2023-03-08 nap bejegyzései

(4131) III. v.h.

Tibor bá’ fordítása online

Gilbert Doctorow

Szép lassan beköszönt a harmadik világháború

(sz: 1933.02.11.)

Most, hogy a www.smotrim.ru újra elindult, belemerültem az orosz hírekbe, amelyek az elmúlt pár napban külön árucikkeket tartalmaztak, vagy a franciák napi híreket, amelyek őszintén szólva baljóslatúak. Miért baljós? Mert megfelelnek a harmadik világháború ismertetésének, ami a legutóbbi orosz talkshow-k szerint már elkezdődött, és hamarosan átáll a hibrid háborúból a forró háborúba.

Néhány nappal ezelőtt az orosz hírek hat Yars ICBM-ről mutattak be képeket, amelyek önjáró hordozókon begurulnak Moszkvába.A Yars azoknak, akik nem ismerik az orosz rakétacsaládokat, a jelenlegi orosz stratégiai nukleáris csapásmérő erő gerincét jelentik.2007-ből származnak, és számuk szerepel a már leselejtezett New Start fegyverkorlátozási szerződésben.Ezeknek a szilárd tüzelésű háromfokozatú rakétáknak hatótávolsága 12.000 km, és több robbanófejet (MIRV) hordoznak. A kerekes kilövőegység 100 tonnát nyom, és ennek megfelelően gondosan választották ki a városba vezető útvonalukat.De mit keresnek Moszkvában?

A Vesti riportere elmondta, hogy a Győzelem napi felvonulásra való felkészülés miatt hozták oda őket.Ez azonban május 9-én van, így a két hónappal előbbi érkezés felkelti a figyelmet.

Ma az orosz hírek arról értesítenek, hogy az Egyesült Államok közismert „Végítélet bombázója”, hivatalosan Boeing E-4 Advanced Airborn Command Post, amely atomháború esetén katonai műveleteket képes felügyelni, ma szállt le Izlandon,útban Európa felé.Európába?Miért fog itt állomásozni egy Végítélet repülőgép, hacsak az Egyesült Államok és a szövetséges erők nem dolgoznak ki egy nukleáris forgatókönyvet?

Érdemes megemlíteni mást is, amit ma nem találsz a New York Timesban vagy a Frankfurter Allgemeine-ben: tegnap lezárták a polgári légi forgalom elől a Pétervár feletti, és a város 200 km-es körzetében lévő légteret.Akkor még nem adtak magyarázatot, de ma a mail.ru röviden közölt egy cikket, amelyben kifejtette, hogy titkosszolgálati jelentések érkeztek egy esetleges ukrán dróntámadásról.Eközben Moszkva ma azt állította, hogy megtalálta a Moszkva megyében lelőtt drón töredékeit, amelyeken ukrán katonai jelek voltak láthatók.Minden ilyen támadást az európai Oroszország kellős közepén közvetlen provokációnak kell tekinteni.

Az orosz hadsereg azonban tegnap és ma olyan sokkal komolyabb provokációkkal állt elő, amelyeket az ukránok a Donbászban és a Dnyeszteren túli (orosz járőrözött terület Moldovában) terveztek.Az orosz hadsereg részleteket közölt a Kramatorszkba szállított mérgező vegyi anyagokról, amelyeket az ukránok terveztek a légkörbe juttatni, hogy megmérgezzék a Donyeck megye ukránok által megszállt részén található város lakosságát. Bizonyíték lehet az Oroszország vegyi támadást hajtott végre, ahogy az amerikai és brit erők tették Szíriában három évvel ezelőtt, amikor az Aszad-kormányerők civilek elleni feltételezett támadását rendezték és filmezték.Csak ezúttal a vegyszerek valódiak lennének, és sok civil kerülne veszélybe.Az orosz hadsereg a mai napon részletes közleményt is kiadott azokról a radioaktív anyagokról, amelyeket az ukránok éppen most szállítottak vonaton Moldovába, hogy hasonló provokációt indítsanak el, amely az oroszoknak róható fel.

Eléggé nyilvánvaló, hogy ezeket az aljas támadásokat miért éppen most készítette elő az ukrán hadsereg – hogy elvonják a figyelmet Bahmut közelgő bukásáról, amelyet az elmúlt hetekben több mint 20.000 áldozattal megvédték.

A fent említett szándékolt „hamis zászló” műveletek megközelítik az őrültek birodalmát. Ebben az értelemben tökéletesen tükrözik Zelenszkij és neonáci munkatársai mentalitását, valamint Nuland és Zelenszkij szponzorainak őrültségét az Egyesült Államok külügyminisztériumában.

Ahogy az elején mondtam, ezek a válogatott tények külön-külön véve aggasztóak. Mindent egybevéve nyomós okot adnak arra, hogy ennek a háborúnak a lehető leghamarabb Zelenszkijre kényszerített tárgyalásokkal kell véget vetnie. A Wall Street Journal az elmúlt napokban arról számolt be, hogy Macron és Scholz is zárt ajtók mögött azt mondták neki, hogy ideje leülni az oroszokkal. Talán amikor a demokraták átveszik a hatalmat. Donald Trump legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos üzenetét 4 millióan látták az Egyesült Államokban. Azt mérlegelik, hogy ez a logika hogyan használható a 2024-es választásokon, akkor meglátják majd a döntés bölcsességét is. Sürgetni kellene a tárgyalásokat, mielőtt elszabadul a pokol.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________