2023-01-26 nap bejegyzései

(4093) Összeesküvés-elmélet

Tibor bá’ fordítása online

Hogyan beszéljünk az összeesküvés-elméletekben hívőkkel

 

89. útban a 90. felé

Az összeesküvés hívőkkel kapcsolatban az ember első ösztöne gyakran az, hogy tényszerű és hiteles információkkal próbálják megcáfolni elképzelé-seiket.

A közvetlen konfrontáció azonban ritkán működik. Az összeesküvés-elméletek meggyőzőek, gyakran az emberek érzéseire és identitástudatára játszanak. Még ha az összeesküvés-elméletek leleplezése hatékony is volt, nehéz lépést tartani azzal, hogy milyen gyorsan jelennek meg és milyen széles körben terjednek. Egy tanulmány kimutatta, hogy 2015-ben és 2016-ban a Zika-vírus összeesküvés-elméletek Twitteren terjesztőinek száma a leleplezők számának kétszerese volt.

De az összeesküvés hívőkkel való beszélgetés módjára irányuló kutatások kezdenek megtérülni. Kidolgoztunk néhány beszélgetési formát, amelyeket olyan emberekkel használhatsz, akiket ismersz, vagy akikkel csak futólag találkozol. De először, ha valakinek a meggyőződését akarod kezelni, mérlegelnie kell a kiváltó okokat.

Az emberek vonzódnak az összeesküvés-elméletekhez, hogy három pszichológiai szükségletet próbáljanak kielégíteni. Nagyobb bizonyosságra vágynak, irányítást akarnak érezni, és pozitív képet szeretnének önmagukról és csoportjukról. Válság idején, például a COVID-járvány idején, ezek a szükségletek még frusztráltabbak, és az emberek vágya, hogy megértsék a világot, sürgetőbbé válik.

Mégis, úgy tűnik, az összeesküvés hiedelmek nem elégítik ki ezeket a pszichológiai szükségleteket, és valójában ronthatják az emberek helyzetét, növelve bizonytalanságukat és szorongásaikat. Az összeesküvés-elméletek nem csak az emberek lelkiállapotára, hanem viselkedésére is hatással lehetnek.

Például, azok az emberek, akik hisznek az oltásellenes összeesküvés-elméletekben – például abban, hogy a gyógyszergyárak eltitkolják az oltások veszélyeit –, egy hónappal később több negatív hozzáállásról számoltak be a védőoltásokról és a tehetetlenség érzéséről. Ez az, ami miatt olyan fontos, hogy elérjük az összeesküvés híveit.

Amit megtanultunk

Az összeesküvés hiedelmek csökkentésének egyik fontos eszköze a társadalmi normák ereje. Az emberek túlbecsülik, hogy mások mennyire hisznek az összeesküvés-elméletekben, ami befolyásolja, hogy milyen intenzíven vásárolnak.

Az oltás is ígéretes út. Ha az összeesküvés-elméleteknek való kitettség előtt tényszerű információkat adunk az embereknek, az csökkentheti a beléjük vetett hitet. Ez a megközelítés jól működhet olyan esetekben, mint a védőoltás, amikor az emberek nem sokat gondolkodnak a témán, mielőtt az fontossá válik számukra (például amikor el kell dönteniük, hogy beoltatják-e gyermekeiket).

Kutatások kimutatták, hogy az, ahogy az emberek az irányításról gondolkodnak, csökkentheti annak valószínűségét, hogy aláírják az összeesküvés-elméleteket. Azok az emberek, akik a célok elérésére összpontosítanak, kevésbé tartják vonzónak az összeesküvés-elméleteket, mint azokat, akik arra törekednek, hogy megvédjék azt, amijük van. A cikk szerzői azzal érveltek, hogy a jövő alakítására való összpontosítás elősegíti a kontroll érzését, ami csökkenti az összeesküvés hiedelmeket.

Az összeesküvés hívőkkel folytatott megbeszélések segítésére kidolgoztunk néhány bizonyítékokon alapuló beszélgetésindítót.

1. Legyél nyitott

A nyitott szemlélet a kérdések feltevésével és a meghallgatással kezdődik. Megértést alakít ki az emberrel. Figyeljen figyelmesen, és kerülje saját meggyőződéseinek védelmét. Tegyél fel ilyen kérdéseket:

Mikor kezdett először hinni (röviden utalva az összeesküvés-elméletre)? És milyen hatással volt rád ez lelkileg? Mit kínálnak számodra ezek a hiedelmek?

2. Legyél fogékony

Dolgozzon azon, amit a pszichológusok társalgási fogékonyságnak neveznek, hogy elősegítse az empátiát, amely áthidalhatja a szakadékot a hiedelmei között. Mondj ilyeneket:

Tudomásul veszem, hogy…; Tehát amit mondasz…; Milyen érzéseket kelt ez benned?; Mondj többet…; Hallgatlak; és köszönöm a megosztásokat.

3. Kritikus gondolkodás

Erősítse meg a kritikai gondolkodás értékét.

Ha az a személy, akivel beszélgetsz, már kritikus gondolkodónak tekinti magát, irányítsd át ezt a képességet magának az összeesküvés-elméletnek a mélyebb vizsgálata felé. Például:

Valószínűleg mindketten egyetértünk abban, hogy a kérdések feltevése fontos. De kulcsfontosságú, hogy értékeljünk minden bizonyítékot. Mérlegelnünk kell az információkat, és meg kell győződnünk arról, hogy ellenőrizzük azokat a bizonyítékokat, amelyekkel egyetértünk, valamint azokat a dolgokat, amelyek nem tetszenek vagy kellemetlennek.

4 . Az összeesküvés-elméletek nem jellemzőek

Emeld ki, hogy az összeesküvés-elméletek nem olyan általánosak, mint azt az emberek gondolják.

A társadalmi normák átgondolása segíthet abban, hogy az emberek megvédjék azt a csoportot, amellyel azonosulnak. Mint például:

Sokkal jellemzőbb, mint gondolnád, hogy szomszédjaid beoltják magukat és védekeznek a COVID-19 ellen. Az emberek együtt akarnak dolgozni közösségünk védelmében. Arról van szó, hogy mindannyian megpróbálunk segíteni olyan egészségügyi problémákkal küzdő embereken, akiknek nincs választási lehetősége az oltásra.

5 . Gondold át, mit lehet irányítani

Bátorítsa őket, hogy előre összpontosítsanak, és ösztönözd őket arra, hogy energiájukat életük olyan területeire fordítsák, ahol nagyobb kontrollt tapasztalnak, például:

Életünknek vannak olyan területei, amelyek felett nincs befolyásunk, de rengeteg olyan terület van, ahol teljes önrendelkezésünk van. Soroljunk fel néhány példát, ahol van hatalmunk és függetlenségünk, amire aztán összpontosíthatunk.

Ezek a beszélgetések nehezek lehetnek, de alapvetőek. Az empatikus, megértő és nyitott megközelítés alkalmazása növeli a bizalmat. A kutatások azt mutatják, hogy valakinek az önbizalmának elnyerése fontos a radikalizálódás megelőzésében.

Nyugtasd meg a személyt, ha bizonytalannak érzi magát, éreztesd úgy, hogy jobban irányít, ha aggódik vagy tehetetlen, és segítsd neki szociális kapcsolatokat kialakítani, ha elszigeteltnek érzi magát.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________