(2024) Újra Fukushima

Tibor bá’ online

 

k001Két napja megint földrengés volt Fukushima térségében, nem is akármilyen, hosszú másodpercekig tartott és 7,3 volt ez erőssége. Ennek következménye volt, hogy a fukishimai atomerőmű harmadik reaktoránál a 2544 darab elhasznált fűtőelem hűtése 90 percre leállt. Semmi baj, mert a hűtővíz mindössze 28,7 °C-ra melegedett fel, miközben a megengedett határérték 65 °C. Hogy a hűtővíz hőmérséklete ezt elérje, ahhoz több, hűtés nélküli napra lenne szükség. Baj tehát egy se. Illetve van, de nem a laikusok számára. Ugyanis senki se tudja, miért állt le a hűtés, illetve miért állt le a szivattyú, és ez igazán nyugtalanító. A rossz emlékű balesetből ugyanis azt mindenképpen meg kellett volna tanulni, hogy ilyesmi semmilyen körülmények között ne fordulhasson elő. Most 90 percre előfordult.

Volt cunami is, de csak egyetlen egy, 1 méteres hullám formájában, aminél nagyobbra számítottak. Minden esetre úgy tűnik, hogy a japán atomerőművek sorsa nem a japánok, hanem a természet kezeiben van, és ez nagyon nem megnyugtató.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

10 gondolat erről: „(2024) Újra Fukushima

  1. Már nem tudnak mit csinálni a romokkal, gyanítom, hogy a legfőbb fegyverük az imádság.

  2. 2 – Bazs:
    A „fails” egy kicsit mást jelent.
    😀

  3. Kiegészítés:

    ez egy másik site (Fukushima Daiini és nem Fukushima Daiichi), ahol szintén már a 2011- es katasztrófa óta „állnak” a reaktorok-
    hogy az „állás” mennyi vizet is fogyaszt illetve a pihentetőmedencékben lévő kiégett fűtőelemeket mennyi ideig kell még hűteni- azt valószínűleg az sem tudja, aki anno úgy döntött az emberiség nevében, hogy érdemes áramtermelés hasznából belevágni egy 700 millió éves felezési idejű történetbe.

  4. bizony, Fukusimában folyamatosan áll a bál, csak már nem szerepel a címlapon. a sugárzó anyaggal még mindig nem tudtak kezdeni semmit, megközelíteni sem nagyon tudják, mármint robotkkal sem – szeretném hangsúlyozni, hogy a baleset 2011-ben (!!!) történt.
    gyakorlatilag az egyetlen dolog amit csinálnak, hogy szivattyúzzák oda a vizet hűtésre. csakhogy ez nem egy zárt rendszer, műholdfelvételeken mindenki láthatja az irdatlan mennyiségű tartályt, amit az erőmű területén halmoztak fel már eddig is, mert nincs hova tenni máshova, a sugárszennyezett víz folyamatosan szivárog a talajba és a tengerbe, kínjukban egy föld alatti beton záróréteget akartak építeni (lehet hogy már készen van? nem néztem utána), de a legnagyobb gondjuk az, hogy igazából azt sem tudják hol szivárog …

    már vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Fukusima rosszabb mint Csernobil, azonkívül (bár én ebbe nem látok bele annyira) azt is mondják, hogy bár a japánok híresek a jól szervezettségről, és itt is dícsérték őket eleinte, gyakorlatilag ők is sokáig sumákoltak (illetve még most is), és inkább beszélhetünk kudarcról, mivel ahol nem standard problémákkal találkoztak, nem tudtak jól reagálni.

    ezek nagyon kemény szavak, de mint korábban mondtam, a baleset 2011 elején, azaz 5 és fél évvel ezelőtt történt, és gyakorlatilag még most is a hűtés megszervezéséről/fenntartásának problémáiról beszélünk – ez csupán a stabilizációs fázis, hol van akkor még a kárelhárítás/felszámolás ????

  5. 6:
    Már évekkel ezelőtt bejelentették, hogy a felszámoláshoz kell 50 év.

  6. Az interneten régebben láttam egy világtérképet a hatás szétterülést az egész csendes óceáni térségben, a fekete színtől a világossárgáig. California narancssárga színű.

    Az óceánok vizéből származik az emberi élethez nélkülözhetetlen jód – körforgás legnagyobb része.

    Most akkor mi legyen?
    Mit együnk?
    A szántóföldjeinbe mikor épül be a szennyezés?

    Új emberi szelekciós evolúció vette kezdetét?
    Ki volt a katasztrófában a felelős? Mi volt az oka?

    Mert mint tudjuk, Csernobilt is emberi tényező okozta és nem a véletlen, a természet.

    Annyira miért kell „nekünk” az a Paks II. eleve gazdaságtalan kilátással?

  7. Németországban 2020-ra megszűntetésre, leállításra elrendelt atomerőművek tulajdonosai kártárítést kérnek.
    Vajon le lehet állítani egy atom erőművet? Nem hiszem

  8. 9:
    Persze, hogy le lehet, csak utána is hűteni kell jó néhány évig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük