2021-01-12 nap bejegyzései

(3425) Hat hónap után

Tibor bá szerkesztett fordítása online

 

Hat hónap után a legtöbb COVID páciensnek még mindig van legalább egy szimptómája

A legtöbb kérdésre az orvosok nem tudnak válaszolni, mert a vadi új betegséget még nem volt idejük kiismerni. Ezen változtatott most egy kínai tanulmány, amivel kapcsolatban, olyan volt betegekről gyűjtöttek össze adatokat, akik több mint 6 hónapja „gyógyultak” meg.

Pontosabban 1733 COVID-19 páciensről van szó, akik 2020 májusáig kerültek ki a kórházból. Ezek átlag életkoruk 57 év volt. Az adatfelvétel július és szeptember között történt. Az adat felvételen kívül fizikai vizsgálaton is átestek, és laborvizsgálatokat is végeztek.

Úgy találták, hogy a páciensek 76 %-a (1265 fő) 6 hónap után is mutatott szimptómákat. 63 százalékuk izomgyengeségben szenvedett, míg 26 százalékuk alvási problémákkal küszködött.

A páciensek 94 százalékánál az elbocsátáskor végeztek antitest számlálást. Ezek, 6 hónappal később az eredeti antitest értéknek csak 52,5 százalékával rendelkeztek. A tanulmányt végzők véleménye szerint, ez felveti az újrafertőződés lehetőségét.

A WHO szerint a vírus egyesek részére komoly veszélyt jelent, még fiatalok esetében is, akik különben egészségesek. Hogy, kinél hogyan megy keresztül a fertőzés, többnyire szerencse kérdése. Jobban mondva, egyenlőre nem kiderített.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________