2023-03-06 nap bejegyzései

(4130) Az ukrán gazdaság

Tibor bá’ fordítása online

Der Spiegel

Az ukrán gazdaság nem áll le

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a télen sötétségbe és hidegbe akarta taszítani Ukrajnát. De az ország gazdasága továbbra is fennmarad, a szupermarketek polcai teli vannak. Hogyan sikerült Ukrajnának?

Írta: Benjamin Bidder és Michael Kröger
(sz: 1933.02.11.)

Amikor Nyugat-Ukrajnában ismét elmegy az áram, Maxim Ivanov üzlete zúgni kezd a dízelgenerátortól egy Lvivtől délkeletre fekvő város irodája előtt.

A kolosszális törökországi gép neve „Teksan Jeneratör”, és 80 kilowatt áramot ad le, ami bőven elegendő a 350 alkalmazottat foglalkoztató cég működéséhez. Ez elég Vlagyimir Putyin orosz elnök terveinek a meghiúsításához, Ivanov legalábbis így látja.

Informatikai cége, az Aimprosoft programozókat, web designereket és termék menedzsereket alkalmaz. Ügyfeleik általában olyan nyugat-európai cégek, amelyek vonakodnak felvenni saját technikai dolgozóikat, vagy már nem találják meg a szükséges szakértelmet a hazai munkaerőpiacukon. A háború ellenére Ivanov ügyfeleinek nem kell aggódniuk az indokolatlan késések miatt. Függetlenül attól, hogy Oroszország egy nagy erőművet vagy egy közeli átrakóállomást céloz meg, az Aimprosoft tovább működik, köszönhetően a generátornak és a 10 napra elegendő dízelkészletnek.

Amikor Putyin egy évvel ezelőtt elindította invázióját, kezdeti célja Kijev gyors elfoglalása volt. Ám amikor ez túlságosan ambiciózusnak bizonyult, és a többi háborús célja is elhalványulni kezdett, Ukrajna infrastruktúráját vette célba. Tavaly ősztől orosz rakéták és kamikaze drónok százai támadták az ukrán elektromos hálózatot, megsemmisítve az erőműveket és az alállomásokat. December végén Lviv 700 000 lakosa 90 százalékának már nem volt elektromos ellátása. Ukrajna városaiban gyakran megszakadt a távfűtés, és még a fővárosban, Kijevben se volt elérhető a vezetékes víz. Az orosz támadás következményei a világűrből is láthatóak voltak. Az éjszakai fotók azt mutatták, hogy Ukrajnában kialudtak a fények.

Egyenértékű egy atomreaktorral

De az ország ezen a télen nem állt le a hidegben és a sötétségben. Az apokalipszis soha nem érkezett meg. És ennek egyik oka a generátorok voltak. Olyan nagyobb cégek előtt, mint Ivanov cége, az Airprosoft, halk zümmögés volt hallható fodrászszalonok és kávézók előtt. 2022 utolsó három hónapjában az ország mintegy félmillió áramfejlesztőt vásárolt külföldről, valamint napelemes akkumulátorblokkokat olyan cégektől, mint az EcoFlow és a Bluetti. Összességében az áramtermelő berendezések egy atomreaktornak megfelelő mennyiségű energiát termelnek. Stratégiailag pedig még értékesebbek, mivel Oroszország nem tudja egyetlen csapással elpusztítani vagy szárazföldi támadással leigázni őket.

A generátorok gyors terjedése több, mint az ukránok vasakaratának szimbóluma. Az Ivanovhoz hasonló cégvezetők kitartása feltétlenül szükséges, ha az ország továbbra is ki akar állni az orosz megszállók ellen a csatatéren. Ukrajnának végül is egyedül kell összekaparnia a bevételeket gyorsan növekvő védelmi költségvetéséhez. Kijev továbbra is minden hónapban több milliárdos támogatást kap az Egyesült Államoktól és európai partnereitől, de nagyon odafigyelnek arra, hogy ezt a támogatást kizárólag nem katonai költségvetési kiadásokra fordítsák. Ukrajna saját adóbevételei ma már szinte kizárólag a hadseregbe folynak be. És ezt az áramlást nem szabad megszakítani.

De ez nem könnyű. Ukrajna gazdasági teljesítménye tavaly drámai mértékben visszaesett. Amellett, hogy emberek milliói hagyták el az országot, Kelet-Ukrajna legfontosabb acélgyárai vagy megsemmisültek, vagy most orosz megszállás alatt állnak. Csak az IT-szektor növekszik tovább, még 2022-ben is, az exportbevételek 7,3 milliárd dollárra emelkedtek, ami 6 százalékos növekedést jelent. Dollárban számolva 16 százalékkal nőtt a technológiai cégektől az ukrán államnak fizetett adó.

A háború teljesen megváltoztatta az ipart, mondja Ivanov, és a prioritásai is megváltoztak. Elmondása szerint korábban ő és partnerei elsősorban a növekedésre összpontosítottak, de idén egyszerűen a túlélés a céljuk. Eközben sok alkalmazottja fizetésének 20 százalékát a katonaságnak ajánlja fel. Ukrajnában minden embernek vannak barátai, rokonai akik a csatatéren harcolnak, és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot olyan üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül, mint a Telegram, vagy Elon Musk Starlink rendszere, ami továbbra is internetet biztosít az ország nagy részének.

Az adományokat közvetlenül a hadseregnek vagy önkéntes szervezeteknek juttatják el. Néha az emberek éjjellátót vagy téli ruhát küldenek. A Nova Poshta magán futárszolgálat díjmentesen szállítja ki a csomagokat. A futárok – mondja Ivanov – még tűzharc alatt is  dolgoznak.

Jó példa arra, hogyan lelkesítik az ukrán népet, hogy életük árán is szolgálják az amerikai érdekeket.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________