(2177) Mi van, ha válásra kerül a sor?

Tibor bá’ online

 

A legtöbb válást a meggondolatlan düh, méreg, bosszú vezérli, és nem veszi figyelembe az anyagi vesztességet, és persze a közös gyereket, vagy gyerekeket. Igaz, az esetek egy részében a válás egyenlő a férfi anyagi kizsigerelésével, de egyfelől ez nem garantált, másfelől valahol a nyertes is vesztes. És akkor még hol van a gyerek, vagy gyerekek érdeke?

A bíróságok tényleg az esetek 99%-ban az anyának ítélik a gyereket egy válóper esetén. De ez nem azért van úgy, mert az anya sokkal megfelelőbb lenne a gyermek nevelésére. Magyarországon ez azért van így, mert a Családjogi Törvény (CSJT) meg van rekedve az 1952-es Rákosi rendszerbeli szintjén, vagyis a CSJT maximálisan biztosítja a nők gyermeknevelésével kapcsolatos jogait. Értsd ez alatt, akármennyire szar is egy anya, akármennyire is le se szarja a gyerekét, ha a válásánál egy picit is akarja a gyerekét (nem mond le róla) akár csak presztízsből, esetleg azért, hogy bosszúból a gyerek apját kikészítse (aki valóban szereti a gyereket) a bíróság az anyánál fogja elhelyezni. Van egy közhely a bíróság falain belül, ami szerint minden ügy más. A helyzet az, hogy nem más, minden ügy ugyanaz, és az anyánál landol a gyerek. A CSJT kedvez minden tekintetben a nőknek és akármennyire is jó egy édesapa, bármennyire lenne jobb a gyermek nevelése szempontjából, a bíróságok ezt maximálisan le fogják szarni. Ez a nagy magyar helyzet.

A törvényeket a kormányok hozzák, illetve tartják hatályban. A szocialista kormányok célja az volt, hogy ne nekik kelljen eltartani a gyereket, hanem az apának. A mai kormánynak a célja a nőknek való kedvezés, mert több a nő, mint a férfi, és nagyobb szavazási hajlandóságot mutatnak, mint a férfiak. Ami a legszomorúbb a dologban, hogy a gyerek, aki semmiről se tehet, a legkevésbé se képezi megfontolás tárgyát.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

6 gondolat erről: „(2177) Mi van, ha válásra kerül a sor?

  1. Jó poszt.
    Alapból egyetértek, de a valóságos képe a gyermek elhelyezési ügyeknek más.
    Férfiak nagyobb része azért válik, mert új nőt talált. Kevesen akarják magukkal vinni a gyermekeiket az új házasságba. Ha a nő talál új pasit, jobban ragaszkodik a gyermekéhez, persze itt is vannak kivételek.
    Ha a nő válik az alkoholista, szerencsejátékos, agresszív férjtől (szándékosan nem írom apát) nem vitás hova kerüljön a gyermek.
    Nők esetében a gyermektartási díj, a családipótlék, a gyermek révén megtartott közös lakás (vagy akár a férj házasság előtt szerzett lakásának) kizárólagos használata is komoly tényező.
    Jól kereső barátom felesége fiatal pasira váltott, a két gyermek biztos megélhetési forrást jelentett volna. Óriási bírósági harc után az apánál maradtak a tíz év körüli fiúk.
    A bíróság sok esetben az anyának ítéli a gyermekek felügyeletét, még akkor is, ha az apa küzd a gyermekért, még akkor is sok esetben részrehajló a bíróság, ha az anya alkalmatlansága bizonyított.
    Bírói munkakör el van nőiesedve.

  2. 1 – bogozy:
    Persze a férfi nem akarja magával vinni a gyerekeket egy fiatalabb nővel kötött házasságba, de azért látogatni, magához engedni szeretné. Az utolsó négy sorod az, amit kihangsúlyoztam és ami az esetek túlnyomó többségét képezi.

  3. 2: Azért, mert az anyánál helyezik el a gyereket, az apa számára még biztosít kapcsolattartást a bíróság. Úgy tudom általában minden 2. hétvége jár az apának, és megosztják az ünnepeket és iskolai szüneteket. És általában a két szülő közösen gyakorolja a gyerekfelügyeletet, mindketten beleszólhatnak pl. az iskolaválasztásba, engedélyezniük kell, hogy a másik fél külföldre vigye, stbstbstb.

    Szerintem alapvetően teljesen természetes, hogy válás után a nőnél marad a gyerek, ha nincs valami súlyos kizáró ok. A biológiai különbözőség nő és férfi között, amire te is szoktál hivatkozni, itt is érvényes. Az esetek többségében a nő erősebben kötődik a gyerekhez, mint az apa. És ha ez a bevett eljárás, akkor mindenki tudja, mire számíthat, mielőtt gyereket vállal, illetve mielőtt a válásról dönt.

    Persze ha a gyereket annak ellenére az anyánál helyezik el, hogy az láthatóan zavarodott, beteg, függő stb., az gáz.

    Egyébként ez a „kinél legyen a gyerek” vita nem a gyerekről szól a legtöbb esetben, hanem a szülők közötti viszályról.

  4. 3 – gmarko:
    Ebbe ne ringasd magad. A bírónő abszolút független, olyan ítéletet hoz, amilyet akar. A kalapban az is benne van, hogy évente egyszer láthatja, vagy egyszer se.

  5. 1. Bogozy
    A válások háromnegyedét a nők kezdeményezik.

  6. Házasságom súlyos és hosszadalmas krízise miatt jártam pszichológushoz.
    Miután ő elvált, engem is ebbe az irányba agitált.
    „A hosszú együttöltött idő lerombolja a szeretetet, nem hallottál még erről ?” – mondta.
    Nem csak lerombolhatja, hanem lerombolja. (?)
    További bölcsessége, amivel traktált óránként 10 000 Ft ért…….
    „A megcsalás semmivel sem veszélyezteti jobban a házasságot, mint a hűség” (?)
    „Olvastad az Anna Kareninát ?”
    „Sok nő fölébred reggel és megkérdezi magától, ki ez az idegen férfi (férj) aki mellettem fekszik ?”
    ” Hosszú praxisom alatt (64 éves ) csak nőktől hallottam ilyen élménybeszámolót ”
    „A házasságok fele válással végződik”
    Kiegészítem ezt azzal, hogy ebből nem következik az is, hogy az összes házas személy fele előbb utóbb válni akar, mert a váláshoz az egyik fél válási szándéka elegendő.
    Pszichológushoz fordulni is kockázatos, mint minden az életben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük