2022-09-05 nap bejegyzései

(3954) Elszegényedés

Tibor bá’ fordítása online

RT

 

Az uniós polgárok tömeges elszegényedéssel néznek szembe

89. útban a 90. felé

Az energiaárak emelkedése tömeges elszegényedéshez vezethet az EU-ban – mondta hétfőn Damien Ernst, a belga Liege-i Egyetem professzora az Atlantico francia híroldalnak. A professzor figyelmeztetett, semmi jele annak, hogy a helyzet jövő tavaszra javulni fog.

Damien Ernst professzor szerint, az uniós háztartások az energiaszámláik kiegyenlítéséről le fognak maradni. Szerinte az energiapiacokon kialakult „vihar” várhatóan jelentős gazdasági hatással lesz mind a háztartásokra mind pedig a vállalkozásokra.

Ernst azt jósolta, hogy Belgiumban a háztartások átlagosan évi 10 000 eurót fognak fizetni áramért és fűtésért.

Az energiaválság sokkal rosszabb lesz, mint a 2008-as pénzügyi válság és az 1970-es évek olajsokkjai – mondta, hozzátéve: „Ennek, különösen a vásárlóerő tekintetében, gazdasági következményei lesznek, és pénzügyi korlátozásokhoz vezet.” Ernst figyelmeztetett, hogy az energiaárak ilyen megugrásával „lehetetlen lesz kordában tartani az inflációt”.

Az energiaárak Európában továbbra is rekordmagasságokat értek el, fokozva a régió energiaválságát, és félelmet keltve, lesz-e zavartalan áram ellátás és fűtés, amint az időjárás kezd lehűlni.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________