2022-03-01 nap bejegyzései

(3792) És akkor atom

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Az ukrán konfliktus az USA-NATO és Oroszország között nukleáris háború fenyegetésével jár


89. Útban a 90. felé

Forrás: WSWS

Hatvan évvel a Kubai Rakéta válság után az ukrán háború oda jutott, hogy a nukleáris fegyverek bevetése valódi veszélyt jelent.

Szombaton az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a hidegháború befejezése óta példátlan döntést hozott azzal, hogy az ország elrettentő nukleáris egységeit riadó készültségbe helyezte. A Kreml-ben, katonai vezetőkkel tartott megbeszélésről tévéadásba vett magyarázatában Putyin közölte, hogy az ország nukleáris fegyvereit átszállítják egy „különleges harcoló egységhez.”

A döntés magyarázva Putyin kijelentette: „A nyugati országok nem csak barátságtalan gazdasági lépéseket tettek országunkkal szemben, de a NATO főtisztei agresszív állításokkal álltak elő országunkkal kapcsolatban.

Elítéljük Putyin nukleáris fenyegetését. A három évtizeddel ezelőtti SZU felbomlás következményeit nem lehet visszafordítani felelőtlen katonai lépésekkel. A rezsim kétségbeesését és egyensúly vesztését tükröző cselekedetével Putyin és az orosz oligarchák egy része ragaszkodik az önámító reménykedéshez, hogy az imperialista hatalmak politikáját meg tudják változtatni, és el tudják velük fogadtatni Ukrajnában az orosz biztonsági követeléseket.

Azonban Putyin meggondolatlanságát nem változtatja meg az a tény, hogy az amerikai és NATO szövetségeseinek az imperialista kapzsisága okozta a jelenlegi krízist és annak potenciális lehetőségét egy világkatasztrófára.

Az  állítást, ami szerint az Orosz akciók egy kitalál  veszélyre adnak választ, megcáfolja az a tény, hogy az elmúlt három nap folyamán az USA/NATÓ állításokat Putyin úgy értelmezte, hogy tönkre akarják zúzni az orosz gazdaságot és kormányát meg akarják buktatni.

Szombat este a Fehér ház, Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, valamint Kanada jelezték, hogy néhány orosz bankot kizárnak a SWIFT-ből.

A francia gazdasági miniszter egy interjúban közölte „Nem tétovázunk, kivétel nélkül valamennyi szükséges fegyvert használni fogják Oroszország vagy Vlagyimir Putyin ellen”. (vajon a „valamennyi, kivétel nélkül” jelenti az atomot is?) Ezen kívül azt is közölték „olyan megszorító intézkedést hoznak, ami megakadályozza, hogy az Orosz Jegybank rendelkezni tudjon nemzetközi tartalékaival.”

Ezen bevezetni kívánt gazdasági megszorítások a NATO részéről de facto háborút jelent Oroszország ellen, ahol Ukrajna csak egy fizikai csatatér.

A német háborús csatazaj semmihez se hasonlítható a Szovjetuniót megtámadó náci invázió óta. A német kancellár Olaf Scholz szombaton bejelentette, hogy a honvédség további 110 milliárd dollárt kap, ami az éves költségvetésnek majdnem a kétszerese, és Németország közvetlen katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy az Európai Unió először fog fegyvereket venni és küldeni, ez alkalommal Ukrajnának.

A Brit külügyminiszter (asszony) jelezte, hogy NATO erők nem fognak beavatkozni az ukrán harcokba, de bátorította az angol fiatalokat, hogy jelentkezzenek az orosz ellenes harcokhoz.

Amerikai külügyminiszter, Antony Blinken pénteken bejelentette, hogy az US további 350 millió $-t katonai segélyt nyújt Ukrajnának, és ezzel a totál segély átlépi az egy milliárd dollárt.

De ez semmi, NATO vezetők javasolják Ukrajna felett kihirdetni a „no-fly” státuszt. Ami lehetővé tenné, hogy US fegyverekkel lelőjenek orosz gépeket. Putyin nyilván tudja, hogy Líbiában ezzel kezdődött az ország felszámolása és Gaddafi meggyilkolása.

Richard Haass, a Külföldi Kapcsolatok Tanácsának elnöke szombat délelőtt tweetelt: kedvező lenne rezsim cserét kialakítani Oroszországban.

Putyin hitt abban, hogy Amerika és Európa imperialista étvágya kénytelen lesz lecsillapodni, de ez tragikus félreértés volt. Valóság pont az ellenkezője. Az US és NATO felhasználja az ukrán inváziót saját tervük beteljesítésére. Putyin tehát a nukleáris fenyegetéshez nyúlt. (ami szerintem nem blöff).

A nukleáris fegyverek használatától félők megfeledkeznek négy tényről: 1) 2014-ben az US segítséggel valósult meg puccs Kijevben. 2) A NATO könyörtelen terjeszkedése kelet Európában. 3) Amerika kilépett az INF szerződésből (közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződése) 4) Az US rakéta kilövőbázisokat épített ki Lengyelországban és Romániában.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________