2021-01-02 nap bejegyzései

(3416) CDC útmutató

Tibor bá’ fordítása online

 

A CDC útmutatója nem teljesen egészséges emberek beoltásával kapcsolatban (feltételezem, hogy nekünk is hasznos lehet)

A Betegség Szabályozás és Megelőző Központ (CDC) szombaton kibocsátott egy új útmutatót, amely szerint alapbetegségben szenvedő emberek kaphatnak oltás.

Az útmutató szerint bármely életkorú felnőtt bizonyos alapbetegséggel nagyobb kockázatnak van kitéve a COVID-19 betegséget okozó vírussal szemben. Ehhez még hozzáadták, hogy az FDA szerint jóváhagyott vakcina beadható azoknak, akiknek van valamilyen alapbetegsége, feltéve, ha a vakcina bármely részére nem allergiásak.

A CDC szerint más betegség vagy gyógyszer miatt csökkent immunrendszerrel rendelkezők szintén kaphatnak COVID-19 vakcinát, de tudniuk kell, hogy részükre a biztonság csökkentett értékű. HIV kezelés alatt állok esetében nem végeztek vizsgálatot.

A CDC szombaton kibocsátott útmutatója arra is kitér, hogy autoimmun állapotú egyének beolthatóak, de tudniuk kell, hogy esetükben szükséges vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre.

Ugyancsak beolthatók a Guillain-Barré szindrómában szenvedők, és a Bell bénulást tapasztalók. A klinikai vizsgálat során néhány önkéntesnél jelentkezett a Bell bénulás, de nem volt gyakoribb, mint az általános népességnél várható.

A CDC azt javasolja, hogy a beoltottaknak is folytatni kell a jelenleg gyakorolt biztonsági protokollt, mint a maszkviselés, társadalmi távolság tartás, és a tömegek elkerülése.

A CDC szerint közel 2 millió beoltott van, vagyis ennyien kapták meg az első oltást szombatig bezáróan. Mind a Pfizer/BioNTech, mind pedig a Moderna azt írja elő, hogy több hetes késéssel kétszer kell oltani.

Mindkét vakcina esetében az utolsó tesztelésnél 95 százalékos hatékonyságot mértek, vagyis ekkora hányadnál akadályozza meg a COVID-19 fertőzést. Bár Moderna esetében a hatékonyság 86 százalék volt 65 év felettiek esetében.

A vakcina első szétosztásánál az egészségügyben dolgozók kaptak elsőbbséget. A CDC Tanácsadó Testülete az immunizáló eljárás esetében múlt héten azt javasolták, hogy a következő oltás sorozatnál vegyék sorra a 75 év felettieket, valamint front vonal dolgozókat, mint szolgáltatások ellátóit, és a tanárokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________