(2191) Első Péntek

Tibor bá’ online

 

Néhány nappal a tizedik születésnapom előtt, a februári hónap első péntekje volt. Az uzsonnára kiosztott szelet barna kenyeret követve, a stúdium után az osztályfőnök paptanár lelkigyakorlatot tartott, ahol szóba került az Első Péntek fontossága. Ennek az volt a lényege, hogy aki egymást követve 9 hónapon át minden Első Pénteken gyónt és áldozott, arról a Szűzanya gondoskodott, hogy semmi esetre se kerüljön a Pokolra. Hogy ezt honnan lehetett tudni, hogy isten anyja megjelent-e valakinek, esetleg Lourdes-ben nyilatkoztatta ki, nos erről nem volt egy szó se, de nem is kellett, mert a paptanárok tekintélye töretlenül magas volt. Ha nincs pokol számunkra, akkor nincs pokol.

Tanítóink sima szerzetesek voltak, nem pedig felszentelt papok, így nem is gyóntathattak. Erre a célra csütörtök délután kijött hozzánk egy pap abból a célból, hogy meggyóntasson minket. A gyóntató atya az egyik folyosó végén található szobában helyezkedett el, előtte szőnyeg volt leterítve, amire rá kellett térdelni a bűneink feltárása közben. Mi a folyóson álltunk libasorban várva, hogy sorra kerüljünk.

A gyónás azzal kezdődött, hogy elrebegtük: Gyónom a mindenható istennek és neked lelki atyám, hogy utolsó gyónásom óta ezeket a bűnöket követtem el. Ha belebuktunk a szövegbe, akkor a lelki atya átsegített rajta. Aztán jöttek a bűnök felsorolása: hazudtam, nem engedelmeskedtem, csúnya szavakat használtam, eltulajdonítottam (magyarul loptam) padtársamtól egy radírt. [amit ő később visszalopott]. Erre a lelki atyától kaptam 3 miatyánk elimádkozását, mint penitenciát, és a bűnök meg lettek bocsátva, másnap mehettem áldozni, egy ostya formájában magamhoz vehettem az istent.

Akkor most a radír! Nem hiába hagytam az eltulajdonítást a végére, az számított a legnagyobb bűnnek. Minden egyes favonalzóra ráírtuk ákom-bákom betűkkel: Isten szeme mindent lát, el ne lopd a léniát. A fejünkbe be volt vésve, lehet verekedni, lehet csúnyán beszélni, lehet füllenteni, majd ezeket mind meggyónjuk és kész, de lopni? Na, azt tényleg nem lehet. A lopás nem múlik el nyom nélkül. Valakinek hiányozni fog, a tolvaj pedig jogtalanul gyarapodik. Kamaszkorunkban összeveszhettünk (aztán kibékültünk), hazudhattunk ebben-abban (esetleg kiderült), használhattunk egymásra ronda jelzőket (legfeljebb viszonozták), de a rajtakapott lopásra a barátság megszakadt. És ez minden egészségesen felnőtt emberben ott lapult valahol.

Ha mint kamasz este megjelentem valami szokatlan új cuccal, az anyám első dolga volt, hogy megkérdezze, honnan szerezted. Kapni, cserélni, találni lehetett, de valakitől ellopni az szigorúan tilos volt.

Persze a felnőttek (egy része?) a dolgokat nem vette ilyen szigorúan, csak tudatában voltak annak, hogy ilyen szigorúan kellene venni. Aztán jött a II. világháború, és a magyar katonák megtanultak Ukrajnában lopni. Majd jött a Vörös hadsereg és bemutatta nekünk, mit jelent a zabrálni kifejezés. Aztán jött a szocializmus építése, amikor mindenki azt vitt haza a munkahelyről, amit el tudott mozdítani. A lopás a „közös vagyonból” nem igazán volt lopás, senki se érezte annak. De a szégyenérzet még megmaradt. Az eltulajdonítás röstellni való dolog volt, illett elhallgatni,  és úgy tenni mintha nem történt volna meg.

A megfelelő pozícióban lévő emberek lopását, ha kiderült, minimum lemondás követte. Nyugaton ez még mindig érvényben van. Nálunk Orbán a dolgokat sok szempontból alaposan megváltoztatta. Tőle hallhattuk személyesen, hogy „majd odaadjuk egy ügyvédnek, oszt jócakát.” Magyarul a lopás tényét vitathatóvá tette. Teljesen mindegy, hogy mennyire lett nyilvánvaló egy lopás, az sose lett elismerve, sose lett kinyomozva, és a legfőbb ügyész gondoskodott róla, hogy az ügy annak rendje és módja szerint elévüljön.

Ez azonban még messze nem csúcsteljesítmény. Jelenleg a közerkölcs ott tart, hogy az Orbán fanok nyíltan elismerik a banda mega-lopását, de arra hivatkoznak, hogy a szocik többet loptak. Vagyis, ha megölöm az apámat, az elfogadható, mert van aki az anyját öli meg. Egy bűntény azért megbocsátható, mert tudunk olyanról, aki annál nagyobb bűnt követett el. Ez szerintem az erkölcstelenség non plusz ultrája, de az egészben a legszomorúbb, hogy aki ezt büszkén hirdeti az meg van róla győződve, hogy neki igaza van.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(2191) Első Péntek

  1. Sokszor mondtam már, hogy OV, vagy Fityesz szavazók többsége az hívő. Mert ez nem politikai elkötelezettség már, hanem sokszor a valóságtól elrugaszkodott vak hit…! Na meg a megbízható OV hívö vallásos is, és vasárnaponként a templomok többségében a gyónás, hitélet, stb. mellett megkapja az épp aktuális nemzeti konzultációs fityeszes agymosás adagot, és az irámymutatásokat is!

  2. Alapfeltevés helyes.
    Vitya híveinek filózófiája; franyóék többet loptak, de ugyanez a franyó (és minden más) hívek gondolat menete; vityáék többet lopnak.
    Ezen a gumicsonton szépen elvitatkoznak.

    Sajnos az emberek java része nem tud kiszakadni ebből a propaganda körből. Elmegy szavazni a (szerinte) kevesebbet lopóra.
    Mi az eredménye? A nyilvánvalóan lopósok egymást váltják, a néphangulat változása szerint.
    Mindegyik nagyon ügyel arra, hogy a vádaskodáson ne fejlődjenek túl a lopási ügyek, mert a bűnvádi eljárás és azt követő börtönbüntetés nem kívánatos. Csak a szájkarate.

  3. A probléma gyökere, hogy aki nem simliskedik annak nagyon kicsi az esélye a gyarapodásra (saját ingatlan, kocsi stb.). Mivel már régóta elfogadott dolog a lopás, így értelemszerűen mindig azok lesznek hatalmon, akik a legpofátlanabbul fognak lopni.

    „Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel”

    A Toroczkait és a Budaházyt a legtöbb ember hülyének nézi, mivel ők fel merték vállalni, hogy ez így nem mehet tovább, és akár erővel is rendet tennének.
    Nincs elég követőjük, mert ők nem a megszokott tolvaj bandából valók, és mivel a legtöbb ember már lopott az életében, így ezt szokta meg, és nem mer/akar ezen változtatni.

  4. 3: „a legtöbb ember már lopott az életében”

    Na, azért vannak fokozatok. Én is vettem már mézet ismerőstől, és nem kaptam nyugtát, de nem tettem szóvá… Sőt, a vízvezetékszerelőtől sem kérek számlát a pár ezer forintos javítás után, de hol van ez egy menő gázszerelőhöz képest? 😀

  5. „Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „ keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „kereszténymagyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában.
    Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme.
    baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme.
     S ez a fajta nem tanul: Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül.
    S lehetett „előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.
    A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak.”
    (Márai S.)
    … és ez a mentalitás azóta sem változott!

  6. bogozy 2.

    Nem a lopás a legnagyobb probléma, hanem annak fokozódásával együtt járó szellemi és ideológiai , erkölcsi és morális lezüllés.
    Mert az anyagi pótolható, de a szellem „örök”.
    Hová fog ez vezetni?

  7. 5: „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban”

    Nem szűkíteném le a ‘keresztény emberre’ – egyszerűen van egy jelentős számú „magyar”, aki a valós teljesítmény helyett ügyeskedéssel, az éppen regnáló kormány seggének nyalásával akar érvényesülni. A fidesz szekértábora tele van olyanokkal, akik a Kádár-rendszerben (vagy utána vmelyik szoci kormányban, vagy az mszp-ben) is pozícióban voltak és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a fidesz miért akadályozta meg következetesen az ügynök akták nyilvánosságra hozatalát. Volt ügynökökkel lehet tele a fidesz mind a mai napig.
    Bár ugye mindezt Márai még nem tudhatta… 🙂

    Ennek ellenére megdöbbentő, amiket Márai, Ady stb. írt anno a magyarokról – a helyzet egy fikarcnyit sem javul azóta. 🙁

  8. 7.

    Érthető, hogy melyik magyarokról.
    Mert „hála istennek” a múlt folyamán ez az ország mindenféle jövő-menő népcsoportnak, szektának felvonulási területévé vált; keletről-nyugatról.

    „…….valós teljesítmény helyett ügyeskedéssel, az éppen regnáló kormány seggének nyalásával akar érvényesülni. A fidesz szekértábora tele van olyanokkal…..”
    és bármilyen meglepő, ez így volt korábban is.
    Az ülepet fényesítők pedig sokszor ugyanazok. Csak a zászlót kellett átfesteni. És most nem csak a politikaira gondolva.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_szabadk%C5%91m%C5%B1vesek_list%C3%A1ja
    Ebből a listából Márai hiányzik, de neki más vonatkozású lehetett elfogult indíttatása.

    A helyzet- sajnos- azóta sem változott semmit.
    Vagy rosszabb lett?

  9. 8: „bármilyen meglepő, ez így volt korábban is”

    Ja, a háború utáni kommunista párt egy része is a korábbi ‘kisnyilasok’-ból állt.
    Komoly hagyományaink vannak. 🙂

  10. Én egyáltalán nem tartom elfogadhatónak, ha a kormány lop, függetlenül attól, hogy szavaztam-e rájuk valaha.

    Viszont számomra egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy Orbánék loptak volna.

  11. „Viszont számomra egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy Orbánék loptak volna.”

    Persze, hogy nem…

  12. 10.

    Amíg a lopásra csak az álarcos, sötét ruhában az éji ablakok alatt settenkedő zsákos emberre , vagy a kisboltban a rakott szoknya alá bepakoló hátrányos sorsúra asszociálsz, addig nem is lesz nyilvánvaló.

    De akkor se az 1940-es évek vezetőinek, se a kommunizmus-szocializmusnak nem voltak bűnei, mert mindent az aktuális törvény szellemében, annak teljes betartása mellett követtek el.

    Akkor minek nevezd? Nem a legmegfelelőbb döntésnek?

  13. 10: „Viszont számomra egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy Orbánék loptak volna.”

    Jó, akkor kezdjük kitárgyalni, hogy ki mit ért „lopás” alatt.

    Ha jól értelmezem, akkor szerinted a többszörös túlszámlázások (pl. Tiborcz cégei) nem tartoznak a lopás kategóriájába. A magán-nyugdíjpénzek elvétele nem számít lopásnak. A trafikok elvétele nem számít lopásnak. Az állami földek elkótyavetyélése nem számít lopásnak, mert ugye fizettek érte. Persze, az hogy a helyi gazdák elől szívják el az életlehetőséget, az valóban nem lopás.
    Na, nincs kedvem tovább sorolni.

    Amúgy a lopás a legkisebb baj. A demokrácia szétverése, az emberek megfélemlítése, egyes politikai csoportok, személyek démonizálása, az oktatás, egészségügy ellehetetlenítése, a média teljes kisajátítása sokkal-sokkal nagyobb probléma – hosszútávon.

  14. 10 – Ábel:
    Hozzátok baszott nagy türelem kell. Nem is hiszem el, hogy ezt nem bosszantási céllal írod be, mert ekkora hülye nem lehetsz.

  15. 10: Nem, nem loptak! Szabad rablás van, az sokkal mélyebb és durvább dolog, mint a lopás!

    Lázár János csütörtökön a kormányinfón reagált az OLAF jelentésre, amely szerint akár 630 millió eurót is vissza kell fizetnie a magyar kormánynak a szabálytalanul vagy konkrét csalással kiosztott EU-s támogatások miatt. Lázár nem azt reagálta, hogy felháborító a korrupció mértéke, a minisztert azt zavarja inkább, hogy sok a feljelentés ezekkel a korrupciós ügyekkel kapcsolatban. Sőt Lázárnak sikerült a kormányzati korrupciót feljelentők és a Rákosi-, illetve a Szálasi-rendszer besúgói között párhuzamot húznia. „A nyilas és kommunista házmesterek szelleme kísért még ebben az országban” – mondta a korrupciót a pénzosztó EU-nál feljelentő polgártársainkra.
    http://kettosmerce.blog.hu/2017/06/02/lazar_szerint_aki_feljelenti_a_magyar_eu-s_penzek_ellopasat_az_a_rakosistak_es_nyilasok_szellemi_oro

  16. 15: „a minisztert azt zavarja inkább, hogy sok a feljelentés ezekkel a korrupciós ügyekkel kapcsolatban”

    /Csak részben ironikus az alábbi megjegyzés 🙁 /

    Ha belegondolok, ez engem is zavar.
    Ha csak simán ellopják az EU támogatást, valaki gazdagodik belőle, és annyi, véget ért a történet.

    De ha emiatt feljelentés érkezik, az OLAF vizsgálódik, a pénzt visszakérik, akkor azt MI fizetjük vissza, mi szegényedünk el emiatt, mert az ügyészség a valódi felelősök ellen nem fog fellépni, nem fogják behajtani a jogtalanul felvett pénzt.

    Szóval kussoljon mindenki, és örüljön a vezérkar „akadálymentesített” vagyonosodásának.

  17. 14.
    Rosszul emlékszem;
    hogy nem éppen Ábel taglalta, milyen jól jár a családtámogatási „ingyen lakással” , szociális-gyerekkedvezménnyel, adójóváírással, stb?

    A kutyusok sem szoktak az ételt adó kézbe marni,
    mondhatnám nem szarik annak a kútnak a kávájára, amelyikből iszik.

  18. Kicsit gyerekesnek érzem ezt az írást, és a hozzászólások túlnyomó részét.
    Az említett lopások csupán az aprópénzt jelentik a régiekhez képest . Olyanok vagytok, mint aki nem veszi észre ha ellopják a feje fölül a tetöt, de nagy hangon háborog ha kilopják a zsebéböl a gyufát. Aki pedig ezt a kis lopás – nagy lopás relativizálásának értelmezi, az hülye, mert arról van szó, hogy a legnagyobb lopásokra ki sem nyitja a száját – és itt a legnagyobb a baj.
    Nem kisebbíteni akarom a bünt, de ezek csak beetetö hírek, az emberek csámcsognak rajta, mert azt hiszik értik miröl van szó.
    Hányan tudtak itt hozzászólni a nemzeti bank ügyeihez? Szinte senki, nem ért hozzá senki, nem érdekelt senkit. Pedig az tényleg húsbavágó téma, többek között a nemzeti bank politikája okozta hogy nem tudtatok kölcsönt felvenni, vagy csak csillagászati kamattal, hogy új adók lettek bevezetve, hogy a pénz ömlött kifelé az országból számolatlanul, hogy olyan pozíciók épültek ki, amelyek megalapozták a jogszerü kirablását az országnak.
    A lényeg hogy a lerágott csontokon marakodtok, pedig 28 éve a magyarok fizetik a saját rabszolgaságuk fenntartását.
    Persze, lopni ne lehessen. De ez így csupán porhintés kategória.

  19. 9.
    Ja.
    Majd a vérmes kommunistákból lettek a demokraták, fiaikból pedig az ifjú demokraták.
    A kissé megöregedett ifjak meg lettek mára autokraták.
    Mi lesz a folytatás……..?

  20. sleeper 18.

    „Hányan tudtak itt hozzászólni..nemzeti bank ügyeihez?; …senki, nem érdekelt senkit”

    Biztos vagy Te ebben?
    Mindenkiről tudod az itt hozzászólók közül, kicsoda és honnan jött?
    Tán a nemzetvédelemnél dolgozol?

    Azért elolvashatnád a sokkal korábbi témákat is.

    Mondd már!
    Miért nem tudtak hitelt (kölcsönt) felvenni a többség.
    És kitől?
    És mi az összefüggés a kamat, az árfolyam, gazdasági -politikai állapot és hitelképesség között?

    Kérlek mesélj még!

  21. 5. Ciki

    Zsidóvagyon lenyúlásában a kommunisták nagyon kivették a részüket.
    Kommunizmus alatt mégjobban lezüllesztették az erkölcsöt. amely már előtte is alant volt. Ennek isszuk a levét ma is

  22. 5. Ciki
    Azt elfelejtetted a Márai idézet elé, vagy mögé tenni, hogy melyik évjáratú Napló-ból idézted. Nem mindegy.
    Mert hogy volt ebben az országban 40+8 év szocializmus, amikor a keresztény magyar úriember ugyan kinek tarthatta volna a markát?
    Abban viszont teljesen igazad van, hogy a mentalitás nem változott. A kádári nomenklatúra továbbörökítette a dzsentri tempót egészen napjainkig.

  23. A legfontosabb az lett volna, hogy az 1985ös népességszámot a világ tartsa vagy csökkentse. Ezzel szemben más történt, ami feltehetőleg visszakorigál és a természet fellélegzik.

  24. Érdekes, hogy lopásról van szó a cikkben és Demszky és barátai nevei nem jelentek meg benne, pedig ügyeikről már hivatalos papírt is kiadott az EU, lásd OLAF-jelentés. Másrészről, pénzisten papjainak világméretű tevékenységének köszönhető, az évszázadok óta zajló erkölcsi, esztétikai, gazdasági lezüllesztésről ( ami úgy került be a köztudatba, mint „történelmi haladás”) is lehetne cikket írni, anélkül, hogy az egyszerű embert okolnánk, hogy „önhibájából” idáig jutott.

  25. 18 – sleeper:
    A poszt nagyon is értelmes és célravezető. Azt mutatja be, hogyan züllött nullára a közerkölcs. Hogyan lett közhely az, ami korábban elképzelhetetlen volt. De, ha tudsz ennél értelmesebb posztot írni ebben a témában, az ajtó mindig nyitva áll. Nem te leszel az első vendégposztoló.

  26. 24. Völgyi János

    Semmi gond menjél vissza pár száz évet a magyar történelemben, pl. hogyan lopták el a Habsburgok a Szent Koronát, vagy a mohácsi sereg muníciójára valót, hogyan vagy bármely más történelmi eseményre.

    Én szívesen olvasom a régmúltat is , de attól tartok, a többséget a jelenlegi lopások izgatják.
    Igen, demszkiről, gyurcsányról, bajnairól is lehetne cikkezni (bár már kevesebbet tudnék), főleg arról, hogy miért maradt el a beigért számonkérésük, elszámoltatásuk.
    Most az OLAF 620 millió ejrót (200 milliárd forint)követel vissza és ennek a többszörösét vizsgálja még 2013-2016 időszakról. Azért ezek az összegek a dobrev klára 18milliárdos síbolása ellenére is irtó nagynak tűnnek nekem.

    Valahol engem is érintenek a ma dolgai, mert éppen az én vagyonkámat és családomat is vastagon meglopták mostanában a ” narancsos urak”.

  27. Lőrinc újabban bankokat vesz, vagy bankokban komoly tulajdonrészeket, melyeket nagy valószínűséggel úgy vesz meg, hogy maga az adott bank adja hozzá hitelt.

    Valljuk be, azért ehhez nem kell túl nagy tehetség, úgy venni meg egy bankot, hogy maga az adott bank adja hozzá a pénzt. Ehhez erőszakos, hatalmi befolyás, nyomás kell, nem pedig tehetség.

    Mit fognak ezek a bankok csinálni? Hitelezni fogják az fidesz maffiát, amik simán csődbe vihetik és szerintem viszik is az adott pénzintézetet. A betétesek pénzéből fogják az ország felvásárlását folytatni, amit nem fognak visszafizetni.

    Szóval aki jót akar magának, az menekül az olyan pénzintezetektől és viszi a pénzét onnan, ahol mészáros vagy bármelyik fidesz oligarcha megjelenik, ugyanis az úniós csecs, ha kimerül, a betétesek pénze lehet az ezermilliárdos lopások új szintje.

    Érdemes megnézni és nem leragadni a beszélő személyénél:

    http://www.atv.hu/videok/video-20170602-bokros-lajos

  28. 27 – Gyarmathy:
    Köszönjük a belinkelést, szemfelnyitó. Különben engem Bokros Lajos személye sose zavart. Hozzáértő, jó szakember, aki átesett a Fidesz karakter gyilkosságán. – Hadd tegyem még hozzá, hogy Vajna Timea tegnap egy 80 millió forintos Lamborghini kabriolettben száguldozott Budapest belvárosába. Ezt a kocsit is a magyar adózók tették a segge alá. Ezt még Attila (PV) se tudná kimagyarázni 😀

  29. 27: Teljes mértékben egyetértek veled.

    28: Vajna Tímea: Nekem ezzel a rendszerrel semmi bajom

    Meg aranyat eszik, de ettől ő még nem érzi úgy, hogy az elitbe tartozna.

  30. 28.
    Vajna Tímea és a 80 milliós lamborginiről jutott eszembe, hogy Lőrinc ezt mennyi idő alatt ‘keresi’ meg.

    Gondoljon az itt olvasó a tegnap estéjére, mondjuk éjfélre, mit csinált akkor? Lőrinc talán ekkor feküdt le aludni. Reggel 7-kor felkelt, nyolcig reggelizett és megkávézott. Eltelt tehát 8 óra, ezalatt 88 millióval gyarapodott, úgyhogy mehetett is az éjszakai alvás alatti gyarapodáson befizetni egy új lamborginit extrákkal.

    Aki itt hajlamos lenne becummantani a fidesz fanok magyarázkodását, az ma este gondoljon arra, hogy reggelre Lőrinc veheti a másik extrás lamborginit a gyereknek abból, amivel gyarapodik majd a ma éjszakai alvásidő alatt, a mai napközbeni kb. 185 milliós keresményét nem kell erre áldoznia, meg a holnapi ébrenlét alatti 185 milliót sem.
    És gondolkodjon el, hogy normális -e ez egy olyan kicsi országban, mint a miénk, ahol több millió ember nélkülözik valamilyen módon. Vajon nincs szoros összefüggés az oligarchák mérhetetlen gyarapodása és mondjuk az egészségügyi ellátatlanságba belepusztuló százak, ezrek kínhalála között?

    Ezek lennének a hazafiak? Akik a magyar népnek szánt több ezer milliárdos EU-s felzárkóztatási pénzek jelentős részét magánvagyonokká konvertálták?
    És mire lesznek ezek képesek, ha még egy cikluson keresztül szabadon garázdálkodhatnak?

  31. 30 – Gyarmathy:
    Természetesen én (még sokan mások) értjük, amit írsz, de ilyen Atilla (PV) félék meg tudják magyarázni a gázszerelő jelenséget, de Timikét aligha (az egyszerűbben gondolkodok részére)

  32. 31.
    Timcsi urának van zsozsó, most vett ki – ha jól emlékszem – 4.5 milliárdot osztalékként és még nem is biztos, hogy az idén ez lesz az utolsó kivét.(Elnézést, ha tévednék pár száz milliót, akkor a számok némileg módosulnak, de lényegüket tekintve nem. Maradjunk most a 4.5 milliárdnál) Ez kérem 4500 millió, ezen vehetnek akár 50 darab lamborginit és még marad 500 millió benzinre, meg királyi életre is.

    Ha az olvasónak van mondjuk egy 20 milliós háza, örülhet neki, talán élete munkája. Nos Vajna Andrisnak a mostani kivétjéből 225 darab 20 milliós házra telik vagy 100 darab egyenként 45 milliós ingatlanra egyetlen osztalék kivétjéből.

    Hol van már az az idő, amikor a szerencsejátékból befolyt pénzek nagy része, sok sok milliárd adó formájában befolyt a költségvetésbe és a köz javára lehetett fordítani.
    Hol? Hát például Vajna Andrisnál meg Timcsinél, lehet belőle lamborginit venni, luxusutazásokat, aranyat venni, melyet feltűnési viszketegségből megeszik, palotákra, meg ki tudja még mire költeni.

  33. 3-4 perces olvasmány:

    https://kolozsvaros.com/2017/06/03/almodsz-kiralylany/

    Vajna Timcsi rövid története ez, aki nem érti a feléje áramló indulatokat. Azt gondolja, hogy irigységből táplálkozik ez, de a történet sokkal mélyebb. Timike meséje magában foglalja az ellopott szerencsejátékipart, a szektorból kiszivattyúzott és ellopott gigantikus összegeket, melyeknek csupán kicsi részét kapja Andris barátunk a strómanságért az évi 5-6 milliárdjával. A szektorból való pénz ilyen kiszivattyúzása által családok ezreinek tönkretétele történt meg, akik ebből éltek és a köz megkárosítása, mert az ebből befolyó adók a töredékükre estek vissza.

    Végtelenül undorító történet ez. Timcsike hivalkodása pedig a bilikék sportautójával meg aranyevésével még némileg hasznos is, mivel a még gondolkodni képes és a fideszpropagandától nem meghülyült emberekben felszínen tartja a fidesz maffia szerencsejátékipart bekebelező, irdatlan méretű elrablását.

  34. 28.

    Most egy kis negatívumot teszek bokros lajos személyéhez.
    Biztosan jó szakember volt.
    A nevéhez fűződő csomag állította meg agyarországot a lejtőn és alapozta meg az I. orbán kormány pénzügyi sikereit. Mondhatni jaj de jó.
    De akkoriban minden hétköznapi ember a halálát kívánta, akkora sarcot rakott az emberekre. Akkor ennek „jótékony” hatása meglátszott a költségvetésen,stabilizálta és a forintgyengülést is megállította ezzel a „mutatvánnyal”, de máris, mint az emléke is elszállt.
    Az ő mondása volt: ” hogy nincs az a béremelés, amit ne tudnék elinflálni.”
    Talán csak ezt jegyezték meg a fijjuk és alkalmazzák sikeresen?

    Szóval bokros csillaga akkor ragyogott fel, amikor a Budapest Bank elnök vezérigazgatójává lépett elő nagy hirtelenséggel és az első bankprivatizációt, a Budapest B. privatizációját” sikeresen ” levezényelte.
    A privatizáció, vételár a mai napig titkosítva van.
    Rossz nyelvek szerint az utca gyereke is vihette volna annyi pénzért. És az állam még 300 milliárdos garanciát vállalt kétes kintlevőségre, aminek nagy részét – rossz nyelvek szerint- pont a vevő iparvállalatai halmoztak fel? És az állami garanciát le is hívták az utólsó fillérig.
    Utána bokros karrierje vezetett az EBRD Bank igzgatói székébe, ami bankhoz történetesen szoros kapcsolat fűzte a Budapest bank megvásárlóját is.
    Aztán felívelő karrierje következő állomásaként becélozta a magyar pénzügyminiszteri széket. (Lehet a két eset fordítva történt).

    Ez a rövid karrierjének tiszavirág fellángolása, még véletlenül sem állítom, hogy a hazaárulás és viselt dolgok között összefüggés lenne. Csak a véletlen.
    Azóta sem tud az élre verekedni. Vélhetően a mór megtette a „kötelességét” és a mór mehet.

    Halkan, a védelmére hozzáteszem, hogy egy pénzügyminiszternek nincs is lehetősége a gazdasági struktúra átalakítására, csak a költségvetésnek a pénzt hozza össze.
    Ez csak egy rövid kronológia, amivel nem szívesen dicsekednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük