2020-11-04 nap bejegyzései

(3356) A COVID-19 hosszú távú egészségkárosítása csak mostanában vált ismerté – és a tanulmány szerint a kép nem tetszetős

Tibor bá’ fordítása online

 

Az orvosok kezdik felfedezni, hogy a sok millió amerikai, aki túlélte a betegséget, hosszú távú problémával küszködik, és fogalmuk sincs, hogy ez mennyi ideig fog tartani. Derül ki a Wall Street Journal-ben megjelent tanulmányból.

Már majd egy éve harcolnak a koronavírussal, ami után kiderült, hogy a kigyógyultaknak további problémáik vannak: állandó fáradtság, memória zavarok, emésztési problémák, szabálytalan szívritmus, fejfájások, szédülés, ingadozó vérnyomás, olyan is van, akiknek kihull a haja. Van, akiknek hónapokkal később is szimptómái vannak, és a szaglása, ízlése nem tért vissza.

A pandémia tombolása közben világos, hogy vannak túlélők és áldozatok, de a túlélők egy részénél tapasztalt fennmaradó egészségkárosodással kevesen foglalkoznak.

Ami meglepte az orvosokat, hogy sok esetben azoknál jelentkezik a hosszú távú hatás, akiknek a betegség lefolyása viszonylag könnyed volt.

Normál körülmények között a komoly betegségen átesett pácienseknek van fennmaradó, makacs tünetei, de a COVID-19 nem így működik, állítja Trisha Greenhalgh professzor az Oxfordi egyetemről. Tovább nem tudom fordítani, mert a cikk fizetős.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________