2020-12-17 nap bejegyzései

(3400) Megnyugtatni az időseket

Tibor bá’ fordítása online

A következő vakcina kihívás: megnyugtatni az idős embereket

Úgy tűnik két koronavírus vakcina hatékony volt idős önkéntesek esetében is a vizsgálatok alatt. „Egyszerűen nem értem, az emberek mitől félnek”. Nyilatkozott egy 95 éves amerikai.

Mr. Bruno, egy II. világháborús veterán jelentkezett a Moderna klinikai vizsgálatánál, mert az unokaöccse jelentkezett. Drukkolt, hogy a vakcinát kapja nem a placebót. Enyhe melléktünetei voltak, de akkor lehetett biztos a dologban, amikor kimutatták nála az antitesteket.

Örült az oltás biztosított szabadságának. Volt egy kis javításra szorulás a lakásában, és így most jöhetett egy szerelő, nem kellett félnie a vírustól.

Mi van a mellékhatásokkal? „Egy szúnyogcsípés kellemetlenebb, mint az oltás. Egyszerűen nem értem, az emberek miért félnek.”

Az igen idős emberek számára a vakcina sikere sarkalatos fontosságú, mert ők a legesélyesebbek a kórházi kezelés szükségességére, és a végleges eltávozásra, és a legkevésbé esélyesek, hogy erős immunitás fejlődjön ki bennük a koronavírussal kapcsolatban.

Van olyan idősek otthona, ahol a bennlakók 40 százaléka meghalt a COVID-19 miatt. Ezért van az, hogy az amerikai CDC javasolta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinákat először a mintegy 3 millió idősek otthonában élőknek adják be.

Azonban a bizottság egyik tagja ez ellen szavazott. Szerinte a vakcina tesztelése nem volt elég alapos, és ha később valami gubanc állna elő, akkor a társadalom elfordulna az oltástól.

Viszont a bizottság többi tagja úgy érvelt, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a vakcina biztonságos és hatékony idősebb emberek esetében is.

Az University of Iowa immunológusa Dr. Stanley Perlman, aki benne van a CDC és FDA adminisztrációban is, így nyilatkozott: „A vakcina olyan jó, amilyen jónak szerettük volna, hogy legyen egészen idős emberek esetében is.”

Volt annak oka, hogy a tudósok úgy vélték a vakcina nem lehet kellően hatásos az időseknél. Amint az emberek idősebbek lesznek az immunrendszerük gyengül, és a vakcinákra is kevésbé érzékenyek.

A Sanofi és GlaxoSmithKline gyógyszergyárak jelezték, hogy a vakcinájuk úgy tűnik idősebbeknél nem működött kellően, mert a dózis kicsinek bizonyult ahhoz, hogy kellő Immunitást váltson ki az időseknél.

A Harvard Medical School geriantrikusa Dr. Sharon Inouye szerint: „Sokaknál az immunválasz néha elégtelen, csökkent, vagy késve reagál.

Pfizer és Moderna nem tett közé statisztikai adatokat vakcinájuk hatékonyságáról 80 év felettiek esetében, de az adatok szerint 65 felettieknél jól szerepelt.

Az University of Utah gerianrikusa Dr.Timothy Farrell szeint, a vakcina hatékonysága az idősek esetében meglepő. Rendkívül fontos az alcsoport eredményeinek az ismerete, vagyis rájönni, hogy van-e jelentős különbség 85 év felett. Már csak azért is, mert 65 és 106 év közötti pácienseinek javasolja az oltás elfogadását.

Jelenleg a COVID-19 egyértelmű veszély. Idősek részére a kockázat sokkal nagyobb, mint az egyén krónikus betegsége. Az idősek nagy része fél a mellékhatásoktól. Ez, ha néhány egyénnél jelentkezik, sokkal kevésbé veszélyes, min a COVID-19, ami ellen a vakcina immunitást vált ki.

Dr. Inouye is arra a következtetése jutott, mind szakmai, mind pedig családi vonalon. 91 éves édesanyja egy idősek otthonának a lakója. Életkora ellenére rendkívül aktív, zongorázik, bridzsel és rendszeresen edzi magát. Ennek ellenére gyógyászati állapota és életkörülményei miatt nagyon, nagyon, nagyon veszélyeztetett. Feltétlenül be kell oltani.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________