(2237) Megnyitó

Tibor bá’ online

 

A giccs és presztízs keresés mesteri keveréke volt a vizes VB nyitánya. Normál körülmények között ilyesmit nem nézek végig, de a percenként 48 millió engem is levett a lábamról. Ilyen csak egyszer fordul elő egy emberöltő alatt. – Itt a bizonyíték arra, hogy megérkeztünk a Harmadik Világba.

A II. világháború sok tekintetben volt vízválasztó. A háború után egymást követve szűntek meg a korábbi gyarmatok, váltak független országokká. A gyarmatosítókat kiszolgáló vékony rétegből percek alatt kivált egy erős ember, aki aztán diktatúra formájában folytatta a kizsákmányolást. Jellemző volt rá, hogy Amerikában, Angliában vagy Franciaországban tanult fiatal éveiben, világlátott volt, és a hatalom birtokában arra törekedett, hogy ne egy szemétdombon legyen ő a kakas. Az ország kevéske jövedelméből, termelő eszközökre adott segélyekből, és a népből kifacsart pénzből presztízs beruházásokat rendelt el. Így lett koldúsisztánnak New Yorkkal versengő repülőtere, ahonnan kilépve sárkunyhók, és alamizsnáért könyörgő emberek vették körül a turistákat.

Kamasz korában mindenkinek vannak „álmai”, amiknek megvalósítására sose kerül sor, mert az életre a realitás jellemző, nem pedig az álmok megélése. Vannak ritka kivételek, amikor egy tehetsége, ámde rendkívül nagyravágyó fiatalember találkozik ezerévente egyszer előforduló történelmi szerencsével, és abban a helyzetben találja magát, ahol gyerekkori álmai megvalósítása a szabályok felrúgásával, az józan ész átlépésével lehetséges. Ebből lesz aztán nézők nélküli stadionok, utasoktól mentes vasútvonalak megépítése, utópisztikus társadalom erőszakolt kialakítása, és a Harmadik Világból ismert presztízs beruházások könyörtelen megteremtése. A piramisok majd katedrálisok építésének korát már magunk mögött hagytuk, most a százemeletes felhőkarcolók építése a divat azok körében, akik kezében koncentrálódott a vagyon és a hatalom. Orbán kezében sajnos csak hatalom van, vagyon nincs. Ezért a látszat halhatatlanságot, olimpiák és hasonló sportesemények rendezésének jogát kaparintja meg, és rendez világraszóló végrehajtást, kerül, amibe kerül alapon. Ennek az utóbbi idők legnevetségesebb, legamatőrebb megteremtésére most került sor.

Mivel Orbán ugyanazt a hibát követi el, mint Rákosi az eredmény siralmas. Rákosi se a szakemberekre bízta a teendőket, hanem a párthoz hű amatőrökre, akik legfeljebb egy esztrád műsort tudtak összehozni, úgy ahogy most Orbán. Számomra ez derült ki a kékbe borított, elképesztően szánalmas műsorból, az erőltetett asszociációkból. Minden a vízről akar szólni? Hát ez nem sikerült. A Kék Duna keringő OK, de a kövér, néger világsztár?  És Aquincum? Román Sándor ragyogó 1000 évéből átlopott huszárok mit kerestek ott? A több tucat lenge kék ruhába bujtatott manöken fel-lemászkálása a megszokott zord pofával mit keresett az úszóbajnokságban? És az a sok, ízléstelen pirotechnika? Csak azért, mert lehetséges? Az újgazdagok tobzódása? Pénz már van, de ízlés legfeljebb a következő generációnál. Orbánnak maximum egy kolbász fesztivál állna jól. Ezek után csak imádkozni lehet, hogy ne kapjuk meg az Olimpia rendezési jogát.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(2237) Megnyitó

  1. „…..mit keresett az úszóbajnokságban…..”
    Talán az igénytelenség igényének megfelelni kényszerét a kiüresedett ma emberének értékrendjében?

  2. „Orbánnak maximum egy kolbász fesztivál állna jól.”

    Elég gyorsan beleálltál a Vizes VB fikázó versenybe…
    Pedig úgy tűnik, minden oldalról sikeres.
    Orbán most kapott egy rangos kitüntetést is.
    És ha a siker elég nagy, akkor nem csak a túrizmuson, de az ismertségen keresztül is, többszörösen is megtérülhet a „túlárazott” világbajnokság.

    Kicsit röhelyes, hogy újságírók százai látják a saját szemükkel, hogy mi van Budapesten, és a Momentumos aktivisták meg magyarázzák nekik, hogy miért is ne higgyenek a szemüknek…
    Nem lehet szállást találni, a vendéglátó helyekről kicsurognak a népek, dőlnek a rekordok…

    Nem lehetne egyszer együtt örülni valaminek?
    Muszály belesavanyodni abba, hogy ami a Patásnak jó, az eleve csak rossz lehet?
    Nem jó érzés, hogy Hosszú Katinka végre hazai pályán utasítja maga mögé a világ legjobbjait?
    Nem jó érzés, hogy milliók látják a Dunát, az Országházat, az országot kellemes, lelkesítő kontextusban?

    Vagy a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” életérzés mindennél erősebb?

  3. 2. Attila (PV)

    Érdekes a focistáink csoport elsőségét népünnepélyen dicsérték.
    Vizes VB eseményt ahol nekünk is terem a babérfa ócsálják.

    A magyar már csak ilyen. Nemrég olvastam, ha egy zsidó hülye akkor az a világ leghülyébbje. Sajnos a magyar ugyanúgy, ha hülye, akkor nagyon tökéletesen hülye.

    Nem vagyok fanatikusa vityának, haragszok az ellopott pénzek és a hazugságok miatt, de egy világraszóló eseményt ennyire leszólni, (mármint magát az eseményt) azért mert közben, rajta, meggazdagodtak néhányan, rövidlátás.

  4. 2 -3:
    Családi kényszerből végignéztem a megnyitót, és nem a sportról, nem az építkezésről a megnyitóról írtam egy posztot, és jeleztem, hogy az én ízlésemnek egyáltalán nem felelt meg ez a giccsekkel teli tűzdelt esemény. Ti ketten 5 napig hallgattatok mint szar a fűben, és sunyit lestétek mi lesz a sport eredmény. És akkor most művészi szinten összemossátok az eseményeket. Nagy vonalakban érvényesül a papírforma. Hosszú Katinkának én is örülök. Ahogy örültem az aranycsapat 6:3-jának, Németh Imrének, Gyarmathy Olgának……de a sportolóink teljesítményének, dicsőségének semmi köze az ízlésesnek aligha nevezhető megnyitóhoz, és Hosszú bámulatos teljesítménye nem nullifikálja a nagyüzemű lopásokat. —

    Viszont fel kell hívni a figyelmet egy szörnyű jelenségre, mert keveseknek jut eszébe magától. A negyvenes-ötvenes évek kimagasló magyar sport teljesítményének kiváltó oka a nyomor volt. Az ébredező ifjúság rádöbben arra, ha elfogadható életet akar akkor neki kizárólag az élsportba kerülés lehetősége van, ami mint motiváció szárnyakat adhat. Az egyre kedvezőbb anyagi lehetőségek ezért sorvasztották el a magyar focit, és ezért ébredezik újra a magyar sport, mert minden duma és propaganda ellenére fokozódik a nyomor Magyarországon.

  5. 2.

    Várom a statisztikát, mely kormánypárti szóvivők korábbi nyilatkozata szerint a világon 7,5 milliárd ember fogja nézni a vizes VB-t.
    Ugye ez is hihető, mint a többi „nagyotmondásuk”.

    Az, hogy Barcelónában 9 milliárd forintnyi összegből kihozták a VB-t, hát valószínűleg csakis a szegénységüknek tudható be és hogy a spanyolok nem szorulnak az ismertségre……..
    A különbözet vagy 140 milliárd forint.Ekkora összegből sok mindent rendbe lehetett volna tenni.
    Bele se merek gondolni, ha a VB tervezett költsége meghatszorozódott, akkor mi lett volna az olimpia végleges költségvetésével!

    Meg örvendetes, hogy befejezte a kivitelező végre a Casinó felújítását, több mint 1 héttel megcsúszva.
    Állítólag az „állam” nem fog élni a több száz milliós szerződés szerinti kötbér igényével.
    Akkor, ha adófizetéssel megcsúszok a NAVnál, szeretném ha ugyanilyen nagyvonalú lenne az állam, és nekem se kellene kamatot és büntit fizetnem…..

    Az ismertségről pedig, amihez nem kellenek ilyen sportrendezvény:
    Ausztriában 2 nyári hónapban több a (jól tejelő) turista, mint Magyarországon egész évben. És a síszezon még benne sincs.

  6. 4. Tibor bá’

    ” A negyvenes-ötvenes évek kimagasló magyar sport teljesítményének kiváltó oka a nyomor volt.”

    Ezek szerint 7 éve ott kellene lennünk a világranglista élén, ha hihetünk az ellenzéknek…
    Vagy ha a Fidesz nyer jövőre, akkor tényleg ott leszünk?

    Egyébként abban igazad van, hogy a nyomor komoly húzóerő, de csak akkor, ha van remény a kitörésre. De a „merjünk kicsik lenni” filozófia ezt a reményt derékba töri.

    Ami a megnyitót illeti, nyilván egy általános tömegizlést igyekezett kielégíteni, és illeszkedett abba a sorba, amit a többi nagy sportesemény megnyirója, meg záró gálája alkot. És ebben a sorban is jó helyet foglalt el.
    Nyilván nehéz olyat csinálni, hogy mindenkinek tetszen, de valahogy nagyon kilógott a lóláb, hogy a nemtetszés erősen politikai színezetű volt.

    A magyar sport meg azért ébredezik, mert egyre több lehetőséget kap…
    Meg mert bevezették a tornaórákat, amire az ellenzék szerint nincs is szükség.

  7. 5. előforduló

    „Ausztriában 2 nyári hónapban több a (jól tejelő) turista, mint Magyarországon egész évben. És a síszezon még benne sincs.”

    Megint egy rosszindulatú belemagyarázás.
    Szinte mindenütt a nyári 2 hónap húzza a túrizmust, és ebben rohamosan zákózunk fel Ausztria mögé…
    Hát igen… a síszezon… Nyilván Orbán hibája, hogy nekünk nincsennek magas hegyeink…

  8. Hát azért az 50-es évek nyomorát nehéz a manapság sokszor havi több milliót érdemtelenül kapott focisták, vagy az olimpiai bajnokok tán 25 milliós jutalom pénzével összehasonlítani.

    Milyen lehetőséget kap a magyar sport, a focin kívül?
    mert abba tényleg döntik az adófizetők 100 milliárdjait.
    De a megépült látványstadionokban mennyi gyerek is sportolhat szerinted?

    Valahogy nem jutott el hozzám, hogy nem is volt tornaóra a magyar iskolában.
    De érdekes?
    Az ellenzék minden egyes pártja meg be is tiltaná a tornaórákat?
    Ha te állítod biztos úgy van. De azért egy erre vonatkozó videobejátszásnak – ha nem haragszol- inkább hinnék.

  9. 7.Attila

    Már nem tudom, hogyan írjam, hogy megértsd.
    Austria (Bécs) két nyári hónapban több turistát vonz, mint Magyarország az egész évben.

    Ebben semmi rosszindulat nincs, a szomorú száraz tényeken kívül.
    Már megint a hablatyod és félremagyarázásod.

    Ezzel azért nemzetközi hírnevet lehetett szerezni:
    http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Meszaros_rekordreszvenyenek_meg_a_Bloomberg_is_csodajara_jart.html?utm_source=hirlista.hu&utm_medium=referral

  10. 6 – Attila:
    Velem ne kötekedj, főleg úgy ne, hogy hülyeséget papolsz. Én évek óta (fejből) rengeteg olyan dolgot tárok fel, amiről a legtöbb olvasónak fingja sincs. Gondold át alaposabban a „nyomor = sport teljesítmény” összefüggés, amit Dél Amerikában is megtalálsz, és ne hagyd ki a számításból a társadalmi fejlődés „tehetetlenségét”.

  11. 8. előforduló

    „Milyen lehetőséget kap a magyar sport, a focin kívül?”

    Látod, így jár az, aki csak a saját szája íze szereinti híreket fogadja be.
    Nézd át ezt. Csak egy szelet, de sokat elmond:

    http://mnsk.hu/sportletesitmenyek/ (aztán kattints a „Fejlesztések”-re)

    Le vagytok ragadva annál, hogy „csak a stadionok”, de azért más is van.
    És a stadionok helyet adnak az atlétika sok ágának is.
    De belterjes ellenzéki körökben jól hangzik, és el is hiszitek egymásnak, hogy CSAK A FOCI…
    De többször írtam már, hogy ez az ellenzék tragédiája, hogy saját hazugságaikba kapaszkodva hagyják az igazságot elsétálni maguk mellett, és egyre méllyebbre ássák a gödröt, amibe kerültek.

    Nyilván lehetne olyan VALÓS problémák mellett is kiállni, ami VALÓBAN előre vinné az országot, de nem tudtok ellenállni a hangzatos, végletekig leegyszerűsített rögeszméknek, és ezért rohamosan csökken az ellenzék esélye bármilyen ellenzéki formációnak a következő néhány választáson.

    Ami a tornaórát illeti, csak azt láttam, hogy az ellenzék nyafogott miatta, hogy inkább angolt meg informatikát kellene helyette…

  12. 8.

    Sohasem írtam, hogy csak stadion van, csak azt, hogy vastagon felülreprezentált a foci.

    Szóval hallottál már olyanról , aki már látott olyan embert, hogy a tornaóra ….. ez aztán a hiteles link.
    Még jó, hogy az egész fóbiád hasonló megalapozottságon épül.

    És sajnálattal kell tudatnom veled, hogy nálunk is a stadion csak egyféle sportágat szolgál ki, a többi sportoló mehet a fenébe a régi pályára, de azért ne zavarjon……

    De örvendek, hogy ilyen jól eligazodol a kormányzati propaganda oldalon……

    Még szerencse, hogy a jövendöléssel csak próbálkozol, de nem jön be neked…..

  13. Attila

    Van egy jövendölés, ami viszont már alakul:

  14. Tibor bá”

    Nézz utána, mely országok sportolói érnek el tömegesen jó eredményeket manapság?
    Régebben a nyomorból is ki tudott nőni egy tehetséges és szorgalmas sportoló. Manapság a doppingok korszakában vegyipari háttér nélkül, csak néhány sportág ad lehetőséget a szegénysorsúaknak.

    Elhiszed, komolyan gondolod? egy biciklis versenyen 15-18 napokon keresztül napi 160-200 kilométereket, gyilkos hegyeken le-fel, 45-50-es átlagokkal le tudna tekerni egy mezei biciklis? Dopping nélkül, napi 36 órát is edzhet, még a válogatóra sem fog bejutni.
    Más sportágakban hasonló.

  15. 14. bogozy

    Akkor most mindegyik elért magyar olimpiai aranyérem és bajnok sportoló tisztességét és eredményét ezennel megkérdőjelezted?

  16. 14.
    Azért eszembe jutottak az etióp meg kenyai hosszútávfutók. Azok mögött nem éppen a legfejlettebb államok állnak.
    Viszont láttam a riportfilmet az egyik híres etióp futóról, akinek ma csodapalotája, meg virágzó vállalkozásai vannak hazájában. És Paqman is nagy karriert bokszolt ki magának a nyomortól indulva a Fülöp- szigeteken.
    Persze világos, a csúcs közelébe érve valószínűleg már ők is megkapták a megfelelő „menedzsmentet”, mikor a sikerük már valakiknek üzleti érdekük lett…

  17. 13. Előforduló

    Te általánosítasz, én differenciáltam.

    Nyilvánvaló, hogy azokban a sportágakban ahol nem megkerülhető, a magyar élsportolóknak is szükséges a „sportorvoslási” segítség az eredményekhez.
    Bukott már nem egy magyar sportoló,. Volt aki megírta a trükköket.

  18. 17.

    Akkor maradhatunk annyiban, hogy a tisztességes munka, tehetség és kitartás meghozhatja a sportban is a gyümölcsét?
    És nem szükségszerű a csalás és lopás mindenhol?

    Bicikliben egyébként sem vagyunk fasorban se.

  19. M.o-on kb. 3 millió adófizető van.
    Minden elköltött 1 milliárd forint átlagosan kb. 300 Ft-ot jelent adófizetőnként.
    Ha a vizes vb költségvetése 170 milliárd volt, az azt jelenti, hogy minden adófizetőnek 56 ezer Ft-jába került. Annak is, akit az egész rohadtul nem érdekel.
    Ez a fő gond az állami rendezvényekkel, és általában az elrabolt adóforintokból finanszírozott versenysporttal.

  20. 19 – gmarko:
    Felháborodásod jogos, de a számításban komoly hiba van. Adót a nyugger is fizet. Amikor – például – vesz egy kiló sertés combot 1270 forintért, abból 270 forint Orbán markát üti. Nem fizetek adót, de havonta kétszer tankolok, ebből Orbáné kb. 10.000 Ft.

  21. 20: Igazad van.

    Annyit azért hozzátennék, hogy a nyugdíjat is adóból osztja újra az állam. Aminek egy része az általa korábban szétsztott nyugdíjból befizetett ÁFA-ból származik.

    Meg annyit még, hogy az aktív foglalkoztatottak harmada állami vagy önkormányzati alkalmazott.

    Akárhonnan nézzük, ördögi kör ez 🙂

  22. 19.- 21. gmarko

    ha csak170 milliárd lenne a vége!
    És add hozzá a rendezvénykellékek elbontását, a stáb kifutását, stb.

    Pont ma hallottam a TV-ben hogy az a fránya csili-vili helyett többszintes beton parkolóépületre hajazó uszodai komplexum fenntartása
    évi 1 milliárd forintot
    emészt fel.
    Ekkora összeget eredményesen senki sem tud kigazdálkodni, ezért az üzemeltetésre még a fehér holló sem jelentkezik.

    Nem kell már ide újabb megalomán sportberuházás, a már megépítettek fenntartásába is anyagilag belerokkan az ország……..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük