, Lancia Phaedra, Chrysler Voyager, stb… Bocs, ha valamit kihagytam. Nnna ezek a büdös életben nem mennek el 5-6 literrel a városban 😉 tapasztalat…

  20. Ez jellemzö a mindenkori mentalitásra! Mindenki el van akadva ezzel, meg azzal, meg hogy ha ez, akkor az se.

    Nem értitek a lényeget.

    Ma egy korlátozott lehetöségekkel rendelkezö ember, még ha van is mondjuk egy telke, nem teheti meg, hogy felhúz egy egyszerü szoba-konyhás kis viskót, mondván erre van pénzem, most így csinálom, csak egy sor téglából, mert az állam nem engedi. Muszály adott értékü höszigetelést tenned , mert másképp egyszerüen nem megengedett. Vagy nagyon sok mindent megtiltanak azon a címen , hogy veszélyes. Vagyok. Önmagamra. Nem másokra. Ha ma találnák fel a motorkerékpárt, nem engednék meg hogy használjuk. A biciklit sem, ebben biztos vagyok. És nem azért, mert esetleg elüthetek vele másokat.
    Ez az atyáskodó, gondoskodó állam neveli ki a funkcionális analfabétákat és a tehetetlen embereket. Miért ne dönthetnék én magam arról, hogy mi a jó nekem önállóan? Talán mert egy ilyen önálló ember képes lenne önállóan eldönteni más kérdésekben is, hogy mi a jó neki?

    Felüdülés olyan EU-n kívüli országokban járni, ahol nincs ez az eltúlzott gondoskodás. Egy nagy ország milliós városának közepén van egy hosszú híd, amely ráadásul két szintes. Több száz méter hosszú, de korlát egy szem sincs rajta. Napközben is használják, de este mindig teljesen tele van emberekkel. Érdekes módon soha senki nem esik le.
    Az ottani emberek tudják, és számukra természetes, hogy saját magukra nekik kell vigyázniuk.
    Ha viszont olyat csinálnának, ami másokra, vagy a társadalomra veszélyes, az természetesen tilos.

  21. Vezetés közben figyelmet elterelő dolgok közé a telefonálás mellé rögtön be lehet írni a dohányzást is. Azt vajon miért nem tiltják be, mint a kézben tartott telefon használatot?
    A szabálytalanul parkoló autókat te magad is bejelentheted, akkor talán kijönnek megbírságolni őket.
    Hőszigetelésre asszem valami EU direktíva írja elő, hogy 2020-tól közel passzív ház szintű szigetelés kell majd. Mivel a kedvezményes 5%-os újlakás áfa is akkorra szűnik meg, nagy kavar és áremelkedés várható az építőiparban…
    Pár éve gondolkodtam a saját házam hőszigetelésén, de kb havi 10000 Ftos megtakarításhoz cirka 2-3 milliót kellett volna beruházni… Hát ez így 16-25 éves megtérüléssel „kecsegtetett” így nem léptem meg.
    Autókkal is úgy vagyok, hogy amíg a hibridek sok százezerrel kerülnek többe (használtan is), mint hasonló belméretű nem hibrid autók, és a fogyasztási előnyük 1-2 liter, addig nincs értelme hibridre váltani, mert sok sok év alatt lehetne fogyasztásban visszaspórolni az árkülönbözetet…

  22. Sziasztok!
    5 éve beszart a 20 éves gázkazán a házban. Az ingatlannal együtt kaptuk, tervben volt már a cseréje. Vérre menő harcot kellett vívni a tervezővel és az engedélyeztetővel, hogy egy 10 éves konstrukciójú egyszerű kéményes kazánt tehessek a helyére, és ne kelljen kurva drága és szar kondenzációs kazánt vennem helyette.
    Családban mások utóbbira cseréltek, tehát van az azóta eltelt időre összehasonlítási alap.
    És ne jöjjön senki sem a modern technokrata faszságaival, mert azt csak azok a szarházi népek hajtják, akiknek a bőrük alatt is pénz van, és pont az ilyen államilag kötelező nyavalyákból szedik meg magukat ehhez. Egy átlagos magyar családfőnek NINCS 1 millája egy kazánfelújításra, hátne még napelemekre, s főleg hitelből!
    Természetesen nézni kell a körülményeket is, mert amennyiben új házat építtetnék, nyilvánvaló, hogy aktívház minőségben tenném én is, de erre ugye nincs lehetőségem, s még nagyon sokan másoknak sem…
    A meglévő épületet (8 cm hungarocell szigetelés) nem fogom szétveretni 2 milláért, hogy 20 cm szigetelésre cseréljem a már meglévőt. Ugyanígy nem fogom lecserélni a 8 éve betett ablakokat sem, mert most kijött egy újabb széria, hiszen a keletkező hulladék kezelését, és a feleslegesen legyártott és kifizetett anyagok előállítását is nézni kell, amikor egy termék életút-elemzését végezzük. A 20 éves mosógép kényszerű cseréjénél a legjobb energiahatékonyságú újat választanám akkor is, ha kicsit drágább, de az 5 éves mosógépet -feleslegesen- nem cserélném le.
    Szóval egy kis kenőpénz ide – oda, jó kádári módra Orbanisztán berkeiben is működött, s lám 40.000 ft ráfordítással bekerült a 92%-os hatásfokú 10 éves kazán, amit saját magam karban tudok tartani, adott esetben meg is tudok javítani, s a hatásfokát 5 éve hozza, a már kiépített rendszerrel tökéletesen működik. 40.000 ft-ból 20.000 ft volt a kazán, 20.000 ft a beépítése. Ehhez jött a 30+30=60.000 ft kenőpénz az illetékes geciknek, s egy valós felülvizsgálati jegyzőkönyv cirka 30.000 ft-ért. Azóta szerelő nem látta, kéményseprő szintén nem járt, de minden fűtési szezon kezdetén ellenőrzöm a CO kibocsátást egy kölcsön műszerrel, ami rendre minimális, ez pedig tökéletes égésre utal. A láng modulálható, a panelen kiigazodom, ha egy relét, vagy kondit ki kell cserélni. Vettem 30.000 ft-ért egy ugyanilyen, de szinte gyári állapotú kazánt is, ha nagyobb baj lenne, csak leszerel – felszerel meg lehet oldani a problémát, ismét minimális ráfordítással. Összes költségem volt 160.000 ft. Eddig problémamentesen működött.
    A családban mások kondenzációs kazánban gondolkodtak. Vásárlás 240.000 ft, meg akkor már a szaki megdumálta, hogy napkollektorral még faszább lenne, így újabb 120.000 ft kiadás. Szerelési költségek 300.000 ft, igaz ebben az engedélyeztetés is benne volt. A régi rendszert cserélni kellett, a radiátorokat is, így újabb 400.000 ft kiadás következett, majd hozzá adódott minden évben kötelező átvizsgálás potom 30.000-ért kiszállással. Azóta valami dugulást már hárítani kellett a rendszerben cirka 120.000-ért, s mindezért cserébe ha igazán hideg van, a maximalizált előremenő vízhőfok miatt, hát hideg van a szobákban is :-). 10 éves másik kondenz kazánon már panelt is cserélni kellett (nem javítják, vegyél újat, különben felrobbansz! :-), ennek ára 80.000 ft volt, tehát ez a kiadás is várható hamarosan… Arról még nem beszéltem, hogy nálunk fűtetlen helyiségben van a kazán, ami egy kondenz készülék hatásfokát rontja, s gondoskodni kell csatorna létesítéséről is, a kondenzvíz elvezetéséhez, ami újabb komoly kiadás lett volna, a kémény átépítéséről nem is beszélve. Maradjunk az eredeti számoknál: összes ráfordítás 1.330.000 ft. (5x évi köt. szerviz miatt), a várható panelcserét nem számoltam, de lehet, hogy 15 éves korában az egész kazánt és a rendszer bizonyos elmeit ismételten cserélni kell majd.
    Tegyem hozzá, hogy azért jelentkezett komoly megtakarítás is! Átlagosan 35%-kal érkezik kisebb gázszámla, ami azt jelenti, hogy nálunk az éves fogyasztás alapján 130.000 ft-ról állít ki csekket a szolgáltató, míg arányítva ugyanezért a család kondenzkazános tagjának CSAK 78.000 ft-ot kell fizetnie. Azért ennyit, mert a napkollektor is hoz a hatásfokon (leginkább nyáron, amikor amúgy sem vágysz sok meleg vízre). Évente 52.000 ft x 5 év = 260.000 ft megtakarítás a fentebb számított költségekből.
    MEGÉRTE???
    Igen, azoknak, akik nevezett termékek előállítását, forgalmazását, kereskedelmét és szervizelését végzik, BIZTOSAN!
    Nekünk is van kb. havi 8000 ft megtakarítás az előző kazánhoz képest, s nyilván, hála a tetves EU és Államunk (valamint a lobbysták) munkálkodásának, egy évtizeden belül kénytelen leszek alternatív megoldás után nézni, de valahogy nem tekintem Földünk megmentőjének azokat, akik ilyen beruházásokat istenítenek.
    A napelem, elektromos autó ugyanez, vegyél LED-es lámpákat mindenhova, mert ez a menő, ez most a divat, és még a „bolygó kapitánya” is megveregeti a válladat, vagy kapsz egy „ügyes voltál” kupont Áder Jánostól, a világ legfelkészültebb és leghitelesebb klímavédőjétől.
    HAJRÁ!
    Nem érdekelnek az ellenvélemények, egy konkrét példát írtam le, mindenki azt von le tanulságként belőle, amit akar, s ebbe az is belefér, hogy nem értesz egyet velem!
    Ha megteheted, lépj meg minden felújítást, korszerűsítést, de ha nem tartozol a szerencsés tízezerbe, tanulságként is szolgálhat a sztorim.
    A család által erőltetett új autó vásárlás tapasztalatait másik alkalommal osztom majd meg, de annyit elöljáróban, ha van egy 15 éves jól szolgáló verdád, LE NE CSERÉLD! Főleg elektromos szarságra ne! Vagy legyen sok-sok pénzed, amennyiben ismét 15 éves távban/termék életútban gondolkodsz…

    HA az államot komolyan érdekelné a károsanyag kibocsátás visszaszorítása, maga építene a házamra napelemes rendszert, aminek az elektromos energia hozadékát egy az egyben megkapná, cserébe a tető bérléséért adna 10% kedvezményt nekem. Működhetne. De az állam valójában nem akar gondoskodni, egyetlen célja, hogy minél több adót szedhessen be az ostoba tömegektől, akik ennek ellenére ujjongva újraválasztják a politikusaikat.

  23. 22 – H.Cs.
    A Honda Jazz-ünk most lett 11 éves. Van mögötte 102.000 km. Még nem volt szervizen. A szervizkönyv üres. Gyújtógyertyát még nem cseréltem. Egyszer megpróbáltam, de feleslegesnek bizonyult. Most a 8 gyertya a fiókban van. Kétszer cseréltem az olajat. Utántöltésre még nem volt szükség. Aksit is kétszer cseréltem. 8 kerekem van, a téli is felnivel együtt létezik. Nyári gumit tavaly cseréltem. Vezérműszíjat 120 ezernél kell, na azt meg fogom csináltatni. Állítólag a Jazz 250.000 km-ig hibátlan. Az nekünk elég lesz, pláne, ha McPhersonnak igaza van.

  24. „Kétszer cseréltem az olajat.”

    Tibor bá 50 ezret mentél egy olajjal? Nekem az soknak tünik.

  25. Minden évben ajánlatos lecserélni az olajat, bár a földnek ez nem olyan vidám.

    Horváth Csongor

    Qrva jó sztori. Ilyen a valódi élet.
    Élvezetes volt olvasni.

    18 éves kis opel corsával nyomjuk. Hibátlanul megy. Állandóan szervizelt.
    A lada nívánk is qrva jó, bár az terep miatt kell és nem ártana hozzá egy benzinkút sem. De szervízelhető, mert annyi lada alkatrész van még.
    Nem fogok új szarokra cserélni semmit, semmi értelme szépelegni.

    Nekem az egyik legfőbb szempont , hogy magam tudjam karbantarani a dolgaimat. 2 Kéményt magam építettem, be sem jelentettem. Apámmal megterveztettem. Kazán magyar totya. Nagyon jól műkődik a fűtés.

    Nem jelentek be semmit, így nem is vagyok a rendszerükben. Nem is keresnek.

    Házat is magunk építettük, egy építészmérnök barátom átnézte a terveket. Utálom a gondoskodó államot, mert egy szar szemét banda, nem tárgyalok velük.
    Nemsokára ugyis mindegy, hogy betartjuk e a játékszabályokat v sem.

  26. Álj! Van egy norma, ami a széndioxid kibocsátás csökkentését írta elő. Mi ezzel a gond? Semmi. Ekkor előjön, hogy ha valaki háromezres dízelmotoros autóval közlekedhet, akkor én had tüzeljek már fával mert az olyan hangulatos. Elárulom, mindkettőtöknek olyan adóterhe lesz öt éven belül, amit az egyikőtök ki fog tudni fizetni, a másik meg nem. Egyértelmű hogy aki fával tüzel, annak a kilencven százaléka meg fog fagyni. Mivel nem boldogságból tüzel fával. Habár lehet öt év múlva már fűteni sem kell télen.

  27. „Habár lehet öt év múlva már fűteni sem kell télen.”

    Ha így lenne nyugodt lehetsz nem lesz gondod semmi másra sem már ezen a Földön. 😀

  28. Re:19
    Érdekes amit írsz, mert az egyik ismerősöm pont ugyan ezt mondta a régi Berlingojáról.
    Nekem nincs összehasonlítási alapom, elég erősnek érzem(100 lovas), nem vezetek vadul, be van kapcsolva a start-stop, többiről nem tudok nyilatkozni, mert nincs autófétisem.
    Egy dolog biztos, több diesel és autóm nem lesz, mert pár hete döglött be az adblue szivattyú, cserélni kellett tartállyal együtt, ha nem lett volna garis, bő 400eFt-ba került volna a javítás…

  29. 20.sleeper
    ….”Ez az atyáskodó, gondoskodó állam neveli ki a funkcionális analfabétákat és a tehetetlen embereket. Miért ne dönthetnék én magam arról, hogy mi a jó nekem önállóan? Talán mert egy ilyen önálló ember képes lenne önállóan eldönteni más kérdésekben is, hogy mi a jó neki?…”
    Valahogyan nincs igazad.Nem lehet engedni, hogy mindenki azt csináljon, amit jónak lát.
    Szingapore-t hozom fel. Egy rendhagyóan jóléti állam,kedvenc szóhasználatommal élve: a szó szoros értelmében bársonykesztyűbe bújtatott acélököl. Ott az emberek minimális „szabadság”-ban , de ragyogóan élnek, kivánom nektek azt a rendezett, jó, de ezeregy drákói törvény által szabályozott életet.
    No próbálj ott koldulni! Próbálj ott szemetelni! Próbálj ott bármi törvénybe ütköző akármit megtenni, és majd nézed magad.Érdekes volt látni a ragyogóan tiszta utcákat, ahol egyetlen koldus, hajléktalan sem volt látható, mindeütt csend, rend, nyugalom.
    De megvallom , valahogy és valahol neked van igazad, engem bizony zavart és nyugtalanitott a fegyelmezett jólét megnyilvánulása amely fölött ott lebegett egy láthatatlan félelem, mintha egy luxusgulágban lenne az ember.
    NEM szeretnék ottlakni, bármennyire is szép a vidék és jó az élet, magam sem tudom miért.

  30. 29 balint
    Ez most éppen aktuális egy kedves ismerősünknél.
    Lánya és veje pár éve komoly lehetőséget kaptak multi cégeiktől, szingapúri jól fizető állást ajánlottak nekik.
    Azóta kint élnek, már a második gyerekük születik kint, nagyon tetszik nekik az ottani lét.
    Igaz, mindketten abszolút törvénytisztelő, alkoholt, dohányzást kerülő emberek, így nem is érintkeznek az ottani rendszer keménységével.
    Tavalyelőtt a lány öccse kiment kikísérni anyját, -akit kihívtak kicsit segíteni a gyerek születése kapcsán-, és kicsit utazgatni arrafelé.
    Ez idén is fel lett ajánlva a srácnak, mire azt válaszolta, hogy többet nem megy abba a mocsok diktatúrába, ahol semmibe veszik az emberi szabadságjogokat… 🙂

  31. @Curix – 24: Elmeséled, hogy’ jött ki neked bő 50 000 km…? 😛
    102 000 / 3 = még „elfogadható” mértékű turhabunda a motorban… 😉 (34 000 😉 )

    Más. Tibor bá’-t mennyi lojális minion olvassa… :-O Úgy értem, a fennálló rendszer csecsén csüggő… 😛

  32. 3 – zapverho:
    Curixnak látatlanban igaza van. 50.000-nél, majd 100.000-nél cseréltem.

    Mi az a „minion”? És ez mit jelent :-O?

  33. Ma már nagyon jo minöségü longlife olajok kaphatoak, de én nem vagyok ezen olajok hive. Több motort láttam már belülröl többek közt a Toyota Corollámét is, és bizony motor élet csökkentö tényezö, hogy olajkoksz rakodik ki a motor belsö falára. Ez az olajteknöben nem okoz problémát de mondjuk a dugattyu apro olajáteresztö furatait szépen eltömitik, mint ahogy a Toyotanal is elöfordult.
    Ezt a kokszlerakodást kicsit felgyorsitja, ha viszonylag ritkán kerül az olaj cserére illetve 20-30 ezer km menetteljesitmény után már az olajszürö is komolyabb ellenállást mutat, ami feleslegesen terheli az olajszivattyut és rontja kissé az olajozás hatékonyságát.

    Tibor ba a bordás szijat mindenképpen cserélesd ki. Bordas szíjaknál nem (feltétlen) a kilométer a fö ellenség hanem az idö. 10 év felett már kezd kikeményedni és megnövekszik a szakadásveszély föleg egy autopályán haladva.

    Toyotámba 180 ezernél cseréltem gyertyákat de még vagy 20 ezeret simán mentek volna.
    250 ezernél mentek tönkre a gyujtotrafok. Ilyen az mikor német (Bosch) alkatrész kerül egy japán verdába…. 😀

  34. 334 – Curic:
    Köszi. Még annyit, hogy az olajba mindig teszek „csoda” adalékot.

  35. Bálint

    Aldous Huxley(talán így írják) Szép új világa úgy látszik a mai Szingapúr.

    Nem lenne az olyan rossz. Ha az egyének még nem képesek törvények és szabályok nélkül a másik igényeinek figyelembevételével élni, akkor ott törvényi szabályozás kell. Még arra is, hogy … akármi + stb.

    Ez a nyugati áldemokratikus szabadság sem hagy kibontakozni valójában. Azt megengedi, hogy úgy nézhess ki mint egy hülyegyerek , de kb. ennyi is a fene nagy szabadság.
    Én különben teljesen jól elvagyok ebben a rendszerben. Azért jobb mint egy fütyi arab államban.

    Ha látnám-és ezzel 100% nem vagyok egyedül- , hogy az állam valóban gondoskodó. Simán alárendelném magam a szabályainak, de ellehetetleníteni magam nem fogom és engedelmes rabszolga sem leszek. Úgyhogy egy hibrid megoldást választottam.

    Szinte mindenki betartja a törvényeket itthon, de nem ám belső meggyőződésből. Hanem csak a büntetéstől való félelmében. Így nem is jön össze a változáshoz szükséges kritikus tömeg. Ha ehhez hozzáveszed a néphülyítést és a szellemi színvonalat már csak álom lehet egy szingapúri diktatúra.

  36. Kedves 30. hubab és
    35,balázs
    Ne amolyan ÁVO-szerű diktatúrának képzeljétek Szingapore-t, dehogy, dehogy és dehogy.
    Eszméletlenül jól megszervezett és nagyon szigorú törvénybetartatási módón fenntartott állam.
    SZABAD vagy, mint a madár, jól élsz, az állam gondoskodik rólad, és a szigorúsága a te tulajdonképpeni védelmed érdekében van a csalók, gazemberek, valamint az ember életét gyakran megkeseritő deviánsok ellen, legyen ez akár egy összeférhetetlen szomszéd, avagy kötekedő, garázdálkodó részeg.
    Nehéz, sőt lehetetlen pontosan szavakban érzékeltetni az ottanit, ott kell lenni ahhoz.

  37. Tisztelt Tibor bá’!

    Nem létezik olyan “csoda adalék”, ami helyettesíthetné a rendszeres olajcserét.
    Még az úgynevezett longlife olajjal is vétek 30e km fölé menni, még autópályás használat esetén is!
    Azt feltételezve, hogy Tibor bá’ általában csak rövid távokat tesz meg, én ezt maximum 20e km-re, vagy két évre tenném.
    Az olaj ugyanis öregszik, tehát nemcsak a megtett kilométerek számára, hanem az olajhasználat időtartamára is érdemes lenne figyelemmel lenni.
    Úgy gondolom nem akkora tétel egy olajcsere, hogy ezen spóroljunk.
    Egy esetleges károsodás, felújításhoz képest, biztos nem…

  38. Minion – a follower or underling of a powerful person, especially a servile or unimportant one.

    Olajcsere-periódus – reméltem pedig, hogy Curix nem számolta bele a GYÁRILAG beletett első olajtöltetet… :-/ Tibor bá”, én az ország legöregebb Ducatisától (1927.) azt tanultam, hogy „Tanuld meg, ifjú lator barátom – ez volna szerénytelenségem -, hogy egy főtengely köszörülés árán vásárolhatsz 2 mázsa olajat magadnak…” egy olajcseréhez kell kb 4 kiló…

    De hogy on topic is legyek… a „gondoskodó,” jóságos „állambácsi” mémjét Kádár Jancsi bácsinak köszönhetjük… IMHO. Számomra a néhai Szipál Marci bácsi egyik megjegyzése igen mély nyomott hagyott: „Én nem barátkozom 30 és 70 év közöttiekkel… csupa nagyon fiatal és nagyon idős barátja volt… A Kádár-korszak példányai mind agymosott (lett). 🙁

  39. Kedves olajcsere barátok!
    Nagyon jól tudom, hogy 100 gk tulajdonosból 99 úgy tesz, ahogy állítjátok. Nekem az elmúlt 60 évben rengeteg autóm volt, és azt tapasztaltam, hogy sohase a motor fingott ki először. Az összes kocsim szétrohadt, és még működő motorral dobtam ki. Pedig olyan kocsim is volt, amelyiket használat előtt be Volvoline-oztam (alvázvédelem). A másik pedig, hogy nem a gépkocsi eladás az igazán nagy üzlet, hanem a karbantartatása. Ha mindent betartasz akkor 10 év alatt kifizeted még egyszer a gépkocsi árát. 80.000 környékén kigyulladt egy lámpa a Műszerfalon. Motor hiba. Rohantam a szervizbe. Egy visszatápláló szelep hibásodott meg, amit „ideiglenesen” 14.000-ér megcsináltak, de vigyem vissza a kocsit mert…… többek között a kuplung házat (is) ki kell cserélni. Szumma-szummárum 200.000 körül lett volna a számla. Nem mentem vissza, hanem azt a kurva szelepet elzártam. Most ég a lámpa a műszerfalon, de a kocsi egy centivel se fogyaszt többet. Az egészre nincs semmi szükség, csak arra jó, hogy pénzt húzzanak ki a tulajdonos zsebéből.

  40. 38 – zapverho:
    Az oldalak tetején található a „Delete Cache” ettől jobbra meredezik az égre egy csomó gyufaszál. Ha erre rákattintasz, megtudhatod hányan látogatnak egy nap. Átlagosan napi 2000.

  41. 36 balint
    Tisztába vagyok ezzel, ismerősöm tartott elég élménybeszámolót ottani élményeiből, habár kissé vak és süket volt ott, lévén egy szót sem beszél angolul.
    De lánya és párja csodásan érzik ott magukat, igaz akkora fizetésekkel én is így lennék…
    Az öcskös negatív véleménye inkább tudható be a nyugati média hatásának.
    De valószínű, egy ellenzéki politikai aktivista már egészen másképp látná a dolgot.
    De hát lassan ez már nálunk is így van…

  42. Bálint.

    Szingapúrt illetően, a törvényi szabályozás szigorú betartatása azt zavarja, aki meg akarja szegni a törvényt, más rovására. Tudod, értelmes ember saját magától nem szemetel, a hülyének meg tilos.
    Zsidó vallásban van a legkiterjedtebb, majd minden részletre érvényes törvény rendszer.
    Mégis azok a zsidók, akik igyekszenek betartani elég jól elboldogulnak.

  43. Elvileg, most van egy Bangkok-i és egy Hong Kong-i látogató az oldalon. 🙂

  44. Kondenzációs kontra sima zárt égésterű kazán.

    Én új építésű családi házakat szerelek, illetve beugrik néhány ELENYÉSZŐ felújítás. Fillér utca : Vaillant zárt égésterű készülék. Kémény alagsortól felfelé három kiló. Állam nálunk előírja a normát, de az úniós pénz erre felhasználandó részét Orbán magánrepülgetésre költi. EU – t ez nem érdekli, lényeg a norma.

    Budajenő, új építésű családi ház, Vaillant kondenzációs kazán. Melegvíz tároló 150 l. Házon húsz centi grafitos hőszigetelés, tetőn szintén. Havi hatezer forint gázszámla. HATEZER FORINT. Melegvizzel együtt. A kazánnak SEMMI baja a beépítés óta, a rendszer padló és radiátoros. Mennyi a fa tüzelőanyag egy évre? És a melegvized meg áramról megy ugye, tehát villanyszámla is van bőven…

  45. 42.bogozy
    …”Zsidó vallásban van a legkiterjedtebb, majd minden részletre érvényes törvény rendszer….”
    Igy igaz. Több mint 600 előirás, ún. ” mitzvó”.

  46. 35.Balázs
    …”Szinte mindenki betartja a törvényeket itthon, de nem ám belső meggyőződésből. Hanem csak a büntetéstől való félelmében.” Hajszálra, mint ott, náluk, hiszen az ember egyforma mindrenhol.
    Teljesen igazat adok neked azon kitételedben, miszerint ez a hú de nagy nyugati szabadságban, a temérdek emberjogoktól roskadozó nyugati társadalmakban mi előnyben, illetve gondoskodásban részesül az átlagürge? Azon kivül ahogy találóan megjegyzed, lehet afféle hülyegyerek-kinézetű.
    JOGOD van pillanat alatt elvesziteni állásodat, igaz?
    JOGOD van az utcára kerülni, JOGOD van éhezni, JOGOD van kirabolva és/vagy bántalmazva lenni akármilyen bűnöző/migráns által, akiknek viszont SOKKAL TÖBB JOGUK VAN, mint neked!!!
    Hát akkor tényleg inkább Szingapore!

  47. Aha, sokkal több joguk van. Ennyi hülyét… NEKED JOGOD LENNE MEGBUKTATNI A SZAVAZATOD SEGÍTSÉGÉVEL LÉTREHOZOTT RENDSZERT, BÁRMIKOR. Ha demokráciában élnél, de te a nyakadra szavaztál egy diktatúrát ami miatt ilyen hülye lettél.

  48. A kapitalista rendszer soha sem volt demokratikus vagy ne adj isten, liberális. SOHA! Minden ilyen állam csak azért hagy életben, és csak addig amíg neki kifizetődik. Nem tovább, egy percel sem.

  49. 48 – Dan:
    Kurva nagy fejlődésen mentél át. Gratula.

  50. Ha zovább is akarunk fejlődni akkor azt is gyorsan el kéne felejteni, hogy a szavazatod egyáltalán ér valamit. És ezzel befolyásolhatsz valamit.

    Egy rendszert nem változtathatsz meg ily módon. Amikor azt mondtam, hogy a cipőm talpát nem koptattom, hogy elmenjek szavazni, kaptam hideget-meleget.
    A legkevesebb volt, hogy biztos nincs gyerekem, pedig 2 is van.

    Egyszerűen nem értitek meg, hogy (pl. ennek az oldalnak a segítségével is )az összefogást kell megkezdeni.

    Azon soha nem filóztatok, hogy vajon az értelmes emberek miért nem tudnak összefogni? De sértődetséggel hisztiztek, hogy már megint a fidesz nyert.

    Túlzott individumunk tudatában még egy találkozót sem lehet összehozni. Ha igen( párat, nem tudom mennyit) ott sem lehetett semmi előremutató koncepciót megtárgyalni.

    Tibor bátyám azt mondta(kb. 6 éve) hogy csak 20 évvel lenne fiatalabb és bevállalná a váltást. Tudom, hogy igazat mondott.

    Most az ingatlanpiac a csúcson(már nem sokáig) de még mindig egy tapodtatt sem tesznek az értelmes emberek a jövő felé.
    Egyénileg nem lehet -sajnálom ez van.

    Szóval hiába az üres fecsegés, meg a szavazásdi.
    Először a gondolkodásban, majd a kommunikációban, legvégül a tettekben kell paradigmát váltani.
    No az első és -mostanában- a második történik. A tettekhez meg tettek kellennek.

    Hiába szidjuk a tömegeket, már ők is kezdik kapisgálni. Mire -a nagy számok törvénye alapján- sokan elkezdenének cselekedni már késő lesz mindenkinek.

    A változás nem más mint egy indikátor. Sokaknak visszafelé, a torténéseken keresztül változtatja meg az életfelfogását.

    Nem értem miért kell ezt megvárni? Talán nincs fantáziátok?

  51. Dan,
    Mint írtam, új ház építése/vásárlása esetén magam is a legjobb ár-érték arányú lehetőség mellett döntenék.
    Az én ingatlanom értéke 17M Ft. Az általad említett ház bekerülési értéke? Számoljunk 20 évre… S nyugodtan adj hozzá évi 35000 Ft-ot nálam a villanyszámla miatt. Mekkora is lesz a különbség?
    Világosan leírtam, NE a felső tízezer 40-50 millás lakóingatlanjaiból induljunk ki!
    Amennyiben a 100m2-es házam teljes szigetelését, ablakcseréjét és egy kondenzációs kazán beépítését minden szükséges hozzá tartozó rendszer kiépítésével együtt vállalod 2M Ft-ért, ne a szádat jártasd, hanem gyere és vállald el a munkálatokat!
    Ha csak dupla-tripla árért megy, akkor meg nem várok választ…
    Egyébként ez az összeg is több, mint a szerintem várható megtérülés reális 10 év távlatában, ám hajlandó vagyok a maradék 10 év fenntartását bevállalni a „fenntarthatóságért” :-). Ennél nagyobb áldozatot ugyanis nem tudok hozni. Aki ezt hitelből vállalná, azt nem minősítem.
    A számok miatt megjegyzem, hogy az én átlagos havi fűtés-melegvíz ráfordításom 14.500 Ft körül van, így a havi 6000 Ft kontra, nekem nem tűnik 20 év távlatában sem érdemes alternatívának. Ez egyben azt jelentené egy gyors szorzás – osztást követően, hogy 2M Ft ráfordítás felett 20 évre is mínuszban vagyok, ill. az általad emlegetett ház értéke nem lehet több 19M Ft-nál. Ezzel szemben a falunkban is, az új építésű házakért elkérnek legalább 28 M Ft-ot.
    Abban igazat adok Neked, hogy egy tömbházi lakás esetében a megtérülés sokkal jobban alakulhat, főleg, ha a külső szigetelést, nyílászáró cserét társasházi alapon -legalább részben- pályázatból finanszírozzák. Családi házak komplex felújításához 1. Nem találsz megfelelő szakembert, 2. A mekk-mesterek is EU áron dolgoznak, balkáni színvonalon.

  52. Balázs alapvetően – nem politikai, hanem módszertani értelemben – teljesen egyetértek Veled. Ékes példa az összefogás erejére az az eset, amikor Dél-Afrikában egy fehér famerbe belekötött egy zulu fekete nő, majd az egész sztorit rasszizmusként tálalta a média és az étteremlánc, még pedig a szokásos feketék elleni rasszizmusként. A válasz nem maradt el, durván egy-két millió fehér középosztálybeli bojkottálta az étteremláncot – ők voltak ugyanis az elsődleges célcsoport – és amaz rövidesen csődbe ment. De ékes példa az is, amit a minap az index művelt, éppen Dél-Afrika kapcsán, megemlítve a földelkobzást… kár, hogy a zuluk az első fehér holland telepesek után érkeztek a mai Dél-Afrika területére, előtte durván 2 millió embert, többek között a többi zulu törzsek zömét kiirtva, majd megérkezve, irtva a fehéreket és a kevés őslakost. De az index legdurvább és legocsmányabb húzása az volt, hogy nemrég egy tizenhat éves tolvaj meghalt, tuti a fehér farmerek ölték meg és amúgy is csökkent a gyilkosságok száma. Nettó hazugság, arról meg nem beszélnek, hogy államilag támogatott a fehérek ölése, így arról sem, amikor egy négyéves kislányt több zulu megerőszakolt, majd leöntött beninnel és elevenen elégetett, vagy amikor egy hatéves kislányt a konyhaasztalra feszítettek keresztre, megerőszakolták és megölték, s az erőpszak közben a szülei átvágott torokkal gurguláztak a konyha padlóján.
    Ezzel csupán arra akartam utalni, hogy az összefogásra véleményem szerint NULLA az esély, s ezt ezen az oldalon, már szmtalanszor tapasztaltam… 🙂 nem, nem amikor nekem lett esve, jogosan vagy sem, hanem amikor Tibor bá’-t a vörös izzásig – jogosan! – bosszantja néhány ostoba.
    Balázs, éppen azt felejted ki, hogy az emberek megosztása: szándékos és egy ördögien profi stratégiai és operatív végrehajtással valósul(t) meg.

  53. Balázs,
    a társadalmi paradigma váltáshoz legalább egy generáció kifutása szükséges. Ez olyan 20-30 év távlata. Jól levontad a következtetést, az idő tényező miatt ez a lehetőség nem játszik. A XXI. század embere Kronosz foglya, minden értelemben.
    Kb. 10 éve kezdtünk bele helyi közösségek építésébe, a közösségi gondolkodás megreformálásába egy megyeszékhelyen, mára -bizonyos alkuk megkötését követően- ebből egy Fidesz – EU pénzfejő szolgálat alakult, néhányaknak busás karriert, ill. komoly anyagi előrefutást biztosítva. A többségnek nyoma sincs, az országos társadalom változása pedig egyáltalán nem a szükséges irányba mozdul/t. Szóval ezt felejtsd el, mert biztos meggyőződésem, hogy esélytelen újabb 20 év távlatában is.

  54. Az összefogás nem az intelligensebb hányad ismérve. Mivel jó emberismerők is, és tudják ha arra kerül a sor az észérveket felülbírálja az erő. Azaz egy olyan ösztönös cselekvési kényszer, amit a legtöbb átlagember nem képes kontrollálni. Emiatt az okosabbak csendben maradnak… Nyilván a csendben maradás ebben az esetben a csoportban történő cselekvést jelenti. Az intelligens ember nem golyófogó. Sajnálom, de ez a helyzet.

  55. Igen Csongor, kétmillióból nem jön ki a házad szigetelése, és a kondenzációs kazán is. Nyilván sajnos más körökben mozgok ilyen téren. Igen ma hazánkban nehéz szakembert találni. Ez a cégek dolgát is megnehezíti. Aki sokat spórolt és abból újít fel, többször meggondolja kivel dolgoztat.

  56. 47.Dan
    …”Ha demokráciában élnél, de te a nyakadra szavaztál egy diktatúrát .”

    Ha ezen üzenet nekem szólna, akkor jelzem, én nem élek Magyarban.

    …”ami miatt ilyen hülye lettél….”

    Köszönöm , mindig is szerettem a közvetlen, cafrangmentes , baráti hangvételt, valamint régi vágyam teljesült, ugyanis mindig aspiráltam volt egy előkelőbb társaságba bekerülni.
    Szólni kéne az asszonynak, ugyanis ő mindig azzal jün, hogy
    „Bálint, ha egy egész picivel hülyébb lennél, mint amilyen vagy, még akár képviselőt is csinálnának belőled.”
    Végre sikerült.

  57. Viszont, akkor ha nem itthon élsz, akkor kívűlről látod a helyzetet. Ezért nem értem a hozzászólásodat sem például a magyar hajléktalan kezeléshez többek közt. Életképed nincs tegyünk fel, a Széll Kálmán térről. Vagy a nyugati pályaudvar környékéről. Amikor nincs olyan napszak, hogy ne jöjjenek oda hozzád koldúlni, vagy hogy ne láss olyan humanoidot aki összeszarta összehugyozta magát és fetreng a saját eredményében. Kemény, hidd el.

  58. 58.Dan
    …”Viszont, akkor ha nem itthon élsz, akkor kívűlről látod a helyzetet. Ezért nem értem a hozzászólásodat sem például a magyar hajléktalan kezeléshez többek közt. …”
    Én nem a Magyországi viszonyokról irtam, hanem a topic témának megfelelően az állam gondoskodását polgárairól, a nyugati államok vs. Szingapur. Jöhettem volna Japánnal is.
    Ennyi.

  59. Sajnos minket sem Szingapur sem Monaco nem érdekel. Magyarországon élő magyarok vagyunk. Viszonyítási alapként csak akkor lenne mérvadó, ha valamelyikünknek mindkét részről lenne tapasztalata. Egyoldalú tapasztalatom van nekem is, és neked is. Viszont én itt élek. Sajnálom a hajléktalanok egy részét. A cégünk anno felkarolt , egyet, én szereztem az albérletet, a cég adta a munkát. Esélytelen volt a kiemelés…. Feladtuk… .

  60. A modern kori „demokráciákban” a propaganda gépezetek segítségével simán meggyőzik a polgárokat, agymosást végeznek. A jellemzően „váltó pártokat” kínáló rendszerben, mindegyik párt ugyanazon rendszerben, ugyanazon eszközök alkalmazásával kormányoz. Egyik adónemet emelik, másikat csökkentik. A polgárok nem tudnak valóságosan egy „rendszer váltó” cél érdekében megszerveződni, mert ilyen esetben, minden párt összefog és letapossa az igazi változást kívánókat. Másrészt az agymosott embereket iszonyatosan nehéz, majdhogynem lehetetlen meggyőzni, arról, hogy palira vették őket, és nem mások mint félrevezetett balekok.

  61. A legszebb az egészben, hogy a mai népterelés alapkövét a náci és kommunista diktatúrák tették le…. Irónikus…

  62. Azt már le sem merném írni, hogy akkor több volt a „gerinc” mint most, és tudod miért? Mert akkor nyíltan csináltak mindent, most meg alattomosan.

  63. Emberek, az egyik tv.állomás ilyenkor délutánI rövid hirösszefoglalójában hallom, hogy Mo.-n a hajléktalanokat kezdik vegzálni, sőt néhányat már a mai nap folyamán el is itéltek.
    Az elején azt hittem, vicc, de a bemondó arca olyan komoly volt…
    Aki nálatok ezt a közrendészeti szabályt hozta, az NORMÁLIS??!!
    N.B.
    Ha a hir tényleg igaz, akkor most cigányaitok ellen is ilyen rekordgyorsasággal intézkednek??

  64. 64:balint
    Néhány friss honi infó, ebben én naprakész vagyok:
    1. Nemzeti kisebbségünk nem jellemző a hajléktalanok között,
    2. A ma még (elenyésző) többség (volt) lakásaiban sokkal inkább
    3. Aki ezt a rendeletet hozta rasszizmussal bizonyosan nem vádolható
    4. @ képmutatással, álhumanizmussal, pótcselekvéssel (meg hasonlókkal) sokkal inkább…

  65. 64 – Bálint:
    Ez Orbán hülyesége. Egy hajléktalannak már csak az élete van, azt meg nem lehet elvenni. Ha lesittelik, akkor a télre ingyen kap élelmet, meleget, fürdési lehetőséget, és ha beteg akkor gyógyszert is. Tavasszal majd kiengedik. Pénzbüntetés lehetetlen, mert nincs jövedelme. Orbán őrjöng, mert nincs felettük hatalma.

  66. Nem gondolták ezt át.

    Ha eddig nem volt rájuk pénz, majd most honnan lesz? Egy rab tartása naponta mennyi? 10 ezer körül, ha jól emlékszem. Az havi 300 ezer.
    Nem volna olcsóbb nekik bérelni, vagy akár venni és fenntartani valami kicsi, de kulturált hajlékot? És még istenítenék is érte. Az ember esze megáll!

    Bálint, ezt tekintsd meg:

  67. 64. Bálint
    Bizony igaz, mostantól életvitelszerűen közterületen tartózkodni (vagyis hajléktalannak lenni) szabálysértés, amiért bírságolhatnak, akár le is csukhatnak, a cuccaidat meg elvehetik és megsemmisíthetik.
    De a legszebb az egészben, hogy mindezt humanitárius intézkedésként próbálja eladni a kormány, merthogy ők segítenek a hajléktalanokon, mert beterelik őket a hajléktalanszállókra. És azzal vádolja az intézkedéssel egyet nem értőket, hogy azok azt akarják, hogy a hajléktalanok megfagyjanak kint. Nem is tudom, hogy ennél már hova lehetne jobban fokozni a cinizmust.

    „Ha a hir tényleg igaz, akkor most cigányaitok ellen is ilyen rekordgyorsasággal intézkednek??”
    Hova gondolsz, azok „rejtett erőforrások”! (Pl. meg lehet venni a szavazataikat egy zsák krumpliért.) Meg azoknak rögtön a segítségére siet milliomegy jogvédő szervezet. A hómlesszek meg könnyű célpont, azok nem tudnak visszavágni, a szavazatuk (ha szavaznak egyáltalán) nem oszt, nem szoroz, és jogvédőik sincsenek.
    Ez a kormány pont olyan, mint az átlagos iskolai bully: kiválasztja a leggyengébbet, és azt gyötri, ahol pedig bármekkora erőt is tapasztal, rögtön visszavonul.

  68. 68. Gyarmathy
    Csak egy stadion árából hány szociális bérlakást építhettek volna!

  69. 68.Gyarmathy
    Megnéztem a linkelt videót.Nem tett jót, megrázó és felkavaró.
    Megismétlem délutáni kérdésemet:
    Aki ezt az intézkedést kiagyalta, méghozzá a társadalom legelesettebbjei, legnyomoruságosabbjai ellen,nyomorúságos ingóságaikat elkobzásával tetézve, EZ a sejthalmaz nálatok EMBER?????????????????????

  70. 67,Tibor bá
    Nehezemre esik elhinni, hogy Orbán ilyesmivel törödne, azaz eme EMBERTELENÜL DURVA és kegyetlen utasitás tőle származna.
    Szerintem sokkal inkább valószinúsithető egy hivatalnokállat saját buzgósága belemarni a szerencsétlenekbe.
    Tudod jól, hogy soha belügyeitekbe nem avatkozom, világért bele nem szóltam, de most ezen aljasságon-világszerte párját ritkitó aljasságon – eszméletlenül felháborodva ajánlom, hogy ama gazembert AZONNALI hatályal páros lábbal rúgassátok ki állásából, hadd ismerkedjen testközelből a hajléktalanság okaival, tapasztalja meg előnyeit és élvezeteit, továbbá itéljék őt is elzárásra az ország legvadabb börtönében.
    Mert, kedves Tibor bá, ha ez a viszataszitóan aljas intézkedés szintén a szokásos alapon visszhang nélkül, simán átmegy nálatok, akor csak az isten tudja mi lesz veletek a jövöben.
    A szőkék? Vagy esetleg a szemüvegesek? Mi lesz a sántákkal, púposokkal?????
    Nem vicc, ha ezt el lehetett követni a hajléktalanokkal, akkor veletek mindent!

  71. 72 – Bálint:
    Az én tapasztalatom szerint itt nem csak mindenről tud Orbán, de csak neki vannak (lehetnek) ötletei, amit a vazallusok az utolsó betűig teljesítenek. Orbán pont olyan személyiség mint a szaudi korona herceg, és ezzel mindent megmondtam.

    Ez még az első kormányzása alatt volt: Egy parkoló gépkocsiba volt Orbán kiskorú gyereke és egy civilbe öltözött rendőrnő, mint dadus. Egy pasi nem volt elég körültekintő és ezt a gépkocsit el akarta lopni. A rendőrnő simán lelőtte, de nem halt meg. 10 év letöltendő börtönt kapott lopási kísérlet miatt. Más esetben legfeljebb 1-2 év felfüggesztve. A rendőrnőt természetesen előléptették. A fegyver használat jogossága nem volt kivizsgálva.

  72. Bálint,
    Ez tuti, hogy Orbántól jött, ha nem is ő találta ki, de ő hagyta jóvá. El akarják ezeket a szerencsétlen embereket tüntetni szem elől. Nem gondolnám, hogy sokat börtönbe visznek(az túl drága lenne), csak néhány tucatot, max néhány százat, hogy rájuk ijjesszenek és eltűnjenek maguktól szem elől.
    A rezsim szégyene, hogy a gigalopások és értelmetlen, ostoba beruházások mellett tízezrek döglődnek az utcán. És a probléma csak egyre nő. Az idén egy rakás embert kilakoltattak, a közelgő télen félő, hogy egy csomóan meg fognak fagyni az utcán. Úgyhogy tűnjenek el szem elől és dögöljenek meg szép csendben valahol, ez lehet a cél.

    Ezek az emberek már jelenlétükkel is vádolják a rezsimet, felhívják a figyelmet Orbán és sleppjének embertelenségére. Segíteni nem akarnak rajtuk, csak eltüntetni őket szem elől.

    Egyébként igazad van, a magyar társadalommal bármit meg lehet tenni, bármilyen jogától meg lehet fosztani és már el is kezdték a leggyengébb, leg védtelenebb réteggel. És nem fognak itt megállni.

    A diktatúra terrorja elkezdődött.

  73. Ma ítéltek el egy hajléktalan nőt a hajléktalansága miatt.

    https://www.youtube.com/watch?v=yHSwuqL2Qjs&t=3s

    A vádlott nem a bíróság előtt állt a szokásnak megfelelően, hanem egy másik helyiségben ült, ahol kamerákkal és tévén tartotta a kapcsolatot vádlóival.

    Esküdözött, hogy ő nem akar hajléktalan lenni és megoldja valahogy…

    Agyrém, idáig jutottunk.

  74. 72. Bálint
    Volt egy nagyon gyér létszámú tüntetés, a kormánymédia által kellőképpen kinevetve, egy nagycsomóan meg még tapsolnak is ennek az intézkedésnek. Mert hurrá, eltakarítják a szemük elől ezeket az emberi roncsokat! Ennyi empátia maradt az emberekben.
    Sajnos úgy néz ki, hogy velünk tényleg mindent meg lehet csinálni. Köszönhetően a társadalom (újabb) aláásásának. Bajnainak igaza van abban, amikor a legutóbbi interjújában azt mondta, hogy ez a kormány a legsúlyosabb, és legnehezebben helyrehozható kárt a lelkekben okozza. Igaz, nem 2010-ben kezdte, hanem sokkal korábban.
    Itt sikerült létrehozni az egymáson segítés kultúrája helyett az egymáson átgázolás kultúráját. Amelytől nem sikeres lesz egy társadalom, hanem sérülékeny. De van, akinek pont ez a jó.

  75. Az előzőhöz hozzátéve: rossz belegondolni, mi lesz itt egy SHTF eseménykor. Mert, ahol van összetartás, ott még csak valamivel könnyebb átvészelni. Ahol van…

    Hasonlóan szét volt züllesztve ez a társadalom 100 évvel ezelőtt is. Nem is tudta megvédeni magát, minden nehézség nélkül el tudták tiporni.

  76. NIEMÖLLER, MARTIN (1892–1984, német protestáns lelkész):
    Németországban először a kommunistákért jöttek, s én nem emeltem szót, mert nem voltam kommunista. Aztán jöttek a zsidókért. s én nem szóltam, mert nem vagyok zsidó. Aztán a szakszervezetiekért jöttek, és én nem lévén szakszervezeti tag, hallgattam. Aztán jöttek a katolikusokért, és nem szólaltam föl, mert protestáns vagyok. Aztán eljöttek értem, és ekkorra már nem maradt, aki szóljon.

    Tibor bá’: Magyarországon, az Orbán rezsim alatt, először a hajléktalanokat hajszolták a halálba…..

  77. Tibor bá
    Joskapista
    Várjatok, kedves barátaim, mert van még más is:
    Nagyon kedves , régi jó , Szeged melletti faluban élő barátainkkal beszélgettünk ma délelött a Skype-n , majdnem sirva mesélik a legújabb vegzálást nálatok: a kutak engedélyezését, avagy újraengedélyezését, nem értettem pontosan, a fődolog az ügy ANYAGI vetülete-mert eléggé szomorú látni/hallani, hogy nálatok mintha minden az emberek kizsebelésére menne ki – ami számukra komoly pénzt jelent. A barátainknak 5 kútjuk van a hatalmas telkükön, még az apa által a 30-as évekből.
    Barátunk 94 esztendős édesanyja Újszegeden él, a néni igenis müveli apró kiskertjét,, azután-nem hiszitek el – félkilónyi paradicsomjával, paprikájával eltotyog a piacra, szórakozásból – neki „szerencsére” csak 2 kut van az udvará, szintén a 30-as évekből. Barátaink azon kesergtek, de nagyon, hogy nyugdijas létükre honnan és mibül fizetnék az elégggé komoly eljárási összegeket, a 94 esztendős mamáról már nem is beszélve!!!
    Emberek, a legkomolyabban kérdezlek benneteket: mi folyik odaát nálatok???
    TEGNAP a hajléktalanok, MA a vidéki kisparasztság, a falusi nép, nagyrészúk persze nyugdijas. Valaki mintha meg akarna ölni benneteket, de nem fegyverrel. hanem gyáván!!!

  78. 79 balint
    Jogos a felvetés.
    A kutak ügye már hosszú évek óta lebegtetve van, már jóval korábban is volt róla szó, de akkor azzal zárult, hogy csak a 80 m-nél mélyebb kutakra vonatkozik.
    Viszont most nyáron elfogadott a parlament egy új törvényt, amely alól úgy néz ki, már nincs semmiféle kibúvó, minden engedély nélkül ásott vagy fúrt kútra érvényes.
    A csali az, hogy december 31-ig ingyenes a fennmaradási engedélyre vonatkozó eljárás.
    Csak ha elolvassa az ember a részleteket, akkor derül ki, hogy a kérelem benyújtásakor mellékelni kell a kút szakszerű tervét is, amelyet viszont csak szaknévsorban jegyzett szakértő készíthet.
    Gyanítom, hogy ennek elkészítése többe fog kerülni, mint a megúszott engedélyezési eljárás díja lenne.
    A fedőtörténet pedig az, hogy Áder János köztársasági elnök, aki legújabb szerepében a világ vízügyi problémáinak legfőbb szószólója úgy gondolja, hogy az országnak példát kell mutatni a vízügyek kézbentartására, ennek pedig első lépése az, hogy pontos adatokkal kell rendelkezni az ország vízfelhasználásáról.
    Egyenlőre csak erre vonatkozik a törvény, de tartok tőle, hogy miután a kormány rendelkezni fog a vízfelhasználási adatokkal, amit most a lakosság önként dalolva fog megadni az ingyenesség reményében, hamar jönni fog az új törvény, ami kötelezni fog mindenkit vízfelhasználási díj fizetésére.
    De jelenleg olyan kevés a jegyzett szakember, hogy szerintem lehetetlen a törvény végrehajtása, gyanítom, el fogják tolni a határidőt, de nem fogjuk megúszni…

  79. https://privatbankar.hu/agrar/tovabbi-haladekot-kapnanak-az-engedely-nelkuli-kutak-tulajdonosai-322327
    „Meghosszabbítaná a fúrt kutak bejelentésének december 31-ig tartó türelmi idejét az Országgyűlésnek benyújtott kormányjavaslat. Eszerint mentesül a vízgazdálkodási bírság alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt.”

    A helyzet az, hogy sokszázezer engedély nélküli kút van Mo.-on. Erről a kormánynak tudomása van.
    Az engedélyeztetést csak megfelelő jogosultsággal rendelkező vállalkozóval szabad/lehet megcsinálni, akikből pedig csak százegynéhány van.
    Ezt így nyilvánvalóan lehetetlen végigvinni az év végéig.
    Ha nem hosszabbítanak, akkor ismét „56” lesz.

    Az ellenzéki pártok már készülődnek.
    https://www.jobbik.hu/hireink/az-ellenallas-napja

  80. 79. Bálint
    A kutakkal eddig is szőröztek. Nem is a Fidesz kezdte. Legálisan úgy lehetett volna használni őket, hogy bejelenteni a vízműnek, aztán nem is tudom, hogy vízórát szereltek volna rá, vagy valami általánydíj lett volna, de a lényeg az, hogy fizetni kellene a fúrt kút vizéért is. Ennek az a következménye, hogy szinte mindenkinek illegális kútja van, mert nem azért fúratják, hogy fizessenek a vízért.
    Aztán az utóbbi pár évben volt némi vita meg módosítgatás ezzel kapcsolatban, ezek szerint nem annyira jó irányba.

    Egyébként, ha már víz, 1-2 éve a tiszai halászatot is megtiltották, fene tudja, hogy mi okból. Talán, hogy több hal jusson a szerbeknek?

    80. hubab
    Na várjunk, akkor ezek szerint én rosszul értelmeztem a kutakról szóló törvényt. Mert én úgy értettem, hogy végre békén hagyják a kutakat, lehet ingyen használni őket. Akkor ezek szerint mégsem. Én kis naiv. Menjenek a fenébe a regisztrációjukkal!

  81. 80.hubab
    Gondolkoznánk eggyütt, jó?
    1.Hajléktalanok elitélése olyasmiért, amiben ŐK NEM HIBÁSAK!!!!!
    Megáll az ész!!
    2. Kutügyekben: Olyasmit megfizettetni UTÓLAGOSAN, aminek azelütt nem volt semmi akadálya.Azt meg sem emlitem, hogy sok helyen a kutakat még az apák, nagyapák ásták!!
    3.Oyanokat szándékoznak megterhelni a kutak körüli kiadásokkal, akikről világosan tudható, hogy nem képesek – legtöbbjük – álllni ezen kiadásokat!
    4.Ha nem végzi el az új szekatúrát, megbirságolják őket!Mit csináltok azokkal, akik képtelenek kifizetni a birságot?Lefoglaljátok nyugdiját, börtönbe vetitek a szerencsétlent,vagy mi az istent? Lefoglaljátok csekély kis nyugdiját, tuti, hogy meghal, de legalábbis nyomorogni fog
    .EZ A CÉLOTOK??!!
    Megálll a távolélő ember esze, mert ilyen nincs SEHOL!!

  82. 83 balint

    Őrizd meg a nyugalmadat! 🙂 Az emberi létnek millió árnyalata van.
    Ez most (csak a beszélgetés kedvéért) fokoznám.
    A meglévő kutat is csak „szakember” közreműködésével szabad megszüntetni.
    Nem elegendő csak betemetni és kész. Szakszerűen kell eltömni, azért hogy a vízbázis ne sérüljön.
    A büntetés mindenképp lenne. Ha van kút, vagy ha szakszerűtlenül szüntetik meg.

    Annyi, hogy a jogszabályt most nem rágtam át, így valamekkorát tévedhetek.

  83. Magas az ingerküszöb, de ha átszakad a gát, akkor kő kövön nem marad…

  84. Tibor bá’. A rendőrnő teljesen jogosan használta a fegyvert. Vagy talán a támadó, előtte udvarias módon közölte, gépjármű önkényes elvételét valósítom meg. Szíveskedjenek kiszállni, indító kulcsot átnyújtani? Kérem szépen?

  85. 81 n/a
    Kösz az info-t.
    Ez teljesen friss, akkor bekövetkezett, ami várható volt.
    De remélem, hogy a cikk írója csak félinformációkkal rendelkezett, mert aggasztó lenne, ha ez a halasztás csupán a fúrt kutakra vonatkozna, ahogy itt le van írva.
    Szerintem az ásott kutaknál ugyanez a helyzet, legalábbis remélem.
    Bízom benne, hogy a mindenkori kormányok mindig rá fognak kényszerülni a határidők tologatására, mert képtelenség lesz elvárni kisnyugdíjasok tömegeitől, hogy ilyen drága eljárásokat finanszírozzanak, mikor éppen azért tartanak kiskerteket, hogy egy kicsit segítsenek magukon.
    De még azt az aljasságot is kinézem a kormányból, hogy rájátszanak arra, hogy az ijedősebb és kevésbé pénztelen réteg belevág a tervek elkészíttetésébe, nehogy kifusson a határidőből, majd a kormány újból eltolja a határidőt a fizetésképtelenek miatt, kvázi egy csomó embert belehajszol felesleges kiadásokba.
    Közben megkerestem egy kormányzati információt is az ügyről:
    http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/allami-foldekert-feleleos-allamtitkarsag/hirek/tovabbi-turelmi-idot-javasol-a-kormany-a-furt-kutak-bejelentesere
    Sajnos itt is fúrt kutakat említ, de bízom benne, hogy ez csak egy elírás, és minden kútra vonatkozik.

  86. Polgári engedetlenséget kellene elindítani kút ügyben.Mit tudnának tenni ? Kutatást folytatni minden portán ? A fúrt kutakat el lehet rejteni.

  87. 87 hubab

    „Ez teljesen friss, akkor bekövetkezett, ami várható volt.”
    Pontosítsunk: Még csak egy törvényjavaslatot adtak be, azt még nem fogadták el, Áder nem írta alá, és még nem hirdették ki.
    Ez még csak halvány igéret.

    88 Néni
    A kutat nem tudod eldugni.
    Hatékony eszközök vannak a felderítésre, de elárulhat majd a szomszédod, vagy Te magad.
    A kúthasználat meglátszik az életviteleden (szép zöld a kerted) és már tudják is, hogy mi van nálad.
    Remélhetőleg meghosszabbítják a határidőt 2020-ig, vagyis a világ végéig.
    Az országban a feszültség nő,
    https://nepszava.hu/3012569_marki-zay-elokerulhetnek-a-molotov-koktelok
    Én mégis a józan, higgadt cselekvést javaslom mindenkinek!

  88. 89
    Szerintem leesett a tantusz a kormánynál, és gyorsan igyekeznek kifogni a szelet az ellenzék vitorlájából, így ők maguk nyújtották be a módosítási javaslatot, mielőtt azok teszik.
    Nem először fújnak visszavonulót, mikor tömeges ellenállásra akadnak…

  89. Egyik kedves magyar barátunk átküldött nekünk egy , a ‘Magyar Anzix”
    által készitett videót:
    F.Tibor értelmiségi, volt újságiró, szerkesztő, egyetemen oktatott újságirást, egyes képei megjelentek anno a Nat-Geo magazinban, most életmódot váltva, az egyik körúton egy fa alatt ül.
    És kéreget!Koldul!
    Ráér, az idejéből kitelik, nem siet sehova, ugyanis már egy éve munkanélküli!És hajléktalan!
    Végignéztem a videót, nem kis gombóccal a torkomban, mert F.Tibor helyett benneteket, akármelyikötöket láttam.
    Nem MA!
    HOLNAPֱ!

  90. 91 – Bálint:
    Miden egyes gyerek lakásban születik és nő fel, lesz nagykorú. Ahhoz, hogy hajléktalanná váljon valami hülyeséget, vagy könnyelműséget kell elkövetnie. Ez utóbbi könnyen előfordul, de erről se az állam, se a társadalom nem tehet. Ettől függetlenül meg kellene oldani a dolgot, mert Kádár alatt nem volt hajléktalan.

  91. 92.Tibor bá
    ….”Ahhoz, hogy hajléktalanná váljon valami hülyeséget, vagy könnyelműséget kell elkövetnie….”
    Ezt gondold át mégegyszer.

  92. Bálint! Igazad van, nagyon-nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy valaki önhibáján kívüli okból lesz hajléktalan. Viszont, mindenki lehet kultúrált módon is hajléktalan. A mosdatlanság, koszosság, mindenhova odaszarás, hugyozás nem kötelező tartozéka a hajléktalanságnak. Utcán dolgoztam több mint 35 évet. Ismerem a helyzetet. Van olyan hajléktalan aki tisztán, rendesen öltözve él, ismeri a higiénia szabályait. Van olyan is, aki feladja emberi mivoltát, és lezüllik, állatnál is alacsonyabbra, mert minden állat tisztálkodik, betartja a fajtájára jellemző együtt élési szabályokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük