2023-03-01 nap bejegyzései

(4124) A vége

Tibor bá’ fordítása online

Paul Craig Roberts

Putyin háborúba indult, de nem hajlandó harcolni

 

(sz: 1933.02.11.)

„Az orosz elitnek nincs gyomra ehhez a harchoz, és a megállapodást a háttércsatornákon keresztül dolgozzák ki.”

https://www.theoccidentalobserver.net/2023/02/22/russia-has-no-strategy-for-winning-this-war/

Amint arra újra és újra és most megint rámutatok, Putyin idióta – valójában esztelen – háborús módja lerombolta az orosz hadsereg hitelességét.Meggyőződésem, hogy az értelmetlen „korlátozott hadművelet”-ből vagy orosz kapituláció, vagy atomháború lesz.Azzal, hogy a provokáció után továbbra is provokációt bátorít, Putyin egy sarokba szorítja saját magát, ahol egyetlen lehetősége a megadás vagy az atomháború lesz. Elképesztő, hogy a Kreml nem veszi észre a veszélyt a gyengeség és határozatlanság képében, amelyet a Kreml és a nyugati propaganda teremtett.

Ha, hamarosan nem jelentenek be orosz-kínai kölcsönös védelmi szerződést, és Putyin nem alkalmaz elegendő erőt az ukrajnai konfliktus gyors lezárására, hacsak Oroszország nem adja meg magát, az atomháború egészen biztos bekövetkezik.

Victoria Nuland jelenleg jobban irányítja az ukrajnai konfliktust, mint Putyin. Oroszország elnökét nagymértékben beárnyékolja az USA neokonzervatív helyettes államtitkára (Nuland). Már teljesen meghiúsította Putyin „korlátozott katonai műveletét”, és sokkal szélesebb körű háborúvá változtatta. Sikerült elhárítania a Biden által meghirdetett háború kiterjesztésének minden akadályát. Tekintettel arra, hogy a Kreml csak beszél, de nincs cselekvés, a kérdés, mennyi idő múlva támadják meg az amerikai/NATO csapatok a Krímet?

Úgy tűnik, Putyint olyan háborúba vonták be, amit nem akar megvívni.

A Rand Corporation, a katonai/biztonsági komplexum agytrösztje, tagjainak megjegyzései megerősítik jelentésemet, miszerint Putyin „háború nélküli háborúja” lerombolta az orosz hadsereg hitelességét. Az orosz nacionalisták politikailag annyira gyengék, hogy a nyugat-atlantista integrációs harcok megakadályozhatják az orosz győzelmet? https://www.rand.org/blog/2023/02/one-year-after-russias-invasion-of-ukraine.html

Az, hogy Putyin nem alkalmazta a szükséges erőt Ukrajna legyőzésére, megnövelte az amerikai döntéshozók bizalmát, és újabb orosz provokációkhoz vezetnek.Valójában a neokonzervatívok elutasították Putyint, mint alkalmas ellenfelet. Azonban ebben a következtetésben veszély rejlik.

Kína is hasonló helyzettel néz szembe.Kína nem indul háborúba, mert 100 amerikai katonát küldenek Tajvanra.Amikor megérkezik a következő 1000, ez sem elég a harchoz. A kínai reakció kudarca – a dühös szavakon kívül – több amerikai beavatkozást fog ösztönözni mindaddig, amíg az atomfegyvereket be nem vetik Tajvanon.

A neokonzervatívok  magabiztosak, mert úgy tűnik, hogy sem az orosz, sem a kínai kormány nem képes elismerni a valóságot. Intellektuális felfogásuk kudarca beskatulyázza őket, és nukleáris háborúhoz vezet.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________