2023-01-09 nap bejegyzései

(4077) Hőmérséklet emelkedés

Tibor bá’ erősen szerkesztett fordítása online

Arctic News

Hamarosan bekövetkező, hatalmas hőmérséklet-emelkedés fenyeget

89. útban a 90. felé

Hatalmas, fenyegető hőmérséklet-emelkedés van kibontakozásban. A visszajelzések szerint az amúgy is súlyos helyzet katasztrofálissá válik.

A közelgő El Niño

A hőmérséklet jelenleg csökkenhet, mivel egy tartós La Niña állapot alján vagyunk. Ritka, hogy egy La Niña esemény olyan sokáig tartson, mint a jelenlegi, amit rendszerint gyors váltás követ.

A NOAA szerint a La Niña várhatóan 2023 január-márciusában ENSO-semlegesre vált.

Valószínű, hogy a következő El Niño-ba 2023 folyamán lépünk át. Ha, egy La Niña aljáról egy erős El Niño csúcsára lépünk, több mint fél Celsius-fok emelkedés várható.

Az El Niño és a napfoltok együttes hatása

Egy korábbi bejegyzésben megjelent elemzés arra figyelmeztet, hogy a napfoltok számának emelkedése, 2020 májusától 2025 júliusáig jelentős változást hozhat, mivel a közelgő El Niño egybeesik a napfoltok nagy számával.

A napfoltok jelenlegi ciklusa az előrejelzések szerint 2025 júliusában éri el a maximumot. A 2022 decemberében megfigyelt értékek már nagyon közel vannak, vagy meghaladják a NOAA által 2025 júliusában várható maximális értékeket. Ha ez a tendencia folytatódik, a napfoltok számának 2020 májusától 2025 júliusáig tartó emelkedése akár 0,25 °C-nál is nagyobb eltérést jelenthet, derült ki egy friss elemzésből.

Ennek megfelelően az erős El Niño és a magas napfoltok együttes hatása több mint 0,75°C-os különbséget eredményezhet. Ez az emelkedés további fejleményeket indíthat el, amelyek összességében akár 18°C-os hőmérséklet-emelkedést is okozhatnak az iparosodás előtti időszakhoz képest 2026-ra.

A további események, hatalmas hőmérséklet-emelkedést okozhatnak. Példa erre a krioszféra, vagyis a globális hó- és jégtakaró hanyatlása. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése jelenleg rekord alacsony az évszakhoz képest . 2022. február 25-én rekord alacsony értéket ért el, és úgy tűnik, hogy az antarktiszi tengeri jég kiterjedése idén még alacsonyabb lesz. Ez egy veszélyes helyzet. A tengeri jégkoncentráció jelenleg nagyon gyorsan csökken.

Alaszkában és Grönlandon végzett kutatások kimutatták, hogy a tengeralatti és a környezeti olvadás lényegesen magasabb, mint azt korábban gondolták. A globális tengeri jég kiterjedése is rekord alacsony az évszakhoz képest.

A tengeri jég elvesztése az albedó elvesztését és a látens hő-puffer elvesztését eredményezi, ami ha jelen van az óceán hőjét fogyasztja, amikor a tengeri jég olvad. Ezek az együttes veszteségek jelentős további hőmérséklet-emelkedést eredményezhetnek, miközben a hőmérséklet-emelkedéshez további tényezők is hozzájárulnak, mint például a szárazföldi örökfagy felolvadása és a kapcsolódó változások, mint például a Futó áramlat deformációja és az Atlanti-óceánból az Északi-sarkvidékre áramló további óceáni hő.

Számos további esemény és visszacsatolás is felgyorsíthatja a hőmérséklet-emelkedést, mint például az üvegházhatású gázok kibocsátásának (jelenleg gyorsuló) emelkedése, az aeroszol maszk hatásának megszűnése, több biomassza elégetése energia kinyerés céljából, valamint az erdőtüzek.

Ezek a fejlemények együttesen akár 18°C-os hőmérséklet-emelkedést is okozhatnak 2026-ra az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ne feledjük, hogy az emberiség kihalása valószínűleg 3°C-os emelkedéssel következik be, egy korábbi bejegyzésben tárgyalt, és ezen bejegyzés általi elemzés alapján.

A 18°C nem elírás. 2025-re meg lesz a 0,75°C emelkedés, ha ez elég a hőmérséklet megfutáshoz, akkor nekünk annyi. Ha nem következik be, akkor még nyerünk néhány évet.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________