2023-03-27 nap bejegyzései

(4158) Moszkvai temetés

Tibor bá’ fordítása online

Moszkvában Xi és Putyin eltemette a Pax Americanát

Írta: Pepe Escobar
(sz: 1933.02.11.)

Ami Moszkvában történt, az nem más, mint egy új Jalta, ami egyébként a Krímben van. De ellentétben Franklin Roosevelt amerikai elnök, Joseph Sztálin szovjet vezető és Winston Churchill brit miniszterelnök 1945-ös, a Szovjetunió által irányított Krím-félszigeten történt jelentős találkozójával, vitathatatlanul öt évszázad óta ez az első alkalom, hogy egyetlen nyugati politikai vezető sem határozza meg a globális helyzetet.

Napirend: Xi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök vezeti a többoldalú, többpólusú show-t. A nyugati vezetők bármennyire alkalmazhatják a sírós rutinjukat: semmi sem változtatja meg e fejlődő világrend látványos optikáját és alapjait, különösen a globális délen.

Hogy Xi és Putyin mire készül, azt a csúcstalálkozó előtt részletesen kifejtették, maguk az elnökök által írt két külön véleményben. Mint egy erősen szinkronizált orosz balett, Putyin vízióját a People’s Daily in China ismertette, a „jövőhöz kötött partnerségre” összpontosítva, míg Xiét az Orosz Közlönyben és a RIA Novosztyi weboldalon tették közzé, és egy új fejezetre összpontosítva. együttműködés és közös fejlesztés címen.

Már a csúcstalálkozó elején Xi és Putyin beszédei a NATO-tömeget a düh és az irigység hisztérikus őrületébe sodorták: Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője tökéletesen megragadta a hangulatot, amikor megjegyezte, hogy a nyugat „habzik. .”

Az Orosz Közlöny hétfői címlapja ikonikus volt: Putyin körbejárta a „nácimentes” Mariupolt, beszélgetett a lakosokkal, Xi különvélemény oldala szerint. Dióhéjban ez volt Moszkva szűkszavú válasza a washingtoni MQ-9 Reaper mutatványra és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC)  törvénytelen trükkjeire.

Első „informális” találkozójukon Xi és Putyin nem kevesebb, mint négy és fél órán át beszélgetett. A végén Putyin személyesen elkísérte Xit a limuzinjához. Ez a beszélgetés volt az igazi: a többpólusú vonalak feltérképezése,  ami az ukrajnai megoldással kezdődik.

Előreláthatólag nagyon kevés szivárgás történt a tanácsadó részéről, de az Ukrajnával kapcsolatos „mélyreható csereprogramjukon” elég jelentős volt. Putyin udvariasan hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja Kína álláspontját, amelyet Peking 12 pontos konfliktusrendezési tervében fejez ki, amit Washington teljesen elutasított. De az orosz álláspont továbbra is vaskalapos: demilitarizálás, ukrán semlegesség és az új tények rögzítése.

Ezzel párhuzamosan az orosz külügyminisztérium teljesen kizárta az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország szerepét a jövőbeni ukrajnai tárgyalásokon: nem tekintik őket semleges közvetítőknek.

A következő nap az üzletről szólt: az energiától és a „katonai-technikai” együttműködéstől az Eurázsián áthaladó kereskedelmi és gazdasági folyosók hatékonyságának javításáig.

Oroszország már most is az első helyen áll Kína földgázellátásában, Türkmenisztánt és Katart is megelőzve. Ennek nagy része a Szibériából Kína északkeleti Heilongjiang tartományába vezető, 3000 km hosszú Power of Siberia vezetéken keresztül érkezik, amit 2019 decemberében indítottak el. Tárgyalások a Power of Siberia II., a Mongólián keresztül vezető csővezeték gyorsan halad.

A csúcstechnológiával kapcsolatos kínai-orosz együttműködés tető alá kerül: 79 projekt több mint 165 milliárd dollár értékben. A cseppfolyósított földgáztól (LNG) a repülőgépgyártáson át, a szerszámgépgyártásig, az űrkutatásig, az agráriparig és a korszerűsített gazdasági folyosókig minden.

A kínai elnök kifejezetten kijelentette, hogy az Új Selyemút projekteket az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (EAEU) szeretné kapcsolni. Ez a BRI-EAEU interpoláció természetes evolúció. Kína már aláírta a gazdasági együttműködési megállapodást az EAEU-val. Szergej Glazjev orosz makrogazdasági stratéga ötletei végre meghozzák a gyümölcsöt.

És végül, de nem utolsósorban, új törekvés lesz a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolások irányába – Ázsia és Afrika, valamint Latin-Amerika között. Valamilyen gyakorlati okokból Putyin jóváhagyta a kínai jüan szerepét, mint az új kereskedelmi valutát, miközben az arannyal és/vagy nyersanyagokkal fedezett új tartalékvalutáról szóló összetett viták folytatódnak.

Ez a közös gazdasági/üzleti offenzíva összefügg az összehangolt Oroszország-Kína diplomáciai offenzívával, amelynek célja Nyugat-Ázsia és Afrika hatalmas területeinek újjáépítése.

A kínai diplomácia úgy működik, mint a matrjoska babák, a finom üzenetek továbbításában. Korántsem véletlen, hogy Xi moszkvai útja pontosan egybeesik az amerikai „Sokk és félelem” 20. évfordulójával, valamint Irak illegális inváziójával, megszállásával és elpusztításával.

Ezzel párhuzamosan több mint 40 afrikai delegáció érkezett Moszkvába Xi előtt egy nappal, hogy részt vegyen az „Oroszország-Afrika a többpólusú világban” parlamenti konferencián, a jövő júliusi második orosz-afrikai csúcstalálkozó előkészületeként.

A Duma körüli terület úgy nézett ki, mint a régi el nem kötelezett mozgalom (NAM) idején, amikor Afrika nagy része nagyon szoros antiimperialista kapcsolatokat ápolt a Szovjetunióval.

Putyin pontosan ezt a pillanatot választotta több mint 20 milliárd dollárnyi afrikai adósság leírására.

Nyugat-Ázsiában Oroszország és Kína teljesen szinkronban működik.  A szaúdi-iráni közeledést valójában Oroszország indította el Bagdadban és Ománban: ezek a tárgyalások vezettek a pekingi megállapodás aláírásához. Moszkva koordinálja a Szíria és Törökország közötti közeledési megbeszéléseket is. Az orosz diplomácia Iránnal – jelenleg stratégiai partnerségi státusz alatt – külön pályán van.

Diplomáciai források megerősítik, hogy a kínai hírszerzés saját vizsgálatai révén mára teljes mértékben biztosított arról, hogy Putyinnak óriási népszerűsége van Oroszországban, sőt az ország politikai elitjében is. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltó összeesküvések szóba sem jöhetnek. Ez alapvető volt Xi és Zhongnanhai (Kína párt- és állami tisztviselők központi főhadiszállása) azon döntése szempontjából, hogy Putyinra, mint megbízható partnerre „fogadjanak” a következő években, tekintettel arra, hogy indulhat és megnyerheti a következő elnökválasztást. Kínát mindig a folytonosság érdekli.

A Xii-Putyin csúcstalálkozó tehát végérvényesen megpecsételte Kínát és Oroszországot, mint hosszú távú átfogó stratégiai partnereket, akik elkötelezettek a komoly geopolitikai és geogazdasági verseny kialakítása mellett a hanyatló nyugati hegemónokkal szemben.

Ezen a héten ez az új világ született Moszkvában. Putyin korábban ezt új gyarmatellenes politikaként határozta meg. Most többpólusú elrendezésként van kirakva. Az út a Pax Americana maradványainak lerombolása felé vezet.

Moszkva, amely végre üdvözölte a tavasz első napsütéses napjait, ezen a héten bemutatta a „heteket, amikor évtizedek történnek”, összehasonlítva az „évtizedekkel, amikor nem történik semmi”.

A két elnök megrendítően búcsúzott egymástól:

Xi: „Most olyan változások vannak, amelyek 100 éve nem történtek meg. Amikor együtt vagyunk, mi hajtjuk ezeket a változásokat.”

Putyin: „Egyetértek.”

Xi: „Vigyázz magadra, kedves barátom.”

Putyin: „Biztonságos utazást kívánok!”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________