2023-03-05 nap bejegyzései

(4128) Hőhullám

Tibor bá’ fordítása online

(sz: 1933.02.11.)

Indiában a 2022-es rekordhőmérséklet után valószínűleg újabb hőhullám várható idén – figyelmeztetett az ország meteorológiai hivatala a héten.

Hőhullámok lehetségesek a következő két hónapban, az 1901-es feljegyzések kezdete óta a legmelegebb februárt követően.

A riasztás megújította az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy India képes-e megbirkózni a szélsőséges időjárással, valamint az élelmiszer- és energiaellátás miatti félelmek miatt – írja a The Independent újdelhi Stuti Mishra című lapja.

Indiában már most a legszélsőségesebb hőség tapasztalható a Földön, és a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez lehet az első hely, ahol túlélhetetlen lesz a hőmérséklet.2023-ban egy El Nino-jelenség is felmerülhet, amely még magasabbra tolná a globális hőmérsékletet.

A tekintélyes ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azt állítja, hogy a következő években gyakrabban és súlyosabb hőhullámok lesznek Indiában.

„A meleg idő marad, és normálisnak kell majd tekintenünk” – mondja Mahesh Palawat, a Skymet magán időjárási ügynökség meteorológusa.„Megfigyelték, hogy az elmúlt évek márciusában csökkent az esőzések száma.A klímamodellek idén is hasonló körülményeket jeleznek.”

A World Weather Attribution csoport 2022-es tanulmánya szerint az éghajlati válság 30-szor valószínűbbé tette a hőhullámok előfordulását Indiában és Pakisztánban, és a súlyos hatások valószínűleg tovább folytatódnak.

A 2022-es kánikula a búzatermelés visszaeséséhez vezetett, az indiai kormány pedig betiltotta az exportot, tovább rontva az ukrajnai háború miatt megszenvedett globális élelmiszer ellátást.

Indiában évente csak egy búzatermést aratnak, októberben ültetik, és márciustól takarítják be, így a rendkívüli hőség ebben a hónapban több veszteséget jelenthet, mondják a szakértők.Az indiai kormány a búzaexport tilalmának meghosszabbítását fontolgatja, mivel az állami tartalékok pótlására és a hazai árak csökkentésére törekszik.Ám, mint a világ második legnagyobb búzatermelője, minden olyan kihívás, amellyel India szembesül, valószínűleg hatással lesz a világ élelmiszeráraira.

A hőhullámok nemcsak a mezőgazdaságra, hanem az emberi egészségre, a vízellátásra, az energiaforrásokra és a természetre is pusztító hatással vannak.

India fizikai munkásainak a fele a szabadban dolgozik, kevés menedék lehetőséggel.Tavaly az indiai kormány bizonyos helyeken figyelmeztetést adott ki szélsőséges hőmérsékletekre, de szakértők szerint a legtöbb államban hiányzik az érdemi hőkezelési cselekvési terv (HAP).

„India országszerte már 23 hőhullámra hajlamos állammal működik együtt a HAP-ok kidolgozásán és bevezetésén. Azonban jobban kell összpontosítanunk az alapozásra, hogy ez a védelem azokhoz is eljuthat, akik nem férnek hozzá a hűtési intézkedésekhez” – mondja Kartigi Negi, a Climate Trends Delhi tanácsadó cég munkatársa.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________