(2189) Biztos, hogy fajfenntartás céljából szexelünk?

Tibor bá’ online

 

Mindenki úgy tudja, hogy a szex „eredeti” funkciója a fajfenntartás. Na jó, és hogy élvezzünk – még szép – de ez csak azért van, hogy nagyobb kedvünk legyen hozzá.  De mi van akkor, ha minden fordítva van? Hajhásszuk a szexuális élvezetet, aminek véletlen mellékterméke egy-egy gyerek fogantatása. Mi van akkor, ha az emberiség sokkal több időt szentel a szexnek, mint bármely más lény a Földön, aminek az oka egészen más, mint amit eddig gondoltunk róla?

Máskülönben azt is mindenki tudja, hogy populista biológia szerint a nők szexuális partnernek olyan férfit választanak, aki sikeres, mert számukra a legfontosabb gyermekük jövőjének a biztosítása. De maga a sikeresség (MONEY) egymagában nem elég, még a pasinak olyannak is kell lenni, aki 20 évig nem unja meg…..a szerepét. Ezzel szemben a férfiakat a természettől hajtva fiatal, vonzó nőstények után eszi a fene, mert ez biztosítja a biológiai diverzitást, és inkább csinálnak 5 nősténynek egy-egy gyereket, mint egynek ötöt.
De van itt egy kis bibi. Ha a szexnek tényleg csak az a funkciója, hogy utódot nemzünk, akkor hogy lehet megmagyarázni ezt a rengeteg hempergést (még a terhesség alatt is)? Az emberi szex rettenetesen alacsony hatásfokkal működik. Minden egyes megtermékenyítésre sok száz közösülés után került csak sor. Hagyjuk a fenébe a házityúkot meg a nyulakat, de ha az állatok kollektív viselkedését nézzük, akkor kiderül, hogy legnagyobb részük valóban csak a fogamzásért párzik. Számtalan emlős nősténye nem is engedi magához a hímet, amikor nem fogamzásképes. Ezzel szemben az emberi nőstény a fogamzáson kívül rátép a vaginális orgazmusra, ha megunja, jöhet a klitorisz és retorzió terhe mellett meg kell találni a g-pontját is, a multiple orgazmus pedig alapkövetelmény. Ne már, hogy csak a gyerekért!
Kísérletek kimutatták, hogy peteéréskor a nők valóban a „megbízható” férfiakat részesítik előnybe. De peteérés csak egyszer van egy hónapban és maximum 3 napig tart. 25 napon keresztül pedig hejehujahaj. És persze a nők kifejezetten finnyásak. A férfiakra ez nem jellemző. Végeztek egy kísérletet, ami szerint egyetemista lányok beszélgetést kezdeményeztek egyetemista fiúkkal, majd szexre tettek célzást. A be nem avatott fiúk 75 százaléka kötélnek állt volna. Fordított felállásban egyetlen lányt se mutatott érdeklődést. Ez első megközelítésre alátámasztja a populista biológiát, lassan a testtel. De élesen ütközik a  nők tömeges félrelépésével, márpedig félrelépnek. Úgy tűnik, hogy szórakozásra megfelel a b hím, de jobban szeretik befaragtatni egy életre a hímeket.
Torri Conley a Michigani Egyetem pszichológusa, akinek szakterülete a női és férfi szexualitás közötti különbség, még 1989-ben betette az ajtót néhány feltételezésnek. Leegyszerűsítve a dolgot, a Júliák sokkal gyakrabban kínálják fel magukat alkalmi kapcsolatban, mint a Rómeók. Végeredményben a nők legalább annyira hajtanak az élvezetre, mint a férfiak. Azaz francokat akarunk mi eleget tenni az evolúciós elvárásnak, ami valóban érdekel minket az szexuális élvezet.
Akkor már csak azt kell vizsgálni, hogy az élvezethez miként választjuk ki a partnerünket, és a nők  miért válogatósabbak, mint a férfiak?
Az összefekvés döntésének meghozatala előtt egy férfi abszolút biztos lehet abban, ha lesz merevedése (és miért ne lenne?) akkor orgazmusa is lesz (bár bizonyos esetekben előfordul ejakuláció orgazmus nélkül). Nők esetében nagyobb kapacitásról beszélhetünk, de az orgazmushoz lassabban érkeznek meg, és nem minden esetben. Azonban az első alkalommal a nőknek csak az egy harmada jut el az orgazmusig. Ehhez még hozzájön a személyes biztonság (nem egy férfiből bújik elő a haramia) és a társadalmi megbotránkozás. A közmegítélés a férfiaknak többet enged meg, mint a nőknek. Ha ezeket figyelembe vesszük, nyilvánvalóvá válik, hogy a nőknek nagyobb biztonságra kell törekedniük.
Az élvezet keresés egyértelműsége bizonyíték arra, hogy ez a fő motiváció a szexualitás felé, aminek a gyermekáldás csak mellékterméke. Egyszerűbb szavakkal, nem azért dugunk, hogy génjeinket továbbítsuk (ha-ha-ha Dr. Dawkins), hanem mert a megfelelő partnerrel kurvára jó.
Utóirat: Amikor először olvastam az önző génről, meg voltam győződve róla, hogy Dawkins alaposan elvetette a sulykot. Legalább is én személy szerint nagyívben tettem a génjeimre, és persze ma is teszek.___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2189) Biztos, hogy fajfenntartás céljából szexelünk?

  1. „Biztos, hogy fajfenntartás céljából szexelünk?”

    Persze hogy nem.
    És ez már politikai program.

    https://drrichardday.wordpress.com/
    Érdekes olvasmány… Amikor azt gondoljuk, hogy „szabadon” szexelünk, akkor csak egy előre kitervelt programot hajtunk végre.
    A cél hogy a szex és a gyermeknemzés teljesen elkülönüljön egymástól: a gyermeknemzés nélküli szex és a szex nélküli gyermeknemzés (lombikbéby)

    És ezt szolgálja a divat, a reklámok, az iskolai felvilágosítás, meg a filmek…

  2. 1: „ez már politikai program” „egy előre kitervelt programot hajtunk végre”

    Téged leejthettek gyerekkorodban. 🙂

    Már a TV feltalálása előtt is szexelt a nép állandóan. 😀

  3. 2. Observer

    „Már a TV feltalálása előtt is szexelt a nép állandóan. ? ”

    Ez igaz… De akkor a nép tisztában volt vele, hogy esetleg következmények is vannak.
    Azért olvass bele a linkelt anyagba…

    A legtöbb divat, meg kütyűk direkt lettek kitalálva, hogy a viselkedésünk irányítható és kiszámítható legyen…
    Szerinted miért nem tud ellenállni a „szabad” Nyugat a polgárai lassú kifosztásának?

  4. 3:

    Mert csak a szeksz jár a fejükben a média és a fantasztikus kultúra miatt 😀

    Eegen, férfitársak többségének az az életcélja, hogy minél több nővel és minél gyakrabban létesítsen szexuális kapcsolatot.
    A nőknél meg ugyanez fordítva, visszafelé.

    Más nem is létezik a Világon 😀
    Valóban, egy ilyen zombitársadalmat könnyű átbaszni- ha már a szeksz a téma 😉

  5. Szerintem azért nem ennyire egyszerű a dolog.
    Volt már korábban is szó arról, hogy a korai ember számára mindenképpen előnyt jelentett a tartós párkapcsolat, mert nagyobb túlélési esélyt biztosított az utódoknak.
    Mert van igazsága annak, hogy egy férfi szívesebben csinálna öt nőnek egy-egy gyereket, mint egynek ötöt, de ehhez nagyon macsónak kell lenni, nem egy kényelmes életmód állandóan új macskák után kujtorogni, aminek ráadásul a sikere is bizonytalan.
    A mezei férfiember lusta, szabadidejében szívesebben nézi a meccset sörrel a kezében, miután az asszonytól is megkapta amit akart, és legfeljebb a magas labdát csapja le, ami elé keveredik. 🙂
    Az önző génnel kapcsolatban meg azt jegyezném meg, hogy félreértés ne essék, ami önző,az a gén, nem pedig a hordozója.
    Emberre fordítva a lényeg az, hogy az ember dugni akarjon, legyen mögötte bármilyen narratíva, dugjon élvezetből, dugjon családalapítás céljából, dugjon hogy legyen elég katona.
    De főleg dugjon azért, mert az jó mindkét félnek, ez erősíti a kapcsolatuk fenntartását akár fogamzóképes éppen az asszony, akár nem, és így sikeresebb lesz a család…
    Így az önző gén biztosítja, hogy az ember időnként félrelépkedjen, mikor erre van alkalma, de azért fontos legyen számára a biztos családi háttér is, mert az a biztosabb, sikeresebb élvezethez jutás.
    Aztán az ember szemszögéből ennek járulékos következménye a sikeresebb utód felnevelés, a gén szemszögéből meg ez a lényeg!
    Szóval a szex összeköti a párokat, nem csupán a fogamzás miatt, hanem a szorosabb családi kooperáció miatt is.
    Szóval az a kurva gén letapogatta az evolúció során az ebben rejlő szaporodási többlet előnyt is. 🙂

  6. 5: „nem ennyire egyszerű a dolog”

    Pedig amíg fiatal voltam, elég egyszerűnek tűnt. Most viszont már tényleg nem annyira egyszerű… 🙂

  7. Ha igazak az evolúcióbiológia alapvetései – szerintem igazak – akkor
    a szexuális viselkedés emberi sajátosságai a prehistorikus vadság
    állapotaira lettek optimalizálva.
    Ebben az állapotban éldegélt a homo sapiens a tudomány ma
    legelfogadottabb álláspontja szerint 100 – 200 000 éven át.
    A mai modern viszonyok között, nehezebben visszafejthető az eredeti
    faji szexuállélektani adottságok evolúciós mechanizmusa.
    A szexuális élvezetre való törekvés az önző gének szolgálatában áll.
    Senki sem a génjeit menedzseli,kivéve az orvosokat , akik a mesterséges megtermékenyítő laboratóriumban, a nőket a saját örökítőanyagukkal termékenyítik meg.
    A modern viszonyok között az eredeti evolúciós mechanizmus már nem
    tölti be szerepét, illetve ez a szerepe korlátozottan ,módosításokkal
    érvényesülnek esetleg éppen kontraproduktívan.

  8. 5 – huban:
    Ha sikeres vagy, van lóvéd elég, nem kell kuncsorogni utánuk, keresztbe fekszenek előtted az úton. 😀 Ezt azért nem tudod, mert sose voltál sikeres.

  9. 7. Egyetértek veled.

    Evolúciós fejlődés az egész évben fennálló szaporodási képesség, mert már jó ideje egész évben képesek vagyunk a bőséges étkezésre, nemcsak a tavasztól őszig.
    Szintén ösztönös program a család mellett való kitartás, mert a család elhagyók gyermekei könnyen odavesznek, és a férfi idősebb korára magányos lesz, ő is korábban hal, mint a családgondozó típus.

  10. Hogy kinek-minek a fajfenntartását szolgáljuk amikor szekszelünk? Jobb ha nem is sejtjük, mert elég nyomasztó hogy vagy 100 szor annyi baktériumot meg egyebet tartunk el ezzel az aktussal (biztosítjuk nekik is a jövőt meg az életteret) mint amennyi a saját dns-el rendelkező sejtünk:
    http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2009/tv0909/duda.html
    http://www.egeszsegmagazin.com/friss-hirek/20160127-hany-milliard-bacival-elsz-egyutt
    Ki van a gruppenszex találva 🙂 🙂

  11. A szexuális élvezetnek az az oka, hogy a párokat együtt tartsa.
    Azok a férfiak, akik könnyen találnak maguknak nőt, azokat nem is lehet megtartani párkapcsolatban.
    A férfiak többségének sokkal könnyebb a már meglévő asszonyt szexre kapacitálni, mint egy másik nőt megfűzni. (Amikor meg már nem így van, akkor jön a félrelépés)

  12. 11. Asidotus

    Nem gondoltad végig! Nagyon gazdag, nagyon jóképű, nagyon vonzó férfiaknak is a nagyobb része is párkapcsolatban él. Miért? mert erre vagyunk programozva. Még a homoszexuálisok közt is van erre igény, pedig ott az utódnevelés szóba sem jön.

    Olyan rövidlátó szempont a párkapcsolatot a könnyen beszerezhető, kéznél levő szexhez kötni. Sokszor látom, hogy igen átlagos, vagy majdnem csúnyácska nők is simán találnak jóképű, gazdag férjet, nemcsak érdekházasság miatt. A legtöbb férfi elsőre ugyan a külsőre bukik, de egy kedves, barátságos nőnek is minden esélye megvan a férjhezmenésre, ha a férfi érzi, hogy szeretetben fog élni a nő mellett.

    Itt van a nagy gond, manapság a párkapcsolat szinte kizárólag a szex köré van terelve, a szeretet a kölcsönös megbecsülés, egymás tisztelete, a dolgozzunk együtt, többre megyünk mint egyedül szemléletek, értékek elsikkadnak. Ez az elferdített liberális filózófia hátulütője. Annyira nagy szabadságot, annyira nagy önmegvalósítást akar mindenki, hogy az már csak elmagányosodáshoz, elidegenedéshez, egy frusztrált élethez vezet.

    Egy példa: A fiú az élettársának az egyetemi tanulmányait és létfenntartását fizette, saját maga szűkölködött. Mikor Lehetősége volt egy részletre vásárolt vadonatúj autó szerződésének átvételére, (az ára már negyed részben kifzetve) de szükséges lett volna a már jól kereső állásban levő élettárs anyagi részvétele is, a hölgy kis gondolkodás után kijelentette, hogy nem ad pénzt a kocsi részleteire, mert még nem tudja mit hoz a jövője, nem döntötte el az életét, nem köti le magát. Persze autózni szeret, és a fiú 4 éves teljes anyagi támogatását is gond nélkül elfogadta, felélte. Ez a dicsőséges új korszak?

  13. 12. Bogozy

    „Ez a dicsőséges új korszak?”

    Azt se felejtsd el, hogy 100 éve amit valaki tudott, azt a családtól kapta, vagy maga élte meg.
    Most a „tudásunk” és viselkedésmintáink döntő része a TV-ből meg az internetről van manipulálva.
    Ott ahol hagyományosabb a család, ott még tartja magát a „klasszikus” szemlélet.
    De ahol a villanypásztor vigyáz a gyerekre csecsemőkora óta, ott már normális a szingli életforma meg az 53 nemi identitás.

  14. 11

    Az én életemben sem a legerősebb kapocs a feleségemhez a szex, 1984 óta élünk együtt , voltak súlyos krízisek is,
    A szexet mindig is nagyon élveztem vele, de a biztonság, megszokottság ,ráhangoltság végleges összetartozásérzés , sorstárs jóban rosszban, közös múlt ,közös három gyermek,beszélgetőpartner, nos ezek többet nyomnak a latban mint a szex.
    A hűséges megfelelő társ, sokkal több, mint egy mégoly izgató szexuális partner.
    A szex lehetősége egy csodálatos ráadás, a nélkülözhetetlenebb „szolgáltatásokhoz”
    Ja ….és nem kell minden idétlen tömegdivatnak rögtön behódolni.
    Be merném vallani, ha ez 20 évvel ezelőtt másképpen lett volna, de nem volt másképpen.

  15. 13: „Azt se felejtsd el, hogy 100 éve amit valaki tudott, azt a családtól kapta, vagy maga élte meg.”

    100 éve épp a világháború zajlott, és halomra gyilkolták egymást az európai nemzetek a csodálatos tradicionális manipulálatlan családi tudásukkal.
    A tiszazugi asszonyok “klasszikus” szemlélete meg akkoriban épp nem az volt, hogy nem adnak pénzt a részletekre, hogy hitelből vegyen az uruk autót, hanem az, hogy arzénnel tették el láb alól a férjüket, ha épp útban volt.
    Ezekhez képest a „szingli életforma meg az 53 nemi identitás” kész életbiztosítás.

    Egyébként miért pont 53? Ez a számot honnan vetted?
    És miért fáj neked, ha más nem olyan egybitesen gondolkodik a társadalmi szerepek terén, mint Te?

  16. 15 Avatar

    Nem értem, acsaládi értékekhez hogy kapcsolódik a világháború, meg a Tiszazugi asszonyok gyilkosságai.
    Manapság sokkal nagyobb a bűnözés mint 100 éve, kerítések, rácsok , biztonsági őrök közt élünk. Hol volt a Corvinban ötven éve biztonsági őrség, vagy akár a cégeknél? Max portásbácsi.
    A háborúk sem szűntek meg. Nem régen gyilkolták halomra a szerb nacionalisták a szomszédjaikat. A szabadság bajnoka az USA hódító háborúinak se szeri se száma, csak az utóbbi időket tekintve is.

    Az egy óriási szerencse, hogy bennünket nem érintett az utóbbi 62 évben. De ez nem a liberalizmus érdeme, hanem a józan észre tért embereké.

    Én nem lennék olyan optimista a jövőt illetően, mert a szabadság és emberiesség bajnokai most vetik a magvait, egy masszív és véres belső háborúnak nyugat Európában

  17. 16: Úgy kapcsolódik, hogy a 100 évvel előtti állapotokkal kapcsolatban meseképekre hivatkozik Attila, amik csak az ő képzeletében voltak olyan békések és igazságosak.
    A neten fel lehet lelni a 100 évvel ezelőtti újságokat, olvass beléjük, mert érdekesek. Volt ám baj meg bűnözés akkor is bőséggel.
    A statisztikák pedig éppenséggel azt mutatják, hogy az erőszakos cselekmények száma sosem volt még olyan alacsony, mint jelenleg.
    http://24.hu/kultura/2016/10/05/hihetetlen-de-minden-idok-legbekesebb-korszakaban-elunk/

  18. 15. Avatar

    „100 éve épp a világháború zajlott,”

    Tipikus… Persze megint pongyola voltam… A 100 évvel ezelőtti, és az azt megelőző korokra gondoltam általában. Írhattam volna 200 vagy 300 évet is…

    De hát neked pont a háború jött be, amit nem a mezei paraszt generált, hanem azok, akik cigarettától a filmeken keresztül a reklámokig mindent a tömegek manipulálására használtak.
    Most ugyanezek szeretnének európai kevert fajt is létre hozni…
    Bizonyos fokig ez is megmagyarázható.

    „Egyébként miért pont 53?”
    Amikor utánanéztem éppen ennyi volt a Facebookon a választható nemi identitások száma. Azóta nyilván több. Hallelujah.

    Igen… egybites, bőgatyás hagymaszagú földhözragadt bunkó vagyok.
    És szeretnék magamnak is egy identitást a véleményemhez, hogy nem tetszik az a folyamat, aminek a végén a pedofília, nekrofília meg a vérfertőzés legalizálása van, ami az emberiség kihalásához vezet…
    Miért baj az ha NEKEM más a véleményem, mint amit a fősodrat elvár?
    Az már nem fér bele a tolerancia nagy bugyrába?

  19. 8. Tibor bá’
    Jó, jó, tudom én, hogy egy férfi nem lehet elég alacsony, kopasz, pocakos és sánta, hogy ne hemzsegjenek körülötte bizonyos nők, ha az illetőből dől a pénzszag, de az átlagemberre nem ez a jellemző.
    De azért a fellépés is sokat számít. Egyetemista koromban mindig irigyeltük egyik évfolyamtársunkat, aki állandóan tele volt jobbnál jobb nőkkel, és minden vasárnap egy jobbmódú polgári családnál töltötte az időt, és költötte ebédjét.
    Pedig semmije sem volt, amit felmutathatott, a nagy dumáján kívül, mesterien tudta felkelteni az érdeklődést maga iránt mind a nőkben, mind a kedves szülőkben.
    Specialitása volt, hogy telefonon át képes volt semmi idő alatt randikat összehozni vadidegen nőkkel, ami mondjuk zsákbamacska, de sokszor bejött neki.
    Egyébként meg egy nagy kutyaütő volt, nem is tudta elvégezni az iskolát, hamar kibukott közülünk.
    Viszont amíg mi tanultunk, addig ő általában éppen jól érezte magát valamelyik nőjével… 🙂

  20. 17. Avatar

    Elnézést, de Te hiszel a mostani hazug statisztikáknak? Csendőrség felderítési mutatója 90% felett volt. Mai rendőrségé 40 % alatt. Sok bűncselekményt már nem is jelentenek. Különösképpen az elfertőződött területeken. Sokszor a feljelentést tevőt is lebeszéli a rendőr, előzetesen beígérve az eredmenytelenséget, a hiábavalóságát a feljelentésnek. Hány áldozat jelenti be a zsebtolvajlást? Családok tucatjai élnek zsebtolvajlásból csak Budapesten, napi 10 eset per család, minimum, és hány a napi bejelentés? Kisvállalkozók intézményesített kifosztása már nem is bűncselekmény.

    Ha neked lenne igazad, miért építik a kerítéseket, rácsokat, ha kevesebb a bűncselekmény? Tömegesen hibantak meg? Kevesebb a bűncselekmény és védekezési hisztéria? Gyere le a cucliról a valóság más mint a statisztika

  21. 18: Írhattál volna 200 évet – akkor épp a Napóleoni háborúk végének (1799-1815) időszakába lőttél volna bele…
    Írhattál volna 300 évet, akkor Európa épp túl volt a szintén az egész kontinenst megmozgató spanyol örökösödési háborún (1701-1714), illetve hazánk az annak farvizén zajlott Rákóczi szabadságharc (1703-1711) mészárlásain. 1716–18 között pedig már egy Habsburg-Ottomán zajlik, aminek a vége a Pozsareváci béke.
    Csodálatos tradicionális erkölcsös idők lehettek ezek!

    „De hát neked pont a háború jött be, amit nem a mezei paraszt generált, hanem azok, akik cigarettától a filmeken keresztül a reklámokig mindent a tömegek manipulálására használtak.”
    Hát érdekes, hogy állítólag ezeknek a manipulátoroknak most van a legtöbb eszköz a kezükben, és most legnagyobb a befolyásuk, mégis most élünk a legbékésebb korban.

    „Most ugyanezek szeretnének európai kevert fajt is létre hozni…”
    Nekem azért ez a cél jobban tetszik, mint amikor az egyes európai népek egymás kiirtására törekedtek…

    „És szeretnék magamnak is egy identitást a véleményemhez”
    És az 53 között nem volt olyan ami neked megfelelne? Hmm… akkor biztos szükség van egy 54.-re is. 😉

    „nem tetszik az a folyamat, aminek a végén a pedofília, nekrofília meg a vérfertőzés legalizálása van, ami az emberiség kihalásához vezet…”
    Ne aggódj, nem fogjuk legalizálni, hogy a papok pedofilkodjanak, hiába szeretné ez esetek tömkelegét eltusolni az Egyház.
    Egyébként az általad dicsőített 2-300 évvel ezelőtti időszakban prímán belefért az erkölcsbe a közeli rokonok, unokatestvérek házasodása (pl Ferenc Jóska és Sissi [ez utóbbinak a szülei is unokatesók voltak], de közemberek között is gyakori volt, főleg a kis létszámú zárt közösségekben), valamint a 12-14 éves gyerekek kiházasítása akár meglett korú férfiaknak is (az ilyen házasság nem pedofíliának számított, hanem szentségnek!), és a Kánon Jog ma is 14 éves kortól engedi a nők házasodását, míg az erkölcstelen világi mai Magyarország jogrendje szerint minimum 16 éves kort kell betölteni a házassághoz.
    2013-ig a Vatikánban egyébként 12 év volt a női szexuális beleegyezési korhatár, amit akkor 18 évre emeltek, de házasságon belül ennél korábban is szabad szexelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük