2021-01-13 nap bejegyzései

Oltás tájékoztató és nyilatkozat (hivatalos)

Tibor bá’ tájékoztatása

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ A PFIZER/BIONTECH ÁLATAL GYÁRTOTT COMIRNATY COVID-19 ELLENI mRNS VAKCINÁRÓL

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzésekre is.

A vakcina a vírus molekuláris szerkezetén alapuló technológia segítségével jött létre. Az oltóanyag mRNS-alapú, egy lipid nanorészecskébe csomagolt, a stabilitás miatt módosított hírvivő RNS molekulát (mRNS) tartalmaz.

A Comirnaty aktív immunizálásra javallott vakcina védelmet biztosít a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére, 16 éves és idősebb személyeknél.

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitást kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget.

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, 21 napos különbséggel. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követő 7 napon belül alakul ki.

Mint minden vakcinánál, a Comirnaty esetében is előfordulhat, hogy a 2 adagból álló oltási sorozat nem véd meg minden beoltott személyt, és nem ismert, meddig tart a védőhatás.

Az oltóorvos az oltást megelőzően kérdőív segítségével kikérdezi és fizikálisan megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás beadásáról minden esetben az oltóorvos dönt.

Jelenleg a várandós vagy szoptató nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet.

A Pfizer /BioNTech vakcina korai fázisú vizsgálatai azt mutatják, hogy az oltóanyag biztonságos.

Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók,rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűntek.

Az esetleges oltási reakciót a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lehet majd jelezni.

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

Az oltás ingyenes és önkéntes.

___________________________________________________________________________

HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZAT

Comirnaty

COVID 19 mRNS vakcina beadásához

Kérjük nyomtatott nagybetűvel kitölteni!

Név:
Születési dátum:
TAJ szám:
Lakcím:
Telefonszám:
e-mail cím:

Tájékoztatom, hogy Ön a Pfizer/BioNTech által gyártottComirnatyCOVID 19 mRNS vakcinát kapja.

Az oltóanyag biotechnológiával előállított mRNS vakcina.

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Mivel a Comirnaty nem a vírust tartalmazza az immunitást kiváltásához, így nem okozhat Önnek COVID-19-betegséget.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához két oltásra van szükség, 21 napos különbséggel. Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követő 7 napon belül alakul ki.

Mint minden vakcinánál, a Comirnaty-val végzett vakcináció esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt.

Jelenleg a várandós vagy szoptató nőknek, illetve a 16 évnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek az oltás nem javasolt.

Felhívom a figyelmet, hogy a fogamzásképes nők a második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

Azon személyek, akiknek kórtörténetében bármely oltóanyaggal, gyógyszerrel azonnali anafilaxiás reakció szerepel, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

A védőoltás beadása után oltási reakciók fordulhatnak elő. Ezek közül a leggyakoribbak:fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz,injekció beadási helyén jelentkező duzzanat.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

Az alábbi kérdőív segítségével fogjuk eldönteni, hogy jelenleg beadható-e a védőoltás az Ön részére.

Kérem, szíveskedjen egyértelműen X-el jelölni a táblázat megfelelő oszlopában az Ön jelenlegi állapotára vonatkozó válaszokat. Amennyiben a kérdések megválaszolásához segítségre van szüksége, vagy bármelyik kérdés nem egyértelmű kérem, jelezze azt az oltóorvosnak, hogy az oltás beadása előtt tájékoztatni tudja Önt az esetlegesen felmerült kérdésekről.

Igen Nem
Van-e tartós, krónikus betegsége? (cukorbetegség, magas vérnyomás, asztma, szív-, vesebetegség stb.):
Ha igen, kérem sorolja fel,mi az: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Rendszeresen szed-e gyógyszert?
Ha igen, kérem sorolja fel: ……………………………………………………………………………………………….
Van-e bármilyen allergiája (élelmiszer, gyógyszer, egyéb)?
Ha igen, kérem sorolja fel: ……………………………………………………………………………………………….
Vérvétel vagy oltás során volt-e előzőleg rosszulléte?
Védőoltás beadását követően volt-e anafilaxiás reakciója?
Volt-e valamilyen akut betegsége az elmúlt 4 hétben?
Volt-e lázas beteg az elmúlt 2 hétben?
Terveznek-e Önnél műtétet a következő 1 hónapban?
Az elmúlt időszakban történt-e bármilyen egészségügyi kezelés, beavatkozás önnél?
Szenved-e olyan autoimmun betegségben, melynek épp aktív fázisa zajlik?
Az elmúlt 3 hónapban kapott-e az immunrendszerét gyengítő kezelést, mint például: kortizon, prednizon, egyéb szteroidok, immunbiológiai készítmények vagy daganatellenes szerek, ill. sugárkezelést?
Volt-e valaha görcsrohama, idegrendszeri problémája, bénulása?
Szenved-e vérképzőszervi betegségben, fokozott vérzékenységben?
Kapott-e védőoltást az elmúlt 4 hétben?
Jelenleg van-e bármilyen panasza?
Ha igen, kérem sorolja fel: ………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Jelenleg várandós-e?
Tervez-e várandóságot 2 hónapon belül?
Szoptat-e?

A fenti tájékoztatást elolvastam, önként, befolyástól mentesen hozzájárulok a
Comirnaty COVID 19 mRNS elleni vakcina beadásához,valamint személyes és egészségügyi adataim járványügyi célból történő kezeléséhez.

Az oltást követően, esetenként allergiás reakció léphet fel,ezért 30 percig még a helyszínen tartózkodom. Ha ez idő előtt távozom, az saját felelősségemre történik.

Dátum:………………………………………

………………………………………

Aláírás

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________