2020-06-26 nap bejegyzései

(3233) A rasszizmus hozadéka

Tibor bá’ online

 

Az egész világon szétkürtölt történet úgy szól, hogy George Floyd megfulladt („I can’t breathe” = nem kapok levegőt), mert egy rendőr rátérdelt a nyakára. Ezt a történetet azonban nem támasztja alá a boncolási jegyzőkönyv.

A hatósági jelentés szerint Floyd halálát szívroham okozta, és a rendőr nem okozott életet veszélyeztető sérülést. A boncolás nem tárt fel olyan fizikai behatást, ami alátámasztott volna egy megfojtást. Ezzel szemben Floyd vérében jelen lévő Fentanil koncentráció háromszorosa volt a halálos dózisnak. Fentanil egy veszélyes opioid. Floyd boncolási jegyzőkönyve.

Ettől függetlenül az amerikai rendőrség hírhedt a gyilkosságairól. Európában ez elfogadhatatlan, de…. Amerikában sok millió kézifegyver van a lakosság birtokában. Ha egy megállított gépkocsivezető a kesztyűtartóba nyúl a helyi rendőr (saját biztonsága érdekében) jogosan feltételezi, hogy az illető nem az igazolványát akarja elővenni, hanem a pisztolyát. Ez egy ilyen ország. Az is igaz, hogy a rendőrség (ahol vannak színes bőrűek is)arányaiban több négert öl meg, de arányaiban a börtönökben is több a néger. A kép nagyon árnyalt.

Árnyalt vagy nem, az amerikai négereknek elege lett. Tüntetnek, fosztogatnak, szobrokat döntenek, és követelőznek. Az üzletemberek rohannak kielégíteni a néha nevetséges követeléseiket. A HBO levette listájáról az „Elfújta szelet”. Mért? Mert a 70 éve készült film történelmi hitelességgel vitte vászonra a kor szellemét, de az a feketék szerint a fehér ember rasszizmusa. Vajon mikor fog sor kerülni „Tamás bátya kunyhójára” és mi lesz helyette? Uncle Sam barakkja?  Élelmiszer csomagolásokról sorba távolítják el a néger alakokat. Az 1943 óta ismert Uncle Ben’s rice feltételezhetően szintén fehér rasszizmust hirdet. Jó lehet, a kitalálóknak eszükbe se jutott más, mint a hírneves néger szakácsok ajánlása, mert a fogyasztók a fekete szakácsot asszociálták a házi koszttal. (lásd az ábrát balra).

Adja magát a kérdés, csak fehér ember lehet élelmiszer csomagoláson. Ez nem rasszizmus? Szóval fekete ember a csomagoláson nem lehet, de a tévében több fekete színész viszont kívánatos.

A legérthetetlenebb követelésük a névhasználat. Néger/cigány szavak használata rasszizmus. De miért? Miért nem lehet nevén nevezni a rózsát (Shakespeare)? Miért nem lehet a néger néger, a cigány cigány? A válasz egyszerű. A néger/cigány életvitele elfogadhatatlan, ezért az elnevezés cipel magával egy negatív hangvételt. Ez persze nem tetszik. Meg kell tőle szabadulni. Ez kétféleképpen lehetséges. Fel kell hagyni a kifogásolt életvitellel. Ez természetesen nem megy, tehát követeljük egy másik megnevezés használatát. Aki nem hajlandó másik elnevezést használni, az rasszista.

De ez nem most kezdődött. Ötven éve, amikor az én gyerekeim kicsik voltak, az angol mondókában még „fogd meg egy néger lábujját” volt. Egy feleséget Mrs-szel jelöltek, egy hajadont pedig Miss-szel. Csakhamar a néger lábujjából tigris lábujja lett. Mrs Robinsont még ma is Mrs-nek éneklik, de a Mrs és a Miss egységesen Ms-re változott. Azok az angol szavak, amiben a „man” szó szerepel, mint például „chairman” vagy „ spokeman” megváltoztak. Man helyett person-t kellett mondani. Elvégre az elnök, vagy a szóvivő lehet nő is. Talán itt kellett volna megállni, és akkor most nem lenne Amerika szerte fosztogatás.

Utószó: Kíváncsi leszek, mit tesznek a néger tömegek, ha publikussá válik az említett boncolási jegyzőkönyv.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________