2023-01-31 nap bejegyzései

(4098) Magnézium

Tibor bá’ fordítása online

Magnézium: amit tudnod kell erről a fontos mikroelemről

Szerző: Hazel Flight – Táplálkozási és egészségügyi vezető program, Edge Hill Egyetem

Az elmúlt néhány hónapban sok szó esett a közösségi médiában a magnézium-kiegészítők fontosságáról. Sokan azt sugallják, hogy az olyan tünetek, mint az alvászavar, a feszült izmok és az alacsony energiaszint, mind arra utalnak, hogy az egyénnek hiánya van, ezért magnézium-kiegészítőt kell szednie.

Mint kiderült, valószínűleg sokunknak van némi magnéziumhiánya. Kutatások szerint a legtöbben nem fogyasztják az ajánlott mennyiségű magnéziumot szervezetünk szükségleteinek kielégítésére. Becslések szerint a fejlett országokban a lakosság 10-30%-a szenved enyhe magnéziumhiányban.

A magnézium egyike azon számos mikroelemnek, amelyre a szervezetnek szüksége van az egészség megőrzéséhez. Elengedhetetlen ahhoz, hogy segítsen több mint 300 enzimnek a szervezetben számos kémiai folyamat végrehajtásában, beleértve azokat is, amelyek fehérjéket termelnek, támogatják az erős csontokat, szabályozzák a vércukorszintet és a vérnyomást, valamint fenntartják az izmokat és az idegeket egészségét. A magnézium elektromos vezetőként is működik, amely segíti a szívverést és az izmok összehúzódását.

Figyelembe véve, hogy a magnézium mennyire fontos a szervezet számára, ha nem jut hozzá a megfelelő mennyiséghez, az végül számos egészségügyi problémához vezethet. De annak ellenére, hogy a legtöbbünknek valószínűleg némi magnéziumhiánya van, ez nem jelenti azt, hogy táplálék kiegészítők után kell nyúlni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy eleget kap. Valójában megfelelő tervezéssel a legtöbbünk minden szükséges magnéziumot megkaphat az elfogyasztott élelmiszerekből.

Hiány jelei

A legtöbb magnéziumhiányos embert nem diagnosztizálják, mert a vér magnéziumszintje nem tükrözi pontosan, hogy mennyi magnézium raktározódik el a sejtjeinkben. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony magnéziumszint jelei csak akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor hiánya van. A tünetek közé tartozik a gyengeség, az étvágytalanság, a fáradtság, az émelygés és a hányás. De a tünetei és azok súlyossága attól függ, hogy milyen alacsony a magnéziumszintje. Ellenőrizetlenül a magnéziumhiány bizonyos krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a 2-es típusú cukorbetegség, a migrén és az Alzheimer-kór fokozott kockázatával jár.

Bár, bárkinél kialakulhat magnéziumhiány, bizonyos csoportok nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint mások – beleértve a gyermekeket és serdülőket, az időseket és a menopauza utáni nőket.

Az olyan állapotok, mint a cöliákia és a gyulladásos bélszindróma, amelyek megnehezítik a szervezet tápanyagfelvételét, hajlamosabbá tehetik a magnéziumhiányt – még egészséges táplálkozás mellett is. A 2-es típusú cukorbetegeknél és az alkoholistáknál is nagyobb valószínűséggel alacsony a magnéziumszint.

Ezenkívül a fejlett országokban élők túlnyomó többségét krónikus betegségek, bizonyos vényköteles gyógyszerek (például vizelethajtók és antibiotikumok, amelyek lebontják a magnéziumszintet), a termények csökkenő magnéziumtartalma és a magas feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrendek miatt fenyegeti a magnéziumhiány.

Az étrendből eleget kaphatsz

Tekintettel az alacsony magnéziumszint miatt előforduló számos problémára, fontos, hogy gondoskodj arról, hogy elegendő mennyiséget kapj az étrendből.

A napi ajánlott magnéziummennyiség életkorától és egészségi állapotától függ. Általában azonban a 19-51 éves férfiaknak napi 400-420 mg-ot, míg a nőknek 310-320 mg-ot kell kapniuk.

Bár a gyümölcsök és zöldségek ma már kevesebb magnéziumot tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt – és a feldolgozás során ennek az ásványi anyagnak körülbelül 80%-a eltávolítható az élelmiszerekből, gondosan megtervezve továbbra is elérhető minden magnézium, amire szüksége van az étrendben. Az olyan élelmiszerek, mint a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonák, a babok, a zöld leveles zöldségek (például a kelkáposzta vagy a brokkoli), a tej, a joghurt és a dúsított élelmiszerek mind rengeteg magnéziumot tartalmaznak. 30 g mandula önmagában a felnőttek napi magnéziumszükségletének 20%-át tartalmazza.

Míg a legtöbbünk minden szükséges magnéziumot képes bevinni az elfogyasztott élelmiszerekkel, bizonyos csoportoknak (például idősebb felnőtteknek) és bizonyos egészségügyi problémákkal küzdőknek magnézium-kiegészítőt kell szedniük. De fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi a kiegészítőket.

Míg a magnézium-kiegészítők biztonságosak a javasolt adagokban, fontos, hogy csak az ajánlott mennyiséget vegye be. A túl sok bevétel bizonyos mellékhatásokat okozhat, például hasmenést, rossz hangulatot, alacsony vérnyomást. Az is létfontosságú, hogy a vesebetegségben szenvedők ne szedjék őket, hacsak fel nem írták nekik.

A magnézium számos gyógyszer hatékonyságát is megváltoztathatja, beleértve néhány általános antibiotikumot, vízhajtót és szívgyógyszert, valamint a vény nélkül kapható savlekötőket és hashajtókat. Ezért fontos, hogy a magnézium-kiegészítők elkezdése előtt konzultálj az orvosoddal.

A magnézium-kiegészítők nem jelentenek gyors megoldást. Bár időnként szükségesek lehetnek, nem kezelik a hiányosság alapvető okait, például bizonyos egészségügyi állapotokat, amelyek hozzájárulhatnak az alacsony szinthez. Ezért fontos az egészséges életmód megtartására összpontosítani, amely magában foglalja a testmozgást, a jó alvást és a kiegyensúlyozott étrendet. Arról nem is beszélve, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat jobban felszívja a szervezet, ha teljes értékű élelmiszerekből származik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________