2022-01-29 nap bejegyzései

(3765) Lánc-hídi séta

Tibor bá’: múlt és jelen online

 

A tót megizéli az anyját egy forintért, mondotta volt a nevelő anyám, aki a baszni szót ki nem ejtette volna a száján. Ő csak tudta, mert a felvidéki Füleken született. Anyja magyar volt, apja vezetékneve német, de árva gyerek lévén egyformán jól beszélt a német mellett szlovákul és magyarul is. Minden esetre Trianon után átjöttek az anyaországba. A hátrahagyott szlovákiai rokonsággal a hatvanas években találkoztam, beszéltek magyarul, de valami fertelmes akcentussal. A lényeg mégis az, hogy a tót az anyját megbassza egy forintért, amit nevelőanyám éveken át demonstrált. Egy tojásból gyúrt tésztát, két szem gombából csinált gomba levest. A paprikás krumplikban egy pár virsli volt, amit az apám evett meg. Meg lehet ezt szokni, ha az ember gyerekkorban kezdi.

47-ben mindenki nagyon szegény volt, amin az érezhető defláció csak rontott. Iskolába gyalog jártam, a Bazilikától az Istenhegyi út 32-be, mert nem kaptam villamospénzt. Persze túléltük, de nem lehet elfelejteni. Nyáron történt, hogy jöttek perselyezni a Lánc-híd újjáépítésére. Húsz forintot kértek, és adtak érte egy kitűzőt. Vártam, hogy az anyám kirúgja a perselyezőket, de nem. Gondolkodott egy kicsit, majd elővette a pénztárcáját és kikapart belőle egy 10 forintos bankjegyet és 10 forintot apróban. Majd a kapott jelvény nagy büszkén kitűzte a kabátjára.

Meglepetésemet alig tudtam palástolni. Ő, aki a tízdekás vajat miután kicsomagolta a papírjárók, késsel lekaparta az odaragadt néhány milligramm vajat, mielőtt a papírt kidobta volna. Ő, összekapart 20 forintot, ami pontosan 20 matiné jegy ára.

Nem kellett sokáig várnom, megmagyarázta. „Tudod Tibike, mindennek meg van a reális ára. Ha át akarunk sétálni a Lánc-hídon, az most 20 forintba kerül. Én most önbecsülésből adakoztam.”

Amit most leírtam nektek, az akkor jutott eszembe, amikor elolvastam az ellenzék miniszterelnök jelöltjének E-mailjét. Arra kért, hogy járuljak hozzá az ellenzék harcának a sikerességéhez. Orbán csapata milliárdokat költ, nekik közel sincs ennyi pénzük, de sokan vagyunk, ha mindenki csak egy kicsit ad, akkor győzhetünk.

Mit mondott a nevelőanyám, mindennek meg van a reális ára. Nem hivatkozhatok a 77 ezer forintos nyugdíjamra, önbecsülésből adakoznom kell. És adakoztam!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________