(2054) Meg van-e írva a sorsunk?

Tibor bá’ online

 

Európa végveszélyben van, és ezt alig tudja néhány ember. Ráadásul ezt a helyzetet mi magunk, illetve keresztény vezetőink hoztuk létre. A vészhelyzet lényege a muzulmán hit.

Egy nép kollektív mentalitását az a vallás szabja meg, amelynek tanításait évszázadokon át követi. Európában 2000 éve az uralkodó észjárást a kereszténység diktálja. Ugyanez mondható el a muzulmán hitet követőkről, a muszlimokról.

Viszont kevesen figyeltek fel rá, hogy a két világvallás között mi az igazán lényegi különbség. A Mózes által kitalált isten az embernek szabad akaratot adott. Ezért tettéért felel, és a végítélet alkalmából a tettei alapján lesz beengedve a Mennyek országába, illetve száműzve a pokolba. Ez mellett Mózes istene vette magának a fáradtságot és közölte az Emberrel, hogyan kell élnie, cselekednie ahhoz, hogy erkölcsösnek legyen nevezhető. Ezt a zsidó erkölcsöt Jézus tovább finomította (tartsd oda a másik orcádat is). Ez nem azt jelenti, hogy az emberi természet itt-ott nem tudott kibújni az elvárt erkölcsös viselkedés alól, de a keresztény Európába nem volt napirenden a gyilkosság, legfeljebb a királyi udvarokban gurult néhány fej a porba, az erkölcstelenség vádja mögé bújt hatalomvágytól hajtva.

Ezzel szemben a muszlimok tana szerint a Mohamed által kitalált mindenható Allah-nak esze ágában se volt szabad akaratot adni az Embernek, helyette elkerülhetetlen sorsát előre megszabta, ami alól nincs menekülés. Ráadásul önmagát az egyetlen igaz istennek deklarálta, és felszólítja híveit, hogy ennek szerezzenek érvényt tűzzel-vassal, ha kell (sőt főleg) gyilkolás útján. Hab a tortán, hogy Allah erőszakos hódítása közben elszenvedett halál abszolút biztos útlevél abba a paradicsomba, ahol több tucat szűz nő vár a mártírhalált halt muszlim harcosra. Kell-e ecsetelnem, hogy ez a dogma milyen eszeveszetten jó harcost farag a muszlim katonából?

Akkor térjünk rá a harcászatra. Két szemben álló fél közül kivétel nélkül mindig az fog győzni, aki erre alkalmasabb. Az alkalmasság igen sokrétű. Ide tartozik elsősorban a létszám, a harci morál, a fegyverzet, a kiképzés szintje, a vezér rátermettsége, és hadd ne soroljam tovább. Minden esetre az belátható, hogy huszár rohammal nem lehet felvenni a harcot, harckocsikkal szemben. Ahogy karddal nem lehet sikeresen szembeszállni a Kalasnyikovval felfegyverzett személlyel szemben. És akkor felteszek egy aprócska kérdést. Hogy fogja a cukiságra, kényeztetésre, wellnessre hangolt Európa felvenni a harcot a muzulmán hordákkal szemben, amikor az európai ember egy csirke nyakát nem képesek elvágni, egy olyan bandával szemben, ahol az emberi fejek elválasztása a törzsükről napi rutin, sőt erre tanítják az 5 éves kisfiúkat is.

Erre az olyan, az európai keresztény nemzeteket eláruló Muttik, mint amilyen Angéla Merkel, azzal válaszol, hogy egy-két tucat magából kivetkőzött muszlim miatt nem lehet elítélni milliókat, amire a (ma már) Európában létező, sőt rohamosan terjeszkedő muzulmán közösségek vezetői helyeslően bólogatnak. Ezek az Angéla Merkel-ek, vagy nem tudják, vagy cselesen kikerülik azt, amire fel kívánom hívni a figyelmet. A legbékésebb muzulmánnal is az a baj, hogy muzulmán. Lehet egy muszlim menekült olyan nyájas, mint egy ma született bárány, a vallásának tanítása ott csobog az ereiben. Frászt hallgat ő a jézusi tanokra, ha úgy hozza a helyzet, kést ragad és „Allah akbár” üvöltözés mellett lekaszabol mindent, ami útjába kerül, és közben arra gondol, hogy ha Allah azt akarja, hogy gyilkoljon, akkor ő gyilkolni fog. Ha ezt emberi törvény tiltja, azt az isteni törvény felülírja, és alig várja, hogy a Paradicsomban találkozzon a rendelkezésére álló szüzekkel.

Emlékszel mit írtam fentebb? Karddal harcolni Kalasnyikovval szemben csak a biztos vereség tudatában lehet. Vagyis véres szemű, késforgató állatokkal nem lehet sikeresen harcolni cukiságokkal.

Mottó: Mindegy, hogy egy muzulmánból mennyi haszon van, mindegy, hogy milyen jámbor, intelligens, kulturált, a lelke mélyén ott lapul a potenciális gyilkos, ami adott körülmények között bármikor előbújhat. Ezért nem szabad őket beengedni hazánkba.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

139 gondolat erről: „(2054) Meg van-e írva a sorsunk?

  1. Már több ízben végveszélybe került a keresztény europai kultura, utoljára hitler (antikrisztus) és a német nép felsöbbrendüségi elmebaja miatt- de az ámokfutást legyőzte a totális megsemmisülésre való összeuropai ráébredés és összefogás.Most sem lesz ez másképp, pár év és a legtöbb europai államban a szélsőjobb fog uralkodni és beindul az etnikai tisztogatás.
    És tegyük azt is hozzá,az iszlamista sem elszántabb , fanatikusabb ,sem okosabb a volt német ss -nél ,vagy a japán császári katonánál. A Japán többezer éves kultura megtőrése is kemény diónak tünt,de végül sikerült kezesbárányt csinálni belölük.Csak rendesen oda kell baszni minden fanatikus baromnak.

  2. Ami francia és német zombitársadlomban zajlik az kelet europában elképzelhetetlen -ha történetesen egy magyar jobbikos vezetne bele egy kamiont a román ünneplő tömegbe,másnap minden harmadik magyart agyonvernék romániában .Multikulti ide vagy oda.

  3. „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz’”

    Robert Schuman EU alapító

  4. „Európa végveszélyben van…”

    De korábban arról volt (sokszor) szó, hogy a világ van végveszélyben /pl.: (1944) Nem az a kérdés, hogy lesz-e III. világháború, hanem, hogy mikor?/, meg hogy 2026-ra kihal az emberiség a klíma miatt / (2029) Már nincs tíz évünk se /, stb., Úgyhogy ilyen rövid távon ( 10, max. 15 év) kit érdekel, hogy 8-10-12 év múlva mi fog lenni Európában, amikor az emberiség fog kipusztulni ezen időintervallum alatt. 😮

  5. 4 dragon

    „Úgyhogy ilyen rövid távon ( 10, max. 15 év) kit érdekel, hogy 8-10-12 év múlva mi fog lenni Európában, amikor az emberiség fog kipusztulni ezen időintervallum alatt. ”
    Te is része vagy az emberiségnek, igy a Te halálodról is beszélsz.
    Érdekel, hogy mikor és hogyan halsz meg?
    OK, értem. Tele van a hócipőd a világvége szöveggel.

    Engem inkább az érdekel, hogyan lehet a posztban leírt problemát kezelni, enyhíteni? Milyen megoldások vannak a súlyos emberi konfliktusok megoldására?

  6. 4:
    Ilyen alapon a szülészetről dobjuk ki az újszülöttet az ablakon, mert egyszer úgyis meg fog halni. Ne tarts nagytestű kutyát, mert 8 év múlva úgyis kimúlik. Sőt, mi a fenének vacsorázol, reggelre megint megéhezel? OK. 15 év múlva megdöglünk a melegtől (vagy valahogy megússzuk) de a muszlimok utoljára egy hete kamionnal belehajtottak a tömegbe. Holnap felrobbanthatnak egy buszt az Erzsébet körúton. — Különben a poszt témája, hogy nincs megbékélés, nincs beolvadás, nincs békekötés, lappangó, gyilkos háború van. Aki másképp látja, az hülye.

  7. Még annyit a 4.-es hozzászólásomhoz, hogy ha megszórják Európát atommal és/vagy a felmelegedés miatt tömegesen pusztulunk ki, akkor a közénk beözönlött qrva arabok/muszlimok is velünk döglenek.

    5. n/a
    …igy a Te halálodról is beszélsz.
    Érdekel, hogy mikor és hogyan halsz meg?

    Ha nem éntőlem függ, hogy mikor halok meg (ld: a fent említett nuclear war lehetőségét, vagy a hirtelen/drasztikus felmelegedést), akkor ‘what can I do?’. Nem akarok korán meghalni, de ha a külső körülmények úgy hozzák (öldöklés, kajahiány, járványok, gyógyszer/EÜ ellátás hiány, stb.), és én is beleesek ebbe a „szórásba”, akkor (nekem) annyi, meg lehet hogy sok millió/milliárd embernek is.

    A poszt témájával kapcsolatosan, én inkább globálisan (nem csak EU szinten) gondolkodom, nem az Európába beözönlött arabok fogják a világ végét jelenteni, az globális szinten ( a nagyhatalmak /USA, Oroszország, Kína/ ) fog eldőlni, és nem az Európába ideáramlott arab csótányok határozzák meg. 😛

  8. 6. Tibor bá’

    „Aki másképp látja, az hülye.”

    Tibor bá’, akkor ÉN HÜLYE VAGYOK, mert igen is másképp látom. 😛
    ( Különben meg korábban Te írtad ki az oldalra, hogy mindenkinek joga van az oldalon a szabad véleménynyilvánításhoz, amit azóta eltüntettél. 😉 )

  9. 4.
    Matruska-baba féle apokalipszissel állunk szembe 🙂

  10. 8:
    Csak az én véleményem szerint vagy hülye. Lehet, hogy neked van igazad. Majd mindenki eldönti maga. — Én nem azt mondom, hogy találd meg magadban Jézust, vagy valami hasonlót. Én levezettem, megindokoltam „Meg van-e írva a sorsunk?” Vagy esetleg kezünkbe vehetjük jövőnk alakulását.

  11. Nem a tetteink alapján jutunk a menyorszàgba, hanem a hitünk által.
    Ha hiszünk Istenben és a megváltó Jèzusban, „automatikusan” egyre jobbak leszünk, de termèszetesen sohasem leszünk tökéletesek vagy büntelenek.

  12. 11:
    Kedves Karak! Ha nem vetted volna észre azt írtam: „Mózes által kitalált isten” Ne kezdj el nekem itt hittéríteni, mert nem erről van szó. Abba hiszel, amiben akarsz, de maradj csendben, ha képtelen vagy alkalmazkodni a topikhoz.

  13. 10. Tibor bá’

    „Én nem azt mondom, hogy találd meg magadban Jézust, vagy valami hasonlót. Én levezettem, megindokoltam “Meg van-e írva a sorsunk?” „

    Tibor bá’, tényleg nem kötözködésből, sőt inkább a békesség kedvéért (!) /hiszen karácsony van, ami mellesleg nekem semmit nem jelent/, Te a posztban összevetetted/összehasonlítottad a keresztény meg a muszlim vallás közti eltéréséket (nagyon leegyszerűsítve írom, mert a posztban ennél jóval több van).

    Viszont én nem hiszek se istenben, se jézusban, se a túlvilágban, se a mennyországban, se a pokolban, se……, szóval teljes mértékben ATEISTA VAGYOK. (csak ennyit szerettem volna még a rólam alkotott képhez hozzáfűzni, és ígérem, hogy nem szólok többet ehhez a poszthoz hozzá. 🙂 )

  14. 12:

    Tibor bá, én a saját életemről írtam.
    Nekem Isten nem kitalált, hanem létező, megtapasztalt személy.
    43 éves koromig ateista voltam…

  15. A judaizmus (kiválasztottság), az iszlám (igazhitűség), neoliberalizmus(az erősebbnek joga van az akarata érvényesítésére minden áron) tagadja az emberek egyenlőségét.
    A betelepülő muzulmán nemcsak a vallását hozza magával, hanem a szerinte Istentől származó jogrendjét is. Az európait csak addig tartja be, ameddig kénytelen. (Segítséget kérek, bekéredzkedek a házadba, majd utána rögtön én diktálok, követelődzöm, mert ehhez jogom van, hiszen én az egyetlen, igaz Istenben hiszek, te csak a szolgám lehetsz)
    De önmagában nem volna ereje erre a terjeszkedésre, eszközként használják őket.
    Az egyik eszköznek. Van más is.
    „Idegenek mozognak a hidegben. Nem láttuk őket sohasem. A gyerekeink is köztük vannak. Nem értjük nyelvüket, nem értjük lelküket, nem értjük a szemüket. A Neander-völgyiek nézhették így a cro-magnoniakat kissé jobban előreugró homlokereszeik alól. Nézték, ahogy jöttek az aurignaciak, a gravetti meg a magdaléna kultúra emberei, a jobb fegyvereikkel és kevésbé előreugró homlokereszeikkel, és elvettek mindent. …
    …És ennek sincsen már semmi értelme, mert nincsen kinek továbbadni, nincsen, aki még elmerengene ilyesmin. Csak a „sűrű, kusza, vad vadon” maradt. És előreugró homlokereszünk mögött takargatjuk szégyenlősen a romantikát is, elhagyott várromjainkat, ködbe vesző kelták legendáit, a spessarti erdő kísérteties suhogását, Mespelbrunn kastélyát, Hauff és Grimm meséit, amelyeken mi még elborzadtunk és elrepültünk minden gyermekkori estén, s amelyeken már nem borzad el senki sem.”
    – See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/75273/Arvak#sthash.y0Bt19KA.dpuf

  16. 11. az istenhit nem oldja meg az emberiség problémáit hanem tetézi azokat

  17. 3.: Én jobb szeretnék ateista maradni, mint keresztény.

  18. 9 kalotaszegi
    Szemléletesen fogalmaztál.
    Karácsony van, legyek pozitív, hasonlóan mondom én is.
    A jövő elkezdődött. 🙂 🙁
    Ha már kezdetben találunk működő megoldásokat a bajok kezelésére, jobb esélyünk lesz később.
    Van valakinek ötlete?

  19. 4: „ilyen rövid távon ( 10, max. 15 év) kit érdekel”

    Hogy a klíma kinyiffant bennünket, az egy feltételezés,
    hogy atomháború kinyiffant bennünket, az egy feltételezés,
    hogy kifogy az olaj, és visszaesünk az őskorba, az egy feltételezés –

    természetesen a meglevő tudásunk alapján ezekhez kisebb-nagyobb valószínűséget tudunk rendelni.

    Viszont a muzulmánok már itt vannak Európában, és gyilkolnak. Ez TÉNY.
    Szép dolog az emberiségért aggódni, de valahogy nekem a saját életem és a családtagjaim élete a legfontosabb, a legreálisabb veszély pedig, ami ma fenyegeti őket Európában, az a muszlim terrorizmus, illetve amiket Tibor bá’ leírt a posztban. A többi csak ez után jön.

  20. 16
    Kerités van, a migránsellenes közhangulat reményteljes – békésen ennyit lehet tenni és nem többet . Emberségből .
    A többi jőn majd magától.

  21. Előbb utóbb sokkal drasztikusabb módszerekhez fognak nyúlni a szélsőséges muszlimok. Kiváncsi leszek mit szólnak majd a migráns pártiak akkor, amikor majd öngyilkos merénylő robbant majd egy zsúfolt piacon vagy amikor rendőrörsök mellett fognak pokolgépet működésbe hozni, akár hetente egyet. Pont, mint Irakban, Afganisztánban, Törökországban stb. Már most olyan a közhangulat egyébként pl Németországban, hogy egy kinn élő barátom azt mondta, neki eszébe sem jutna kimenni egy tömegrendezvényre mert Ő speciel már számít egy öngyilkos merényletre. Karácsonyi vásárokat is elkerülte éppen ezért.

  22. Kevesen tudják megérteni mi a különbség az között, aki imádsággal, jó cselekedettel iparkodik a mennyországba jutni, valamint aközött, aki gyilkolással tud a paradicsomba jutni.

  23. Félrevezető a duma, „millió muszlimból csak néhány a terrorista”. Minden merénylet után ünneplő tömeg vonul az utcára muszlim országokban. Tehát ha nem is megy robbantani minden muszlim, de a többségük helyesli, szinmpatizál vele, és támogatja. Terrorizmus drága mulatság, pénzügyi támogatás nélkül nem létezhet.

  24. Véleményem szerint az igazi nagy veszély az lehet, ha bekövetkezik egy migránsoktól független gazdasági, társadalmi összeomlás.
    Mert akkor az itt lévő muszlimok egy halálos katalizátorként működnének! Az amúgy is nagyon nehezen kezelhető problémákat tehetik
    halálspirállá.

  25. 17.
    „Hogy a klíma kinyiffant bennünket, az egy feltételezés,
    hogy atomháború kinyiffant bennünket, az egy feltételezés,
    hogy kifogy az olaj, és visszaesünk az őskorba, az egy feltételezés –
    természetesen a meglevő tudásunk alapján ezekhez kisebb-nagyobb valószínűséget tudunk rendelni.”

    Így van az évek múlásával nem tudunk biztosabbat mondani hogy mikor lesz nagy gebasz.

    Véleményem szerint a terroristák nem tudják Európát lángba borítani.3 havonta 15 áldozat ez elnézést de lófitty ahhoz képest amit a nyugati civilizáció csinál (pl,élelmiszeradalékok, szennyezett levegő,egészségkárosító munkahyelyek…)Pl. Tudja a nyugati hogy káros az élelmiszeradalék mégis gyártja mert kapzsi.A fehér ember a civilizációs találmányaival évente több millió embert kinyír és szenvedést okoz (pl légszennyezés miatt EU-ban több 100000 halott stb…), akkor ahhoz képest az az évi 50 áldozat a terroristák miatt semmi. Nem védem őket ,de a fehér,kapzsi ember tette tönkre a földet javarészt és öl meg milliókat a civilizációval.Akkor ő nem terrorista ?Csak azért mert rejtve teszi a profit mögé elbújva? Évi 50 ember vs. több százezer.
    A másik hogy szerintem 3 havonta mindig lesz egy kis merénylet ,de ez az EU romba döntéséhez édes kevés max a komfortérzete lesz szar az embereknek.A II vh ban éjjel nappal gyártotta évekig egész európa a bombákat mégis csak egy pár nagyváros semmisült meg. A terroristák robbanóanyagállománya ehhez képest nulla.
    Ti láttok arra esélyt hogy pl. 2017-től heti 3 terrorcselekmény lenne. Nem hinném.Az elkövetkezendő 10 évben kinyiffantonak biztos vagy 1000 embert , de autóbalesetben, légszennyezésben ,aszpartám , műtrágya miatt pedig százezrek fognak meghalni 10 év alatt

  26. 17.
    „Hogy a klíma kinyiffant bennünket, az egy feltételezés,
    hogy atomháború kinyiffant bennünket, az egy feltételezés,
    hogy kifogy az olaj, és visszaesünk az őskorba, az egy feltételezés –”

    Sokszor van egy olyan érzésem, hogy nem biztos hogy lesz nagy összeomlás 10-20 éven belül.Mintha a tömegmédiának igaza lenne : pl 2050-re x cm tengervízemelkedés,x fok melegedés stb… tehát mintha a mérsékeltebb forgatókönyvek jönnének be klíma és olaj terén, nem pedig a 2020-ig mindennek vége lesz scenario.Talán az is igaz lesz amit a tömegmédia mond hogy 2050-re azt hiszem 9 mrd-an leszünk, persze most is sokan vagyunk de szegényesen elbírja még a föld ezt is.
    Menekültek terén is a tömegmédia azt mondja hogy 10 éven belül (bocs ha rosszul emlékszem) még pár millióan útnak indulnak de nem 50 vagy 100 millióan.Erről láttam is egy dokumentumfilmet.Nagyjából az lesz a valós szám.

    Globálisan is nagy a kontraszt eldönteni hogy menniyre vagyunk nagy szarban.
    Tele vannak a welnessek , 5 évnél fiatalabb auókkal van tele az út, mellette persze sok helyen Mo.-i viszonylatban éhezés, napról napra élés.
    Az átlag amerikaiak több mint a felének 1 havi pénztartaléka sincs, úgymint itt Mo-on, de mindemellett Pesten a 15-25 milliós újépítésű lakásokat úgy viszik mint a cukrot.Nagy a kontraszt és nehéz eldönteni hogy stagnálunk vagy süllyedünk .

  27. Milyen logikus és igaz a mottó.
    Obamáról is kihozták, hogy muszlim – Amerika pedig kezd harmadik világgá válni.

    Összeomlás, pénzügyi rendszeré pedig lesz egyszerűen mert nem tudják életben tartani a hitelpénzrendszert. És ahogy híreket látok nem is nagyon akarják, legfeljebb Trump beiktatásáig. De az is nehezen megy nekik

  28. 23/24 – Andrew:
    hej-huja-haj, sose halunk meg. Mi az a néhány oláh, aki bejön Erdélybe dolgozni, természetesen éhbérért. Még jól is járunk velük. 200 évvel később elcsatolták tőlünk Erdélyt, azt állítják, hogy mindig is ők lakták a Római Birodalom bukása óta, és örüljünk, hogy nem a Tisza a román magyar határ. Rá se ránts! Mi az a néhány oláh paraszt a székelyekhez képest. — De ugye, ha majd nagy szar lesz, a feleséged nem mehet ki az utcára, a gyerekednek Allaht kell dicsérni, a fejedet meg majd leválasztják a testedről, mert nem tartod be a törvényeiket. A természet törvénye szerint, aki nem képes, vagy nem akarja megvédeni önmagát, az pusztulásra van ítélve. Te pedig a nagy szar idején le fogod tagadni, azt amit most írtál, és el fogod várni, hogy mások mentsenek meg téged is. Így szokott ez lenni. 🙁

  29. Feltűnt hogy ezt az urat (Yves Chandelon)
    https://lh5.googleusercontent.com/-Ty4PifSRxJM/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAABo/gpFyAhmnlw0/photo.jpg

    az autójában találták.
    Jobbkézben a saját pisztolyával,az ellenére,hogy a családja szerint balkezes volt.
    Nem részletezem ki volt mert hosszu.Aki akar utána nézhet.
    röviden,
    Magasan képzett könyvvizsgáló-ellenőr,főszámvevő aki a fegyver és muníciós szállítmányozási adatokból olyan szintű összefüggésekhez jutott el amiért ez jár. Munkájának egyik része az volt, hogy ellenőrizze, az árukat ténylegesen leszállították -e a rendeltetési helyükre.
    Járművek, ellátmány stb, szállítások, amelyek a címtől eltérő helyre érkeztek meg A szír mérsékelt lázadóknak szánt de papíron elveszett szállítmányok Eu raktárakban kötöttek ki.
    Felszerelésként egy ÚJ Merkel féle hadsereg részére.
    Az indokot az Irán,majd Oroszország című fenyegetés elmélet szolgálta volna.
    Mindkettő megbukott,mert ezek az államok a valóságban nem fenyegetik Európát.
    Angela Merkelnek joga van létrehozni egy új EU hadsereget, ezért hozta be a sok muzulmánt.
    Az így általa előidézett válság által megnőtt a támadások esélye az EU-ban.
    Miután ez az importált ISIS válság létrejött, az újonnan alakult EU hadsereget Merkel ürügyként fogja használni, hogy leépítse,kiiktassa az európai nemzeteket. Ennek a hadseregnek úgy tűnik, hogy jelenleg a NatO szállított eszközöket.
    Azon brüsszeli tisztviselő, aki abban a helyzetben van, (volt) hogy felfedezte ezt, az élők sorából azonnal leépítendő.

  30. 23, 26: Andrew-nak is igaza van, egyelőre sokkal többen meghalnak autóbalesetben, a moslék kajától, környezetszennyezéstől stb., mint terrorcselekményektől.

    Abban nincs igaza, hogy az előbbiek ellen lehet védekezni egyénileg is (persze pénz sem árt hozzá), míg a terrorcselekmények ellen lehetetlen védekezni.
    Abban sincs igaza, hogy a terror kezelhető szinten marad. A mennyiség egy idő után átcsap „minőségbe”. Ha nyugaton a muszlimok száma eléri a 20%-ot (saccra), akkortól már az ő hangjuk fog érvényesülni, és rákényszerítik az akaratukat az őslakosokra. Elsősorban nem robbantgatás lesz, hanem saria törvények. Tudtommal Franciaország már közel van a 20%-hoz, nemsokára meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

    27: Sima öngyilkosság. És mivel pedáns emberke (volt), utána visszatette a pisztolyt a kesztyűtartóba… 🙂

  31. 24
    Ezt biztos nem láttad,pedig már linkeltem,hét perc , elmélkedj rajta;

  32. 28.
    Csak még egy kérdés…
    Nem halt meg, csak pihen.
    Az öngyilkosságot kizárnám,mert a pisztolyát nem tette rendben vissza a kesztyűtartóba.

  33. 24.
    Nyilván sokan szeretnék, ha az élet így menne tovább ahogy megy, erre azonban kicsi az esély.
    A nyersanyagok, energiahordozók mennyisége fogy, a népesség emelkedik ez előbb-utóbb végzetes. Ez korrigálódik a megfelelő szintre. Hogy mikor, miképp, hogyan, mekkora népességet érintően etc. ez már részletkérdés bár modellezhető. Kétség ne legyen a forgatókönyvek nagyjából már készek…

  34. 26
    Mo-i tekintetben nem lesz gond a migránsokkal ,ide nem jönnek.
    Egy összeomlás esetén a cigókkal viszont lehet gond.

    Nem mondom hogy a migránsokkal nem lesz gond hosszú távon, mert lesz de 10 évig még talán nyugi lesz nyugaton.Lehet utána már nem vágyunk majd egy francia vagy német kiruccanásra.És az igaz hogy az eredeti németnek franciának nem születik gyereke a mostani „eredeti” népek nagy része pedig eltávozik 30-40-50 éven belül a muszlim pedig felszaporodik.

    De addig még közbeszól a klíma, olaj vagy pénzügyi összeomlás.Azt mondják hogy az olasz bankokot kell figyelni, mert onnan indul majd a recss(Robert Kyosaky mondta)

  35. 31 D7
    „Nyilván sokan szeretnék, ha az élet így menne tovább ahogy megy, erre azonban kicsi az esély.
    A nyersanyagok, energiahordozók mennyisége fogy, a népesség emelkedik ez előbb-utóbb végzetes. Ez korrigálódik a megfelelő szintre.”

    Én is így látom, bár a mikor az kérdéses.Egyenlőre nagy drágulás spirál szerencsére még nem indult meg, de valószínű az utólsó évet(ket) éljük ilyen szepontból mikor még olcsó minden.Kína olaj és szénéhsége még csak most kezdődik.
    Nemsokára már üresek lesznek a welnessz szállodák és a tescoba járogatások is megszűnnek sokaknak.
    Forgatókönyvet nehéz írni mert összetett a dolog de szivesen olvasnék róla ha van linked.

  36. Elősször is Mózes istene nem adott szabad akaratot… Ki is irtatta újdonsült híveinek a felét az aranyborjú miatt. Aztán hozott valami 614 törvényt amit szigorúan be kellett tartani. Gyakorlatilag vérengzőbb volt mint Allah. Jézus csak egy törvényt adott: szeressétek egymást…

    Másodszor, a muszlimok már több mint 1000 éve ilyenek, de egyedül soha nem voltak képesek komolyabb hódításra. Olyanok, mint a puskapor… Gyutacs vagy külső nyomás nélkül nem durran.
    Érdemes lenne már tisztázni, hogy kik haználják a maguk javára ezt a vallási brutalitást.

  37. 34.
    A 29 bejegyzés alatt belinkeltem egy videot.Ott van fehéren -feketén,matematikai egzaktitással a magyarázat,hogy miért van szüksége a kivénhedő europának bevándorlokra.Érdekes erre egyikötök sem reagál.Az egyszerű igazságra.
    „Nem létezik olyan gazdasági modell ,amely müködne egy számbelileg apadó társadalomban”
    Ezek tények.Mivel az europai többre tartotta a karriert és a kényelmét ,mint a kellő számú gyereknemzést,ez a vége.
    Ez egy végső probálkozás az europai fehér burzsuj értelmiségi és vezető elittől ,hogy a nagyszabású bevándorlási hullámmal és integrációs tervével megprobálja biztositani a jelen generációnak még a megszokott életmódját ,gazdasági modeljét ,és nem utolsó sorban megprobáljon valamit átmenteni a saját kulturájából a jövőbe.
    Nincs mit vesziteni, mert nincs másik lehetőség.

  38. Egy egyszerű példa; Ha a falumban és annak környékén már nincs több magyar lány a fiam számára,akkor végső megoldásként egy románt fog választani, hogy ne tünjön el nyomtalanul mindaz,amit rámhagytak az őseim,és amit én hagytam a fiamra ,annak teljes tudatában,hogy leendő unokáim anyanyelve román,mégis érdemes megtenni e lépést ,mert ez álltal az én kulturámból is valami tovább öröklödik.

    Halála teljes tudatában küzd a halhatatlansággal így egy civilizáció.

  39. Tegnap ezt írtam: ” …és ígérem, hogy nem szólok többet ehhez a poszthoz hozzá. „

    Viszont az tegnap volt, ma meg ma van 🙂 , szóval a hozzászólásokat olvasva, hozzászólás-szám és név nélkül megjegyezném, hogy néhány hozzászóláslásban akkora baromságokat írt XY, hogy az már fáj.
    (nem akarok nevesíteni senkit).

  40. „mégis érdemes megtenni e lépést ,mert ez álltal az én kulturámból is valami tovább öröklödik”
    Az arabok nem keverednek, ahhoz Európának teljesen be kell hódolnia, muszlimmá kell válnia.Az arabok nem dolgoznak, vagy nem úgy, ahogy azt
    nyugaton elvárnák, ellenben eláraszják kábítószerrel az Eu-t.Az öngyilkos folyamat nem kitolódik, hanem inkább felgyorsul és a megszokott életmód, kényelem is hamar el fog tűnni.
    De az elitnek egyébként sem mentegető tervei vannak.

  41. 34:
    Imádsz nagyokat kijelenteni. 1000 év? Budát alig több mint 300 éve foglaltuk vissza. Az oszmán birodalmat csak az I. világháborúnak sikerült felszámolni, és most Recep Tayyip Erdoğan éppen a visszafordításán szorgoskodik, nem egészen sikertelenül.

  42. Elég sokat utazok tömeg-közlekedve. Rengeteg a külföldi. Sok arab származású tanul hazánkban egyetemeken. Általában jó emberismerő vagyok, meglátom ki veszélyes, ki nem. Kés mindig van nálam, ez nem paranoia, elővigyázatosság. Nálunk a térfigyelő kamerák megfigyelése és elemzése vicc kategória. A metró biztonsági őrei pedig inkább a sehol sem kapok munkát máshol kategória. A katasztrófa csak várat magára, bármikor megtörténhet a baj. Egyenlőre rajtunk keresztül tartják a kapcsolatot az itt gyökeret vert terrorista sejtek, a tőlünk nyugatabbra lévőkkel, mi vagyunk a kiindulási pont. Lásd az Orbán szomszédságában vígan éldegélő milliárdos, terroristákat pénzelő egyént, a titkosszolgálatunk nem ér egy kalap szart se, vagy pénzért bármit hagyunk alapon működik.

  43. 38
    Ha a faszom nyugatnak nem tetszett a kelet europai munkás és bevándorló az eu nyitáskor miközben szaporodni sem képes a potrohájától csak azt kapja ,amit megérdemel. 🙂
    Keveredni pedig keverednek a muszlimok kelet europai népekkel, (Oroszország,Románia)ahol még jelen van foltokban a kereszténységi prüdség, viszont a buzikultuszu ,leszbikus, csömörül anyagias nyugattól még nekem is felfordul a gyomrom.
    Lám-lám; a kamionos merénylet után egy nappal máris újra kinyitott a karácsonyi vásár,beindult rögtön a vásárlási láz.Ez aztán az igazi kereszténység,példakép kultura !!

  44. 35.
    Így igaz. A mai gazdasági modell alapja a folyamatos növekedés-mint ez köztudott. Így szükségük van a nyomorultakra, de ez nemcsak számok kérdése. Mivel nálunk egy arab ember nem egészen ér egyet az európai normák szerint. Magyarul nem alkalmazhatóak munkaerőnek alapjaiban eltérő kulturális hátterük miatt.
    Szerintem behozataluk zavarkeltésre szolgál és mintegy indikátornak a törökök kérdésében. Erdogan muzulmán hite erősebb mint európai csatlakozási szándékai. Ha pedig nem, akkor is próbálják befolyásolni a történetet.Arabokat és keresztényeket össze kell ugrasztani, ezt geopolitikai-, politikai-, vallási-, demoralizálási eszközökkel próbálják véghezvinni. Szándékuk egyrészt romboló az emberiség szempontjából, másrészt építő az ő valamint a klíma szempontjából.

    A helyzet, hogy globálisan átléptük a no turning back pontot, emberek száma alapján. Ergo nem marad más lehetőségük a helyzet kezelésére.

    Az atomháborút szeretnék elkerülni annak kiszámíthatatlansága miatt(nem fogják). De mintegy itt tartják a labdát az ellenség térfelén, hátha helyzet adódik bebikázni.

    34.
    Na nehogy már Mohamed próféta azt tanította volna, hogy öljél és a paradicsomba jutsz szűzlányok kíséretében.
    Ott is csak ugyanaz történt mint a mi Bibliánkkal, bele-, bele piszkálgattak az okosok. Persze a keresztény vallás ma békésebb mint az övék, de ez nem a mi érdemünk, amit lehet elrontottunk.
    Egy közös van, mást gondolnak jónak és szükségszerűnek az igaz, de a végcél egy: a paradicsomba jutni. Aztán jönnek a gépies imák, mormogások, a kifele mutogatás, meg a templomba a kézrázás. A szívük meg tele erőszakkal, meg hatalomvággyal.

  45. 41. Kalotaszegi

    „Ez aztán az igazi kereszténység,példakép kultura !!”

    Nyugat Európa soha nem volt igazán keresztény.
    Nekik a Római Birodalom által torzított zsidó-kereszténység jutott.
    Az íreknek sikerült még megtartani valamennyit az „igaziból”, de ők nagyon el voltak szigetelve.

  46. 29. Szeletesstabalyozas aMUSZLIMOKNAL, OSZT JONAPOT…:-& 😕

  47. 45.
    A teljesen felesleges zsidózás miatt törölve.

  48. A hagyományos történelem szerint Nagy Sándor,sohasem volt a K2 hegyen, Himalája második legmagassabb hegye amely a közelében élő lakósai szerint az Istenek nyugvóhelye.

    Nagy Sándor hadjárata alatt, miután elhagyta a Takla Makán sivatagját ahol a Nagy Fehér piramida elött szétverte a ,,törvénytelenek” seregeit,elérkezett a K2-be, a név nélküli hegyre annak érdekében, hogy megtalálja és tanulmányozza a tudás archivumait.
    Ebben két,,beavatott” ember segitett hozzá:Ακλείδης és Ευρημέδοντας akikért Egyiptom Siwa oázisáig utazott és kérte segitségüket .
    Titkos átjárókon keresztül tele csapdákkal nagy fáradság után elérik az annyiravágyott tudás csarnokát.
    Pontosan mit keresel? Kérdezte Evrimedontas, Alexandrosztol.
    Konkrétan , szeretném megtudni, hogyan kell elvezetnem a hadseregemet Taxila-tol a Brahmaputra-ig,ugy hogy ne akadályozzák meg se az istenek, sem a ,, helyi szabályozó” El Sendai.
    Tehát jogellenesen szeretnél cselekedni,mondta mosolyogva Ακλείδης .Mi lepecsételtük a kapukat ,,törvénytelenek” után, válaszolt Aklédisz.
    Megigértem, hogy bevezetlek a kimondhatatlan hegybe.Kötelességünket megtettük.
    Királyom, keresse meg egyedül.
    Αkkor fékentartva magát az első amit kért az egy térkép amely az utat mutatná Taxila-tol Giounnan-ig. ,,Ιονιαν” ,, Kinai Görögországig.
    Miután megtudta, mindazt amit akart, főlkérte, hogy fedje fel a módját annak amely szerint ő elfogadhatóvá teszi a,, helyi vezérlő”-vel a történelem váltózását, vagy pedig a módját hogy őt becsapja.
    A választ amit kapott az egyszerű, világos és lakonikus volt;

    Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Ωστόσο πεπρωμένου φυγείν αδύνατον.

    Minden ember szabadon teheti azt, amit akar. Azonban a sorsátol elfutni lehetetlen.

  49. 29 Kalotaszegi
    Sajnos a vázolt folyamat intenzíven zajlik.
    És valóban, egy darabig rejtett módon, ami egy viszonylag rövid távon katasztrofális létszámcsökkenésbe csap át, ami megállíthatatlan.
    És a dolog iróniája az, hogy az emberiség jövője, a fenntarthatóság szempontjából ez nagyon hasznos lenne, ha mindenki így csinálná, de úgy nem ér semmit, hogy aki ezt teszi, az elsorvad, kihal, aki meg marad a régimódinál, az elborítja a földet, mint a sáskák.
    A csökkenést meg matematikailag is nehéz visszahozni. A példa alapján, ha az egyke gyerekek vissza akarná állítani az eredeti népességet a szüleik szintjén, akkor nem 2,2, hanem 4,4 gyereket kellene nevelniük, két kimaradt generáció után meg 8,8-at. Nyilván abszurdum, mikor most a kettőt sem hajlandók vállalni az 1 vagy 0 helyett. Látszik, hogy a népességcsökkenés sokkal meredekebb lehet egy mínusz gyerekkel, mint a növekedés + egy gyerekkel.
    Ráadásul abban sem lehet bízni, hogy majd a beilleszkedő migránsok feljavítják a statisztikát, mert ők abba is beilleszkednek, hogy a jóléti gyerekmodellre állnak át. Aki itt is sok gyereket vállal, az pont a gettósodott bevándorló lesz, akire nincs szükség.
    A népesség bevándoroltatás, mint megoldás működhet, ahogy ezt Amerikában láthatjuk, de ők jobb forrással rendelkeznek.
    Viszont a németek valószínűleg tisztán látják, hogy ha nem tesznek valamit a népesség pótlására, akkor rövid távon összeomlik az ország népessége, és katasztrófa lesz, és úgy gondolják (a néhai nagy fajgyűlölők), hogy még mindig jobb kevert népességű országnak lenni, mint összeomlani.
    De azt ők sem jól kalkulálták, hogy ez milyen negatív következményekkel jár…

  50. Óriási bajban vagyunk az illegális, erőszakos bevándorlással. Menekültnek álcázott tömegek áramlanak be Európába, szabadon, sőt támogatott formában. Ha ugyanezek fegyveresen jönnének, lövöldöznének a határon, hogy elfoglalják az országunkat lőhetnénk, és lőnénk is reájuk.
    Eszement jogrendszer. Teljesen elszakadva a valóságtól, a természettől. Ha fegyverrel jössz foglalni leverlek, ha fegyvertelenül üdvözöllek.
    A terrorista merényletek után a lugenpresse mindíg csitít, csak egy-két ember cselekedete de a muzulmánok többsége rendes, jóravaló ember. Elhallgatják előlünk, hogy muszlim országokban nagy tömegek ülnek örömünnepet a merényletek után, és dicsőitik a paradicsomba került meghalt trerroristákat. Tehát nem elmebetegek egyéni akciói a merényletek, hanem nagy létszámú tömegek által kedvelt, bátoritott, pénzelt akciók.

  51. 14. Karak! Érdekelne, 43 év után mitől lettél hívő?

  52. Tibor bá’

    „A teljesen felesleges zsidózás miatt törölve.”

    Ha úgy érzed, hogy a mór és ottomán birodalmakban a zsidó befolyás tényének említése felesleges zsidózás, és e nélkül próbálod megfejteni a mostani muzulmán nyomulás hátterét, hát legyen neked a te hited szerint ! ?

  53. 51:
    Engedékenységed boldoggá tsz. 😀

  54. 50.

    Dodi, őszintén szólva nem tudom. Nem volt semmi tragédia vagy mélypont az életemben,de nagyon határozottan terelt, „véletlenek” sorozatán keresztül ebbe a faluba, ahol most is élünk. A templom meg pont szemben van.. 🙂

  55. 51.Atilla
    Olvasgattam a tibor bá által törölt egyoldalú, elfogult hsz-jeidet,a bennük foglalt monoton zsidózást.
    Sajnálom, hogy kedves bloggazdánk törölte öket, felőlem maradhattak volna, de, gondolom, így akart valamit üzenni neked.
    Bejegyzéseidre igyekszem emlékezetből és tételesen válaszolni, már amennyire tőlem telik, valamint annyira tömören fogalmazni amennyire csak lehet, elöre is bocsánatot kérve a ridegnek tünő számozás miatt:
    1.Állitásaid ellenére, nemhogy több, de tudomásom szerint egyetlen igazán GAZDAG zsidó, szerinted netán több is, nem volt soha az iszlám államokban.Ezen országokban két főok miatt nem lehetett Rothshild, Guggenheim, Vanderbilt kaliberű vagyonokat szerezni, éspedig elöször : koldusországban gazdag kinek két rongyos inge van, ergo hol, és kinek a kárára szerzel vagyont a koldusok között, másodszor: a minden idegent eltiporni akaró iszlám a saját országaiban engedi meg egy idegennek a meggazdagodást????? És én még azt hittem, hogy valamelyest ismered a Koránt, valamint az arab néplelket.Szórjál nekünk, nyomorult pórnépnek, tudásodból egy kis morzsát, szolgálj nekünk egy akármelyik arab országban élt és szerinted nagyon vagyonos zsidó család nevével, hadd ne haljunk meg hülyén.
    2. Állitásaid ellenére, nincs tudomásom olyan korabeli arab uralkodóról, kinek akár szine elé zsidó kerülhetett, neadjisten ki zsidóval valaha is akár szóba állt volna, nyiltan, vagy akár titokban. Hát még zsidó, mint tanácsadó! Ha ismersz egy ilyen uralkodót, akkor, ha lehetne, mint fentebb.
    3. Zsidó rabszolgakereskedők. Hm. Kissé egyoldalu, csakis és kizárólag a zsidók szerepét kidomboritó meglátás. Róma, a történelem egyik legnagyobb rabszolgatartó társadalma, velük mi van? Meglehet, ott is voltak zsidó rabszolgakereskedők, de biztosithatlak, eléggé nagy volt a konkurrencia, ahány háború volt akármerre, a gyöztesek mindig rabszolgákat szedtek, és adogattak el, mert ILYEN VOLT AZ AKKORI VILÁG! Azt se feledd, a méltányosság kedvéért, hogy nem a zsidó csinált bárkiből rabszolgát, az akkori szomorú viszonyok tettek embert áruvá, amivel aztán mindenki kereskedett, miért csak a zsidót látod??? Mellesleg, tudod-e hogy az iszlám, azaz az arabok voltak a legnagyobb afrikai rabszolgakereskedők, vagyis azoknak az ősei, akiket Európa oly boldogan invitált befele tavaly nyáron. Ez nem zavar, Atilla, vagy nem tudtad?
    4. Zsidó rabszolgakereskedők hozzák Amerikába a feketéket.
    Jól tették, Atilla, érted? Jól tették. A világ akkortájt még mindig primitiv ezen téren, azon időkben még a magyar jobbágy is ugyszint rabszolga földesuránál, ki neki elet-halál ura, mert ilyen volt az akkori kibaszott világ, a fekete ember ÁRU VOLT, DE NEM A ZSIDÓ TETTE AZZÁ, csak te ezt nem akarod észrevenni, mert hát a zsidó, a zsidó, és ismét csak a zsidó…………..de ha nem lett volna a zsidó, lett volna-mint ahogy volt is bőven- másvallású rabszolgaszállitó!
    zsidó tulajdonban voltak ilyen hajók, de mit lehet tenni, ha ez volt az akkori világ?
    Apropó, rabszolgaszállitó! Azt állitod, a legnagyobb komolysággal, hogy akkor, az 1700-as években voltak rabszolgaszállitó hajók ZSIDÓ LEGÉNYSÉGGEL ÉS ZSIDÓ KAPITÁNYOKKAL!!!!!Elképzeled a korabeli nyomoruságos, girhes-göthös, vézna, görbelábú gettózsidót egy korabeli, legénységétől rendkivüli testi erőt igénylő vitorláshajó fedélzetén a korabeli hajózás egyik LEGHOSSZABB útvonalán????????? Ugyan hol és mikor tanulta ki ez a gettószökevény a vitorlás tengerészet rendkivül nehéz mesterségét, megmondanád? A zsidó kapitány ugyan a tóra melyik lapjáról szerezte hajóskapitányi képességét, elárulnád? A korabeli navigáció fölöttébb nehéz tudománya vajon a talmud melyik oldaláról tanulható meg, nem tudod véletlenül?
    egy-két ilyen, zsidók által kezelt, vezetett és navigált hajó nevével nem tudnál esetleg kedveskedni nekünk, hadd okosodjék a pórnép is kissé?
    Na, mindegy……….
    Komolyabbnak hittelek, Atilla !

  56. 54:
    Bálint! A szubjektivitásnak van egy olyan foka, ami már káros a tisztességes vita során.

  57. „Nem a tetteink alapján jutunk a menyorszàgba, hanem a hitünk által.”

    Nem unjatok ? Nem furcsa neked? Hogy ha tokeletesre lett teremtve akkor megis hogy lett bunos ( a te/ti ertelmezesed szerint) ? Tovabba nem lehet tokeletes es buntelen. Akkor nem is volt tokeletes, mert ez relativ. Mi a tokeletes ? Van egy tarsadalmi rend kialakitva, voltak ertelmesebb nepcsoportok, un. bolcsek stb. akik tanitasai menten es a tarsadalom tapasztalatai alapjan kialakult valamifele rend. Ezen kivul van a vadon torvenye es pont.
    Ez persze nem mond ellent a Teremtesnek, de annak jelenleg magyarazott formaja ellen igen.

  58. Egy kis más téma de idevág:
    http://erdo-mezo.hu/2016/12/28/a-sima-kiallitason-mutatkozik-be-a-john-deere-elektromos-traktor/

    Nem gondoltam volna hogy megcsinálják az elektromos traktort, egyenlőre kísérleti és csak 4 órát bír 400 lőerővel.
    Érdekes amiket elképzelünk az összeomlásról de úgy néz ki hogy ezeket felülírhatja(csak feltételes mód) a technika.
    Eddig azt hittük hogy nem lesz majd elektromos traktor , aztán 5 év múlva meg lehet hogy már 10-20% az lesz valami „új” olcsó alapanyagú akksival.Aztán az is lehet hogy befuccsol az egész mint a teslaautó és megyünk a levesbe.

    Nehéz megmondani mi lesz.Még csak az irányt sem tudjuk megsaccolni sem, mármint hogy tényleg jön pl. majd az olcsó elektromos autó a tömegeknek is vagy összeomlás.

    Ti mit gondoltok?

  59. 59 Andrew
    „Még csak az irányt sem tudjuk megsaccolni sem, …”
    Legfeljebb csak Te nem tudod az irányt, esetleg nem akarod látni.
    Ha jól sejtem fiatal ember vagy, és még sokáig szeretnél örülni az életnek. Valszeg emiatt fogalmazol így.

    Nem lesz áram sem! Nézz és láss.
    Németország leállítja az atomerőműveit. Japán is. Pask is megy a levesbe. Paks2-nek nincs realitása.
    Napelemeknek is annyi. Németerszágban megszüntetik az állami támogatást a napelemes rendszerekre. Rájöttek, hogy az többet árt, mintha nem lenne.
    Korábban a bio üzemanyagokat is erőltették. Most már azt is kivezetik.

    „Ti mit gondoltok?”
    Ez az „olcsó elektromos autó” morfium a haldoklónak.

  60. 59:
    Én azt gondolom, hogy el kell olvasni a klímakutatók legújabb írásait, az Északi-sark eseményei miatt őszintén kétségbe vannak esve.

  61. Andrew. A TESLA- autó semmiképp sem ment a levesbe, csak túlságosan drága az európai pénztárcához és nem a nemrégiben csalássorozaton kapott Volkswagenen motors terméke. Tudod, minden multi a saját érdekét szolgálja, nem pedig a közérdeket. Jelenleg, a Volkswagen motorsnak még a hazugságaik és csalásaik ellenére is nagyobb a befolyása mint a talán öt éve létező Teslának, ez pedig politikai lobbi eredménye. tudod, mint a kőolaj mindenhatósága.

  62. n/a: Németországban a szélerőműveket támogatják, Norvégiában a geotermikus energiát. Sőt ez utóbbi ország ki fogja tiltani a dízel és benzinmotoros autókat, az előbbi pedig a dízeleket. Nálunk még mindig a távhőt helyezik előnybe, ami szemétégetőkkel és biomasszával akarnak előállítani, holott geotermális, nap, és szélenergia felhasználás terén, illetve folyamaink energiatermelésbe való felhasználása terén már rég nem függenénk a fosszilis energiahordozóktól, vagy a nukleáris energiától. Csak tudod mi inkább stadionokat építünk, meg Paksot bővítjük, mert azzal jóval több EU-s és állami pénzt lehet elsikkasztani.

  63. 63 Dan
    „n/a: Németországban a szélerőműveket támogatják, …”
    Vagyis elfogadod az állításomat, hogy Németország már nem támogatja a napelemeket. Korábban támogatta!
    Dan! Én nem vagyok diplomatikus ember, Én nem adok egérutat!
    Napelem, szélerőmű, az kb. ugyanaz.
    A korábban kiépített villamos erőművek/rendszerek nem alkalmasak az un. megújulók kezelésére. Ehhez vissza kellene lépni kb 80 évet és ujrakezdeni az energiahálózat építését.
    Van ennyi időnk/energiánk/türelmünk?

    61 Tibor bá’
    A hozzászólás OK.
    Nem, nem vagyok seggnyaló!
    Máskor már mondtam, hogy Tibor bá’ nem szimpatikus nekem.
    Most egy rövid hozzászólás volt a részéről, és ez nehezen cáfolható.
    A sarki jég kiterjedése rekord alacsony.
    Nem egy-kettő napi ingadozásról beszélek, hanem tartósan.
    Kb. az év közepétől kezdve soha (a mérések kezdetétől számítva) nem volt ennyira alacsony a jég!
    ? nemtom ? Mi történik?

  64. 56, balint

    ” másodszor: a minden idegent eltiporni akaró iszlám a saját országaiban engedi meg egy idegennek a meggazdagodást????? ”

    Ez egy feltételezés.
    Az amerikai birodalomban kik gazdagodnak leginkább?
    Ha tényeket akarsz, nézz utána magad a mór és ottomán birodalmakban a zsidók megbecsülésének… könnyen elérhető források vannak.
    A másik csúsztatás a „csóró” országok… A terjeszkedő birodalmak nem voltak csórók.

    Buda török kézre juttatásáról meg legyen itt egy idézet:

    (h) Jakab budai zsidó vallomása, 1686
    Fordítás: Szakály Ferenc, szerk.,
    Buda visszafoglalásának emlékezete Budapest. Európa
    Könyvkiadó, 1986), pp. 501–509 (Haraszti György fordítása); újra közölve in: Haraszti, Két világ határán (Magyar zsidó történelem – Múlt és Jövő könyvek) (Budapest: Múlt és Jövő Kiadó, é. n. [1999 k.]), pp. 313–320; az idézet: Szakály, p. 504

    Jakab zsidó, harmincegy éves, Budán született és nevelkedett.
    Ősei igen régen, már a törökök bejövetele előtt is budai lakosok voltak. Jakab egyik leszármazottja azon zsidóknak, akiket Szolimán török császár utódaikkal egyetemben minden
    adófizetés alól felmentett. E mentességnek az oka pedig az, hogy az ottani zsidók az elözvegyült királynénak a város feladását tanácsolták.

    És a 932. esztendőben Szulejmán Budun (BVDVN) ellen ment, és elfoglalta, és a zsidók (HY’VDYM/ha-jeudim) átadták neki a kulcsokat.

    És ez a hebraisztika.hu nevű honlapról van.

  65. 56. balint

    „Komolyabbnak hittelek, Atilla !”

    Azt hiszem, összekeversz…. Rabszolgákról nem írtam de megtárgyalhatjuk…
    Én csak a mór, ottomán befolyásról és Buda kulcsairól írtam.

    Tibor bá’: Ez nem igaz, mert állítottad, hogy a rabszolga kereskedelmet is a zsidók bonyolították.

  66. Az atomlobbista Fidesz figyelmébe! Vasárnap annyira sok megújuló energiát termeltek Németországban, hogy a fogyasztóknak járt pénz az áram használatáért.

    Vasárnap délután valami egészen különös történt Németországban: egy napos és szeles nap volt ez, emiatt pedig délután egy körül az ország megújuló energiaforrással dolgozó erőművei az országosan fogyasztott 63 GW-ból mintegy 55 GW-t állítottak elő, azaz a fogyasztott elektromosság 87 százalékát. Ez azt is jelenti, hogy pár órán át az áram ára gyakorlatilag negatív volt, a lakossági fogyasztóknak pénz járt azért, hogy áramot használtak.

    A Quartz cikke szerint tavaly a megújuló energia a napi használat átlag 33 százalékát tette ki, viszont most újabb szélerőművek épülnek, amik még feljebb fogják lendíteni ezt az arányt. A most vasárnapi működés azért is volt izgalmas, mert megmutatta, hogy a rendszer jól bírja a terhelést, a víz/nap/szélenergiára és biomasszára épülő erőművek ki tudják szolgálni az igényeket.

    Korábban a kritikusok mindig azzal érveltek, hogy az éjszakák, illetve a szélcsendes napok miatt mindig lesznek lyukak a megújulóra építő energiatermelésben, ugyanakkor komoly előrelépések történnek az energia tárolásában is. Németország 2050-re tervezi, hogy teljesen megújuló energiákból fedezze áramfogyasztását, és Dániában is fordult már elő olyan, hogy a szélerőművek több energiát termelnek, mint amennyit az ország képes elfogyasztani. Ezért az ország a felesleget már Németországnak, Norvégiának és Svédországnak adja el.

    Én Neked nem adok egérutat n/a.

  67. A németek nem azért nem építenek több napenergiát felhasználó erőművet, mert az SZAR, hanem azért, mert a sajátságos környezeti hatások már több telepítését nem tesznek lehetővé. Ezért a többi energiaszükségletet a szélenergiával akarják pótolni. Illetve nyilván biomasszával. És nálunk mi a helyzet? Hát az, hogy az idióta kormányunk állami pénzen visszavásárolta az eredetileg Magyar villamos műveket amit a szintén idióta előző valamelyik kormány külföldi kézbe adott, és ennek az árát duplán akarja kifizettetni velünk a paksi bővítéssel. Tanulság: Nem kellenek nekünk terroristák, kiírtjuk mi magunkat is külső segítség nélkül.

  68. 68:

    Nap/szél áramtermelés ügy:

    Jelenleg ahhoz hogy folyamatos áramszolgáltatás legyen ahhoz folyamatos áramtermelés kell, ebből lecsípheti a neki optimális időszakokat a nap/szél, de ez hosszú távon a többi időszakban az áram drágulását jelenti.
    Ugyanis eddig a szén/atom/gáz erőmű 24-ben termelhetett, most már csak a hiányzó időszakokban fog üzemelni.
    A beruházás költségeit viszont ki fogják fizettetni az áram árában.
    Azaz lesz baromi olcsó áram (nappal szeles időben), és lesz baromi drága (éjjel, szélcsendben, stb).

  69. 68 Dan
    „Én Neked nem adok egérutat n/a.”
    Rendben.
    Az érvelésed pozitívnak látszik.
    „Ezért az ország a felesleget már Németországnak, Norvégiának és Svédországnak adja el.”
    Ebben a mondatban van elírás, de hagyjuk.
    Ha Németországban ilyen sok energia keletkezett, akkor a Norvégok és Svédek inkább megmentették a Német energiahálózatot az összeomlástól. Szerencse, hogy össze vannak kapcsolva az energiahálózatok!

    Másképp látom a dolgokat mint Te, talán ez a szép ebben.

  70. 58 Dan
    Nem is értem akkor miért duplája a lakossági áramár Németországban, mint nálunk. Már régen ingyen kellene adni. Vagy a tartalék kapacitások fenntartása és a megújulók állami támogatása ilyen horrorisztikus költségű?

  71. Vannak törekvések a fogyasztási szokások megváltoztatására.
    Okos mérőórákkal a napszak szerint változna az áram ára. Ez még nem elegendő a rendszer biztonságához. Még okos fogyasztók is kellenének, amelyek távvezérelhetőek. Okos hűtő, okos rezsó, stb.
    Ezek okos gondolatok, de van-e elegendő idő a megvalósítára?

  72. Ajánlom figyelmetekbe a Budapesti Mérnöki kamara honlapját. És azt kérném, megfelelő háttér-információk nélkül, csak azért mert én vagyok a fasza gyerek alapon ne írogassatok ide félrevezető hozzászólásokat. Az hogy Te hogyan látod n/a, meg a valóságos helyzet köszönőviszonyban sincsenek egymással. gabíííí, azt szerintem figyelembe kellene venni, hogy Németország nem azonos nagyságú területen helyezkedik el, és nem azonos a populáció egyedszáma sem, továbbá utána kellene nézned, hogy a német átlag háztartásnak és a magyar átlag háztartásnak mennyi az éves össz-fogyasztása, és leginkább annak hogy ez a különbség miből adódik. Szerintem a számtani törvények figyelembe vételével sem furcsa, hogy a német áramár duplája a magyarénak, sőt szerintem inkább az a furcsa, hogy csupán csak a duplája.

  73. A motivációk világosak: Németország a megújuló energiaforrások erőltetett ütemű elterjesztése mellett tette le a voksát. Eközben minden lehetséges módon igyekszik megőrizni ipara versenyképességét, akár azon az áron is, hogy a többletterheket szinte teljes mértékben a lakossági fogyasztókra hárítja át. Ezzel szemben a magyar rendszerben az elsődleges cél az energiaszegénység mérséklése, tekintettel a hazai lakosok korlátozottabb teherbíró képességére. E mögött másodlagos célként jelenik meg az ipari fogyasztók védelme. Az árképzésben végrehajtott változtatásoknak köszönhetően a magyar kormány komoly eredményeket ért el, ami a németországi és a magyarországi lakossági díjak között meglévő olló látványos szétnyílásában érhető tetten.Mindez azonban együtt járt a megújuló energiaforrások hasznosítását támogató díjak markáns emelkedésével. A német megújulós támogatás összege 2013-ban 16 milliárd, 2014-ben 19 milliárd euró volt, 2015-ben pedig várhatóan már 21 milliárd euró (6500 milliárd Ft!) lesz. Ez egy német állampolgárra vetítve átlagosan évente 79 ezer forint támogatást jelent. Ez akkora összeg, hogy a teljes német megújulós támogatásból évente 3-4 új paksi reaktort lehetne építeni.

  74. 74. Dan
    Elektromos energiából minden pillanatban annyit kell termelni, amennyi a fogyasztás, emiatt a rendszert nem átlagra, hanem csúcsra kell méretezni. Hiába több a megújuló (és ezek beruházási, fenntartási költsége), továbbra is fenn kell tartani a hagyományos erőműveket, mivel senki sem gondolja komolyan, hogy csak nap és szélenergiával folyamatosan el lehet látni az országot. (Németország földrajzát tekintve ezen a vízenergia sem sokat változtathat.)
    A magas áramár másik oka lehet a lakosság takarékoskodásra kényszerítése. Ez ott üt vissza, hogy így már mindenféle támogatás nélkül is megéri napelemes háztartási rendszereket telepíteni, mert a megtérülés néhány év. Szaporodnak is mint a gomba eső után. Viszont saját tapasztalat szerint az éppen megtermelt napenergia 80 százaléka akkor képződik, mikor arra a fogyasztónak semmi szüksége és ez bizony a rendszer instabilitását növeli. (A legutóbbi európai nyári részleges napfogyatkozásra is másfél évvel korábban kezdtek felkészülni, nehogy összeomoljon az elektromos rendszer.)
    A mostanság terjeszteni kívánt elektromos autózás tovább fogja rontani a helyzetet, mert a közlekedés összesített teljesítmény igénye többszöröse a jelenlegi termelésnek.
    Kizárólag megújulók használatával elvileg globális szinten, az összes elektromos rendszert összekapcsolva lehetne megoldani az ellátást, de ennek gyakorlati megvalósítása kivitelezhetetlennek látszik.

  75. (kicsit) OFFtopik: Napelemhez kapcsolódik egy mostani pályázat, ahol kamatmentes hitelt adnak (többféle energiahatékonysági beruházás mellett) napelemre is: http://nvsolar.hu/napelem-palyazat-2017/
    Bocsi hogy a céges linket rakom be, a teljes pályázati leírás pdf-ben ott van a lap alján. Én ezzel a céggel futottam neki, 80e Ft-ot kellett befizetni és mindent ők intéznek. A két lakásra 5.6 KW-ra 2.7m Ft-os ajánlatot adtak amiben 3 fázisú wifis inverter meg minden kutyadasza szerelés+intézkedés benne van. Mivel nagy a házunk így a vissza nem térítendő támogatásokból meg szocpol meg csok meg stb-ből mindig kiestünk, itt végre nincs négyzetméter meg szobaszám limit.
    TUDOM, hogy nem ez a cég a legolcsóbb de a családban jók a tapasztalatok velük és prepperként a megbízhatóság többet ér nekem mint 2-300e Ft árkülönbség.

  76. 75 – Dan:
    Ha bárhonnan átemelsz szöveget azt fel kell tüntetni, nem tehetsz úgy, mintha a saját fogalmazásod, véleményed lenne.

  77. Nem állt szándékomban plagizálni, elnézést. A véleményem pedig az, hogy a vezető gazdasági hatalmak próbálják megoldani a fosszilis energia kivezetésének problémáját, de az egyén, aki egymaga furikáztatja a seggét háromezer köbcentis dízel autókkal, nem hagy fel a kényelmi szempontjaival. Ezzel pedig egyik demokratikus ország sem tud mit kezdeni, tehát nem a nyugati államok kormányai, hanem az állampolgárai felelősek azért, hogy mind a mai napig nem történt érdemi áttörés klímavédelmi ügyben. Mert a demokrácia nem a diktatórikus tiltásról szól.

  78. 60 n/a
    „Nem lesz áram sem! Nézz és láss.Németország leállítja az atomerőműveit. Japán is. Pask is megy a levesbe. Paks2-nek nincs realitása.”

    Ha idén a villanyszámlánk nem a szokásos kb. 10Eft/hó lenne hanem a duplájára emelkedett volna, akkor elkezdenék rettegni.Vagy ha úgy felmenne mint Ukrajnában.De mi változott pl. idén drágult valamit? Semmit. Ez nem úgy lesz hogy 1 vagy 0, és egyszer csak lekapcsolják az áramot és 2018-tól nem lesz.Először elkezd drágulni 50-100-200-300%-ot, így a lakosság visszafogja majd magát a fogyasztásban(pl nem kapcsol klímát stb…) és így újra lesz elég áram. Én emiatt nem számítok még legalább 10 évig semmire mert mint mondtam ennek előbb előjelei kell legyenek, azaz először évekig elkezd majd drágulni az áram…..de nem egyből.

    A német energiaügyi hivatal mérnökei szerinted nem kalkulálnak előre?Szerinted majd leállnak 1 év múlva Thyssen Krupp eszergagépei és egyéb gyárak mert nem lesz áram? Ez hülyeség.
    Nem vagyok energiaügyi szakértő nem okoskodni akarok, „hiszek” az összeomlásban:D , de áram szerintem még lesz. Azt nem tudom hogy a német atomerőművek mikorra állnak le,megépül e paks2 és 1 mikor fuccsol be, de előbb tuti áremelkedés jön évek alatt, az pedig megoldja majd a problémát egy darabig…
    De mindezek tisztázása megérne egy külön posztot 😀

  79. 61. Tiborbá
    „Én azt gondolom, hogy el kell olvasni a klímakutatók legújabb írásait, az Északi-sark eseményei miatt őszintén kétségbe vannak esve.”

    Csak a te összegzéseidet olvasom, mert nincs időm még 5-10 amerikai honlapot olvasni, amiről én nem tudom eldönteni hogy melyik a túlzás és melyik a tagadás , mert szerintem minden árnyalat megtalálható a neten.Illetve órákig a részletekbe menni sok idő lenne.Ezért jó hogy te gyakran írsz róla 😀
    Én azt nem értem (és most lusta vagyok órákot kutatni:D) hogy ha a sark olvad a permafroszt pedig nem a sarkon van hanem attól elvileg lejjebb délre (bár térképet még nem láttam erről így vizuálisan nehéz a permafroszt területeket elképzelni), akkor hogy nem olvadt ki még jelentős mennyiségű metán? Mert mindenki a sark leolvadásától várja a gebaszt(ami oké mert elnyeli majd a hőt a víz), de ha a permefroszt délebbre van akkor annak már olvadni kellene ezerrel.

    Mindenesetre izgalommal várjuk az eseményeket, és kíváncsiak vagyunk az első jégmentes évre is , hogy a gyakorlatban milyen lesz pl. a termésátlag globálisan..

  80. 81:
    A nagy mennyiségű metánhidrát a tenger alatt van néhány tíz méterre. Ennek a felszabadulása jelentené a gabeszt. Ennek a felbomlását két dolog akadályozza a hőfok és a nyomás. A nyomás a vízoszlop miatt marad, amit nagyobb felmelegedés hoz ki az egyensúlyból. Tehát nem elég az olvadás, ennél melegebb kell.

  81. 82. Tiborbá
    Köszi a magyarázatot. Gondolom még nem készítettek erre kalkulációt a tudósok, hogy a lenti dolog alapján:
    „A nyomás a vízoszlop miatt marad, amit nagyobb felmelegedés hoz ki az egyensúlyból. Tehát nem elég az olvadás, ennél melegebb kell.”

    Vajon van e arra modellezés hogy jégmentes sarkvidék megjelenése után mikor billenhet ki az egyensúly?(1,2,x év?)mennyivel melegebb kell? Gondolom a pozitív viszacsatolások is besegítenek a „melegebb” csinálásában.
    De vajon a mostaninál hány foknál melegebb tengervíznél szabadul ki a metán?
    Nem értetlenkedni akarok, de szerintem sokaknak hasznos lesz a válasz mert nem csak én nem tudom és sokmindenkit érdekelhet. Illetve életpálya tervezéshez is jó,mert ha már pl. idén jégmentes lenne észak és tudnánk nagy valószínűséggel a kalkuláció eredményét(ha létezik) akkor már tudnánk is hogy mikor lesz game over :D. Tehát a jégmentes északi sark+modellezés eredménye közelebb vinne az IDŐponthoz.

  82. N/A: 37 éves leszek januárban. A libegőnél élek, 50Mbit/s a net sebessége, egy pentium 4-es céges asztali gépen windows xp-t használok. A böngészőm Firefox és a google részletes keresőjét használom, ha szükségem van rá. Hivatalos e-mailra a gmailt, magánjellegüre a protonmailt használom. Emellett a telenornál van előfizetésem, a telefonomon a chrome böngészőt használom orfox, és orbot követés elleni védelemmel, adguard reklámblokkolóval. Nincs autóm, nem is akarok. Egy építőipari cégnél dolgozom, évente négy családi házat építünk az alaptól a kulcsátadásig. Leginkább hőszivattyúval,hővisszanyerős szellőztetéssel szerelt házakat.Habár végzettségemet tekintve közép-felső vezető vagyok, ugyan úgy keverem a betont mint egy segédmunkás. Még valamit?

  83. Andrew: A német atomerőművek le fognak állni és le fogják szerelni őket, mert Németország ki akarja vezetni teljesen a fosszilis és atomenergia használatot. Más kérdés mit fognak kezdeni a leszerelt fűtőelemekkel, az már egy másik történet, mivel náluk nem egy darab atomerőmű van. Mi pedig megépítjük Paks kettőt, és jövőre újranyitunk egy szénbányát. Mindazon EU-s szabályozás ellenére, hogy minden újonnan épülő családi ház energetikai szempontból minimum „B” minősítésű kell hogy legyen, és energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Nem a gyáraink fogyasztanak a legtöbbet, hanem mi magunk, hét és fél milliárdan.

  84. 83:
    McPherson és társai végeztek számítást, becslést, stb. Szerintük max 10 év.

  85. 87 Dan
    Ne légy azért túl optimista.
    Amíg meg nem tudják oldani a villamos energia giga mértékű tárolását, addig csak álom a tisztán megújuló energia. A megújuló energiaforrások esetében nem garantálható a folyamatos rendelkezésreállás, részben a napmentes, részben a szélcsendes időszakok miatt.
    Mivel nem kizárható ezek akár teljes kiesése sem, a teljes villamos igénynek megfelelő gyorsindításra alkalmas gáz- és olajerőművekkel lehet csak a rendszer stabilitását biztosítani, tehát a jelenleg rendelkezésre álló atom- és szénerőművek kapacitását újra kellene építeni ilyen létesítményekre. És biztosítani ezek mindenkori készenléti létszámát, akár kell menniük, akár nem.
    Az kétségtelen, hogy egy ilyen rendszer kiépítése esetén meg lehetne spórolni a fosszilis tüzelőanyagok jelentős részét, de ehhez dupla létesítmények kellenének folyamatos üzemkészséggel. Ha még azt is hozzászámoljuk, hogy a részleges nap- és szélenergiával kalkulálva még nagyobb számú egységet kellene üzembe helyezni, ami csak a fosszilis fogyasztást csökkentené, de a fosszilis háttérkapacitást egyáltalán nem, akkor ez még drágább megoldás lenne. Az álló erőmű üzemkészen tartása is igen drága.

  86. Nem vagyok optimista, viszont kormány szinten lehet látni, hogy nyugatabbra igyekeznek. Példaként írtam Dániát, és azt is, hogy egymaga annyi többletet termel, amennyi elég a kieső energiaigénynek három másik nyugati országban. Tehát tőlünk nyugatabbra a rendszer már ki van építve. Egyébként meg a napkitöréssel járó plusz energiát a mai napig semmilyen emberi elektromos rendszer sem képes elviselni, tök mindegy, hogy azt atomenergiával, vagy kőolaj felhasználásával állítják elő. És én azért nem vagyok optimista, mert a fejlődés mai korlátja nem a technika, hanem maga az ember.

  87. 90 Dan
    A németeknél is az tartja életben a rendszert, hogy amikor sok a szél és napenergia, akkor a környező országok rendszerei képesek felszívni a megtermelt többletet, de ez nem segít akkor, mikor hiány van a megújulókban.
    Ez is egy olyan folyó amibe csak egyszer lehet belépni, a németek ebből hasznot húznak, de aki később próbálkozik, annak már nincs mozgástér…
    A napkitörés hatása meg ugyanúgy hazavágja a rendszert akár fosszilis, akár megújuló energiát szállít.

  88. A megújulók még sokáig nem fogják kiváltani a hagyományost. Egyszerűen nem versenyképesek. A saját kis rendszeremből indulok ki, ami nyilván nem mérvadó mivel szeparált sziget üzemű rendszerről van szó, amely egy családi ház energiaszükségletét lenne hivatott ellátni.

    Azonban a legnagyobb gondot maga az energia tárolása jelenti. Nagyban, kombinált és kapcsolt rendszereknél ez nyilván sokkal könnyebben lebonyolítható. De jelen pillanatban ez is csak a hagyományos(atom) módon előállított árammal kombinálva működőképes, legalábbis globálisan.
    Ha megnézed ma a legtöbb helyen arra használják a napelemeket, hogy visszatápláljanak. No nem annyit, hogy mínuszba menjenek(nem éri meg) hanem, hogy nagyon keveset fizessenek számlát. Így nem kell az energiatárolással törődniük, illetve egy kényelmes használatot tesz lehetővé. De ehhez hatalmas háttérország szükségeltetik, rengeteg fogyasztóval.

    Dan-nek igaza van, hogy nyugaton sokkal előrébb vannak, de ott kormányzati szinten nagyon nyomatják a dolgot. Sajnos nem a legjobb fekvésű országok járnak élen. Bár Spanyolhonban is adogatnak át naperőműveket.
    Unokatestvérem Németországban és Angliában is nagyon sok ideje dolgozik. Markolós a srác és a napelemek telepítéséhez készíti elő a terepet egy vállalkozó égisze alatt, földmunka. „Egyszerű” melós.
    De okos és jól beszél. 2-3 éve ment rá mire a mérnökök egyáltalán szóba elegyedtek vele és ahhoz is sokat kellett bizonyítania, hogy ma már együtt sörözzenek. Mesél kacifántosakat.
    Egyébként Angliában most pang nekik. kezd leállni a történet. Németország sem olyan erősen nyomul mint tette 2 éve.
    Nem mellesleg Dannal egyetértve nem az energiahordozók lesznek a szűk keresztmetszet ahhoz, hogy továbblépjünk az evolúciós lépcsőn, hanem maga az emberi faj. A technikai tudásunk meglenne(főleg ha az inspiráció kérdését is alaposan megértenénk) hanem az irányultsággal, és az összefüggések megértésével.
    Jelen pillanatban inkább tűnünk valamiféle jól sikerült, kissé eszes mutációnak.
    Andrew szeretné(jómagam is), hogy hosszú lefolyású, számtalan előjellel megspékelt bebukás legyen. De az ábra szerint már így is nagyon régóta húzódik -szerintem szándékosan-,ahhoz, hogy a sok homokba-dugott-fejűnek villámgyors legyen. És ha nekik gyors akkor nekünk is az lesz.
    Soha ne legyen igazunk!

  89. 92 Balázs… először is – itt is kifejezném, hogy – minden tiszteletem, amit leraktál ott az nem semmi.

    ON: „hosszú lefolyású” bukás… szóval, itt nagyon sok okos – NEM CINIZMUS! – ember van, aki ehhez-ahhoz ért, ebben-abban, vagy akár többen szakértő, számtalan hasznos és egyedi infó lelőhelye ez az oladal. Mindig is hangsúlyoztam, hogy a szinergia milyen fontos (lenne). Egy valami viszont nagyjából teljességgel hiányzik az itt lévők tudástárából, nevezetesen az „összeomlás” folyamata, annak társadalmi, gazdasági, geopolitikai, katonai, szociálpszichológiai, pszichopatológiai és a többi aspektusával egyetemben. Komolyan mondom, amíg ezt nem érti valaki, nem látja át, nem érzi majd minden rezdülését, addig nem érti az egészet.

    Egy nagyon szélsőséges és nem idevalónak tűnő példát had említsek meg. Sokan voltak az ittlévők közül sorkatonák. Mennyit lőttetek? Milyen a hangja egy mart tokos, fatusás AK-47-esnek, vagy egy préselt lemez tokos AK-63D-nek? Válaszolok a többiek kedvéért: minden lövésnél ugyanolyan, igaz a két típusé más, és mégis minden lövésnél TELJESEN más, ha a lövéspozíció vagy a terep vagy az időjárás különbözik, azaz más fekve, térdelve, guggolva, ülve, állva, és ezek is mások, ha nyílt terepen van az ember, vagy fák között, vagy csak simán egy domb oldal mellett, vagy fém hordó, vagy autógumik mellett. Ehhez tapasztalás kell, több tízezer lövés. Mit csinál a lövedék 100 méteren, 1 méteren és 0,1 méteren? Utóbbi esetében darabokra tépi a célpontot a gáznyomás, néha 1 méteren is, a felett ez nem érvényesül. Dinnye teszt látványos. Hogy ez most mi akar lenni? Egy rövid szösszenet, ami lehetne sokkal hosszabban is kifejtve, és ami 1 vetülete/aspektusa az összeomlás több ezer, több tízezer részéből. Ezeket kellene ismerni, és akkor összeáll a kép.

    „Hosszú lefolyású”, azaz lassú összeomlás esetén pl. Balázsnak sokkal rosszabbak az esélyei, mint ha gyors a dolog. 🙂 Ne vedd zokon, de jó példa vagy – jó értelemben -, csak nem fejtem ki részletesen. Hogy miért? A gáznyomás hatásával egy ezredmásodpercig találkozni nagyobb esélyed lenne, mert az állam lassú zsugorodása és hanyatlása végett, védekezni nem tudnál, a támadók meg felszaporodnának; és ha védekeznél, rajtad statuálna példát az állam.

    Gyors bukás esetén, a támadás veszélye magasabb, de kiszámíthatóbb és van lehetőséged védekezni. Persze felkészülés kérdése és forgatókönyv is befolyásolja.

    Andrew-val abban értek egyet, illetve osztom véleményét, hogy jó lenne még 3-5 év, addig minden a helyére kerül. Előtte felkészültség terén nem érném el az optimálisat, utána öreg lennék. 🙂
    És ez sokunkra igaz itt.

    Csak gondolatébresztés, nem kritika, de tényleg foglalkozzatok többet a „posztapokaliptikus világ” tulajdonságaival, vagy éppen a „káoszba merülő még működő világ” folyamataival… ehhez kis segítség: mexikói, de főleg brazil videók… a „legínyencebbek”… na ott meg lehet ismerni a világ valódi arcát, folyamatait. Statisztika is megteszi: gyilkossági ráta 10-15%-a a globálisnak.

    Amúgy pedig… KÖSZÖNÖM TIBOR BÁ’ A FÁRADSÁGOS MUNKÁVAL FENNTARTOTT REMEK BLOGOT/WEBOLDALT, sikerekben gazdag, boldog és békés új esztendőt Neked és minden olvasónak! BUÉK!

  90. Először is a kutyámmal vagyok elfoglalva, mert társnak tekintem és be van szarva a sok idióta durrogtatótól, pedig lakásban van zugligeten, erdő közelben. nyilván jobb a hallása. Úgyhogy én kurvára leszarom az egyesek által boldognak fémjelzett sokadik újévet ami nem hogy nem boldogabb, hanem egyre kilátástalanabb. Minden esetre szebb jövőt sem tudok kívánni, mert az is közhely, és röhejes az adott helyzetben. Marad tehát a csak magadra számíthatsz mert akkor talán nem csalódsz kifejezés. A kutyám jelenleg ezt követi.

  91. 93 Jövönk
    „Egy valami viszont nagyjából teljességgel hiányzik az itt lévők tudástárából, nevezetesen az “összeomlás” folyamata, annak társadalmi, gazdasági, geopolitikai, katonai, szociálpszichológiai, pszichopatológiai és a többi aspektusával egyetemben. „

    Ez igaz ,komplexen kevesen is akarják átlátni az összeomlás folyamatát.De azt érdemes tisztázni, hogy ki mire számít.Ahogy látom te az atomháború utáni összeomlásra készülsz, erre van esély , de hogy mennyi azt megbecsülni sem lehet.Erre az olvasók közül is kevesen vannak felkészülve, max. 1 pár konzerv de szerintem a life saver vízszűrő sincs meg sokaknak, közük nekem sem mert az ember mindig halogat.

    Nehéz megbecsülni hogy mi lesz a hiába olvas többet az ember.Pl. Klíma: Mszilárdnak is van létjogosultsága de MC personnak is . Hiába olvasom el Mszilárd bolgját 3x és nézem Mc pherson előadásait meg akkor sem tudom eldönteni (jelenleg) hogy ki irányába borul a klíma.Lehet 3 év és jön a metán, de az is lehet hogy még 10 év,és lehet hogy a main stream jóslatai jönnek be ami azt hiszem 2050-re mond 2-3°C-os melegedést , tehát a mérsékeltebb forgatókönyv. Egyébként ha leolvad a sark kíváncsi leszek milyen lesz a gyakorlatban.A nyarak kritikusak lehetnek(lesznek?) de itt az ősz, tél, tavasz a föld dőlésszöge és a naptól való távolság miatt lehet még élhető lesz egy darabig, azaz közell ugyanolyan hidegek lesznek mint most.De lehet hogy 5 év múlva görög telek lesznek itt.
    Ott van Michael Ruppert Összeomlás videója aki már 2008-ban világvégét jósolt, és mégsem lett semmi belőle. De jó videó kb 5x megnéztem.Lehet McPersonnak sem lesz igaza ilyen hamar .

    Én személy szerint a gazdasági összeomlásra próbálok készülni, mert ennek látom a legnagyobb esélyét. PL. felmegy az olaj mondjuk 2-3 éven belül 2-300 $-ra ami beszakítja az autóipart és vele mindent.( 2026-ban szaudi olajexport 0 lesz) Ekkora kellene felállítani „túlélő” rendszereket . Pl. munka mellett kialakítani másodállást ami hoz pénzt.(például intermet merketing angol nyelvterületen-pl. oktatás, vagy asztalos tárgyak készítése és neten árulása európában. Mert ha jön egy összeomlás ahol nem lesz munkájuk az embereknek akkor pénzből fogy ki legelőször a legtöbb ember.(lásd, sajnos milyen kevesen fizetnek elő Tiborbánál:D). De ha van az embernek pénze, jövedelemforrásai és pl. egész európában tudok árulni termékeket akkor egy gazdasági összeomlás esetén sem ér nagy baj.És itt még nem a totális összeomlásra gondolok, mert az egy más tészta, hanem arra amikor mondjuk lesz 10-40%-os munkanélküliség.Az önvédelem már itt is előjön. Tudom hogy közösségben lehet a NAGY gebaszt túlélni, de itt szerintem rajtad kívül senki sincs felkészülve egy csapattal a háta mögött , én sem , bele sem kezdek,mert úgysem lenne ember a környezetemben akit rá lehetne bírni, meg talán anyagi forrásom sem.
    Így maradok a pénzügyi felkészülésnél első körben, mert a pénz az elég sokáig dominálni fog amíg az megmarad.Első körben a munkát lenne jó otthagyni.Hogyan? PL ha jönne csak 1000$/hó munka mellett internet marketing tevékenységből +1 ingatlant kihoznék pesten és kiadnám, akkor 3 év alatt lenne egy ingatlanom, 6 év alatt 2 ami kiadva hozna majdnem 200 Eft-ot havonta –és ki tudnék lépni a munkából, áttérni részleges önfentartásra a gazdasági helyzettől függően. (Tudom Tiborbá hogy nagy összeoomlás esetén azt sem lehet kiadni:D, de a vantól nem kell megijedni)
    De az is lehet hogy nem omlik össze semmi , csak fokozódik az elszegényedés évről évre, és itt megint az áll elő hogy az fog túlélni akinek pénze, jövedelemforrásai vannak.
    Ma a magyar nép többsége hónapról hónapra él, mi lesz a megnyirbálódik majd ez az életszínvonal 10-70%-al.A cigányságról már nem is beszélve.Elszaporodik majd a bűnözés, és nem kell hozzá atom hogy durva legyen „elég” hozzá a 2-300$-os olaj is( a következményeivel) hogy bemenjenek kipakolni a fagyasztót.

    Elképzelhető hogy egy olyan helyzet áll elő itt mint dél afrikáben vagy brazíliában hogy lesznek szegények és gazdagok falakkal elválasztva, meg talán lesz egy réteg aki ha nem is középréteg lesz de lesz jövedelemforrása (bérbeadott ingatlan, internet marketing) és szabadidejében a háza védelmére összpontosít.Megjegyzem még egyszer :nem totális összeomlás esetén hanem egy zsugorodó gazdaság esetén, amire szerintem a legnagyobb lesz az esély.PL. boltbamenetelkor kikapják majd kezünkből a szatyrot, az alvégben a kissebségiek brancokba tömörülve meetingelnek hogy kihez törjönek be, stb….
    Szóval jelenleg még mindenhez pénz, de inkább jövedelemforrás kell hogy megvalósítson az ember dolgokat(pl. otthoni napelem, méylfúrású kút,tartalékok, megerősített zárak), és még nem lesz atom addig szerintem a pénz tud megvédeni minket.De amíg egy multinál kell átlagbérért naponta dolgozni addig nem tud az ember haladni.Persze az is lehet hogy nincs már 5-10 évünk legalább megpróbálni kiépíteni ilyen anyagi rendszereket….

  92. 93 Jövőnk

    Csak gondolatébresztés, nem kritika, de tényleg foglalkozzatok többet a “posztapokaliptikus világ” tulajdonságaival, vagy éppen a “káoszba merülő még működő világ” folyamataival… ehhez kis segítség: mexikói, de főleg brazil videók… a “legínyencebbek”… na ott meg lehet ismerni a világ valódi arcát, folyamatait. Statisztika is megteszi: gyilkossági ráta 10-15%-a a globálisnak.”

    Jó a honlapod,de frissíthetnéd az olaj nézőpontjából is, mert csak a klímára összpontosít,tudom a videó összeállítása is sok idő.Szerintem sokan kíváncsiak lennének rá.Meg pl. ilyen posztapokaliptikus világ téma is jól jönne úgymint ajánlott új és régi videók.
    Pl most nézem a pusztuló jelen vészes jövő sorozatot, igen aktuális 2016-ban forgatták….

  93. 96. Andrew, említetted itt az internetes marketinget. Ha már internet, akkor mi a véleményed a bitcoinról, kriptovaluta bányászatról? Most a bitcoin nagyon elkezdett szárnyalni, sokan annyira elragadtatják magukat, hogy az aranynál is többre értékelik. 🙂 Kb. 5-600 ezer Ft itthon egy ilyen „bányászgép” összerakása és állítólag az áramot is leszámítva átlagban tud 100 ezer Ft-ot hozni havonta. Persze ez olyan, mint a piramisjáték, minél többen csinálják, annál kevesebb hasznot fog hozni. Megmondom őszintén, nekem teljesen kínai a dolog. De ha működik, akkor egy ilyen falusi, gazdálkodós élet mellett jó kis jövedelemkiegészítés lehetne a mostani időkben. Persze csak addig tart, míg jön a HEMP. 😀

  94. 97. Voltam egy előadáson ahol érintették a témát, de megmondom őszintén én sem értettem belőle sokat,nekem is kínai, hogy megétrsem nekem is le kellene ülni egy fél órát egy olyannal aki ért hozzá.Most felment az ára de lehet a szárnyalás eddig tartott.Ez a „bányászgép ” összerakást nem hallottam ,próbálok utánanézni.
    De sok pénz nem várok az ilyentől , úgy értem hogy pl a befektetett összegre majd hogy hozzon havi 10%-ot ,mert csodák nincsenek.
    Elvileg már sok helyen lehet fizetni vele.

    Én inkább olyan megoldásokon gondolkodnék angol nyelvterületen hogy pl. csinálni egy pénzügyi képzést különböző fokozatokban.pl.100$,200$ és 300$-os szint. És ezt online árulni.Ha átlagban lenne 5-10 eladásom havonta (ami 1000$ lenne a munka mellett) a 300 milliós amerikából akkor már sínen lennék, ugyanis nemrég jöttem rá hogy nem kellene milliókat keresni az anyagi függetlenség eléréséhez.Persze lehet ez sem olyan egyszerű, de az is lehet hogy havi 2000$-t is hozna.Meg emellett párhuzamosan másba is lehetne kezdeni.

    Én ezzel készülnék fel a jövőre, ha a rendszer kibírna még pár évet.
    5-6 év múlva meg gazdasági helyzettől függően (ha pl. nagy szarban lenne a gazdaság ) felmondanék a munkahelyen és átállnék majdhogynem önfentartásra (lesz egy pont amikor az élelemre elköltött összeg meghaladja majd a havi munkahelyi jövedelmet a drága olaj és a klíma miatt). Ez csak ötlet, lehet semmi nem lesz belőle.De ha én nem valósítom meg akkor körülöttem az ismerőseim akik még rózsaszín ködben élnek azok biztos hogy mégúgysem.
    Érdemes kiszámolni mennyi megy el ma egy átlagembernek kajára havonta, és mennyi fog elmenni 5 év múlva globális aszály és magas olajárnál.

  95. 93 Jövőnk

    Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!

    „Egy valami viszont nagyjából teljességgel hiányzik az itt lévők tudástárából, nevezetesen az “összeomlás” folyamata,…”

    Te tudod ezt a folyamatot? Elmondanád?
    Esetleg ez le van írva valahol? (igen) Hol?

    Összeomlás folyamata konkrétan:

    Az internetről már írtam.

    Két héttel ezelőtt a kukások 3 fővel jöttek erre. Egy sofőr, kettő rakodó.
    Legutóbb már csak ketten jöttek. Egy rakodó, egy sofőr.

    A múlt évben ezer petárda durrant a közelemben, az idén csak 100.

    A helyi kisebbség bátrabb mint eddig bármikor.

    A zöldpaprika tavaly előtt (2015) 200 Ft. volt, 2016 decembeben 1000.

    A közeli Tesco-ban minden második lámpa ég.

    Ezek megfelelnek az összeomlásnak?

    Beszéltél az AK-47-ről. Ez fegyver?
    Kamionnal öltek meg sok embert. A kamion fegyver? Hatékonyan mint az AK-47?
    http://index.hu/kulfold/2016/12/19/teherautoval_a_tomegbe_hajtottak_a_berlini_karacsonyi_vasaron/
    A törvények hogyan kezelik az AK-47-et és hogyan a kamiont.

    Megyek a rétre füvet gyűjteni, ehhez kaszát és villát viszek. Van nálam fegyver? („a nyár heves a kasza…”)

    Konkrét és hasznos információknak örülök, és megköszönöm.
    Hogy hülye vagyok az ne mondjátok, nem hasznos információ, azt már tudom.

  96. 95:
    Kurva nehéz beleélni magunkat az összeomlásba. Például (csak egyetlen dolog) gondolod, hogy ha kiadod a lakásodat, be fogod tudni hajtani a lakbért, vagy kirakni a lakót? Konyhakéssel fog várni az ajtóban, amikor mész a pénzért, és a többi lakó neki fog segíteni, mert mind fog tartozni valakinek. 🙁

  97. 95 Andrew

    „Elképzelhető hogy egy olyan helyzet áll elő itt mint dél afrikáben vagy brazíliában hogy lesznek szegények és gazdagok falakkal elválasztva,…”

    Nem kell elképzelni:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ruandai_n%C3%A9pirt%C3%A1s
    Ez az eseményt sokan sokféleképpen magyarázzák, de ott és akkor azok öltek, akiknek kevés vagy semmi vagyonuk nem volt, és azokat ölték akiknek volt.
    A békétlenséget a nélkülözés váltja ki.

    Hirtelen nem tudom, de van valahol leírás a társadalom összeomlásáról. A határok lezárása, fokozott rendbiztonsági intézkedések, …

  98. 100. Tiborbá

    Hát bárcsak ott tartanánk hogy lenne Pesten 1 ingatlanom kiadva.Jelenleg ki lehet adni,csak meg kell szűrni a bérlőt. 2 havi kaució.Cigánynak, kisgyermekesnek nem kiadni.Csak munkahellyel rendelkező fiatalnak vagy külföldi diáknak.Ha végépp nem tudnám kitenni kidobatnám.Akinek meg nincs pénze és kidabatom az nem valószínű hogy peresedni fog velem, de első a szűrés.
    Egy nagyobb válság esetén más lehet a helyzet, de azt az akkori helyezet döntené el amihez akkor változtatná a stratégiát az ember.
    De ha nincs nagy geddon, akkor ki lehet adni, főiskolás külföldi diák mindig lenne.

    Inkább legyen mint ne legyen.Ha pl. lenne 2 ingatlanom és a főnök kirúgna akkor mindig maradna bevételem. Még egy válság esetén ha nincs pénz vagy jövedelemforrás az elég gyomorszorító tud lenni.De ha úgy rúgnak ki hogy frekventált helyen van 2 ingatlanom kiadva meg 5 millióm a bankba akkor nem különösebben izgulnék.De nem csak kirúgásra igaz ez hanem geddonra is.Nekem ez biztonságérzetet adna.Mellesleg jobb lenne 2 bérlőt managelni havi 1 órában mint egy tetves főnöki gárdát elviselni az ember felett egész életében:D

    Mindemellett korai nyugdíjhoz is vezethet.Egyik ismerősöm nyugdíjba ment 56 eFt-al és most is dolgozik mellette gogy legyen később.A másik 63 köröl fog nyugdíjba menni.Én elvileg 65-68 körül mennék.68 után már mi a francot élvezzek? Van még 5-10 év utazgatni.Az meg eltelik egy szempillantás alatt:C75 évesen menjek el 30 km-es hegyi túrára? Kiadott ingatlanokkal 40 évesen is nyugdíjba mehetek mellesleg kell is mert meg kellene termelni az élelmet házilag.A magyarral az a baj ismerőseim körében is hogy nem tud megállni(márakinek van).Ha 20 millája van hajt a 40-ért.Ha 40 van 80 kéne és elrepül felette az idő.Nekem 200-300Eft passzív jövedelem bőven elég lenne.Egyik ember mondta épp hogy nézzük meg a világon sokan havi 100$-ból élnek mégis boldogok.Akkor havi 600-1000$-ból itt ne panaszkodjunk.Ehhez „csak” havi 1000$-t kellene keresni munka mellett 6 évig és betolni ingatlanba.Mindig jobb mint egy életen át dolgozni 65-70 évesen nyugdíjba menni és 5-10 évet még jobbik esetben élni 😀

  99. Ma a kutyasétáltatásból épp hazafelé tartva, már a kertben égetlen durrogás fogadott engem és a kutyámat. A szomszédból jött, a kutyám elszaladt mert bemajrézott, én meg ékes magyar szitkok közt üvöltve kihívtam a rohadékot és közöltem vele hogy feldarabolom és elásom a kertben. Válasz nem jött, de azért kijött az erkélyre, és szó nélkül tűrte ahogy szidom az édesanyját.

  100. 102:
    Szerintem nem értetted meg, amit írtam.

  101. 99. n/a
    Bocs hogy válaszolok.Szerintem:
    Konkrét folyamata nincs.Nézőpont kérdése.HA úgy vesszük már összeomlott sokmenden,szar az egészségügy az oktatás,a megélhetés.De ha úgy vesszük jobban élünk mint 100 éve, még nagyobb kényelemben, nézd meg pesten az autókat, a fiatalokat mindenkinek van ideje órákat messengerezni,selfizni betonkeverés, tyúketetés és rotációzás helyett, ilyen szemszögből pedig ne panaszkodjunk.

    Én azt nevezném összeomlásnak ha elveszíted a munkádot legyél mérnök vagy segédmunkás és nem tudsz találni 1 éven belül.Azzal a rendszerrel már gondok vannak, mert mit tudsz csinálni? Jobb esetben van tartalékod és feléled de utána mi lesz.Rokonoktól sem jó már manapság kérni mert már azok is olyanok amilyenek.Szóval ha felélted és nem találsz mit tudsz tenni ,fejbelövöd magad max, mert pénz nélkül már állatokat sem tudsz venni stb….
    pl. Van 1 milliód, kirúgnak 1 év alatt feléled, de olyan lesz a gazdasági helyzet hogy nem találsz a kirúgásodtól számítva 2-3 évig munkát? Miből veszel tüzelőt stb…Akkor 1 év után kampec.

    Nálam a másik mérőszám a jövedelem/élelemre költött összeg aránya.Ha már a havi jövedelem nagy része elmegy élelemre akkor gondok lesznek(klíma ,olaj miatt) Ez a mutató folyamatosan romlik.

    Vagy csak egy gondolat: a mostani fizetésed oszd el 2-vel vagy 3-al és próbálj abból megélni 1 hónapig.LEhet hogy 3-5-10 év múlva kb. ilyen helyzet lesz.

    EZÉRT is kell mindig okoskodni, agyalni.Az első dolog egy excelben írni a kiadásokat.Villany , víz , élelem, autó stb.. hogy egyátalán lássuk hogy mi a helyzet és majd egy szűkösebb időben min lehet spórolni. PL. majd vízmelegítés hulladékgallyak télen, nyáron napenergiával, WC öblítés hulladékvízzel stb…Sokszor persze hülyeségnek tűnik de 1 napi WC öblítés legyen 50FT az egy évben 18000Ft csak a víz.Sokszor vicces de csak azért dolgozni mondjuk 3 napot egy évben hogy a szart leöblítsem egy kicsit vicces 😀 :D.
    Szóval a tartalékképzés és a kreatív spórolái technikák időszakának kell eljönnie a geddonisták számára .Nagyszüleingben még megvolt ez a hajlam.Erről itt a blogban kevés szó esik,de remélem Tiborbá idén többet ír erről:D
    Amúgy BÚÉK!

  102. Az ember alapvetően hülye és mindemellett a végtelenségig önző. A közösség, és az az által kiharcolt, megteremtett javakat élvezi. Nem gondolkodik. Az emberiség nagyobb hányada inkább tekinthető ösztönlénynek mint embernek. Minden nap ezzel szembesülök. Bejönnek a robotok, az emberek, ösztönlények munkája elvész, nem lehet őket átképezni mert hülyék. Ez hova fog vezetni? Foglalkozik ezzel valaki?

  103. 106 Dan.
    „Minden nap ezzel szembesülök. Bejönnek a robotok, az emberek, ösztönlények munkája elvész, nem lehet őket átképezni mert hülyék. Ez hova fog vezetni? Foglalkozik ezzel valaki?”

    az átlagember reggel bemegy a munkába lesi a monitort,délután hazamegy, ezt teszi 20-65 éves koráig meg sem próbálva kilépni ebből.A cégét meggazdagítja, magát elszegényíti.Na ebből nem szeretnék én kérni 40 éven át:D. Munkatársaim többsége (még aki többet is keres) nem tud félretenni mert idióta.Hova fog ez vezetni? HA majd csökken az életszínvonal akkor kénytelen lesz visszavenni az életszínvonalából sok ember.Vagy pl. facebookozás helyett vesz 20 csirkét és délutánonként azokat lesni nem a 1132-ik ismerősének a posztját hogy épp milyet szart 😀

  104. 105:
    Írok neked valami elgondolkoztatót.
    1945 telén „divatba jött” a vetkőztetés. Nem volt rendőrség. Ezért Budapest utcáira (nem a körútról beszélek) sötétedés után nem volt tanácsos kimenni, mert nem volt közvilágítás és tagbaszakadt emberek vadásztak a magányos járókelőkre. Alsónadrágra vetkőztették, és ott hagyták az utcán. Mert a használt ruha, cipő hatalmas érték volt, pénze-értéke meg úgyse volt senkinek, azokat már rég elvitték az orosz katonák. Az így nyert használt ruhákat kivitték a Tangóra (Teleki tér, használt piac) ahol értékesíteni lehetett.
    1946-ra megteremtették a rendőrséget és javult a bűnözési statisztika is. Nem volt több vetkőztetés, de a használt ruha/cipő továbbra is nagy értéket képviselt. Olyannyira, hogy a zálogházak, használt ruha üzletek virágoztak, ahova minden használható ruházati cikket bevettek készpénzért, vagy bizományban. A 70-es évekre ezek az üzletek már csak vadiúj ruhákat vettek be. A használt ruhának megszűnt az értéke. Aztán ezek is befuccsoltak, mert jöttek a nyugati használt ruhák, amiket súlyra lehetett venni bagóért. Ma már használt ruhától csak az adománygyűjtő állomásoknál lehet megszabadulni, természetesen ingyen. — Szóval ne aggódj, a nyomornak számtalan bugyra van, és amikor odaérsz, fel fogod magad találni.

  105. A válasz gyors volt. Észlelni kellene, hogy más szelek fújnak. Az emberi munkaerő kiváltható elég sok esetben. Nem az ember termel,hanem az embernek termelnek, hogy az igényeit kielégítsék. Viszont az ember csak akkor vasárlóerő, ha van miből vásárolnia. Hét és fél milliárd emberről beszélünk, akik közül nagyjából kétmilliárdan munkaképesek, persze elszórtan a világban, különböző kultúrák, és gazdasági fejlettség közt. Az átlag életkor növekszik, a technológiai fejlettség is. A dolgozni tudó emberek egyedszámából is többen kiesnek, mert kiváltják a munkájukat gépekkel. Még egyszer felteszem a kérdést, mi lesz ha világszerte HATMILLIÁRD ember nem tud mit kezdeni a szaros kis életével?

  106. 108.
    Köszi az írást a régi időkből. Akkor a ruha még érték volt.Még gyermekkoromban is 15-20 évvel ezelőtt is naghyobb érték volt egy cipő és kevesebb ruhája volt az embereknek.Pl. akkoriban egy cipőt venni nagyobb dolog volt mint manapság bemenni a kíníaiba és venni 1 -et (mellesleg ma már rendesen össze vannak ragasztva).Még 15 éve is kihordták a cipőt az emberek, ma már nem.

    Mellesleg én is szokam pulóvert és pólót venni turkálóból 250-300Ft/db mert rohadt jó pamutból vannak.(50-ből 1 ami jó)De mellette ilyenkor az Árkádban is veszek januárban olcsón 1-2 cuccot mert dolgozni mégsem megyek turkálós pulóverben:D. Nem azért veszek turkálóban mert nincs pénzem rá hanem életstílus:D

    109.
    Elvileg jön a robotok kora(bankokban is! olvass utána:blockchain, essen ki az emberek 30%-a a munkából és akkor még csak nem is beszéltünk válságról, mi lesz ha az is jön! Elég nagy munkanélküliség lesz.De a másik szemszög pedig az hogy most nincs munkaerő EU-ban. Akkor majd lesz ha az a 30% kiesik.De ez szerintem egy külön posztot érdemelne, mert nem ilyen egyszrű:D

    „Még egyszer felteszem a kérdést, mi lesz ha világszerte HATMILLIÁRD ember nem tud mit kezdeni a szaros kis életével?”

    Dan ezért kellene olyan házi technológiákat kidolgozni amivel lehet spórolni.Jövedelemforrások kiépítése.Tartalék képzése. PL ha van 10 millád és napi 1500Ft-ból meg tudsz élni mert a tökéylre fejlesztetted a spórolási technikádat akkor a félretett pénzből 18 évig megélsz.(bár ez szerintem csak egy haladónak mennne:D)
    Hogy élsz meg napi 1500Ft-ból? Megtanulsz sokmindent magadnak megcsinálni.fogkrém, mosószer-lúg,esővízgyűjtés,stb…Ha rá lennénk kényszerülve menne az de addig nem akarunk erről hallani sem.Pedig külföldön a minimalizmus irányzat egyre jobban teret nyer.

    Én sem vagyok profi ebben,de lehet a havi átlag 120-140 Eft-os kiadásomat le lehetne szorítani 80-ra. Csak persze én sem akarok leadni sokmindenből még nem muszály..de az átlaghoz képest a környezetemben előbbre járok ,mert ez egyben egy életstílus is:D

  107. Andrew a robotok kora eljött. Itt van. Sorra váltják ki az emberi munkaerőt. A dolgozó embernek fizetni kell az egészségügyi ellátását, a leendő nyugdíját. Ezt a társadalmi fenntartó rendszerek arra használták, hogy a nyugdíjkorúak nyugdíját finanszírozzák belőle, és a baleseti sürgősségi ellátást biztosítani tudják, tehát a tűzoltók, mentősök bérét és munkájuk költségeit illetve az életmentő műtéteket.

  108. 110 Andrew
    Téged nehéz kizökkenteni. 🙂
    108 Tibor bá’ szavait
    „Szóval ne aggódj, a nyomornak számtalan bugyra van, és amikor odaérsz, fel fogod magad találni.”
    én másképp is megfogalmazom.
    A munka fogalmát terjeszd ki minden létfenntartással kapcsolatos tevékenységre.

  109. 109

    Hogyhogy mit csinál a szaros kis életével? Hát kioltják egymásét, hogy a magukét egy kurtányival meghosszabbítsák. A költői kérdések mindig jók.

    Ha a gazdaság leépül és szűkül akkor az élelem, arany, takaró stb. lesz az érték.
    Ugyan a helyzet megengedhetné, hogy albérletet adjál ki, de a társadalom morálja már nem. Minden a helyzet megértésén múlik a tömegek részéről. valószínűleg az utolsó percig működni fognak a hagyományos pénzkereseti eszközök, mert az emberek semmit nem törődnek szinte semmivel.
    Engem mindenki hülyének néz, mert jelen pillanatban abból próbálok megélhetést előteremteni, ami később is jövedelmező lehet. nem beszélek a nehézségekről mert hosszú lenne. Lényeg, hogy a nagyüzemi termelés és a mai fogyasztási szokások között ez szükségszerűen csak egy fajta peremmegoldás lehet. Jó ha a hagyományos pénzkereset(dolgozol valahol vagy vállalkozó vagy) ötvöződik egy a jövőben is életképes megoldással. Ez ugyebár máris nem egyemberes történet. Az emberek tudatosodnak és egyre többen (a fizetőképes keresletből) választják a mást. Egyesek romantikából, egyesek egészségügyi megfontolásból, egyesek rendszerellenességből stb.
    Azonban még csak kaparásznak, akkor amikor már maguk mögött kellett volna hagyni egy csomó mindent. Pl. egy ilyen honlapnak nem szabadna, hogy csak 2-3000 látogatója legyen. Hanem ezen témák úgymond köztudomásúak kellenének, hogy legyenek. A jutube különféle videoinak nézettsége illetve ezek aránya megmutatja, hogy mi a valóság a fejlettségi szintet tekintve. A levegőben van a gebasz, és ez önteljesítőleg be is fog következni mikor a köztudatba kerül. Ennek nyilván lesz egy indikátora. Mivel az ingerküszöb nagyon magas, ezért vszínú egy mo.-i esemény kell, vagy valami tényleg oltári nagy durranás(atom).

    Hogy utána milyen lesz, nem tudni mert még nem volt ilyen.
    És ezt senki sem tudja. Senki nem tudja milyen egy atomrobbantás által sújtott földön gazdálkodni. Milyen klimatikus viszonyok alakulnak ki pár éven belül.

    Egy biztos, személyesen el jön a világvége, mindenkinek. Békében 100 évesen, háborúban szenvedésekkel teli világban 35 évesen. Egyik esetben sem leszünk felkészülve halálunkra, ha egész életünkben annyira rettegünk a biztosan bekövetkező pillanattól, hogy mindig félrelökjük még a gondolatot is. Megtörténik ugyebár, minek ezzel foglalkozni? Pedig olyan tudatalatti félelmeket (és persze tudatosakat is) generál a halálfélelem amiből mindezek a dolgok törvényszerűen fakadnak.
    Miért történik mindez az emberiséggel? Miért tettük ezt? Miért lettünk ilyen önzőek?
    Mi a tanulság? Hogyan csinálnánk ha elölről kezdhetnénk? Milyen gondolkodó állatfaj vagyunk?
    Ezek fontos kérdések és az ezekből nyerhető tudás az egyetlen mi megmaradhat.
    Igazi biztonságot, biztonságérzetet nem lehet nyerni olyan részinformációkból amik a létbiztonságod érzetét ideiglenesen ugyan megadják, de maga a létérzékelésed mikéntjére egyáltalán nem ad választ. Csak egy öntudatlan folytatásra törekszik. Az igazi ember és az állatok között itt kezdődik a különbség.
    Aki nem fél a haláltól nem fogja agyonütni a másikat esze-vesztett félelmében. Ha sokan vannak ilyenek egy társadalomban akkor az a társadalom nem nyírja ki magát.

  110. Ha összeomlás lesz, a régi életet nem lehet tovább folytatni.A túlélésre kell játszani. Akinek most van befektetni való pénze, szerintem a legokosabb helye egy vidéki kis falu, ahol nagy kertes ingatlant lehet bagóért vásárolni. Az újratermelésben kell gondolkozni.A nagyszüleim 1945-46-ban szinte pénz nélkül éltek két évig. De mindig volt csere- árújuk. / Tojás, dió, pálinka, tyúk, zsír stb./ Természetesen áram sem volt akkor.Tűzszerszámot, sót és néhány célirányos szakkönyvet előre be kell szerezni.Kell még egy napelemmel tölthető akkumulátor is, áramhiány esetén a világításra, vagy rádiózásra, telefon töltésre.

  111. 1o8
    Ez csak a városi létre jellemző ,nem általános emberi viselkedés,hiszen a falusi közösségekben a legnagyobb szegénységkor sem fosztották ki egymást az emberek,henem segitettek egymáson.
    Minden várost a földel kell egyenlővé tenni ,mert minden baj forrása.

    114
    A gond az,hogy hosszú az út a halálig ,sok-sok szenvedéssel teletüzdelve. A haláltól senki sem fél,sem a rákos,sem a katona-csak a szenvedéstől.

  112. 1o3
    Senki nem kényszerit rá,hogy hülyék között élj. Van a közmondás-az okosabb enged- tehát ha nem tetszik költözz el,ahol nem zavar senki.Legalább a többi hülye biorobot sem fog zavarni a munkahelyeden. 🙂 🙂 Mást ugye nem tehetsz,a világot nem tudod megváltoztatni. 🙂

  113. 114:
    Tudat alatt az emberek sokkal többen és többel vannak tisztában, mint ahogy ez látszik. Egyszerűen nem merik felhozni an tudatukig, mert valódi megoldás nem létezik. Tehát a maguk módján harcolnak a valóság ellen. Ennek klasszikus példája Mszilárd, aki intellektusának teljes bedobásával teszi ezt. Jó lehet pontosan tudja, hogy kizárólag az időskálában lehet tévedni.

  114. A NAGY TALÁNY hogy a társadalom összeomlása után, hogy fognak viselkedni az emberek. Azt nagyon hamar észreveszik, hogy nincs rendőr. Nincs bíróság. Mindenkinek önmagát kell megvédeni, és a legokosabb, ha az ismerősök, rokonok, szomszédok összefognak. De hogy ez hova vezet, azt nem lehet kitalálni. Azzal még semmit se oldottál meg, ha tartalékokat gyűjtesz, mert ha ezt észreveszik, kirabolnak. A tartalékokat meg is kell védeni, amiben a törvény nem segít, mert nem lesz törvény. Szóval a gondolat fűzésben erre felé kell tartani.

  115. Egy faluban, ahol mindenki ismer mindenkit, sok rokoni és baráti kapcsolódás van, biztosan könnyebb megszervezni a rendet.Csak összefogással lehet túlélni. Esetleg közös termelésben is lehet gondolkodni.

  116. 116: „Minden várost a földel kell egyenlővé tenni ,mert minden baj forrása.”

    :-O :-O :-O :-O

    2017-et írunk, ember!

    Honnan fog jönni az internet a számítógépedbe, ha nincsenek városok?

  117. 121.
    A faszomból 🙂 Internet nélkül is volt élet, nekem pár éve van csak ,de most sem használom másra, csak kikapcsolodásra.Simán megvagyok nélküle.
    Az internet csak mégjobban elterjesztette a globalizációs kort , a rengeteg agybajos információt,végtelen reklámot,bűnőzést.A szélhámosok és propagandisták kánaánja.
    Az internettől hülyül csak meg igazán az ember.

  118. Néni,
    Négy éve élek falun. Kívülről jött városiként kicsit máshogy látom a falusi összetartozásban rejlő erőt, lehetőségeket. Negatívan. Bizony falun is, mint a városban, tolvajtól a hiszékenyig mindenféle ember megtalálható. Ott verik át egymást ahol érik, mosolyogva, hát veregetve, na persze nem mindenki. Az mára nosztalgia, hogy a falu népe összetartó.
    Az nehezen jön össze, hogy az évi rendes nyíltszín bográcsozáshoz a tíz, száz hektár erdővel rendelkezőktől a főzéshez szükséges famennyiség meglegyen. Nem azért mert nem adnák önzetlenül. Hanem annyi sérelem, szerteágazó érdekrendszer szabdalja a falut, ezért inkább arra fogadnék, hogy összeomláskor rövid időn belül egymásnak esnek. Ma már a földek nagyon nagy része nem a falu ill. lakói tulajdonában vannak. Városi gazdagok birtokolják. Más. Honnan lesz megfelelő egyedszámú állatállomány. Kik, mikor hogyan szaporítják fel az igavonó állat létszámot? Ahhoz évek kellenek. Orvos és gyógyszerek nélkül a mára kitenyésztett állatok javarészt életképtelen.
    Karácsony napján ikerbárányok születtek. Az anyának nem indult meg a teje, a bárányok éhen haltak. Kolosztrumot sem tudták kiszívni. Szilveszterkor másik ellés volt. Mire megellett, a báránya elpusztult. Pedig ez egy keresztezett állomány. Nemhogy felszaporítani nem lehet egy összeomláskor a háziállatok létszámát, az inkább csökkenni fog. Amelyik nem döglik meg azt majd megeszik.
    Lassú vagy gyors összeomlás? Annyira biztos nem lesz lassú, hogy másik életformát kialakíthassunk.
    Konyhakertek eltartó ereje. Ugyan már. Zárolt magok nélkül, vegyszerek nélkül, trágya nélkül, kézi földmunka végzésére kialakult izomzat nélkül? Esélytelen próbálkozás.

  119. 122: „Az internet csak mégjobban elterjesztette a globalizációs kort , a rengeteg agybajos információt,végtelen reklámot,bűnőzést.A szélhámosok és propagandisták kánaánja.”

    Nem lehet, hogy szalmabábokat kergetsz?

  120. 122: „Az internettől hülyül csak meg igazán az ember.”

    Szerintem pedig az internet „feltalálása” és gyors elterjedése az írásbeliséghez fogható mérföldkő az emberiség történelmében.

    A tudásmegosztás olyan új szintje jött létre, aminek a jelentőségét a többség alulbecsüli, annak ellenére, hogy nap mint nap használja, és profitál belőle.

  121. 124
    Nem.Ez verte szét az oktatást is. A gyerek feje telitödött mindenféle hülyeséggel ,ami pedig már tele van,elég nehéz még rátölteni.

  122. 125

    ”A tudásmegosztás olyan új szintje jött létre, aminek a jelentőségét a többség alulbecsüli, annak ellenére, hogy nap mint nap használja, és profitál belőle.”

    Hát hogyne!A hülye ufolényes világmegváltos és a globális felmelegedés svindli féle videokat milliárdan lájkolják, mig a tudományos és hiteles előadásokat pár százan . Érdekes ,mintha nem érződne eme hatalmas tudásmegosztásnak az eredménye … 🙂 Az információ megosztás nem egyenlő a tudással és hiteleséggel !!!
    inkább a tömeghülyités illik erre szigoruan a tényeket szem elött tartva

  123. 127: De, érződik a tudásmegosztás eredménye.
    Én például két szakmát is kitanultam olyan szintig az internet segítségével, hogy el tudtam helyezkedni vele.
    És azóta is folyamatosan képzem magam.

    A lányom angol nyelvű youtube-csatornákat követ, ahol korabeli lányok varrnak. És az interneten keresztül tanul. Meg néha a dédnagymamájától is. A kettő szépen megfér egymás mellett.

    Az internet nem veri szét az oktatást. Az oktatásnak kellene végre észrevennie, hogy elmúlt a XIX. század.

    Tibor bá’ honlapján is van egy csomó hasznos tudás, csak meg kell tanulni kiválogatni a zajból. 🙂

  124. 119
    Igazad van Tiborbá.
    De nem feltétlen kell egy totális összeomlásra készülni.Ott a többség elvérzik ugyis.
    Mondjuk jön egy 2008-as vagy duplája nagyságú válság, amikor még nem omlik össze a törvény és a rendőrség. Tegyük fel kirúgnak a munkából. Hogyan éled meg ha nincs pénzed: gyomorgörcsel fél év után lehet éhenhalsz. De tegyük fel van 10 millió tartalékod: Még örülsz is hogy kirúgnak mert marad idő a természethez közel kerülni. Délutánonként nem munkahelyen dolgozol hanem a csirkéket eteted , tüzelsz a kandallóba és újságot olvasol , magasítod a kerítést,mindezt még megtheted 10 millióból cirka 10 évig.(tudom nem ilyen idilli )

    Persze totális összeomlás esetén ha fordulsz be a fával megrakott kocsival lehet hogy már a falu bejáratánál várni fognak fejszével hogy elvegyék azt.Stb…

    DE az emberek többsége még a kisebb (2008 vagy duplája típusú) váságra sincs felkészülve ahol még nem ölnek az élelemért és van rendőrség.Épp most hallgattam egy előadást amiben mondták hogy a magyarok felének nincs még 1 havi tartaléka sem. És sok olyannak sem aki havi több 100 ezret keres, mert mind elkölti.Nem jobb a helyzet a „gazdag” USA-ban sem.Rengeteg napról napra élő van(és hiteles, de ez egy külön posztot érdemelne)
    Szóval én azért beszéltem a tartalékképzésről mert ez az első fokozat. Az emberek többsége még erre sincs felkészülve nemhogy egy totális állami, társadalmi összeomlásra.Előbb legyen meg a felkészülés,tartalékképzés egy kisebb összeomlásra utána beszélgessünk a durvábbról:D

    Más:Amúgy az aggasztó ahol én lakom 6000-es település és csak az alvégben voltak cigányok eddig.Mióta szaré húgyé van eledó kockaház és támogatják őket azóta a felvégbe az utcánkba is kezdenek beszivárogni 2-3 család. Ez nem jó jel. Főleg összeomlás idején….

  125. Kedves Néni és Többiek!
    Lehet a 77-ben nem volt elég egyértelmű de végre van egy preppereknek hasznos összeomlásra passzoló Lakossági pályázat : GINOP-8.4.1/A-16 !!!

    Ezzel 0% kamat mellett 10% önerővel, összesen 1-10m Ft közötti bármilyen energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztést meg tudtok valósítani. Kezdve a ledes izzók cseréjétől a napkollektorig vagy napelemig, a fűtéskorszerűsítésen át az ablakcseréig vagy szigetelésig stb. Még a tavalyi számlákat is el lehet számolni vele! A legjobb benne, hogy a 105 milliárd Ft 75%-át mi családi házas prepperek költhetjük el! 🙂

    Akár át lehet álni szigetüzemre vele teljesen önfenntartó áram valamint fűtés-hűtés és melegvízre!

    Szerintem hülye aki ezt most meg sem próbálja kihasználni.

    Egy rövid de átlátható összefoglaló róla: http://www.rpe.hu/palyazat/lakoepuletek-energiahatekonysaganak-es-megujulo-energia-felhasznalasanak-noveleset-celzo-hitel-ginop-8-4-1a-16/
    A pályázat anyaga pdf-ben: http://nvsolar.hu/wp-content/uploads/2016/11/GINOP-8.4.1A-16_Termekleiras_Tarsadalmi_egyeztetes.pdf

    Még hétvégi házra is igénybe lehet venni! 🙂

  126. 123:
    Egyetértek veled. Minden más csak álom.

    28:
    Ez a kulcs mondat a vitában: „….. honlapján is van egy csomó hasznos tudás, csak meg kell tanulni kiválogatni a zajból.

  127. 128
    Gondolom a szakdiplomákat online küldték ,és a minősitést,amit fel kellett mutatnod a munkaadónak… 🙂

    Az én fiam online kurvákkal cseveg és igencsak magasak emiatt a telefonszámláim.
    Továbbá sokkal több ember esik szélhámosok áldozatává ,trend és reklámpöcegödörré ,mint amennyi hasznos tudást tudna magába szivni a netről valaki az életfeltételeinek a javitásához vagy a közösség empátiájának a nőveléséhez.
    Az emberek net nélkül keresték egymás társaságát, ma lefényképezik magukat és felteszik a fészbukra és lájkolják egymást.

  128. 132. „Az én fiam online kurvákkal cseveg és igencsak magasak emiatt a telefonszámláim”

    Ezek szerint az én szabadelvű nevelésem jobban működik, mint a te szigorod? 😛

    Szakdiplomát nem szereztem, de nincs is rá szükség, elég volt meggyőzőnek lenni az állásinterjúkon, megoldani a „házi feladatot”, és utána bizonyítani a próbaidő alatt.

  129. Nem ,azota nem internetezik és máris tisztább az elméje és egyfolytában barkácsol 🙂 🙂

  130. 95. Az olajar miatt mar nem lesz gazdasagi vilagvalsag..
    Energiahordozo szerepe alkonyuloban….az alternativ energia miatt….
    Mar gazdasagtalanul is ebbe fektetnek.a gazdagabbak., aldoznak..ra, hogy ne maradjanak le……:-) ..
    A palaolaj stabilazata es lefojtotta..az arat es lefogta az OPEC
    „Spekik” kezet.l…

  131. 135:
    Nem te vagy az egyetlen, akinek nincsenek ékezetei, de legalább a többi tényezőre ügyelnél. Nem lehet megérteni az írásodat az első két olvasásra. Harmadszor meg nem olvasok el semmit. Szóval mi a fenét akartál közölni velünk?

  132. 95 Andrew, azt ugye tudod, hogy a mai alacsony aranyár a papíraranyra vonatkozik és így az alacsonyabb olajár is „papírolajra”. Próbálna meg az ember bemenni egy ékszerészhez a papíraranyával (certifikáttal), hogy készítsen belőle szép láncot vagy ékszert – vagy próbálna meg valaki „papírolajával” fűteni a lakást, megfagyna.
    A bitcoin pedig csak addig működik, amíg üzemel a tőzsdéjük és van aki elfogadja – van internet.
    Másra nem jó, csak szemlélteti mi fog történni a nemesfémárakkal, ha a futures piacon keresztüli árlenyomás abbamarad és az emberek pénzből, ingatlanból nemesfémeket vesznek.
    Bányászok tapasztalatai szerint ma már nem lehet tízezreket keresni forintban sem bányászattal.

    A svájci tévében a múlt héten volt egy lakossági ismeretterjesztő film, hogy milyen lesz az élet elektromos áram nélkül. Kellemetlen. http://www.srf.ch/play/tv/kultur/video/blackout-tag-1-der-strom-faellt-aus?id=a79f7e42-c5c7-483d-ab04-64fe19122fc2

  133. Most gondolj bele hogy sehol e világban, úgy ahogy ezen a honlapon sincs egy témában teljes egyetértés. Na már most, egy közösségen belül a nézeteltérések és egyet nem értések nem felejtődnek. Elraktározódnak, és fokozódik egy bizonyos idő után az ellentét. Az egy csoport ketté válik, az a kettő pedig egymás ellen fog harcolni egy rövid idő után. Megbízható ember nem él ezen a földön, ilyen nincs, nem volt soha, és nem is lesz.

  134. 138 Dan

    Hát mincs egyetértés.
    Lásd 135 hozzászólás -olaj miatt szerinte nem lesz semmi-más szerint nemsoká nagy gebasz.
    Lásd:elektromos áram.Egyesek szerint berobban a megújuló, mások szerint nemsokára a németeknél sem lesz nemsokára áram.
    Klíma…..

    Szerintem mindenki az eddig évek változásai alapján próbáljon következtetni.Én olyanokkal találkozok itt és ismerősöknél is aki vagy hurráoptimista és vak vagy csak a totális összeomlást látja. Szerintem a kettő véglet közöttire van a legnagyobb esély, erre kellene fókuszálni.

    ——
    Egyébként arra csináltak kalkulációt hogy ha atommal hűtik majd a légkört és bejön ilyen -20°C mint hétvégén, akkor a -8°-10°C fok átlaghőmérsékletcsökkenéssel mit okoz majd egy ilyen hétvége .Lehet akár -40,-50°C is? Vagy egyátalán a telek miylenek lesznek? Mert globálismelegedés ide vagy oda télen a föld távolabb van a naptól vagy a dőlésszöge más (most nem tudom melyik de mindegy), és egy atommal pluszba lehűtött légkör esetén nem lesznek extrém hideg telek? Főleg ha nem lesz pára a levegőben?
    Rockefellerék majd orrba szájba rakhatják a kandallót télen 😀
    Nem értek hozzá csak kérdem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük