2020-12-31 nap bejegyzései

(3413) WHO figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása online

 

WHO főtudósa figyelmeztet: nincs rá bizonyíték, hogy a COVID vakcina megakadályozza a vírus átadását

A WHO újra jelentkezik néhány összezavaró figyelmeztetéssel a koronavírus vakcinával kapcsolatban miszerint, nincs rá bizonyíték, hogy az oltás megakadályozná a vírus átadását, és azok akik megkapták az oltás, továbbra is viselniük kell a maszkot, tartani a társadalmi távolságot és betartani az utazással kapcsolatos utasításokat.

A figyelmeztetés Soumya Swaminatham, WHO főtudósa hozta nyilvánosságra egy hétfőn tartott virtuális sajtótájékoztatón.

„Pillanatnyilag nem hiszem, hogy lenne bizonyítékunk arra, hogy bármelyik vakcina képes megakadályozni a fertőzést és annak tovább terjesztését.” 

Valóban a Pfizer és Moderna kutatásából kiderül, a tanulmányok nem vizsgálták, hogy a vakcinák ténylegesen megakadályozzák-e a vírus továbbadását: a vizsgálat tárgya annak kiderítése, hogy az oltott személyek fertőzést mutató tünetei, jelentősen ritkábban következett be, mint a nem oltottak esetében. Erről van szó. Igaz, az adatokból az is kiderülhet, hogy a továbbadási ráta csökken.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________