(2259) Trump elnök úr, meg kellene állapodni Észak Koreával

VIP. 242.

 

Szerző: William J. Perry az Egyesült Államok volt (1994-1997) honvédelmi államtitkára. – Az eredeti cikk szerkesztett fordítása.

Mottó: Észak Korea valószínűleg beleegyezne egy nukleáris megállapodásba, ha cserébe gazdasági segítséget kapna Dél Koreától, és biztonsági garanciákat az Egyesült Államoktól.

1999-ben jártam Észak Koreában Bill Clinton amerikai elnök, Kim Dae-junk koreai elnök, és Keizo Obuchi japán miniszterelnök felkérésére, hogy tárgyalásokat kezdeményezzek az észak koreaiakkal, aminek értelmében felhagynának nukleáris programjukkal, és nagy hatótávolságú rakétafejlesztésükkel, amiért cserében Dél Korea és Japán gazdasági segítséget nyújtana, míg az Egyesült Államok biztonsági garanciát adna.

A tárgyalások biztatóan folytak, ami után Kim Jong-il észak koreai vezető katonai tanácsadóját 2000 októberében elküldte Washingtonba a megállapodás nyélbeütése végett. A végső megállapodáshoz igen közel álltunk, de még mielőtt a Clinton adminisztráció aláírhatta volna a megállapodást, az elnökletnek vége szakadt. Az USA vezetését 2001-ben George W. Bush vette át, aki 2 évre azonnal leállította tárgyalásokat Észak Koreával, és beleegyezett abba, hogy Kína javaslatára elkezdjenek egy hatoldalú tárgyalást Észak Korea veszélyes nukleáris programjával kapcsolatban.

A több mint tíz éven át tartó hatoldalú tárgyalás egyetlen eredménye az volt, hogy Észak Korea nukleáris eszközöket fejlesztett ki, nukleáris robbantásokat és nagy hatótávolságú rakétákat sikeresen tesztelt, és egyre fenyegetőbb retorikába kezdett. Tény az, hogy Észak Korea nyíltan fenyegetett nukleáris fegyvereinek bevetésével Dél Korea ellen. Néhány napja pedig Donald Trump kijelentette, nem fogja megengedni, hogy Észak Korea interkontinentális ballisztikus rakétát hozzon létre. Észak Korea több rakétát is kilőtt, amelyek a Japánhoz tartozó tengerekbe csapódott be. Néhány japán vezető annak adott hangot, nem kellene-e megelőző csapást mérni Észak Koreára?

Nyilvánvaló, hogy a helyzet veszélyes és egyre veszélyesebbé válik. Azonban a veszély nem abból adódik, hogy Észak Korea meglepetésszerű atomtámadást hajthat végre. Észak Koreát évtizedek óta jól ismerem, komoly beszélgetéseket folytattam katonai és politikai vezetőkkel. Igaz, hogy az észak koreai vezetők a múltban felvállaltak kockázatokat, számtalan elfogadhatatlan dolgot tettek Dél Korea ellen, és saját népükkel szemben is kegyetlenek.

Azonban nem őrültek, ahogy azt sokan hiszik. Észak Korea egy gonoszok által vezetett ország, ami párját ritkítja a Világban, de vezetőinek tetteiben logika húzódik meg. Logikájuk alapja a hatalom minden áron való megtartása, a Kim dinasztia fenntartása, ami mindenek ellenére a mai napig sikerült.

Az észak koreai vezetők nem bolondok, amit sokan feltételeznek.

Most egészen más problémával állunk szemben, mint amikor az Al Kaidára vagy az úgynevezett Iszlám Államra gondolunk. Az észak koreai vezetőségnek nincs öngyilkossági hajlama, nem akarnak mártírok lenni. Hatalmon akarnak maradni, és pontosan tudják, ha atomtámadást hajtanak végre, akkor az országuk elpusztul, ők pedig meg lesznek ölve. Ez lenne a Kim dinasztia vége.

Atomfegyvereik óriási előnyt jelentenek a hatalom birtoklásában, de csak akkor, ha nem nyúlnak hozzá. Véleményem szerint Észak Korea atomfegyverei igen veszélyesek és felbátoríthatja a vezetőket, hogy még nagyobb kockázatot jelentő provokációkat hajtsanak végre Dél Korea ellen, mint korábban tették. Könnyen túl feszíthetik a húrt és kiprovokálhatnak egy dél koreai katonai akciót, ami a konfliktust kiszélesítheti, beleértve az Egyesült Államokat is.

___________________________________________________________________________

A folytatást elküldöm a VIP előfizetőknek.

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(2259) Trump elnök úr, meg kellene állapodni Észak Koreával

  1. Lesz megegyezés.
    Kína jelezte, ha ÉK támad először, akkor semleges marad, ha viszont ÉK-t támadják meg, beszáll a buliba Phenjan oldalán.
    Kínát már nem lehet a térségben hagyományos katonai erővel leverni, a régióban a kínai katonai potenciál és kapacitás többszörösen felülmúlja a DK-Japán-USA erőket.
    USA-Kína összecsapás nukleáris világháborút jelentene, amibe már az oroszok is beszállnának teljesen nyilvánvalóan az USA ellen.
    Az USA-ból Trump és Kim épp most csinál világbohózatot, Amerika Szíriának sem mert nekimenni, majd pont ÉK-nak és Kínának fog…

    Az USA blöfföl, ÉK igazi háborúra készül:
    http://www.foxnews.com/world/2017/08/07/us-spy-satellites-detect-north-korea-moving-anti-ship-cruise-missiles-to-patrol-boat.html

  2. 1 – Montezuma:
    Most már totálisan egyértelmű, ha Trump megtámadja Észak Koreát az végső soron nukleáris világháborút jelent. Kim nem olyan hülye, hogy ők támadjanak elsőre. Tehát vagy atomhalál az emberiségre, vagy megalázó visszahátrálás és megállapodási hajlandóság Washington részéről. Ez utóbbi olyan mintha az amerikaiak fogát húznák, amit Kim pontosan tud, és a rengeteg amerikai disznóságért vigyorogva véghezvisz.

  3. Tibor bácsi:

    Komoly a szitu, Kína után az oroszok is készültségbe helyezték a távol-keleti erőiket.
    Egy nukleáris csapásváltás az USA és ÉK között nagy eséllyel Szöul és Tokió pusztulását is jelenti, ezekre ÉK sokkal könnyeben dob atombombát, mint az USA-ra.
    Egy dél-kelet ázsiai atomcsapás sorozat miatt Kína sem maradhat ki a háborúból, ezáltal bejön az, amit egy orosz geostratéga már az 1990-es évek elején leírt: az orosz geopol prioritás kínai-amerikai háborúra játszik 25 év múlva. Nagyjából ott is vagyunk.

    Ettől függetlenül gyanús az egész ügy, DK és Japán újabb pofátlan amerikai pénzlehúzását se zárjuk ki, ebben pedig a Kis Pufi Vezér igazán remek partner! Egyébként Trumpért sem tenném tűzbe a kezem, ez a pofa szét fogja dobni az Államokat így vagy úgy.

    Piton:

    Igen, akit az USA beszankcióz, az mind jól jár: Irán, Oroszország, ÉK. Vajh ki a következő szerencsés? 😀

  4. Észak Korea speciális helyzete felkeltette az érdeklődésem. Utána olvasgattam.

    Ugye az nyilvánvaló, hogy Kína teljes mértékben Észak Korea mellett áll? Kínai csapatok állították meg az USA csapatait a sikertelen Észak Koreai szocializmus export háború végén.
    Észak Korea vezetői, kizárólag Kínai támogatás révén tudják uralni az országot. Kína adja a hadianyagot, technológiát, a védelmet külső országok ellenében.
    Mi az oka a Kínai Észak Koreai megbonthatatlan barátságnak? Közös ideológia? Semmiképpen, hiszen Kínában már jó ideje tombol a kapitalizmus.
    Kínai kézen megy keresztül az Észak Koreai kereskedelem 80 %-a. Ez azt jelenti, hogy a legbarátibb Kína, legalább 40-50 % hasznot húz az exportból és importból. Óriási nyereség, amiért szinte semmit sem kell dolgozni. Csak közvetítés.
    Észak Korea elleni szankciók teljesen hatástalanok, hiszen a kínai kapun keresztül bármiféle áru, technológia, eljuthat Észak Koreába, sőt Kína termelő üzemeket is odatelepíthet, kizsigerelve az olcsó Észak Koreai munkaerőt.

    Összefoglalva, Kína gyarmata Észak Korea. Az Észak Koreai elit rémuralma révén teljesen a kezükben tartják az országot. Mondhatjuk más szóval, az Észak Koreai nép Kína foglya.
    Bizonyos vagyok benne, ha egy munkáslázadás törne ki Észak Koreában, a Kínai „munkásmozgalom” internacionalista segítséget nyújtana, ugyanúgy mint a szovjet elvtársak a magyar elvtársaknak 1956-ban.

    Észak Koreai rezsimet csak úgy lehetne felbomlasztani, ha teljesen megszüntetnék a blokádot, dél koreai és nyugati cégek beruháznának az országba, észak koreai munkásoknak és diákoknak lehetőséget adnának dél koreai üzemekben, iskolákban továbbtanulásra.
    Az ázsiai korrupciós mentalitás, a jólét beszivárgása révén, biztosabban elrohasztaná az elit uralmát, mint a háborús fenyegetés.
    Lásd Vietnam, a kommunizmus olvad.

  5. 6 – bogozy:
    Így van, de ennek felismeréséhez ész kellene, ami nincs. A CIA csak lefizetni tudja mindenütt a piszkos munkát felvállaló helyieket, semmit se képes felfedni. Például a CIA a New York Times-tól tudta meg, hogy Észak Korea (az Amerika barát) ukránoktól szerzett be rakétamotorokat, és azokkal tündököl. Sose politizáltak ésszel, mindig csak erőből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük