(2190) Donald Trump és a klímaváltozás

Tibor bá’ online

 

Sajtóértesülések szerint Trump már döntött, hogy előzetes véleményének megfelelően alá fogja írni a Párizsi egyezményből való kilépést. Gyászol a sajtó, az a sajtó, amely néhány éve még a klímaszkeptikusok mellé állt. Azt állítják „Trump aláírja az emberiség halálos ítéletét.” Kérdés, így van-e ez?

Klímakutatók szerint a beépült tehetetlenség miatt maga a klíma 30-40 évvel kullog a kiváltó okok után. Mit jelent ez pontosan? Ez azt jelenti, hogy ha ma leállnánk a kiváltó okok gerjesztésével. Konkrétan, ha a CO2 kibocsátás leállna, és a légkör CO2 koncentrációja nem lépné túl a jelenlegi 410 ppm-et, a melegedés még 30-40 éven át folytatódna.

Nem kell hajhászni a szenzációt, az emberiség halálos ítéletét már rég meghozták. Legkésőbb 1985 környékén kellett volna leállítani a környezetrombolást. Voltak is akkoriban már hangok, de az anyagi érdek ezeket elhallgatta. Egyesek extra profitja volt a halálos ítélet, aminek a tovább kergetése – természetesen – nem áll le. A kocka már rég el lett vetve, hogy a semmihez se értő újságírók most ébrednek fel, már az égvilágon semmit se jelent.

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(2190) Donald Trump és a klímaváltozás

  1. „Nem kell hajhászni a szenzációt, az emberiség halálos ítéletét már rég meghozták. Legkésőbb 1985 környékén kellett volna leállítani a környezetrombolást.”

    Akkor meg mit számít, hogy a Trumpli alá írja, vagy nem írja alá a „a Párizsi egyezményből való kilépést”, a dolgokon már úgyse változtat. A globális felmelegedés folytatódik, egészen addig, amíg van szénhidrogén „elégetnivaló”. De amikor ezek (olaj, földgáz, szén) elfogynak, akkor már túl késő, addigra az emberiségnek annyi.

  2. A klíma változás okaként szinte mindíg a megnövekedett széndioxid kibocsátást jelölik meg. Miért? Mert ennek csökkentésében óriási üzleti lehetőség van. Széndioxid kvótákat határoznak meg, amivel aztán seftelnek. Új eszköüzöket gyártatnak, stb.

    Azt csak nagyon haloványan említik, hogy a széndioxid szint emelkedésében ugyanakkora, vagy talán még nagyobb szerepe van a növényzet folyamatos irtásának.
    Abba kellene hagyni az erdőírtást, a minden betonozzunk le, telepítsünk műfüvet mert azt olcsóbb kezelni, stb. akcióknak.

    Be kellene látni végre, hogy a természet nélkül nem tudunk megélni. Az ember csak az élőhelyének közvetlen közelében „jogosult” de ott is csak nagyon korlátozott és nagyon megfontolt módon beavatkozni a természet működésébe. Ezt nem kell kikutatni, kitalálni, elég egy repülőjegy Finnországba, és a finnek módszerét átvenni.

    Az is fontos, természetesen, hogy az eszközeink minél környezetbarátabb módon működjenek, de ez egyedül nagyon kevés.

    Visszatekintve a föld történelmére, voltak olyan korszakok amikor sokkal melegebb volt, óriási mennyiségű erdőségek, növényzet élt a földön, az óriási szénkészleteink ennek a kornak az örökségei.

  3. 2. bogozy
    „A klíma változás okaként szinte mindíg a megnövekedett széndioxid kibocsátást jelölik meg”

    Erről jut eszembe, hogy a CO2 mellett ott van még (ill. ott lesz) a metán (CH4), ahogy kezdenek felolvadni a permafroszt területek (Szibéria, Alaszka, stb.) És a metán jóval „hatékonyabb” üvegháztartású gáz, mint a CO2.

    http://www.origo.hu/kornyezet/20140808-permafroszt-orokfagy-klimavaltozas-felmelegedes-kockazat-metan-es-szenbombava-valik-sziberia.html

  4. 1. vaskalap

    „egészen addig, amíg ” metánt böfögnek fel a tehénkék és fingik az ember.

    Szerencsére a Föld, a természet egy óriási komplex rendszer és képes lerázni magáról az emberiséget.

  5. 6 – Piton:
    Tudod: Az emberi butaság végtelen – Albert Einstein

  6. 7: Nem tudom, van-e érdemi különbség abban, hogy Trump felmond egy olyan egyezményt, amiben a tényleges intézkedési terv ki sincs dolgozva, vagy hogy Mo-n a jelenlegi kormányzat minden lehetséges eszközzel gátolja a megújuló energiaforrások használatának elterjedését. A magánházak szigetelésére szánt EU támogatást pedig egyszerűen ellopja.
    Szóval azon a térképen nyugodtan lehetne Magyarországot is pirossal jelölni. Nem az számít, hogy mit írunk alá, hanem az, hogy ténylegesen mit cselekszünk. – Jó, mondjuk felépül Paks2… 😉

  7. Amikor ilyen téma van, nekem gyakran eszembe jut George Carlin.
    Mert nagyon jól látja a helyzetet, és kimondja az igazságot, még ha fáj is!
    Ez a „védd meg a földet” című szösszenete:

  8. 7. Igen tudom. 🙁

    Schwarzenegger durván beszólt Trumpnak: „Egy ember nem állíthatja meg a haladást. Egy ember nem állíthatja meg a tiszta energiáink forradalmát. Senki sem tud visszamenni az időben, csak én…”

  9. „A többnyire celebhírekben, riogatásban és primitív politikai karaktergyilkosságokban utazó Ripostban már korábban is jelentek meg az UFO-magazinba illő áltudományos eszmefuttatások, a keddi címlap viszont
    KINEK HIGGYÜNK?
    és
    ÉVEK ÓTA BECSAPNAK MINKET!
    felvezetéssel teszi fel a nemzeti konzultációhoz méltóan irányított kérdést:
    MÉGSEM KÁROS AZ UV-SUGÁRZÁS?
    A tudomány mai állása szerint az UV-sugárzás természetesen káros, de ez a Ripost szerkesztőit nem zavarta abban, hogy szót adjanak Szendi Gábor programozó matematikusnak, forgatókönyvírónak, dramaturgnak, pszichológusnak, a tenyek-tevhitek.hu honlap gazdájának és egyben a paleolit táplálkozás egyik hazai apostolának, hogy kijelenthesse: az UV-sugárzásnál sokkal nagyobb gond a D-vitamin hiánya.
    Valamint hogy az eddig a bőrgyógyászok által legkritikusabbnak tartott 11 és 15 óra közötti időszakban nemhogy óvakodni kell a naptól, hanem egyenesen ilyenkor érdemes napozni, hogy áramoljon a D-vitamin.”

    https://444.hu/2017/05/30/hivatalos-a-kormanypropaganda-akar-halalt-es-agykarosodast-is-okozhat

  10. Véleményetek szerint mennyi időnk van hátra, ha minden így megy tovább, ahogy eddig?
    Tudom, szörnyű ezt kimondani, de én soha nem szerettem volna gyereket, mert már régóta érzem a zsigereimben, hogy baj lesz és ki szeretné a gyerekét szenvedni látni? Mégis lett gyerekem, mert a sors úgy hozta, hogy úgy estem teherbe, hogy nem lehetett volna, az orvos csak ennyit mondott: csoda. Imádom a gyereket, de előttem van egy szörnyű jövőkép. Néha azon gondolkodom, hogy teljesen felesleges iskolába járatnom, mert jobb lenne, ha szabadon és boldogan azzal töltené az idejét, amit szeret, amíg még lehet…
    Ha más emberekkel próbálok a klímaváltozásról beszélgetni, nekik mi a véleményük róla, kivétel nélkül oda lyukadunk ki, hogy ők próbálnak a pozitív dolgokra koncentrálni és én vagyok az, aki a negatív dolgokat veszem észre, és amiről én beszélek, az csak egy nagyon távoli probléma…

  11. 12 – Margaréta:
    Véleményem szerint akkor jársz el legokosabban, ha úgy élsz, mintha a te és a gyermeked élete örökké tartana.

  12. Hiába kongatja minden hiteles tudós a vészharangot évek, évtizedek óta, hogy az egyértelműen az emberiség által előidézett/felgyorsított globális felmelegedés belátható időn belül eljuthat egy olyan szintre, ahonnét már nincs visszaút, és a Föld képtelen lesz regenerálódni, ez nem nagyon érdekli az emberiséget. A globális felmelegedés legfeljebb akkor kerül be hírekbe, akkor lehet hétköznapi beszélgetések tárgya, amikor valamilyen aktuális természeti csapás, szárazság vagy hurrikán vagy korallpusztulás kapcsán felmerül, hogy erről bizony az a felmelegedés is tehet. Akármitől fél az ember 2017-ben, a muszlim dzsihadistáktól, az oroszoktól vagy a bevándorlástól, ezek együtt, még a létező legrosszabb forgatókönyvek alapján sem okozhatnak olyan súlyos problémákat, mint a globális felmelegedés, amennyiben helyesek azok a tudományos modellek, amelyek egy-két generáción belül visszafordíthatatlan károkat jósolnak. Leolvadó sarkvidékeket, tengerbe merülő partvidékeket, kiszáradó országokat, megsemmisülő ökoszisztémákat, éhínséget, minden korábbinál nagyobb migrációs hullámokat, az egész emberiség számára alapvetően megváltozott életkörülményeket.
    https://444.hu/2017/06/02/nem-donald-trump-nem-tudja-megallitani-a-globalis-felmelegedes-elleni-kuzdelmet

  13. Jászberényi Sándor újságíró és haditudósító gondolatai a klímaegyezményről. Azért illesztem be, mert nagyjából egyetértek vele; igaz azért én még rosszabbnak ítélem meg a közeljövő várható történéseit mint ő.

    „Tegnap az Egyesült Államok elnöke kilépett a párizsi klímaegyezményből.

    Ezzel emberek millióinak a halálos ítéletét írta alá, és nagy lökést adott egy olyan újabb népvándorlás kialakulásának, mely minden nemzetállamot el fog söpörni.

    A fejlett nyugat nem érzi a klímaváltozás valódiságát a saját bőrén. Hogy lássuk, érdemes kilépni a komfortzónánkból és utazni egy keveset, például a Közel-Keletre, ott máris láthatjuk, hogy az emberiség már most reménytelenül túlnépesedett, hogy az alapvető források, például az élelmezés is komoly problémát jelent.

    Ha tovább növekszik a bolygó hőmérséklete, az még kevesebb esőt, még gyorsabb elsivatagosodást és még kevesebb élelmet jelent a legtúlnépesedettebb területeken.

    Európa látta már a háború elől menekülők tömegét, de még semmit sem látott azokból, akik akkor fognak megindulni, amikor már nem lesz mit enni. Kerítés, fegyverek egy ekkora tömeget nem képesek megállítani.

    Már régen nem arról van szó, hogy néhány széplélek szeretné visszasírni a mamutokat, hanem arról, hogy lesz-e globális éhínség a földön, lakhatóak maradnak-e azok a területek, ahol most élnek az emberek. Minket direktben nem érint – de őket igen, ők pedig oda fognak menni, ahol lehet élelmiszert termelni. Így fog bezárulni a kör.

    A klímaváltozás nem mese, hanem valóság. Minél több ember él, annál katasztrofálisabb hatása lesz a legkisebb változásnak is.

    Donald Trump kilépett abból az egyezményből, ami ezt a folyamatot próbálta megállítani – még azzal sem volt biztos, hogy sikerülni fog, ha a világ utolsó szuperhatalma bennmarad.

    így viszont biztosan nem fog sikerülni.

    Bibliai idők elé nézünk barátaim, mindannyian.”

  14. Fiktív híradások arról a jövőről, amit mi csinálunk napjainkban, részlet A hülyeség kora című filmből

  15. Nem kell ezen ennyit szörnyülködni. Az egyetlen normális hozzáállás a dologhoz pont az, amit Trump csinált. Mint amikor az embernek gyereke van és igyekszik úgy élni, mintha örökké élne és nem kesereg, mert abba csak belebetegedni lehet. Ha tudod, hogy már nincs mit vesztened, nyomd tövig a gázt.
    Egyébként is a követező demokrata elnök, aki Trump után jön pár év múlva, visszalép ebbe a sóhivatal egyezménybe, nem veszítünk semmit.

  16. 17
    Hahaha.Majd ha beledöglesz a nagyvárosi légszennybe, ha a gyereked ,az unokád debil lesz a mérgektől ,amikor többet fogsz orvosra és gyógyszerre költeni,mint élelmiszerre ,amikor százmillió afrikai bevándorló fog beáramlani az Euba erőszakba és lángba bóritva – na majd akkor helyeseld a suttyó tehenész döntését és nyomjad tővig a gázt .

  17. 17 – Pugacsov elvt.:
    Mi történt felétek? Újabban ontod magadból a hülyeségeket. Ez olyan, mint amikor éjjel betörő jár a házhadban és kérés nélkül megmondod neki hol tartod a páncélszekrény kulcsát.

  18. Való igaz, ennek az elmebeteg idiótának a döntése igazából már nem oszt nem szoroz. Persze pont Tibor bá istenítette Clinton-nével szemben, hogy mennyire fasza gyerek. Jelenleg a politikában az elmebeteg idióták korszakát éljük, remélem minél előbb kinyírjuk magunkat, hogy a teljesen normális és földre veszélytelen élőlények tovább élhessenek. Az emberiség sem a nagyobb agyméretet sem a földet nem érdemli meg. Mocskosul undorító paraziták vagyunk. Élünkön az ilyen balfaszokkal.

  19. 20 – Dan:
    Pontosítsunk. Trumppal „mindössze” azt sikerült elérni, hogy nem Hillary lett az elnök, mert ez esetben már nagy valószínűséggel nem élnénk. Különben az öngyűlölet nem egy reménytelen állapot. Addig élsz, ameddig a körülmények ezt lehetővé teszik, de akkor halhatsz meg, amikor akarod. 🙁

  20. 18. Most mit álszenteskedtek itt? 😀 Gondolom a magad életében te is hatalmas áldozatokat hoztál. Miben különbözöl drasztikusan egy városi embertől? Annyiban, hogy falun éled a városiak életét? Na ne röhögtess. A párizsi egyezmény a legnagyobb szennyezők által kezdeményezett pótcselekvés, szart sem ér. Pont azok hallatják a legkevésbé a hangjukat, akik szinte semmiről nem tehetnek(néhány törzs az őserdőben) és a bűnösök siránkoznak. Legalább saját magatoknak ne hazudjatok.

    22. Amíg belinkelted a videót és majd itt mindenki végignézi önelégülten bólogatva, snack rágcsálás közben, vajon mennyi CO2-őt termelünk?(és amíg én is ezt a kommentet megírtam)

  21. 23 – Pugacsov elvtárs:
    Amit most írtál az történetesen igaz, de a törölközőt sose szabad bedobni, még a legreménytelenebb helyzetben sem. Én is tudom, hogy tök hiábavaló a klíma megállapodás, szart se ér, de ezt csak itt írom le, „hozzáértők” részére, de még itt is azt mondom, hogy úgy kell élni, mintha az élet örökké tartana. Aztán egyszer majd megszűnik magától.

  22. 23.
    Na,ne basszál! !Kiváncsi vagyok hány városlackó neveli fel a saját fogyasztásásra a disznókat ,tyúkokat , a krumplit ,a kukoricát és mindent ,ami mindehez szükséges. Mert én a számitógép elött való napközi döglés helyett éppen most jöttem be a pityoka kapálásból a jó 34 fokos napsűtéses melegből anyámmal ,a feleségemmel és gyerekemmel,miközben a sok unatkozó tetves városi egymást tülköli a főúton ameddig szem ellát a nagy kirándulási lázban ,hogy ki érjen hamarabb a kisbányai hegyekbe a friss levegőre flekkent és sört tömködni a féloldalas potrohákba
    http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=453krt.jpg

  23. Kedves mindnyájan, én nem vagyok öngyilkosságra hajlamos. Viszont nem istenítem az emberi fajt indokolatlanul. Ha az ember az agykapacitását a földi életének jobbá, szebbé és meghosszabbíthatóvá tételéért használná, akkor nem itt tartanánk. Igen is minden ember ösztönlény,csak arra hajt hogy tulfejlődje a szomszédját és az ismerőseit. Egy nagy büdös nulla az, amit elért, mert nem hosszútávra gondolkozik. Nap mint nap találkozni a mindenbe beleszaró, másokat felelőtlenűl veszélyeztető istenkomplexusban szenvedő emberszabásuakkal.Maximum ti nem ohajtjátok észrevenni, vagy elsiklotok felettük.

  24. 25. Miért, az emberek városban nem művelnek kiskertet? Még akár állatokat is tartanak.
    Autód van, áramot, internetet használsz, óraszerkezeteket gyűjtesz, nyílpuskát fabrikálsz elektromos kisgépekkel. Sőt te magad dicsekedtél, hogy a fiad végigvitte a Doom és a Quake összes részét. Áruld már el nekem, mitől vagy te annyira falusi? 😀
    Az általam sokáig igen nagyra tartott székelyföldieket látom az utóbbi időben a legpofátlanabb fogyasztóknak, mikor évente egyszer hazalátogatok, persze ezt nem az öregekre értem. Terepjárókkal járkálnak, rikító színű 2-3 szintes palotákat építenek(klímával!), minden házon ott van a parabola(lapostévé alaptartozék), a Kauflandba járnak bevásárolni és az udvaron üvölt a numa numa jej. Igen, ezek mind nagy falusiak és székelyek. Sőt, a falusi székely fehérnépek a leginkább pénzéhesek. Itt sokkal inkább nyomort és leépülést látok, de ott konjunktúra van.
    Nincs neked semmivel kisebb ökológiai lábnyomod, mint a nagy átlagnak. Nekem úgy rémlik, hogy itt a fórumon egyedül Balázs csinálta meg azt, hogy tanyára költözött és egy viszonylag természetközeli életet él, vállalva a megvetést, hülyének nézést. Na ez az igazán nagy cselekedet és nem alibiegyezmények éltetése.
    Azt se felejtsük el, hogy ugyanaz a szemlélet, mely meg akarja a világot menteni co2 kvótákkal a megsüléstől, úgymond saját magától, az számolatlanul önti a harmadik világba az élelmiszert négerszaporításra, jótékonykodás címén. Persze csak miután az erőforrásokat lerabolta a helyiektől. Most erre ne mondjam azt, hogy Trump csinálja a legjobban? Talán kicsi b.szással szüzek maradunk? Akkor már inkább b.sszunk egy jó nagyot.

  25. 25
    Nem,nem művelnek,mert azt lealacsonyitónak és büdösnek tartják ,inkább elhúznak nyugatra.Ott aztán az eperszedésből,csigagyújtésből,idősek gondozásából vesznek nagy városi terepjárókat és dinomdánom van amikor hazajőn a sok boldogtalan és szidják az államot ,amiért románia termöföldjeinek 9o % parlag és csak import élelmiszer van a boltokban.
    Nem vagyok székely ,hanem kalotaszegi , Torockon lakom.
    Igencsak nagy váltózás állna be a világon ,ha az összes egymásnak látszatkérkedő városi idiótának(ez kifejezetten városi jelenség ,mert falun értelmetlenség felvágni ,mert mindenki ismeri a másik multját,) a hitelre felvett kocsimicsodái helyett 11 éves 1,4 köbcentis benzines Dacia Loganja lenne- mint nekem -,amellyel havonta megtesz kb 25o-3oo kilométert,ha nem fűtenék inkubátor hőmérsékletűre télen és klimáznák 18 fokra nyáron a gettószerű épűleteiket ,amiben tobzodnak a végelgyengűlésig.Nekem még központi fűtésem sincs ,minden szoba külön és csak szükségszerűen,használat szerint van fűtve,ahogy a fűrdőszoba kazánja is ,mert ez sem villanybojler.
    Kb 3 szor kissebb az ökologiai lábnyomom egy városlackójénál , ez azért számottevő.
    🙂

  26. Klíma helyzetről úgy látom, az a legnagyobb baj, hogy erősen eltávolodtunk a természettől, a többszázezer évek alatt felhalmozott tudást, amely segített a túlélésben, az alkalmazkodásban sutba vágjuk és önön fejünk után járva cselekszünk. Nem vesszük észre, hogy a mai teljesen haszonközpontúság által irányított világ szembe visz bennünket a természettel. Olyan házakat építünk amelyeket igen sok energiával lehet kifűteni. Közvélekedés, akkor jó lakás hőmérséklete, ha januárban is kisgatyában el lehet lenni. Trópusokon a szellős, könnyűszerkezeteket felváltja a hermetikusan zárt beton és tégla kemencék. légkondícionálás nélkül megsülsz benne. Élelmiszereket illetően szintén az erőltetett fogyasztás uralkodik. Ha az alma elkezd rohadni egy kis részen azonnal kuka, régen kivágtuk és a maradék 4/5 részét jóízűen megettük. Ma ha a kolbász leesett a heti 7-szer antibakteriális felmosóval kezelt padlóra, szemétbe dobandó. Nem vicc. „tudósok” megmérték, 5 másodperc után ellepik a baktériumok. Milyen tudósok?, hát a kereskedők és élelmiszer iparosok által felbéreltek!
    Olyan klímavédelmi egyezmények amelyek kvótákat állapítanak meg, amelyekkel kereskedni lehet, hát…… bolondok háza

  27. Angoltudás szükséges hozzá, de az ábra önmagában is beszédes!

    Világunk 4C° -os melegedés után…: A Polinéziai szigetvilág eltűnik az emelkedő tengerszint miatt, Pakisztánt, Dél-Indiát, az Indonéz-szigeteket, a Maláj-félszigetet és az Indokínai-félszigetet elhagyja az emberiség. Az áradások, a szárazság és a szélsőséges időjárás miatt tartósan lakhatatlanná válik az Egyesült Államok keleti partvidéke, Mexikó, Közép-Amerika, Dél-Amerika középső harmada, Afrikában Mozambik és Madagaszkár. Európa jelentős területei lassan elsivatagosodnak. A Nyugat-Antarktiszt addigra már nem borítja jégtakaró, és lakhatóvá válik az ember számára. Észak-Kanada, Skandinávia és Szibéria bőséges hozammal rendelkező mezőgazdasági termőterületté válik. A többit lásd a cikkben, de a lényeg így is érzékelhető.
    http://bigthink.com/strange-maps/what-the-world-will-look-like-4degc-warmer

  28. 30 – Piton:
    A problémám ezzel mindössze annyi, hogy ki garantálja a +4°C-nál történő megállást? Ja, és még egy probléma. Meg lehet úszni ekkora népesség átalakulást termonukleáris háború nélkül?

  29. 31: Ahogy nyomjuk az üvegházhatású gázpedált nincs megállás, és a permafrosztból lassan de biztosan felbugyogó metánnal egyik klímamodell sem számol komolyabban.

    Akkora népességmozgások, mint a cikkben lévő ábra alapján következtetni lehet, ahol 2,5-4 milliárd fő fog a jövőben az életterületekért vándorolni, elképzelni nem tudok vérengzések, háborúk nélkül!

  30. A melegedés nem okoz szárazságot egyenes arányban, sőt a melegebb víz jobban párolog, több víz kerül a légkörbe, több eső. A gond az, hogy a szárazföldön található vízfelületek területét a földéhség miatt jelentősen csökkentették. Pl. a Tisza felülete ma kevesebb mint tizede a „szabályozás előttinek, Balatont is összeszorították egy javarészt betonteknőbe. A vízet megfogó növényzetet irtják, a víznyelő hegyeket beépítik, lebetonozzák. Mindezen okok miatt, a vízkörforgás felgyorsul, és szélsőségesen energikussá válik. Pusztító árvizek, és szárazságok váltják egymást.

    Érdekes, a nyersolajat képesek vagyunk hatalmas csővezetékeken több ezer kilométerre elszállítani, gigantikus mennyiségben. A vizet nem. Van ennek valami fizikai oka, vagy csak monetáris?

  31. 33. Szerintem a vízből olyan tömegeket kellene szállítani, hogy érdemleges hatása legyen, hogy az csak folyó méretekben elképzelhető, ami energetikailag nem fedezhető.
    Hiszen a sivatagos zónákon átfolyó folyók is eléggé elkopnak az eredeti állapotokhoz képest, ha a környező államok intenzív öntözésre használják őket.

  32. Ti komolyan hiszitek, hogy a G7-en a résztvevő négy európai, kanadai és japán miniszterelnökön, valamint Donald Trumpon múlik a globális felmelegedés? Azon múlik, hogy aláírták vagy sem azt a bizonyos egyezményt, ami miatt megjelennek újabb globális központi irányítók, elosztandó bírságok és egyebek? És azt is, hogy azon akadt ki a világ esztablismentje, hogy mi lesz a Földdel, ha tovább emelkedik az átlag hőmérséklet pedig Donald Trump aláírásával ők heten megmenthették volna a világot?

    Igaza van George Carlinnak aban a videón, amelyet belinkeltetek. „Mentsük meg a bolygót!”

    „Micsoda? Ugratnak engem ezek a faszkalapok? Még azt sem tudjuk, magunkról hogy gondoskodjunk. Még azt sem tanultuk meg hogy gondoskodjunk egymásról és megmentenénk az egész kicseszett bolygót?”

    Tapasztalataim szerint és Carlin szerint is 😀 , akkor, amikor ennyire aggódnak és kiakadnak világunkat vezető és megvezető politikusaink, akkor valami egészen másról lehet szó, amit elbújtatnak a klíma-egyezmény mögött. Bogár László már 2016-ban erről az egész másról beszélt a párizsi klímacsúcs után.

  33. A legfrissebb klímamodellek szerint Magyarországon egyrészt a havazást fokozatosan felváltják a téli nagy esőzések, másrészt a nyári és őszi hónapokban megszaporodnak az olyan napok, amikor a csapadék mennyisége meghaladja a kritikus értéket, a napi 30 millimétert – derül ki Lendér Henrik hidrogeológus tavalyi, A klímaváltozás hatása a felszíni vízgazdálkodásra című, összefoglaló tanulmányából. 2050-ig a villámárvizek különösen az északi és a nyugati országrész lejtősebb területeit veszélyeztethetik, a század vége felé pedig már az alföldi régióban is egyre többször okoznak fejfájást. A Kárpát-medencében várható változásoknak tavaly óta már jóval pontosabban is utána lehet nézni a Natérben, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerben. A nyilvános adatbázist a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet gondozza. Tíz kilométeres pontosságú négyzethálóban több száz térképréteget tartalmaz, így láthatóvá válik, az ország mely térségeit hogyan érintheti a felmelegedés.
    A rendszertelenül érkező víz mellett a hőség lesz a következő évtizedek generációinak másik ellensége. A hazai klímamodellek szerint az éves középhőmérséklet várhatóan 1–2,5 Celsius-fokkal emelkedik 2021–2050 között, 2100-ra pedig már 2–5 fokkal. Ráadásul a nyarak akár 6 fokkal is forróbbak lehetnek, elsősorban Délkelet-Magyarországon. Ez azért különösen aggasztó, mert 2050-re a 65 év felettiek aránya az ország nagy részében meghaladja a 30 százalékot, márpedig az idősek nehezebben viselik a hő okozta stresszt. Számítások szerint a következő három évtizedben 150 százalékkal nőhet a meleg okozta halálozások száma – legalábbis ha nem tesznek valamit ez ellen.
    A trópusinak nevezett éjszakák száma (amikor a hőmérséklet nem csökken 20 fok alá) az évszázad végére különösen a városokban nő öt-hatszorosára, akár évi 45-re, mert a „hősziget” jelensége miatt a felforrósodott épületek éjszaka sem engedik lehűlni a lakásokat.
    A mezőgazdaságban súlyos, de kevésbé látványos változásokra számítanak a szakértők. Bár a klíma a mediterrán irányába tolódik, hazai narancs-, datolya- és olajfaültetvények helyett inkább az aszálytűrőbb hagyományos növénykultúrák elterjesztésére és az öntözött területek növelésére van szükség. Valamint a harcra a délről északabbra húzódó, errefelé mindeddig ismeretlen kártevőkkel. Igaz, a szárazabb éghajlat okán egyre kevesebbet kell majd költeni szúnyogirtásra. Kivéve, ha mondjuk éppen akkor van árvíz, amikor kikelnének a szúnyoglárvák.
    http://hvg.hu/tudomany/201722__klimavaltozas_ahetkoznapokban__zoldtetos_beruhazasok__hosziget_es_villamarviz__mediterran_magyarorszag

  34. 36.

    „A mezőgazdaságban súlyos, de kevésbé látványos változásokra számítanak a szakértők”
    Nem osztom a véleményüket,
    mert már most is megváltozott a biológiai vegetáció, olyan új biológiai „problémák” jelentek meg, ami 30 éve ismeretlen volt.
    A hőséggel, csökkent párával és egyéb légköri változással együtt változott a hagyományos növények stressztűrő képessége, ellenálló képessége.

    Az öntözéses művelés viszonylag gyorsan elszikesíti a termőréteget; -állítólag- ez lett a veszte Mezopotámiának is.

    A napközbeni túlzott napos idő „egyetlen jó tulajdonsága” lehet, hogy a solár energiatermelés csúcsa párhuzamosan egybe eshet a klímaberendezések max. energiaigényével.
    De ez lehet rossz meglátásom?

  35. 37 – előforduló:
    Az elszikesítés oka az altalaj vízének felszivattyúzása és azzal történő öntözés. Ha folyó vízzel (Duna-Tisza) öntözöl, ez nem következik be. Persze ma már a folyóvíz se tiszta esővíz, de néhány évtizedig kitart.

  36. 38.

    Igen, szerintem a folyóinknak is van valamennyi oldott ásványanyag tartalma.
    Az esővíznek szinte semmi.

    Talán abból a megközelítésből nézzük a sókivirágzást, hogy bármilyen felszíni, felszín alatti víz tartalmaz több-kevesebb oldott ásványi sókat.
    Amennyiben ez az „oldat” a kultúrterületre kerül kilocsolásra, akkor az elpárolgó tiszta vízpára után visszamarad az egyre dúsuló sóoldat, sókoncentrátum. Ha az elszivárgást vízzáró réteg hátráltatja, akkor még gyorsabb a sókivirágzás; Pl. Hortobágy.

    Az esővízzel és az abból származó vízpárával, (harmat, vízkicsapódás) tényleg nincs ilyen jellegű gond;
    azaz az intenzív mezőgazdaságunk szép lassan, de rontja a szánföldek minőségét.

  37. 39. Ebben igazad van, a folyók és tavak vizei messze nem lágyvizek.
    A folyók vízhozamának nagyobbik része nem közvetlen csapadékvíz, hanem a talajba leszivárgó csapadékvizek források útján újra felbukkanó formája, amely a talajból és kőzetekből már jelentős ásványianyag készletet oldott fel. A karsztvizek meg kifejezetten magas kalcium tartalommal bírnak, és végső soron ezek is a folyókban kötnek ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük