2023-03-02 nap bejegyzései

(4125) La Niña

Tibor bá’ fordítása online

 

A La Niña egy rendkívül szokatlan hároméves ciklust fejez be, ami a következőképpen hatott az időjárásra szerte a világon

Szerzők: William Roberts – Klímatudományi adjunktus, Northumbria Egyetem, Newcastle.Jayasankar Pillai – Földrajzi és Környezettudományi Kutató, Northumbria Egyetem, Newcastle.
(sz: 1933.02.11.)

Perui szardellahalászok vették észre és nevezték el először a Csendes-óceán trópusi részén zajló El Niño eseményeket több száz évvel ezelőtt.Fogásaik ingadoztak, és a legnagyobb csökkenés karácsony környékén volt tapasztalható, amikor az óceán a legmelegebb volt. Ezt „El Niño de Navidadnak” a karácsony fiújának nevezték el.

A megfigyelések szélesebb hálózata és néhány ihletett statisztikai elemzés eredményeként nyilvánvalóvá vált, hogy a halállomány csökkenése egy, a Csendes-óceánra kiterjedő jelenség része, beleértve az óceánban és a légkörben bekövetkezett változásokat.Ez volt az ENSO, az El Niño Southern Oscillation.

Az elemzés részeként világossá vált, hogy az El Niño események során  keleten a Csendes-óceán jellemzően melegebb, nyugaton hidegebb volt a szokásosnál, és gyengébbek voltak a keletről nyugatra fújó passzátszelek.Az is világossá vált, hogy máskor is erősebb volt a szél, és keleten hidegebb, nyugaton pedig melegebb volt.Ezeket az időszakokat La Niñának – a lánynak – nevezték el, rábólintva az El Niño-val ellentétes jellemzőikre.

Az El Niño vagy a La Niña állapota általában körülbelül kilenc hónapig tart, júniustól kezdve, decemberben csúcsosodik ki, majd áprilisra eloszlik.Történelmileg a La Niña események kisebbek és kevésbé figyeltek fel rá. A szardellafogások változása nem olyan figyelemre méltó, ezért a perui halászok számára soha nem volt jelentős. Azonban számos okból kifolyólag a La Niña egyre figyelemreméltóbb jelenség.

A La Niña események idején a globális hőmérséklet általában hidegebb, és ez megmagyarázhatja a globális hőmérséklet egyébként kérlelhetetlen emelkedésének néhány csökkenését. A tavalyi, 2022-es év volt a harmadik egymást követő La Niña év, ami rendkívül szokatlan, és csak háromszor fordult elő a megbízható feljegyzések 1950-es évekbeli kezdete óta. A trópusi Csendes-óceánon kívül a La Niña hatásai ugyanolyan markánsak és pusztítóak lehetnek, mint az El Niñáé, amely valószínűleg 2023 végén tér vissza.

Hogyan hatnak a trópusi Csendes-óceán változásai a világ többi részére?

Az éghajlatkutatók évek óta tisztában vannak azzal, hogy az egyik helyen a légkörben bekövetkezett változások hogyan kapcsolhatók össze a másikkal.Ezeket a kapcsolatokat „tele-kapcsolatoknak” nevezik.Talán az első távkapcsolati példát az 1920-as években írta le Gilbert Walker fizikus, aki észrevette, hogy az Ausztrália északi partján fekvő Darwinban és a 8000 km-re a Csendes-óceán közepén fekvő Tahitiban a légköri nyomás változásai kapcsolatban állnak egymással. Ezt ő a déli oszcillációnak nevezete.Ez a megfigyelés vezetett végül az El Niño/La Niña jelenség leírásához.

A távkapcsolati mintákat mára a földkerekség minden régiójában észlelték. Észak-Európában a legismertebb az észak-atlanti oszcilláció, amely összefüggést ír le a légnyomás között egy bizonyos Izland feletti területen és az Atlanti-óceán középső részén, az Azori-szigetek közelében. A változások ezután összefüggésbe hozhatók az időjárás változásaival Észak-Európában és az Egyesült Királyságban.

Ezek a távkapcsolati minták azért léteznek, mert a globális légkör úgy viselkedik, mint egy dob. Ha egy helyen megütnek egy dobot, az egész felület vibrál, és a dob hangja attól függ, hogy mennyire feszes a dob bőre.

Ebben a hasonlatban a trópusi atmoszférában a hevítés a dob szerepét tölti be, és a felszínen szétterülő hullámokat Rossby-hullámoknak nevezik.Azt a „nótát”, amit ezek a hullámok játszanak, a légkör szerkezete határozza meg, de nem a bőrfeszülés, hanem a szél és a Föld forgása határozza meg a légkör magasságát.

A trópusi Csendes-óceán és La Niña legerősebb telekapcsolata a Csendes-óceán medencéjében található.Például a La Niña események általában csapadékosabb teleket jelentenek az Egyesült Államok csendes-óceáni részén.

A Rossby-hullámok azonban elérhetik Észak-Amerikát és az Atlanti-óceán északi részét, ahol elkezdheti befolyásolni az időjárást a magas tengerszint feletti sugáráramlás megszabályozásával, ami viszont hatással lehet a viharokra, amelyek az Egyesült Királyság télének nagy részéért felelősek.

Mivel a Rossby-hullámok viselkedése a légkörben lévő szelektől függ, a La Niña hatása az Atlanti-óceán északi részére nem minden évszakban egyforma.Tél végén a La Niña felől érkező Rossby-hullámok felerősödnek, és az Atlanti-óceán sugárfolyamát az Északi-sark felé tolják el, ami újabb viharokat okoz az Egyesült Királyságban, és ezzel együtt a csapadék mennyisége is megnő.

A tél elején nehezebb közvetlenül összekapcsolni a kettőt, mivel ebben az évszakban a Rossby-hullámok kölcsönhatásba lépnek a trópusi Atlanti-óceán éghajlati állapota által jobban érintett szelekkel.

Bizonytalan jövő

Nehéz megállapítani, hogy az éghajlatváltozás mit fog jelenteni El Niños és La Niñas számára.A tengerfelszín átlagos hőmérséklete a Csendes-óceánon növekedni fog, de ez kevésbé fontos ezen időjárási minták kialakulásához, mint a Csendes-óceán nyugati és keleti részének felszíni hőmérsékletének különbsége, amelyre vonatkozóan sokkal kisebb a bizonyosság (részben azért, mert a felszíni hőmérséklet. A Csendes-óceán keleti részét mindig erősen befolyásolja a mélyebb, hidegebb vizek feláramlása).

Az éghajlatot modellező számítógépes programok azt sugallják, hogy a Csendes-óceán kelet-nyugati irányú hőmérséklet különbsége a jövőben csökkenni fog, előnyben részesítve az EL Niñot, amely Ausztráliában több aszályt és más súlyos időjárási állapotot jelent a Csendes-óceánon és azon túl.Az elmúlt két évtized megnövekedett hőmérséklet-különbségei és elhúzódó La Niña eseményei azonban mást sugallnak.A legutóbbi hároméves La Niña ezért nagyon érdekes, bár még túl korai lenne határozott következtetéseket levonni.

Ugyanilyen bizonytalanok a távkapcsolatok változásai is. Ezért a távkapcsolatok bizonytalan változásai a La Niña és El Niño bizonytalan változásai mellett bizonytalan jövőképet eredményeznek.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________