2020-12-30 nap bejegyzései

(3411) WHO közlemény

Tibor bá’ fordítása online

 

A világnak fel kell készülni a következő pandémára, figyelmeztet az ENSZ a Járvány Felkészülés első nemzetközi napja alkalmából

Az ENSZ december 27-én (vasárnap) megemlékezett az Járvány Felkészülés első nemzetközi napjára, kiemelve a koronavírus pandémiából levont tanulságokat, és felhívta a tagország figyelmét a nagyobb szolidaritás és együttműködés fontosságára, a jövőben bekövetkező egészségügyi vészhelyzetek alkalmából.

Antónió Guterres főtitkár üzenetében kiemelte, hogy az év végére jelzett helyzet bekövetkezett, de amint kontroll alá helyezzük a járványt, nem feledkezhetünk meg a következőről.

Megjegyezte még, hogy szükség van erős egészségügyi rendszerekre, társadalmi védelemre, közösségi védelemre, és az országok közötti technikai együttműködésre.

„A munka közben a tudományra kell támaszkodnunk. A szolidaritás és az együttműködés meghatározóan fontos, senki nem lehet biztonságban, ha valamennyien nem vagyunk.” Tette hozzá a főtitkár.

Mr. Guterres meghajolt az egészségügyi dolgozók előtt a „dicséretreméltó elkötelezettségükért”, szemben a koronavírus pandémiával.

„Amint magunk mögött hagyjuk a pandémiát, lássunk neki megelőzési képességünk kiépítéséhez, hogy készen álljunk, amikor a világnak szembe kell nézni a következő járvánnyal.” ösztönözte a népeket.

Nem lehetünk önteltek

Hasonlóan Volkan Bozkir, a Közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a COVI-19 pandémia „gyilkos tapasztalata” világossá tette a járvány elfojtásának hasznát.

„Ha felkészülünk rá, akkor életeket menthetünk, és meggátolhatjuk, hogy a járvány pandémiává nője ki magát.” mondotta, majd hozzátette, hogy a COVID-19-re úgy kell tekintenünk, mint az utolsó figyelmeztetés.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy meg legyünk elégedve, tanulnunk kell a hibáinkból.”

Mr. Bozkir mindenkit felszólított, hogy csatlakozzon hozzá a tudomány elismerésében, a korai figyelmeztetés támogatásában, és a szolidaritásban történő összefogásban.

„Fel fogunk készülni úgy, ahogy még sohase készülünk fel, így a járvány és a pandémia nem lesz képes olyan szenvedést okozni, mint amilyent ebben az évben, világviszonylatban elszenvedtünk.” sürgetett a közgyűlés elnöke.

Közös Egészségügyi Megközelítés

Egy külön üzenetben, Tedros Adhanom Ghebreyesus, az ENSZ WHO vezérigazgatója, kiemelte a „Közös Egészségügyi Megközelítés” fontosságát, ami magában foglalja a humán egészséget, állati egészséget és a növények egészségét, valamint a környezeti tényezőket.

Ez annál is fontosabb, mert az új és várható emberi fertőző betegségek 75 százaléka zoonotikus, amit olyan kórokozók terjesztenek, melyek állatok és emberek között tud terjedni.

„Minden erőfeszítés, ami az emberi egészség növelésére irányul halálra van ítélve, hacsak nem figyelünk a kritikus kapcsolatra ember és állat között.” mondotta Dr. Tedros.

A WHO feje ösztönözte az országokat fektessenek be előkészületekbe, hogy megelőzzék, észleljék és mérsékeljék a vészhelyzetet, és megismételte milyen fontos az erős, elsődleges egészségügyi rendszer, mint az univerzális egészségügy alapja.

A valódi felkészülés nem csak az egészségügy dolga, szükség van egy teljes értékű állami és teljes értékű társadalmi megközelítésre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________