2023-01-04 nap bejegyzései

(4072) HIMARS támadás

Tibor bá’ fordítása online

Kijev „több száz” orosz újoncot ölt meg az Egyesült Államok által szállított rakétával

Szerző: Andre Damon
89. útban a 90. felé

A szilveszter éjféli rakéta csapásban 60-400 orosz sorkatona vesztette életét egy Ukrajnán belüli ideiglenes laktanya elleni támadásban, ahol HIMARS fegyverrendszerből indított rakétát alkalmaztak.

Az Egyesült Államok által leszállított  fegyverek és általuk szolgáltatott cél koordinátákon alapuló támadás azt üzeni a világnak: Washington azt akarja, hogy az új évben fokozódjon a vérfürdő Kelet-Európában.

A támadás után a katasztrófa nagysága világossá vált, miközben az orosz politikai és médiarendszeren belüli vádaskodások folytak azzal kapcsolatban, hogy ki volt a felelős a kudarcért.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 63 katona vesztette életét a csapásban, az ukrán védelmi minisztérium pedig négyszázan. Egyes orosz újságírók arról számoltak be, hogy az áldozatok száma 200 és 600 között mozog.

Bármi is legyen a valós szám, ez lehet az eddigi leghalálosabb légicsapás a háborúban, amelyben már 200 000 lakos meghalt vagy megsebesült abban a két országban, amelyek a Szovjetunió részét képezték mindössze 30 évvel ezelőtt.

Az alapvető katonai óvintézkedések hatalmas megsértése miatt több száz orosz katonát tömörítettek ugyanabba az épületbe, az Egyesült Államok által szállított HIMARS rakéták hatótávolságán belül.

Daniil Bezsonov, egy orosz kötődésű donyecki regionális tisztviselő „súlyos csapásnak” nevezte a támadást, ami „a mi hibáinkra” mutatott rá.

Szergej Mironov, az orosz parlament felsőházának prominens tagja a katasztrófa kivizsgálását, és a felelősök büntetőjogi felelősségre vonását követelte, „akár viselnek rendfokozatot, akár nem”.

A HIMARS rendszer lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy az amerikai utasítására bármely pontot célba vegyenek.

Michael Kofman, a virginiai arlingtoni CNA kutatóintézet orosz tanulmányokért felelős igazgatója a New York Timesnak azt mondta: „A mozgósított személyzet beáramlása a frontvonalba láthatóan sebezhetővé tette őket a csapásokkal szemben.

Az épületben lévő csapatokat újonnan mozgósították Szaratov és Szamarai régióból – jelentette Anasztaszja Kasevarova orosz katonai blogger.

Kofman az Egyesült Államok háborús tervezőinek indokait kifejtve azt mondta: „A győzelemhez vezető ukrán út első lépése ennek a nagy pazarlásnak a folytatása lesz, amelyben most vagyunk”, és hogy „főleg távolsági fegyverekre fog támaszkodni az orosz erők módszeres megsemmisítésében.”

„Félnek. Érezni lehet” – mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az orosz erőkről a támadást követően.

A legutóbbi támadás mélyen orosz területek elleni csapást követett. Az elmúlt hónapokban Kijev három különálló támadást hajtott végre a Szaratov melletti Engelsben lévő orosz légitámaszpont ellen, megrongálva a stratégiai bombázókat és megölve a szolgálat tagjait.

Azok a jelentések mellett, amelyek szerint Oroszország kifogyóban van az ukrán városok célpontjaira használt precíziós rakétákból, az Egyesült Államok bővíti az Ukrajna számára biztosított fegyverek körét.

A múlt hónap végén aláírt nemzetvédelmi felhatalmazási törvény megduplázza az Egyesült Államok háború iránti eddigi elkötelezettségét, és Ukrajnának egy Patriot rakétaüteget, a háborúban eddig bevetett legösszetettebb amerikai rendszert biztosít.

A múlt hónapban a Bloomberg arról számolt be, hogy az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy Ukrajnának átad Bradley páncélozott harcjárművet. Ez egy lánctalpas páncélozott jármű, amely úgy néz ki, mint egy könnyű harckocsi.

Eközben az amerikai és az európai média tele van vérfagyasztó felhívásokkal a háború eszkalációjára.

Ezek közül a legkirívóbb a Financial Times, Nagy-Britannia vezető gazdasági lapja, amely vezércikkben elítélte a „tűzszünetet vagy tárgyalást”felhívást, és azt követelte, hogy az Egyesült Államok „több  támadó fegyvert” szállítson a volt szovjet köztársaságba.

A Foreign Affairs magazin hétfőn publikálta Andrij Zahorodniuk, Ukrajna volt védelmi miniszterének cikkét, amelyben azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok nyíltan jelentse be az ukrán kormány Krím visszahódítására irányuló célját, amelyet az Egyesült Államok a mai napig csak az orra alatt támogat.

Zahorodniuk: „Oroszország katonai lábnyoma például valójában ok arra, hogy harcoljunk a Krímért, mivel a terület feletti csata súlyosan rontaná Oroszország hadviselési képességét.  A többi aggály Ukrajnának a félsziget visszafoglalási képességével és a nukleáris támadásokkal kapcsolatban valamennyire túlzott. Az egymást követő hónapok harctéri sikerei után egyértelmű, hogy Ukrajna képes felszabadítani a Krímet.”

Hozzáteszi: „Putyin nukleáris fenyegetései pedig valószínűleg csak trükközés.”

Ahogy az Egyesült Államok egyre kirívóbbá válik az ukrán kormánynak szánt fegyverek és „pénzügyi segítségnyújtás” (megvesztegetés) terén, az ukrán politikusok egyre inkább elvetik azt a színlelést, hogy a „demokráciáért” harcolnak.

Az ukrán parlament hétfőn Stepan Bandera náci kollaboránst idéző bejegyzésében kijelentette: „az ukrán nacionalizmus teljes és legfelsőbb győzelme az lesz, amikor az Orosz Birodalom megszűnik létezni”.

A „Stepan Bandera utasításait” dicsérő bejegyzést a náci kollaboráns és háborús bűnös születésnapjának emlékére tették közzé.

Ezeket a megjegyzéseket lengyel és ukrán politikusok és újságírók elítélték.

A posztról tudósító izraeli Haaretz újság Banderát „egy ukrán ultranacionalistának és antiszemitának nevezte, akinek követői etnikai tisztogatási kampányban vettek részt a zsidók és lengyelek ellen a második világháború alatt”.

„Bandera volt a gyilkos, aki felelős a lengyelek elleni 1943-44-es népirtásért, amikor az UPA csapatai kegyetlenül megöltek mintegy 100 000 lengyel civilt” – írta a Twitteren Kacper Płażyński, a lengyel parlament EU-ügyi bizottságának elnöke. Az utalás a nácik oldalán harcoló ukrán félkatonai erőre vonatkozott.

Az új év mindössze néhány napjával a háború gyorsan eszkalálódik, és azzal fenyeget, hogy a NATO és Oroszország közvetlen konfliktusba keveredik.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________