2021-11-23 nap bejegyzései

(3704) Gondolataim

Tibor bá’ online

 

Az én időmben a tudás volt az érték, nem az anyagi javak különböző formája. Ez olyan mélyen ült a társadalomban, hogy a lányok is ezen az alapon válogattak. Persze csak addig, amíg nem lettek szerelmesek. Nem tudom miért alakult így, mert én ösztönösen jártam ezt az utat.

Az internátusban, ahol én nevelkedtem, természetesen volt egy könyvtár, ahonnan ki lehetett venni könyveket, illetve, egyszerre csak egyet.   Vasárnap délután, a padon ülve, olvastam a „Számok titokzatos világa” című  ismeretterjesztő  könyvet, míg a többiek fociztak a pályán. Nekem a  könyv olvasása  sokkal  nagyobb élményt nyújtott, mint a poros udvaron egy labda kergetése.

Két évvel később kutatva az ifjúsági könyvek között megakadt a szemem a „Természet az ember igájában” című könyvön (szerző: Sztrókay Kálmán) ami főleg fizikával foglalkozott. Fizikát iskolában csak két évvel később tanulhattam, nem csoda, ha semmi újat nem hallottam.

Meggyőződésem, hogy ideális esetben egy ember 25 éves koráig megismerheti a minket körülvevő világot, ha a fizikát, kémiát, biológiát, stb. saját szakterületétől függetlenül, legalább középszinten megismeri. Mi következik ebből? Az, hogy új téma olvasásakor nagy valószínűséggel meg tudja mondani, hogy az állítás plauzibilis-e vagy sem. Magyarul minden hülyeséget nem lehet neki beadni. Aki időben nem műveli magát kellően az alap tudományokkal, az nem képes képben lenni, és képtelen eldönteni, hogy egy újabb „tudományos” szenzáció nagy valószínűséggel valós-e vagy valótlan. Ha nem tudja eldönteni, akkor csak egyet tehet, annak hisz, vagyis fogadja el a magyarázatát, aki számára szimpatikusabb, vagy rá nézve kedvezőbb elképzelést hirdet.

Manapság ebből a fajtából van a nagy többség, azért mert már 30-40 éve se volt érték a tudás. Felnőtt egy-másfél nemzedék, akinek az a fontos, hogy meglegyen a mindennapi betevő sör, amit a TV előtt elnyúlva iszogathat. Elég, ha azt megtanulja, mit kell nyomogatni és hogyan. Nem baj, ha lövése sincs, hogy mi történik a nyomogatás hatására. Szerinte az csak úgy van. Már akkor is volt, amikor megszületett, kit érdekel, hogy hogyan?

És akkor most a COVID. Az csak természetes, hogy a biológiához kevesen értenek, az is, hogy kevesen érdeklődtek iránta. Kellemetlen, főleg, hogy jött egy kezelhetetlennek tűnő világjárvány. A létünk függ tőle. A vírus, a vírusok elleni védekezés, az immunológia egyszeriben fontosabb lett, mint a foci. Az emberek tömegesen rohannak az Internetre, a fészbukra, ahol minden van, többnyire marhaság. Szemezgetnek belőle és mivel általános természettudományos ismereteik megragadtak a sörfőzésnél, azt a hülyeséget fogadják el, ami nekik a legszimpatikusabb. Az első időben annak a csillagászati marhaságnak is volt szószólója, követője és hirdetője, ami szerint a vakcinákban mikrocsip is van. A mérsékeltek „mindössze” annyit hirdettek, hogy ez egy kísérleti vakcina. És így fogják a hülye tömegek az egész emberiséget a sírba kergetni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________