2022. február hónap bejegyzései

(3791) A másik oldalról

ClubOrlov

Tibor bá fordítása online

Az igazságszolgáltatás egyik kulcstétele: „hallgattassék meg a másik oldal is”. Ennek teszek én eleget Mr. Orlov gondolatainak a lefordításával. Erre azért volt (szerintem) szükség, mert a magyar média szinte egy emberként (kormánypárti és ellenzéki) fújja a CIA propaganda anyagát, meg vannak róla győződve, hogy a humanitárius oldalon állnak.

Oroszországnak minden joga megvan, hogy megtámadja Ukrajnát, méghozzá különböző perspektívából nézve: 1) Megvédi Donetski és Luganski szövetségeseit. 2) Megvédi magát az ukrán atom fegyverekkel szemben, amikkel az ukrán elnök fenyegetett a Müncheni Biztonsági Konferencián, hogy elkezdik előállítani, 3) Megállítja a NATO folyamatos közelítését az orosz határ felé, amivel megszegik korábbi elkötelezettségüket, hogy „egy hüvelykkel se kelet felé”. 4) Oroszország önvédelmi jogával él az ENSZ karter 51. cikkének 7. bekezdése szerint. 5) Ukrajna elveszítette jogát területi integritásával kapcsolatban az 1970-es ENSZ deklaráció szerint, mert nem volt hajlandó az orosz ajkú lakosság jogainak az elismerésére. 6) Ukrajna nem volt hajlandó megújítani az oroszokkal kötött barátsági szerződést, aminek következtében nem volt fixen kijelölt határ, amit Oroszországnak tiszteletben kellett volna tartani.

Azt állítani, hogy Oroszország „megsértette Ukrajna területi integritását”, vagy „ez orosz agresszió”, sima locsogás. Morális oldalról nézve, a tény, hogy a teljes nemzetközi közösség tétlenül állt és tűrte, valamint eredménytelenül politizált nyolc éven keresztül, ami alatt Donetsk és Lugansk civil lakosságát folyamatosan ágyúkkal lőtték az ukrán „terrorelhárítók”, egyszerűen szégyenletes.

Azok, akik most az orosz ukrajnai katonai akció ellen fellépnek, jó lenne, ha válaszolnának egy egyszerű kérdésre: Hol voltál az elmúlt 8 évben amikor Donetsk-ben és Lugansk-ban vérontás folyt, vagy amikor Odesszában embereket élve égettek, miközben az ukrán kormány terrorista műveleteket szervezett Orosz területen, és mialatt a teljes ukrán társadalmat arra kényszerítették, hogy az amerikaiaknak megalázkodjanak, és ukránul beszéljenek, legtöbbjüknek akaratuk ellenére. Ha azt válaszolod, hogy „nem tudtam róla” akkor elvesztetted a jogodat az eseményekkel kapcsolatos véleményformáláshoz. Légy szíves, ezt ne felejtsd el.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

(3789) Egy kérdés

Tibor bá’ online

 

Az isten nevében ki ruházta fel az USA-t? – Egy kérdés Mr Biden részére

 

Kedd délután az amerikai elnök, Joe Biden másfél óra késéssel tartott egy 10 perces sajtó tájékoztatót, ami után nem lehetett feltenni kérdéseket. Maga a késés jelezte, hogy a Fehér házban van némi zűrzavar. Beszéde közben Biden feltette a kötői kérdést: Mit képzel Putyin, ki ruházta fel isten nevében, hogy új országokat nevezzen ki?

Erre a kérdésre a Földön sokan szeretnék feltenni Bidennek, hogy válaszolja meg: „A nemzetközi törvény vérlázító megsértését”, amivel Biden Putyint vádolja, pontosan az, amit Amerika ismételten elkövet Biden nem elhanyagolható közreműködésével.

Nézzük részletesen! Az USA imperialista ösztönöktől hajtva felaprózta Jugoszláviát és létrehozott államokat, aminek ára a tiltakozó Szerbia 78 napon át tartó bombázása volt 1999-ben. Ehhez a háborúhoz az ENSZ nem járult hozzá, tehát a nemzetközi törvény ellenében történt. A végén, megteremtették Koszovót. Biden ekkor jelentette ki (1998 októberében). „Ha én lennék az elnök, egyszerűen agyonbombáznám Szloboda Milosevicset.”

Pontosan 10 évvel később, Biden a Szenátus Külügyi Bizottságánál jogosnak nevezte „úgynevezett új országok kikiáltását. ( “the right to declare new so-called ‘countries.”)

2000-ben a Clinton adminisztráció kibocsátotta a Nemzeti Biztonsági Stratégia című dokumentumot. Ez szerint Amerikának joga van bármely országba katonailag beavatkozni „nemzeti érdekből” vagy „emberségi érdekből.” Ezt, később kiegészítették „megelőző háborúval”, amihez szintén joga van Amerikának. Ezen az alapon támadták meg Irakot, mert hogy ott tömegpusztító fegyverek  vannak, amik sose kerültek elő, de meghalt kb. egy millió iraki.

Következő húzás a “responsibility to protect” volt, vagyis a védelmi kötelesség, ami alapján 2011-ben megtámadták Líbiát, (amikor Biden alelnök volt) agyon bombázták őket, elfogták Gaddafit, agyon kínozták, majd megölték, és Clinton felesége még ki is gúnyolta (jöttünk, láttunk, ő meghalt).

És akkor megérkeztünk a jelenlegi krízishez, amiknek kiinduló pontja a 2014-es szélső jobbos, amerikai pénzen végrehajtott puccs. Majd, Ukrajna NATO tagságának a belengetése. Ez, már sok volt Putyinnak, aki teljesen jogosan nem érezte, hogy Oroszország biztonságba lenne. A többi már a jelen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3788) Hatékonyság

Tibor bá’ fordítása online

 


89. Útban a 90. felé

Többektől érkezett kritika, hogy csak a negatív híreket fordítom le, mert alig várom, hogy az emberiség kihaljon, ha már én nem élhetek tovább. Nos, ezekkel közlöm, hogy  meg vagyunk mentve, az emberiség nem hal ki. Heje-huja-haj, sose halunk meg. A kamuvírus hívő pedig, akitől naponta kapok Szegedről leveleket, nyalja ki a seggem.

A vakcinák hatékonyak

A jó hírekkel kezdjük. A legújabb tanulmányok áradatából kiderült, hogy a harmadik (megerősítő) oltás a legtöbb beoltottat megvédi a súlyos betegségtől és a haláltól  hónapokon, de talán akár éveken át is. Ez azt jelenti, hogy megéri sorba állni a harmadik oltásért.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az antitestek, a szervezett első vonalbéli védekezése idővel gyengül. Sokan ezért aggódnak, hogy folyamatosan kell felvenni megerősítő oltásokat néhány hónaponként. Azonban kiderült, hogy az antitestek védelme csak egy része a helyzetnek.

Az emberek az antitest a rögeszméje. Főleg azért, mert az antitesteket könnyen és gyorsan lehet tanulmányozni. Az antitestek száma állandóan csökken, de ez nem azt jeleni, hogy az immunitás csökken.

A kutatók vizsgálták az immunrendszer többi részvevőit, a B-sejteket, és a T-sejteket. Ezek védik a szervezetet három oltás, de még két oltás után  is hónapokon, sőt éveken át.

Tegyük fel, hogy a véredben nagyon kevés antitest van, és a vírus bejut a szervezetedbe. Ebben az esetben előlép a második lépcsős védelem. A B-sejtek elkezdenek antitesteket gyártani. A T-sejtek pedig minden megfertőzött sejtet elpusztítanak. Vagyis, leállítják a fertőzést és megakadályozzák a betegség kialakulását.

Ez a mechanizmus megmagyarázza, két vagy három oltás után az egyén megfertőződhet Omikronnal, de csak nagyon kevesen lesznek súlyosan betegek. A legújabb tanulmányok közül kettő is azt mutatja, hogy az mRNS vakcinák különböző antitesteket váltanak ki, és több B-sejtet. Ez megmagyarázza, hogy az emlékeztető oltások miért okoznak nagyobb védelmet.

T-sejteket négy COVID vakcina: Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, valamint a Novavax vált ki, és kábé 80 százalékkal hatásos az Omikron ellen is. Mivel az Omikron variáns igen nagymértékben eltér a korábbiaktól, feltételezhető, hogy a T-setek hasonló támadást tudnak majd intézni későbbi variánsok ellen is.

A tudósok ezt találták SARS koronavírusok esetében, ami 2003-ban 800 ember ölt meg Ázsiában. Ezzel fertőzött emberek T-sejt védelme eddig 17 évig eltartott. Tehát a memória sejtek ellenállnak az időnek.

Vagyis az oltások nagyon jól állítanak elő hosszú távú memóriát. Röviden a oltások felvétele a lehető legjobb védekezés a pandémia ellen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

(3050) Szívinfarktus

Tibor bá’ fordítása online

 

A tudósok rájöttek, hogy a munka és hobbi befolyásolja a szívinfarktus kockázatát


89. Útban a 90. felé

A Moszkvai Állami Egyetem Pszichológiai és Oktatási Tagozatán (MSUPE) dolgozó tudósok vizsgálták a különböző személyiséggel rendelkező emberek életvitelének és a szív-érrendszeri betegségük kifejlődése közötti összefüggést előrehaladott életkor esetében.

A tanulmány segíteni fogja a páciensek optimális gyógyító stratégiájának megállapítását, valamint növelni fogja aktív élettartamukat. A tanulmány eredményeit a Pszichológia és Pszicholótechnika folyóiratban publikálták.

A legtöbb országban, beleértve Oroszországot is, a mortalitás legfőbb oka a szív érrendszeri betegségek. A tudósok véleménye szerint azok a pszichológiai tényezők vizsgálata és szabályozása, amelyek kihatnak ezen betegségek előfordulására és lefolyására, elősegítik a mortalitás csökkenését, és növelik az emberek életének aktív szakaszát.

Ma a szakértők az egyén foglalkozásától függően kiválasztják a rá szabott előfeltételeket a szívérrendszeri betegségek kialakulásához. Az MSUPE tudósainak célja az egyénre szabott azon tényezők azonosítása, amelyek a szívérrendszeri betegségek progressziójára hatnak nyugdíjas korban.

A kutatók egy minden részletre kiterjedő módszert alkalmaztak, amiben megtalálható a célszemély életvitelére kiterjedő kérdőív, részletezve a foglalkozást, elért karriert, érdeklődési kört és hobbikat az egész élet alatt és pillanatnyilag. Ezen kívül a betegséggel kapcsolatos leletek áttekintését. Alkalmazták még az MSUPE által módosított Dembo-Rubinstein személyiség kiértékelési módszert. Végül matematikai statisztikát is alkalmaztak.

A hobbikat csoportokra osztották: Intellektuális, kreatív, sport, fizikai (varrás, fúrás-faragás, javítás, stb.). A tanulmányban résztvevőket megkérdezték a személyiségükkel kapcsolatos bizonyos tényezőkről: aktivitás, agresszivitás, szociális érzékenység, optimizmus, gondoskodó készség.

A tanulmányban 496 személy vett részt (110 férfi és 386 nő), akik 55 év felettiek voltak, és szívérrendszeri betegségben szenvedtek. Az eredmények azt mutatták, hogy fizikai munkások és műszaki értelmiségiek esetében majdnem minden aktivitás (kommunikáció, elhatározottság, karrierépítés) növelte a szívérrendszeri megbetegedések kockázatát. Pozitív hatás volt viszont minden fajta műszaki hobbi, kézimunka, kertészkedés, javítás stb.

Az alkalmazottak csoportjából valók esetében a fizikai képzés, fizikai aktivitás, sport pozitív hatást mutat. Az optimizmusnak, és kézimunkának egyáltalán nincs hatása.

Azok esetében, akik adminisztratív munkában voltak, semmilyen hobbinak nem volt hatása, de pozitív hatás volt kimutatható professzionális tevékenység, karrierépítés esetén barátok és család jelenlétében.

Általánosságban a káros szenvedélyek (alkohol, nikotin, túlzabálás), agresszivitás (mint személyes tulajdonság) szakmunkás kategóriában kihatással volt a szívérrendszeri betegségek kifejlődésére és rosszabbodására.

A szakértők szerint a gender és az életkor nem hat ki a páciens személyiségének és a szívérrendszeri betegség állapota közötti összefüggésre. Nők és férfiak esetében, valamint különböző életkorú nyugdíjasoknál a negatív és a pozitív tényező alapvetően egybeestek.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(1049) Das Kapital by Viktor Orbán

Tibor bá’ online

Orbán első választási sikerekor én is rá szavaztam, mert úgy gondoltam, hogy egy tehetséges fiatalemberből akár második Széchenyi István is lehet. Ezt, három hónapon belül megbántam. Ez a tehetséges fiatalember egy hataloméhes, gátlástalan szörnyeteg. Ennek ellenére 2010-ben a nép újraválasztotta. Most, néhány héttel a választások előtt újra felteszek egy 2013-ban írt posztot.

~at503Most már teljesen világos, hogy Magyarország erős embere nem akar piacgazdaságos kapitalizmust, nem akar parlamentáris demokráciát, nem akar feudalizmust, nem akar monarchiát (bár ezzel már kokettált), nem akar szocializmust, és persze fasizmust se akar, de akkor miben töri a fejét? Orbanizmusban. Főideológusa, a kötélgyártó parlamenti elnök, Kövér László világosan megmondta, a követendő trend a néphatalom, annak a népnek a hatalma, amely a hatalmát kétharmados többséggel átruházta Orbán Viktorra, aki elhatározta, hogy szavazó gépezete segítségével az alkotmányt (és persze annak többnyire általa kinevezett bíráit is) átszabja saját képmására, akarom mondani, saját elképzelése szerint. Orbán pártja hivatalosan jobboldali, de a valóságban a párt ideológiája beazonosíthatatlan, mert ezt a miniszterelnök egója nem tűrné. Orbán Viktor nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint egy teljesen új ideológia megteremtése. Persze, új nincs a Nap alatt, már 5000 éve se volt, de a nagy látnokok eszköze, az innen-onnan történő lopkodás neki is rendelkezésére áll. Az teljesen nyilvánvaló, hogy Marx Tőkéjét éppen úgy ismeri, mint Gadhafi Zöld könyvét, vagy a Mein Kampfot (és persze bánja, hogy a Tőkét nem ő írta). Ezen kívül kifejezetten jó ötletnek tartja Rákosi Mátyás szalámi taktikáját, és ha lenne rá módja, akkor átvenné a sztálini tisztogatást is. Horthy uram-bátyám rendszere is határozottan elnyerte a tetszését, és gyakorolja is full extra kivitelben. Pol Pot ötletét is átvenné, mármint az írni-olvasni tudok tarkón lövését, de sajnos az Magyarországon nem kivitelezhető, mert 18 éves korig kötelező az iskola. (ezt közben Orbán 16-ra csökkentette. Nem kell neki kiművelt emberfő. Neki hülyék kellenek.) A gazdagok korlátlan adóteher csökkentése, mint nyugati trend, természetesen nem kerülte el a figyelmét, és lehetőségeihez mérten alkalmazza is. De mindez meg van fűszerezve egy középcsatári mentalitással, ami minden pillanatban kész az ellenfél lerohanására.

Orbán, már fiatal tanyasi korában megtanulta, hogy minden a tőkén múlik, amiből van kicsi és van nagy, illetve nagyon nagy. Ő és kiemelt vazallusai a nagyon nagy tőkére koncentrálnak, amivel kapcsolatban az első dobás a székház volt, amit aztán gyorsan követtek mások, amelyek közül a legnevezetesebb Kaja Ibrahim és a Fehér Hajó voltak, majd jött a Simicska Co. Az ő Das Kapitalja másképp hangzik. A kis tőke a névtelen tömegek mannája úgy 47.000 forint környékén, de íncsiklandozó még a 10 százalék is, amely horgon sok-sok hülye akad fenn. Hiába na, minden választó azt kap, amit megérdemel. Orbán le panel-prolizta a nem rá szavazókat. Hatalmas hiba volt, amiből Orbán még nagyobbat tanult. Most már olyan szédületesen jól ismeri a hülye proli és a kapzsi paraszt mentalitását, hogy a hatalom megtartása számára megegyezik az ágyba szarás nehézségével. Ezekből pedig milliók vannak a határainkon belül, és mindnek van szavazati joga. Könnyű őket megzabáltatni, mert minél kisebb a tőke, annál jobban lehet vele manipulálni. Ez az Orbán-féle kapitalizmus alapja. „Megtámadja” a bankokat, ami roppant tetszik a tömegeknek. Az orbáni propaganda hangos az extraprofittól, amit aztán elvesz a szolgáltatóktól és megkapja a nép. Hogyan is? A szegény keveset, a gazdag sokat, amit az elvakított paraszt nem vesz észre, főleg, hogy amit kap, azt máshol elveszíti kétszeresen, de lehet érte hálásnak lenni.

Ha valaki sokat hazudik, előbb vagy utóbb szembekerül önmagával. Ez naponta esik meg Orbánnal is, de lassan már hipnotizál, mert a bamba tömegnek meg tudja magyarázni a lehetetlent is, a hívek nem számolnak utána, csak ismételgetik azt, amit Orbántól hallanak, amíg nem válnak az Orbánizmus világi papjaivá. Boldogan, és észrevétlenül fizetik az extra adókat, egyeznek bele az összes megszorításba.

Természetesen egyetlen izmus se tud mindenkit behálózni. 1947-ben a kommunista pártra (kék cédulákkal együtt) csak 22,25 százalék szavazott, de ez elég volt ahhoz, hogy ügyes politikával, fegyverekre támaszkodva, átvegyék a teljes hatalmat a nép felett. Orbán most tart ott, ahol Rákosi tartott, Nagy Ferenc elmenekülése előtt. Ha az ellenzék összefog, és maga mögött hagyja a kormánypártot, a TEK fel fogja vállalni a régen volt ÁVH szerepét, amit senki se lát előre, pedig vannak rá jelek: Orbán elállt az általa kitalált választási regisztrációtól, már nem lesz rá szüksége, különben nem állt volna el, nem olyan fából van faragva.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

(3787) Normális élet

Tibor bá’ fordítása online

 

Vissza a normális élethez


Eve Ottenberg

BY EVE OTTENBERG

A járvány a vége felé jár. Ki állítja? A tőkések, a kilóra megvett politikusok/szakértők, akik állítják, hogy az emberek vissza akarnak térni a „normális élethez”. Sajnos, a vírus nem akar együtt élni velünk. A vírus meg akar ölni minket. De ez nem számít. A szajha média harsogja a tulajdonosok üzenetét: Menj vissza dolgozni, lehetőleg alacsony fizetésért. Menj ki az utcára és költekezz. Vegyél meg mindent, amiknek az árát éppen most emeltük meg, maszkban vagy maszk nélkül. Kit érdekel? Ha, pedig elkaptad a vírust, légy szíves, ne nagyon lármáz a nem létező egészség ellátás miatt. Ha, pedig tényleg beteg leszel, légy szíves ne piszkálj senkit, különösen azokat ne, akik együtt élnek a vírussal, csak csendben hunyj el otthonodban.

Azok a zsenik, akik visszairányítanak a munkahelyedre nem árulják el neked, hogy a vírus sokáig, pontosabban évekre meg tud betegíteni. Se azt, hogy könnyen meg tud ölni elhízás, cukorbetegség miatt, vagy, csak mert idős vagy. És az is kimarad az ismertetésből, hogy újra és újra elkaphatod. Megszerzett természetes immunitás nem létezik. Ezek után, hogy kellene normálisan élned?

Ha, aközött választhatsz, hogy nyilvános helyen N95 maszkot viselsz (nálunk FFP2), vagy nyomorék leszel, esetleg meghalsz, akkor, ha van egy kis eszed a maszkot fogod választani. Ha valaki oly fanatikusan hisz a szabadságban, hogy hajlandó megbetegedni, meghalni és másokat megölni, akkor sajnos ez a hit az illetőt hülyévé degradálta. Részünkre a maszkviselés lett az új normális. Addig, nem dobhatjuk el, amíg a COVID velünk van, amíg hullám csúcsok között visszahúzódik, amikor endémiássá válik. Akkor vesszük le a maszkunkat, amikor a vírus eltűnik.

A karantén és a kötelező oltás régi eszköz a járványok kezelésére. Ha, a nemzet vezetői racionálisan gondolkodnának, nem lenne semmi probléma, de nem így gondolkodnak. Lehet, hogy szerencsések leszünk, és nem lesz ilyesmire szükségünk. Elvégre az enyhe Omikron, amely enyhén megölt már néhány százezer amerikait, lecsillapodik, és a betegség véget ér, és persze majd a Mikulás is ellátogat hozzánk, na meg egy jó tündér.

Szenzációs lenne, ha tévednék, de mind ez ideig a sokoldalú, flexibilis, rendkívül alkalmazkodó COVID túljárt az emberiség eszén. Egy rövid ideig visszahúzódik, de aztán visszatódul, egy új gyilkos formában. Az oltás nem nevezhető csodálatosnak, de csak ezzel rendelkezünk, legalább is akkor, ha a megelőzésről van szó. Ha, valakik olyan hülye, hogy nem kell neki az oltás, rosszabbul jár, mint amit megérdemel. Az emberek megszokták, hogy idióta hibáikért megszenvednek, de azt nem szokták meg, hogy csövet nyomjanak le a tüdejükbe és meghaljanak.

Sajnálatos módon február 7.-én a hülyeség sokkal magasabbra hágott. Ezen a napon a Georgiai törvényhozók benyújtottak egy törvénytervezetet, ami megtiltaná a gyermekek beoltást 9 betegség ellen. Eddig az állam Egészségügyi Minisztériuma előírt 9 kötelező oltást attól függetlenül, hogy a szülők milyen mértékben voltak félkallantyúsok egészségügyi témákban. Azonban, a Georgiai politikusok úgy gondolják, hogy megfogták az isten lábát, miközben nem történt más, mint megdöbbentették a civilizált világ modern gyógyászatát.

Tehát, ha a tervezet átmegy, a iskolák nem követelhetik meg a beoltottságot: mumpsz, rubeola, bárányhimlő, tetanusz (egy gyilkos) diftéria (egy másik gyilkos), szamárköhögés, hepatitisz B, meningitisz (még egy gyilkos) és influenza ellen.  És amikor azt írom, hogy „halálos” akkor azt értem, hogy tetanusz esetében 60 százalék meghal. Meningitisznél minden tizedik elhalálozik. Diftériában a halál 5-10 százalékban következik be.

Ezt hozta magával a COVID oltásellenes őrület. Az olyan vakcinák, amelyek a gyerekeket generációkon keresztül egészségesen életben tartották, mostantól kedve tetszőlegesen választhatók. Következmény? Hülye szülők átveszik az Internetről az oltás ellenes hallucinációkat, a gyerekek pedig feleslegesen fognak meghalni, ahogy szabad akaratból a gyógyászati sötétkor oltásellenes szakadékába zuhanunk.

Időközben január 1.-én a kormányzók esedeztek Bidennél mondja meg, hogy kell együtt élni a vírussal. „Szükségünk van világos útmutatásra strukturálisan hogyan megyünk át a pandémiából a endémiába.” Válasz: „Sehogy”. Addig nem lehet átmenni endémiába, amíg tart a pandémia, pláne, ha a pandémia egy gyilkos. Persze. néhány „szabadság” mániákus ezzel nem ért egyet. Jobboldali, üresfejű, veszélyes alakok bátoríthatják őket, pénzelve a kamion konvojt. Azonban, az épeszű emberek nem akartnak meghalni, megpróbálják megvédeni magukat.

Biden ezt mondta: „Véleményem szerint, megvan az út merre menjünk.” Megmagyarázza, hogy visszamenni normálba komoly munka. Esetleg egy lehetetlen feladat egy olyan betegség mellet, amely közöttünk terjed és sokakat megöl, miközben nincs mivel lehatárolni. A vakcinánk nem akadályozza meg a tovább fertőzést. Ráadásul védelmük hamar elkopik. Állandóan történik átfertőzés. Ezek komoly problémák bárkinek, akinek van esze. Azoknak, akiknek nincs „az én testem, enyém a választás”. Ez a szabad választás sok esetben a krematórium.

A február 7.-i esemény után a New Jersey kormányzó, Phil Murphy bejelentette, iskolákban vége van a kötelező maszkviselésnek. Ezt követve, több állam leállította a maszkviselést. A New York Times szerint a New Jersey könnyítést jelez egy „szándékos eltolódás, a koronavírus elfogadása felé az életünkbe.”

A Times felhívta a figyelmet, hogy az iskolai maszkviselésről kiderült, hogy a pandémia legmegosztóbb témája. A viselők és a nem viselők gúnyos szembenállása sok tanuló számára elviselhetetlen.

Pedig, a maszk hasznos, mert a COVID-19 a levegőben terjed. A jobb maszkok, mint az N95 még hasznosabb. Ez tény. Akik ebben nem hisznek, beleesnek a „kamu járvány” csapdába. Ilyenekkel nem lehet vitázni, ezek lököttek. Akik meg tudnák őket győzni, azok halottak, mind a 900 ezer.

A szerző Eve Ottenberg író, újságíró. Legutolsó könyve  Birdbrain (Madáragyú), többet róla: website.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3786) Breaking News

Tibor bá’ fordítása

 

Egy 1991-es jegyzőkönyv alátámasztja az orosz vádakat – állítja a Der Spiegel


89. Útban a 90. felé

Oroszország évek óra állítja, hogy a NATO keleti terjeszkedése a Nyugat ígéretének a megszegése, amit a berlini fal leomlása után tett.

Az RT szerint dokumentum bizonyítja, hogy az USA megígérte, a NATO nem fog terjeszkedni

Putyinnak igaza volt, Stoltenbergnek nem volt igaza: NATO pimaszul hazudott az oroszoknak a terjeszkedésről, amit az angol dokumentum bizonyít.

Nem kizárt, hogy a Nyugat elhatározta, visszavesz a konfrontációból.

Egy újonnan felfedezett dokumentum 1991. március 6.-i keltezéssel arról árulkodik, hogy Amerikai, Egyesült Királyságbéli, francia, és német küldöttek megvitattak egy oroszoknak tett ígéretet, miszerint a NATO nem fog túlnyúlni a Kelet Német/Lengyel határ mögé. Hozta le a Der Spiegel tegnap (péntek). Ezek szerint Moszkvának igaza volt, míg a NATO-nak nem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3785) Mi a long COVID?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 


89. Útban a 90. felé

A COVID fertőzés levonulása után a betegek (beleértve a gyerekeket is) 30 százaléka akár egy hónapnál tovább is tapasztal szimptómákat. Ilyenek a légúti panaszok, fejfájás, ízületi és izomfájdalom, kimerültség, rossz közérzet. Valamint neurológia panaszok, emlékezett, szag és íz vesztés, valamint hangulatváltozás. A tiszta, racionális gondolkodás hiánya. Az állapot kihat a szívre, tüdőkre, vesékre, bőre, agyra és az immunrendszerre. A long COVID-ot még enyhe lefolyás után is lehet tapasztalni.

Long COVID-ot valamennyi életkor csoportnál tapasztalták, némi különbséggel abban hogy a szimptómák miként manifesztálódnak. Átoltott betegeknél is tapasztalható.

Tény, hogy teljesen átoltottak is megfertőződhetnek, és viselhetik a long COVID következményeket. Ráadásul a COVID és long COVID betegség után is lehetséges az újra fertőződés. Sőt lehetséges súlyosabb long COVID szimptómák előfordulása.

Az elmúlt ősszel végzett felmérés szerint a long COVID betegek fele nem volt képes visszatérni munkahelyére.

David Putrino, a New Yorki Mount Sinai Hospital rehabilitációs igazgatója: „Memória vesztésben szenvednek, és képtelenek új dolgokra emlékezni, valamint nehezen beszélnek. Ez egy igen legyengítő, komoly kognitív állapot.

Anthony Fauci szerint a pandémia kezd visszavonulni, ennek ellenére a COVID-nak nincs vége.

Tehát egyszerűen fogalmazva, a szimptómákat mutató fertőzöttek (és élve maradottak) 30 százalékának lesz long COVID-ja. Ennek a fele (vagyis 15 %) nem tud visszamenni dolgozni.

Az átoltás nem ad teljes védettséget. A fertőzést követő immunitás nem akadályozza meg az újra fertőződést. A háromszor-négyszer újra fertőződés már nem számít csodának. Ebből következik, hogy előbb vagy utóbb mindenkinek lesz long COVID-ja.

Semmi biztosíték nincs arra, hogy a következő variánsok enyhébbek lennének, mert ez a vírus természetét tekintve eltér az eddig megismert koronavírusoktól.

Ezekkel a tényekkel és következményeikkel az emberiségnek szembe kell nézni. Felesleges és kontra produktív várni a csodára.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3784) Új étrend

Tibor bá’ fordítása online

Az étrendváltoztatás tíz évvel meghosszabbíthatja az életet – új kutatás


89. Útban a 90. felé

Mindenki tovább akar élni. És gyakran halljuk, hogy ehhez egészségesebb életet kell élni, elkerülve a dohányzást, fizikai munkát kell végezni, mérsékeltté kell tenni az alkohol fogyasztást. Most viszont az is kiderült, hogy az étrend is befolyásolhatja az élettartamot.

Egy új kutatás azt tárta fel, hogy az egészséges étkezés az élettartamot 6 évvel meghosszabbíthatja középkorúaknál, míg fiatal felnőttek esetben ez akár 10 év is lehet.

A kutatók összevetettek számtalan korábbi tanulmány eredményét, amelyek a hosszú élettel foglalkoztak, valamint a Global Burden of Disease (a betegségek globális hatása) adatait, amely legtöbb ország állampolgárainak egészségével foglalkozik. A szerzők ezek alapján meg tudták becsülni miként változik a várható élettartam a fogyasztott gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diók, halak, tejtermékek, vörös hús, feldolgozott húsok, cukros italok és hüvelyesek hatására.

A szerzők képesek lettek létrehozni egy optimális étkezést a hosszú élet eléréséhez, amit aztán összehasonlítottak a tipikus nyugati étkezéssel, ami többnyire sok feldolgozott ételt, vörös húst, zsíros tejterméket, sok cukrot, és kevés gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A kutatásaik szerint az optimális étkezéshez több hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona és diók, valamint kevesebb vörös hús és feldolgozott hús tartozik.

A kutatók arra derítettek fényt, hogy optimális étkezést elkezdeni 20 éves korban, több mint 10 évvel nyújtja meg az élettartamot nők és férfiak esetében Amerikában, Európában és Kínában. Ugyanez 60 éves korban 8 évet, míg 80 éves korban is kicsivel több mint 3 évet jelent.

A helyzet az, hogy nem mindig lehetséges az étrend teljes megváltoztatása. A kutatók azt is kiszámították, mi történik akkor, ha az étrendet a tipikus nyugatiról csak részben változtatják meg az optimális felé. Azt vették észre, hogy ebben az esetben is növekszik az élettartam 20 éves kortól kezdve 6 évet a nők, 7 évet pedig a férfiak esetében.

Alapanyag                Nyugati diéta                      optimális diéta
neve                            gramm/nap                         gramm/nap

Teljes kiőrlés                 50                                           225
Zöldség                           250                                        400
Gyümölcs                       250                                        400
Diók                                  0                                             25
Hüvelyesek                    0                                             200
Hal                                     50                                           200
Tojás                                 50                                           25
Tejtermék                      300                                        200
Finomított gabona    150                                        50
Vörös hús                       50                                           0
Feldolgozott hús         50                                           0
Fehér hús                      75                                           50
Édes italok                    500                                        0
Étolaj                              25                                           25

A Világ még mindig nem tud megszabadulni a koleszterin és a telített zsírsav mániától. A koleszterin totálisan ártatlan a koszorúér elzáródásban. A telített zsírsav (állati zsírok) több mint ártalmatlan. Kiszorítja a veszélyes, sőt halálos telítetlen (növényi olajak) zsírsavakat, amelyekből transz zsírsav, a szív mérge keletkezik.

Szerintem a felesleges édes italok elhagyása jó ötlet. De az étolajat feltétlen fel kell váltani állati zsiradékkal. A tojás csökkentése felesleges. A tejtermékeket se kell csökkenteni. A vörös húst nem kell elhagyni. A feldolgozott húsokkal csínján kell bánni, de teljesen elhagyni felesleges.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3783) Újra fertőződés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

COVID újra fertőződés: enyhébb és erősíti az immunitást?

Szerző: Paul Hunter


89. Útban a 90. felé

A pandémia kezdete óta tudjuk, hogy előfordul COVID újra fertőződés. Az első eset egy 33 éves férfi volt Hong Kongban. Az első fertőzését 2020. március 26.-án diagnosztizálták. 142 nappal később egy genetikailag eltérő vírussal diagnosztizálták másodszor.

Azt követve, hogy az újra fertőződés mindennapivá vált, különösen az Omikron megjelenése óta, Dél Afrikában az Omikron kutatások (még nincs szakmailag bírálva) az sugallják, hogy az újra fertőzés kockázata jelentősen megnőtt az új variáns megjelenésével.
Miért fokozódik az újrafertőzések száma? Az egyszerű válasz, mivel az immunitásunk nem elégséges a fertőzés megakadályozására. Ennek, oka lehet egy új változat, például az Omikron megjelenése, mivel ezt a mutációt az immunrendszer kevésbé tudja felismerni, aminek következménye, hogy a vírus kikerüli a korábbi immunitást. Vagy, mert az immunitás lecsökkent az utolsó fertőzés, vagy oltás óta. Tudjuk, hogy ez különösen a COVID immunitásnál fordulhat elő – ezért van szükség harmadik (emlékeztető) oltásra.

Plusz, ahogy erre korábban kitértem, a koronavírus majdnem mindig az emberi orron és torkon keresztül jut be a szervezetbe. Azonban a nyálkahártyán az immunitás a testhez képest viszonylag rövid ideig marad meg. Ez megmagyarázza, hogy a súlyos betegségekkel szemben a védelem rendszerint a tüdőkben  tovább él, mint az orron át történő fertőzés elleni védelem.

 

Mennyire gyakori az újra fertőződés?

Az Egyesült Királyságban elkezdtek nyilvánosságra hozni adatokat a COVID újra fertőződéssel kapcsolatban. Felhozott példa szerint valaki újra pozitív COVID tesztet produkált 90 nappal az első fertőzést követően. Angliában 2022. február 6.-áig 14,5 millió prímér fertőzés volt, és kábé 620.000 újra fertőződés. Vagyis, minden 24  prímér fertőzésre esett egy újra fertőződés. Az újra fertőzések 50 százaléka 2021. december 1.-óta jelezték. Ezt azt sejteti, hogy az Omikron jelentősen megnövelte az újra fertőződés lehetőségét.

Az Egyedsült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (ONS) szintén méri az újra fertőződést, de más módszerrel. Hogy valaki újra fertőzött legyen, ahhoz szükség van 120 egymást követő betegségmentes napra, vagy négy egymást követő negatív PCR tesztre a két pozitív teszt között. Az ONS szerint az újra fertőződési ráta tizenötszörösére nőtt az Omikron megjelenése óta. És a jelenlegi újra fertőződés körülbelül a fertőzések 10 százalékát teszi ki Angliában, ami 2021 novemberében mindössze 1 százalék volt.

Én azonban feltételezem, hogy ez a szám jelentősen alul van becsülve. A 90 vagy 120 napos szünet egészen biztos kihagy néhány újra fertőződést, ami az intervallum végénél korában következik be. A prímér fertőzések egy részét nem diagnosztizálják. Ezért, számtalan újra fertőződést prímér fertőzésnek ismernek el. Valamint az újra fertőződés rendszerint enyhébb, ezért nagy részük nem lesz diagnosztizálva.

 

Az újra fertőződés enyhébb?

Bizonyos immunitással rendelkező oltott emberek prímér infekciója általában kevésbé súlyos, mint a nem oltott emberek prímér fertőzése (akiknek nincs immunitása). Ez az oka annak, hogy ritkábban kerülnek kórházi kezelés alá.

Éppen ezért, reális annak feltételezése, hogy az újra fertőződés kevésbé súlyos, mint a prímér fertőzés, mivel az újra fertőzött személynek van némi eleve létező immunitása a prímér fertőzésből kifolyólag. Ráadásul, sok ember oltást kap a két fertőzés között, ami tovább emeli a védettségét.

És, bár a koronavírusos fertőzés, és COVID szimptómák kialakulása elleni immunitás csökken, a súlyos betegség és halál elleni védelem sokkal tartósabb. Végeredményben az újra fertőződés határozottam enyhébb.

Azonban, amikor a második fertőzés lefut, az hogy nem érzed magad oly kellemetlenül, mint az első fertőzéskor, függ attól, mikor fertőződtél meg. Az ONS adatokból az derül ki, hogy a szimptómákat jelző betegek aránya függ attól, mely variánst szedett össze a második fertőzésnél.

Az ONS becslése szerint az Alfa variánssal történő újra fertőződés esetében a fertőzöttek csupán 20 százaléka mutat szimptómákat. Delta újra fertőződésnél a fertőzöttek 44 százaléka, míg az Omikron esetében 46 százaléka mutat szimptómákat. Az ONS adatok azt is mutatják, hogy az Alfa variánssal kapott újra fertőződés kisebb eséllyel mutat szimptómákat, mint a prímér fertőzéskor. Az is látható, hogy Alfával történő újra fertőződés kisebb eséllyel mutat szimptómákat a második esetben az első fertőzéshez viszonyítva. Ezzel szemben a Deltával történő újra fertőzésnél inkább jelentkezik szimptóma az első fertőzéshez viszonyítva. Viszont, Omikron esetében a szimptóma jelentkezés körülbelül azonos az első és a második fertőzés után.

Azt tudjuk, hogy a COVID súlyossága változik a különböző variánsok között. Azt azonban nehéz pontosítani, hogy a betegség súlyossága milyen mértékben függ a variánstól, és milyen mértékben a korábbi fertőzéstől vagy oltástól nyert immunitástól.

Meg nem válaszolt kérdés az, hogy nem oltott személynél Omikron fertőzés kevésbé súlyos-e, ha korábban már volt fertőzve. Egy amerikai családban egy nem oltott tag Omikron prímér fertőzést kapott. Tőle a többi családtag másodszor fertőződött meg. Annak a betegsége sokkal súlyosabb volt, aki először lett megfertőzve, mint azoké, akik újra fertőzöttek. Ez, azonban csak egy eset, ebből nem lehet érdemleges következtetésre jutni.

Másfelől viszont ellenkező tartalmú jelentések is érkeztek, ami szerint az újra fertőzésnél súlyos betegségek alakulnak ki. Vagyis, plauzibilis az feltételezni, hogy az újra fertőződés enyhébb, de ebben a pillanatban nincs kellő bizonyíték arra, hogy ez így van.

 

Az újra fertőződés erősíti az immunitást?

A válasz: majdnem biztosan igen. Egyetlen korábbi fertőzés azonos védelmet nyújt Omikronnal szemben, mint két adag vakcina, vagyis méltányos arra a következtetésre jutni, hogy az újra fertőződés szintén fokozza az immunitást.

Azonban, egy ilyen immunitás még mindig nem nyújt 100 %-os védelmet. Kezdenek bizonyítékokkal előállni (nyomtatás előtt) olyan emberektől, akik többször is újra fertőződtek. Ez nem meglepő, mivel más koronavírusok esetében évente lehetséges az újra fertőződés.

Mindent összevetve, jogosan háborodtam fel, amikor valamelyik magyar oltás guru a TV-ben közölte, hogy ő már három oltást kapott, de negyedik helyett inkább fertőződik, mert az nagyobb védelmet ad. Nincs biztos védelem, és minden fertőzés káros. Ráadásul életünk végéig ki leszünk téve az újra és újra fertőzésnek, csak úgy mint az influenza esetében. Azzal a különbséggel, hogy influenzánál nincs „post” és kevésbé fertőző. Ez az „áldás” a várható élettartamot évekkel, ha nem évtizeddel, fogja visszavetni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3782) Szex

Tibor bá’ fordítása online

 

Tévhit a tökéletes leszbikus szexről

 


89. Útban a 90. felé

Ma ráakadtam egy amerikai hölgy blogjára, aki bevezetett engem (a többi blog-látogatóval együtt) a leszbikus szexszel kapcsolatos tévhitekbe. Előrebocsátom, hogy nem vagyok leszbikus (nehéz is lenne), de nem is lelem örömöm leszbikus látványban, ami viszont ritka a férfiak körében. Azonban a téma megér egy néhány órányi fordítást. Lássuk hát! A bloger: Greta Christina szövegét: (Greta Christina’s Blog – Atheism, sex, politics, dreams, and whatever. (the-orbit.net))

Szeretnék írni egy kiirthatatlan szexuális mítoszról, amiben magam is sokáig hittem. Vagyis, hogy a nők számára a leszbikus szex jobb, mint a heteroszexuális. Mert ki más tudná jobban, mi kell egy nőnek, mint egy másik nő? Ki ismeri jobban egy nő anatómiáját, mint egy másik nő? Ki tudja jobban mit jelent a szex egy nőnek, mi izgatja fel a nőt, mint egy másik nő? Na, ebből elég! Meg tudja nekem mondani valaki, hol a hiba ebben az okfejtésben? Te ott hátul az utolsó padban, aki össze-vissza forog. Szóval meg tudnád mondani, hol a hiba? Úgy van, ráhibáztál. A nők nem egyformák. Két nő nem olyan, mint két tojás. Mi nők szexuálisan nem egyformán reagálunk, az ágyban zajló tevékenység közben, nem ugyanarra vágyunk. Tehát, csak azért mert nők vagyunk, nem tudhatjuk, hogy egy másik nőnek mire van szüksége, mit szeret(ne) a legjobban. Mondok egy példát. Fiatalabb koromban néha-néha szexszeltem olyan férfiakkal, akik arra voltak büszkék, hogy ők aztán tudják, mi kell egy nőnek. Pontosabban, tisztában vannak azzal, hogy a nőkhöz gyengédnek kell lenni. Nekem pedig szex közben a fülükbe kellett üvöltenem, hogy az isten szerelmére csípd meg erősebben a bimbómat. Nem érted, e-rős-eb-ben! Na, végre. Megy ez neked, ha nagyon akarod. Minek nevezzem ezt? Hozzá nem értés, bénaság? Nem ezek túl durva megfogalmazások. Mondjuk inkább, ideiglenes tapasztalatlanság. Természetesen ez nem csak férfiakra vonatkozik. Korai leszbikus tapasztalataim egyértelműen bizonyították, hogy a nők nem feltétlenül értenek a nőkhöz. A legelső élményem egy nővel lehangoló lett volna, ha történetesen nem találtam volna viccesnek. De még ennél is lehangolóbb lenne, ha elmaradt volna a happy end, pontosabban az egész életemre kiható siker. A leszbikus szexszel kapcsolatban rengeteget tanultam (és ha már itt tartunk, akkor a heteróval kapcsolatban is) és jóval többet tudtam meg, mint amennyit húszas éveim elején tudtam. Mert a legfontosabb, hogy megkérdezzem a partneremtől, „hogy szeretnéd?”. Ugyanis, ez a lényeg.

Minden ellenkező híresztelés ellenére, nem úgy születünk, hogy pusztán ösztöneink után menve, minden a legnagyobb rendbe legyen. Egészen pontosan, fogalmunk se lehet, hogy akivel éppen szexszelünk, mi után sóvárog, ha nem kérdezzük meg. Most jön a meglepetés. Bizonyíték van arra, hogy leszbikusok és meleg férfiak általában jobban kielégülnek, mint a heteroszexuálisak. [lásd: Masters and Johnson: „The Curious Coupling of Science and Sex”] De, ha a témában mélyebbre ásol, akkor kiderül, a tényleges ok nem az, hogy a leszbikusok jobban ismerik partnerük fizikai felépítését (ugyanez érvényes a melegekre is). Valójában éppen az ellenkezője az igaz. A kimutatás szerint az ok az, hogy a homoszexuális aktust a felek nem kapkodják el. Jobban odafigyelnek a partnerük igényére és társuk élvezete „átragad” rájuk. Parasztosan szólva, élvezik, hogy a másik élvez. Sokkal valószínűbb, hogy a csendes hallgatás helyett beszélnek egymáshoz, és a tevékenykedés során közlik a másikkal, hogy mi jó és mi nem jó nekik. Kedves hallgatóim, eljutottunk tehát oda, hogy ha a leszbikus szex tényleg jobb, mint a heteró, akkor az nem azért van, mert egy nő tudja, hogy egy másik nő mit szeret, hanem azért, mert a leszbikusok nem sajnálják az időt és megtapasztalják, hogy partnerük pontosan mit akar. Természetesen a női és a férfi szexuális igények között óriási különbség van, egy percig se akarom tagadni. Általában egy nőnek több időre van szükség a teljes izgalmi állapot eléréséhez. Általában egy nőnek több időre van szüksége ahhoz, hogy orgazmusa legyen. Általában egy nőnek kevésbé elég a puszta behatolás. Általában egy nőnek nem csak fizikai, hanem érzelmi stimulusra is szüksége van, stb. A női és a férfi nemi szerve természetesen különbözik egymástól. És ha nem is lenne kulturális hatás arra vonatkozólag, hogyan „illik” egy nőnek és egy férfinek viselkedni, a genitáliák különbsége akkor is létezne. Ha tehát akár férfi vagy, akár nő és a partnered akár férfi, akár nő, ha jól akarsz szexszelni, akkor egy kis anatómiai ismeret a nemi szervekkel kapcsolatban nem árt.

Végül pedig a nők éppen úgy nem születnek szex-szakértőknek, mint a férfiak. Éppen ezért, ha tényleg meg akarod tudni, hogy mit szeretne egy nő, akkor kérdezed meg azt a nőt, amelyik éppen az ágyadban van. Vagy azt, amelyiket felraktál a konyhaasztalra, hozzákötözted az ajtófélfához, rajtad áll és korbács van a kezében, vagy a padlón fekszik és a fejed a combjai között van. Szóval én nem szabom meg, hogy hol.

Most egy kicsit félve átveszem a szót Grétától. Kedves feministák, ilyen cikkek írásához vezet a feminizmus. És persze a folyamatnak még nem értünk a végére. Jó éjszakát, szép álmokat! Tibor bá’

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3781) Háború

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online (nem vagyok hadászati szakértő)

 

Egy Oroszország ellen vívott háború olyan lesz, amit az USA még sohase látott

Szerző: Scott Ritter


89. Útban a 90. felé

Amerika 20 éves közel keleti kalandjai Afganisztánban, Irakban, és Szíriában, oly mértékben változtatta meg a hadsereget, hogy az már nem lenne képes hasonló felszereltségű ellenfelet legyőzni a csatamezőn. Ezt a tényt kellően húzta alá az a tanulmány, amit az amerikai hadsereg 173. légi deszant, a NATO Gyors Reagáló egysége készített 2017-ben. Ezek szerint az amerikai katonai egységek Európában nincsenek ellátva megfelelő eszközökkel, nem elégséges a létszámuk, és nincsenek megfelelően szervezve, hogy sikeresen nézzenek szembe, orosz katonai agresszióval. A megfelelő légvédelem, és elektronikus harckészültség hiánya, a műhold kommunikáció és GPS navigáció túlzott igénybevétele mellett az amerikai hadsereg gyors megsemmisítéséhez vezetne, amennyiben olyan orosz hadsereggel találná magát szembe, amelynek felkészültségénél (emberanyag és harci eszközök) figyelembe vették az USA/NATO legyőzésének feladatát.

A téma nem csak mennyiségi, de minőségi is – még abban az esetben is, ha az amerikai hadsereg azonos erővel áll szembe (amire nem képes) az orosz ellenféllel, azok egyszerű létszám fölénye nem teszi lehetővé a túlélést egy hosszan tartó ütközetben. A kis intenzitású összecsapások, amivel az amerikai csapatok találkoztak Irakban és Afganisztánban, lehetővé tette az elképzelést, hogy minden amerikai élet fontos, és minden erőfeszítést meg kell valósítani, hogy a sebesülteket evakuálják, hogy minél hamarabb életmentő első segítségben részesüljenek. Ez lehetséges volt ott, ahol csapataink uralták a helyzetet. Ez azonban nem kivitelezhető kiszélesedett harcok esetében. Nem lesz helikopteres mentés, még akkor sem, ha megpróbálják, mert le lesznek lőve. Nem lesz helyszíni mentés, még akkor se, ha megérkeznek, mert az oroszok el fogják kapni őket.

Ami lesz, az halál és megsemmisítés, méghozzá nagyon sok. Jó példa erre a 2015-ös ütközet, ahol az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán egységet mindent elsöprő ágyútűzzel. Természetesen, ez lenne a sorsa bármelyik amerikai harci egységnek is. Az orosz aknatűz elsöprő, mind mennyiségben, mind pedig az alkalmazott muníció hatékonyságában.

Míg az amerikai légierő képes légi csatában részt venni, de az a totális légi fölény, mit Irakban és Afganisztánban élvezhetett, az semmihez se fogható. Egy leendő háborúban a légtéren való uralkodásba az igen jelentő orosz légierő be fog szólni, miközben a gyalogság a légierő védelme alatt fog harcolni, amihez hasonlóval az USA vagy a NATO sohase nézett szembe. Nem lesz légi támogatás, ami segítségére jön a nehézségekkel küzdő amerikai katonáknak. A gyalogság nem számíthat semmilyen segítségre. A valóságban ez az elszigetelődés csak fokozódik az orosz felsőbbrendűség miatt az elektronikus hadviselésben. Ugyanis az amerikai gyalogság süket, néma, és vak lesz. Fogalmuk sem lesz, mi történik körülöttük, képtelenek lesznek kommunikálni egymással. Nem fogják tudni használni a rádiót, elektronikus rendszerüket, és a fegyvereik sem fognak működni.

Egy háború az oroszokkal az amerikai egységek nagyszabású mészárlását jelentené. 1980-ban a harci felkészítésben, rutinszerűen képeztünk ki a harc folytatására akár 30-40 százalékos vesztesség után is, mert ez volt a valóság. Abban az időben, tényleges paritás állt fenn közöttünk emberanyagban, struktúrában és képességben – röviden legalább annyit tudtunk adni, mint amennyit kaptunk. Azonban, most nem ez lenne a helyzet egy európai harctéren az oroszok ellen. Az amerikai csapatok előbb veszítenék el harcosainak nagy részét, mintsem harcállásokba tudnának kerülni az orosz mélyreható tüzérségi támadás miatt. Az amerikai előny, még ellenség közeli helyzetben is fenntartható volt az iraki és tálib behatolókkal szemben, de ez a múlté. A közeli összecsapás taktikája már nem alkalmazható, ha mégis, akkor inkább leszünk a vesztesek, mint a nyertesek.

De, tételezzük fel, hogy csapataink nyernek egy szokatlan harci taktikával  a hasonlóan erős hadsereggel szemben, akkor derül ki, hogy az erősen túlsúlyban lévő tankok és páncélozott járművekkel szemben tehetetlenek vagyunk. Tegyük fel, hogy az amerikai gyalogság el lesz látva tankelhárító fegyverekkel a modern orosz tankok ellen, de a tapasztalat azt mutatja, hogy hatástalanul, és az amerikai egységeket egyszerűen eltörli az orosz fölény.

Az 1980-as években alkalmam volt részt venni egy orosz mintájú támadás megfigyelésében a kaliforniai Fort Irwin Nemzeti Tréning Központban. Itt két orosz stílusú gépesített gyalogos ezred támadta meg az amerikai gépesített dandárt. A gyakorlat hajnali 2:00-kor kezdődött. Az amerikai dandár megsemmisítésével a gyakorlatnak 5:30-kor vége lett. A 170 orosz páncélozott jármű elkerülhetetlen vereséget jelentett.

Egy háború az oroszokkal, így nézne ki, és nem lenne lehatárolva Ukrajnára. A csatatér kiterjedne a Baltik országokra, Lengyelországra, Romániára, és másfelé. Sor kerülne NATO repülőterek, támaszpontok, és kikötők megtámadására.

Ez történne akkor, ha a NATO-Ukrajna közötti szerződés 5. cikkelye szerinti „szent kötelesség” lenne a harcok felvétele. Röviden, ez a szerződés egy öngyilkossági paktum lenne.

A szerző: Scott Ritter volt haditengerészeti titkosszolgálati tiszt. Szerzője a Skorpió király című könyvnek, ami „Amerika öngyilkosság kísérlete FDR-től Trump-ig terjedően nukleáris fegyverekkel való játéka.” Járt a Szovjetunióban, mint az INF szerződés betartásának ellenőre. Az öböl háborúk alatt Schwarzkopf tábornok törzskarának volt a tagja. 1991-1998 között ENSZ fegyverellenőr volt.

Twitter@RealScottRitter 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3780) Műhó

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Olimpiai síelők és sznóbordozók 100 százszázalékosan műhavon versenyeznek – hogyan állítják elő és miként hat ki a teljesítményre

Szerző: Peter Veals, University of Utah

 


89. Útban a 90. felé

A téli olimpiák havas hegyeket, befagyott korcsolyapályákat és melegen felöltözött atlétákat idéznek fel, jó okkal. A téli olimpiák rendszerint olyan helyeken vannak megrendezve, ahol az évi hóhullás átlagosan 750 mm, vagy ennél több.

Azonban a pekingi téli olimpia hó helyzete a várost körülvevő hegyeken meglehetősen szomorú. Havas táj helyett a vidék barna és zöld képet mutat. A terület a téli hónapok alatt tipikusan csupán néhány centi havat kap. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők alapvetően kizárólag műhavon versenyeznek.

Én egy atmoszféra kutató vagyok, aki a hegyi időjárásra, valamint havazásra specializáltam magam. Ezen kívül részt vettem a műhó készítéssel kapcsolatos tevékenységben és megszállott síelő vagyok. Megállapítom, hogy jelentős különbség van a természetes hó és a mesterséges hó között, és érdekesnek tartam feltárni azt, hogy ez a különbség éreztetni fogja-e hatását a versenyekre.

Hogyan kell műhavat készíteni

Bár mind a mesterséges hó, mind pedig a természetes hó tulajdonképpen megfagyott víz, a síelők, és sznóbordozók többsége azonnal érzékeli, hogy a kettő nagyon különbözik egymástól.

Hagyományosan a hó gyártás nagynyomású vizet, komprimált levegőt és speciális fúvókát alkalmaz, hogy apró vízcseppeket juttasson a levegőbe, ahol megfagynak és lehullnak a talajra. De a hó gyártás nem egyszerűen csak annyi, hogy a levegő legyen kellően hideg.

A desztillált víz addig nem fagy meg, amíg nem hűtik le -40°C-ra. 0°C-on csak mikroszkopikus szuszpendált részecskék jelenlétében fagy meg. Ezeket a részecskéket jégmagnak nevezik, amik elősegítik a jégkristályok formálódását.

Ezen részecskék nélkül a víz nehezen válik jéggé. A különböző részecskék a fagyási hőt lejjebb vagy feljebb emelhetik a specifikus molekuláris konfigurációjuk függvényében.

A legjobb jégmagok az ezüstjodid és a Pseudomonas syringae nevű baktérium által előállított fehérje. A hógyártó rendszerek többsége ezt a baktérium fehérjét hozzáadja a vízhez, bebiztosítva, hogy az apró cseppek megfagynak, mielőtt elérnék a talajt.

Csúszkálás mesterséges havon

A természetes hó apró jégkristályként kezdi létét a felhőben lévő jég magvakon. Amint a kristály hullik a levegőben, lassan növekedni kezd, majd felveszi a klasszikus 6-lap alakzatot.

Összehasonlításként a mesterséges hó gyorsan megfagyó vízcseppecske. Az így nyert hó sok milliárd apró jéggömbökből áll. Az emberi szem a  hótakaró között nem lát különbséget, de a két fajta hó a versenyző számára más érzést kölcsönöz.

Az miatt, hogy az apró jég gömböcskék sűrűbben állnak össze – és némelyik addig nem fagy meg, amíg nem ér le a talajra – a mesterséges hó keménynek tűnik. Másfelől a friss, természetes hó a versenyzőknek majdnem súlytalan érzést kölcsönöz. Ez elsősorban azért van, mert a természetes hó kristályok lazán kapcsolódnak egymáshoz. A frissen esett hó 95 százaléka levegő.

A legtöbb turista síelő friss, porhóról álmodik, az olimpiai versenyzőnek más az ízlése. A versenyzők a lehető leggyorsabban akarnak siklani, és a lécek élét arra használják, hogy éles kanyarokat tudjon venni. Ilyen szempontból nézve a mesterséges hó kedvezőbb. Éppen ezért a legtöbb esetben a versenyt rendezők a természetes hó tetejére vizet juttatnak, ami megfagy és a versenyzők részére tartós felületet biztosít.

Egy másik megfontolás az a tény, hogy a hóviharok erősen csökkentik a látást, ami a versenyt nehezíti, ezért ha bekövetkezik, gyakran a verseny felfüggesztéséhez vezet, ahogy például ez történt az 1998-as Nagado Játékok alatt. A versenyhez ideális a tiszta égbolt és a mesterséges hó.

Azonban, a mesterséges hónak van hátránya is. A szabad stílusú lesiklásnál gyakori ugrások vannak. Ennél, a versenyzők jobban szeretik a természetes hó nyújtotta lágyabb felületet, biztonsági okokból kifolyólag.

 

A természet utánzása

Az olimpiai versenyzők igénye különböző, a turistasíelők a természetes havat kedvelik, ahol a síelés élvezetesebb.

A tudósok évtizedek óta próbálnak a keresletnek megfelelően minél természetesebb havat előállítani. Az első kísérlet „valódi” hó előállítására a természetes felhőkbe juttatott ezüstjodid volt. A módszert Wegener-Bergeron-Findeisen eljárásnak nevezték. Ez elméletileg fokozza a havazást.

Egy másik lehetőség – amihez nincs szükség gomolyfelhőkre – olyan hógyártó gép szerkesztése, ami levegős hókristályokat tud előállítani. laborokban a tudósok évtizedek óta tudnak hópelyheket előállítani, de az eljárás kényes, és tipikusan csak néhány pelyhet tudnak egyszerre előállítani. Ennek oka, hogy a hópelyhek lassan nőnek. Nagyságrendekkel több hópehely előállítása az, ami síeléshez kellene. Ez nem könnyű feladat. Trey Alvey és jómagam kifejlesztettünk egy eljárást, aminek segítségével nagy mennyiségű hópelyhet lehet előállítani. Ennek lényeg olyan technika alkalmazása, ami leutánozza a természetes kristályformáló helyzetet. Ezzel kijöttünk egy vállalkozás keretein belül, a termék neve pedig Kvantum hó.

A 2022 téli olimpia helyszíne nem kifejezetten ideális a versenyek számára, de köszönet a hógyártó tudománynak a versenyek kedvezően lebonyolíthatóak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3778) Trófea

Tibor bá szerkesztett fordítása online

 

A trófea vadászás pszichológiája: néhányan miért ölnek sportból állatokat


89. Útban a 90. felé

Vágysz-e rá, hogy egy elefántot becserkésszél, majd megöld? Valószínűleg nem, de vannak, akik ezt élvezik.

Nemrég Las Vegasban megrendezték a világ legnagyobb trófea vadászási konvencióját (na meg nálunk is Semjén Zsolt katolikus honatya vezetésével), a Safari Club International segítségével. A részvevők egy árverésen megszerezhették a részvételi jogot egy jegesmedve vadászatra. A bejött pénzből meg akarták támadni az Egyedsült Királyság tervezett  trófea vadászat tilalmát.

Az ajánlott út törvény a lehető legszigorúbb lesz a földön. Megtiltja a holt állat trófea importálását, de nem csal az öt legmenőbbét (oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz és buffalo), de kábé 7000 más, veszélyeztetett fajét is.

Trófea vadászok hatalmas pénzeket fizetnek, néha több ezer dollárt, hogy átutazzák a fél világot, hogy vadállatokat ölhessenek meg. Ki tuja elfelejteni a Cecil nevű oroszlán megölését Zimbabwében? Órákon keresztű üldözték nyíllal-nyílvesszővel, ami után megnyúzta, levágta a fejét egy minnesotai trófea vadász.

Sokan vagyunk teljesen felháborodva, hogy férfiak (és nők is) élvezik az ilyen öldöklést. A pszichológia segíthet-e abban, hogy fény derüljön, mi motivál az ilyen vadászatra?

Talán a teljesítmény elérésének vágya

A vadászok azt állítják, hogy nagyvadra való vadászat benne van az evolúciós múltunkban – vagyis genetikailag kódolt.

Azonban antropológiai kutatások azt vallják, hogy nagyvad vadászat túl sok élelem egy alkalomra, amiből további hasznok nem várhatók.

Egy másik tanulmány eltérő evolúciós magyarázattal szolgál „költséges jelző elmélet” címen. A halott préda könnyen látható jelzése volt az ügyességnek és a bátorságnak, és ezért növelte a vadászó csoport rátermettségét, szexuális előnyét. – Lehet, hogy ennek modern változata a trófea vadászat?

Hogy betekinthessenek a trófea vadászok pszichológiai motivációjába, a kutatók analizáltak 455 vadásztörténetet, ami megtalálható volt online vadász fórumokon. Ezekből a történetekből kiválasztottak 2864 kifejezést, hogy megtudják a vadászok miért éreztek kielégülést gyilkolásuk után.

Úgy találták, hogy a leggyakrabban használ kifejezés a „teljesítmény” (achivement) volt, amit szorosan követett az „elismerés” (appreciation), majd az „állat” és „felvétel” (affiliation), nyilvánvalóan a vadász közösségbe történő felvételről van szó, ami a társadalmi kötődé erősödését jelenti.

Megint egy másik tanulmány a vadászok mosolyát vizsgálta azokon a fényképeken, amelyeken bemutatták zsákmányaikat és mosolyogtak hozzá. Azt találták, hogy „igazi élvezet” volt leolvasható az arcokról, ami kifejezettebb volt, ha az áldozat ragadozó volt, mintha „csak” növényevő, illetve, amikor az áldozat nagy méretű volt, a kis mérettel szemben. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy trófea vadászoknál fontos volt a teljesítmény.

A fénykép, amin szerepelt a vadász és a levadászott, megmutatta a hatalmat, az uralkodást, és az ellenőrzést.

A sötét hármas

Ez az, ahol a pszichológia megvilágosíthatja mi motiválhatja a vadászatot. Azt állítják, hogy a nárciszizmus, machiavellianizmus és (nem klinikai) pszichopátia játszik közre, mint személyes karakterisztika.

A narcisztikus személynek felfokozott önértékelése van és mindent megtesz a figyelem felkeltésért. Hogy fenn tudja tartani ezt a felfokozott önbecsülést egy figyelemfelkeltő stratégiát kell fenntartania, mint például egy leölt oroszlánnal pózolás egy fényképen. A Machiavellian személyek gyakorta manipulálják a társadalmi helyzeteket saját céljaiknak megfelelően, ahogy például a társadalmi médiában megjelenő celebek teszik. A pszichopaták rendszerint érzéketlenek és hiányzik belőlük az együttérzés. Egyszerűen érzéketlenek akár ember, akár állat szenvedéseivel szemben. Így tehát állatokat fel tudnak használni önképük fenntartására bűntudat és lelkiismeret-furdalás nélkül.

Az lett volna csoda, ha az Orbán rezsim nem csinál vadászati kiállítás kemény milliárdokért, ahol a legnagyobb trófea Magyarország.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3779) Sajtószemle

Tibor bá’ fordítása

 

Nyugati sajtószemle

 


89. Útban a 90. felé

2014 – Foreign Policy  Oroszországnak 15,000 katonája van az ukrán határon, egyre közelebb a támadáshoz.

2015Defense News Oroszország 80,000 katonával végez hadgyakorlatot

2016VoxOroszország sok ezer katonát helyezett el az ukrán határ mentén. Itt van mért kell pánikba esnünk.

2017 – Military Rimes Mit akar Putyin? Az orosz európai katonai terjeszkedés feszültséget okoz.

2018New York Times Ukrajna szerint nagy méretű orosz katonai felkészülés zajlik a keleti határ mentén.

2019 – Defense One EXKLUZÍV: Amerikai titkos szolgálati műhold képek részletesen feltárják az orosz katonai felkészülést a Krím-félszigeten.

2020 – UPI Oroszok kiadták a parancsot, egy „meglepetésszerű” hadgyakorlatra a Fekete-tengeren.

2021 – BBC Az orosz katonai felzárkózás az ukrán határ mentén aggasztja a NATO-t.

2022 – New York Times Oroszország fokozza harckészültségét Ukrajna körül.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3777) Rövidlátás

Tibor bá’ online

 

A rövidlátás egyre gyakoribb, mind gyermekek, mind pedig felnőttek körében

89. Útban a 90. felé

Egy ideje már köztudott, hogy a rövidlátás (tudományosan mioptia) globálisan egyre gyakoribb. Egyes becslések szerint a Föld népességének a fele 2050-re rövidlátó lesz. Európában az elmúlt 50 évben a rövidlátók száma megduplázódott.

Ennek ellenére nem lehetünk tökéletesen biztosak az okokban, és abban, kik vannak kitéve a változásnak. Egy tanulmány ezt akarta most tisztázni. 107.442 résztvevővel, akik 40 – 69 évesek voltak. Kiderült, hogy az összes korosztálynál jelentkezik az emelkedés.

Amikor összemérték az 1935-1944 és az 1965-1970 között születetteket az arány 20 százalékról 30 százalékra ugrott. Arra is rájöttek, hogy nagyobb számban váltak felnőtt korban rövidlátóvá, valamint a gyermekkorban rövidlátóvá váltaknak erősebb szemüveg kellett, és nagyobb eséllyel fejlődött kik náluk komoly szemprobléma felnőtt korban.

Hogy jobb képet lássanak, a kutatók összemérték a vizsgált alanyokat nemük, etnikumuk, és iskolázottságuk szerint.

Korábban úgy találták, hogy nők körében gyakoribb a rövidlátás, különösen a fiatalabb generációnál, most nem találtak különbséget nők és férfiak között.

Jelen tanulmány szerint nőknek az esélye 24 %, hogy gyerekkorban rövidlátók lesznek, de 12 százalékkal kisebb az esélyük, hogy felnőttkorban lesznek rövidlátók. Az ok ismeretlen, de lehetséges a különböző életstílus, valamint hormon változás nők és férfiak esetében.

Etnikumokat vizsgálva az derült ki, hogy kínaiak nagyobb eséllyel lesnek rövidlátók. Tény az, hogy gyerekkorban a kínaiak 240 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek rövidlátók mint a kaukázusiak.

Ami az iskolázottságot illeti, az derült ki, hogy minél több évet tölt valaki iskolapadban annál nagyobb eséllyel lesz rövidlátó. Az is kiderült a fiatalabbak között (1965-1970 között születettek), akik egyetemi végzettséget kaptak, a gyerekkorban kialakult rövidlátás nyolcszor volt gyakoribb, mint a nem felsőfokú végzettségűek.

Bár az egyértelmű, hogy az oktatásnak köze van a rövidlátás kialakulásában, de a közvetlen ok nem ismert. Van, aki azt állítja, hogy többet olvasnak és néznek képernyőt.

A rövidlátás kellemetlenségei: a szemüvegviselés, kontaktlencse használata költséges, nagyobb esély későbbi szembetegség kialakulására (pl. retina leválás).

A genetika nem változtatható meg, de van néhány dolog, ami gyerekkorban csökkenti a rövidlátás fokozódásának esélyét ilyen a speciális szemüveg és a kontaktlencse.

Az én esetem:

Emlékeim szerint 3. általánosban szándékosan ültem az első sorba, hogy jobban lássak. 4. általánosban már bentlakó voltam. Egyetlen (szadista) tanár tanított minden tantárgyat, és általában mindig velünk volt (studium alatt is), ennek ellenére egy teljes tanév nem volt elég, hogy felfedezze, hunyorítok, ha a táblára kell néznem. A következő évben új osztályfőnökünk lett (Péter testvér), aki maga is rövidlátó volt. Telefonált az apámnak, hogy vigyen el szemészhez. Elvitt. Mínusz 2 dioptriás szemüveget kaptam, ami első nap délutánján foci közben eltörtem. Meg kellett tanulnom, hogy az eddigi viselkedésemet egy kicsit kordába kell tartani.

A katonaság alól a felmentést -6 dioptriától adták. Nekem akkora már -5 dioptria kellett, mert kb. évente fél dioptriát romlott a szemem. Katonaság után ment fel mínusz hatra. Ez az én szerencsém. Ezt követve a szemem tovább nem romlott.

Tízvvel ezelőtt szürke hályog alakult ki a szemembe. Magán klinikában az elhomályosodott lencsét kivették és kaptam helyette műanyag lencsét.

Szemlencse cserénél lehetőség volt, hogy ne kelljen többé szemüveg, de én azt választottam, hogy továbbra is hordjak. 75 év alatt úgy megszoktam, hogy „erre a kis időre” már nem akartam rajta változtatni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3776) A nagy hazugság

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Mi a pszichológiai ok, hogy oly sokan veszik be a „nagy hazugságot”

Az általános hiedelemmel szemben nincs semmi bizonyíték arra, hogy a Náci propaganda főnök Joseph Göbbels vezette be a ”nagy hazugság” fogalmat. A feltételezések szerint Göbbels azt mondta: Ha mondasz egy jó nagy hazugságot, és állandóan ismétled, az emberek a végén el fogják hinni.

Hitler 1925-ben írta a Mein Kampfban: „a nagy hazugságban mindig van egy bizonyos mennyiségű valóság.” Megfigyelései szerint az legtöbb ember szívesen mond apró hazugságokat, és feltételezi, hogy mások éppen úgy távol tartják maguktól a nagy hazugságokat, mint ő. „Az sose jutna eszükbe, hogy hatalmas hazugságokat gyártsanak, és sose fogják elhinni, hogy erre mások képesek.” Hitler magyarázata szerint: „Még akkor se, amikor erre bizonyítékok vannak, kételkedni fognak, és továbbra is azt gondolják, hogy a hazugságon kívül kell lennie más magyarázatnak is.”

Csak úgy, mint előtte sok más gazember, Hitler racionalizálta saját aljas viselkedését azzal, hogy áldozatait hamisan vádolta pont azzal, amit ő művelt. A II. világháború története sok esetben a nagy hazugság ámokfutása volt. Az I. világháború elvesztése után Németország megalázva érezte magát, és a nemzeti büszkeség milliók lelkében fűtötte a konfliktust. Könnyű volt őket irányítani.

A tömegek hipnotizálását végző vezető a hamis állítások állandósításával egy olyan jelenséget valósít meg, ami messze túlmutat a II. világháború Hitleri tevékenységén. Újabban a kifejezés megint divatba jött a nagy hazugság, amire bizonyíték a 2020-as amerikai elnökválasztása, aminek „ellopását” Trump a végtelenségig ismételgette. A nagy hazugságot Trump követői, a gyári munkástól a jogi tanácsadókig mind elfogadta.

Pontosan ezt a taktikát megtalálhatjuk Orbán Viktornál is.

Az elsődleges taktika: egy pillanatara se hagyd, hogy a tömegek lehiggadjanak, soha ne ismerj be hibát vagy melléfogást, sose fogad el, hogy az ellenségednek valamiben is igaza van, sose enged meg, hogy van alternatíva, sose fogadj el hibáztatást, egyszerre egy ellenfélre koncentrálj, és hibáztasd mindenért ami félre sikerül. Az emberek egy nagy hazugságot hamarabb hisznek el, mint kisebbeket. És ha elég sokáig ismétled, előbb vagy utóbb mindenki el fogja hinni.

És ha ez Orbánra emlékeztet, akkor az nem véletlen.

Beyond Langer pszichológust a huszadik és a huszonegyedik század alatt idegesítette a nagy hazugság stratégia sikere. Vagyis amikor egy politikus folyamatosan nyom egy történetet, ami annyira elképesztő, hogy kitalálása lehetetlennek tűnik. A kérdés miért hiszik el milliók, legyen az választási csalás vagy zsidó összeesküvés. A nagy hazugság a várakozással ellentétes természete miatt nehezebb átlátni, mint az apró hazugságokat, állítja a pszichológus.

És akkor végső megfogalmazás. Ha elég nagy hazugsággal állsz elő, és folyamatosan ismételgeted, az emberek a végén el fogják hinni. De a hazugság csak addig tartható fenn, ameddig az állam el tudja titkolni a hazugság politikai, gazdasági, és katonai következményeit. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az állam minden hatalmát felhasználva elnyomja a gondolkodókat. Ugyanis az igazság halálos ellensége a hazugságnak, vagyis az igazság a legnagyobb ellensége az államnak.

Ha most ezt alkalmazod az Orbán rezsimre, akkor csodálatos egyezést fogsz találni. Orbán a fentieket ragyogóan megtanulta és alkalmazza. Hazánk a több mint 4000 halott/egy millió fő értékkel a kultúr-országok között az utolsó helyen áll. (nálunk csak 2-3 isten háta mögött lévő ország rosszabb) miközben Orbán nyomja a nagy hazugságot, hogy milyen jól kezelik a járványt. Hogy ne bukjon le, egyetlen újságírót se enged be a kórházakba.

A sajtóból: Az Orbán-kormány lesöpörte a neki nem tetsző bírósági ítéletet, kitört a nemzetközi felháborodás. Ez a rendelet újabb megdöbbentő példája a magyar kormány azon törekvésének, hogy megakadályozza a média hozzáférését a közegészségügyi információkhoz, és akadályozza a független média munkáját – állapította meg lapunknak küldött állásfoglalásában Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) igazgatóhelyettese.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3775) Oltás

Tibor bá’ online

Tessék röhögni! Az oltástagadók ezt a karikatúrát röhögtetésnek szánták. Én az elmúlt 20 évben  minden ősszel felvettem az influenza elleni oltást. Nem mert féltem az influenzától, de meg akartam spórolni magamnak a vele járó kellemetlenségeket. Senki se röhögött ki érte. Senki se mondta, hogy kísérleti oltást kapok, pedig az volt, mert minden évben egy újabb törzs ellen találták ki. És ezt a szokásomat most is meg fogom tartani. De nem évente, hanem akkor fogom oltatni magam, amikor a védettségem lecsökken. Ez pedig monitorozni fogom. Majd jusson eszedben amit írtam, amikor az oxigén csövet lenyomják a torkodon, vagy a long covidban fél hullává válsz az x-edik fertőzés után.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

szöveg

(3774) Mikor?

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Mikor fogunk kihalni?

Még 2019. június 10.-én jelent meg egy poszt az Arctic News-ben, aminek vezérfonala ez volt: Több mint 5°C hőmérséklet emelkedés várható tíz éven belül. Az emberiség valószínűleg kihal 3 °C emelkedés után, és a Földön majd minden élet kihal 5°C hőmérséklet emelkedést követően. Ez az előrejelzés közel 3 éve történt.

Most ezt az „apró” kellemetlenséget, 2022 február 5.-én megismételték:

Mikor hal ki az emberiség?

Egy évtizeden belül, valószínűleg 2026-ra a hőmérséklet emelkedés meghaladhatja az 5°C-t. Állítják Guy McPherson, Beril Sirmacek and Ricardo Vinuesa. Mivel nekünk 3°C is elég, a 2026 szinte garantálható.

Az ipari forradalom előtti hőmérséklethez viszonyítva a növekedés már átlépte a 2 °C-t, és a következő években hatalmas hőmérséklet növekedés várható.

A kék görbe a jelenlegi melegedés. A zöld görbe a földtörténeti melegedés. Vagyis 100.000 év kellett ahhoz a melegedéshez, ami most kevesebb mint 10 év alatt elérünk a fosziliák elégetésével.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3773) Röhögjünk együtt

Fogalmam sincs ki a szerző

Önnek van két tehene

KERESZTÉNYDEMOKRATA: Önnek van két tehene. A szomszédnak egy se. Ön megtartja az egyiket és szegény sorsú szomszédjának ajándékozza a másikat. Rögtön utána máris nagyon sajnálja, amit tett.

SZOCIALISTA: Önnek van két tehene. A szomszédnak egy se. A kormány elkobozza egyik tehenét és átadja a szomszédnak. Ezután törvénnyel kötelezi Önt, hogy állattenyésztési szövetkezetet alapítson a szomszéddal a termelés növelésének érdekében.

SZOCIÁLDEMOKRATA: Önnek van két tehene. A szomszédnak egy se. Emiatt Önt bűntudat gyötri, mert sikeresebb a szomszédnál. Ezért olyan kormányt választ, amely az Ön teheneit megadóztatja. Emiatt el kell adnia az egyik tehenet, hogy az adót ki tudja fizetni. Az Ön által választott kormány a behajtott adóból vesz egy tehenet és szomszédjának ajándékozza. Ön nagyon jóravalónak, becsületesnek és igazságosnak érzi magát. Koncz Katalin énekel Önnek.

LIBERÁLIS SZABAD DEMOKRATA: Önnek van két tehene. A szomszédnak egy se. Na és?

KOMMUNISTA: Önnek van két tehene. A szomszédnak egy se. A kormány elkobozza mind a kettőt, a tejüket pedig Önnek árusítja. Ön órák hosszat sorba áll a tejért. Az megsavanyodott.

KAPITALISTA: Önnek van két tehene. Ön eladja az egyik tehenet, bikát vesz a pénzen és csordát tenyészt.

EURÓPAI UNIÓ: Önnek van két tehene. Az EU átveszi mind kettőt és fizet érte Önnek kártérítést, levágja az egyiket, megfeji a másikat és ezért is fizet Önnek kártérítést, majd a tejet a tengerbe önti. – és közben mindennek ellenértékét PÉNZMOSÁSSAL az USA-val rendezi.

NEMZETI DEMOKRATA: Önnek van két fehér tehene. A szomszédnak egy, de az barna. Ön egyletet alapít amely hetenként háromszor ülésezik a kocsmában és szidalmazzák a más színű teheneket valamint azok tulajdonosait. Közben az Ön tehenei éhen döglenek.

ZÖLDEK: Önnek van két tehene. Ön lelkiismeret furdalásokkal küszködik, mert a tehenek metángáz-termelése okozza a földgolyó felmelegedését. A tetejébe legelés közben ritka rovarfajokat taposnak össze. Le kellene tehát vágni a teheneket és vegetáriánussá válni. Dehát a tehenek is a Természet részei, nem lenne szabad bántani őket. Ön ezzel az iszonyú dilemmával vívódik. Ön megkérdezi a pártvezetőséget, mit tegyen? A vezetőség válasza: „Önnek igaza van!”

FRANCIA VÁLLALKOZÁS: Önnek van két tehene. A szomszédnak is kettő. Együtt szerveznek útlezárásos sztrájkot, mert hármat akarnak. Aztán ebédszünet van. Az élet szép.

OLASZ VÁLLALKOZÁS: Önnek van két tehene, csak épp nem tudja pillanatnyilag, hol vannak. Elindul megkeresni őket, de közben meglát egy gyönyörű szép nőt. Ebédszünet. Az élet szép.

BRIT VÁLLALKOZÁS: Önnek van két tehene. Mindkettő kergekóros.

TÖRÖK VÁLLALKOZÁS: Önnek van két tehene. A kormány ellopatja mindkettőt, majd közli Önnel, hogy a kurd szomszédja volt a tettes. Ön ezért agyonlövi a kurd szomszédot és Önt lesittelik. Amíg Ön ül, a kormány két tehenet ajándékoz az Ön családjának, mire összes családtagjai többször újraválasztják a kormányt.

GÖRÖG VÁLLALKOZÁS: Önnek van két tehene. Meg akarja számolni őket, és közben becsúszik egy nulla. Ön 1000%-os növekedést jelent Brüsszelbe és további 200 tehénre kap hitelt. Ön a hitelbe kapott pénzt nyugdíjként átutalja több ezer halott ismerőse rokonainak. Az EU teheneket kölcsönöz Önnek, hogy legyen miből fizetni a hitel kamatait. Ön tüntetni megy és piszkos náci fasisztának szidalmazza a tehén kölcsönző országokat.

HINDU VÁLLALKOZÁS: Önnek van két tehene, a szomszédnak csak egy. Együtt imádják mind a három szentet.

ROMÁN VÁLLALKOZÁS: Önnek volt két tehene. Ellopták.

MAGYAR VÁLLALKOZÁS: A szomszédnak van egy sovány tehene. Dögöljön meg !

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3772) Darwin díj

Tibor bá’ fordítása online

Aki nem tudja mi az a Darwin díj, nézze meg a Wikiben.

1.) Egy svájci szálloda séfje levágta az egyik ujját egy újonnan beszerzett hússzeletelő géppel. Mivel volt élet és baleset biztosítása, beadta a kárigényét a biztosítótársaságnak, ahol gyanút fogtak, tehát a helyszínre küldték az ellenőrüket – ha lehet – leplezze le a csalót. A szakember kiszállt a helyszínre és kipróbálta a hússzeletelő gépet, ami próba közben levágta az egyik ujját.

2.) A chicagói hóvihar után, a 25 centiméteres hóban egy férfi egy órán keresztül lapátolta a havat, hogy gépkocsija számára parkolóhelyet biztosítson. A munka elvégzése után a beállás helyett, előbb visszavitte a hólapátot a házba. Amikor visszatért az utcára már egy nő beparkolt az imént kiásott helyre. Teljesen érthetően a férfi a nőt a helyszínen agyonlőtte.

3.) Egy zimbabwei maszek busz tulajdonosa, hogy szomját oltsa, útközben megállt egy italra, amikor visszaült a volán mellé azt észlelte, hogy a 20 elmebajos, akiket át kellett volna szállítani Harareből Bulowayoba, az utolsó szálig meglépett. Miután nem akarta feltárni alkalmatlanságát, beállt a legközelebbi busz megállóba és közölte a várakozókkal, hogy 20 személy felszállhat, akiket le is szállított a célállomás elmegyógyintézetébe. Megérkezésekor közölte az ápolókkal, hogy a szállítmány nagyon izgága és fantáziadús. A valóság kiderítéséhez 5 napra volt szükség.

4.) Egy amerikai tinédzsert a kórházban ápolták súlyos fejsérüléssel, amit az állomásra beálló vonat okozott. Kikérdezésekor, hogyan történt a baleset, derült ki, hogy a fiú csak arra volt kíváncsi milyen közel hajolhat a befutó vonathoz.

5.) Egy férfi besétált egy kisboltba, a pénztárpultra rátett egy húsz dollárost és kérte, hogy váltsák fel neki. A pénztáros kinyitotta a pénztárt, de ekkor a férfi elővett egy pisztolyt és megparancsolta a pénztár tartalmának a kiürítését egy átnyújtotta zacskóba. A zacskó megtömése után a férfi távozott, de a 20 dolláros bankjegyet a pulton hagyta. Csak az elmenekülés után derült ki, hogy a zacskóban mindössze 15 dollár volt.

6.) Egy arkansasi férfi igen szomjas lehetett, mert az utcán kiásott egy bazaltkockát és megpróbálta betörni vele egy italbolt kirakatát, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy kiemel néhány üveg italt. Csakhogy a kirakat plexiből volt, ami a kockakövet visszaverte és fején találta a próbálkozót, aki a helyszínen elvesztette az eszméletét. Az eseményt egy térfigyelő kamera az elejétől a végéig felvette.

7.) Egy női vásárló éppen elhagyott egy üzletet, amikor egy férfi kikapta a kezéből a ridikült és elfutott vele. Az egész jelenetet az üzletből végignézték és azonnal hívták a rendőrséget, akik percek alatt elfogták a bűnözőt, akit visszavittek a helyszínre azonosítás végett. Megérkezés után a rendőr fennhangon közölte, hogy felismerésre kerül sor, amire a bűnöző készségesen közbevágott, „Igen uram, ő az, tőle loptam el a ridikült.”

8.) Egy férfi hajnal 5 órakor besétált a Burger King helyiségébe, és pisztoly pörgetés közben kérte a kassza tartalmát. Az alkalmazott közölte, hogy nem tudja kinyitni a kasszás csak akkor ha rendelést adnak le. Erre a betörő kért egy adag sült hagymát. Az alkalmazott közölte, hogy sült hagyma reggelire nem rendelhető, amire a betörő káromkodva elment. Ez a betörő kapta „az év leghülyébb embere” külön díjat.

9.) Egy parkoló lakókocsiból éjjel egy férfi ki akarta szívni a benzint a magával vitt kanna és gumicső segítségével. Lecsavarva a kupakot, behelyezte a magával hozott csövet és szívott egy nagyot. Az eredmény kifejezetten meglepő volt. A kihívott rendőr a földön egy rosszullét jeleit mutató férfit talált, aki véletlenül nem a benzintankba eresztette be a gumicsövét, hanem a lakókocsi vécéjének gyűjtőtankjába. A lakókocsi tulajdonosa nem tett feljelentést. Nyilatkozata szerint ekkorát még életében nem röhögött.

10.) És akkor most a győztes. A kaliforniai Long Beachen egy rabló rásütötte fegyverét a leendő áldozatra. Azonban a pisztoly csütörtököt mondott, egy kattanás, aztán semmi. A rabló csodálkozva nézett bele a pisztoly csövébe és újra meghúzta a ravaszt. Ez alkalommal a fegyver hibátlanul működött.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(2698) Isten és a világegyetem

Tibor bá’ online

 

Bernard Haisch nem mindennapi fizikus. Azt az elvet vallja, hogy a gravitáció nem az elemi részecskék kölcsönhatásának terméke a Higgs térrel, hanem a valamivel valószínűbb kvantum vákuummal. Ezen kívül még vallásos is. Mielőtt fizikus lett volna, papneveldében tanult, kitűzött célja volt, hogy római katolikus lelkész legyen. Nem kell tehát csodálkozni, ha most minden vágya, hogy a fizikát összeötvözze istenhitével. Erre igen jó bizonyíték nemrég megjelent könyve „The Purpose-Guided Universe – Believing in Einstein, Darwin and God” (A cél által vezérelt Világmindenség – Einstein, Darwin és Isten elfogadása). Haisch törekvése annak bizonyítása, hogy a Világegyetemet az isten irányítja. Nekem tetszik a téma, mert pont oda lyukad ki, ahová én is kilyukadtam könyvemben, majd 20 évvel ezelőtt. Fő érve (nálam csak a mellékérv volt), hogy kizárólag a fizikai törvények finom összehangolása teszi lehetővé az Ember megjelenését. Haisch hoz fel példákat is. Ha a gravitációs erő csak egy picivel lenne nagyobb (mellesleg ráférne, mert 37 nagyságrenddel kisebb, mint a többi), akkor a Nap olyan forró lenne, hogy legfeljebb egy milliárd évig tudna sugározni, ami nem elég idő az Élet megjelenéséhez a Földön. Ha viszont a gravitáció egy kicsit kisebb lenne, akkor a Nap magjának hőfoka nem lenne elégséges a napsugarakhoz szükséges hidrogénhélium átalakuláshoz.

Közben nálam eltelt 20 év, és ma egy kicsivel másképp látom a dolgokat. Hogy is van ez?

  • A világegyetem annyira bonyolult és olyan finoman van hangolva, hogy csakis egy isten teremthette.
  • Erre szokás, azt válaszolni, de ki teremtette az istent?
  • Isten örökké való.
  • Örökké? Ez nem fogható fel, de játszunk vele. Ha Isten lehet örökké való, akkor a világmindenség is lehet örökkévaló, és nincs szükség istenre, hogy megteremtse. A világegyetem is magától létezhet az idők végtelenségében. Egy lépcsőfok kihagyható, és ugye az a beretva! Nevezzük a hívők istenét Világmindenségnek.
  • Na és a finom hangolás?
  • Szerintem nincs finom hangolás. A Világmindenség azért ilyen bonyolult, mert másképp nem működne. És nincs párhuzamosan sok-sok világmindenség, mert csak ez az egy „működik”.

A Világmindenség csak ilyen lehet, mert a szubatomi részecskék (amiket messze nem ismerünk tökéletesen) ily bonyolult halmaza teszi lehetővé az atomok, a molekulák olybá alakulását, hogy azok tovább bonyolódhassanak, reprodukcióra képes tömörödésig, majd tovább élőlényekig fejlődve megjelentessék az értelmet, az öntudatot. Ezt nem kell megteremteni (a szó ismert értelmezése szerint), mert az a logikus lehetőségek végig „zongorázása”. Ahogy nem kell megteremteni azt se, hogy 3×3 = 9. Egyszerűen 3×3 nem lehet más csak 9. Nem kell megteremteni, önmagától van, hogy ha előbb szűnök meg létezni, mint az ivarérésem, akkor nem lesz utódom. Nem kell megteremteni, a vágtató antilop csordából a tigris az utolsó, leglassabban futó antilopot fogja elfogyasztani vacsorára. És így ennek a relatív lassú antilopnak nem lesz utóda. Azt se kell megteremteni, hogy élet legyen a Földön. A sok csillag és még több bolygó között kell lenni olyannak, ahol lehetséges az élet, mert az élet lehetősége benne van az atomi struktúrában.

  • Az élet lehetősége?
  • Igen, hogy a víz +4°C-on a legsűrűbb, hogy az elemeknek vegyértékeik vannak és molekulákká tudnak összekapcsolódni végtelennek tűnő variációban. Hogy az anyagnak négy halmazállapota van. Hogy….

A dolog roppant egyszerű, csak mi komplikáljuk. Van a lét, mert az alternatíva, vagyis sehol semmi, nem igazán alternatíva. A lét olyan, mint amilyennek folyamatosan megismerjük, egyszerűen azért, mert nem lehet más.

Várom a cáfolatokat, és a kérdéseket. A bigottságot nem tolerálom!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3771) Kiértékelés

Tibor bá’ online

 

A szavazók kb. 70 százaléka úgy gondolja, hogy van lelke, 20 százaléka viszont ezzel ellentétes állásponton volt, míg 10 százalék nem tudott nyilatkozni. Az eredmény (számomra) megdöbbentő. Miért? Mert a magyar lakosságnak 70 százaléka nem vallásos. Az istentiszteleteken ennek a számnak csak apró töredéke vesz részt. Mi lehet az ok?

Dajtás már többször elsütötte, hogy zuhanó repülőn nincs ateista. Én ugyan voltam olyan gépen, amelyiknek leállt egy motorja és a Kárpátok felet viharban ide-oda dobálódott. A utaskísérők fehér arccal, remegve közlekedtek, de én nem tértem meg. De vissza a 70 %-hoz! Valószínűleg arról van szó, hogy a hozzászólók és a szavazok hatalmas hányada idős, élete vége felé lévő ember. Nyomtalanul eltűnni senki se szeret. Én meghalok, de a lelkem tovább él. Aztán meg, mit lehet tudni? Ha elhiszem a tanokat, azzal nem ártok senkinek, de ha elvetem, esetleg megbüntethetnek érte. Megyek tehát a biztosra.

Ez azonban egy vitafórum, ahol iparkodunk egymást meggyőzni az általunk vélt igazságról. Akkor szögezzük le, Isten és a lélek létezésére semmiféle bizonyíték a mai napig nincs. A hívők erre azt válaszolják, hogy mindenkinek magában kell megtalálni az „igazságot”. Ami egy totálisan elfogadhatatlan álláspont. Amióta a világ a világ, bárki előáll bármilyen állítással arról meg kell győződni, hogy igaz-e. Nem lehet össze-vissza nyomni a szöveget. Dajtás pedig pontosan ezt tette. Hatalmas lendülettel, megállíthatatlanul hivatkozott bármire. De ezt ismerjük. L.S. elképesztő marhaságokkal állt elő a COVIDdal kapcsolatban, és mindig hivatkozott valamire. Az se elfogadható vitamódszer, hogy „hamarosan bebizonyosodik”. Papok által kitalált mese soha nem lesz több mesénél. Nézzük csak!

Néhány száz éve az egyház máglyára akarta küldeni Galileo Galileit, mert felfedezése nem felelt meg az egyház tanításának. Aztán elfogadták. Darwin elméletét az egyház éppen úgy tiltotta, mint annak idején Galileo Galilei felfedezését. Nem olyan régen, kb 100 éve volt a híres „majom per”, mert az egyház még akkor is tagadta annak valódiságát. Amikor már végképp nem tudta tartani a tagadást, akkor az egyház elfogadta az evolúciót, de azt állította, hogy az isteni rendelkezés. Amikor kiderül, hogy  különböző földrajzi területeken az evolúció külön-külön folytatódik, de nem egyazon irányba, ami nem lehet isten műve. Mózes szerinti isteni teremtés egy mese, ezt Dajtás bőszen tagadja a saját, egyéni stílusában. Keressétek vissza. Hogy lehet igaz az, amit tudományos cáfolat hatására visszavonnak , de csakhamar újabb mesével támasztják alá?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3770) Beszéljük meg

Tibor bá’ online

Dajtás hozzászólásából: „A te biológiai testedet valóban édesanyád hozta a világra, de a lelkedet, ami vezérli a testedet nem, ezt már bizony Isten teremtette, és a te lelked szabad akaratából (ez sem teljesen igaz így) kapcsolódott fizikálisan a megtermékenyüléskor a petesejthez.” Első olvasáskor elállt a lélegzetem.

Dajtás szerint a megtermékenyített petesejthez a megtermékenyítés pillanatában kapcsolódik a lélek. Gondolom a petesejt első osztódásakor. Megítélésem szerint ez a kijelentés az ember hátán felállítja a szőrt. Minden pénzben le merem fogadni, hogy a történelmi egvházak egyike se vállalná fel ezt az állítást.

Minden esetre ha én isten lettem volna, ezt az elrendezést átugrom. Számtalan megtermékenyített petesejt nem tapad meg, és a menstruáció kimossa, ezek szerint lélekkel együtt. Mi lesz ezekkel a lelkekkel, mert hogy a lélek örökké való.

Különben, hogy néz ez ki? Valahol a másvilágon polcokon tárolják az előregyártott lelkeket, és amikor egy petesejt megtermékenyül akkor sorba szépen leszállnak a polcról és zsupsz bele a petesejtbe?

De van itt még más is. Mindennek van lelke, vagy csak az embernek? És ha a lélek „vezérli” a testemet (ahogy ezt dajtás írta) akkor én miért nem tudok erről a vezérlésről? Ha csak az embernek van lelke, akkor mikor lett és miért, mert hogy 500.000 éve mi is majmok voltunk. A majomnak még nem volt lelke, nekünk meg már van. Ezeket dajtásnak tisztázni kellene.

A halálközeli állapotból visszatérők (sérült) agya becsapja őket. Én nem halálközelből jöttem vissza, hanem a halálból. Nirogénoxiddal kísérletezve a vérnyomásom 60 Hgmm szisztolé alá esett. Az agyam elhalt (vagyis a tudatom), de az utolsó pillanatban parancsot küldött a szívnek a frekvencia fokozásra. Az agyam újra kapott vért, magához tért. Hogyan észleltem? Sehogy. Ültem a fotelban, elvesztettem az eszméletem. Sötét semmi. Egyszer csak elkezdtem látni a szobát de nem egy képben, hanem darabokban, mint amikor egy fényképet darabokra vágsz és a darabokat ledobod egy asztalra. Én felkiáltottam, hogy „mi van?” majd tökéletes lett a kép, és szörnyen fájt a szívem. Gondolom vert vagy 160-at percenként. Egyből rájöttem mi történt. DE…. agyhalálom alatt a lélek nem vette át a tudatomat. Totálisan megsemmisültem. Vagyis nincs lelkem.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3769) Célpont: Kijev

Tibor bá’ fordítása online

 

Mivel várják az oroszokat?

 

1956-ban Budapesten az orosz tankokat Molotov koktéllal semlegesítették. Az régen volt. Kijev nemrég kapott páncéltörőkkel várja a T-72 monstrumokat. Ismerkedjünk meg velük!

(1) Javelin anti-tank rakéta: Infravörös fényt követő rakéta, kettős gyutaccsal (érintős és közeli). El tudja kerülni a tank védelmi rendszerét. A Javelin a tankot felülről támadja. Maximális hatótávolságról alkalmazva 160 méter magasra emelkedik. Páncél átütőereje 800 mm. Maximális hatótávolság 2500 méter. Képessége: „kilövés és elhagyás” rendszer. Ez azt jelenti, hogy kilövés után a kezelője elhagyhatja a kilövőállást, ami növeli a kezelő túlélési esélyét. Bármely pozícióból tüzelhető: ülőhelyzetből, térdelésből, álló helyzetből. Könnyű indítás: Ez azt jelenti, hogy a rakétát az indító csőből egy indító motor hajtja ki, és a hajtó motor csak akkor gyújtja be, amikor a rakéta a kilövőtől biztonságos távolságban van. Ez lehetővé teszi, hogy a kilövő biztonságos helyzetbe hozza magát.

(2) (NLAW) Light Antik-Tank Weapon = Könnyű Tankelhárító Rendszer. Hordozható, egylövetű tankelhárító gránát kilövő. Ez is a „kilövés és elhagyás” rendszert alkalmazza. Hatótávolsága 800 méter. Hatékony mindenfajta modern páncélozott jármű ellen. Súlya mindössze 12,5 kg. 500 mm-es páncélzatot képes áttörni. A Javelinhez hasonlóan zárt helyről is kilőhető.

(3) M141 Bunker Defeat Munitions (BDM). Speciális fegyver, amit bunkerek és megerősített állások ellen lehet bevetni. Ezért, roppant hasznos városi harcászatra. Gyalogos ütközetben felhasználható könnyű páncéllal ellátott járművek ellen. A fegyver egylövetű, vállról indítható, támadó eszköz. Behatolás betonba 200 mm, téglába 300 mm, homokzsákokba 2 méter.

Az ukránoknak akár van tank elhárításuk, akár nincs, hülyeség lenne őket megtámadni II. világháborús fegyverekkel, amik III. világháborús fegyverekkel könnyen elhárítható. Helyezzék atomfegyvereiket állandó riadókészültségbe, aztán Washington tegyen, amit akar.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(3768) Az idő

Tibor bá’ fordítása online

Le fog-e egyszer állni az idő?

Az idő az Univerzummal együtt kezdett el ketyegni. És – ha – az Univerzum a végére ér, az határozza meg, hogy vége lesz-e az időnek.

Jelenleg, úgy gondoljuk, hogy az Univerzum elindult egy végtelenül kicsi térben összepréselt állapotból, amit pillanatnyilag még nem értünk meg. Ezt követve az Univerzum azonnal terjedni kezdett, egyre nagyobbá vált. Ezt a modellt nevezzük „Ősrobbanásnak”.

1998-ban a tudósok rájöttek, hogy az Univerzum egyre gyorsabban tágul, de nem tudják, hogy miért.

Sötét energia

Lehet, hogy az űr (vákuum) energiájával függ össze. Lehet, hogy egy újfajta energia tér. Vagy, lehet egy teljesen más fajta fizika. Mivel nem értjük az egészet, az új jelenséget elneveztük „sötét energiának”.

Bár, még csak megpróbáljuk kideríteni, mi a sötét energia, máris fel tudjuk használni az Univerzum különböző végének megjósolására.

Ha, a sörtért energia nem túl erős, akkor végtelen ideig tart, hogy az Univerzum végtelenül naggyá terjedjen. A végtelen azt jelenti, sose lesz vége. Ez esetben az időnek sose lesz vége.

De, ha a sötét energia túl erős, az Univerzum olyan erősen terjed, hogy benne minden – még a minden létező dolog építő köve – az atom is darabokra hull. Ezen a Nagy Hasadás esetben, a tágulás nem fog örökké tartani.

Helyette nagyon gyorsan fog tágulni, így el fog érni egy végtelen nagy méretet az idő egy bizonyos pillanatában. Abban a pillanatban, amikor az Univerzum végtelenül nagy lesz, és az anyag szét fog hasadni, az Univerzum megszűnik és az időnek is vége lesz.

Van egy másik módja az Univerzum végének. Ez a Nagy Reccs. Ebben az esetben az Univerzum egy pontnál megáll terjedni és elkezd zsugorodni.

Az Univerzum egyre kisebb lesz, a galaxisok összeütköznek, és az Univerzum összes anyaga egybe tömörül. Amikor az Univerzum újra összetömörödik végtelen kis területre, az időnek vége lesz.

A Nagy Visszapattanás

Egyes fizikusok úgy gondolják, hogy a Nagy Reccs nem  jelenti az Univerzum végét, hanem létezésének a közepét. Ezek szerint az Univerzum végtelenül nagy lesz, majd végtelen sokáig zsugorodik, mígnem a lehető legkisebb méretűre zsugorodik. Amikor ez bekövetkezik létrejön egy Ősrobbanás és az Univerzum elkezd terjedni.

Ebben a Nagy Visszapattanásban van egy végtelenig terjedő idő, még mielőtt az Univerzum a lehető legkisebb méretűre zsugorodik, majd ezt követve végtelen ideig tejed. Vagyis nincs kezdet és nincs vég.

Néhány Nagy Visszapattanás modellben, az Univerzum csak egyszer pattant vissza. Másokban viszont végtelen számú visszapattanás van. Állandóan kiterjed és összezsugorodik.

Ezek a szcenáriók nem azt mutatják, hogy mi a valóság, hanem azt, hogy mik lehetségesek. Először is meg kell tudnunk, hogy mi az a sötét energia. Ennél is fontosabb, nincs arra garancia, hogy pillanatnyi elképzelésünk az Univerzum működéséről helyes.

Egy szép napon, talán 100 év múlva, vagy esetleg néhány hét elteltével valaki (esetleg te magad) előállhat egy jobb elmélettel az Univerzum működésével kapcsolatban. Akkor megtudhatjuk, hogy az időnek lesz-e valaha is vége. Megismételve, talán egy új elméletnek teljesen más elképzelése lesz az időről, vagy teljesen letesz róla.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________