2021-01-21 nap bejegyzései

(3433) Izraelben több ezer beoltott (Pfizer/BioNTech) személy tesztje pozitív

Tibor bá’ fordítása online

 

Izraelben több mint 12.000, Pfizer/BioNTech vakcinával beoltott tesztje pozitív lett, akik közül 69 már a második oltást is megkapta, közölte az ország egészségügyi minisztere.

Körülbelül 189.000 embert tesztelték COVID-19 fertőzésre beoltás után, ami 6,6 % pozitívet eredményezett.. Nagy részük nyilvánvalóan közvetlenül az oltás után fertőződött meg, amikor még nem alakulhatott ki védettség.

1410 lett pozitív két héttel a beoltásuk után, amikor is részleges immunitásnak már kellene lenni.

Ráadásul 69 páciens úgy fertőződött meg, hogy már a második oltást is megkapta, ami két héttel ezelőtt történt. Benjamin Netanyahu volt az első, akinél a beoltás befejeződött.

Pfizerf szerint az immunitás az első oltás beadását követő 15-21 nap után következik be, amikor is a hatékonyság 52 százalékról 89 százalékra nő. Korábbi tesztelésnél a vakcina által előhívott védelem 95 százalékot ért el a második adag beadását követő egy hét után.

A gyakorlatban a klinikai tesztelés eredménye eltérhet a sokkal nagyobb populációnál alkalmazott oltástól.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________