2023-01-20 nap bejegyzései

(4087) Penicilin

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

89. útban a 90. felé

2023.01.18.

Néhány héttel ezelőtt az orosz hadsereg szisztematikus ellen-tüzérségi hadjáratba kezdett, amely azóta jelentős előrehaladást ért el. Az ellenséges tüzérségi egységek észlelésének tipikus nyugati módja a radar. Megmérik a lövedék repülési útvonalát, és kiszámítják a forrás koordinátáit, lehetővé téve a saját tüzérségének reagálását. De maga az tüzérségi radar a sugárzástól függ. Így könnyen észlelhető, tehát alkalmazása veszélyes. Az elmúlt hónapokban Oroszország egy teljesen eltérő tüzérséget elhárító rendszert telepített, meglehetősen ironikus „Penicillin” elnevezéssel:

A 1B75 Penicillin egy akusztikus-termikus tüzérségi-felderítő rendszer, amelyet a Ruselectronics fejlesztett ki az orosz fegyveres erők számára. A rendszer célja az ellenséges tüzérség, aknavető, MLR, légelhárító vagy taktikai rakéta tüzelőállásainak észlelése és helyének meghatározása, szeizmikus és akusztikus érzékelőkkel, anélkül, hogy rádióhullámokat bocsátana ki. 5 másodpercen belül megtalálja az ellenséges tüzelést 25 km-es távolságból. A penicillin 2018 decemberében fejezte be az állami vizsgálatokat, és 2020-ban lépett harci szolgálatba.

A Penicillin a 8×8-as Kamaz-6350 alvázra van felszerelve, és egy 1B75 szenzorkészletből áll, amely teleszkópos gémre van elhelyezve az infravörös és látható spektrum számára, valamint számos földre szerelt szeizmikus és akusztikus vevőegységből áll, amelyek az 1B76 érzékelő egység része. Más katonai eszközökkel összekapcsolva hatékony hatótávolsággal, 40 kilométerig alkalmazható, és képes személyzet nélkül teljesen automata üzemmódban működni. Egyetlen rendszer állítólag egy egész hadosztályt lefedhet az ellenséges tűz ellen. Ezen kívül koordinálja és korrigálja a baráti tüzérségi tüzet.

A Penicillin rendszer elrejtőzhet az erdőben, és felhúzva teleszkópos gémjét, nézheti és hallgathatja a csatateret. Mivel nem sugároz rádió jeleket, az ellenségnek nincs lehetősége a rendszer észlelésére.

A rendszer pontosan bejelöli az ukrán fegyvereket, amikor azok tüzelnek. Ezután azonnali precíz ellen-tűzzel megsemmisítik őket. Amint azt az orosz védelmi minisztérium által közölt mai lista tüzérségi vonatkozású része állítja:

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői hatástalanították a 114. Területi Védelmi Brigád tüzérségi hadianyag-raktárát Veliky Burluk (Kharkov régió) közelében, valamint 82 tüzérségi egységet a tüzelőállásaikon 98 területen.

Az üteg elleni hadműveletek a következők megsemmisüléséhez vezettek:

  • egy lengyel gyártású Krab tarack Peschanoje közelében (Kharkov régió);
  • egy amerikai gyártású M109 Paladin tarack és egy Grad többszörös kilövésű rakétarendszerrel (MLRS) felszerelt harcjármű Lozovaja közelében (Kharkov régió);
  • egy D-20 tarack Terny (Donyecki Népköztársaság) közelében;
  • két Giatsint-B tarack Maryinka és Orlovka (Donyecki Népköztársaság) közelében;
  • két Akatsiya önjáró tarack Nyevszkoje (Luganszki Népköztársaság) és Preobrazhenka (Zaporozhye régió) közelében;
  • öt D-30 tarack Zmiyevka, Novokairy (Kherson régió), Sofiyevka (Donyecki Népköztársaság) és Orekhov (Zaporozhye régió) közelében.
  • Négy USA-ban gyártott hadviselés radar megsemmisült:
  • két AN/TPQ-50 állomás Mylovoye és Dudchany közelében (Kherson régió),
  • egy AN/TPQ-36 típusú hadviselés radar Ugledar (Donyecki Népköztársaság) közelében,
  • egy USA-ban gyártott AN/TPQ-48 típusú hadviselés radar Szenkovo (Kharkov régió) közelében.

A légvédelmi létesítmények hat ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Kremennaja (Luganszki Népköztársaság), Nyikolszkoje és Petrovszkoje (Donyecki Népköztársaság) közelében.

A HIMARS és az Olkha MLRS által indított 14 rakétahajtású lövedéket elfogtak Udy (Harkov régió), Szmolyaninovo (Luganszki Népköztársaság), Donyeck és Hartsyzsk (Donyecki Népköztársaság) közelében.

Egy amerikai gyártású sugárzáselhárító rakétát lőttek le Radenszk (Kherson régió) közelében.

Egy ukrán Tochka-U ballisztikus rakétát lőttek le Berdjanszk (Zaporozhye régió) közelében.

A fenti két tüzérségi századnak felel meg (egyenként hat ágyús üteg), amelyet mindössze egy nap alatt semmisítenek meg. Az orosz tüzérség elleni ukrán ellentámadás már nem lehetséges, mivel a szükséges felderítő berendezések megszűnnek, és az ukrán ellen-tüzeket az orosz légvédelem lelövi.

Ez az orosz tüzérségi hadjárat több hete tart. Az ukrán nagyobb hatótávolságú képesség nagy részét megsemmisítette. Eközben az orosz tüzérség folyamatosan támadja a frontot tartó ukrán csapatokat. Az orosz gyalogság csak akkor vonul be, ha az ukrán lövészárkok minden részét heves támadás után kitakarítják attól, ami hátramaradt.

Ez a csataforma óriási veszteségeket okoz az ukrán oldalon, miközben az orosz erők csak minimális veszteséget szenvednek el.

Legutóbbi megbeszélésein Douglas Macgregor ezredes 150.000-re becsülte az ukrajnai erők halálos áldozatait, és 450.000-re a sebesülteket. Én, akárcsak Yves Smith, kétlem, hogy ilyen magas a sebesültek száma. Mivel az ukrán harctéri és kórházi kezelési rendszer rossz állapotban van, kevesebb lehet a sebesült és valószínűleg több a halott.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________